(非会员)
2008-04-30 9 浏览
我係住將軍澳的~平時都無幾可會出沙田,最近同D朋友出新城市,行到咁上下晚飯時間就嚟左呢間餐廳食野,自己本身都係幾食得辣既人,我地叫左生炒麻辣雞,水煮桂花魚,糖醋骨同過橋米線,碟雞好正又夠辣,唔錯!下次再嚟一定要食呢個.桂花魚就唔算太辣,不過就岩曬我兩個朋友口味.糖醋骨就普通咗少少.過橋米線湯清清地料份量十足,夠三個人食.D服務生又有禮貌,多謝前多謝後.俾人成個氣氛都好好囉.食完都係三百蚊咁上下唔算貴.仲有4張現金券俾返我,我諗唔洗好耐我會再嚟食!
2008-04-19 10 浏览
如果喜歡辣嘢,或喜歡食清嘢, 呢家都算唔錯,2方面都可滿足到。清的食物有米線,我哋有4個人,叫了標準窩, 在你枱上作了簡單「過橋儀式」。清得嚟幾好食。當中有一個鐘意食辣, 點了辣魚頭煲,凈辣雲吞湯。食過番尋味點了第二碗仲點咗幾個小食,唔錯飲品因套餐緣故,加幾蚊就可以,豆槳,果茶等等,味道一般好彩俺尖鬼今次都感到ok,如果唔係有排煩了....

仲點咗幾個小食,唔錯

飲品因套餐緣故,加幾蚊就可以,豆槳,果茶等等,味道一般

好彩俺尖鬼今次都感到ok,如果唔係有排煩了....
2008-04-08 6 浏览
很少在沙田吃東西,這次朋友帶我到這間滇家菜吃米線.第一次去不知道吃甚麼,所以想也不想就點了招牌米線餐. 不用一會米線就送到,甚麼料也有點,米線煮到剛剛好所以很好吃. 這碗米線令我想起之前吃過譚仔米線也是"大雜薈",不過當然兩間的level和價錢都不同. 這個招牌米線餐也要$46,不過餐飲竟然有多款不同的選擇,如紅豆冰,荔枝茶等等,有點驚喜!更好的是,午市不設加一.
很少在沙田吃東西,這次朋友帶我到這間滇家菜吃米線.
更好的是,午市不設加一.
2008-04-01 1 浏览
簡直搵笨囉...今日去食個SET DINNER FOR 2 .... $158....咁有兩個礅盅仔(每人半碗)到既湯啦....咁個SET仲包兩個, 咁我地叫左個西蘭花扒菇同糖醋骨...兩味菜黎左我呆左一呆..依兩個值$158唔係麻...個西蘭花扒菇得O個9棵仔西蘭花..., 仲要得手指公咁闊為一棵仔.....依家D菜好貴咩?碟糖醋骨仲過份...但5片肉,,,,一樣係手指公咁闊同厚, 但冇手指公咁長既肉.... 真係少得可憐.....D飯...硬既...又唔熱飯又硬又唔熱....
簡直搵笨囉...

咁有兩個礅盅仔(每人半碗)到既湯啦....

咁個SET仲包兩個, 咁我地叫左個西蘭花扒菇同糖醋骨...

兩味菜黎左我呆左一呆..依兩個值$158唔係麻...

2008-02-15
又貴服務又差,28蚊一碗雲南酸辣米線,是無餸的,唔會食下次
又貴服務又差,28蚊一碗雲南酸辣米線,是無餸的,唔會食下次
2008-01-08 3 浏览
6點45黎到連城. 屬意呢間或者另一間西餐廳. 最後媽咪揀左呢間黎食.本來諗住點個二人套餐, 因為睇落去都幾抵. 不過睇睇吓份量好似多得濟. 所以最後都係散叫咗自己鐘意食既野. 最後叫咗個煎桂魚同埋蜜豆牛肉再加一碗白飯.首先上枱既係個煎桂魚... 我叫呢碟野既原因係因為我好想食西蘭花. 不失我所望. 佢真係有好多西蘭花! 不過先得嗰幾舊桂魚. 一見到就覺得唔值$98蚊! 雖然我都知出親街食飯都唔可以用同自己買餸既準則黎比較.... 不過又唔駛差咁遠.... 早叫見隔離嗰碟魚仲好過. 野食味道ok啦..... 食夠$80有coupon送. 是晚收左$20. 我諗下次都可以黎食個tea set 既.

