2019-01-01 1392 浏览
說是我吃過最好味的叉燒, 也不以為過! 肉汁之豐盈, 恰到好處的焦香味, 以及肥瘦均勻的肉質, 吃完很有滿足的感覺! 就算搬到鰂魚涌 , 水準依然得以保持. 至於燒鵝和燒鱔, 也很好吃, 雖然不是太肥美, 但是香脆可口, 吃燒味就是要這樣爽的感覺! 我喜歡吃吹香脆的, 如果燒味很腍, 就沒有新鮮的感覺了.午市也有賣燒味飯, 但我還是喜歡一大班人喝著啤酒吃燒味, 所以還是晩飯吧! 之前在佐敦的店𥚃吃飯, 感覺很地道, 店的裝潢和傳統燒味飯店沒二樣. 來到鰂魚涌, 店的外表更光鮮, 希望其生意也是一樣好吧!
說是我吃過最好味的叉燒, 也不以為過!

燒鱔
糯米釀雞翼
燒鵝
叉燒
2018-11-07 1640 浏览
源興美食 搬咗嚟 #鰂魚涌 已經有一段時間,#小秘書 好似頭一個月幫襯過一兩次之後,已經比 #源興 飯市嘅擠迫景象嚇怕咗😖 #小秘書 最怕同人背脊貼背脊、仲要近距離對住另一班唔識嘅人食飯👉🏻👈🏻 今日唔知抽起邊條筋🤔有人提議去 #源興 食叉燒飯🍚 我份人咁易話為當然They go I go啦🤣今日嚟到 #源興,食客數量明顯地比以前少三成,我哋好容易就搵到位👍🏻 每張枱都擺咗各種各樣嘅紙包飲品,原來只要叫一碟燒味飯就可以免費攞包嘢飲... 老闆又幾慳水慳力喎👀 同事今日想食 #叉鵝飯,店員話已經賣晒 💭 中午一開門就賣晒啲鵝「真係好生意」😅 咁既然無燒鵝,我就要碟 #叉鴨飯 啦😌 人生得「靚」真係有着數 ❤️ 師傅將成隻 #燒鴨脾 醒比 #小秘書 我食 呵呵🤤 再配埋啲半肥瘦叉燒,味道又唔錯喎😉 唔知大家知唔知🤔叉燒一向喺呢度嘅主打,半肥瘦叉燒搽上蜜汁,零舍滋味👍🏻 鴨肉就比較乾身咗啲,不過睇在 #燒鴨脾 份上,當打個和啦👍🏻👍🏻

2018-11-06
2018-10-11 1487 浏览
小編今次同大家介紹惹味小炒,隱世小店!呢間位於鰂魚涌外表不是太起眼嘅中式餐館原來內有乾坤!🤩-🔸奇味茄子🍆熱辣辣好新鮮💕茄子經過油炸,外脆內軟,好食茄子薯條咁😂有葱同炸蒜,好惹味!🔸糯米釀雞翼呢道係好考功夫嘅手工菜!外皮燒得好脆嘅雞翼裏面釀咗炒得好香嘅糯米飯!雞肉好有肉汁好新鮮!可以再encore! 😍🔸 鎮店叉燒皇呢個絕對係必食!叉燒肥瘦適中,連脆口濃邊,咬落去好多肉汁!一啖一塊,用料絕對係正呀!👍🏻🔸總結: 唔講唔知呢度師傅以前係酒店大廚,難怪啲餸菜咁有水準!燒味新鮮出爐即食真係回味無窮,值得支持的小店!😊
🔸奇味茄子🍆

🔸糯米釀雞翼

🔸 鎮店叉燒皇

2018-09-07 1317 浏览
第一次幫襯,買外賣回家加餸,老婆想吃叉燒,亂打亂撞之下,找到了這家傳說中的小店,沒想到竟然會吃到如此出色,好吃到感動的叉燒!這裏的肥瘦適中,咬下去美味多汁,還有脆口的燶邊,每塊大小都剛剛好,一啖一塊,連最嘴刁的外母大人都讚好,不愧是傳說中的隱世食店,值得專程前往。價錢可能不算便宜,但真正用靚料好吃的東西,賣貴一點也不過份吧!還好一次過買了兩份,這種靚叉燒再多也不夠吃呢☺️有機會也要試試其他菜式,可能比叉燒更精彩!

