2020-09-04 471 浏览
最近都係想食日本野,所以今晚都係日本野!星期五既晚上,女人街既黃店都需要排隊。我一條友就還好!唔使等~想食天婦羅丼,知道旺角有間叫炎天丼既小店!試新野既機會又黎喇!一個人既關係,唔使等位,被安排到一個角落!海鮮天丼$80入面既材料都豐富架~有蛋、虎蝦、魷魚、菜心、茄子、蓮藕、蟹柳!至於味道呢?老實說,呢度既天婦羅丼同正宗日本既都幾唔同,但D野炸得幾好既!飯係用日本米,米飯方面OK,醬汁方面就爭DD咁喇!材料方面,比較特別既係菜心天婦羅~哈哈....有D港式既感覺!整體黎講係OK的~有進步既空間!
最近都係想食日本野,所以今晚都係日本野!
星期五既晚上,女人街既黃店都需要排隊。
我一條友就還好!唔使等~
一個人既關係,唔使等位,被安排到一個角落!

海鮮天丼$80
至於味道呢?
飯係用日本米,米飯方面OK,醬汁方面就爭DD咁喇!

整體黎講係OK的~有進步既空間!

2020-06-27
2020-08-17 416 浏览
🍴海鮮天婦羅拼冷烏冬 HKD 73除左烏冬仲可以揀蕎麥面(冷/熱)同咖喱烏冬🤪天婦羅有5款,但係就唔係樣樣都係海鮮(甲紋魷魚,蟹肉棒,海老,菜心苗同椰菜花)🧐烏冬都幾彈牙,天婦羅件件都炸得香脆💜🍴海膽天婦羅(2pcs) HKD 38海膽用紫菜包住去炸,十分香口🤪🤪海膽唔會有臭味,都幾新鮮👍係每次都必叫嘅一個小食🤤🍴一口和牛天婦羅 HKD 55今次第一次叫,比想像中淋😯食左咁多嚿都冇食到一嚿話有筋。話咁快就清曬成碟🤪🤪
🍴海鮮天婦羅拼冷烏冬 HKD 73

🍴海膽天婦羅(2pcs) HKD 38

🍴一口和牛天婦羅 HKD 55
  • 海膽
2020-08-07 335 浏览
我哋兩個都好鍾意食天婦羅😍依間天婦羅比起其他大型連鎖店平咗一截,本身以為味道都會爭啲,點知一樣咁高質😭最鍾意係佢嘅炸蝦同埋蛋,啲汁流落個飯都配埋其他炸物一齊食真係好想再添飯😭😭侍應仲會好耐心咁教你唔好一次過倒晒啲汁落去!鍾意食天婦羅嘅你哋都可以嚟試吓啦🥳🍤
2020-07-10 522 浏览
十點多人在旺角仍未晚餐,周圍覓食看到門外貼滿的天婦羅丼飯圖片,或許店員看到我們肚餓的樣子,臨近關門時間也招呼我進店內用膳。看了看餐牌決定點首頁的推薦,海膽天丼及海鮮天丼。先送上來麵豉湯及沙律,麵豉湯呷了一口,並不是只有鹹味的湯水,吃得出有誠意,湯內有豆腐菇頭豆卜。隨丼飯送上的沙律是可想像的味道。店裏的廚房是半開放式的,看到店員即叫即炸的丼飯,真的滿心期待。丼飯送上來時真的吃了一驚,份量十足,材料滿滿,心動心動。先試試海膽天丼,店員再三提醒要先吃了天婦羅菜心及海膽,既然提醒了就先試。天婦羅菜心本來覺得怪怪,但吃下反而有驚喜,一點也不油,香脆十足。天婦羅海膽味道香濃,滿口軟滑海膽配又脆香紫紙,過癮。其他蔬菜天婦羅也要一讚,蓮藕茄子番薯,全都炸得乾身脆口,只是炸漿就厚了一點點。溫泉蛋天婦羅,蛋汁配略為調味的白飯,也非常配襯。另一丼飯是以海鮮為主,有天婦羅炸蝦、蟹腳及魷魚,每樣都不錯,但個人還是比較喜歡天婦羅蔬菜及天婦羅溫泉蛋。丼飯份量十足,最後還要很不甘心的吃剩,下次點個少飯版本。總括而言:環境:日式小店木系裝修,坐位小小而密集,坐滿應該有點迫。食物:天婦羅處理得不錯,每樣都炸得不油不膩,很

