2022-09-06 39 浏览
近排返工返到頹頹地,於是趁今日同同事放工之後就去左北海漁舍酸菜魚都食四川野,食下酸野辣野振奮嘅!🥰我地先黎一個「水煮牛肉」🤤振奮一下!水煮牛肉麻辣味重,滑嫩可口,香味濃郁,非常富有四川味風味!🤤我地食完牛肉再食「椰香BB鴿」😋BB鴿炸得非常香脆,咬落去油而油膩,唔會老身仲好嫩滑多汁,非常好食!😋之後再食左「老乾媽鴨胸」😋鴨胸肥美,鴨皮充滿香濃脂肪,同嫩滑既鴨肉一齊食有種入口即溶既感覺,再加埋啲爽脆青瓜同辣椒醬,層次豐富!好好味😋我同事仲買左包期間限定既「藥膳寶鱸湯」!佢話之前都飲過話湯底係用真材實料,唔係味精湯!仲話難得見到要買多幾包!😗

媽媽係四川人,非常懷念家鄉菜既味道!但好可惜而家無得飛,於是我今日趁放假帶媽媽去北角漁舍酸菜魚去懷念一下家鄉既味道!😝呢間川菜真係好正宗,非常推薦大家來試下😋😋😋🔥我同媽媽先食左老乾媽鴨胸!🦆鴨胸大大件啖啖肉非常Juicy,再加埋佢香煎個既鴨皮,啲鴨香完全係嘴入面散發晒出黎,加上有青瓜同辣醬中和,令鴨胸唔油膩之餘仲好酥香,非常好食!😍🔥川味辣子雞🐥亦係媽媽至愛!佢話無論煮法同口感都係佢家鄉既味道!雞肉辣味香濃,嫩滑香口,非常惹味好食😋🔥水煮牛肉🐮亦好食到不得了,牛肉充滿辣味,咬落去煙韌彈牙,即使煮左好耐都唔老身,非常入味好食😋而呢度環境乾淨,亦有好多用酒裝飾既擺設,我同媽媽都打左幾張於卡先走!📸

呢間川菜真係好正宗,非常推薦大家來試下😋😋😋
上openrice搵野食,搵到間係北角叫漁舍酸菜魚,係專食四川菜既餐廳🍴今日難得星期六,於是就同朋友一齊去試下啦!☺️我地先嗌左個「涼拌土豆絲」開下胃先!食落亦果然非常開胃!土豆絲爽嫩清新,配製埋秘製辣醬一齊食非常惹味開胃!😀「招牌酸菜魚」亦正如佢大大個藍色招牌所講,係酸菜魚專家!魚煮得非常入味,而且嫩滑鮮甜,酸麻辣恰到好處!同樣非常開胃、,令人垂涎三尺🤤而呢碟「水煮牛肉」亦絕對高水準!牛肉夠入味香辣,咬落去爽滑彈牙,牛味辣味集於一身,非常濃郁可口!一個字,正!❣️
2022-09-05 25 浏览
北角既漁舍酸菜魚正如佢招牌一樣,只有人敢認第二,無人敢認第一,因為佢就係第一!無論食物煮法都係非常正宗同出色!😋招牌酸菜魚🐠酸辣度適中,入口刺激,辣味久久停留係嘴入面,令人齒夾留香!再配埋四川酸菜、泡辣椒、花椒和辣椒滾湯而成,味道又酸又辣,惹味開胃。而魚肉亦嫩滑結實,非常鮮甜!👍川味辣子雞🐓雞肉鮮嫩多汁,配上花椒辣椒,味道火辣,麻,香,辣完之後非常到位!而雞肉香韌有嚼勁,令人愈食愈辣愈上癮!😍川式涼皮🍜口感煙韌,味道爽滑,撈埋涼皮上面既辣椒醬一齊食非常惹味之餘亦非常開胃!☺️
招牌酸菜魚🐠
川味辣子雞🐓
川式涼皮🍜
2022-09-05 20 浏览
今日我同朋友又黎到北角既漁舍酸菜魚都食飯!每次同朋友黎食,我哋都讚不絕口!😋我地今日食左令我地每次都回味無窮既火焰級麻辣小龍蝦鍋🦞!小龍蝦夠辣夠彈牙,係錦熱既天氣下食非常之有快感!🤤食到出晒汗我地仲味夠喉,再黎過同樣辣味強勁既川味辣子雞🐥!雖然雞係辣,但唔會好難入口,反而令你有種愈食愈想食既感覺!而雞肉新鮮嫩滑,口感一流!🤩🤩椰香BB鴿🕊亦非常出色,炸得外脆內軟唔在講,仲要入口又陣陣鴿香同油脂散發出嚟,無得頂!我同朋友食都流晒口水,食完一啖又一啖!😁我同朋友一定會再黎試晒其他菜食!
我同朋友一定會再黎試晒其他菜食!
2022-09-01 67 浏览
上星期囡囡生日,同佢食咗四川菜,諗唔到佢都幾食得辣,睇佢食得咁開心我都好開心🤩🤩🤩Order咗:1)🔆招牌酸菜魚酸菜切片有講究,口感升級🆙,魚肉滑嫩,一啲腥味都冇,酸菜湯鮮美,好過癮!❇️🆕2)🔆老乾媽鴨胸肉有彈性,鴨片入味,鮮嫩又多汁超可口,鴨皮酥脆,肉質細嫩,肥嫩而不膩。🔝☑️3)🔆涼拌土豆絲一個字:爽!涼拌後香氣撲鼻,好快就掃曬,單食或配其他菜式都好適合,味道清新,必點之選。➰➰🔸如果大家想食經典四川菜可以試吓呢間,客源不斷,記得要book定位。🚨

