2021-02-02 843 浏览
囡囡想食雞蛋仔本身諗住去上面嗰間小食店買雞蛋仔但上次食過麻麻跟住就諗住搵吓有冇其他小食店有得賣呢間舖頭仔唔係好顯眼真係要去特登搵先搵到咁啱係馬路對面見到有得賣即刻買一底仲有好多味有朱古力有綠茶仲有豬柳蛋但因為囡囡仲細只可以食原味估唔到外脆內軟有好香嘅雞蛋味 鹹甜適中估唔到有咁高質嘅雞蛋仔食完一粒仲想食多粒可以改進嘅係可以個口感再豐厚啲拍得住媽咪雞蛋仔👍🏻👍🏻舖頭仔細細真係估唔到下次會再encore
囡囡想食雞蛋仔

拍得住媽咪雞蛋仔👍🏻👍🏻
舖頭仔細細真係估唔到
下次會再encore

2021-02-02
5 分钟 (外卖自取)
  • 雞蛋仔
2020-12-18 590 浏览
唔係第一次食呢間雞蛋仔見到塊板仔寫左新口味:咸蛋黃雞蛋仔呢間鋪人手比較少,要多d時間等,但OK一拎到個雞蛋仔,就已經聞到咸蛋黃香外脆內軟就一定架啦咸蛋黃碎多但唔平勻,但係必然同可接受極力推薦題外話,我唔建議夾心雞蛋仔試過手撕雞雞蛋仔只可以話成件事係錯哂店主倒不如試下手撕雞夾餅
唔係第一次食呢間雞蛋仔
見到塊板仔寫左新口味:咸蛋黃雞蛋仔
呢間鋪人手比較少,要多d時間等,但OK
一拎到個雞蛋仔,就已經聞到咸蛋黃香
外脆內軟就一定架啦
咸蛋黃碎多但唔平勻,但係必然同可接受
極力推薦

題外話,我唔建議夾心雞蛋仔
試過手撕雞雞蛋仔
只可以話成件事係錯哂
店主倒不如試下手撕雞夾餅
咸蛋黃雞蛋仔
2020-12-18
咸蛋黃雞蛋仔
2020-09-08 541 浏览
多口味多元化既雞蛋仔,特別啲既有原隻蛋既雞蛋仔,有綠茶系列同夾心系列。剩係朱古力味都有好幾款唔同既配搭。我通常都買一份原味俾小朋友,再自己叫一份夾心朱古力配朱古力味漿,夾心系列算係貴價系列,但好濃郁,係好食既,如果喜歡朱古力既,真係要試下夾心系列既朱古力味。因為即叫即整,通常都要等10分鐘或以上。原味雞蛋仔其實同平時啲雞蛋仔都有啲分別,另外佢仲有其他小食,例如手爪餅、手撕雞。但最近好似停左腸粉。。

2020-03-31 839 浏览
已經唔係第一次嚟呢間小食店買嘢食啦!今次叫咗一個朱古力夾心雞蛋仔同埋煎餅!先講下呢度嘅雞蛋仔真係無得輸啊,佢有好多唔同嘅款選擇嘅,不過始終都係鍾情於朱古力夾心雞蛋仔!你係會食到朱古力漿既夾心,係超級濃嘅朱古力!而煎餅係我第一次食嘅,估唔到有幾夾喎入邊呢系有好多唔同嘅材料,有菜、蛋、薄脆,我仲加咗個漢堡扒添,配埋沙律醬又出奇地好好食喎!而且表面煎得好香脆!因為真係太好食啦,所以連相都唔記得影,絕對推介呢啲小店,唔好俾佢哋執笠呀!

