餐厅: 潮庭 (新都會廣場)
资讯:

餐厅: 潮庭 (新都會廣場)
资讯:

2016-09-16 4293 浏览
環境舒適,食物也不錯,服務員的招呼好,勤快又有禮貎。煎蘿蔔糕保持温,不是冷的,鮮蝦腸粉,鮮蝦爽脆,莧菜蝦餃很鮮味,皮很Q!馬拉糕甜度適中,還帶點紅糖味。紅棗糕很特别,它有九層,可一層層撕開吃,紅棗味也很突出
2016-09-16
  • 紅棗糕
2016-03-12 8467 浏览
因有AE card, 在美心食肆兩人有半價,咁凍天氣,我哋叫左兩個蟲草花響螺燉雞湯,原價$78一盅,現在$36,抵到爛。另外,叫左潮式鵝片、蠔蛒、糖醋麵,每碟都好大碟,好好味- D鵝肉唔鞋,魯水好夠味;金黃煎蛋包住D蠔仔,依然好有肉汁,好新鮮;食潮洲嘢點可以唔叫糖醋麵呢?果然金黃香脆,做煎得好好。食到捧住個肚。個麵食唔哂,只好打包。食左咁多嘢,只係食左$360,好抵,雖然AE咭要比年費,但對我尼講都係抵嘅,因我同Honey 成日兩個出街食飯。見到佢個歺費,好多其他嘢都想食,等我下次再試,到時再update 下大家啦!

1K
2016-01-27 5864 浏览
一大清早同P爸媽去完車公爺還神後,指定節目 - 飲茶。爸媽都是潮州人,今天選了去美心旗下的潮庭。之前同阿 J 來過食午餐,覺得整體食物水準不錯,款式選擇都幾多,今次又看看點心如何。先來XO炒醬蘿蔔糕($48) - 料多蘿蔔亦甜,糕身不會太腍。炸芋絲春卷($29) - 新鮮炸起,夠哂熱,表層不會過厚。冰鎮豬手粒($55) - 豬手夠肥夠大隻多肉,經冰鎮後無論皮同肉都充滿彈性,味道亦好,推介。白灼魷魚、牛柏葉、生菜($35) - 另一推介食物,魷魚新鮮,牛柏葉爽口,生菜夠多,配埋沙嗲醬同辣椒豉油食,正!水晶鮮蝦餃($35) - P 爸飲茶例叫食物,皮薄蝦味鮮,不錯。蟹籽篜燒賣($33) - 我兒時最喜愛的食物,這裡做得普普通通,豬肉肥瘦尚算適中。山竹牛肉球($29) - 體積正常,証明沒有用過多水溝牛肉去發大。味道可以。蒜蓉蒸鮮魷($33) - 鮮魷爽口入味,特別一讚係份量超多,我直頭覺得唔小心放多左一倍魷魚俾我地。香菇雞包仔($29) - P媽鍾情的食物,包身鬆軟,雞內餡料亦一般。川芎燉魚頭($33) - 川芎味夠濃,魚頭夠滑,P媽話這湯驅頭風一流。叫下叫下原來都叫咗幾多嘢食,每人平均都
XO炒醬蘿蔔糕
炸芋絲春卷($29) - 新鮮炸起,夠哂熱,表層不會過厚。
炸芋絲春卷
蒜蓉蒸鮮魷
香菇雞包仔
川芎燉魚頭
川芎燉魚頭
叫下叫下原來都叫咗幾多嘢食,每人平均都唔止一盅兩件...

兒時每逢爸媽叫去飲茶,心裡總帶著不願的心態去,覺得又悶又嘥時間,慶幸這心態老早已改變,反而令我更懂及時珍惜與他們一起的時光。
2016-01-21
白灼魷魚、牛柏葉、生菜
  • 白灼魷魚牛柏葉生菜
  • 川芎燉魚頭
2015-12-23 4276 浏览
今日行開新都會,又想飲茶,見人又吾多,而且又美心集團,估會有品質保證。一入到去感覺環境吾錯,知食落質素好一般 煎藕餅,一上枱已經感覺好油,食落超油,好在肉都夠味,蓮藕咬入去都爽噿,但食完一次下次吾會想再叫 鳳爪蒸排骨不過不失,排骨好夠味,吾會好咸,ok好食 紅棗味比較重,但咬落好軟身,如果硬少少會比較好XO 醬炒蘿白糕,XO醬味道吾重,完全冇辣味,反而蘿白糕比較吸引,因為用比較硬身蘿白糕,炒落吾會令蘿白糕甘易散開,而且食落好多蘿白,所以我比較鍾意咬落既口感,但食落就吾夠味雞絲卷,每件都有蝦肉加雞肉,食落好配口,而且皮吾算太厚,但一夾皮同肉完全分開,所以皮同肉係分開食食後感覺:間茶樓只有裝修吸引,食完點心水準好一般。
一入到去感覺環境吾錯,知食落質素好一般
煎蓮藕餅

