2011-04-22 16 浏览
瀰月屋是最近天后新開的和菓子店,今日終於有機會一試搭電車到銅鑼灣逛一陣街先然後再行過去天后,差不多四點來到見到門口有個人站著,以為可以開始入座怎料,她跟我們說原來五點先開門營業…還有一小時的等待為何網頁會寫四點開始營業呢?!走到附近的mcdonald坐坐,見差不多四點九就再行過去點知,這個時候已經排左好多人了,失策了,五點鐘可以入去今次坐不到tatami,希望下次可以坐吧每張台上放了一張menu,食物有和菓子類,定食等供選擇選擇了白月三見($45),即是紅豆丸子,和麻豆腐,栗子大福原本是選了草莓大福,食物送到來的時候卻變了栗子大福一問店員之下,她才跟我們說草莓大福已經賣清為甚麼她不跟我們先說呢?這種服務態度真的有待改善!熱烘烘的丸子,本身味道都帶甜,因為加了些糖去燒,所以帶點脆口加上紅豆一起吃,口感豐富,不過這個紅豆味道帶點酸,有點怪怪的而栗子大福,皮都夠軟,都尚算煙韌,不過可以做得更好豆腐的味道則比較淡,不甜,如果豆味再濃一點更好豆腐加上芝麻汁吃,甜甜的芝麻汁已經蓋過了豆腐味了不過整體食物質素尚算不錯,都幾好味還點了即叫即焗的蘋果批($38),熱辣辣,酥皮鬆脆,有原個蘋果在內所以都很
瀰月屋是最近天后新開的和菓子店,今日終於有機會一試
搭電車到銅鑼灣逛一陣街先
然後再行過去天后,差不多四點來到
見到門口有個人站著,以為可以開始入座
怎料,她跟我們說原來五點先開門營業…還有一小時的等待
為何網頁會寫四點開始營業呢?!

走到附近的mcdonald坐坐,見差不多四點九就再行過去
點知,這個時候已經排左好多人了,失策了,五點鐘可以入去
今次坐不到tatami,希望下次可以坐吧
每張台上放了一張menu,食物有和菓子類,定食等供選擇
選擇了白月三見($45),即是紅豆丸子,和麻豆腐,栗子大福
原本是選了草莓大福,食物送到來的時候卻變了栗子大福
一問店員之下,她才跟我們說草莓大福已經賣清
為甚麼她不跟我們先說呢?這種服務態度真的有待改善!
而栗子大福,皮都夠軟,都尚算煙韌,不過可以做得更好
豆腐的味道則比較淡,不甜,如果豆味再濃一點更好
豆腐加上芝麻汁吃,甜甜的芝麻汁已經蓋過了豆腐味了
不過整體食物質素尚算不錯,都幾好味
所以都很大隻呀!蘋果帶肉桂香味,加上吉士心,不太甜又不膩,好味!
下次再來都會再吃,不過如果自己一個吃,就要考慮清楚吃不吃得下整個了
店內的日式裝修很有特色,有海報,舊電視機,電話及收音機等
跟日本的住宿差不多,很舒服,很有家的感覺
還有很多甜品都想試,但是肚子不夠大,哈哈,下次再來吧!

2011-02-19
2011-04-18 9 浏览
選在食店林立的天后晚飯,事前上網看過食評,覺得這裡好吸引,於是晚餐特意留肚,準備食飯後甜品!這間在清風街的瀰月屋,裝修非常有日式懷舊風格,佈置一點不馬虎~分榻榻米和正常座位,符合不同人的需要,十分細心。Menu也很有feel,只是沒有相片,選擇起來有點難度。燒丸子 $33 - 一共三串,三種口味的糯米丸子,應該是抹茶、原味和紅豆吧。丸子外面沾了糖,燒得脆脆的,裏面就十分軟滑,好味!付上的芝麻粒非常香,選配的赤豆蓉和丸子也很配。抹茶水羹果杯 $33 - 面頭全是生果,份量不少,底下是抹茶水羹,一塊塊煙煙韌韌的口感過癮,帶很香的抹茶味。這個相對來講味道比較清爽,也很好味~

分榻榻米和正常座位,符合不同人的需要,十分細心。
Menu也很有feel,只是沒有相片,選擇起來有點難度。
燒丸子
抹茶水羹果杯
2011-04-15
$33 (宵夜)
燒丸子
抹茶水羹果杯
2011-04-17 6 浏览
開業至今終於有機會一試,大約夜晚8點到,座位唔多, 但仍然好多空位。曾經既長龍都見唔到,相信因為熱潮已過。見在場既人士大部分人都係為影相而嚟, EPL1,EPL2,GF1,GF2,, 各揸一部日系相機 (其實我同友人都係)醉翁之意不在酒, 大家入呢度嘅目的都係為左呢度嘅日式懷舊格局以往被獲好評而令我期待已久嘅梅子茶唔再供稱? 小弟極愛梅子味既飲品竟然冇!既然冇餐前飲品,唯有快快手叫野食啦。兩個人點咗泡啤啤$22, 綠茶味雲米花(中) $25,葛軟糍(原味&黑糖) $38, 蘋果批 $43, 本來仲想試瓊脂, 可惜已經售罄。泡啤啤$22附上兩隻雪凍後嘅杯,泡啤啤就係一枝好多泡嘅有氣蘋果汁,天氣咁熱飲一杯爽晒!就咁睇真係好似啤酒但係要趁早飲,一唔凍就變得唔好飲啦。 綠茶味雲米花(中) $25唔知係咪因為冇咩人幫襯呢?味道唔錯,可惜明顯係放耐咗令本來香脆嘅爆谷變到淋晒另外中size原來都幾大,如果係新鮮整起就正啦!葛軟糍(原味&黑糖) $38QQ嘅口感,因為係有兩隻味,所以配上黃豆粉及綠茶粉,個人比較喜愛綠茶粉,因為較香。兩種味道嘅葛軟糍黑糖味比較突出,但友人覺得原味更好。整體嚟講整得一試,
曾經既長龍都見唔到,相信因為熱潮已過。

