2019-07-18 22 浏览
九龍城其實除左泰國菜仲有好多嘢食架!今次黎左試呢間主打食日本丼飯既餐廳「漁吉」😚_{蟹王丼}呢個丼真係唔係講笑!侍應serve上檯嗰下完全係嘩左聲!啲料多到呢‼️成個丼鋪滿撈左蟹膏既松葉蟹肉 三文魚籽 蟹籽 仲有玉子 同海膽添!唔單止量多 質素一樣唔錯!蟹肉鮮甜味濃 三文魚籽飽滿 充滿醬油鹹香 蟹籽脆卜卜 撈埋啲飯食 不論口感定味道都超正😻美中不足既係個海膽有輕微苦澀味 唔知係咪因為火炙呢🤔點都好 呢個丼飯食完真係超滿足💓 雖然唔平 但係對得住個價錢既😚 大推!_{漁吉特選丼}如果係貪心人士 呢個漁吉特選丼就啱晒啦因為佢三文魚 油甘魚 星鰻 帆立貝海膽 三文魚籽 櫻花魷魚 赤蝦 蟹籽 左口魚 玉子 真係乜都有齊晒!魚生整體都ok的 雖然唔算超級鮮甜 但厚薄度啱啱好 味道唔腥~當中比較欣賞櫻花魷魚爽口惹味 左口魚充滿魚油香 仲有整條星鰻肉質緊緻嫩滑~☺️相比起黎 個人認為蟹王丼更出色😆 但呢個漁吉特選丼勝在份量多 又夠晒豐富!三心兩意既你點呢個就啱啦😛_{蒲燒鰻魚}另外仲點左份蒲燒鰻魚~條鰻魚好厚肉 肉質紮實但不失軟嫩感稍嫌唔夠滑身同入味但佢
九龍城其實除左泰國菜仲有好多嘢食架!
今次黎左試呢間主打食日本丼飯既餐廳「漁吉」😚
{蟹王丼}

