2022-02-22 318 浏览
喺旺角食碗雙拼麵,再加碟油菜,埋單唔使40蚊,可以去邊度搵?答案係潮成園。叫得手打魚蛋大王,當然要試下呢度嘅魚蛋,另外一併就叫咗牛丸。魚蛋果然名不虛傳,爽滑彈牙有魚味又唔會太腥,牛丸都有驚喜,大大粒,幾 juicy,唔錯。反而湯底同麵底就普通咗啲。油菜我揀咗芥蘭,本來幾新鮮,不過煮得唔夠腍,好硬下,食得有啲辛苦😂。

聖誕期間餐餐大魚大肉突然間想食下魚蛋粉,即興就去支持下小店💛一點多少少去到舖頭已經有一條短人龍,但係客流量好快,等左幾分鐘就成功入坐!真係估唔到呢個世代仲有廿幾蚊碗魚蛋粉,order左自製魚蛋河$22走蔥加腩汁,加$8就有多碟腐乳通菜,$30就落到樓啦!師傅比左唔少腩汁我所以個河粉底超有味,份量一d都唔少又足料,白魚蛋同魚片爽口彈牙,$22嚟講真係超高質!通菜都好新鮮,幼嫩同爽脆,配腐乳醬好惹味,一d都唔馬虎!係平靚正快食嘅好選擇~唔怪得客似雲來!大推介!Menu-

自製魚蛋河

通菜都好新鮮,幼嫩同爽脆,配腐乳醬好惹味,一d都唔馬虎!
腐乳通菜

係平靚正快食嘅好選擇~唔怪得客似雲來!大推介!

Menu-
2021-12-28
自製魚蛋河
2021-12-15 266 浏览
【傳統粉麵糧尾恩物🤩】/////呢間會係我平日番夜校醫肚嘅首選😌店員幾nice又快手 有求必應(´▽`)平日夜晚放工時間去到接近滿座 坐低竟然唔會覺得好窄 環境比起一般粉麵店亁淨🤤價錢真係糧尾之選 大多數嘅招牌粉麵都係$30有找 講緊係一定食得飽嘅份量🤪.👉🏻手打魚蛋米線//通菜//凍檸茶 ($38)配料有魚片同大大粒手打魚蛋(*¯︶¯*)魚蛋同魚片幾彈牙 食到有少少魚味👅米線份量多 可以煮得軟身少少湯底清淡温和 冇味精幾好飲通菜顏色鮮艷 口感爽口冇渣😝————📍潮成園手打魚蛋大王 (通菜街) (旺角)旺角通菜街109號地舖
【傳統粉麵糧尾恩物🤩】
/////

👉🏻手打魚蛋米線//通菜//凍檸茶 ($38)

配料有魚片同大大粒手打魚蛋(*¯︶¯*)

魚蛋同魚片幾彈牙 食到有少少魚味👅

米線份量多 可以煮得軟身少少

湯底清淡温和 冇味精幾好飲

通菜顏色鮮艷 口感爽口冇渣😝

————
📍潮成園手打魚蛋大王 (通菜街) (旺角)
旺角通菜街109號地舖
2021-12-06
2021-12-14 198 浏览
上網睇完旺角粉麵比拼,即刻去試番碗🍜☾鮮蝦雲吞米粉$24食得飽味道又可以接受,今時今日邊度搵😍四隻雲吞,肉餡結實飽滿,味道略鹹🙊但米粉夠堅韌👍煮完唔會散曬軟腍腍😌$24一碗,仲要求啲咩啊🤣再加杯凍檸茶走甜🍋檸檬新鮮夠香,紅茶味偏濃但唔會有苦味環境就預左細同迫挾,大部分都係快食,15~30分鐘食完趕下場😆⭐️味道 6/10⭐️性價比 9.5/10⭕️咁先仲有進步空間⭐️環境 3/10⭐️服務 3/10
上網睇完旺角粉麵比拼,即刻去試番碗🍜

