4天前
同朋友去觀塘搵食,發現呢間「潮薈軒」真係正!觀塘站行4分鐘就到,方便到爆。入到去環境光猛闊落,枱與枱之間空間充足,坐得好舒服。我哋四個叫咗個「海蝦翅餐」($788),人均$237食到超滿足,仲有驚喜甜品送! 必食重點明爐燒鵝(免費送!)而家佢哋做緊優惠,只要一坐低就會送燒鵝,我哋四個人送咗例牌燒鵝。唔好以為送嘅嘢就求其,相反啲皮脆到「咔嚓」聲,肉質嫩滑又多汁。最正係個皮同肉之間嘅油脂,入口即溶,配酸梅醬簡直絕配! 燒味三拼(水準高)- 脆皮燒腩仔:皮脆過薯片,三層肉肥瘦均勻,個皮可以脆足成餐飯,真係有啲料到。- 蜜汁叉燒:用脢頭肉,邊位燶燶哋,蜜汁香甜唔會過火,連平時唔鍾意食叉燒嘅,我都覺得好好味。- 涼拌海蜇:厚切爽脆,麻油香好突出。清蒸沙巴龍躉(鮮味爆燈!)條魚蒸得啱啱好,魚肉一夾就離骨,嫩滑到不得了!魚皮仲有層啫喱狀膠質,豉油調味恰到好處,蔥絲鋪面帶出鮮味。最驚喜係魚肉完全冇腥味,新鮮度滿分! 上湯海蝦伊麵(原來伊麵才是主角!)海蝦大大隻,蝦肉爽口彈牙。伊麵煮得剛好,索晒上湯嘅精華,湯底清甜唔會太重味精。 紅燒花膠海皇翅(足料到嚇親)湯羹入面真係睇到一疏疏魚翅,仲有花膠同
必食重點
明爐燒鵝(免費送!)
燒味三拼(水準高)
- 涼拌海蜇:厚切爽脆,麻油香好突出。
清蒸沙巴龍躉(鮮味爆燈!)
上湯海蝦伊麵(原來伊麵才是主角!)
紅燒花膠海皇翅(足料到嚇親)
湯羹入面真係睇到一疏疏魚翅,仲有花膠同埋粒粒蝦仁,飲完成個嘴都黏黏哋,膠質豐富到爆!
XO醬炒帶子(鑊氣十足)
帶子煎到外脆內嫩,size有成銀仔咁大!西芹爽脆清甜,完美平衡XO醬嘅濃味。
甜品時間
- 杞子桂花糕(跟餐):清甜唔膩,桂花香好自然,仲有杞子增加口感
- 額外送糖水(二選一):
- 陳皮綠豆沙:煲到起沙,陳皮香若隱若現
- 芝麻糊:香濃滑溜,芝麻味好出
今餐真係食得好滿足,由頭盤燒鵝到主菜蒸魚,再到甜品都咁出色!朋友已經約定下個月要再嚟encore~