2021-05-27 170 浏览
Ordered the mango sago with grapefruit and it was such a disappointment. Very little mango pieces and one tiny shed of grapefruit. Usually it's great but this portion was absolutely abysmal and shocking. Also the staff are always so grumpy and never smile. There was one who is always cheerful when she usually serves me but she wasn't in today. Again can't tell you how much of a let down the dessert was today. Shame on you boss lady who was at the till who took my order.
2021-05-18 188 浏览
每次同朋友去新城市廣場,ending動作都一定係去頂層間滿記食埋個甜品先散band平時每次去甜品店,目光都會不由自主咁落左去芋圓page上,今次都唔例外,比佢menu個九分·芋圓系列吸引左白雪仙草芋圓($42)甜品一上台已經覺得賣相好吸引,除左個名上面有上面有嘅芋圓,仙草,同埋代表白雪嘅薏米之外,仲有紅豆topping可以揀雲呢拿味雪糕或者芋泥,而熱愛芋頭產品的我,當然揀左芋泥,芋泥好綿而唔會太甜,碗甜品係用沙冰做底,不過佢嘅沙冰並無係冇味嘅沙冰,食到底都依然會有甜甜地嘅味道呢碗野加埋一齊真係豐富到世界級,同時又滿足到世界級,極力推薦芋圓愛好者

白雪仙草芋圓($42)
2021-05-16
  • 白雪仙草芋圓
2021-04-18 187 浏览
行行下街突然好想食滿記,好耐未食過榴連忘返,同朋友叫左個榴連忘返同一個芒果班戟係熟悉的味道,仲係果陣味,無變過,榴連蓉同雲呢拿雪match ar ,而芒果班戟個皮好薄,好好味,不過芒果就比較硬無咩味,但最後我都打包左一盒返屋企比老公食回味下
沙田食完晚飯,買了甜點回家品嚐初嘗杏仁蛋白,忘記了影相勁多蛋白,蛋的是熟透的,比想像實杏仁汁,水水的,太稀味道尚可,下次不點了焗荔茸西米布甸熱烘烘很多荔茸餡😋
沙田食完晚飯,買了甜點回家品嚐
初嘗杏仁蛋白,忘記了影相
勁多蛋白,蛋的是熟透的,比想像實
杏仁汁,水水的,太稀
味道尚可,下次不點了

焗荔茸西米布甸
熱烘烘
很多荔茸餡😋

2021-02-14 212 浏览
買左個外賣,電話打定去拎,所以好方便!因為琴日食完好好味!所以就諗住再食,以為會好似西貢既分店甘好食啦,點知竟然係勁勁勁失望啦,叫左個白雪黑糯米,勁勁勁甜!係個底勁甜,個底完全唔好食!食到甜到驚。懷疑人生。不過,可能因為太忙,所以先會出現呢個情況,因為一共叫左兩碗白雪黑糯米,我比朋友試左啖都話我呢碗係甜左50%。薑汁桃膠圓又圓,薑汁好香唔辣喉,有兩粒芝麻湯圓,味道一般,芋圓好有彈性QQ彈彈甘,總括利講係碗白雪黑糯米太甜,其他都好ok。
買左個外賣,電話打定去拎,所以好方便!

2021-01-06 277 浏览
曾幾何時我經常會買滿記做飯後甜品, 一黎位置方便, 再黎我呢個甜品怪食甜品係偏好鍾意食熱既多D, 雖然蛋糕外型好靚, 糖水亳無造型可言, 但係就算到⛱夏天, 都唔會話特別要食凍既甜品。鍾意食完熱野個胃暖笠笠既感覺。尤其前兩日買左士多啤梨做小食, 所以今日既飯後甜品就更要買熱既。(非常掛念香港只係得返3間分店既我是酸奶君 , 沙田係其中一個地方有賣)一早已經唸好要食咩, 就係我已經食過無數次既焗荔茸西米布甸(不過自從搬左之後, 應該起碼有3年無幫襯)。香港其實仲有無甜品店有賣? 尤其係用芋茸做餡既, 個人喜歡芋茸多過蓮茸。滿心歡喜落ORDER, 但係.........店員話已經賣曬。只係下午兩點多就賣曬!!!係我懷疑緊佢究竟係唔係已經停產之際, 我見店員將應該係最後一個既焗荔茸西米布甸送上去某客人的餐枱上。唉, 無得食就更加想食呀!!!無計啦, 唯有叫其他, 最後點左芝麻糊腰果花生露加配黑糯米。芝麻糊腰果花生露加配黑糯米 - 因為係外賣返屋企食, 芝麻糊同腰果花生露已經混埋一齊, 唔係太食到腰果花生露既味道, 總體黎講味道不算香濃, 表現正常, 起碼沒有苦味或油耗味。但佢地既黑糯米我鍾意

