琴日同家人去咗元朗嘅大瀛喜食放題,一入到去環境唔錯,光線幾充足,梳化亦都幾舒服。牆上亦有一幅好和風嘅畫,都幾有氣氛。鍾意飲嘢嘅我入到去梗係叫嘢飲啦,佢嘢飲嘅選擇都幾多,上至可樂、啤酒等罐裝飲品,下至蜂蜜綠茶、烏龍茶等紙包飲品,都好齊全,最特別嘅係佢竟然有新出嘅錫蘭檸檬茶,如果唔想飲凍飲,仲可以飲熱飲,有潤喉清熱嘅柑桔蜜同薑蜜,款式多樣化,任君選擇。我地叫咗好多嘢食,幾乎全部都有試過,包括:刺身、創作壽司、海王翅、手卷、沙律、天婦羅等等,真係非常多,我幾欣賞佢啲手卷,全部都的的骰骰咁,幾啱想嘗鮮又唔想食太多嘅人。另外,我想推介大家食牛油粟米,幾濃味,幾好味,只係份量好似多咗少少。而我最鍾意食嘅就係佢個煙肉包燒蠔,煙肉同蠔嘅味好夾,蠔好多汁,亦好香,呢個菜式亦非常有創意,之前都未見過。另外,甜品雖然選擇唔多,但勝在幾特別,冇係其他放題食過,有雀巢雪糕杯、多種味道嘅雪糕糯米滋,同埋好耐冇見嘅大腳板雪條,簡直係童年回憶,好夠凍。因爲太夠凍,所以我建議大家早啲叫雪糕糯米滋呢癱熱下,等佢融返少少再慢慢品嚐,就唔會太硬而咬唔到啦~

等等,
,呢個菜式亦非常有創意,之前都未見過。

2017-08-24 287 浏览
估唔到入到黎元朗都有放題食,位於元朗西鐵站附近嘅瀛喜,位置都算方便,所以每一晚都吸引好多客人幫襯,今日行經呢度都去試吓先。相對於市區嘅分店,鋪面唔算好大,但係選擇都算多,上菜速度都算快,侍應們都好有效率!芝士天婦羅蝦卷呢個天婦羅蝦卷必點,芝士配天婦羅蝦好夾,天婦羅仲熱熱地同脆口,芝士味唔算濃,但味道啱啱好芝麻八爪魚仔冷盤黎講算係唔錯,芝麻味香,八爪魚仔好煙靭彈牙,非常開胃燒雞軟骨串平時既雞軟骨係一粒粒,但呢款雞軟骨用左雞胸軟骨,通常高級少少既日本餐廳用,估唔到放題都有,仲可以任點,非常驚喜。呢種雞軟骨比較爽口,而且一片片,口感比較好。燒雞肉串燒雞肉串都不俗,味道不錯,不過冇乜特別。燒翠玉瓜燒翠玉瓜外面好香,瓜好多汁,一啲都唔乾身,非常好食牛肉鍋一個會有好多牛肉,都有好多唔同嘅配料,有娃娃菜,有豆腐等等,豆腐非常之滑,入口即溶,湯底味道亦都好濃,呢個牛肉鍋值得一點辣味雞翼估唔到呢一個雞翼都幾辣,而且好香,個皮燒得好香好脆,雞翼亦有好多汁,唔錯元朗冇乜放題餐廳,有質素就更加罕有,所以呢一間餐廳非常之多人,平日都會有好多人排隊,好多人食