以往被獲好評而令我期待已久嘅梅子茶唔再供稱?
小弟極愛梅子味既飲品竟然冇!

既然冇餐前飲品,唯有快快手叫野食啦。
泡啤啤$22
就咁睇真係好似啤酒
但係要趁早飲,一唔凍就變得唔好飲啦。
綠茶味雲米花(中) $25

另外中size原來都幾大,如果係新鮮整起就正啦!
葛軟糍(原味&黑糖) $38
兩種味道嘅葛軟糍黑糖味比較突出,但友人覺得原味更好。
整體嚟講整得一試,
蘋果批 $43
即叫即做,製作需時,但味道一流。必食之選

平時食開M記蘋果批係將蘋果切粒後放入批內。
呢度嘅蘋果批起核後原個蘋果放入酥皮內焗,出爐後切開四份。
鬆化嘅酥皮連埋香濃及焗軟後嘅蘋果實在口感太正!
但係每人食兩份之後都幾滯。
店內名物之一都算係呢一個懷舊佈景啦,事前估唔到圖中嘅位都係座位之一,仲以為只係比人影相

結果同友人等原本既客人走咗後影埋相先埋單
畢竟呢個佈景先係我嘅真正目的呀。
笑臉主要係比店內環境
2011-04-16
2011-04-11 11 浏览
認識這間甜品店是因不眠王子的關係!瀰月屋在初初開店時期,由於太多人去食又太多人去包場,每次去到也要等位的關係,所以一直都無去試到!結果今晚去到不用等位,我和好友就立即入去試了首先我們先叫了泡啤啤(兒童啤酒) -其實它是沒有酒精成分的蘋果汁,味道清甜但好友話在灣仔合成中心一間超市有得買第一樣叫的甜品是綠茶爆谷 -貪它可以伴泡啤啤來食,味道有淡淡綠茶味又幾香口第二樣叫的甜品是和菓子 ( 草莓綠茶大福 )但我們覺得味道太淡了飲完泡啤啤後再叫了兩人份量的花茶,兩人份量即是有兩個茶包並可沖茶兩次,我們揀了百香芒果綠茶,雖然是茶包,但亦有好香的芒果味!第三樣叫的甜品是這裡最出名的蘋果批,即叫即做的蘋果批確是好香,但味道與大M的蘋果批差不多,所以真的有D失望在這裡坐塌塌米和朋友傾計確是幾舒適,格局又真係好有日本懷舊的感覺,但最大問題是這店的洗手間就比較差,與店內的格局真係有天淵之別呢另外我們晚上八時多坐到十時多,約兩個鐘後,老闆就走過來問我們再加不加甜品,如果不再加的話就要收枱了,有點想趕我們走,但我們還有一壺花茶未飲喎我們亦因此有點意興闌珊!!!再沒有order甜品並且快快飲完壺花茶便走了!相信下
認識這間甜品店是因不眠王子的關係!
瀰月屋在初初開店時期,
由於太多人去食又太多人去包場,
每次去到也要等位的關係,所以一直都無去試到!
結果今晚去到不用等位,
我和好友就立即入去試了

首先我們先叫了泡啤啤(兒童啤酒) -
其實它是沒有酒精成分的蘋果汁,味道清甜

但好友話在灣仔合成中心一間超市有得買

第一樣叫的甜品綠茶爆谷 -
貪它可以伴泡啤啤來食,
味道有淡淡綠茶味又幾香口

第二樣叫的甜品是和菓子 ( 草莓綠茶大福 )
但我們覺得味道太淡了

飲完泡啤啤後再叫了兩人份量的花茶,
兩人份量即是有兩個茶包並可沖茶兩次,
我們揀了百香芒果綠茶,
雖然是茶包,但亦有好香的芒果味!