2020-03-19 532 浏览
曾經上過雜誌嘅雞蛋仔,到底有乜嘢咁吸引呢?🤔今日就嚟試一試佢,見佢定價唔平鋪仔細細,除咗雞蛋仔,格仔餅,竟然仲有腸粉、牛腩飯睇嚟呢度都做好多學生仔生意由於臨近放工時間,叫咗一底雞蛋仔試吓🟡抹茶朱古力粒雞蛋仔🧇都要成$20一底呀,街坊鋪頭來講,唔算太平以為係一底啦,點知拎出嚟,其實得半底有少少呃秤嘅感覺👎🏻講完份量,講下味道濃濃嘅綠茶味🍵,配上漏心嘅朱古力🍫真係做到外脆內軟嘅感覺出到嚟唔會硬骨骨,或者林啤啤好過謝霆鋒嘅雞蛋仔好多😂💁🏻‍♀️街坊食肆來講,價錢偏貴,分量呃秤但食物質素唔錯如果收銀姐姐可以有啲禮貌或者笑容就好啦
曾經上過雜誌嘅雞蛋仔,到底有乜嘢咁吸引呢?🤔
今日就嚟試一試佢,見佢定價唔平
鋪仔細細,除咗雞蛋仔,格仔餅,竟然仲有腸粉、牛腩飯
睇嚟呢度都做好多學生仔生意
由於臨近放工時間,叫咗一底雞蛋仔試吓

🟡抹茶朱古力粒雞蛋仔🧇
都要成$20一底呀,街坊鋪頭來講,唔算太平
以為係一底啦,點知拎出嚟,其實得半底
有少少呃秤嘅感覺👎🏻
講完份量,講下味道
濃濃嘅綠茶味🍵,配上漏心嘅朱古力🍫
真係做到外脆內軟嘅感覺
出到嚟唔會硬骨骨,或者林啤啤
好過謝霆鋒嘅雞蛋仔好多😂

💁🏻‍♀️街坊食肆來講,價錢偏貴,分量呃秤
但食物質素唔錯
如果收銀姐姐可以有啲禮貌或者笑容就好啦
2020-03-18
2020-02-16 407 浏览
作為鋪頭啱啱開舖已經有幫襯嘅學生 就算而家唔使喺嗰邊返學 間中都會特登行過去幫襯但係真係一次比一次失望 無論係味道同埋服務方便我知間鋪頭成人好忙 得幾個人做曬所有野 所以平時都唔會催而今日去到企係收銀等落單 店員望咗我一眼 連等一陣都冇講就繼續做自己野我都冇介意過。。。(但其實我後邊剩係得兩個客)但企喺度等左幾分鐘佢終於幫我我落單 但落錯單我都有友善咁同佢講返我落嘅係第二個佢叫我等等之後就叫第二個同事俾返$4我 我問多一句「咁係咪就可以㗎啦?」都冇人覆我。。。睇嚟佢哋每一位都惜字如金等到嘢食出嚟之後 雞蛋仔已經係基本上唔熱嘅仲要有個上下分開埋 散曬 跌晒出嚟。。。而味道已經唔可以同一開鋪相比。。。雖然呢篇評論都未必比佢哋睇到,但諗返起一開始老闆研發出嚟嘅同整出嚟嘅雞蛋仔嘅味道,仲會間中同我地啲學生傾吓計,對比番而家真係失望左好多
但係真係一次比一次失望 無論係味道同埋服務方便
我知間鋪頭成人好忙 得幾個人做曬所有野 所以平時都唔會催
但企喺度等左幾分鐘佢終於幫我我落單 但落錯單