外卖自取
1K
2018-08-13 1580 浏览
來到鰂魚涌上班後,發覺這裡有不同的小街,而小街旁就有很多不同的小食肆。雖然地方不大,但卻是來頭不小,因為在門外甚至室內的牆上都貼有雜誌採訪,更有些會有明星的合照,暗示餐廳的實力不小,這一間當然也不例外。叉燒的肥廋比例很好,令到肉質很有彈性,不會過硬,或過軟。加上秘製的甜汁,在小小燒焦的外層上,令叉燒的味道提升了很多。雖然飯的份量不多,但這樣美味的叉燒已夠人回味無窮。
2018-06-21
2018-03-10 4338 浏览
從佐敦街市搬來鰂魚涌,一直念掛他們的燒饅魚,脆皮牛腩😋 我們行8人 ,一早預訂了8人菜單。前菜有醉鳳爪、掌翼、這晚沒有珊瑚花,就送上青瓜海蜇。接著有老光靚湯,杏汁白肺湯,連小弟平通不好杏味的,也喝了幾碗。燒鵝香脆,份量足夠12日吃了。最意想不到的是半肥瘦叉燒,入口即溶,本來想吃多一件,但仲有好多食物就留肚吧!雖然成晚最期待的燒饅魚令人有點失望,太乾,好像燒得過了時😑脆皮牛腩同蛋白蒸蟹已將功補過!我們吃得津津有味,最後還有芒果布甸作總結,捧著肚子回家!
從佐敦街市搬來鰂魚涌,一直念掛他們的燒饅魚,脆皮牛腩😋
2018-02-22 2481 浏览
Siu Mei (Roast Meat) is a popular food in Hong Kong. I eat it for lunch at least once a week. This restaurant serves drink boxes only, so if you are looking for some classic fresh lemon tea or milk tea, this isn’t the place for you. The reason we came here was definitely the ‘char siu’, I ordered chai siu with another type of roasted pig ‘siu yuk’. The siu yuk has surprisingly crispy skin, perfect ratio of meat and fat. The cha siu is marinated in a honey BBQ sauce, I tasted a lot of sweetness f
The siu yuk has surprisingly crispy skin, perfect ratio of meat and fat. The cha siu is marinated in a honey BBQ sauce, I tasted a lot of sweetness from the glaze. Although the meat was great, the portion of sauce is a bit of a let down, there was barely sauce in the rice as you can see from the pic.
Cha Siu + Siu Yuk Rice
2018-02-21
  • Cha Siu.
  • Siu Yuk
2017-11-07 3067 浏览
一支公最岩去食男人最愛既燒味飯,轉入巷仔先搵到既呢間隱世燒味飯真係又抵又高質。叉燒飯真係次次黎都會食,肥瘦適中,d邊位燒到燶燶地,好香好脆,真係好高質。今次拼左豉油雞,反而令我有d失望,d雞冇咩肉,又冇咩味,下次都係就咁食叉燒飯算!午市套餐仲包一包紙包飲品,d飯又多,一定夠飽!