鳳爪蒸排骨

鳳爪蒸排骨不過不失,排骨好夠味,吾會好咸,ok好食
紅棗糕

紅棗味比較重,但咬落好軟身,如果硬少少會比較好
XO醬蘿白糕
雞絲卷

食後感覺:間茶樓只有裝修吸引,食完點心水準好一般。
2015-12-22
2015-09-11 2986 浏览
潮庭新出了一本匯豐信用卡85折餐牌,有多款選擇。是晚點了五款,韭菜豬紅的汁同一般的不用,是較杰身,令豬紅容易沾上汁料,所以很濃味,韭菜很嫩,不痴牙。涼拌沙薑豬肚尖,以為涼拌是凍食,原來是暖的,淡淡沙薑味,都算幾好,底部大量咸脆花生,送啤酒一流。脆皮鹽焗雞和紅燒乳鴿,皮焗得很脆,雞和乳鴿肉都嫩滑,亦不會太鹹。最後是蠔仔肉碎粥,蠔仔多,雖然分辨不出新鮮與否,但一點腥味都沒有,方魚很香。
蠔仔肉碎粥
蠔仔肉碎粥
脆皮鹽焗雞
紅燒乳鴿
2015-08-20 2850 浏览
閒時都會陪父母到潮庭喝早茶扮演一下乖乖女的角色。這次難得兩老想試試晚餐,唯有捨命陪君子。普遍來說,價格都比一般的中菜館貴一點,選擇不太多。芝士龍蝦伊麵每次只要想到要煮龍蝦伊麵,就被繁複的程序嚇到,還是到外面吃比較好,雖然比較貴。龍蝦肉彈牙爽口,芝士牛油香味濃郁,伊麵吸收了龍蝦的汁和芝士的味道,更加入味了。但是伊麵吃一兩口就好,太膩,多吃其他就吃不下了。砂鍋豆醬雞上餐是新鮮滾熱辣,聞起來味道咸香,可惜吃起來雞肉肉質鬆散,油炸後顯得略乾,味道一般。西蘭花帶子珊瑚蚌帶子和珊瑚蚌份量較多,而且滑漏不會韌,可惜鮮味略為淡。三小拼這個出餐形式有點像下午茶,顯得這個拼盤高級不少。第一層是蝦球,酸酸甜甜,蝦肉彈牙,非常開胃。第二層是鹵水鵝片,比較咸,蓋過了鵝肉的鮮味。底層是海蜇,口感爽脆,味道沒有。哈哈!總結來說,還是不錯的,父母也吃得開心。不得一讚,男侍應的服務非常好,又細心。
閒時都會陪父母到潮庭喝早茶扮演一下乖乖女的角色。
這次難得兩老想試試晚餐,唯有捨命陪君子。
普遍來說,價格都比一般的中菜館貴一點,選擇不太多。
芝士龍蝦伊麵
每次只要想到要煮龍蝦伊麵,就被繁複的程序嚇到,
還是到外面吃比較好,雖然比較貴。
龍蝦肉彈牙爽口,芝士牛油香味濃郁,
伊麵吸收了龍蝦的汁和芝士的味道,更加入味了。
但是伊麵吃一兩口就好,太膩,多吃其他就吃不下了。
砂鍋豆醬雞
上餐是新鮮滾熱辣,聞起來味道咸香,
可惜吃起來雞肉肉質鬆散,油炸後顯得略乾,味道一般。
西蘭花帶子珊瑚蚌
帶子和珊瑚蚌份量較多,而且滑漏不會韌,可惜鮮味略為淡。
三小拼
這個出餐形式有點像下午茶,顯得這個拼盤高級不少。
第一層是蝦球,酸酸甜甜,蝦肉彈牙,非常開胃。
第二層是鹵水鵝片,比較咸,蓋過了鵝肉的鮮味。
底層是海蜇,口感爽脆,味道沒有。哈哈!

總結來說,還是不錯的,父母也吃得開心。
不得一讚,男侍應的服務非常好,又細心。
2015-08-19