芝麻糊腰果花生露加配黑糯米 - 因為係外賣返屋企食, 芝麻糊同腰果花生露已經混埋一齊, 唔係太食到腰果花生露既味道, 總體黎講味道不算香濃, 表現正常, 起碼沒有苦味或油耗味。但佢地既黑糯米我鍾意呀, 第一次食滿記既黑糯米, 之後上網睇返原來佢地既黑糯米好出名, 真係好味喎, 黑糯米煮得軟糯煙韌有咬口, 重點係仲加入左各式類似豆類芋丁以增加口感, 好有心思。
食左香港既中式糖水咁多年, 試過咁多間唔同既糖水店, 滿記出品算是不錯, 有特色, 重點係
甜度適中(好多時買返屋企食既糖水, 我都要自行再加水溝淡)。
2020-10-31 227 浏览
[榴槤忘返]記得中學時候~成日都同同學仔黎滿記食糖水!佢既榴槤忘返係我必食選一~咁多年黎仍舊好味榴槤味好重,而且仲食到啖啖榴槤肉再配埋椰汁冰糖水同埋涼粉真係好夾如果榴槤份量再多D就正啦~~

[榴槤忘返]
記得中學時候~成日都同同學仔黎滿記食糖水
佢既榴槤忘返係我必食選一~
咁多年黎仍舊好味
榴槤味好重,而且仲食到啖啖榴槤肉
再配埋椰汁冰糖水同埋涼粉真係好夾
如果榴槤份量再多D就正啦~~
2020-10-01
2020-09-08 292 浏览
係沙田新城市廣場食完晚飯,就諗住食個甜品,好耐無去過滿記甜品食啦我地叫左一個椰汁紫米露加芋圓,另外仲叫左一份芒果班戟每次黎都會叫佢地個芒果班戟,今次個芒果有d酸,不過都唔影響整體口感,d cream唔會好膩😉個班戟皮厚薄適中,yin yin銀銀,唔錯唔錯🤔另外,個椰汁紫米露加芋圓都好好味,不過甜左少少,我地已經係凍食,我諗熱食應該會更加甜不過滿記有個弊病,就係坐得好迫😩下次諗住試下佢地既綠豆仙草芋圓😻
我地叫左一個椰汁紫米露加芋圓,另外仲叫左一份芒果班戟
不過滿記有個弊病,就係坐得好迫😩
下次諗住試下佢地既綠豆仙草芋圓😻
2020-08-08 322 浏览
今日在沙田行街,五點幾男友突然話肚餓,於是決定食個甜品醫下肚,在滿記門口見佢有個招牌寫住鮮奶麻薯,好似好吸引咁,因為我好鍾意食啲煙煙韌韌的食物,於是叫了個oreo味來試吓,雖然好似有啲貴$34,但也想試吓,枱上有貼了張紙敎你點樣食,幾得意,個麻薯size可以自己決定,鮮奶麻薯加oreo成件事好夾,好味,可能我之前果D黐得太多oreo,之後有D唔夠黐🤣,有啲似食緊糖不甩咁,但就軟身好多,有機會會再食😃
  • 鮮奶麻薯
2020-05-30 262 浏览
其實味道就間間滿記都差不多但是服務這間真是不知所謂!話說我當日外賣-盒 榴槤班戟, 用八達通比錢, 但係個阿姐話打錯咗,榴槤貴啲要補多幾蚊, 我話唔緊要咁我咪俾現金你囉,佢話之前未畀錢我話八達通都都嘟左啦, 跟住第二個阿姐嚟睇都唔睇就話: 我哋部機打單都會嘟一聲㗎, 我話唔係呀嘛你叫你經理嚟睇, 跟住經理嚟睇梗係收咗錢啦! 佢哋三個人一句唔好意思都冇, 個阿姐俾盒榴槤班戟我嗰陣時仲要好不滿 啤住我, 不通係我錯 呢間嘢真是好嘢喎就算 之後投訴都唔會有人覆, 好似唔想做香港人生意咁! 係呢間沙田滿記特別衰其餘都正常嘅, 睇咁耐openrice第一次打食評 就係想大家小心!特別係畀八達通呀
2020-04-28 278 浏览
甜品有水準但服務要改善今日心血來潮想食番啲傳統中式糖水,就去咗沙田滿記度買,因為疫情關係所以我打算外賣,而且自備咗暖壺響應環保,同埋而家外賣做緊85折。去到滿記點做紅豆沙同埋芝麻糊各2碗,叫姐姐倒入暖壺,點知佢話咁樣當堂食冇85折,我當堂打個突,佢話要倒落個外賣兜度,收我$4(1外賣兜$1),然後我自己再倒落個暖壺就可以。咁都得?!講返食物,芝麻糊就仍然好滑好濃芝麻味,紅豆沙就粒粒紅豆都好大粒,水準係唔錯嘅。
甜品有水準但服務要改善

