2017-07-17 1091 浏览
今日食被稱為男人的浪漫 嘅豆腐火腩飯 點樣講好呢 呢盒豆腐火腩飯 睇起上嚟好大兜 其實餸料唔係好多 但係好多飯墊底 所以睇上嚟就好似好豐富咁樣 一切都係掩眼法豆腐好淋 燒肉好鬼咸同時又係煮到好淋 個芡汁煮到有啲一pat pat咁嘅樣 而且食起上嚟都係好咸 可能係因為乜嘢都好咸 仲有可能因為個燒肉煮到好淋嘅關係 所以特別好餸飯 食起上嚟又覺得幾滋味 亦有可能係因為自己好肚餓所以覺得食乜嘢都好好味九秒九食完 我唔浪漫 所以唔好話豆腐火腩飯係男人的浪漫!
今日食被稱為男人的浪漫 嘅豆腐火腩飯

九秒九食完 我唔浪漫 所以唔好話豆腐火腩飯係男人的浪漫!

外卖自取
2017-04-09 823 浏览
源發茶餐廳係一間充滿着人情味的餐廳。我今年18歲,我在這間茶餐廳食足18年,這家茶記陪着我成長,早上食早餐時,總有一班老客來傾計食早餐。這18年人情味沒變,回到現在大家也依然在。
這18年人情味沒變,回到現在大家也依然在。
2016-10-03 1074 浏览
周末去行山要係太子轉車,諗住喺附近嘅茶餐廳食完先去搭車,極速openrice下搵到間喺附近又幾懷舊嘅茶餐廳就去試吓佢啦!男朋友叫咗常餐,個奄列好大又煎得啱啱好!入邊有好多火腿!我唔係太肚餓 所以就叫左一碗芫茜豬膶米粉本身諗住唔會太大碗啦!點知黎到原來好足料又大碗!好似芫茜湯咁,豬膶仲要係厚切嘅正!食完之後仲見到有對公公婆婆叫咗芫茜豬膶湯飯,好似好正,下次要試吓!
男朋友叫咗常餐,個奄列好大又煎得啱啱好!入邊有好多火腿!
我唔係太肚餓 所以就叫左一碗芫茜豬膶米粉

本身諗住唔會太大碗啦!點知黎到原來好足料又大碗!
好似芫茜湯咁,豬膶仲要係厚切嘅
2016-10-02
2016-09-08 839 浏览
再次計劃做運動,之前來到這一間舊式茶餐廳,但是內進後就發現內裏的裝潢不太古舊,難道翻新過?沙嗲牛肉麵,真是非常之強差人意,牛肉竟然是冷凍的,本人所說的冷凍不是普普通通的不夠熱,而的確是冷的,不知是因為放入雪櫃,還是擺得太久,本人當然要將牛肉,在湯內翻滾一下才能進食。公仔麵居然不是軟林非常,反倒是有點彈力,功架十足!多士不用加錢,也算是烤得非常之香脆,而且牛油不太少,旁邊的奄列也不是煎得非常熟,還有少許蛋呈流質狀。本人的茶走,奶茶味道普普通通,茶味尚算剛剛好。更為特別的是阿華田脆脆,上面的脆脆我本來以為是可可脆脆,但吃下覺得非常特別,好像有點兒像煉奶混入阿華田粉的味道。
。公仔麵居然不是軟林非常,反倒是有點彈力,功架十足
多士不用加錢,也算是烤得非常之香脆
,而且牛油不太少,旁邊的奄列也不是煎得非常熟
,還有少許蛋呈流質狀。
本人的
茶走,奶茶味道普普通通,茶味尚算剛剛好。更為特別的是
2016-09-02 687 浏览
遠看已覺這間茶餐廳歷史悠久,進內以為會十分懷舊,豈料又不是,估計應有翻新過,而且還設有fb果然舊懷也要跟得上潮流!茶餐指定食物火腿奄列、多士,奄列蛋略嫌太熟,沒有半點蛋汁,牛油多士則正常。沙嗲牛肉麵牛肉竟然可以是凍的,不是不夠熱咁簡單,是完全凍的唯有自行將牛肉浸在湯中弄暖,明白茶餐廳多數一早煮好牛肉,到客人點餐才放在麵上,但只少也有點誠意,上檯前略為弄熱吧!就算食物原本幾好也不會想吃!!五香肉丁麵屬正常,因罐頭食物也很難會出事。題外話,大家會否察覺,現在的五香肉丁跟往時不同,總覺得沒那麼辣,味道反而有點像回鍋肉,人大了,很多小時候的味道也失掉另麵條微硬有咬口,浸在湯內一段時間也不會變腍,不錯飲品反而有驚喜被檯面的宣傳紙吸引之下點了,名字好像是柯華田加爆脆,面層鋪上了一堆柯華田味的脆脆,柯華田沖得極度香濃,如果說有200%特濃朱古力,這個就是300%特濃柯華田!茶記指定飲品茶走,味道不錯,但被柯華田搶盡風頭
果然舊懷也要跟得上潮流!
沙嗲牛肉麵牛肉竟然可以是凍的,不是不夠熱咁簡單,是完全凍的
另麵條微硬有咬口,浸在湯內一段時間也不會變腍,不錯
飲品反而有驚喜
茶記指定飲品茶走,味道不錯,但被柯華田搶盡風頭
2016-05-21 636 浏览
遠離太子的旺區,有間唔錯的舊式茶記“源發咖啡廳”,裝修雖老餅,但食物水準卻不賴試左葱油豬扒煎蛋飯($38), 葱油夠香,撈太陽蛋的汁食一流,而且份量又足夠另點左下午茶餐的沙嗲牛肉包($26),沙嗲牛熱辣辣而且又多汁食到成到係汁,跟餐的熱奶茶夠熱又有茶香,服務唔錯,價錢亦合理,啱哂最愛茶記的朋友仔!