芝士天婦羅蝦卷

芝麻八爪魚仔

冷盤黎講算係唔錯,芝麻味香,八爪魚仔好煙靭彈牙,非常開胃
燒雞軟骨串

燒雞肉串
燒雞肉串都不俗,味道不錯,不過冇乜特別。
燒翠玉瓜
燒翠玉瓜外面好香,瓜好多汁,一啲都唔乾身,非常好食
牛肉鍋

辣味雞翼

2017-08-23 272 浏览
前幾天,我跟朋友到了元朗的大瀛喜吃放題,我們選了下午六時半的時段,那時餐廳已是半滿,半小時後更是全滿,一個空位也沒有,甚至有不少人在外面等位,我們吃的那天只是平日,不難想像週末或假日會有多熱鬧。因此,如果真的想在這餐廳吃放題,記得要提前一至兩天預訂座位。這家放題的魚生非常新鮮,款式亦十分多,而且還有獨家創作的多款創意壽司,味道也相當不錯,值得一試。這個芝士炸蝦卷非常好吃有很多東西選擇本人推介牡丹蝦和帶子刺身,味道十分鮮甜美味,是少有餐廳能做到的一點。黑松露三文魚壽司另外,個人認爲,海鮮粥亦十分值得一試,非常「足料」,味道鮮美,蟹肉很多,味道充滿味蕾,有一種海洋的清新感,絕不會有半點油膩。此外,這店的店員也相當勤快,每每看到有吃完的碟子,也會立即上前收起來。唯一一點有些美中不足的是——桌子有點小,或許是我們太能吃,叫太多了吧!

這個芝士炸蝦卷非常好吃

有很多東西選擇

黑松露三文魚壽司

• 刺身
  • 魚生
2017-08-03 704 浏览
今日我有屋企人生日, 我媽提早叫我諗定食咩好之後我女友話不如選擇放題啦, 又平又多野選擇, 我都2話不說簡左放題, 不過第2日大家都要番工, 所以就要搵個就大家既地點去,  元朗係最近我地, 但放題選擇唔多, 只有幾間之前我都去食過荃灣瀛喜, 質素唔錯, 今次就食埋元朗呢間試下大約8點半左右去到等到冇幾耐經理就話齊人入得因為大家都好餓, 就係甘點野食選擇都算多, 最新黎既唔駛問一定係刺身刺身望落幾新鮮三文魚新鮮, 吞拿魚咬落有口感, 帶子亦算鮮甜壽司種類都幾多選擇有些少係較創新, 例如海膽蝦壽司, 芒果軟壳蟹卷等等花之總唔多飯, 可以食多幾舊, 因為最怕多飯少配料三文魚鮮, 蟹籽亦夠多, 沙律醬食落又開胃黑松露三文魚壽司亦推介一下黑松露一入口就好大股石油氣味(正常)壽司飯亦唔錯, 唔會一夾就散炸物亦新鮮好食, 唔會太油, 種類亦多芝麻雞翼一定要食, 因為真係好好食, 唔會好油膩, 芝麻份量亦唔小, 肉汁亦鎖住起入面,唔會"乾曾曾"好食雞肉串軟滑好食栗米粒亦係唔錯既選擇, 清甜好味, 可以當解一解油膩感牛肉粒咬口一定有, 唔會咬唔爛, 呢點好重要味精唔會好多, 唔會太完好口渴我最愛雞軟骨

大約8點半左右去到
等到冇幾耐經理就話齊人入得

因為大家都好餓, 就係甘點野食

選擇都算多, 最新黎既唔駛問一定係刺身

刺身望落幾新鮮
三文魚新鮮, 吞拿魚咬落有口感, 帶子亦算鮮甜

壽司種類都幾多選擇
有些少係較創新, 例如海膽蝦壽司, 芒果軟壳蟹卷等等
花之總唔多飯, 可以食多幾舊, 因為最怕多飯少配料
三文魚鮮, 蟹籽亦夠多, 沙律醬食落又開胃