午市套餐仲包一包紙包飲品,d飯又多,一定夠飽!
2017-09-23 3380 浏览
聽聞呢間燒味做得幾好 加上支持一下小店咁就同同事一齊lunch啦 入到去 姐姐服務態度勁差仲要落錯單(話說今日係我第一次寫評論 可想而知有幾嬲雖然燒味係唔錯 但我係叫叉油雞飯當黎左叉燒飯既時候我只係講左句 咦?唔係叉油雞咩?呀姐姐立即刺蝟上身開炮係咁嘈其實我只係好疑惑咁問句姐又唔係話d咩 我見姐姐咁燥其實都諗住息事寧人唔緊要 照食 但呀姐姐堅持佢無聽錯 明明我d同事都聽到我話食叉油雞..無啦啦有個男人加把口一齊係到嘈 仲有講粗口講真 有班咁既伙記 您識整暗然銷魂飯 我都唔幫襯呀
聽聞呢間燒味做得幾好
加上支持一下小店
咁就同同事一齊lunch啦
入到去 姐姐服務態度勁差
仲要落錯單(話說今日係我第一次寫評論 可想而知有幾嬲
雖然燒味係唔錯 但我係叫叉油雞飯
當黎左叉燒飯既時候
我只係講左句 咦?唔係叉油雞咩?
呀姐姐立即刺蝟上身開炮係咁嘈
其實我只係好疑惑咁問句姐
又唔係話d咩
我見姐姐咁燥其實都諗住息事寧人
唔緊要 照食
但呀姐姐堅持佢無聽錯
明明我d同事都聽到我話食叉油雞..
無啦啦有個男人加把口
一齊係到嘈 仲有講粗口
講真 有班咁既伙記
您識整暗然銷魂飯 我都唔幫襯呀
2017-09-18 2503 浏览
鰂魚涌要搵食不難,像海光街這條巷仔已有好多間小店食肆,而源興是間以燒味為主的店鋪。店鋪面積不大,而且坐位頗逼,唯尚算企理。午飯時間人頭湧湧,想坐得久一點也不太可行。主打燒味餐,除了可跟飯,也可跟比較特別的豉油皇炒麵,或是炒河粉,初次來吃還是正常地跟飯吧。叉燒燒鴨飯 - 叉燒很淋而且肉香又不太瘦,蜜味偏甜但整體感覺是好味的,不錯。燒鴨也燒得可以,不算太靱。以燒味飯作主打來說絕對合格有餘,份量也不會太吝嗇,整體值得支持。