☾鮮蝦雲吞米粉

$24食得飽味道又可以接受,今時今日邊度搵😍
四隻雲吞,肉餡結實飽滿,味道略鹹🙊

但米粉夠堅韌👍煮完唔會散曬軟腍腍😌
$24一碗,仲要求啲咩啊🤣

再加杯凍檸茶走甜🍋檸檬新鮮夠香,紅茶味偏濃但唔會有苦味

⭐️味道 6/10
⭐️性價比 9.5/10⭕️咁先仲有進步空間
⭐️環境 3/10
⭐️服務 3/10
2021-10-28 452 浏览
以前一直都好少專登去食呢類粉麵餐廳,不過我相信唔少朋友仔睇完youtube 都專登黎試一試💛一入門口就見到收錢後面有💛爆谷賣 正如所有呢類型嘅鋪頭一樣,都係好逼,不過呢度嘅食客都彷彿係特別友善🥰野食方面,麵類全部$22 起我今次係下午茶時間去,魚蛋粉$22,加野飲$5 (仲要冷熱同價),加多碟通菜$8 ,飽晒先$35 🤤性價比爆高魚蛋河- 魚蛋同魚片起碼各3定各4,無數,總之比平常多!湯底味道好好,忍唔住飲左半碗麵無口渴嘅感覺🤪 腐乳通菜 - 腐乳唔係平時果種,係好食嘅,通菜都好fresh 無變黃變黑,8 蚊真係好抵總之總括來講,我真係好滿意👍🏻大家經過旺角記得嚟幫襯下,但係唔好去錯,係通菜街嗰間先好㗎嘛💛

一入門口就見到收錢後面有💛爆谷賣

野食方面,麵類全部$22 起

2021-10-15 332 浏览
睇完YouTube 入嚟,聽到依間黃店比另外兩間魚蛋粉舖夾攻, 所以特意來幫襯支持一下依間黃店。果然冇介紹錯,湯好甜價錢又平$40左右已經可以食到一個菜同埋雙拼粉面。下次經過旺角都會嚟幫襯,唯一可以改進嘅係店員嘅態度個女侍應西口西面
個女侍應西口西面

2021-10-13 310 浏览
夜晚一個人喺旺角行街,見到呢度嘅粉麵平平哋,所以就入嚟試吓佢。當晚七點幾嚟到,嗰場都幾爆,都要等咗一兩張枱先入得。👨‍👨‍👦‍👦.牛腩河🐮🍜💕湯底都係大地魚湯底,飲落都有少少鮮味,唔會好鹹,食完都唔會好口渴,睇嚟都冇落味精嘅。😛至於牛腩方面,食落都軟腍、有牛味,如果可以肥多少少,我相信會更香!😛河粉都算滑,唔會一夾就散,熟度都算煮得啱啱好!😛.20幾蚊食到碗牛腩河,喺旺角都算唔錯!質素又算OK;如果想平平哋食一餐,呢個都係一個唔錯嘅選擇!👍🏻

牛腩河🐮🍜💕
河粉都算滑,唔會一夾就散,熟度都算煮得啱啱好!😛
2021-08-29 454 浏览
潮成園$22可以做到啲咩?M記都食唔到,但係食到好味魚蛋粉。—————————————————————魚蛋粗麵 💸$22魚蛋爽口彈牙,呢個價錢我唔會同佢講究佢用咩魚打魚蛋,粗麵都唔重鹼水味,湯底都好夠味,但都唔似有落好重味精。魚片頭河粉💸$22魚片頭就差少少,乾咗啲,唔係彈牙,食落似炸到冇哂水份,但係河粉好好食﹐好滑。腐乳通菜 💸$8綠色植物,$8仲想點。—————————————————————
潮成園
$22可以做到啲咩?M記都食唔到,但係食到好味魚蛋粉。
—————————————————————
魚蛋粗麵 💸$22

魚片頭河粉💸$22

腐乳通菜 💸$8
綠色植物,$8仲想點。
—————————————————————
2021-08-18 465 浏览
咁唯有去食返個粉 個價錢絕對係岩哂我依個窮丁丁食🥰魚角米加紫菜($30)湯底好似無落味精 我見對面個人係咁飲湯但我落左辣椒油 我唔會玩命腐乳通菜($8)嫩口無渣盛惠($38) 個價錢拍得住三才🥰🥰**我希望下次可以多多青 唔該😆同埋姐姐 唔巧意C 我落左2大茶匙辣椒油 唔巧介意😆**
咁唯有去食返個粉 個價錢絕對係岩哂我依個窮丁丁食🥰