第三樣叫的甜品是這裡最出名的蘋果批,
即叫即做的蘋果批確是好香,
但味道與大M的蘋果批差不多,
所以真的有D失望

在這裡坐塌塌米和朋友傾計確是幾舒適,
格局又真係好有日本懷舊的感覺,
但最大問題是這店的洗手間就比較差,
與店內的格局真係有天淵之別呢

另外我們晚上八時多坐到十時多,約兩個鐘後,
老闆就走過來問我們再加不加甜品,
如果不再加的話就要收枱了,有點想趕我們走,
但我們還有一壺花茶未飲喎

我們亦因此有點意興闌珊!!!
再沒有order甜品並且快快飲完壺花茶便走了!
相信下次也不會再去瀰月屋,
因試過一次已經足夠

2011-04-09
$80 (宵夜)
  • 綠茶爆谷
2011-04-09 4 浏览
天后糖水舖開到一街都係間間都爭相出招搶客甜姨姨有榴槤N重奏坐陣明記主打木糠布甸遠近馳名小甜谷3.6牛乳一字排開哂你冷無論幾特別都唔夠瀰月屋徹頭徹尾玩日式懷舊咁鬼馬可能有唔少出名blogger都介紹過瀰月屋加上係星期五晚 我地一行四人去到wa爆場wor~門口收銀果個哥哥仔好有禮貌仲話比最大果張榻榻米比我地坐tim半個鐘 四隻女甜魔响門口吹水加埋大少中途加入傾多兩傾就入得去lu我地坐果度係舖頭盡頭佈置成舊式日本家庭既客廳咁 幾好feel wor 一坐低就逼不及待叫野食 嘻 ;P雲米花即係爆谷分中($25)同大($33)兩個size同埋有5隻味(芝士,綠茶,咖哩,黑糖,海苔)我地要左綠茶(大) 甜甜地 食得出綠茶味 但唔算濃脆脆地愈食愈滋味 5個人分都ok 一直對日式和菓子既印象都係甜到漏油但係! 呢個甜薯茶巾實在太正果陣蕃薯味濃郁得黎 甜度適中中間仲加左D南瓜子仁増加香味 正呀!中意蕃薯既 必點!!!個名有d kiu口黎到見到一堆生果响面有少少失望哦 撥開d生果 原來下面就係綠茶羹綠茶羹食落唔甜 好有綠茶味口感似涼粉 要蘸埋底下d syrup先至甜唔係特別好食 唔食無損失瓊脂係兩條大菜糕物
天后糖水舖開到一街都係
無論幾特別
都唔夠瀰月屋徹頭徹尾玩日式懷舊咁鬼馬

可能有唔少出名blogger都介紹過瀰月屋
加上係星期五晚 我地一行四人去到
wa爆場wor~
門口收銀果個哥哥仔好有禮貌

一坐低就逼不及待叫野食 嘻 ;P
綠茶味雲米花(大) $33
雲米花即係爆谷
分中($25)同大($33)兩個size
同埋有5隻味(芝士,綠茶,咖哩,黑糖,海苔)
我地要左綠茶(大)
甜甜地 食得出綠茶味 但唔算濃
脆脆地愈食愈滋味
5個人分都ok
甜薯茶巾($33)
一直對日式和菓子既印象都係甜到漏油
但係! 呢個甜薯茶巾實在太正
果陣蕃薯味濃郁得黎 甜度適中
中間仲加左D南瓜子仁増加香味 正呀!
中意蕃薯既 必點!!!
抹茶水羹果杯 ($33)
個名有d kiu口
瓊脂係兩條大菜糕物體
用個木盒推出出黎
佢就會變做一條條
跟住就放落自選汁度食
(有梅子蜜,柚子蜜,綠茶蜜)
揀左柚子蜜
瓊脂係幾過癮
食落真係似大菜糕既質感
如果無左個汁 一定唔好食
都係扮下冷麵咁
就好似興左一排既芒果腸粉/河粉咁
都係啅頭野 好玩但係唔算好食
葛軟滋($38)
三隻味(原味,黑糖,草莓)
草莓係季節限定 唔可以mix其他味
好啦咁事不宜遲 一眾甜魔隨即大肆搶掠

葛軟滋既口感令人一試上癮
比草餅皮更煙韌更Q又比粉圓更軟糯
可能草莓味有d artificial 但綠茶粉彌補不足
(綠茶粉帶甜味 可能有加糖?)
要比一百個正佢

甜魔豬和甜魔蕉實在無法抽離到葛軟滋既完美口感
加上口痕想試埋黑糖味 於是再黎多round!
黑糖味
黑糖味原來比草莓味更正!
少少甜 配上綠茶粉
甜魔們再一次淪陷...

由於個口真係痕到顛
甜魔即時大叫蠢左
不過唔緊要啦 食落肚就唔哂

個人比較喜歡點黃豆粉
黃豆粉唔甜 但好香 好似芝麻粉咁
(好似擂沙湯圓d粉咁)
真係好好味好正食極都仲想食呀~~~

食左咁多以為好貴?
賣單合共$251
每人都係$50 合理

瀰月屋要多d人黎先至抵食
多d人 可以叫多d唔同野share
呢樣試d果樣試d
除番開條數都唔算貴
(隔離甜EE/對面明記食一碗糖水都$3x la)
同埋環境氣氛唔錯
如果一班frd响附近食完飯又想繼續坐低傾計
其實瀰月屋會係一個幾理想既地點