2020-03-08 284 浏览
疫情嚴峻, 生活處處小心, 免不了會感到納悶, 此時來一份甜品, 真的很重要, 為生活帶來一點甜。為了養生, 很多時會選擇中式糖水, 是次很想吃芋圓, 要了白雪仙草芋圓。白雪仙草芋圓 $42白雪仙草芋圓材料豐富, 有薏米, 紅豆, 仙草, 芋圓和芋泥, 以椰汁作底, 份外味美。每款材料雖然質感各有不同, 但相互配搭得宜, 食物亦烹調到位, 不會過軟或過硬。最驚喜的是那球芋泥, 餐牌上看似雪糕, 現實卻是芋泥。大大一球, 啖啖軟綿, 味道濃郁, 感覺實在。

白雪仙草芋圓

白雪仙草芋圓 $42

2020-02-17
白雪仙草芋圓
2020-02-12 187 浏览
每次食完晚餐都要食D甜品先滿足,呢幾個星期頻繁去食滿記嘅榴蓮班戟同埋榴蓮糯米糍。冇錯,都喺榴蓮,因為真嘅好好食。榴蓮肉一D都不假,完全唔喺個D加工出來嘅榴蓮醬,糯米糍嘅外皮好煙韌,口感好正!太好食啦!
2019-10-30 322 浏览
午餐過後, 明明吃飽了, 總會感到囉囉攣, 有種莫名的空虛, 原來甜品慾作祟, 滿足一下便好。向來有選擇困難症的我對著一個menu已很苦惱, 這店竟有兩個menu, 不能不花點時間去選擇。看來看去, 是次還是選了芝麻糊紅豆沙湯丸, 覺得養生越來越重要。芝麻糊紅豆沙湯丸 (手工花生湯丸) $42芝麻糊和紅豆沙味道濃郁, 湯丸有黑芝麻和手工花生可選擇, 我選了花生味道。花生湯丸有3粒, 軟軟糯糯, 不過下次還是選黑芝麻湯丸, 相信味道與芝麻糊和紅豆沙更配。

芝麻糊紅豆沙湯丸 (手工花生湯丸)

芝麻糊紅豆沙湯丸 (手工花生湯丸)

芝麻糊紅豆沙湯丸 (手工花生湯丸) $42
2019-10-19
2019-10-02 185 浏览
加價不合情理 西瓜汁由$26加到$40 賣相失敗味道失敗 不能接受 不會再幫襯 🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