魚角米加紫菜($30)
湯底好似無落味精 我見對面個人係咁飲湯
但我落左辣椒油 我唔會玩命
腐乳通菜($8)嫩口無渣
盛惠($38) 個價錢拍得住三才🥰🥰

**我希望下次可以多多青 唔該😆
同埋姐姐 唔巧意C 我落左2大茶匙辣椒油 唔巧介意😆**
2021-08-11 458 浏览
今日嚟到呢間係旺角通菜街嘅食潮式粉麵嘅潮成園👍🏻👍🏻呢間潮式粉面比較特別,有一部份係似普通港式茶餐廳,一間舖頭兩種選擇😍😍咖喱牛腩飯 $40今日叫咗一碗咖喱牛腩飯, 有相中都可以睇到份量夠大,大食一族一定夠食咖喱:咖喱偏杰,咖喱味重,香氣撲鼻,辣度小辣牛腩:又林又入味,又大大嚿咁,幾滿足😍😍薯仔:成日覺得食咖喱薯仔先係其中一個重點,唔會太林,好食😋整體來講價錢偏平,質素高,絕對值得食
今日嚟到呢間係旺角通菜街嘅食潮式粉麵嘅潮成園👍🏻👍🏻

咖喱牛腩飯 $40

咖喱:咖喱偏杰,咖喱味重,香氣撲鼻,辣度小辣

牛腩:又林又入味,又大大嚿咁,幾滿足😍😍

薯仔:成日覺得食咖喱薯仔先係其中一個重點,唔會太林,好食😋

整體來講價錢偏平,質素高,絕對值得食
咖喱牛腩飯
💛旺角平食黃店之選 — 潮成園▫️呢間位於旺角通菜街嘅潮成園雲吞麵店,成日都會路過,好耐冇食牛腩麵,突然間就好想食下諗諗吓都隔咗成三年冇食過🤔😂估唔到呢一間平價得來又係黃嘅!黃嘅雲吞麵店好似好少見到,好似真係唔多🧐呢到除咗有雲吞麵食之外,重有壹碗壹碟嘅鴨血賣~▫️牛雜麵($27)牛雜嘅份量都適中,都係有牛肺、牛肚、牛潤同牛腩,牛肚都好入味~▫️另外都叫咗一碗崩沙腩面($38),崩沙腩都煮得好軟淋~▫️整體來講真係平價之選,$30一碗都唔洗就可以搞掂一餐!▫️地址:潮成園手打魚蛋大王 旺角通菜街109號地舖。▫️#goeat旺角#goeat黃店#旺角黃店#旺角#旺角地道美食#旺角美食#旺角地道小食#旺角街頭美食#香港街頭美食#香港街頭小食#雲吞麵#牛腩麵#牛腩河#潮成園手打魚蛋大王#潮成園#手打魚蛋大王#崩沙腩#牛肚河#牛腩河#壹碗壹碟#麻辣鴨血
💛旺角平食黃店之選 — 潮成園
▫️
牛雜麵($27)
▫️
另外都叫咗一碗崩沙腩面($38),崩沙腩都煮得好軟淋~
▫️
整體來講真係平價之選,$30一碗都唔洗就可以搞掂一餐!
地址:潮成園手打魚蛋大王
旺角通菜街109號地舖。
2020-12-21 1210 浏览
今日出旺角搵食,下午茶時間,去左一間叫潮成園既魚蛋粉麵專門店門口掛個牌,最平下午茶由$26起$26一碗粉,可配飲品或油菜一碟,另加一碟油菜都係$8總之就係好鬼平,就入左去啦,全部隔開坐叫左2碗粉,配米粉牛腩米同雲吞米,牛腩有大約六件,厚切雲吞有4粒,夠飽滿肉餡有彈性大約3-4分鐘就上菜,好快手先試牛腩米,湯色偏淡,牛腩厚切湯底味偏淡,無平時食到既咁重味,相對健康唔會食到好口乾,有好有唔好,但個人覺得OK既牛腩肉唔算炆到好軟身,可以再軟多少少會更好肉味夠,帶少少肥夠甘香雲吞有4粒,份量夠,雲吞夠飽滿賣相幾好,咬開肉餡夠彈性,有一隻蝦幾夠鮮味,雲吞比牛腩更好食檸茶偏甜,但檸檬片比得多,打和,飲起黎都合格通菜夠脆綠爽身,配埋個醬食少少辣唔錯通菜街109號
門口掛個牌,最平下午茶由$26起
$26一碗粉,可配飲品或油菜一碟,另加一碟油菜都係$8
總之就係好鬼平,就入左去啦,全部隔開坐
叫左2碗粉,配米粉
牛腩米同雲吞米,牛腩有大約六件,厚切
雲吞有4粒,夠飽滿肉餡有彈性
大約3-4分鐘就上菜,好快手
先試牛腩米,湯色偏淡,牛腩厚切
湯底味偏淡,無平時食到既咁重味,相對健康
唔會食到好口乾,有好有唔好,但個人覺得OK既
牛腩肉唔算炆到好軟身,可以再軟多少少會更好
肉味夠,帶少少肥夠甘香
雲吞有4粒,份量夠,雲吞夠飽滿
賣相幾好,咬開肉餡夠彈性,有一隻蝦
幾夠鮮味,雲吞比牛腩更好食
檸茶偏甜,但檸檬片比得多,打和,飲起黎都合格
通菜夠脆綠爽身,配埋個醬食少少辣唔錯