美中不足既係個海膽有輕微苦澀味 唔知係咪因為火炙呢🤔
{漁吉特選丼}
漁吉特選丼

如果係貪心人士 呢個漁吉特選丼就啱晒啦
{蒲燒鰻魚}
蒲燒鰻魚

另外仲點左份蒲燒鰻魚~
條鰻魚好厚肉 肉質紮實但不失軟嫩感
稍嫌唔夠滑身同入味
但佢特別在可以再灑上山椒粉 味道變得更香口更有層次☺️
_
另外值得一提既係 每張檯都會有一大壺好鮮甜既漁吉麵豉湯俾食客任飲任添!😻
加上呢度啲丼真係超大碗 料又多飯又多 超足料
所以如果好肚餓咁去食 包你食到好飽足啊👅
漁吉特選丼
蒲燒鰻魚
2019-07-15 16 浏览
話說一段時間無黎<漁吉>,估唔到仲多人過之前,七點都未夠就已經坐滿晒,好彩等左陣就有位😊漁吉特選丼 (三文魚,油甘魚,星鰻,帆立貝,海膽,三文魚籽,櫻花魷魚,赤蝦,蟹籽,左口魚,比目魚,玉子) 淨係睇個賣相已經好吸引,一個丼有成12款配料咁多,岩晒我呢啲乜都想試嘅人😍 每款配料都好新鮮,櫻花魷魚仲要勁多,岩晒送飯,真係大件夾抵食😊蟹王丼 (松葉蟹肉,海膽,三文魚籽,蟹籽) 咪睇佢個碗細啲以為份量好少,其實非常足料,蟹肉份量又多又鮮甜,每啖飯都係滿滿嘅蟹肉😋海膽都算幾大件而且新鮮,加上三文魚籽,令口感更有層次😊呢到嘅味噌湯係無限添飲架,同平時個啲唔同,好有鮮味,好好飲😋 唔似平時個啲得個咸字,仲要用個暖壺暖住,好正🤤
九龍城不嬲都出名多美食,但除左泰國菜同火鍋之外,原來日本菜都好高質。今次就約埋朋友試左一間主打魚生飯的日式料理~-蟹黃丼🦀配料有已拆肉的松葉蟹肉配上海膽、三文魚子和蟹子 睇圖就知蟹肉好足料啦😆 海膽都幾creamy 但三文魚子就有少少腥啦-北海帆立海老丼🦐帆立貝大隻厚身 表面仲火炙過🔥入口多了點焦香味👍 牡丹蝦同甜蝦各有兩隻 肉質彈牙味道幾鮮甜-海膽天婦羅🍤店員說因為是即叫即炸的所以等了約半小時左右~炸紫菜外層包住啖啖海膽肉 海膽份量仲幾多添-另外每張抬上都有一個茶壺,本身仲以為係茶,點知經店員介紹先知道係麵豉湯!仲要係任飲的!店員仲介紹係師傅每日熬製的,果然鮮味十足同其他麵豉湯好唔同😋
今次就約埋朋友試左一間主打魚生飯的日式料理~
蟹黃丼🦀
北海帆立海老丼🦐
海膽天婦羅🍤
2019-07-12 25 浏览
九龍城區出名食泰國菜🇹🇭竟然有一間以日式建築係條泰菜街到😂顯得特別特出啊呢間日本餐廳主要食丼飯😋有數十款丼飯可以揀 另外仲有小食每枱都會有保溫壺 入面係味噌湯🤭客人可以任飲㗎.#北海道帆立海老丼 $178刺身有大赤蝦🦐、北海道帶子、三文魚籽、飛魚籽、玉子大蝦雖然唔算大隻 但勝在夠新鮮🤤食到蝦既甜味帶子微微炙燒過 味道更加香口😚將鮮味帶出三文魚籽係爆魚油既關鍵🤣但份糧比較少 唔係每啖飯都食到 好在有飛魚籽搭救🙈飯既份量都算多🍚差唔多有2碗飯既份量 呢個丼夠哂飽啊🥳.#天皇丼 $238呢款丼全部都係天婦羅 即叫即炸 所以要等耐小小啦好豐富啊🤩有天婦羅蝦🍤、紫菜、鯖魚、茄子🍆、冬菇天婦羅蝦好大隻🤭連個頭都好大 一齊上炸粉好薄 蝦肉緊實爽口🦐天婦羅紫菜好脆🤪好似食緊小老闆天婦羅鯖魚第一次食😳好特別 冇腥味 外脆內軟又幾好味天婦羅茄子🍆炸得好出色 炸粉超薄👍🏻一硬落去先係脆再有茄子汁流出🤩.呢間丼飯價錢中上 但用料上乘👍🏻而且夠哂大碗味噌湯任飲 九龍城區又有多一個選擇🙌🏻
九龍城區出名食泰國菜🇹🇭
竟然有一間以日式建築係條泰菜街到😂顯得特別特出啊
呢間日本餐廳主要食丼飯😋有數十款丼飯可以揀 另外仲有小食
每枱都會有保溫壺 入面係味噌湯🤭客人可以任飲㗎
#北海道帆立海老丼 $178
刺身有大赤蝦🦐、北海道帶子、三文魚籽、飛魚籽、玉子
大蝦雖然唔算大隻 但勝在夠新鮮🤤食到蝦既甜味
帶子微微炙燒過 味道更加香口😚將鮮味帶出
三文魚籽係爆魚油既關鍵🤣但份糧比較少 唔係每啖飯都食到
好在有飛魚籽搭救🙈
飯既份量都算多🍚差唔多有2碗飯既份量
呢個丼夠哂飽啊🥳

#天皇丼 $238
呢款丼全部都係天婦羅 即叫即炸 所以要等耐小小啦
好豐富啊🤩有天婦羅蝦🍤、紫菜、鯖魚、茄子🍆、冬菇
天婦羅蝦好大隻🤭連個頭都好大 一齊上
炸粉好薄 蝦肉緊實爽口🦐
天婦羅紫菜好脆🤪好似食緊小老闆
天婦羅鯖魚第一次食😳好特別 冇腥味 外脆內軟又幾好味

