2023-06-09 107 浏览
今日幫同事搬野返屋企,佢住喺元州邨,之後請我去商場食晚餐,經過炯記餐室,記得喺尖沙咀分店食過佢哋嘅鵝油撈麵,超好味,今晚就試吓呢間先!餐廳裝潢設計時尚簡潔,座位舒適。特盛套餐:前菜:雲耳爽口,味道酸辣。老火湯清甜。香煎太陽蛋飯,太陽蛋半流心,蛋香加埋少許秘製醬油,非常美味,還有生菜加芝麻醬又是另一種味道。海蜇手撕雞鵝油撈粗,手撕雞肉質滑溜,香味濃郁,加埋爽口嘅海蜇,味道和口感都一流。撈了鵝油的麵條加左秘製甜豉油,食落好惹味,用咗粗麵口感更彈牙。加$7鹹檸七,冰涼解喝。銷魂腩叉撈麵,奉送老火湯。腩叉喺用半肥瘦豬腩肉燒成,蜜味十足, 肉質豐腴, 爽彈鬆軟, 吃下又不覺肥膩, 邊位略有焦香卻不會過硬。烱記叉燒真係好好味,食唔停口,忍唔住叫多個叉燒蛋包飯,叉燒美味之餘,炒蛋亦非常滑溜,送熱飲阿華田,味道香濃。
餐廳裝潢設計時尚簡潔,座位舒適。

特盛套餐:
前菜:雲耳爽口,味道酸辣。老火湯清甜。
加$7鹹檸七,冰涼解喝。

送熱飲阿華田,味道香濃。
2023-06-06 102 浏览
星期日下午同屋企人嚟到位於長沙灣嘅炯記餐室食下午茶。去到差唔多坐滿晒,睇嚟都幾受附近嘅街坊歡迎。下午茶餐價錢$26至$48不等,另外仲有其他單點食物,款式都幾多。秘傳腩叉($88)我哋單點咗一份腩叉,份量都幾多,而且賣相吸引,腩叉肥瘦分明,肉質軟嫩,蜜汁份量剛好,唔會蓋過肉味,唔錯~手撕雞腸粉(下午茶餐$38)手撕雞有鹽焗同麻辣,我哋揀咗鹽焗,鹹鹹地帶出雞肉嘅鮮味,腸粉熱辣辣,而且幾滑,配手撕雞幾夾。越式香茅雞翼蔥油撈丁(下午茶餐$36)香茅雞翼外皮香脆,肉質幾滑,入味。撈丁夠乾身,加埋蔥油味道鹹香。經典西多士(下午茶餐$26)西多士係傳統港式做法,浸蛋漿炸成金黃色,表面微脆,裏面鬆軟,花生醬份量適中,配埋牛油同煉奶,味道香甜。柚子氣泡檸檬茶(套餐轉配$10 )酸甜開胃,味道清爽,幾消暑~
星期日下午同屋企人嚟到位於長沙灣嘅炯記餐室食下午茶。

去到差唔多坐滿晒,睇嚟都幾受附近嘅街坊歡迎。

秘傳腩叉($88)

手撕雞腸粉(下午茶餐$38)

越式香茅雞翼蔥油撈丁(下午茶餐$36)

經典西多士(下午茶餐$26)

柚子氣泡檸檬茶(套餐轉配$10 )
酸甜開胃,味道清爽,幾消暑~
2023-06-05 98 浏览
晏就係長沙灣戲院睇戲,諗住睇戲之前求其食個茶記,就走咗入嚟炯記,點知原來一啲都唔求其仲好出色添🫢🫢醬皇冬菇豬手撈麵 $58一上枱我第一個反應係「咁大兜麵嘅🤣」撈麵用咗佢秘制嘅醬油撈,味道好香但又唔會太鹹,正😋👍🏻豬手好淋,冬菇都好入味,最有驚喜係放係側邊嘅伴菜 - 雲耳,原本諗住平平無奇,但原來入面加埋蒜蓉,食落去仲辣辣地,好開胃🥰醬皇腩叉撈粗配手撕雞腸粉 $58撈麵都係一樣用咗佢地秘制嘅醬油撈,叉燒肉質好淋,如果再肥啲就更好🤣不嬲都好鍾意食手撕雞,因為冇骨啖啖肉,呢度手撕雞我叫咗鹽焗,肉質嫩滑,而且好重鹽焗味。而啲腸粉上碟個時熱辣辣,真係即叫即蒸,好有心,加埋甜醬同麻醬,冇得輸🥹呢間啲份量好多,而且味道都好出色,性價比極高,會再嚟encore 佢嘅撈麵😍