通菜街109號
5 分钟 (外卖自取)
\\ 超 驚 喜 ❣️\ 傳 統 粉 麵 店 都 有 良 心 嘅 選 擇 💛\平時嚟開呢頭幫襯黃中多,今次想坐底食個麵,意外發現呢間良心麵店🤩\\\\牛腩雲吞雲吞粗麵腐乳通菜凍檸茶$57·牛腩做到半肥瘦,質感超軟稔可口;雲吞大大粒,浸住牛腩湯勁香;粗麵麵質彈牙,唔會好似食緊粗小小嘅米線嘅感覺😂;通菜份量亦唔細店舖唔大,無可奈何都要搭檯,而小店都有設有透明膠隔板;店裡的姐姐真係全部都講廣東話,而且聲線好雄壯🤣🤣,當有客人野食未到先除罩,姐姐都會大大聲吆喝提醒先戴返口罩😷,上次更有客人冇罩仲離位🤢,成班姐姐一齊大聲呼喊提醒佢唔好離位,有一點點澳牛嘅影子🤭·推薦指數:★ ★ ★ ★ ☆··📍 潮成園手打魚蛋大王 (旺角)旺角通菜街109號地舖🚇旺角黨鐵站B2出口,步行約5分鐘
\
\\
牛腩雲吞雲吞粗麵
凍檸茶
推薦指數:★ ★ ★ ★ ☆
📍 潮成園手打魚蛋大王 (旺角)
旺角通菜街109號地舖
🚇旺角黨鐵站B2出口,步行約5分鐘
  • 牛腩雲吞粗面
2020-10-31 1578 浏览
我自從上次在「油麻地」 「砵蘭街」一帶光顧過潮州粉麵店「潮成園」之後,一直都很介懷一件事情,這事情就是「潮成園」全日的套餐裡面,偏偏沒有提供例如「雞扒飯」的雞肉碟頭飯食品。對於平日晚飯裡面,必須在餸菜食品裡面,食到「牛腩」和「雞扒」的我來說,「油麻地」「砵蘭街」分店「潮成園」的餐牌,無疑是還未能完全照顧我的晚餐食品需求。後來我搜尋「開飯喇」裡面跟「潮成園」的資料之後得知,原來在「旺角」裡面還有兩間食店,這兩間食店名稱裡面,還夾雜了「潮成園」這三個字。這兩間位於「旺角道」的粉麵店和茶餐廳版本「潮成園」,看似很有可能跟「砵蘭街」「潮成園」有關係,於是我在星期五晚上到「旺角道」,尋找「旺角」的「潮成園」。我千辛萬苦終於去到「旺角」「通菜街」跟「旺角道」交界位置,卻只能發現到「潮成園手打魚蛋大王」,反而原本開在「潮成園手打魚蛋大王」旁邊的「潮成園點心粉麵飯茶餐廳」,卻已經變成不相關的其他店舖。至於究竟「潮成園點心粉麵飯茶餐廳」店舖現在究竟去了哪裡,作為一般食客的我當然也難以得知箇中原因,只知道現在光顧「潮成園手打魚蛋大王」,一樣有雞扒碟頭飯食品可以享用。我進入「潮成園手打魚蛋大王」店舖裡面,看