Order咗:
1)🔆招牌酸菜魚
2)🔆老乾媽鴨胸
3)🔆涼拌土豆絲
2022-09-01 49 浏览
平時好少食辣野,因為好多菜淨係得番辣,但又吾好味又吾香,點知呢間正合我心水。💦🔥👍🏻🎉川味辣子雞雞肉好香好嫩滑,有光澤有肉汁,唔係話好辣,超啱我口味,老少咸宜,值得試吓。👍🏻✨🎉椰香bb鴿鴿肉多汁,好滑,隻隻都入味,食到唔停口,同出面味道差唔多,但係皮夠脆薄,做得好好👍🏻!😋💡🎉川式涼片涼皮煙韌有彈性,爽口彈牙,聞起嚟好香,做前菜就最啱,份量啱啱好,唔會太多,一啲都唔膩。🤍🤍成間店嘅口味好啱我🫂,下次同朋友再嚟過,食下其他菜先。💞🤪
🎉川味辣子雞
🎉椰香bb鴿
🎉川式涼片
成間店嘅口味好啱我🫂,下次同朋友再嚟過,食下其他菜先。💞🤪
2022-08-31 45 浏览
堂食放寬之後周圍出街食嘢,今日就去食咗四川菜,菜式豐富多樣😆⚡️,食得好開心🥳!我哋食咗一啲經典菜式😛《川式涼片》🥶 超涼爽!四川風味,正宗麻辣,爽口脆卜卜,有好大陣麻香味,開胃健康,真係冇得頂!😋《涼拌土豆絲》🥔土豆絲細滑,爽脆入味,刺激味蕾,食落去好爽😄,一啖接一啖雖然係普通涼拌但滋味十足。💡💡《招牌酸菜魚》🐟 魚肉片有好多塊,塊塊Q彈,嫩滑無比,酸味加辣味令口感變得更豐富,提升層次感。💎《火焰級麻辣小龍蝦鍋》🦞份量好多,上菜嘅時候震驚到,好香!咬落去啖啖肉,龍蝦肉Q彈彈牙,好正!汁都好好味😋!非常滿足嘅一餐🤤,感覺有食回本,老闆人好好,會問我哋有冇咩需要,係良心餐廳。✨

我哋食咗一啲經典菜式😛

《火焰級麻辣小龍蝦鍋》🦞

2022-08-31 38 浏览
行行下街,聞到一陣好香嘅酸菜魚味,即刻停低腳步👣,中午客人都好多,不過都好快排到。[招牌酸菜魚]有清新感覺,魚吸收晒酸湯嘅香味,魚肉爽滑配菜多,味道比較重口味,適合鍾意食辣嘅朋友。✌🏻👍🏻[水煮牛肉]肉薄好入味,厚薄一致,食起上嚟口感特佳,亦都能保留肉嘅質感,呈現夠滑嘅口感。🤞🏻🤞🏻🤤[川味辣子雞]又香又酥,食起上嚟好滿足,特別適合配白飯,香係無人能敵。💯✨這滋味實在厚實過癮!食物很花心思,位置比較闊落,有較多私人空間,好適合同朋友一齊嚟食,我有機會都會再嚟食過!😁😁

2022-08-30 49 浏览
今日爸爸帶咗我哋去食酸菜魚,原來係咁好味,一食就令人回味無窮∞。入到去見到好多中式掛飾,有一種家的感覺,令人身心舒暢。⚡️🔥🌹食物方面都做得好出色。🌈招牌酸菜魚,微辣對我哋嚟講口味啱啱好,惹味之餘又食到酸菜魚嘅真正味道,魚肉軟綿嫰滑,完全無骨,大大份。🌈椰香bb鴿,鴿子骨軟肉酥,是以高溫嘅食油炸熟,富油脂,表皮香脆,入口肉很嫩滑。🔝♨️🌈老乾媽鴨胸,好懷舊嘅一道菜,鴨胸嘅生熟度控制得好,味道不錯,肉嘅顏色夠粉嫩,鴨胸嘅油份仲喺度,唔會過好乾總結:菜式包羅萬有,高水準回頭之選。💯🌟✨🤤

