2020-01-02 233 浏览
每次都想来吃,好吃到停不下来,用心制作,小炒黄牛肉和爆炒鸡胗都是必点的,还有很多,每次来都恨自己胃太小,好吃的太多,最幸福的就是在家楼下,想来就来,当食堂啦,幸福生活
小炒黄牛肉➕爆炒鸡胗
小炒黄牛肉➕爆炒鸡胗
2019-12-28 834 浏览
星期五晚,又到了唔開爐頭的日子。正在躊躇去哪間未曾光顧的餐廳開飯,忽然想起附近有間湘菜館,決定試試。早兩三年,四川口味麻辣火鍋及重慶雞煲在香港流行了一段時間,雖然熱潮已退,但川菜及湘菜就借機在香港形成一股京滬菜系以外的外省菜新勢力。「湘薈」原址是間半港式西餐廳「Parkview」,商場開幕後就開始營業,生意一直麻麻地,今年二月尾三月初終於結業。以為「湘薈」係新餐廳,原來與「Parkview」隸屬同一個小型飲食集團。餐牌內差不多所有菜式都是相當正宗的湘菜口味,只有一兩道小菜完全唔辣。湖南省以農村為主,肉類較為矜貴,所以小炒內的肉都切得非常零碎。加上夏天氣候濕熱、冬季寒冷,傳統小炒均會配上大量辣椒、芫茜、大蔥、乾蒜等等天然香料,加上多油、濃味,以乾辣馳名中國;夏天可刺激食慾、去濕,冬天則可保暖、驅寒。香芋蒸排骨($88)是少數唔辣的菜式。芋頭粒香甜軟糯,非常好食。切細件的排骨採用差不多全瘦的腩排,肉質粗嚡、硬身,唔好食。小炒黃牛肉($168)賣相粗糙,充滿農家菜風味,但這正是湖南菜的特色。乾辣程度一般,但味道已相當濃郁,佐酒的最佳配搭。衡東縣在湖南衡陽市附近,到底衡東爆脆肚($108)是否
香芋蒸排骨
小炒黃牛肉
衡東縣在湖南衡陽市附近,到底衡東爆脆肚($108)是否衡陽市的著名菜式之一?賣相地道,與國內的湖南小館差不多。與小炒黃牛肉相同,香辣味濃;但辣椒的份量更加多,芫茜、大蔥、乾蒜相對較少,這味菜式更加着重乾辣多於香料,食落口果然辣味更加犀利。豬肚絲爽口、有嚼勁,但稍嫌有點韌,唔夠爽脆。
衡東爆脆肚
湘菜版的蒸銀絲卷($28)與滬菜的銀絲卷完全不一樣。首先,顏色唔白淨;其次,外型像一個蒸熟了的、纏繞成一團的粗麵條。食落的口質感當然不是小麥粉加雞蛋搓成的廣東式麵條,而是類似上海銀絲卷的發酵麵團;只不過搓成麵團的模樣、再纏成一團蒸熟而成。味道也同上海銀絲卷差不多一模一樣,但蒸熟後卻可以再將麵團拆開,重新變成一條條的麵條型中式麵包饅頭,都幾特別。
蒸銀絲卷
估唔到將軍澳唯一的湖南菜館,出品竟然相當正宗,賣相很有湖南地道風味,與國內湖南省大城市的出品差不多;當然,菜式的乾辣程度、香濃口味就作了適量調節,以配合香港人適應辛辣的能力。如果鍾意食湘菜,可以考慮一試,始終香港的選擇並不太多。
庆祝纪念
圣诞节
小炒黃牛肉
蒸銀絲卷
2019-12-19 210 浏览
其實我一直都好鐘意食湖南菜!不知不覺係將軍澳發現了1間湖南菜好久!我每次來食都好好味!所有材料好新鮮!環境幾舒服,當然價格合理啦!我給大家推介一下好好味道既菜式~1. 小炒黃牛肉味道濃郁 牛肉好新鮮 辣度適中2. 梅花扣肉~~ 梅花腩半肥瘦!好食!適合香港人3. 小炒豆干~~ 有點辣椒帶出香口既感覺!4. 干鍋肥腸呢個我好鐘意食!辣度適中~肥胖美味既肥腸超爽口!5. 糖油粑粑~~呢個甜品我每次必食!好似糖不甩一樣的口感!好多朋友都話好食6. 火爆腰花每次必食!入口超爽口!辣度正牙哈哈其實我每次都會叫以上既食物!真係好食架大家可以去試一下~~我仲好想好想試其他菜式呢哈哈下次我又來啦係香港想搵一間最正宗既湖南菜很少呢!湘薈一定係最正宗又好吃既店舖 永遠愛你
其實我一直都好鐘意食湖南菜!