2011-04-08
$50 (宵夜)
黑糖味
綠茶味雲米花(大) $33
甜薯茶巾($33)
內有乾坤
葛軟滋($38)
第三回合 -,-
  • 葛軟滋
  • 甜薯茶巾
2011-04-05 3 浏览
相信現在的濔月屋應該沒有剛開業時那麼多人了吧, 我去的那個時候 (畢竟已是一月了) 即使是平日的下午, 5 時左右雖不用等位, 但塌塌米位是全滿座的。除了這個佈置成和式起居室的角落, 大家都是為了濃濃日本風的裝潢而來, 坐這裡的話無可避免地會成為別人的相中人, 所以後來的客人都坐了有椅子的檯了。其實今次一來打算 pre-trip 一下跟著約朋友來, 二來是為跟著老爸的生日自助餐打底 (詳見:http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2156976) , 所以也不要吃得太過份, 要試就要試有代表性的。定食的份量似乎太大, 只好單點。首先是鎮店之作蘋果批 ($38), 餐牌叫它做「洋和菓子」, 應是洋風的和果子吧。人人都會點這個的了, 所以店家也不急著出餐, 一次過焗好一大批才拿出來奉客, 因此就要耐心等候了。事實上, 以是日所見, 服務生上菜和點餐似乎是沒有什麼特定的準則的, 對面檯那檯小女生比我還早點餐, 到我差不多要離開時她們才有得吃, 有別的人客坐了十多分鐘才抓到服務生來落單。這蘋果批倒真是拆招牌了
是附近不少女生放學後的聚腳點
餐牌的字體也很日式

首先是鎮店之作蘋果批 ($38), 餐牌叫它做「洋和菓子」, 應是洋風的和果子吧。人人都會點這個的了, 所以店家也不急著出餐, 一次過焗好一大批才拿出來奉客, 因此就要耐心等候了。事實上, 以是日所見, 服務生上菜和點餐似乎是沒有什麼特定的準則的, 對面檯那檯小女生比我還早點餐, 到我差不多要離開時她們才有得吃, 有別的人客坐了十多分鐘才抓到服務生來落單。這蘋果批倒真是拆招牌了, 裹著原個蘋果的酥皮是腍的 (看, 酥皮都變成皺皮的啦), 感覺已經大打折扣; 蘋果芯的位置就釀了吉士, 兩者都不太甜 (雖然我不喜歡太甜的東西, 但以一個甜品來說, 這樣算是好還是不好呢?), 蘋果也是半軟不腍的, 幾奇怪的。
跟著, 店主自創的「湯菓子」山藥 - 北海道牛乳鮮淮山 ($28)。據說日本是沒有像中式糖水般的甜點的 (那些紅豆湯圓又算不算呢?), 店主為配合港人口味便創製了幾款帶和式風味的「糖水」。哈, 估不到又不錯啊, 一碗雪白的牛奶內藏鮮山藥/淮山條, 就這樣喝牛奶的話, 就是喝到奶味, 還是挺濃郁的, 暖暖的很窩心。鮮淮山比起乾貨的淮山爽口一點, 也帶著適量的澱粉感。那究竟紅色碗旁邊那個小壺裡的是什麼呢? 原來是薑汁啊! 記著要加進去, 之後便會形成薑汁撞奶的效果, 但牛奶又不會完全凝固, 又不會太辣。

本想再來多試些東西的, 看來也可以慳番, 不過個 set-up 又真係幾有日本味, 來一次當見識過就算了。
餐牌的字體也很日式
是附近不少女生放學後的聚腳點
2011-03-20 6 浏览
清風街有著不少中式糖水店,日式的,就只此一家了,其懷舊裝潢成了一大賣點。一邊是方枱及特色圖案圓櫈另一邊則是榻榻米,擺設充滿了日式家居風味。坐下先奉上梅子茶一杯,冰涼酸甜的,雖然是冬天,也不顯突兀,有種令人輕鬆自然感覺。點了個「松」套餐,有葛軟糍、焦糖燉蛋、爽涼果及花茶一壺。那花茶添加了三次,很"抵"!這是瓊脂,選了柚子蜜。先把瓊脂放進木盒,一推,便可分成一絲絲。爽滑瓊脂蘸濃郁的柚子蜜,沒其他可以比它們更搭配!丸子表面塗了糖水再去燒,所以表層脆的,內裡煙煙韌韌,口感十足。芝麻添加了香氣,紅豆蓉增加甜度,在冬天,就是吃熱的才好味。整體而言,本人是被它裝修擺設吸引而來的,以往賣和菓子的還不少,但又有多少能屹立下去呢?
一邊是方枱及特色圖案圓櫈
另一邊則是榻榻米,擺設充滿了日式家居風味。

這是瓊脂,選了柚子蜜。
先把瓊脂放進木盒,一推,便可分成一絲絲。
爽滑瓊脂蘸濃郁的柚子蜜,沒其他可以比它們更搭配!

2011-01-16
  • 瓊脂
2011-03-14 20 浏览
在銅鑼灣食完晚飯. 和友人一致商議好去瀰月屋食甜品. 這間頓變了openrice 首位的新店吸引了我們一試.小店就在清風街, 即橋底的位置. 由於我們8時多去到, 所以不用等位, 但到9時多已看見店外開始有人等位了.我們被安排坐在門口的tatami 位. 另一邊則是普通木圓凳和木台, 給些不喜歡屈膝而坐的人, 真的照顧周到先奉上兩杯梅子茶. 味道如話梅, 乾貨的味道, 我就最不喜歡, 喝了兩小口就停了. 收銀的兼侍應, 看似是老闆娘, 很年輕, 說話帶點日本風味. 有禮貌而不造作, 看來不似是扮日本人, 而真的是日本人.我點了一人定食 (葛軟滋, 和菓子, 軟菓子) $45, 友人已一早諗好, 點了蘋果批$38. 另外再叫多支泡啤啤$22.先來泡啤啤有食評已說過這是給小朋友飲的“啤酒”, 但沒有酒精, 我們亦問過也得到這解釋. 這個樽很可愛, 應沒有在sogo 見過. 喝完後也拿走留念. 老闆娘問我們要不要幫我們倒出來, 當然好啦. 這刻真的覺得自己有個照顧周到的日本娘子服侍自己一樣. 味道不錯, 似有氣蘋果汁, 又或者是沒酒精的甜香賓. 可是太細支了.我的定食都來了. Menu 上沒
有他他咪同普通台
先奉上兩杯梅子茶.
不喜歡梅子的味道而已
味道如話梅, 乾貨的味道, 我就最不喜歡