呢間丼飯價錢中上 但用料上乘👍🏻而且夠哂大碗
味噌湯任飲
九龍城區又有多一個選擇🙌🏻
2019-07-09 45 浏览
去九龍城食泰國菜食到悶今次同朋友兩個膽粗粗去試下另一啲選擇-刺身丼!啲款多到花多眼亂唔知揀邊款好🤣最後決定叫左兩個丼飯、再加一個小食最先黎既就係呢個蒲燒鰻魚鰻魚夠哂肥美多汁小食黎講無得輸啦🤩嘩個刺身飯靚到😍其實我唔知咩係北海帆立😆淨係知呢個刺身飯有齊三樣我鍾意食既刺身🤤包括帆立貝、牡丹蝦、甜蝦、蟹籽等等好豐富另一角度🤣帆立貝灸燒過所以好香口食落鮮甜牡丹蝦大隻彈牙甜蝦味道新鮮加上每啖飯都有蟹籽增加口感🥰好新鮮好好食🤩仲要份量勁大😱一定夠飽😆唔食魚生既朋友都有另一選擇😆就係炸天婦羅丼飯又係勁大碗勁壯觀😱有大大隻虎蝦肉質爽口彈牙炸得香脆惹味另外仲有炸魚🤤肉質嫰滑再配埋其他天婦羅全碗都好足料好夠份量😱.食量較少既朋友可以選擇叫少飯咁就唔怕食唔哂事關我同朋友食完之後飽到行唔郁😂記住唔好做大哂鬼🙈
去九龍城食泰國菜食到悶
今次同朋友兩個膽粗粗
去試下另一啲選擇-刺身丼!

啲款多到花多眼亂
唔知揀邊款好🤣
最後決定叫左兩個丼飯、再加一個小食
蒲燒鰻魚(半條)

最先黎既就係呢個蒲燒鰻魚
鰻魚夠哂肥美多汁
小食黎講無得輸啦🤩

嘩個刺身飯靚到😍
其實我唔知咩係北海帆立😆
淨係知呢個刺身飯有齊三樣我鍾意食既刺身🤤
包括帆立貝、牡丹蝦、甜蝦、蟹籽等等
好豐富

食量較少既朋友可以選擇叫少飯
咁就唔怕食唔哂
事關我同朋友食完之後飽到行唔郁😂
記住唔好做大哂鬼🙈
蒲燒鰻魚(半條)
天皇丼
北海帆立海老丼💰178元8⃣大家有眼睇 呢個丼饭大大碗勁豐富,包括 炙燒帆立贝,牡丹蝦,赤蝦甜蝦,甜甜玉子,滿滿蟹籽同魚籽小編吃完覺得大滿足,唔單止吃材新鮮爽口,拌好飯之後,每一啖都吃到蟹籽同魚籽,佢地咬咬下爆開,然後同飯融合埋一齊,真係太爽皮🤤天皇丼 (期間限定)💰238元6⃣飯上面配上天皇炸物,內容包括巨型沙巴虎蝦,原條鰻魚,炸魚皮,新鮮洋蔥,茄子,同埋多汁大冬菇,簡直係炸物愛好者恩物!尤其是虎蝦夠大隻 肉質新鮮紮實又鮮甜,無諗過炸鰻魚又夠曬脆口充滿驚喜!全部炸物加上白飯,小編會略嫌乾左啲 好就好在,店家每日開舖前都新鮮熬製 麵豉湯,細心到每張檯都會有一壺,任飲唔嬲!口味迎合香港人口味,夠暖笠笠又唔會死鹹 (小編媽子當晚飲左5碗攔都攔唔住🤷🏿‍♂🤦🏿‍♂)唐掦炸雞塊 💰38元7⃣菜單見到唐揚炸雞 已經心心眼,早前日本吃完已經念念不忘,係小編首推嘅下酒菜👍🏿炸物唔乾仲可以鎖住雞汁,肉質都保持柔軟,而且細細粒 一啖一粒,卜卜脆再配上店家獨家製醬料,可以減少油膩感,吃完都唔會覺得成口油 推薦~溫馨提示,舖頭啲飯量都幾多,正常飯量女性 或者小鳥肚嘅你,記得少飯啦 唔好浪費食物!而大隻仔都唔使
北海帆立海老丼💰178元8⃣