黑松露三文魚壽司亦推介一下
黑松露一入口就好大股石油氣味(正常)
壽司飯亦唔錯, 唔會一夾就散

炸物亦新鮮好食, 唔會太油, 種類亦多

好食

雞肉串軟滑好食

栗米粒亦係唔錯既選擇, 清甜好味, 可以當解一解油膩感

牛肉粒咬口一定有, 唔會咬唔爛, 呢點好重要
味精唔會好多, 唔會太完好口渴

我最愛雞軟骨又點少得. 我叫左3轉, 我家人都話我痴線

食埋元貝甜品就閃人
2017-07-06
2017-08-03 406 浏览
同朋友去完屯門想食餐好 搵下搵下搵到元朗 抱住戰戰兢兢既心情試左呢間放題 又唔錯喎 10點過後食仲好抵食 $170唔洗一個人 雖然同旺角觀塘個啲酒店式放題比 款式裝修是差好遠 但講食物質素是不錯的刺身來講 基本係有齊既 仲要有我最愛既甜蛋!!甜蛋可能太基本 高級放題反而無 但佢真係我最愛 其他刺身都係新鮮 good good 特式壽司 好好好好食啊! 基本上款款我都好鐘意 但黑松露帆立貝同埋芝士蝦係my favourite 平價放題試唔少 好多時最伏都係壽司 因為唔係買現貨 要考師傅嘅手勢 呢間真係平靚正 小食都好有質素 你睇下呢個蒜蓉帶子 雖然食完蒜蓉會口臭 但係我依然忍唔着食咗兩三件天婦羅同炸物都唔錯咖老實說 雖然飲品同甜品選擇都少 而且都係雀巢個啲 但呢個價錢 性價比都高🤤

小食都好有質素 你睇下呢個蒜蓉帶子
雖然食完蒜蓉會口臭 但係我依然忍唔着食咗兩三件

天婦羅同炸物都唔錯咖

2017-07-25 339 浏览
瀛喜質素都有保證,環境裝修舒適,座位相對寬闊,沒有擠逼感。如果有6人可以自成一閣,有個open 式枱比大家!蒜香焼凡立貝煎得非常香口,蒜味好香🔍瀛之黃金翅聽個名就知高貴,份不細小,但配料其多,有粉絲、木耳絲、胡蘿蔔和冬菇粒,湯羨黏稠度適中🔍辣味螺肉螺肉富有咬勁,搭上辣椒醬香辣的口味,正🔍芝麻八爪魚配香濃的芝麻醬,口感濃郁而且營養豐富🔍日式蟹粥,成隻蟹係煲粥上面,蟹肉的甜味都在蟹粥, 不用調味,已經好夠味🔎馬來喇沙海鮮鍋材料十足有蝦有青口有蜆針菇豆腐蔬菜等,非常鮮甜加上喇沙味勁香🔍鹽燒雞軟骨新鮮熱辣送上,酥脆非常又惹味🔍京蔥凡立貝串塗上醬燒汁,帶有一股泰式風味,海鮮肉質彈牙爽口🔎燒埋個翠肉瓜鮮甜爽脆又健康🔍鹽燒鯖魚,魚皮煎得微脆,魚肉油潤香滑,不腥而魚香豐富🔍軟殻蟹天婦羅賣相完全唔認得,有點兒那個

2017-07-24 288 浏览
連續下雨->黃->紅->黑,已經不再影響我去食野的心情!入元朗探朋友兼食日本放題,我們入坐不久,在大雨下餐廳依然坐滿人。餐廳充滿日式風情餐廳充滿日式風情,傳統寫紙仔令我過分興奮,因為多數是朋友幫我選擇,今日自己拍板✍🏻應該食完再寫📝而我寫左先算🤣✨北海道凡立貝鮮甜,只嫌細粒,油甘魚 帶油脂味道很濃,劍魚腩肉質油潤滑溜,希靈魚鮮甜濃郁,玉子非常軟嫩,甜蝦晶瑩剔透,充滿光澤,三文魚油花分佈均勻充滿魚油✨瀛之創壽司帶子上面有黑松露和帆立貝鮮嫩無比,加上秘製醬汁味道,吸引非常✨露筍明蝦海膽卷鮮甜味突出,蝦加海膽味道緩緩滲出,層次豐富,濃郁甘香✨燒菠蘿依然係my 飛佛,燒焦和塗上少許蜜糖,更令菠蘿甜上加甜,很美味✨醬燒三文魚壽司油脂甘香,嫩滑多汁✨鹽燒左口魚邊壽司灸燒過後更突出魚油的味道✨火炙黑椒和牛壽司的和牛薄燒,肉汁好juicy 好嫩✨火炙鰻魚壽司甘香,口感細密柔軟✨芝麻雞翼略嫌肉沒有肉汁,太乾身✨紫心香芋丸最為出色,流心很強,甜度也很高,我很喜歡✨榴槤炸彈外脆內軟,不失榴槤香味,香脆可口