先來泡啤啤
變回小童
泡啤啤

我的定食都來了. Menu 上沒有圖片, 而有些用詞都不明是什麼食物. 來了才知.
有特式但味道一般
葛軟滋似曾相識, 我在康怡的吉吉島試食過呢. 我當時並沒想過有一天我會花錢來買這些東西食. 在樓下的食評看過應該叫瓊脂嗎? 口感軟的但又煙韌彈牙. 像某大陸品牌的咖啡凍茶凍一樣, 在粉上轉一轉就可食. 我用店提供的木叉都叉不進去, 要換叉才勉強盛住, 真的很彈… 味道微甜… 我想說這東西好像是沒有味道似吧…

和菓子有兩件. 這些亦在sogo 見過, 我當時也沒想過有一天會花錢來買“啫喱”食. 真的是苟蒻啫喱喎, 可能我並不是崇日派, 覺得除比一般苟蒻硬身外都沒什麼特別.

最後一round 是軟菓子, 我選了芝麻味. 想不到軟菓子的意思是“芝麻糊”
, 真是令人費解. 可它不是一碗普通的芝麻糊, 而是像周星星在戲中所說“一斤砒霜”的杰度. 芝麻糊呈起沙的狀態, 不太甜, 但一邊食一邊覺得很飽, 很寡, 很滯.
食食下發現兩粒“蒼海遺珠”, 是姓許的甜品鋪常用的“小丸子”吧.

再試朋友的蘋果批, 這個要焗, 所以要久等了.
新鮮熱辣蘋果批
吉士做咸
新鮮焗起的, 上台已聞到蘋果批的香味, 外形像整個蘋果. 已切開4份, 酥皮包著蘋果蓉, 中心是吉士, 熱辣辣放入口, 味道不太甜而有很濃蘋果味. 我認為那個蘋果蓉真的是把整個蘋果顏碎後的製成品. 雖然這個很真材實料, 但我還是喜歡皮較厚有一粒粒蘋果肉的蘋果批.

這間店的甜品都可以說“好睇唔好食”. 但未至於不好食, 只是味道比expect 的普通得多, 又或者不太合口味. 若為“日式風味”或賣相而來會覺得值得. 雖味道不太合我意, 但我還希望再來試其他特別的甜品.
2011-01-06
$50 (宵夜)
有他他咪同普通台
變回小童
泡啤啤
有特式但味道一般
新鮮熱辣蘋果批
吉士做咸
天災人禍就像不停侵蝕著我們,像是那麼遠,其實又是這麼近,還是最老土的那句,珍惜眼前一刻和擁有的吧。是晚和朋友來到天后食飯,其實為的就是來一試瀰月屋,因為之前和朋友聚會時朋友曾介紹,當然在openrice已得知這店很久,既然朋友叫到,就特地找晚來試一試吧。是晚我大概 8 點多 9 點來到,不用排隊就立即有位了~ 這裡裝修別緻也不用再多作詳細介紹,和朋友坐得幾舒服的。由於和朋友都已經幾飽了,所以吃不下太多,最後還是點了兩款較輕巧的,好吃的話下次再來吃吃看。朋友點了葛軟糍,印象中有兩款味道選擇,朋友選了草莓味的,說是夏日精選 (明明現在就是冬天嘛...)。來到賣相很討好,用葉子捲著那些葛軟糍,另外還有綠茶粉在旁,讓你可拈來吃。這個葛軟糍味道清新討好,不會太甜帶點微酸,不算太濃的草莓味~ 真的不錯,拈上綠茶粉吃味道幾配合,加上咬下去煙煙韌韌,是討喜的甜品。另外我就選擇了燉奶,可選 3 款味道,我分別選擇了胡麻,薑汁和杏仁,個人覺得胡麻最好吃~ 燉奶吃下去真的很滑而且奶味夠香,胡麻(芝麻)味很濃,加上那個胡麻醬汁是冷的,一冷一熱幾得意~ 薑汁是很濃薑味但又不會有很辣的感覺,但個人覺得一般~ 杏汁
葛軟糍
胡麻最好味

另外我就選擇了燉奶,可選 3 款味道,我分別選擇了胡麻,薑汁和杏仁,個人覺得胡麻最好吃~ 燉奶吃下去真的很滑而且奶味夠香,胡麻(芝麻)味很濃,加上那個胡麻醬汁是冷的,一冷一熱幾得意~ 薑汁是很濃薑味但又不會有很辣的感覺,但個人覺得一般~ 杏汁也是幾香,但它的味道好像搶了點,不太吃到燉奶的味道~ 所以覺得胡麻味最配合~~~