我進入「潮成園手打魚蛋大王」店舖裡面,看過「潮成園手打魚蛋大王」貼在檯面上的價目表之後,發現「油麻地」「潮成園」沒有提供的「咖喱雞扒飯」,終於出現在「潮成園手打魚蛋大王」的全日套餐價目表裡面。

不過聽聞傳說中的「潮成園點心粉麵飯茶餐廳」全日套餐價目表裡面,其實還有提供「黑椒雞扒飯」的,可惜隨著「潮成園點心粉麵飯茶餐廳」失蹤了,「黑椒雞扒飯」亦都靜悄悄地消失得無影無蹤。

幸好現在的「潮成園手打魚蛋大王」全日套餐價目表裡面,還有提供「咖喱牛腩飯」跟「咖喱雞扒飯」,終於讓我不需要再找其他食店,能夠在一間「潮成園」食遍兩款不同食材,有「雞扒」跟「牛腩」在內的咖喱飯食品。

「潮成園手打魚蛋大王」的全日套餐食品「咖喱牛腩飯」,「咖喱牛腩飯」裡面的「牛腩」因為浸泡在咖喱汁裡面,所以我拿着匙羹從咖喱汁裡面撥起「牛腩」,沾滿咖喱汁的「牛腩」讓我一度引起懷疑。

究竟沾滿了「潮成園手打魚蛋大王」咖喱汁,看似是薄切的肉塊實際口感,有沒有「牛腩」感覺呢?我試食了一口「咖喱牛腩」之後,發現「牛腩」牛肉之間夾雜了不少脂肪,口感軟腍程度跟其他肉類例如「豬扒」有很大差距。

加上「潮成園手打魚蛋大王」「咖喱牛腩」外表看似是薄切的肉,結合外觀和實際口感之後,我終於鎖定「咖喱牛腩飯」裡面的「牛腩」,很有可能是比較薄的「爽腩」牛肉。

雖然「爽腩」的而且確是有本身偏薄肉質,還有偏向爽脆口感,有一咬即斷的感覺,但是「爽腩」的整體脂肪厚度和肥美肉質感覺,始終不及其他部位,例如「坑腩」、「蝴蝶腩」或者「崩沙腩」那麼出色。

由於「潮成園手打魚蛋大王」全日套餐的實際份量都非常之多,我分別點餐選擇的「咖喱牛腩飯」和「咖喱雞扒飯」,食店都是安排了「咖喱牛腩」和「咖喱雞扒」,跟白飯各自分碟上,而且肉和飯份量沒有因此而縮水減少。

實際上「潮成園手打魚蛋大王」「咖喱飯」裡面屬於「白飯」那一部分的實際份量非常之多,餐廳廚房裡面的店員分別為我點的兩碟「咖喱飯」,盛載大量白飯,白飯多到足夠配餐碟裡面的所有甜辣味咖喱汁。

雖然「潮成園手打魚蛋大王」選擇使用比較薄的「爽腩」作為「咖喱牛腩飯」材料,但是因為「咖喱牛腩」裡面的「馬鈴薯」不多,間接令「咖喱牛腩」實際牛肉份量仍在,只是「爽腩」口感不及「坑腩」那麼豐腴而已。
咖喱牛腩飯

至於「咖喱雞扒飯」裡面的「咖喱雞扒」,食店選擇把「雞扒」預先切成多段,然後安排所有「雞扒」集中處理,分批擺放在「咖喱雞扒飯」食品的「咖喱雞扒」餐碗裡面。

相對於「咖喱牛腩飯」裡面的偏薄「爽腩」牛肉,「咖喱雞扒飯」裡面的「雞扒」肉實際厚度,屬於坊間茶餐廳「雞扒」程度的貨色,食客不用擔心享用「咖喱雞扒飯」會食不到足夠份量「雞扒」肉。