我都有友善咁同佢講返我落嘅係第二個
睇嚟佢哋每一位都惜字如金

等到嘢食出嚟之後 雞蛋仔已經係基本上唔熱嘅
仲要有個上下分開埋 散曬 跌晒出嚟。。。
而味道已經唔可以同一開鋪相比。。。

外卖自取
雞蛋仔款式特別,石磨腸粉配搭亦新穎,推介手撕雞腸粉!今日閒日下午都有唔少人等緊,即刻快快手落單,叫咗朱古力味雞蛋仔,係外皮朱古力色入面有朱古力粒嘅雞蛋仔,而佢哋有夾心朱古力雞蛋仔係整嘅時候將雞蛋仔唔反轉但中間放朱古力醬再對摺,下次一定試吓呢個極邪惡版本朱古力味中間朱古力粒半溶正!唔會太甜,外脆內軟👍🏻然後點咗手撕雞腸粉,仲可以好似平時食腸粉咁選甜/麻/辣醬,但由於我點手撕雞味覺得麻醬最夾,淨係要咗麻醬佢亦會配盒豉油,豉油係調味過唔會過咸,配合腸粉好好食😋腸粉口感唔錯,雖然唔係平時個種平滑狀態,但口感仍然係滑同有種米漿香甜味,手撕雞係沙薑味咸咸地配麻醬同豉油真係超正!值得一試👍🏻
雞蛋仔款式特別,石磨腸粉配搭亦新穎,推介手撕雞腸粉!

朱古力味中間朱古力粒半溶正!唔會太甜,外脆內軟👍🏻

• 朱古力雞蛋仔
  • 手撕雞腸粉
2019-09-29 410 浏览
好耐之前食過,堅好味但過左排左超過半個鍾因為即叫即整今次難得路過見少人所以叫番個食椒鹽蛋雞蛋仔當年食真係一鳴驚人今次食普通左好多做唔到粒粒脆,外脆外軟失色左d但都ok唔洗排可以一食
好耐之前食過,堅好味
但過左排左超過半個鍾
因為即叫即整

今次難得路過見少人
所以叫番個食
椒鹽蛋雞蛋仔
當年食真係一鳴驚人

今次食普通左好多
做唔到粒粒脆,外脆外軟
失色左d
但都ok

唔洗排可以一食

• 椒鹽雞蛋仔
2019-09-20 293 浏览
上水食肆舖頭越開越小的時期。呢個小食舖好特別打出一條路出來。雖然賣的小食。是一些大家好普通的香港傳統小食。但因為外賣的盛行。令這些微細香港傳統小食得以發陽光大。焦糖雞旦仔。入口尤甜美味。。。
2019-08-10 425 浏览
上水有一間在區內都頗為出名的小食店-潮食,很多時放學同假日,都會見到不少人聚於門前購買小食,我最喜歡吃這間小店的雞蛋仔,全因有heart!.🥰夾心朱古力雞蛋仔($20)🥰.這間鋪頭除了店員製作食物有heart,每底雞蛋仔即叫即製,捧上手熱辣辣,外型粒粒飽滿。 我所叫的這底雞蛋仔,確實有heart, 夾心朱古力的內餡完全沒有偷工減料,滿滿程度幾乎溢瀉,店員邊燒邊聞到好香朱古力及濃郁蛋香味,大推👍🏻👍🏻👍🏻
🥰夾心朱古力雞蛋仔($20)🥰
  • 夾心朱古力雞蛋仔
2019-08-09 274 浏览
我一向好鍾意食雞蛋仔,但好多買腸粉/粉麵既店鋪麵會順便整埋原味既街蛋仔,但呢間就完全唔同啦!間舖係有好多款口味俾你選擇,我食過好多唔同口味,綠茶、花生等等,最好味始終係朱古力夾心雞蛋仔,叫既時候千奇唔好只講朱古力雞蛋仔,一定要加夾心,因為係有分別嫁!朱古力夾心雞蛋仔係每粒雞蛋仔麵有獨立細細粒既朱古力,我最欣賞係一咬落去朱古力會融化,真係好好食!雖然位置係有少少偏避,但都絕對值得去搵呢間小店,不過有時多人叫雞蛋仔,可能都要等多一陣,始終小店人手有限,大家都體諒既。
2019-07-20 263 浏览
呢間之前都帶過朋友黎食!難得去上水一定要食!焦糖雞蛋仔$20 採用澳洲進口牛油日本麵粉 新鮮雞蛋🥚同牛奶🥛 牛油同蛋香都係最佳比例!加入焦糖溶左再添一份甜!表層都好脆嫁 不過建議即食 如果唔係好快淋 多人買左 風乾時間唔夠🙁但都好好食!仲有好多味道選擇嫁除左食雞蛋仔之外 其實呢間d腸粉都好好食!由佢開店就一直幫襯!最初只賣雞蛋仔,之後仲開多間店賣廣州櫃桶式石磨即拉腸粉!即係而家好興既皺皮腸粉 食過唔少間 始終覺得呢間CP高!希望快d試埋深水埗同大埔果2間再作比較!轉左個外賣盒之外其他都冇變 即叫即做 夠熱夠薄同夠滑!叉燒腸加到$20! 加埋個醬汁一流呀!叉燒比較細粒,但通常都係食叉腸,手撕雞都多人叫,佢仲有好多口味!
呢間之前都帶過朋友黎食!
難得去上水一定要食!
焦糖雞蛋仔