我給大家推介一下好好味道既菜式~
1. 小炒黃牛肉
味道濃郁 牛肉好新鮮 辣度適中
2. 梅花扣肉~~ 梅花腩半肥瘦!好食!適合香港人
3. 小炒豆干~~ 有點辣椒帶出香口既感覺!
4. 干鍋肥腸
呢個我好鐘意食!辣度適中~肥胖美味既肥腸超爽口!
6. 火爆腰花
每次必食!入口超爽口!辣度正牙哈哈
其實我每次都會叫以上既食物!真係好食架
大家可以去試一下~~
我仲好想好想試其他菜式呢哈哈下次我又來啦
係香港想搵一間最正宗既湖南菜很少呢!
湘薈一定係最正宗又好吃既店舖 永遠愛你
湖南菜
2019-12-14
湖南菜
2019-10-31 272 浏览
從小在長沙的道地長沙人,來港6年,第一次吃到這麼正宗的家鄉味道 一個人吃的是午市套餐小炒黃牛肉,價格合適,正宗,好吃,差點把碗吃掉了。人不是很多,環境非常好,一定會經常來
  • 小炒黃牛肉
2019-10-13 282 浏览
同朋友本身想去隔離coco食咖哩飯,點知無開,又好肚餓就諗住試下呢間野。叫左個酸菜魚,水煮牛,農家小炒肉。。真係連茶餐廳都不如!酸菜魚唔熱,無味!水煮牛同沙爹牛一樣味!最後我地唔忿氣,叫多個甜品,我地估甜品唔會差得去邊!我地就叫左個豆沙金絲餅!點知黎到啲油一滴滴咁滴落黎,基本常識連「king」油都無!仲有!!係無豆沙!我地食到裡面係得一粒紅豆!!!有無咁離譜!!?? 大家真係唔好浪費金錢黎食,去任何一間茶餐廳都好過佢!仲有員工服務態度都唔係咁好!no next time!!! Blacklist!!!
no next time!!! Blacklist!!!
2019-08-21 482 浏览
作为资深湘菜爱好者,兴冲冲来吃湘菜,点了一下湘菜代表作小炒肉和攸县香干,香干就是普通香干,绝对不是攸县香干,完全没有香干的香味,小炒肉的辣椒也不是杭椒,还点了一个梅香茄子,一点也不辣,居然是最好吃的~总而言之,不是正宗的湘菜,明显改良过,但反而失去了本身的特色~用材也不是地道的材料~
2019-08-18 418 浏览
三人行,叫咗三碟餸兩碗白飯。全晚最辣的竟然是前菜😂味道算挺香麻偶爾辣椒哽到喉嚨,會標眼水。.鮑魚ok軟身,有四舊,有大有細。雞肉出奇嫩滑醬汁味道偏鹹同濃味,唔辣。整體還可以,不算很好吃,試一次夠了。.店內招牌菜,聽到每枱都叫,食評見人評五星,但令人失望魚唔滑,無辣味、無鹹味、無香味,簡單來說,無味!唯一值得讚,煲底有薯粉,ok吸味。.肥腸洗得乾淨,小肥,有大有細,香口惹味,辣得剛好。洋蔥待一會兒炒香了便有焦糖化效果。.環境尚可,店舖偏細,需自助加茶。
三人行,叫咗三碟餸兩碗白飯。
辣椒木耳蒜頭前菜

全晚最辣的竟然是前菜😂
味道算挺香麻

偶爾辣椒哽到喉嚨,會標眼水。
鮑魚炆土雞(細份)

鮑魚ok軟身,有四舊,有大有細。
雞肉出奇嫩滑

醬汁味道偏鹹同濃味,唔辣。
整體還可以,不算很好吃,試一次夠了。
壇宗酸菜魚

店內招牌菜,聽到每枱都叫,食評見人評五星,但令人失望

魚唔滑,無辣味、無鹹味、無香味,簡單來說,無味!

唯一值得讚,煲底有薯粉,ok吸味。
石門肥腸

肥腸洗得乾淨,小肥,有大有細,香口惹味,辣得剛好。
洋蔥待一會兒炒香了便有焦糖化效果。

環境尚可,店舖偏細,需自助加茶。
2019-08-18
辣椒木耳蒜頭前菜
鮑魚炆土雞(細份)
石門肥腸
2019-07-02 619 浏览
將軍澳不嬲都係食物嘅沙漠,竟然俾我係popwalk搵到一間咁正宗嘅湘菜😍😍😍以前係大陸出差,就好鍾意食湘菜,而湘薈係難得正宗嘅湘菜!一開始食小食雲耳已經好驚喜,之後食水煮魚,大腸乾窩,辣椒皮蛋,口味花菜都超好食!其實仲有好多菜式,不過只得兩個人食唔到咁多野。下次一定要試吓其他菜式,好似剁椒魚頭,鮑魚炆土雞都好似吸引😍😍下次應該要約埋一班朋友四五個人就可以試多啲新菜式,仲可以預訂private 包箱tim