天皇丼 (期間限定)💰238元6⃣

唐掦炸雞塊 💰38元7⃣

溫馨提示,舖頭啲飯量都幾多,正常飯量女性 或者小鳥肚嘅你,記得少飯啦 唔好浪費食物!而大隻仔都唔使驚自己唔夠飽(正常飯量係330克,少飯就200克)
2019-07-09 388 浏览
九龍城這個地方一向都是美食雲集之處這次聽到朋友推介 所以決定來這家探店一下這家小店的招牌挻大的 很容易就會看到很日式的風格 店員很熱情地招呼我們入座·面豉湯 HKD$0是免費提供的湯品 有溫馨提示搖搖才好倒出來味道比外面的店好 因為不會感到太咸的口感太咸會令人感到口乾 但這個不會 還飲多一碗😂·漁吉特選丼 HKD$188有三文魚/油甘魚/產地直送鮮魚/星鰻/帆立貝/海膽/三文魚籽/櫻花魷魚/蟹籽多款刺身原本有赤蝦的 可惜我們也不食 所以就不要了很大份的丼飯 食材也很新鮮 我食到好滿足·天王丼 HKD$238有新鮮大蝦及多種天婦羅的丼飯 材料比飯還要多材料挻多耶🤤🤤 蝦真的很大很大隻耶一夾起就可以看到 連蝦頭應該有成隻手的長度🤤·關西雪姫冷豆腐 HKD$38冷豆腐是用了日式麻醬所做😍所以味道挻香夏天食這個很透心涼💪💪很多幾件也不怕這頓飯的CP值挻高 而且份量也不惹少🤭

九龍城這個地方一向都是美食雲集之處

冷豆腐是用了日式麻醬所做😍所以味道挻香
夏天食這個很透心涼💪💪很多幾件也不怕

這頓飯的CP值挻高 而且份量也不惹少🤭
2019-07-06
ISAKICHI🇯🇵 Mega Crab & Sashimi bowl🍚🥢..大家平時講起九龍城,一定會令人聯想起泰國菜🇹🇭。但其實呢區除左泰菜 仲有其他好野食架,而日本菜🇯🇵 總係我既至愛❤️,真係食極都唔厭。一間充滿日本小店風味,係九龍城呢個舊城區別有一番味道,感覺別樹一格 亦頓時吸引我既眼球呢,一於要到店內試試。ll $238✨松葉蟹肉`海膽`三文魚籽`蟹籽✨店員推介既其中一款丼飯,滿滿既蟹王&魚籽舖滿整個飯面 真係超`級`吸`引`呢。蟹王🦀 係 (蟹肉+蟹膏) 混合而成,味道又鮮又濃。再配以極鮮味既魚籽同吃,每口既爆破 真係滿滿幸福感❤️ 超新鮮呢。ll $188✨三文魚`油甘魚`產地直送鮮魚`星鰻`帆立貝`海膽`三文魚籽`櫻花魷魚`赤蝦`蟹籽✨另一款招牌特選丼 也是不能錯過喔。豐富既刺身佈滿整個丼 仲特別有星鰻魚,樣樣都是我愛吃的,岩晒我呢個為食吃貨😋 成個丼飯望見都覺得好開心`好滿足。而炙燒過既刺身亦帶多一種焦香添。ll $88愛吃鰻魚既我,小食方面 當然要點選她過過口癮。肥美既鰻魚🐟 除左當小食外,亦同樣很好下飯呢。另外不能不提,呢度既 係自家製,仲無限添加 好貼心呢。而且