焦糖雞蛋仔$20

除左食雞蛋仔之外 其實呢間d腸粉都好好食!
叉燒腸粉
焦糖雞蛋仔
叉燒腸粉
  • 雞蛋仔
  • 腸粉
2019-07-18 199 浏览
呢間小食店主打雞蛋仔,格仔餅! 呢度既雞蛋仔口味愈出愈多!記得岩岩開既時候最出名係椒鹽蛋雞蛋仔!而家既口味多到連豬柳蛋味, 手撕雞味雞蛋仔都有!!!唔好以為呢間店既定價低就會交行貨, 相反, 佢係落勁足料! D料多到好似唔洗錢咁!所以粒粒雞蛋仔都有滿滿既餡料!呢間小店既格仔餅都唔會比佢出色百變既雞蛋仔被比下去, 佢既格仔餅除左足料仲好厚底!餅底同餡料加埋係MARK到個口好大先勉強咬得哂!仲要係脆脆的,好鬆化的! 我食過蘋果肉桂味, 榛子味, 始終覺得原味最好食! 由於係即叫即做, 所以想食既人要比D耐性! 除左雞蛋仔,格仔餅, 仲有其他小食, 例如手撕雞! 手抓餅! 撈面! 腸粉等等! 全部都唔係HEA貨! 店舖位於上水, 想食既人就要比D誠意入去喇!

有一次上網search上水有咩好食叫到有人講起特別口味的雞蛋仔🥚🥚🥚而原來間店就係我要去既地方附近當然要試下啦~~🤭🤭🤭來到這家店鋪地方不大~沒有座位的~~應該只做外賣的~~🤔🤔🤔我去到時叫到有一兩個人都係等緊雞蛋仔👭聽到都係叫左朱古力味系列果d🍫佢d雞蛋仔有好多口味~正正常常的有朱古力🍫、抹茶🍵、咖啡☕等~特別d有豬柳蛋🐷、手撕雞🐥、椒鹽蛋🥚dd~~價錢由$12、$13到$25、$26~~價錢都算合理~🙆‍♀️🙆‍♀️🙆‍♀️豬柳蛋雞蛋仔 ($23)🐷🥚由於佢係即叫即做而我前面有人排緊隊所以我都要等大概10分鐘到先拎到手~~⏰⏰⏰佢門口張banner sell澳洲牛油、日本麵粉~😶其實我吃不出牛油、麵粉的分別~哈哈哈哈~🤣🤣🤣但因為係新鮮整好熱辣辣~~😚😚😚名符其實外脆內軟外表表面烤得好脆口而裡面則是軟軟的蛋糕~~並不是空殼雞蛋仔~~😎一咬落去每粒幾乎都有一小塊豬柳粒🐷(哈哈哈哈我見到員工很認真~~✌將一粒粒豬柳粒放到每一粒雞蛋仔內啦~~🤗)芝士味也很足夠🧀就像在吃豬柳蛋漢堡包🐷🥚不過外皮不是普通麵包是脆脆的~~甜甜的~~~🤤🤤🤤這雞蛋仔比我想像中更好味~~更夾的味道~~~咸咸甜甜的~不錯
有一次上網search上水有咩好食
叫到有人講起
特別口味的雞蛋仔🥚🥚🥚