野食味道ok啦.....

2007-12-10 2 浏览
還在讀中學的時候與媽媽也來過覺得菜式特別..味道亦不俗…有一晚約了媽媽到沙田晚飯突然心血來潮事隔三四年再試一次..菜牌令人花多眼亂色卻麻煩點了二人套餐**氣鍋雞湯**是小巧的兩盅.沒有嗜到.. 但媽媽說用上的是新鮮雞..味道亦足夠..**川炒麻雞**在雲南食館吃到四川的麻辣味總覺得有奇怪雞丁先用油泡過再用上辣椒同炒味道不錯.. 有麻辣的花椒八角味道..**上湯豆苗**時令菜當然新鮮..**酸辣米線**酸辣實質不酸不辣..但米線煮得剛剛好不會過稔過爛..價錢亦不貴..算是平平凡凡的小菜..也許過一段時間會想要回來吧...
還在讀中學的時候
與媽媽也來過
覺得菜式特別..味道亦不俗…

有一晚約了媽媽到沙田晚飯
突然心血來潮
事隔三四年再試一次..

菜牌令人花多眼亂
色卻麻煩點了二人套餐

**氣鍋雞湯**
是小巧的兩盅.
沒有嗜到.. 但媽媽說用上的是新鮮雞..
味道亦足夠..

**川炒麻雞**
在雲南食館吃到四川的麻辣味總覺得有奇怪
雞丁先用油泡過
再用上辣椒同炒
味道不錯.. 有麻辣的花椒八角味道..

**上湯豆苗**
時令菜當然新鮮..

**酸辣米線**
酸辣實質不酸不辣..
但米線煮得剛剛好
不會過稔過爛..

價錢亦不貴..
算是平平凡凡的小菜..

也許過一段時間會想要回來吧...
2007-10-14 8 浏览
平時通常來吃午飯的,今天和babe來到時已剛好三點三,轉了下午茶餐牌,點了:蕃茄肉碎米線($24) - 每次來我都會叫這個的,口味清淡。不過今次可能是因為下午茶的關係,足足比lunch menu便宜了$10,於是米線份量少了一截,只有數件蕃茄,兩三片菜、少量腐竹和極少肉碎。餐飲要了檸檬普洱茶,比普通檸茶好喝,也是幾乎每次都叫的。香辣雞翼米線($27) - 雞翼只有兩隻,炸得比較。餐飲也是要了檸檬普洱茶。不過服務okay,環境okay,又不用加一,如此價錢,很抵喇。

2007-08-27 4 浏览
同mami去沙田ikea,黎左呢度搵食,想試佢下,因為唔洗加一!又有set,同x 祿差唔多,仲唔洗加一tim!我叫左冬菇菜肉雲吞米線加辣!佢都ok呀真係三十幾蚊,仲有野飲tim!佢有4大粒雲吞!加左少辣,幾好味,米線又大碗呀!好full~~我叫左荔枝茶,ok好飲,有得自己加糖,control番甜度^^不過見到原來好多人叫紅豆冰,應該係正野,下次都係飲呢個啦~lunch都幾多人黎食架~~~~真係抵ma~同埋呢頭又少米線食~good!

2007-05-25 4 浏览
無意中到, 想食米線,就一試.冬菇菜肉餛飩米線$33米線比較幼身少少, 口感無咁好.要中辣, 一"pat"辣醬, 第一口又幾辣wo, 唔錯!主角係冬菇菜肉餛飩, 估唔到咁好味! d菇味好鮮好甜, 但又有肉味, 好match, 比起平時食開菜肉雲吞又係另一番風味!下次再都會再食冬菇餛飩呀.仲叫飯, 唔記得名, 係類似糖醋骨, 味道都幾好wo, 有茶餐廳風味, 而且仲"企理"d tim. d 骨好夠味, 配菜係多色椒, 令賣相靚d.
無意中到, 想食米線,就一試.