麵豉湯
沙律

海膽天丼

海鮮天丼

總括而言:
環境:日式小店木系裝修,坐位小小而密集,坐滿應該有點迫。
食物:天婦羅處理得不錯,每樣都炸得不油不膩,很乾脆,吃完不會有油膩感。脆漿如可以再薄身就更好。
店員:快速也很用心講解用餐次序
2020-07-09
2020-06-26 511 浏览
疫情搞到冇得去日本,唯有食下日本嘢解下思鄉之愁啦🤓入到黎呢間小店,店員態度幾親切,個位雖然有少少細,但係都坐得舒服嘅呢間天丼午市真係抵到爛,慶祝三週年,所有午餐套餐一律減$10今次我就叫左個海老天丼($45),入面都幾多料,有南瓜、蓮藕、菜心、茄子、流心蛋、蝦,套餐仲附一小碗麵豉湯,入面都幾多料,有幾塊油豆腐,又唔會死鹹,幾好飲。啲天婦羅只係有薄薄一層炸粉,食落一啲都冇油淰淰嘅感覺,好清爽,完全唔洗白蘿蔔蓉解膩!上枱嘅時候啲天婦羅唔係熱辣辣入唔到口,溫度啱啱好即刻就食得。枱頭有枝天婦羅汁,甜甜地,可以加黎撈飯。講番入面啲料,南瓜好厚實,食落仲有啲甜味。蓮藕都幾脆,成碗天婦羅食落有唔同口感,冇咁易悶。最正係隻流心蛋,啲蛋汁撈飯可以食哂成碗!有少少可惜嘅係冇得試下佢隻飯素撈飯,不過就算冇飯素,啲味都完全夠哂呢間天丼CP值滿分💯,下次會再黎試下啲烏冬
疫情搞到冇得去日本,唯有食下日本嘢解下思鄉之愁啦🤓

海老天丼

呢間天丼CP值滿分💯,下次會再黎試下啲烏冬
2020-06-26
海老天丼
2020-06-10 574 浏览
環境,坐位唔多,乾淨企理,服務員態度正常有禮貌有排都無得去旅行,日本思鄉病又發作,所以去食日本野頂下引先😅呢間餐廳以天婦羅為主。分別叫左佐賀牛丼,唐揚炸雞熊本咖喱烏冬,仲有幾款小食,魷魚鬚同七裡海膽海膽天婦羅炸海膽好似嘥左啲,香港人多數即食,但今次驚喜,雖然細細隻,炸完之後居然仲有好多汁,有炸既香味仲保留鮮味,一咬入口,夠脆口啲海膽汁都好澎湃,係個口裏面來回遊蕩,味道一流不過份量就唔係好夠啦!唐揚炸雞熊本咖喱烏冬依度嘅炸物真係唔錯,炸雞外脆內軟,炸菜心第一次食幾特別,仲有炸椰菜花都好香脆唔油,未食之前都驚菜會吸晒啲油,但又無喎!咖喱係廚房未拎出黎都聞到香味,聞到都想食,烏冬用左比較幼扁身個種,始終都唔夠圓型煙韌個種好食。佐賀牛丼牛肉量幾多,牛肉本身鮮嫩,廚師煮得啱啱好配合埋新鮮嘅洋蔥,味道恰到好處,當中仲有一個亮點,就係中間嘅炸蛋,炸蛋外面卜卜脆,內裏仲係流心,蛋汁加埋牛肉簡直絕配!🦑魷魚鬚無咩魷魚味但唔韌口感唔錯,個炸漿都整得唔錯,脆口又唔厚粉又唔油膩。同一般日本餐廳一樣主食前會有麵豉湯同埋🥗供應,份量好少頭盤食下都可以,麵豉湯正常濃淡適中。依間鋪啲炸嘢係唔錯嘅,但啲炸物份量都偏少,
環境,坐位唔多,乾淨企理,服務員態度正常有禮貌