自選刺身

自選壽司

燒菠蘿

✨醬燒三文魚壽司油脂甘香,嫩滑多汁
✨鹽燒左口魚邊壽司灸燒過後更突出魚油的味道
✨火炙黑椒和牛壽司的和牛薄燒,肉汁好juicy 好嫩
✨火炙鰻魚壽司甘香,口感細密柔軟
✨芝麻雞翼略嫌肉沒有肉汁,太乾身
自選壽司

✨紫心香芋丸最為出色,流心很強,甜度也很高,我很喜歡
✨榴槤炸彈外脆內軟,不失榴槤香味,香脆可口
自選炸物
燒菠蘿
2017-07-05 2955 浏览
我也算是元朗瀛喜的熟客,數下超過一手掌的次數,原因除了方便,也是因為兩人同行一人半價的優惠太吸引,所以其實基本上每次去到都很多人。每次去到放題習慣都是每樣都叫,結果一不小心就來了一大堆。刺身感覺比以前好,很肥美,每一件刺身都切得很好,帶子很鮮甜,三文魚亦有油香,然而竟然讓我發現有三文魚腩,非非非非常肥美,入口魚脂溶化,正啊!火炙系列,左口魚、三文魚的魚肉都不錯,但對於我來說最吸引的還是火炙醬燒松葉蟹柳和蟹膏皇帝蟹棒兩款,蟹肉鮮甜多肉,口感豐腴,不會過於冰硬,而且醬汁恰到好處創作壽司亦要試一試,花之戀若然飯能少一點更好,露荀明蝦海膽卷,一啖海膽一啖蝦,味道濃郁,蝦肉不霉,不錯不錯天婦羅當中,這裡竟然有翡翠軟殼蟹,外表綠色,但裡面不折不扣是一隻肥美的軟殼蟹,軟殼蟹微微有膏。而南瓜天婦羅味道香甜,有南瓜咋,不會只得香炸味。串燒之中,汁燒雞肉串雖然知道都是一包一包雪藏貨,但出到來整得一點都不乾,而且醬汁味道仍然好好,很惹味。而鹽燒雞軟骨一粒一粒,肉不算太多,硬了點。京蔥帆立貝,一粒帆立貝一粒大蔥,撒上調味粉,頗特別的吃法。炸物亦離不開芝麻雞翼、香芋丸之類,但這裡居然有泰式蝦餅!蝦餅配的是沙律醬
每次去到放題習慣都是每樣都叫,結果一不小心就來了一大堆。

京蔥帆立貝,一粒帆立貝一粒大蔥,撒上調味粉,頗特別的吃法。

炸物亦離不開芝麻雞翼、香芋丸之類,但這裡居然有泰式蝦餅!蝦餅配的是沙律醬,如果是配泰式甜酸醬,味道更加一流!