相對於「咖喱牛腩飯」裡面「爽腩」的爽脆口感,「潮成園」「咖喱雞扒飯」裡面的「雞扒」整體口感,雖然不可能像「爽腩」那麼脆,反而「雞扒」肉口感偏向彈性,有彈牙的感覺。

至於「潮成園手打魚蛋大王」「咖喱牛腩飯」和「咖喱雞扒飯」裡面的「咖喱汁」,「咖喱汁」辣味感覺不強,反而被糖「甜味」和醋「酸味」所入侵,令「潮成園手打魚蛋大王」「咖喱汁」味道,變成甜、辣、酸味三合一。

至於「潮成園手打魚蛋大王」「咖喱汁」裡面,除了肉類以外的其他配料方面,雖然「潮成園手打魚蛋大王」沒有加入「馬鈴薯」,反而還有加入口感偏向比較爽的「紅蘿蔔」,「紅蘿蔔」為「咖喱汁」注入少許甜味。

至於「潮成園手打魚蛋大王」全日套餐裡面飲品,套餐雖然沒有免費提供飲品,而且無論食客選擇配任何茶餐廳手調飲品或者罐裝汽水,都需要另外加港幣八元。
咖喱雞扒飯

但是一罐甜味的「忌廉」汽水,已經足夠我食完兩碟「潮成園手打魚蛋大王」全日餐牌裡面,分別不同材料作為配菜的「咖喱飯」食品。

至於「潮成園手打魚蛋大王」的環境衛生方面,已經算是不差,食客雖然需要搭檯,但是餐檯之間起碼還有加入,加入有一定厚度的膠板把食客互相分開,確保食客之間至少還有間隔保護,環境衛生的安全程度獲得加分。

個人認為「潮成園手打魚蛋大王」為全日套餐而預備的飲品套餐,套餐價錢定價稍嫌偏向昂貴。我覺得「潮成園手打魚蛋大王」全日套餐裡面飲品套餐價錢,可以有下調的空間,至少可以減價到港幣三、四元左右。

所以我個人認為「潮成園手打魚蛋大王」,已經兼容了之前疑似已經「結業」,消失無蹤的「潮成園點心粉麵飯茶餐廳」,成為一間可以選擇一般茶餐廳食品,或者是潮州粉麵飯食品的餐廳。

至於「潮成園手打魚蛋大王」套餐飲品套餐價錢偏貴,可以定在比較便宜的「兩元」,相反「罐裝汽水」套餐價錢,則可以定在比較昂貴一點的「四元」左右。

咖喱飯款式較多的「潮成園手打魚蛋大王」,咖喱飯食品的實際味道雖然是有少許的辣味,但是辣味整體感覺其實不難入口,還夾雜少許來自醋的酸味和砂糖的甜味,咖喱汁整體味道很濃厚。

至於「潮成園手打魚蛋大王」套餐飲品定價價錢稍嫌有點昂貴,但是餐廳作為一間潮州粉麵店,有製作和提供茶餐廳雞肉飯食品給食客,實際售價又不算昂貴,這對於食客來說已經算是很好的事情。

由於「潮成園手打魚蛋大王」食品食材選擇相對一般潮州粉麵店而言,「潮成園手打魚蛋大王」選擇比較多元化,滿足大部分食客需要,已經是令食客值得慶賀的地方,驅使我下次還想繼續光顧。
2020-10-09
咖喱雞扒飯
2020-10-13 456 浏览
#潮成園手打魚蛋大王牛什河+腐乳通菜+凍奶茶=38蚊牛什大大舊又足料,餣得入味牛肚咬落有爽勁,牛腸肥美牛蒡同牛肺,食落唔會太乾身夠味湯底味道濃郁,少咸河粉夠滑又唔會太碎腐乳通菜大碟抵食
#潮成園手打魚蛋大王

牛什河+腐乳通菜+凍奶茶=38蚊
牛什大大舊又足料,餣得入味
牛肚咬落有爽勁,牛腸肥美
牛蒡同牛肺,食落唔會太乾身夠味
湯底味道濃郁,少咸
河粉夠滑又唔會太碎