是晚和朋友渡過了愉快的一晚,朋友很喜歡這間店子,我也覺得不錯的~ 味道未必個個喜歡,但總算是很有特色的店子~ 下次我會選擇多些人來可以一次過試多些款式呢。=)))
$38 (宵夜)
葛軟糍
2011-03-07 15 浏览
月前曾來過一次,排隊等到未發瘋前便離開,結果一小時後,才有電話來通知:「先生!有位了。」「不用了!我們已回家,下次吧!」「下次吧!」一說已是一個月後的事,這晚算定在晚餐後不久的時間,趁人潮還未來之前抵達,九時左右,果然,還有幾張吉檯,我們選擇坐榻榻米,貪其有異國風情。環境方面,因之前已有多位寫過,在此不再贅述。餐牌是一張薄薄打直的印張,除中間店名是紅色外,其餘都是黑白兩色,外表頗嚇人,像是「大酒店」貼在靈堂內的先人資料紙.......七十有五,魂高三丈...........。這亦顯示中日文化之異同,中國以紅色為吉慶,白色為不吉利,而日本則相反,白色為喜慶,紅色為血災,我是中國人,所以看著餐單,心中感到兀突。餐單的甜品分為六部份,湯果子,和果子,飲物,洋和果子,定食(一位用) 和定食 (二至六位用)。我們選了一份叫「松」的二人套餐,有華亭花茶一壺,果子一籃。茶方面,有十種可供選擇:韃靼燕麥翠綠茶,日本玄米茶,百香芒果綠茶,檸檬琥珀茶,美顏淑女茶,玫瑰蘭花茶,夏日蜂果茶,伯爵紅茶,沁甜花園和桑果森林。太座選了美顏淑女茶,原來主要是薄荷,並加了些花的茶包,放在透明的玻璃的茶壺內,下面用小洋燭

我們選了一份叫「松」的二人套餐,有華亭花茶一壺,果子一籃。茶方面,有十種可供選擇:韃靼燕麥翠綠茶,日本玄米茶,百香芒果綠茶,檸檬琥珀茶,美顏淑女茶,玫瑰蘭花茶,夏日蜂果茶,伯爵紅茶,沁甜花園和桑果森林。太座選了美顏淑女茶,原來主要是薄荷,並加了些花的茶包,放在透明的玻璃的茶壺內,下面用小洋燭暖著,旁邊還多放一個茶包,以便加水時用,薄荷茶本身是清新的,但後來發覺與這些日式果子,味道格格不入。

果子一籃有四款,是店家已代選定的,有草莓大福,中間切開,看見草莓鮮豔的紅色,軟糯的外層包裹著綠茶餡和草莓,一咬下,草莓的汁籠罩著口腔,與其他餡料混和,味道卻不見得怎樣好;接著吃爽涼果,有兩枚,像是果凍的樣子,說真,軟軟甜甜,煙煙韌韌,有些水果味,味道並不太差,但與名字不相稱,爽,一點也不爽,至少大菜糕會比它爽;葛軟滋,賣相很好,用一塊葉子簡單捲成一個筒,載著切成一粒一粒的棗紅色葛軟滋,沾了些綠茶粉和帶微酸的糖漿,用小叉子取吃,味道獨特,煙韌,感覺不錯;最後吃那兩個小堆,是叫茶巾的物體,綠色中揉合了紫色,是紫薯,顏色艷麗,個人愛番薯如癡,所以留待最後才吃,搓爛像泥蓉,番薯味也明顯,中間還有一粒南瓜子,增添了香味。

聽著山口百惠的 Imitation Gold,和大量改編成梅艷芳的原裝日本流行曲,令我想起二、三十年前流行的日本劇集,柔道龍虎榜,猛龍特警隊,英文叫Key Hunter 的智勇雙全,小旋風紋次郎,赤的疑惑...........。

內裏裝飾
松 二人前定食
美顏淑女茶
草莓大福
爽涼果
葛軟滋
紫薯茶巾
很嚇人的餐單
$44 (其他)
內裏裝飾
松 二人前定食
葛軟滋
紫薯茶巾
很嚇人的餐單
2011-03-06 3 浏览
之前去過一次,點知無上網睇清楚原來四點先開,唯有走人。今次特登約埋個fd放工之後去試。訂了枱5:30,但我地好早就到咗,大概五點。點知佢仲未開,有人喺出面等緊。只見個店員出去買清潔用品,之後番黎,再過多陣先開門做生意。我地選擇坐枱,費事除鞋咁麻煩。環境幾舒適,又真係好日式。日本擺設都好懷舊。個menu 都好日式,食物名又特別,好在有中文解釋究竟係乜東東。兩個人叫咗3款野食,蘋果批,白月三色同瓊脂。白月三色先來。有草莓大福、杏汁豆腐同燒小丸子。草莓大福賣相靚,味道都好好。個皮好薄,包住味道濃郁嘅綠茶餡。餡料味道好濃又唔會太甜,而中間粒士多啤梨就酸酸地。杏汁豆腐,可以話係平平無奇。豆腐唔係特別滑,仲鞋過百福。個杏汁味道偏淡,只係第一啖feel 到有杏仁味。燒小丸子其實就係粉團攞去燒一燒而已,但出黎效果幾好,暖暖地,外層帶少少燶。蘋果批...望落好似好大。好熱啊!燙口的!已預先切開成4份。酥皮好鬆,原隻蘋果在內。蘋果好淋,而且有少少玉桂味。味道不錯,好原始嘅蘋果味,而且唔會太甜。瓊脂...唉,真係好玩好睇唔好食。我覺得可以用難食去形容。我地揀咗綠茶味嘅湯,點知綠茶味唔夠濃。而d瓊脂就好係大菜
之前去過一次,點知無上網睇清楚原來四點先開,唯有走人。
今次特登約埋個fd放工之後去試。
訂了枱5:30,但我地好早就到咗,大概五點。
我地選擇坐枱,費事除鞋咁麻煩。
環境幾舒適,又真係好日式。日本擺設都好懷舊。
兩個人叫咗3款野食,蘋果批,白月三色同瓊脂。
menu
白月三色先來。
有草莓大福、杏汁豆腐同燒小丸子。
草莓大福賣相靚,味道都好好。
個皮好薄,包住味道濃郁嘅綠茶餡。
餡料味道好濃又唔會太甜,而中間粒士多啤梨就酸酸地。
杏汁豆腐,可以話係平平無奇。豆腐唔係特別滑,仲鞋過百福。
個杏汁味道偏淡,只係第一啖feel 到有杏仁味。
白月三色
杏汁豆腐
大福
蘋果批...望落好似好大。
好熱啊!燙口的!已預先切開成4份。
酥皮好鬆,原隻蘋果在內。蘋果好淋,而且有少少玉桂味。
味道不錯,好原始嘅蘋果味,而且唔會太甜。
蘋果批
瓊脂...唉,真係好玩好睇唔好食。
我覺得可以用難食去形容。
我地揀咗綠茶味嘅湯,點知綠茶味唔夠濃。
而d瓊脂就好係大菜糕咁,仲要好酸,酸到有d怪。
搞到個綠茶都酸埋...