蒜香燒帆立貝,帆立貝好大隻,而且肉唔韌,加上一大堆蒜蓉一齊燒,蒜蓉真正細小成蓉,味道滲入帆立貝當中,一口吃下,相當香口。

看一看,原來有金菇牛肉卷!金菇與牛的配搭,其實即使單獨都各自吸引。牛肉穩固地包住金菇,煮得柔軟而醬汁香甜,有點像燒汁,金菇不會太韌,整得來說質素可以再encore。

牛油焗蕃薯仔,基本上每次吃放題都必點了,畢竟一小袋在外面買也相當不便宜,而且搭著香香的牛油一起焗,又鹹又甜,非常吸引的小吃。

有香芋味的雪米滋,超香超好吃,拼了老命的吃掉好多粒
能長期做一人半價$99的我想暫時亦只有瀛喜,平食放題來說,瀛喜絕對算是一個很好的選擇
2017-07-05 483 浏览
好想瘋狂食魚生同壽司嘅時候,最好就係食放題,而且哩間放題過左9:30就會半價,百幾蚊就食到,超抵啊。我食嘅刺身種類其實唔多,我覺得哩到嘅魚生好林,帶子好有鮮味,我地都encore左幾次。值得一提嘅係哩到嘅鮑片唔係米色長方形個隻,係好似螺肉咁嘅,好特別。好鍾意哩到嘅特色創作壽司,細細粒,唔會好飽,但係又好好味,帶子個款上面係黑松露,雖然佢唔係好多,但已經好香好夠味。另外個個芝士吉列蝦都係好好味,個蝦仲係脆架,芝士味又濃。仲有哩個芝士焗扇貝,估唔到放題都有哩啲野食,真係好抵。脆肉瓜,好多汁甜品仲有雪糕、雪米糍同雪條,不過太飽喇,我地冇食到。

仲有哩個芝士焗扇貝,估唔到放題都有哩啲野食,真係好抵。

脆肉瓜,好多汁

甜品仲有雪糕、雪米糍同雪條,不過太飽喇,我地冇食到。
2017-06-24 385 浏览
今日係元朗行行下街見到呢間放題餐廳做緊第二位$99嘅優惠,咁抵冇理由唔試吓啦於是我就同我男朋友一齊入去食啦,估唔到一試之下又有驚喜喎~入到去嘅食物種類都好多,佢哋嘅特色壽司非常之好食,最推介係黑松露三文魚壽司,真係超香呀另外炙燒壽司方面,燒三文魚腩壽司同鰻魚壽司都好香呀,果然係必食推介!另外要推介嘅就係個醬炒豬腩肉,非常之惹味,而且上個時仲熱辣辣,食起黎幾開胃如果啲芋頭再腍仲有我覺得好好食嘅就係啲就perfect啦!仲有一樣好好食嘅就係辛辣雞中翼,醃得好入味,個辣好香又唔算太辣,同男朋友忍唔住每人食咗四隻不過唔記得左影相~而芝麻雞翼同炸芝士都唔錯,幾香口~最後食到有啲膩嘅時候,就貪得意叫咗個牛油粟米試吓啦,好甜同埋好香牛油味整體黎講好多嘢食都好好味,服務幾好,收碟同上菜都快,態度都好有禮貌,係一間CP值好高嘅放題!
於是我就同我男朋友一齊入去食啦,估唔到一試之下又有驚喜喎~

如果啲芋頭再腍
仲有我覺得好好食嘅就係啲就perfect啦!
不過唔記得左影相~

而芝麻雞翼同炸芝士都唔錯,幾香口~

2017-06-22
  • 牛油粟米
  • 炸物
2017-06-24 291 浏览
今次就同朋友約左食放題,呢間餐廳好方便搵,就係交通廣場果到。八點鐘一去到就見到排曬長龍,好在我到一早book定位。其實本人對放題一直都有d抗拒,因為唔係好鍾意食魚生,所以通常去到都會叫d小菜同埋熟食多,但估唔到呢間餐廳無論係魚生,sushi,定熟食都做得好出色,令我非常驚喜魚生真係好新鮮,完全冇我最討厭既魚腥味,上檯既時候仲係閃令令有光澤的,值得加分!跟住其他既熟食,例如係羊架,冇“so”味,同埋會好細心咁幫你剪開細細塊再上無論係食物定服務都一流呀~
,好在我到一早book定位。