2019-07-02
2019-06-26 424 浏览
星期日兩大一小童夜晚出街搵飯食…將軍澳真係變咗好多,呢度一連串既大商場真係會行到迷路,食肆係多但人就更多!同阿囡行去睇啲興趣班時,嗰一欄都係啲補習社既舖或地產舖,突然見到零零舍舍有間食湖南菜既餐廳,是新開無耐的,我地打量一番之後決定入去試試。京川滬既菜式食得多,但湖南菜我真係第一次試。因為要就小朋友,揀既菜式有限,三個人叫既份量亦有限,有啲特式餸菜遲吓再約朋友去試~蒸氣剁椒魚頭好震憾!上枱時係煙霧彌漫,好有視覺效果,魚頭俾我老公攪咗幾吓,否則望上去本應係靚啲~ 辣椒滿佈,我同老公都是愛吃魚的人,即刻趁熱食啦!條魚味道鮮甜,辣味香濃,刺激了味蕾的細胞,我特意挑了兩頰的面珠登肉俾阿囡品嚐,佢都好喜歡!乾鍋茶樹菇羊肚菌招牌主打菜 – 這菜是開住爐熱炆住黎食,這些菇菌味香氣四溢,味濃爽口,大人細路都啱食,好適合送飯,開住個爐食感覺好貼心。清炒時蔬出街食飯都不忘點一個菜食,雖然只是一個普通炒時蔬,但好夠鑊氣,不是求其的,三口子都食得好滿足。總結︰一間座位不多的小店卻有不少地道特式小菜給人意外驚喜,可惜地點不顯眼,但只要做得好,相信可以會讓更多人知道。下次一定要試吓佢地個酸菜魚、辣子雞、長沙臭豆腐
星期日兩大一小童夜晚出街搵飯食…

清炒時蔬

總結︰一間座位不多的小店卻有不少地道特式小菜給人意外驚喜,可惜地點不顯眼,但只要做得好,相信可以會讓更多人知道。下次一定要試吓佢地個酸菜魚、辣子雞、長沙臭豆腐同糖油粑粑!
2019-06-18
2019-05-10 783 浏览
將軍澳天晉會商場開業數年,食肆不下十多間,但由於人樓不多,一間連鎖店餐廳終於結業,但很快另一間湖南菜館已取以待之,今午特意來到此店‘湘薈’,嚐試它的辛辣午市套餐。此店裝修不錯,舒適寛敞,看過餐牌,點了兩客午市套餐,分别為萵筍炒肉片和家常蒸魚塊,由於我們二人都怕辣,所以特别叮囑套餐要小辣。萵筍肉片炒得夠鑊氣,萵筍其實是油麥菜的莖部,非常清香爽甜,清淡中配以肉片,味道相當不俗。家鄉蒸魚塊用的是鯇魚,雖然稍嫌多骨,但味道確實不錯,辣椒的辛辣味配以冶味醬汁,相當醒胃。
2019-05-10
2019-05-10 531 浏览
鍾意食辣,所以周圍留意有無高質素湖南菜。但香港,真係唔太多,於是不時北上解喝。呢個情況隨住食過湘薈後,會改變!朋友住tko, 見有新湖南菜開張,就第一時間約齊人腳去試下。位處天晉滙,出左港鐵右轉上扶手電梯,右轉穿過條天橋,再左轉落扶手電梯就到,非常方便快捷,全程2分鐘。門口有張好大既剁椒魚頭相,好搶眼。入到去,環境舒適,有vip房。吊燈及一面裝飾牆好吸睛。來到湖南菜餐廳,點可以唔叫剁椒魚頭?!呢間餐餐叫:蒸氣剁椒魚頭。真係有煙出架,好得份量十足!目測淨係個魚頭,都有2-3斤!加埋兩條魚腩,唔使擔心唔夠食。紅黃椒的經典演繹。味美、鮮甜、嫩滑。我地再叫左碗「魚麵」- 其實係淨麵,撈埋剁椒魚頭既汁一齊食!正!雜菌羊肚菌乾鍋都好出色。係台度明火收埋d汁,熱騰騰,送飯一流!而且又健康有益,多食唔肥。席間仲叫左幾道經典湖南菜,如長沙臭豆腐、辣椒皮蛋、石門肥腸、臘豬面等等,都相當有水準。甜品係糖油粑粑。滿足!呢間餐廳如能keep住呢個出品、服務,會好快爆紅!拭目以待。
鍾意食辣,所以周圍留意有無高質素湖南菜。
但香港,真係唔太多,於是不時北上解喝。
呢個情況隨住食過湘薈後,會改變!