原來間店就係我要去既地方附近
當然要試下啦~~🤭🤭🤭

來到這家店鋪
地方不大~沒有座位的~~
應該只做外賣的~~🤔🤔🤔
我去到時
叫到有一兩個人都係等緊雞蛋仔👭
聽到都係叫左朱古力味系列果d🍫

佢d雞蛋仔有好多口味~
正正常常的有朱古力🍫、抹茶🍵、咖啡☕等~
特別d有豬柳蛋🐷、手撕雞🐥、椒鹽蛋🥚dd~~
價錢由$12、$13到$25、$26~~
價錢都算合理~🙆‍♀️🙆‍♀️🙆‍♀️

豬柳蛋雞蛋仔 ($23)🐷🥚

由於佢係即叫即做
而我前面有人排緊隊
所以
我都要等大概10分鐘到先拎到手~~⏰⏰⏰

佢門口張banner sell澳洲牛油、日本麵粉~😶
其實
我吃不出牛油、麵粉的分別~哈哈哈哈~🤣🤣🤣
但因為係新鮮整好
熱辣辣~~😚😚😚
名符其實外脆內軟
外表表面烤得好脆口
而裡面則是軟軟的蛋糕~~
並不是空殼雞蛋仔~~😎

一咬落去
每粒幾乎都有一小塊豬柳粒🐷
(哈哈哈哈
我見到員工很認真~~✌
將一粒粒豬柳粒放到每一粒雞蛋仔內啦~~🤗)

芝士味也很足夠🧀
就像在吃豬柳蛋漢堡包🐷🥚
不過
外皮不是普通麵包
是脆脆的~~甜甜的~~~🤤🤤🤤

這雞蛋仔
比我想像中更好味~~更夾的味道~~~
咸咸甜甜的~不錯啊😋😋😋

P.S.
下次想試椒鹽蛋雞蛋仔~~~
唔知味道係咪都係咁夾呢~~~😎😎😎😎
  • 豬柳蛋雞蛋仔
2019-06-22 595 浏览
「上水」對於我個人來說,可以說是頗為熟悉的地方,「上水」區內包括了舊墟以及公共屋邨區域,「上水」的舊墟「石湖墟」裡面有些老牌的港,式茶餐廳食店,至於屋邨區內的食肆,則來自多個規模大小各異的商場。「上水」各大不同商場,大概有四至五個左右,各大商場之間都會有天橋行人通道接駁,方便區內居民以及食客,由上水港鐵站開始出發,前往「上水」不同的商場,例如「新達廣場」以及「上水廣場」。食客從「上水港鐵站」出發,沿着「新達廣場」、「上水中心」、「上水名都商場」,走到盡頭的位置,就會發現有一個規模相對比較小,沒有冷氣商場,只有貼地地舖可以逛的私人屋苑「順欣花園」。就在連接「順欣花園」的行人天橋下面的舖位,就正正開了一間,售賣港式街頭小食的小食店,食店的名稱叫做「潮食」。所謂的「潮食」,當然就要追上香港近年的飲食文化趨勢,推出一些途人見到會購買的港式小食。「潮食」售賣的港式小食食品,而且鹹甜食兼備,包括有「雞蛋仔」、「格仔餅」、「手拉腸粉」以及「豬腸粉」。另一方面「潮食」又推出「米飯套餐」以及「外賣餸菜」,目的很明顯就是為了吸收附近的居民。由於我在中午的時候,在西貢食了不算很多的午飯,所以索性當日把午飯政