按出黎嗰下係好玩,不過就真係唔好食。

整體黎講,試一次就夠,唔會再特登黎。
瓊脂
蘋果批
menu
大福
杏汁豆腐
瓊脂
2011-03-01 21 浏览
之前係openrice到見到喱間野有好多人去,加上tomo係fb post左d相好吸引,於是就同yan一齊去試下呀,係天后來的,個位比較靜同偏僻,but其實果條街都幾多日本野食~!入到去,個環境唔算係好大,不過都幾有日本feel既,有兩款位揀既,普通既枱櫈or tatami~!atami其實幾正呀,好有日本feel,不過驚坐得唔舒服既關係所以冇揀喱個~!選揀唔算太多不過又令人睇左好耐先叫到野食既餐牌~!和菓子栗子大福,$28,切開左既大福賣相好似皮蛋,食落都幾有栗子味都幾漏,不過唔算係太甜,but漏得制之下食完好口渴,唔係太好食(又唔係難食既),一般啦~!湯菓子紫薯,$28,原來係好似糖水咁的,隔離既小茶壺係薑汁來,比你自己加既~!一睇到賣相就知道有勁紫薯味啦,果然係味道好重,加上少少薑汁之後好點,飲左之後好暖身,紫薯林林地都ok,糖水就真係太稀了(可能日本既係咁呀),好在有d百合,如果唔係會好"寡"呀,又係越飲越口渴.....!綜合來講係個景好正有日本feel,同又係一個可以坐得耐hea既地方,不過d和菓子個人feel一般啦,可能唔太岩我口味啦,好足料不過味好濃同漏,不過又唔係好甜果

選揀唔算太多不過又令人睇左好耐先叫到野食既餐牌~!

綜合來講係個景好正有日本feel,同又係一個可以坐得耐hea既地方,不過d和菓子個人feel一般啦,可能唔太岩我口味啦,好足料不過味好濃同漏,不過又唔係好甜果下真係估佢唔到,以為會好甜的haaaaaa,不過今次試唔到波子汽水真係唔開心呀><",下次有機再來要buy~!

2011-03-01
$28 (宵夜)
2011-02-22
一場嚟到天后食飯, 知道附近有間新開既日式甜品店, 賣相極為吸引, 忍唔住就算幾飽都要嚟試一試~!嚟到己見好多人排緊隊, 我地一行3人冒著天冷雨濛濛既天氣都等了一個多小時才有位~ 食個甜品姐~ 都要等咁耐....侍應態度有少少cool la~ 都唔可以話佢冇禮貎嘰~~~店內裝修好日式, 感覺好好~~~ 而甜品款式都幾日式, 唔係一般香港甜品店都食到~!! 我至鍾意食D 獨特而又好味既food~~ 激讚!!見到呢度D 食評話蘋果批幾好咁, 諗住一入座就叫番個食啦, 點知....賣晒~! 由於dinner果餐食得太飽, 所以我地只點左3款甜品, 但每樣味道都唔錯bor~!!燉奶 - 有3款, 有芝麻, 蕃薯, 紅豆...奶味好濃~! 其實3款都好味, 但蕃薯果款就遜色左少少, 可能係芝麻 & 紅豆既味較濃la~~~山葯 - 裡面有淮山, 成碗都係奶~! 另外配有姜汁, 但姜汁不濃~ 唔知落嚟做乜~~~瀰月三色 - 有大福, 蕃薯, 同粟子甜湯~ 大福裡面係粟子蓉, 仲有一粒原粒粟子響裡面! 好味~!! 蕃薯有黃心&紫心兩款, 本人見議先食黃心會好d, 因為紫心係較甜!! 粟子甜湯,

侍應態度有少少cool la~ 都唔可以話佢冇禮貎嘰~~~

瀰月三色 - 有大福, 蕃薯, 同粟子甜湯~ 大福裡面係粟子蓉, 仲有一粒原粒粟子響裡面! 好味~!! 蕃薯有黃心&紫心兩款, 本人見議先食黃心會好d, 因為紫心係較甜!! 粟子甜湯, 裡面仲加埋百合, 可惜我覺得仲係硬左少少, 唔夠火喉~! 但味道唔錯ga~!!!