總結:菜式包羅萬有,高水準回頭之選。💯🌟✨🤤
2022-08-30 37 浏览
放咗學之後媽媽帶我去北角食飯,我哋本身係四川人,好食得辣,突然好想食家鄉菜,所以去咗漁舍酸菜魚。💗我哋食咗三碟菜^_^💖涼拌土豆絲土豆絲爽脆鮮甜,口感清新,涼涼地好開胃,少少辣,唔食得辣嘅都可以試吓,係好開胃嘅一道前菜,啱晒夏天食。💖水煮牛肉湯底好好飲,牛肉好新鮮,份量超多,鮮嫩多汁,肉軟美味,非常可口,一試就愛上。😍😍💖川味辣子雞雞肉夠辣🌶️,係正宗四川風味,口感豐富,雞肉緊實,有好多食客特登過嚟食。🤩🤩整體嚟講,食物唔係追求一昧地辣,反而係又香又辣,好有自家味道。⚡️✅👍🏻

我哋食咗三碟菜^_^
💖涼拌土豆絲

💖水煮牛肉

💖川味辣子雞
2022-08-29 43 浏览
朋友想食酸菜魚我就帶佢哋食呢間😋,之前有食過一次,味道唔錯😝😝😝,今次再嚟食都keep到水準。😎我哋嗌左一份川味辣子雞🐮,以瘦黃雞為主料製作而成嘅特色傳統名菜🤓,外表發亮,肉質細嫩,鮮香可口,油而不膩。😋😋😜我哋仲食咗涼拌土豆絲😊,酸甜微辣,酸脆爽口,十分開胃,餐前吃上幾口,食慾大增。😙😚😊最後食咗招牌酸菜魚🐠,肉質嫩滑無骨,味道正宗☺️☺️,湯底入口豐富有層次,不會過咸。🥳🥳😍味道同上次食嘅一樣,食材豐富新鮮,朋友都話好食😋,如果大家想食酸菜魚可以試吓呢間,絕對值得嚟。🤤🤤🤭

2022-08-29 25 浏览
放假冇嘢做想出街食嘢,有啲想食酸菜魚,就去咗樓下嘅四川餐廳試吓,去到門口已經聞到好香嘅酸菜味。💯💯環境好舒服😌,裝飾好靚,有大大盞嘅中式燈籠🏮,燈光柔和,氣氛拿捏得剛剛好。✅✅有啲菜式值得推介:🟡水煮牛肉先是感受到鹹味,再來是辣,接著是麻,最後是湯底的鮮味!吃起來有層次。🔥⚡️🟡川味辣子雞用鮮嫩嘅雞肉,配上辣椒,有花椒嘅麻辣味道!口感爽辣鮮鹹,超級過癮!口感乾爽!😆❤️🟡老乾媽鴨胸皮脆肉嫩,火候剛剛好,鴨胸肉相比其他肉扒較為低脂,又健康又好味。🌟✨環境優美,食物物超所值,對我來講位置又方便,好值得稱讚👍🏻,一定會再嚟食!💥

有啲菜式值得推介:
🟡水煮牛肉

🟡川味辣子雞

🟡老乾媽鴨胸

2022-08-25 54 浏览
好耐冇嚟食漁舍酸菜魚,今晚特登嚟encore,訂咗枱去到唔使點等就入得,不過就坐門口收銀位多人出出入入。😄😄食咗以下食物~。招牌酸菜魚~酸菜魚勁香😭,飲一啖湯唔會好重味精,魚肉係鯛魚,所以比較爽口,唔會過淋,魚片亦都好多塊,超爽口彈牙。😘。椰香BB鴿~鴿大大舊,入味十足,皮脆肉嫩仲好香嘅椰子味👅,咬落都多汁,簡直係味足肉香汁多。😁。川式涼皮~煙韌涼皮加上香辣惹味醬汁,掛到汁,份量仲要超多,煙韌好食,夏天食就更加開胃~🌞😆無論係一個人嚟食定係同一大班朋友,都會食得好開心🥳,菜式價錢合理,可謂一大好選擇。🥺😊

食咗以下食物~

2022-08-25 53 浏览
第一次嘗試了這家餐廳😼,我和同行嘅朋友都好鍾意食辣,所以揀咗呢間試下。😈今日我哋就嗌咗啲嘢食,諗住可以試下唔同味道。🔥水煮牛肉川菜嘅一種傳統菜式,麻辣味厚,滑嫩適口,香味濃烈,具有川味火鍋麻、辣、燙嘅風味。🥵 🔥川式涼皮滑溜粉皮加上秘製辣椒油和醋拌勻一起食最正宗,夠酸夠辣夠麻,勁道滑爽,清涼解暑。🔥椰香BB鴿即叫即炸既bb鴿上到枱仲熱辣辣,聞落好香椰子味,肉厚多肉汁,夠晒juicy,不過如果皮再脆些就更加好。👌🏻👍🏻食物好味😋,環境舒適,店員服務態度好好👍🏻,唔怪之得有咁多回頭客。🤩😘

今日我哋就嗌咗啲嘢食,諗住可以試下唔同味道。

🔥水煮牛肉

🔥川式涼皮