2K
2016-01-19 579 浏览
今時今日想係茶餐廳搵件食已經係一件好難既事,何況仲要咁足料🍴難得!😝😝支持小店💪💪💪店名:源發茶餐廳地址 : 太子基隆街67號地下好味指數:8.5/10價錢:32(凍飲+$2)茶餐(多士 、火腿奄列 、沙嗲牛肉米)Menu上既茶餐原來早餐時間都嗌得架,大家千奇唔好比menu呃左,一定要試流心火腿奄列呀🍴,以早餐質素泥講,可以話係超唔錯。招牌沙嗲牛肉夠曬大份之餘,味道似足舊式做法,沙嗲汁要泥撈米粉食一流👍👍👍火腿奄列切開蛋汁緩緩流出,火腿塞到滿,超足料🐦多士薄切烘底,加左牛油,食落脆卜卜,留到最後先食都唔會腍左,正到喊😂呢個餐加埋凍飲埋單都係$34,係連鎖快餐點用呢個價錢一定無可能食到咁高水準食物啦!
支持小店💪💪💪
店名:源發茶餐廳
地址 : 太子基隆街67號地下
好味指數:8.5/10
價錢:32(凍飲+$2)
茶餐(多士 、火腿奄列 、沙嗲牛肉米)
火腿奄列切開蛋汁緩緩流出,火腿塞到滿,超足料🐦
2015-11-14
2014-11-15 729 浏览
 午餐叫左䓤油豬扒煎蛋飯&叉燒煎蛋飯&茄汁肉片飯。有碟影到相,因為那位仁姐唔出聲係咁食係咁食,清晒佢先啋我地話好食喎,哈哈哈。睇相就知唔係開個豆粉慳成本難食到爆個隻啦係咪,豬扒幼嫩有兩大塊,叉燒厚肉又多!有造型有味道有誠意,裝修壞舊地方乾淨,唯一開始不滿係越來越多人知佢好食,而家成日要搭抬,睇怕遲d要排隊囉。

䓤油豬扒煎蛋飯
叉燒煎蛋飯
2014-11-12
䓤油豬扒煎蛋飯
叉燒煎蛋飯
2014-01-06 410 浏览
小時候常常去茶餐廳吃早餐或下午茶,總是喜愛吃朱扒米,對朱扒好像有些情義結。今天早上約了亞E去吃早餐,去了間張近十多年沒去的 "源發咖啡廳"。我就叫了朱扒米熱O茶,亞E叫番茄牛肉湯米熱O菜。叫完之後,亞E便走左出去,吾知佢做乜野,原來走到街市上買了我最愛的指天椒,我們最愛張些指天椒剪粒後,加豉油,左壓爛佢,等指天椒辣汁滿布豉油。久違了的朱扒米及番茄牛肉湯米,雖然味道不大好,湯很淡,朱扒也有些雪氣味。熱O茶也很普通,但小時候常常來吃,加上有辣汁豉油,那種情懷感覺多良好。這個早上簡簡單單和亞E吃個早餐,說說笑笑感覺多開心多溫暖。其實老人家只要你簡簡單單和她吃下早餐午飯行下街,她們便感覺到窩心,不雖要什麼的。簡單的付出換來開心的一天,很值得呵!