門口有張好大既剁椒魚頭相,好搶眼。

入到去,環境舒適,有vip房。吊燈及一面裝飾牆好吸睛。

甜品係糖油粑粑。滿足!

2019-05-02
2019-05-04 430 浏览
又係一個好友相聚的日子,今次黎到新開既湖南菜,湘薈由於最近天氣幻變,又濕又熱,所以係好友郡組一提出食湘菜驅濕,已經獲得一至通過依間餐廳,一試之下,竟然令我忍唔住要寫篇食評菜式唔想仔細講,大致上,質素達到我係長沙本土高級會所既質素,即係:-口味香辣,先香後辣,辣度適中,唔會辣到冇晒味覺,亦唔會遮蓋食材鮮味-層次豐富,香-〉辣-〉鮮-〉味-〉回味 ,層層遞進,每道菜記憶猶新-食材新鮮,牛肉,豬肉,內臟,都係用新鮮貨,冇冰鮮味道-傳統風味,不似當代飲食文代,只注重快,靚,正,可於菜式中發掘不少手工的工夫菜總括黎講,又多一飯堂
又係一個好友相聚的日子,今次黎到新開既湖南菜,湘薈

依間餐廳,一試之下,竟然令我忍唔住要寫篇食評

-食材新鮮,牛肉,豬肉,內臟,都係用新鮮貨,冇冰鮮味道

總括黎講,又多一飯堂
题外话/补充资料: 由於小弟平時食飯冇先影相習慣, 但係食到大半時先覺得必需一寫食評分享, 所以只有兩相經風暴後晚相, 多多包涵
2019-04-28
2019-04-29 370 浏览
我地叫左野食半個鐘左右,仲漏左一個餐未上,咁叫個侍應去崔下喇……佢轉個頭又黎問一次係咩餐。點知黎左另一個餐,真係吹漲…我地再同佢講一次係咩餐喇,又等左幾分鐘,第二個侍應過黎又問多次咩餐,仲話要等多7-8分鐘先有。好想知佢地想點…………………我覺得呢間餐廳溝通好有問題,做野又唔上心。之前都無 openrice account, 依家呢間野令我嬲到特登開個 account 公開投訴…大家如果想整估自己可以一試!
我覺得呢間餐廳溝通好有問題,做野又唔上心。

大家如果想整估自己可以一試!
2019-04-29
2019-04-29 368 浏览
中午行過見到新開一間湘菜館,正好同朋友試一試,叫了農家一碗香,以辣椒,牛肉同蛋炒,但碟菜黎到時發現碟野成碟8成都係辣椒,配飯量也很少,食得辣野,本預飯量應吾少,但吾緊要,諗住加飯,點知個員工講加飯$15,比酒樓加飯$10更貴而且也不多,最後都係無叫到,食了幾口成碟野得辣椒,真心難受。另外一個朋友叫了蒸水蛋,前後等左40分鐘都未上菜,吹了3次,d 員工好似都當無野,遲遲先講而家廚師而家先煮要等8-10分鐘,個朋友嬲到吾食了,而那個農家一碗香 餐價 68,加茶位 6蚊,加豆漿6蚊,還要加一,前前後後加到成90蚊,真心貴值吾飽,比錢買難受。真心不值一試。
2019-04-21 348 浏览
陰雨绵绵的香港今天终于,终于,放晴了。Easter holiday 郁闷两日未出门,今天 和老婆出街揾嘢食。楼下新开一家湖南菜,准备试下伏吾伏。门口望去略显冷清,服务员大叔很是热情,对每一位驻足的行人耐心的说,进来试下~。入咗嚟好像到了哈尔滨,冷气机冻到爆有木有!!!瑟瑟发抖坐下,看了餐牌,满眼辣椒,瞬间觉得暖和了。说说重点,这家的菜味道还是不错的。之前还担心,因为印象中香港的湖南菜只有一个特点,辣椒拼命放,除了咸和辣,没其他的味道。点了相对经典,平时吃的比较多的,小炒肉,酸菜鱼还有湖南臭豆腐。酸菜鱼汤很新鲜,这几个菜的辣度也还算适中,中规中矩吧。反而湖南臭豆腐,那个调料,特别辣!!味道略重,食客请准备好王老吉凉茶有备无患。準備走的時候見到走出來的大廚,老婆和我覺得應該是個大陸的大廚,猜測下⋯⋯下次可以試下別的,期待試一下其他菜。
下次可以試下別的,期待試一下其他菜。
餐具啦
小炒肉