l[蟹王丼]l $238
✨松葉蟹肉`海膽`三文魚籽`蟹籽✨

l[漁吉特選丼]l $188

l[蒲燒鰻魚 (半條)]l $88

另外不能不提,呢度既 [暖煲麵豉湯🍲] 係自家製,仲無限添加 好貼心呢。而且味道亦不會過咸過重,鍾意飲麵豉湯既朋友唔好錯過喔。
2019-07-08 17 浏览
自從去完日本返嚟就一直對於日本嘅嘢食念念不忘,今次依度餐廳嘅海鮮當下就滿足左我🤤呢度食緊飯前仲有麵豉湯任飲🥰========================蟹王丼 🦀 $238一上到枱已經俾佢嘅賣相吸引到,所有蟹肉魚子等等都好似多到要寫出嚟,真係未食先滿足🤭上面鋪得最滿嘅係拆左殼一絲絲鮮甜嘅松葉蟹肉💕上邊仲有大量咬落爆汁了嘅三文魚籽同細細粒嘅蟹籽,唔單止令到當飯嘅口感層次豐富左,食多啲用醋調味過後嘅飯口味都冇咁單一🤘🏻所有蟹肉等等味道都好鮮甜唔會有腥味,每款都甚為高質🤤不過有一道美中不足係個人覺得炙過嘅海膽嘅味道偏鹹,仔細一問店員原來係因為佢選用咗較重口味嘅加拿大海膽,所以味道就會偏鹹一啲🧐========================漁吉特選丼 $188作為選擇困難症嘅分子之一就啱晒你啦,事關平時去壽司店食得出嘅常見魚生好多都可以係依個丼飯入邊搵到🐵一片片海水鮮味頗足嘅刺身例如比目魚、三文魚、鮮魚、油甘魚同帆立貝等等都可以係入邊搵到🤓魚生嘅用料新鮮而且又份量勁多❤️個人對於長條型外型震撼嘅星鰻真係情有獨鍾🥰雖然星鰻比起鰻魚嘅魚肉冇咁肥美稍為瘦啲,但係稍為炙燒左嘅星鰻淋上少少甜甜地嘅燒
蟹王丼 🦀 $238
漁吉特選丼 $188
作為選擇困難症嘅分子之一就啱晒你啦,事關平時去壽司店食得出嘅常見魚生好多都可以係依個丼飯入邊搵到🐵一片片海水鮮味頗足嘅刺身例如比目魚、三文魚、鮮魚、油甘魚同帆立貝等等都可以係入邊搵到🤓魚生嘅用料新鮮而且又份量勁多❤️個人對於長條型外型震撼嘅星鰻真係情有獨鍾🥰雖然星鰻比起鰻魚嘅魚肉冇咁肥美稍為瘦啲,但係稍為炙燒左嘅星鰻淋上少少甜甜地嘅燒汁,醬汁嘅濃香加左少少焦香味,而且又唔會食到好多魚骨真係冇得彈🤪赤蝦有粒口感爽甜肉質亦幾彈牙🦐櫻花魷魚則食落煙韌有咬口🦑
海膽天婦羅🍤 $88
第一次試一種咁特別嘅天婦羅,作為海膽迷點可以唔試吓呢🤤呢個天婦羅內海膽嘅味比丼飯入邊嘅味道淡啲🍤頭幾啖食落去佢嘅天婦羅炸皮同埋紫菜嘅味道就比較搶戲,食到後期先至食到海膽味鹹香味,不過的確係創意之作😋
巧味道指數👅:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
再食過指數🏃🏻‍♀️:👧🏻👧🏻👧🏻
錫荷包指數💸:👧🏻👧🏻👧🏻
服務正指數👩🏻‍🍳:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
環境靚指數👀:👧🏻👧🏻👧🏻
========================
📍 漁吉海鮮丼專門店 (九龍城)
九龍城衙前圍道84號地下A舖
========================
#hk #hkig #hkigfood #hkfood #food #couple #hkeat #eat #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodporn #hkfoodie #hkfood #美食
2019-07-07 20 浏览
九龍城除咗泰菜出名,其實都有好多唔同嘅菜式嘅小店。經過漁吉覺得呢一間日本料理個樣好似唔錯,就入咗去食。午市都算幾多人,我哋入到去先坐低,然後店員就介紹咗個味噌湯比我哋,飲落去真係好香,好有鮮味,同出面飲嘅完全唔同。我哋叫咗蟹王丼($238),有好多松葉蟹肉,仲有海膽,係有少少火炙過嘅,仲有三文魚子及蟹子。蟹肉佈滿咗成個丼飯,蟹肉非常之多,而且食落都幾新鮮,有蟹肉鮮味。海膽唔會太腥;三文魚子都有好多,非常足料,但係蟹子就有少少腥。漁吉特選丼($188),咩都有啲,有海膽、三文魚、帶子、油甘魚、櫻花魷魚、三文魚、赤蝦,星鰻等等。小食叫左鰻魚($88),店員話可加山椒粉,會吊出鰻魚嘅味道。
九龍城除咗泰菜出名,其實都有好多唔同嘅菜式嘅小店。