早餐
那天, 因為要帶兩個小貓去獸醫那裡, 放低佢地做手術, 要等幾個鐘之後先可以拎番佢地, 就去0左食午餐了.行來行去, 想要試一些新的東西, 經過這裡, 看到了很懷舊的陳設, 又看到了很多人在用餐, 就馬上決定是這家了.吃的, 當然是我最愛的茶餐, 我也不知道是從什麼時候開始, 我愛上了吃茶餐的, 每個周末, 必定要吃個茶餐, 放年假的時候, 差不多每天都一定會吃個茶餐, 哈哈~今次這間茶餐廳, 不畏言, 是很喜歡它的陳設, 讓我想起很多小時候的事, 這些老牌的地方, 都在城市中流走了...很不容易看到了這家店, 試了它的茶餐, 很感恩.這個牛肉麵, 爽口, 牛肉夠稔. 個多士烘得剛好, 不太燶, 個火腿旦奄列, 又係用心機煎出來的, 沒有過火, 切開來, 還有旦汁, 好! 咖啡也是香濃的.如果我家附近也有這樣的店, 多好!
那天, 因為要帶兩個小貓去獸醫那裡, 放低佢地做手術
, 要等幾個鐘之後先可以拎番佢地, 就去0左食午餐了.

咖啡也是香濃的.

如果我家附近也有這樣的店, 多好!
2011-10-25
2009-09-20 226 浏览
VIsited this cafe located at the PriceEdward based on the recommendation. The boss' wife were serving during this Sunday - she was so friendly in giving recommendations. Being the 1st time visitor - we asked for her recommendations. It came with the special dish called 'Curry Fried Rice' - it consisted diced vegetables, eggs, barbecue pork, ham, etc. - very yummy while it was kind of wet. We were told the Chef was on leave this Sunday and it was done by another chef and hence the quality might be a bit different. This means we would have to come back and try the works of original chef. The egg sandwich we ordered did not give us any surprise or disappointment - it was alright. The milk tea was okay. The ambience was good. We liked the friendly smiles here.
curry fried rice
not bad
okay
2009-09-20
curry fried rice
not bad
2009-03-01 201 浏览
看到有食評介紹這裡,見很接近我家,便決定來一試。我叫了一個茶餐,包括多士、火腿奄列、叉燒通粉及奶茶。多士 - 麵包唔算新鮮、而且像烘起一樣,又韌又,都算難食。火腿奄列 - 很有蛋香味,還有點點脆口的感覺,幾好食。叉燒通粉 - 叉燒很普通,通粉唔會太淋、幾爽口,可惜那裡的胡椒粉唔香,唔係一定更加出色。奶茶 - 第一杯、奶味偏重、飲唔出什麼茶味。第二杯叫少奶濃茶,可惜奶少了,茶就飲出沒有什麼香味,相信因為用了不是太出色的茶葉,下次可以不用再飲。食完見未夠飽,便叫多個下午茶,西多士。西多士 - 看出是由二片薄麵包、二合為一而成的、中間沒有果醬或花生醬、因麵包也是唔多鬆軟、明顯又味道偏淡、食了半件便不想再食。下次再去,可能要自備胡椒粉了!
看到有食評介紹這裡,見很接近我家,便決定來一試。
我叫了一個茶餐,包括多士、火腿奄列、叉燒通粉及奶茶。
多士 - 麵包唔算新鮮、而且像[再次]烘起一樣,又韌又,都算難食。
火腿奄列 - 很有蛋香味,還有點點脆口的感覺,幾好食。

食完見未夠飽,便叫多個下午茶,西多士。

下次再去,可能要自備胡椒粉了!
火腿奄列和多士(一好,一差)
叉燒通粉
奶茶
西多士
火腿奄列和多士(一好,一差)
叉燒通粉
  • 火腿奄列
2009-01-14 174 浏览
阿媽買個下午茶餐我嘆。雞翼加沙律,加多杯熱華田。雞翼得兩隻咁大把!雞翼好貴咩!係多隻都唔過份啦!兩隻雞翼又唔係大,正常size,個皮仲要有毛!好在味道唔錯,個皮又炸得香;不過炸過火,好乾,肉好鞋。沙律就relatively 多d。有雜果、西芹同青瓜粒。個沙律醬好香。華田味道正常啦,都無難度。勉強俾個ok啦。
阿媽買個下午茶餐我嘆。
雞翼加沙律,加多杯熱華田。

雞翼得兩隻咁大把!
雞翼好貴咩!
係多隻都唔過份啦!
兩隻雞翼又唔係大,正常size,個皮仲要有毛!