冬菇菜肉餛飩米線$33
米線比較幼身少少, 口感無咁好.
要中辣, 一"pat"辣醬, 第一口又幾辣wo, 唔錯!

2006-12-28 1 浏览
1.麻辣豬肚米線~~一點也不辣,仲有一陣臭豬肉味咁添,其他沒什特別.2.豬扒湯米線~~豬扒是另上的,湯底亦唔辣,又係一陣臭臭哋的味,兩碗都係咁,都唔知係咪果D肉碎有問題?而塊豬扒就好乾,應該係番炸的.
2006-08-16 2 浏览
同另一半黎食,跟住睇'白撞七友'睇食評讚熱茶好,本人覺得一般,但茶芥$3的確相宜我叫了滇家菜招牌米線,材料如下:腩肉2小塊、腐皮、芽菜、酸菜幾開胃、金華火腿真係好咸,米線份量都幾多,吾太辣,湯底無乜特別,靠配料的味道,吃時連湯都飲了一大半,飽!之後先覺得好口渴另一半是清湯米線,完全吾得,這一個真係考功夫醬汁雞,香辣油,雞面有花生碎,不錯的冷盤 店內待應生吾係咁醒,三人掛住執抬,由得我成個郵筒咁企係度,好彩仲有個識叫佢地讓我坐低先
同另一半黎食,跟住睇'白撞七友'

睇食評讚熱茶好,本人覺得一般,但茶芥$3的確相宜

另一半是清湯米線,完全吾得,這一個真係考功夫

醬汁雞,香辣油,雞面有花生碎,不錯的冷盤

2006-07-11 1 浏览
和男朋友逛街街後來吃晚飯.點了二人餐,有雞湯,兩個小菜和飯.盛雞湯的碗很別緻,湯很好味.西蘭花扒貴妃菇味道也很好,不過原條的貴妃菇有點像某器官,切片上會較好.黑醋排骨酸甜惹味.加八元可轉白飯為酸辣米線,米線的湯底偏淡.我們要求坐獨立的二人枱,不用和其他人一起擠在四人枱.
2006-06-07 3 浏览
本來想去阿拉麵館,點知圍哂野,唔知係唔係搬咗.結果去咗呢間,冇懷著多大的期望,只想"一試無仿".裝修方面簡單,放置多個中國民族娃娃,侍應生也是穿民族服,環境ok. 食物方面,有小食,中國小菜+飯,米線等,大部份都是雲南風味.最後叫咗:小食:皮蛋小食最typical的雲南米線(2人份量):$7x覺得個雲南米線幾特別,侍應生先送上一個大瓦煲連湯底,米線配菜及米線跟次序分開在你面前放入,然後侍應生蓋上煲蓋,叫你等一等.一會兒替你打開,可以食得! 味道方面覺得唔錯,唔係太多味精濃味個隻,食完好舒服又唔會好口渴.聽隔離枱讚小菜亦ok!大家可以一試!
本來想去阿拉麵館,點知圍哂野,唔知係唔係搬咗.
結果去咗呢間,冇懷著多大的期望,只想"一試無仿".

小食:皮蛋小食
最typical的雲南米線(2人份量):$7x

大家可以一試!
2006-05-01 6 浏览
Four ppl had dinner:過橋米線($72). the pot is large but there is only little 米線inside, same portion as one standard bowl of 米線. not quite worthy for money.甜酸棒棒雞: there are eight pieces of chicken wing. deep fried with sweet and sour sauce. quite tasty.vegetable in soup: so so. the vegetable is fresh.eel pot: quite many eel. tastes ok. but too oily. but it is expectable for a "pot".vegetables and pork wonton 米線: so so.the restaurant is small and quite crowded. anyway, it is a not bad choice to have n
Four ppl had dinner:

the restaurant is small and quite crowded. anyway, it is a not bad choice to have noodles in shatin.

total : $295