2019-07-06 387 浏览
 A hero is nothing but a product of his time, GOSH!!-終於有機會去到九龍城傳說中既平民美食天堂,今次揀到呢間日本風味小店,店面企理乾淨,加埋牆上一幅幅漫畫風壁畫,色彩鮮明,天花以白色漁網裝飾,幾有心思,員工服務亦都好貼心,呵護備至,店鋪以丼飯專門店命名,咁「丼飯」當然係必點之物啦!選擇非常多,有一樣必定要推薦就係呢到既「味噌湯」係任飲唔嬲既,每張枱都有一個高身保溫瓶裝住,我飲左成大壺呀!👇📌 蟹王丼 - $238👉 以大量新鮮甜美既熟蟹肉同埋帶少少鹹鮮味既三文魚籽、火炙過既加拿大海膽同埋刻左字既玉子以一個楚河漢界做一個賣相,非常搶眼,份量係超級澎湃,大量青蔥同魚籽做襯托,飯粒好有咬口,成個飯既層次非常豐富,因為餐廳唔主張將醋加入飯粒裡面,會建議將青檸汁榨落飯粒以達到更香境界!📌 海膽三文魚籽丼 - $198👉 繼王牌之後,呢個以海膽、三文魚籽、魚籽同埋原隻鮮雞蛋混合而成,賣相相當吸引!雞蛋令到入口更加滑嫩,各類魚籽鮮味出眾,撈埋一齊食可以話係終極享受!📌 蒲燒鰻魚 - $88 (半條)👉 作為一個鰻魚迷,一定要嗌一份向餐廳致敬!白燒

📌 蟹王丼 - $238
👉 以大量新鮮甜美既熟蟹肉同埋帶少少鹹鮮味既
三文魚籽、火炙過既加拿大海膽同埋刻左字既玉子
以一個楚河漢界做一個賣相,非常搶眼,
份量係超級澎湃,大量青蔥同魚籽做襯托,
飯粒好有咬口,成個飯既層次非常豐富,
因為餐廳唔主張將醋加入飯粒裡面,
會建議將青檸汁榨落飯粒以達到更香境界!

📌 海膽三文魚籽丼 - $198
👉 繼王牌之後,呢個以海膽、三文魚籽、
魚籽同埋原隻鮮雞蛋混合而成,賣相相當吸引!
雞蛋令到入口更加滑嫩,各類魚籽鮮味出眾,
撈埋一齊食可以話係終極享受!

📌 蒲燒鰻魚 - $88 (半條)
👉 作為一個鰻魚迷,一定要嗌一份向餐廳致敬!
白燒同蒲燒我會比較鍾意蒲燒,
口味相對濃郁,今次呢個做到油脂分佈平均,
半條份量相厚身,質感肥美,
完全食到魚油果種香味,呢個必定要嗌!

📌 海膽天婦羅 - $68
👉 一塊紫菜輕輕包住密麻麻既加拿大海膽,
沾上脆漿炸後仲保留到海膽既鮮味,
外層酥脆無比,只要輕輕點上海鹽或蘿蔔絲已經
好夠味,唔需要額外再過份調味,呢個就係原材料既
味道!最後埋單都係每人$250左右,
呢間高水準丼飯,絕對值得再試回味!