無論係食物定服務都一流呀~

2017-06-12 339 浏览
座落交通廣場,好近輕鐵站,行去約5分鐘便到。呢間日本放題款式真係夠洒多,無論生或熟食都有很多選擇!一入店,已見很多三五成群的食客。 壽司及刺身都新鮮,賣相亦不錯!就連羊架都有,香口肉嫩,好味!炸物點了芝士,蝦餅及雞翼,很不錯,最愛炸芝士,點了再點!哈!真估不到有碗仔翅食,仲要唔細碗,可以3人share食,味道唔錯,不濃不稀剛剛好!甜品選了迷你雪米滋,好耐冇食過,今次一連食了4粒,很滿足!其實仲有好多食物未食到,但已經好飽,下次再食其他款!

壽司刺身都新鮮,賣相亦不錯!

就連羊架都有,香口肉嫩,好味!

炸物點了芝士,蝦餅及雞翼,很不錯,最愛炸芝士,點了再點!

甜品選了迷你雪米滋,好耐冇食過,今次一連食了4粒,很滿足!

其實仲有好多食物未食到,但已經好飽,下次再食其他款!

2017-06-11 198 浏览
好想食放題!好想食放題!!search open rice後見這店有不少好評,而且星期一至三第二位食客收費$88,決定來試試!點算款式很多,刺身,壽司,燒焗,沙律,小食,炸物,甜品,飲品,說得出的都有!先試試刺身,一點都不馬虎,即使只是六件,都舖得美美,附設冒煙的乾冰,很有氣勢!刺身新鮮鮮甜,所以點完再加碼!創作壽司很精緻小巧,一件壽司已有兩三種味覺享受。真想不到放題有蟹粥食,蛋花粟米加蟹,很鮮甜不膩!一口牛,蒜香肉嫩,大力推介!很想試盡每款美食,但真的意猶未盡,再添多碟!甜品有大腳板,雀巢杯及迷你糯米糍,每粒糯米糍的味道不同,小女嚐到荔枝及芝麻味!今餐真的大滿足,原來我的胃子可以載到這麼多食物!

點算款式很多,刺身壽司,燒焗,沙律,小食,炸物,甜品,飲品,說得出的都有!

創作壽司很精緻小巧,一件壽司已有兩三種味覺享受。

真想不到放題有蟹粥食,蛋花粟米加蟹,很鮮甜不膩!

一口牛,蒜香肉嫩,大力推介!
很想試盡每款美食,但真的意猶未盡,再添多碟!

2017-05-29 292 浏览
食物質素挺好,但服務員態度差劣,首先該餐廳是以用紙點餐的模式,但他收了一張,過了許久都未到,我們追問,但服務員語氣很差及不耐煩地跟我們說:「重有無嘢?」😡😡😡
2017-04-24 881 浏览
位於元朗市中心交通銀行附近的瀛喜日式料理 是元朗小有的放題, 晚市由五點半開始至九點半 均可以入座, 五點半、六點半及 九點半入座,收費每人$198 ,黃金時間七點半、八點半收費則每人$218, 五點半及九點半入座均設有第二位半價優惠,所以好抵食。食物選擇種類好多,一般放題有的 ,此间日本餐廳也有, 飲品也有很多選擇……今次食了很多食物, 刺身整體都很新鮮 , 上碟的造型也很美觀 ,尤其是馬刀貝,好爽好鮮甜,另外,一些熱炒的款式,例如:牛油炒粟米,蒜香木耳炒雜菜, 蒜香一口牛, 均十分好味; 壽司我就最欣賞皇帝蟹棒壽司, 皇帝蟹棒好大條 ,但飯糰好少好細, 令客人可以食多幾款食物, 炸物方面,芝麻雞翼是我的最愛,炸得好脆好香 , 天婦羅,我則推介蕃薯天婦羅 ,餐廳用了紫心番薯,所以特別甜 ,甜品有大腳八雪糕,特色雪米糍及迷你雪糕等選擇。
2017-04-24
  • 蟹膏皇帝蟹棒壽司