唐揚炸雞熊本咖喱烏冬

佐賀牛丼

依間鋪啲炸嘢係唔錯嘅,但啲炸物份量都偏少,感覺唔係好抵食。不過,佢啲飯同烏冬都好多一定夠飽!
2020-06-02 424 浏览
出邊熱辣辣今日就懶洋洋唔想出街,開個手機睇吓有咩外賣速遞,見呢間餐廳好好comment ,日本心發作底吓就叫黎試吓!落咗order冇幾耐就已經見到店家準備食物當中,唔使20分鐘熱辣辣嘅丼飯已經送到去屋企。天婦羅全部用紙袋另外包住,相信係索油之餘,又唔怕放喺飯面焗到淋晒。另外仲有一碗麵鼓湯,味道OK,唔會死咸。比較欣賞佢外賣盒嘅設計,碗蓋設計防止湯汁溢出,方便又安全。打開丼飯碗,一隻天婦羅溫泉蛋美美的躺在飯面,輕輕𠝹開,蛋汁溢出,丼飯即時充滿蛋香,蛋白仍是嫩嫩滑滑,處理得恰到好處。天婦羅方面,每款都好好味,天婦羅漿非常脆薄,內裏包着嘅食材仍然保持鮮嫩多汁,香脆之餘仍然食都食材嘅鮮味,特別一款要講技巧嘅海膽天婦羅,打開脆皮,食到紫菜入邊包住creamy嘅海膽,每款都令人期待,食得出師傅嘅心思同技術!喺香港,仲要係經過數十分鐘嘅外賣時間,仍然保持到呢個水準,實在非常難得。美中不足係丼飯雖然份量十足,但係質量一般,而且太過淋,黎到嘅時候呢有啲已經凝結左一嚿嚿,唔夠粒粒分明,呢個真係敗筆。

2020-04-20 891 浏览
外賣了很多次,店家很友善,值得幫襯,當然食物都very 美味しい老闆真的特別好人,雨天外賣自取,試過送多一個紙袋,驚淋穿.男朋友特別鐘意食呢間蕎麥,以前佢淨係去日本先會嗌,介紹佢之後,就經常來la~祝生意興隆

老闆真的特別好人,雨天外賣自取,試過送多一個紙袋,驚淋穿.