2019-07-05
  • 蟹王丼
  • 海膽三文魚籽丼
  • 蒲燒鰻魚
  • 海膽天婦羅
2019-07-03 4 浏览
🇭🇰#香港捐窿捐罅記 instagram: foodkiller_dk大件夾抵食海鮮丼😌 胃口細少少都食唔晒😌香港人雖然好鍾意食放題 但我有時覺得 不如用同一價錢食更高質嘅魚生😌 正如我哋做人 要重質不重量😗 特別係而家年紀大 開始難瘦返 雖然我都係咁大食 不過都開始節制😇🙂 🍍我都仲係食得落全世界🤗特別讚一讚佢個麵豉湯 幾足料 飲完唔會口渴 最重要係任飲🤪-🦐天皇丼🦐($238)一上枱已經見到超長嘅天婦羅虎蝦🦐 長過我手掌😌 其實好嘅天婦羅最重要係盆油靚 之後先到食材 真係好高級嘅天婦羅 食落會有好香嘅芝麻味😌 咁當然今日食嗰個唔係好貴 但都唔差 全部新鮮即炸 而且炸漿唔厚 😌 除咗虎蝦之外仲有炸星鰻 鰻魚不嬲係我嘅最愛 中式西式日式全部都鍾意😍 所以食得好開心🤪 同我一樣都鍾意食鰻魚嘅就一定要叫😌.🐟漁吉特選丼🐟($188)鍾意咩都試嘅朋友必叫🙋🏻‍♂️一碗有齊晒唔同魚生 有三文魚,油甘魚,產地直送魚,星鰻,帆立貝,海膽,三文魚籽,櫻花魷魚,赤蝦,蟹籽🙋🏻‍♂️ 全部都新鮮 融雪都做得好 唔會好硬好凍😗貪心嘅朋友仔就要叫呢個啦😂-🎈九龍城衙前圍道84號地下A舖平均傷害:$200
大件夾抵食海鮮丼😌 胃口細少少都食唔晒😌
特別讚一讚佢個麵豉湯 幾足料 飲完唔會口渴 最重要係任飲🤪
🦐天皇丼🦐($238)
一上枱已經見到超長嘅天婦羅虎蝦🦐 長過我手掌😌
🐟漁吉特選丼🐟($188)
貪心嘅朋友仔就要叫呢個啦😂

🎈九龍城衙前圍道84號地下A舖
平均傷害:$200
2019-06-30 388 浏览
今日放工去左九龍城探朋友, 佢知我喜歡食刺身, 於是就帶左我去一間九龍城人氣幾高既丼飯專門店潮聖。餐廳內面積不大, 地方企理, 每檯有一壺味噌湯, 可以無限自行添加, 倒前要搖勻, 不過搖勻後依然覺得味道過鹹, 只飲了一啖就放棄了。目光轉移至MENU上既丼飯, 每款丼飯都有列明刺身款式, 我地就揀左全場最貴的兩款, 看似最吸引!【蟹王丼】HK$238賣相非常豐富, 已拆殼蟹肉、海膽、魚籽, 同埋大量三文魚籽, 整整覆蓋了丼飯, 主角蟹肉超鮮甜, keep到蟹原汁原味, 份量十足, 每啖飯都可以食到梳梳蟹肉, 海膽大大粒, 甘甜唔腥, 加上大量三文魚籽, 令口感層次豐富, 兼有魚油香, 正!!【龍王丸】HK$238原隻龍蝦非常吸晴, 龍蝦已被預先拆肉, 切成一小段, 質地爽彈鮮甜, 三文魚厚切帶魚油, 帆立貝表面經火灸, 香口得黎又食到刺身口感, 左口魚裙邊同樣被火灸過, 迫出了魚油, 同樣都有三文魚籽、蟹籽, 但份量比起蟹王丼少, 食落層次相對下冇咁豐富【海虎蝦天婦羅(3隻)】HK$88即叫即炸, 表皮唔算好脆, 入面隻蝦略帶爽口, 除左平時點開既天婦羅汁, 仲有少少梅子粉, 甜中帶少

