2022-01-01
除夕夜黎食飯,發生好多小既不愉快經歷,夾夾埋埋成個體驗就好差。八點半落單叫左個魚 蒸餃 雞煲先講好既,feel到材料係新鮮既。但煮法上就唔太岩我,叫左個辣煮魚,魚肉係好鮮甜,但你話用熱油淋落d辣椒逼d辣味出黎,最後我除左油味之外就唔係幾覺其他味,可能係d油唔夠熱?底料d薯粉食唔落,慘過水煮。之後個雞煲等左半個鐘都未到就催一催,催完無人同我講咩事,十五分鐘後就拎左出黎,一係漏單,一係就個雞要煮45分鐘。雞煲一黎到,侍應開到最大火咩都無講就走左去,咁姐係點,係即刻食得定我自己憑感覺feel下佢食得未?煮到佢出煙開始出味同埋開始痴底就轉細火諗住食啦,食左幾舊細件都ok既,味道唔錯,(小插曲:之後侍應走埋黎last order我就話睇睇先),到食d大件既,點知真係未熟哂…….即刻無哂心情加單。個侍服知我唔加單,我女朋友見到佢黑面…..之後叫佢加湯,加左少少佢就話夠啦,就諗住走左去,我先叫佢加多d,話d雞唔熟想煮一煮,點知佢就話返我個火唔夠大。姐係我要唔熟or痴底2揀1?最後個火開多左陣就無埋gas,之算唔想再比未知情況影響心情,埋單走人。其實全部都唔係d咩大事,一間餐廳會發生好正常,但加加埋埋
八點半落單叫左個魚 蒸餃 雞煲
先講好既,feel到材料係新鮮既。
其實全部都唔係d咩大事,一間餐廳會發生好正常,但加加埋埋就sorry,送人生第一次食評比你,新年快樂。