2017-07-27 2055 浏览
Dinner with family. 一早訂好晒食咩,去到齊人就即刻有得食,侍應有heart,時不時叫我啲長輩趁熱食, 最鍾意糯米雞翼同叉燒,脆皮牛腩幾特別,青瓜海節同炒菜都好味,之後再叫多碟叉燒,仲有個芒果布甸都好正勁多芒果肉加埋啲花奶!大人細路都食得好滿足既一餐!
!大人細路都食得好滿足既一餐!
  • 叉燒,糯米雞亦,芒果布甸
2017-07-14 2224 浏览
在同事們推介下, 我地一行7人到這間以燒味為主打既食市食午膳, 在海光街附近其實不乏燒味選擇有連鎖既快活同家樂, 亦有街坊燒臘舖, 但這間食市在午膳時間仍然坐無虛席;我地分別叫左叉燒拼豉油王炒麵, 叉燒飯,叉燒油雞飯; 蜜汁叉燒肥瘦適中, 但較為燶左d, 我本人較喜歡甜味較重的叉燒,佢地既叉燒對正我口胃; 佢地既鼓油王炒麵亦出色, 麵身夠乾, 並沒有油淋淋的感覺, 初時以為叉燒拼鼓油王炒麵可能會味太咸, 但又出奇地呢個配搭味道剛剛好; 除左味道好之外, 價錢亦十分適中, 在鰂魚測要找40-50蚊午餐並不難, 但味道要好的卻不易, 我地一行人都覺得源興為抵食之選
2017-07-14
2017-06-08 1676 浏览
我覺得今次是一個非常不好的經驗,希望貴餐廳能夠加以改善1. 食物質素一般2. 服務態度奇差3. 客人有問題完全妄顧客人感受4. 客人追幾次都沒有跟進,繁忙時間,但是入座率只得6成
义雞飯
我覺得今次是一個非常不好的經驗,希望貴餐廳能夠加以改善
1. 食物質素一般
2. 服務態度奇差
3. 客人有問題完全妄顧客人感受
4. 客人追幾次都沒有跟進,繁忙時間,但是入座率只得6成
看過報章的報道,本着支持小店的心光顧,頭一次來午市,叉燒燒腩仔經已售罄,點了咖喱羊腩碟頭飯,不差,再來晚市。點了叉燒、燒鵝、杏汁白肺湯、生炒骨、椒鹽鮮魷、糯米釀雞翼、豉油王炒麵。這裏很奇怪,出菜並不分落單的先後,旁桌最早order,相同的菜色,往往很遲上桌,尤其豉油王炒麵,他們幾度催促,見隣坐幾枱都快吃完,炒麵才到,好不生氣。至於食物,杏汁白肺湯味道清甜,杏香恰當,只可惜整㷛湯只得豬肺一小塊,欠缺幸運;叉燒比較淋,偏甜;燒鵝味道較清,沒有太多的香料和調味,也是一種風格;生炒排骨味道不錯,酸甜恰當,但不夠脆口,美中不足;椒鹽鮮魷中規中矩;豉油王炒麵過於肥膩,麵條欠缺彈性。最後的糯米釀雞翼是整晚的敗筆,$38一隻的雞翼,三個人每人叫了一隻,熱辣辣上枱,咬了一口,糯米裏頭好似有酸味,再吃一口酸味就湧出來,你都很奇怪,拿老婆的一隻試試,甜甜的完全不同,大家臭了一臭,都覺得不妥,細聲告訴店員,三隻雞翼一隻變壞了,店員拿走雞翼,隔了一陣子,斬叉燒的男士(可能就是老闆),高聲說:「我試過,沒有問題!」「雞翼是沒有問題的,如果你堅持最多不收這一隻錢」,我沒有興趣和他爭論,埋單的時候,發現照單全收,一再
最後的糯米釀雞翼是整晚的敗筆,$38一隻的雞翼,三個人每人叫了一隻,熱辣辣上枱,咬了一口,糯米裏頭好似有酸味,再吃一口酸味就湧出來,你都很奇怪,拿老婆的一隻試試,甜甜的完全不同,大家臭了一臭,都覺得不妥,細聲告訴店員,三隻雞翼一隻變壞了,店員拿走雞翼,隔了一陣子,斬叉燒的男士(可能就是老闆),高聲說:「我試過,沒有問題!」「雞翼是沒有問題的,如果你堅持最多不收這一隻錢」,我沒有興趣和他爭論,埋單的時候,發現照單全收,一再查問,戴眼鏡的女店員(可能也是老闆)說雞翼沒有問題,要照價收費,全單$690,離開的時候我補充一句:「我出來是希望開開心心吃一餐飯,不是來生氣的,區區幾十元,你失去可能更多。」
總結,食物水平中等,對小店不能過於苛求,店員處理落單的次序和服務態度極需改善,靠着名氣不可能吃足一世。
2017-03-31 2385 浏览
區內除左大乜樂大乜活同一間燒味店外,就冇堂食。太乜ironman燒味,就遠少少。行過好多次,鋪仔細細,夜晚有私房菜。今個lunch 就試你。家鄉芋頭炆鴨,限量板。“sorry 今日冇“如此限量法。掛爐燒鴨都搶眼。就咁啦!有點失望。味道冇乜特別,有點老。令人反覺大乜乜燒味原來係唔差。$45送紙包飲品(成本慳左水吧),值唔值$45就見人見志了。服務水準,有待改善。唔係人唔禮貌,係水平上問題兼新手,要專人教導下。厨房同樓面冇溝通。(樓面嬸嬸唔識溝通)有待改善。但要快,客人好現實㗎。
行過好多次,鋪仔細細,夜晚有私房菜。
今個lunch 就試你。
家鄉芋頭炆鴨,限量板。“sorry 今日冇“
如此限量法。

掛爐燒鴨都搶眼。就咁啦!
有點失望。
味道冇乜特別,有點老。令人反覺大乜乜燒味原來係唔差。
厨房同樓面冇溝通。(樓面嬸嬸唔識溝通)
有待改善。但要快,客人好現實㗎。
2017-03-28