值得再試!!

2011-02-18
2011-02-18 20 浏览
在OR看到很多瀰月屋的漂亮相片, 恨不得能早點來這裡享受一下懷舊的樂趣, 終於在一個平日的晚上達成心願 餐廳的外型有點像一個時光寶盒, 以木材和玻璃作主要材料, 大大的木招牌帶出的懷舊感覺, 配合落地玻璃的現代特質, 兩者未見有衝突, 反而帶出一點點神秘感, 引起途人有進入店內一窺全豹的衝動. 走進店裡面立即感受到店主的誠意, 左邊設計成日本古老街頭的露天食店, 有木枱木櫈, 座位旁有街燈和電燈柱, 牆上貼滿五, 六十年代的電影海報和一些廣告標語; 右邊則是日本家庭最愛的塌塌米, 咕臣坐墊配合矮木枱, 很有家庭氣氛, 若然冬天能換上有暖爐的矮枱, 另加一張大棉被圍著腳部, 噢~ 相信每枱客人最少坐它三兩小時 店的盡頭是一個小偏廳, 有舊式電視, 舊式風扇和一些生活小擺設, 活脫脫就是一個六十年代的日本家庭!! 我們選了坐塌塌米, 兔飛快脫去鞋子跳上塌塌米, 鞋子亦順其自然地紛散兩邊, 於是我便把它們收拾起來整齊放在塌塌米旁邊, 兔伸了一下舌頭, 算是向我道謝吧... (就是這個表情... )我們點好食物後沒有一刻安定, 拿著相機四處拍照, 由門口拍到入店的盡頭, 之後再由盡頭拍出門口
時光倒流的瀰月屋
古舊街道
舊日本的家庭擺設
一幅玻璃分隔開兩個世代
我們點好食物後沒有一刻安定, 拿著相機四處拍照, 由門口拍到入店的盡頭, 之後再由盡頭拍出門口, 店員們亦見怪不怪, 好像客人真的安安定定坐著不拍照, 那便可能有問題了...
邊拍照邊聽著近藤真彥的歌, "Highteen Boogie", "Momoko", "Just For You" 一首首陪著我少年成長的熟悉旋律, 好像刻意營造一個給我重溫少年夢的環境, 多謝瀰月屋!!

食物在不知不覺間出現在我們枱上, 先來的是和菓子"士多啤梨綠茶大福", 餅皮夠煙韌, 綠茶餡沒有預期中的甜, 士多啤梨吃得出是新鮮的, 但同樣不太甜, 整體感覺是味道偏淡, 個人來說不太習慣這樣清淡的和菓子, 向店員查詢後, 原來是店主刻意改變和菓子過份偏甜的口味, 而且注重健康的人都不喜歡吃太甜, 所以儘量保留食材的原味, 這也許是一個飲食新方向吧
大福味道太淡口...
緊接著的是洋和菓子"三色燉蛋", 三色分別是紅豆, 焦糖和杏仁, 紅豆和杏仁都同樣偏淡, 焦糖燉蛋的味道OK, 面層夠脆, 口感甜美滑溜, 吃甜品的感覺終於回來了

另一個洋和菓子"蘋果批"賣相吸引, 用原個蘋果製作, 皮酥餡甜, 能吃到一絲絲的蘋果肉, 再加上吉士的滑溜, 絕對是推介首選!!
熱飲的綠茶味奶茶好好飲, 淡淡茶香中帶出陣陣的甜味, 茶的質地夠順滑, 同樣要推介.
味道不太突出的三色燉蛋
表現最佳是蘋果批
綠茶味奶茶夠香夠滑
儘管有些甜品的味道不太合意, 但在這時光倒流的空間裡面, 依然有舒適滿足的感覺...
耳邊又享起近藤真彥的歌, 今次是"夕陽之歌"...
$60 (宵夜)
時光倒流的瀰月屋
古舊街道
舊日本的家庭擺設
綠茶味奶茶夠香夠滑
表現最佳是蘋果批
一幅玻璃分隔開兩個世代
  • 綠茶味奶茶
2011-02-13 14 浏览
7 點幾吃完晚飯. 和老婆到瀰月屋吃甜品, 不用等位.今日沒有梅子茶送, 叫咗兩個甜品:山藥湯果子($28): 煮熱咗的北海道牛奶, 裡面有幾條山藥(即淮山),我覺得呢碗牛奶好貴, 唔多抵; 嗅覺靈敏的她話牛好香, 好幼滑,加埋温暖的薑汁,味道好特別. 蘋果批 ($38): 我最喜歡這裡即叫即焗的蘋果批,熱辣辣,酥皮鬆脆,蘋果和吉士心 甜而不膩, 口感紮實.
7 點幾吃完晚飯. 和老婆到瀰月屋吃甜品, 不用等位.

今日沒有梅子茶送, 叫咗兩個甜品:

嗅覺靈敏的她話牛奶好香, 但我覺得味道普通.