祝生意興隆
10 分钟 (外卖自取)
  • 野菜天丼
2020-04-12 727 浏览
天婦羅 一種好食嘅話會好好食 難食嘅話你連放入口都唔想嘅食物喺香港食天婦羅 我十次有九次都整走啲皮 食入面舊嘢就算 點解呀 因為粉多 皮炸皮又唔痴肉 一整就甩 未會咁做囉但竟然比我搵到一間 有良心 有質素 而且出色嘅天婦羅飯餐廳 真係令我喜出望外依個天don 睇上去同一般餐廳無異 特別嘅可能係多咗舊菜心天婦羅 同炸雞蛋天婦羅 但重點往往在細節 對我黎講 天婦羅最緊要係炸皮厚薄適中 外脆內juicy 炸皮要有少少風味之餘又唔可以搶咗食材原有嘅味道 依間良心小店 佢做得到 而且佢仲好細心 有教到你食咩先 同埋比飯素你加落飯度 令到原本唔太易送飯嘅天婦羅 都可以有飯素去送飯 咁我就可以專心咁欣賞出色嘅天婦羅 當中我最欣賞係佢嘅炸蝦天婦羅 一種最為人熟悉嘅炸物 佢外脆 內juicy 要知道正常餐廳因為成本問題都唔會用鮮蝦 但佢嘅炸蝦比到我有食鮮蝦嘅juicy 彈牙感 一流當然 最重要係佢有良心 所以我好推薦大家一試
當然 最重要係佢有良心 所以我好推薦大家一試
2020-02-06
  • 海鮮天丼
2020-04-05 550 浏览
🍤❤️午餐係旺角被放飛機,於是自己去食想試好耐但無人肯陪食既餐廳,朋友們都怕熱氣但我對於美食是百無禁忌的🤪。-• 海鮮天丼 (4/5)好豐富好多種天婦羅,碗飯又算大!呢個係午餐最貪心既set,有蝦、蟹棒、魷魚、流心蛋、蓮藕、茄子、菜心,但我唔食茄子,諗住走左佢唔好晒野,點知店員話可以轉其他同價錢既配菜,我轉左冬菇,好開心😝。啲天婦羅新鮮炸出,熱辣辣香膽,但覺得有少少油左啲,有幾款既脆漿厚左啲,但呢個價錢份量黎講真係算高質!啲飯撈飯素食好好味🤤。比起近年啲過江龍黎講,味道唔差得遠但抵食好多!推薦!
🍤❤️
• 海鮮天丼 (4/5)
  • 海鮮天丼
2020-04-03 410 浏览
其實旺角有好多地方都有日本嘢食,不過行入少少有啲咁平嘅咁抵食嘅日本野㗎,依間嘅選擇雖然唔多,不過分類夠詳盡,有分烏冬飯咖喱等等,佢嘅飯就大大碗好抵食,配上和牛粒係仲正,雖然肉嘅比例唔多,但係絕對對得起價錢,佢嘅價錢有30幾蚊至到40幾蚊不等,喺午市來講係一個超級抵食嘅價錢,再者佢喺旺角依個咁鬧市嘅地方加上日本嘢食來講,依家真係好抵食真心推薦比大家,建議大家試吓佢嘅咖喱和牛飯,佢嘅米飯應該係用珍珠米因為粒粒都夠晒飽滿,而且好味,加埋咖喱汁食真係好正㗎!
2020-02-06 952 浏览
好食!又抵!午餐時間經過,記得有網站介紹過,就去試試。叫咗海鮮天婦羅同烏冬 天婦羅個炸粉厚度適中,好脆,唔會太油,對上次食到咁好食嘅天婦羅喺係東京!估唔到香港都有餐廳比到呢個感覺!而且價值咁平,仲有蔬菜天婦羅,比較少見。正呀!
海鮮天婦羅烏冬
海鮮天婦羅烏冬
  • 海鮮天婦羅
2020-01-28 611 浏览
呢間丼飯好特別🤤平時好少有炸蔬菜食🤣連蛋同海膽都拎去炸 好有gimmick🤩每一碗飯都勁足料 啲餸鋪到滿一滿‼️佢啲飯嘅份量都好多🍚每張枱都會有七味粉 秘製丼飯汁 同埋飯素😍撈落啲飯到食真係一流💖-海鮮天丼🍱佢有流心蛋🥚魷魚🦑蟹肉棒🦀虎蝦🦐菜心苗🥬茄子🍆同埋蓮藕😋全部天婦羅都係即叫即炸💓外層炸得好脆 個炸皮都好薄‼️所以保留到食物原本嘅味🤤但係食落真係好油....🙈不過都好欣賞呢啲咁新穎嘅配搭🤣個菜心仲keep到啲菜汁👍🏻流心蛋最驚喜😻佢表面炸到好脆 一吉開 啲半熟蛋汁流晒出黎💓💓流心程度💯成個飯嘅配料都好豐富 滿滿一碗🤩如果唔怕油膩嘅話~會好鐘意食!-佐賀牛丼🐮九州黑豚野菜丼🐷呢兩款係朋友嗌嘅😛牛肉同埋豚肉嘅肉質都好嫩滑😍唔會過肥或者太瘦 啱啱好💓肉味仲好濃郁😋佢仲配埋好多蔬菜 所以食落fresh啲健康啲👍🏻-雖然呢間餐廳嘅招牌應該係佢啲炸物丼🙈但係如果俾我揀多次嘅話 我應該會揀呢兩款🤣因為炸物嘅味道一般 唔太驚喜~最特別就係隻炸流心蛋😚最好嘅就係每一款都會有💓我覺得試呢個就夠🧐-唐揚炸雞🍗佢一碟得四舊~都幾少下🤣呢個雞炸得冇上面啲天婦羅咁脆🙈不過個雞食落幾Juicy同埋好滑😍但係性價比
佐賀牛丼🐮
九州黑豚野菜丼🐷