由於我在中午的時候,在西貢食了不算很多的午飯,所以索性當日把午飯政策傾向「少食多餐」,把午飯剩餘的餘額,都一致留給「上水」港式小食店「潮食」裡面的「紅酒牛腩飯」。

「潮食」的「米飯套餐」價錢不算昂貴,售價由「手撕雞飯」的港幣三十元,至到價錢最昂貴,賣港幣三十六元一客的「時菜獅子頭飯」,食客食一份「潮食」的米飯套餐,連同免費飲品價錢也是四十元有找續。

於是我選擇了「潮食」一客「紅酒牛腩飯」,套餐選擇了一支樽裝水,「紅酒牛腩飯」套餐盛惠港幣三十三元而已,的而且確是非常抵食。

「紅酒牛腩飯」裡面的紅酒醬汁,醬汁雖然有酒味,但是酒味實際上又不會太過搶,不會連牛腩裡面的牛肉原味,都被紅酒的酒味所搶奪奪走。相反地,紅酒醬汁裡面的味道,其實頗有甜味。

至於「紅酒牛腩飯」裡面的餸菜,包括有八至九顆被切成粒狀的牛腩,以及一條長長的,口感頗為新鮮脆口的唐生菜。雖然牛腩的口感,沒有被煮到非常軟腍,但是牛腩配上甜味紅酒醬汁,其實頗為適合送飯。

另一方面,「潮食」裡面的舖位面積雖然不算小,但是扣除廚房和收銀櫃檯之後,「潮食」剩下可以識食客享用食品的位置,大多都只剩下方便食客「立食」的餐檯,至於座位就只剩下幾個位而已。

我除了購買了「紅酒牛腩飯」之外,還另外購買了另一道「潮食」「紅酒系」美食,「紅酒牛腩腸粉」。「潮食」廚房裡面有一部,專門用來製作手拉腸粉的蒸爐爐具,製作出一款款的蒸手拉「石磨腸粉」美食。

「潮食」廚房製作的手拉腸粉食品「紅酒牛腩腸粉」,跟「紅酒牛腩飯」在差不多的時間製作完成。「潮食」選擇了所有食品,都以發泡膠外賣飯盒作為餐具盛載起來,所以就算我選擇堂食,也只能在店內「食飯盒」。

至於我在「潮食」裡面,付款購買的甜品「紅豆雪花冰」,我最初還一直以為「紅豆雪花冰」只會是一客台式刨冰甜品,然而「潮食」店員從廚房拿出來的「紅豆雪花冰」製成品,讓我有點驚訝。

雖然「潮食」製作「雪花冰」甜品的過程,在「潮食」食客無法看清楚的廚房內部進行,所以我始終未能推斷,究竟「潮食」店員是如何成功製作出,有類似韓國雪奶冰口感的「紅豆雪花冰」。

說回上水「潮食」裡面的手拉腸粉食品「紅酒牛腩腸粉」,「潮食」手拉腸粉的實際製成品,就像「紅酒牛腩飯」底層的白飯一樣,全部都被集中放置在塑膠飯盒的底層。

不過,「潮食」用來盛載「紅酒牛腩腸粉」的發泡膠外賣飯盒,飯盒裡面的間隔就跟「紅酒牛腩飯」的發泡膠外賣飯盒有點不同了。因為「紅酒牛腩飯」的飯盒裡面分別有兩格,而「紅酒牛腩腸粉」的飯盒是沒有的。

我剛剛提及過「潮食」的「紅酒牛腩飯」,牛腩的口感被「潮食」廚房煮到中等腍度,牛腩仍有少許嚼頭。至於紅酒醬汁的味道是有酒味,但是不算強烈,反而紅酒醬汁的甜味比酒味更強烈。
紅酒牛腩飯

結果我在「潮食」「紅酒牛腩腸粉」裡面,發現「紅酒牛腩腸粉」裡面的牛腩還跟「紅酒牛腩飯」一樣,牛腩裡面紅酒味還是差不多,酒味不是非常濃郁,反而紅酒的甜味比酒味更在我心裡面留下印象。