, 只飲了一啖就放棄了。

【蟹王丼】HK$238

【龍王丸】HK$238
龍王丸

【海虎蝦天婦羅(3隻)】HK$88
即叫即炸, 表皮唔算好脆, 入面隻蝦略帶爽口, 除左平時點開既天婦羅汁, 仲有少少梅子粉, 甜中帶少少鹹。

海虎蝦天婦羅

入夜後, 果然門外開始出現等位潮,

餐廳整體質素唔錯, 刺身都很新鮮, 飯量亦可自選330g/200g, 滿足到唔同人既胃口, 同時亦唔會浪費食物。
2019-06-28
龍王丸
2019-06-30 47 浏览
由於天氣很熱,兩口子不想煮飯,開車去有九龍城嘩,九龍城好繁忙,有位就泊街。隨心行到邊隨便吃,因為怕抄牌LAW.見在有四台客,出來的鮮生飯挺好,於是兩人進去。我吃的是海膃井,有cuttlefish,蝦,一片海膽,個米飯其實可以兩人share. 個底既飯係吃唔晒。可能夏天關係。魚生片新鮮,可以試下不用醬油都得。百幾蚊,質素不錯。櫻花蝦荳付,好脆,汁分開上好多,平時土佐豆付好多個連汁。份量4件剛好,唔會吃到到喉唔到肺。個樣幾presentable. **任飲麵士湯很不錯,一樽保暖樽,自針自己serve, 唔足夠可以叫店員再加,我飲左1.5碗。又可能我未能吃清個飯。  P.S. 45分鐘吃飯,無抄牌好在,D罰款夠吃多一餐
由於天氣很熱,兩口子不想煮飯,開車去有九龍城

嘩,九龍城好繁忙,有位就泊街。

隨心行到邊隨便吃,因為怕抄牌LAW.

見在有四台客,出來的鮮生飯挺好,於是兩人進去。

P.S. 45分鐘吃飯,無抄牌好在,D罰款夠吃多一餐
2019-05-19
  • 櫻花蝦荳付
2019-06-29 24 浏览
聽聞九龍城有一間隱世嘅日本餐廳🇯🇵,所以今次嚟呢頭唔係食泰國菜, 係食漁吉嘅限定丼🥢。.🦐天皇丼「沙巴虎蝦」: 超過手掌咁長嘅 虎蝦天婦羅😲, 炸漿好薄, 一咬落去啖啖肉,蝦肉好結實, 真材實料, 好正! 😍另外仲有蔬菜天婦羅都非常好食!.🦀蟹皇丼: 食蟹最怕拆蟹肉呢個步驟, 呢一碗當非常"User-friendly"🤣, 成碗飯鋪滿松葉蟹肉, 三文魚籽同埋蟹籽, 仲有好新鮮嘅海膽, 食完大滿足💗。.🐟油甘魚鮫小食: 雖然叫小食, 但份量一啲都唔少,有3️⃣大件,估唔到湯煮油甘魚鮫係咁好食,魚肉結實,鮮甜嫩滑,完全唔會有腥味之餘, 食完個口仲有淡淡甘香餘韻。.題外一讚:雖然味噌湯係🆓免費送嘅, 但係整得非常有誠意🤓, 無論聞同埋飲都溢滿香濃魚湯味道, 呢間餐廳一定會encore👍~~~~~~~~~😋味道: 9/10📸賣相: 9/10🛋️環境:8/10💁‍♂️服務: 9/10💎性價比: 9/10💲人均:$200⏪回頭率:100%~~~~~~~~~📍漁吉海鮮丼專門店九龍城衙前圍道84號地下A舖
~~~~~~~~~
😋味道: 9/10
📸賣相: 9/10
🛋️環境:8/10
💁‍♂️服務: 9/10
💎性價比: 9/10
💲人均:$200
⏪回頭率:100%
~~~~~~~~~
📍漁吉海鮮丼專門店
九龍城衙前圍道84號地下A舖