好在味道唔錯,個皮又炸得香;
不過炸過火,好乾,肉好鞋。

沙律就relatively 多d。
有雜果、西芹同青瓜粒。
個沙律醬好香。

華田味道正常啦,都無難度。

勉強俾個ok啦。
雞翼只得兩隻
2008-08-18 148 浏览
義工過後,同阿媽去食個tea~看過下午茶餐,唔太o岩食,於是叫個茶餐。茶餐有牛油面包,火腿奄列, 沙嗲牛肉米粉加凍檸水。牛油面包我無食俾阿媽。個火腿奄列好好食,當然無牛奶公司咁滑,但都唔錯,蛋不會煎過火,有蛋漿流出。火腿又唔會太咸。沙嗲牛肉米粉帶微辣,但就無咩沙嗲味,米粉爽口。牛肉有o拿過,但仍然有牛味同嚼頭。間唔中食一餐兩餐都唔錯。但佢d款式就比較少啦。
義工過後,同阿媽去食個tea~
看過下午茶餐,唔太o岩食,於是叫個茶餐。
茶餐有牛油面包,火腿奄列, 沙嗲牛肉米粉加凍檸水。
牛油面包我無食俾阿媽。
火腿又唔會太咸。
沙嗲牛肉米粉帶微辣,但就無咩沙嗲味,米粉爽口。
牛肉有o拿過,但仍然有牛味同嚼頭。
間唔中食一餐兩餐都唔錯。
但佢d款式就比較少啦。
(非会员)
2008-05-14 140 浏览
我住太子呢一區都 10 幾 20 年啦.....細細個就一個禮拜嚟食幾次源發,但係唔知幾時開始違忘咗呢度,今個禮拜無意經過,就順道入去懷念一下, 食番餐,間餐廳冇咗以前果種港式茶餐廳嘅裝潢,因為裝咗修, 少了一點熟悉的感覺, 但多咗一份舒適,我照舊叫咗一份特餐,其實我去任何一間茶餐廳都會食特餐,因為我好鍾意奄烈同沙爹牛肉味道依然係咁正,奄烈外皮香, 用刀切開裏面有超多蛋汁流出嚟!真係冇得頂!至於沙爹牛肉就同以前一樣, 個醬汁夠濃,牛肉入曬沙爹味, 特別好食, (唔同其他茶餐廳咁, 牛肉還牛肉, 沙爹還沙爹)配埋公仔麵又好食又夠飽,同我食過嘅其他茶餐廳比明顯好食d,得閒我都要搵個機會嚟呢度食過早餐先,印象中佢呢度 d 早餐都唔錯
我住太子呢一區都 10 幾 20 年啦.....
細細個就一個禮拜嚟食幾次源發,
但係唔知幾時開始違忘咗呢度,

今個禮拜無意經過,
就順道入去懷念一下, 食番餐,

間餐廳冇咗以前果種港式茶餐廳嘅裝潢,
因為裝咗修, 少了一點熟悉的感覺,
但多咗一份舒適,

我照舊叫咗一份特餐,
其實我去任何一間茶餐廳都會食特餐,
因為我好鍾意奄烈同沙爹牛肉

味道依然係咁正,奄烈外皮香,
用刀切開裏面有超多蛋汁流出嚟!
真係冇得頂!

至於沙爹牛肉就同以前一樣, 個醬汁夠濃,
牛肉入曬沙爹味, 特別好食,
(唔同其他茶餐廳咁, 牛肉還牛肉, 沙爹還沙爹)
配埋公仔麵又好食又夠飽,
同我食過嘅其他茶餐廳比明顯好食d,

得閒我都要搵個機會嚟呢度食過早餐先,
印象中佢呢度 d 早餐都唔錯
$20-30 (下午茶)
  • 特餐