「紅酒牛腩腸粉」裡面的石磨腸粉,跟傳統腸粉有點不一樣,石磨腸粉不是負責包裹着牛腩,而是石磨腸粉被店員拉出來之後,像白飯一樣直接被擱在飯盒底層,然後把紅酒牛腩疊在腸粉上面。

這正正就是說明了,為什麼「潮食」會選擇不加任何醬油,淋灑到「石磨腸粉」的表面,因為甜味的紅酒醬汁,已經完全取代了醬油,成為「牛腩腸粉」指定配的醬汁。

「潮食」的手拉「石磨腸粉」,腸粉的口感也都稱得上算是滑溜,而且「石磨腸粉」的質地頗為有韌性。雖然「石磨腸粉」不是負責包裹食材,但是「石磨腸粉」被配搭的食材壓着,口感沒有因此有所變質。

腸粉製成品除了偏韌之外,原來腸粉還有頗厚的厚度。紅酒煮牛腩產生出來的紅酒醬汁酒味,加上紅酒醬汁裡面的甜味,令到質地偏厚的手拉石磨腸粉,把紅酒醬汁裡面的酒味加甜味都完全吸收入去。
紅酒牛腩腸粉

「潮食」的「紅酒牛腩腸粉」,「石磨腸粉」完全沾染了甜味紅酒醬汁和牛腩肉汁,所以幾乎每一啖都能吃到「石磨腸粉」裡面的嫩滑口感,還有強烈濃厚的白米原味。

至於「石磨腸粉」再混合紅酒牛腩裡面的紅酒味、牛肉鹹味和紅蘿蔔甜味之後,整條「石磨腸粉」的整體味道比我最初預計更濃郁,「紅酒牛腩」這個選擇看似沒有選錯了。

至於我在「潮食」裡面安排了「叫起」,食完兩款「紅酒」系的食品之後,才正式登場的甜品「紅豆雪花冰」,原來是選擇了,以類似外賣塑膠餐具盛載起來。

至於「紅豆雪花冰」裡面的「刨冰」,「刨冰」的質地竟然偏向比較幼細,有點像韓國「雪奶冰」裡面的磨到近乎「雪粉」形狀的韓國口味刨冰。
紅豆雪花冰

「潮食」廚房裡面的人製造出來的「紅豆雪花冰」,幼細雪粉的底層,還意外地被安排混入甜味的煉奶,令「紅豆雪花冰」刨冰位置的味道徹底變成了,彷彿從韓國雪奶冰機器噴出來的甜味牛奶雪粉。

另一方面,「潮食」在「紅豆雪花冰」裡面,另外加入了配料,例如煮到味道很甜的紅豆、甜味芒果啫喱、甜味椰果、士多啤梨啫喱,還有甜味的棉花糖。

結果「潮食」「紅豆雪花冰」甜品,在大量甜味配料「喧賓奪主」的情況之下,原來味道也算甜美的牛奶雪粉,也忽然被大量甜味的紅豆、棉花糖和啫喱所徹底掩蓋。

加上「紅豆雪花冰」實際上的份量,其實也都不算很多,所以我食完整碗甜味「紅豆雪花冰」,還是感到有點意猶未盡,雪粉裡面的,牛奶甜味在我停留了一段頗長的時間。

雖然我在「潮食」裡面食了足足三款食品和甜品,但是「潮食」三款食品售價,其實還是十分便宜,平均價錢都只是港幣二十九元,「紅酒牛腩飯」價錢最高,但都只賣港幣三十三元而已。

既然「潮食」已經把他們製作的「紅豆雪花冰」甜品,平均售價壓到便宜的港幣二十九元。食到一碗甜味又價錢便宜的「雪花冰」,我已經賺到了,還是不要過份苛刻挑剔批評「潮食」食品的味道。
2019-06-12
紅酒牛腩飯