唐揚炸雞🍗
佢一碟得四舊~都幾少下🤣呢個雞炸得冇上面啲天婦羅咁脆🙈不過個雞食落幾Juicy同埋好滑😍但係性價比唔高❌
香蕉天婦羅🍌
店員好好🥰加左勁多朱古力醬比我地💓原本覺得呢個甜品實冇死🤣點知佢啲香蕉唔甜...有啲酸...雖然佢有好多朱古力醬 但係食落唔知點解好唔夾🍫食左一啖就冇食~
香蕉天婦羅🍌
2020-01-19 538 浏览
朋友推薦這間餐廳的天婦羅很好食於是我們11人週六晚上去了試食餐廳的店面很小可能只容納30人左右但店員很好地移動了其他顧客空出一張桌子給我們原本打算想試他們的皇牌海膽天丼因為餐牌寫著每日只限130碗但其實沒有很餓於是最後選擇了麵食手打烏冬配唐揚炸雞手打烏冬的份量很多然後有趣的是我還是第一次食到菜心的天婦羅 口感很有趣炸雞也很好食然後友人點了野菜天丼店員很細心地解釋醬汁的搭配然後天婦羅的份量也很多最後如果口味重一點的朋友可以嘗試咖哩烏冬 但可以會蓋過天婦羅的味道很推薦這家店因為性價比很高!
朋友推薦這間餐廳的天婦羅很好食

店員很細心地解釋醬汁的搭配
然後天婦羅的份量也很多
野菜天丼

咖哩烏冬配唐揚炸雞

很推薦這家店因為性價比很高!
2020-01-18
手打冷烏冬冬配唐揚炸雞
野菜天丼
2020-01-07 460 浏览
這晚再一次在女人街找食,被這間主打天丼的餐廳所吸引~雖然餐廳的天丼賣相十分吸引,但也提供麵食餐。我們實在不想吃飯,我和老公都點了海鮮天婦羅麵餐,我配上簥麥冷麵,老公則配熱烏冬~餐廳先奉上一碗熱味噌湯天婦羅海鮮餐,這個賣相及份量來說相當抵食!蕎麥麵配上醬汁及wasabi👍 食天婦羅時緊記要點枱面提供的醬汁,可減少油膩感! 個人覺得天婦羅蟹柳還是配沙律醬的更好食試了一口熱烏冬,也沒有一點失望呀我們還點了海膽天婦羅,第一次以天婦羅方式品嚐海膽,原來也很好吃! 現在中午還可以減10元,有機會真想午餐時段再來~
這晚再一次在女人街找食,被這間主打天丼的餐廳所吸引~

餐廳先奉上一碗熱味噌湯

海鮮天婦羅麵餐

試了一口熱烏冬,也沒有一點失望呀

海膽天婦羅

現在中午還可以減10元,有機會真想午餐時段再來~
2020-01-07
海鮮天婦羅麵餐