2018-05-08
剛剛去完新加坡出trip,極之懷念當地叻沙嘅味道,咁啱去開鰂魚涌搵朋友食飯,佢一聽到我話想食叻沙就帶左我黎漢斯。一到門口,店員就親切咁介紹佢地嘅menu,笑容可掬,加分!我一心黎到就緊係要試佢地嘅招牌大蝦叻沙啦,朋友就點左佢地另一招牌菜咖哩牛腩焗飯。漢斯嘅叻沙用米粉同油麵溝埋一齊煮,一粗一幼口感十足,加上偏辣嘅湯底不稠不稀,好開胃!而且蝦夠新鮮彈牙,上兩星期於新加坡一嘗嘅地道風味番哂黎!叻沙用料多,鮮蝦豆卜魚片半流心蛋加上大量蔬菜,大碗夾抵食,必試!HK$68湯底微辣,超級開胃!朋友點的牛腩飯亦是水準之作,以焗飯形式上台,份量非常多。咖哩牛腩焗飯份量絕對十足,同樣加入大量蔬菜,隔離枱男士都食唔哂!牛腩飯加入蒟蒻,增添煙un的新奇口感。不得不提佢地跟餐上嘅雜菜湯,用料絕不馬虎,加上蒜蓉包,薄薄一片蘸湯同吃,飽肚健康!雜菜湯有齊椰菜花西蘭花蘿蔔翠玉瓜粟米,稠身口感豐富。凍柚子蜜偏甜,單點$10。不過最令我驚喜嘅係,漢斯無論係叻沙定牛腩飯,漢斯都落左好多蔬菜做配料,聽老闆講,咁做係希望平時多肉小菜嘅都市人,即使外出食飯都可以好似家常飯咁食到蔬菜,保持健康,老闆嘅用心係真正要讚嘅地方!
一到門口,店員就親切咁介紹佢地嘅menu,笑容可掬,加分!
叻沙用料多,鮮蝦豆卜魚片半流心蛋加上大量蔬菜,大碗夾抵食,必試!HK$68 湯底微辣,超級開胃!
朋友點的牛腩飯亦是水準之作,以焗飯形式上台,份量非常多。
牛腩飯加入蒟蒻,增添煙un的新奇口感。
雜菜湯有齊椰菜花西蘭花蘿蔔翠玉瓜粟米,稠身口感豐富。 凍柚子蜜偏甜,單點$10。
老闆嘅用心係真正要讚嘅地方!