醬皇冬菇豬手撈麵

醬皇冬菇豬手撈麵 $58

醬皇腩叉撈粗配手撕雞腸粉 $58

2023-06-04
醬皇冬菇豬手撈麵
2023-06-05 965 浏览
今日黎到長沙灣元州商場嘅烔記餐室,餐室環境唔算高檔,但係裝修摩登,整潔舒適🥰。豬扒米線番茄味 $58今次我哋叫咗蕃茄湯🍅湯豬排米線🍜,份量啱啱好,又夠湯,豬排又好juicy,米線有彈牙口感,超級好味😋。食得出佢哋用咗好材料,酸甜番茄湯令到啲味道更加突出😋。鹽焗手撕雞(半隻)$68最正嘅當然係佢哋嘅必食鹽焗手撕雞🐓,啲鹽焗香氣襲鼻,手撕雞肉質鮮嫩多汁,濃濃的麻油香味,加埋啲薑絲同蔥,真係一絕!味道好得嚟,令人想再嚟一次🤤。烔記四寶撈麵 +水蜜桃蘇打 $80四寶撈麵都唔錯,有豬手,雞絲、牛栢葉、牛腩,全部都好入味,加上麵條夠彈牙,好好食😍。最尾我飲咗一杯水蜜桃蘇打🍹,幾清新解渴。佢哋嘅飲品選擇唔算多,但係好喝😋。總括而言,整餐飯食落好滿足,仲要價錢公道,真係值得推介!另外,餐室打卡也是滿分的💯,而且服務態度好好,令人感覺好溫暖,適合一家大小食飯👨‍👩‍👧‍👦。後記:如果你鍾意食燒味嘅朋友,可以試下佢哋嘅燒鵝和切雞,一樣咁高水準,強力建議大家去試下。

豬扒米線番茄味 $58

鹽焗手撕雞(半隻)$68

烔記四寶撈麵 +水蜜桃蘇打 $80

2023-06-02
2023-06-01 84 浏览
炯記「Cafe」探店同幾個朋友出咗長沙灣Hea。「咦!呢到幾時開咗間cafe㗎?」最特別既地方係佢竟然係主打手撕雞同中式燒味。係好奇心驅使下就入咗去食。餐廳係元州商場地下,走日式裝修風格,座位寬敞,環境光猛舒服。落單用手機scan QR code就得,餐廳姐姐都好友善,唔用手機,都可以搵佢地幫手。咖哩牛腩飯日式擺盤有沙津同雲耳,雲耳酸酸地做前菜一流。港式咖哩味道比較香口,帶點微辣,牛腩鬆軟入味。叉燒蛋包飯焦香半肥瘦叉燒配搭嫩滑蛋包飯,真係叫人又愛又恨!!雞扒薯條下午茶薯條實心粗身,雞扒好Juicy ,食落仲有脆口既感覺。雞扒同薯條份量都好足,男仔都應該食得飽 。手撕雞腸粉腸粉即叫即做,醬汁以甜醬、麻醬同豉油為主。手撕雞可以揀鹽焗或者麻辣,我要咗麻辣。強烈建議將手撕雞撈埋腸粉一齊食,你會發現新大陸!最後加多杯甜到入心既黑糖紅豆奶茶做完美既Ending。#炯記餐室 #香港美食 #香港燒味 #香港外賣 #長沙灣美食 #香港探店 #港式燒味 #香港必食餐廳"
炯記「Cafe」探店

同幾個朋友出咗長沙灣Hea。

「咦!呢到幾時開咗間cafe㗎?」

最特別既地方係佢竟然係主打手撕雞同中式燒味。

係好奇心驅使下就入咗去食。

咖哩牛腩飯
日式擺盤有沙津同雲耳,雲耳酸酸地做前菜一流。
港式咖哩味道比較香口,帶點微辣,牛腩鬆軟入味。

叉燒蛋包飯
焦香半肥瘦叉燒配搭嫩滑蛋包飯,真係叫人又愛又恨!!

雞扒薯條下午茶
薯條實心粗身,雞扒好Juicy ,食落仲有脆口既感覺。
雞扒同薯條份量都好足,男仔都應該食得飽 。

手撕雞腸粉
腸粉即叫即做,醬汁以甜醬、麻醬同豉油為主。
手撕雞可以揀鹽焗或者麻辣,我要咗麻辣。
強烈建議將手撕雞撈埋腸粉一齊食,你會發現新大陸!

最後加多杯甜到入心既黑糖紅豆奶茶做完美既Ending。

2023-05-31 97 浏览
我最近到長沙灣的炯記餐室用餐,享用了他們的二人滿足套餐,讓我留下了深刻的印象。這家餐廳的環境非常舒適,氛圍也非常輕鬆愉快,讓我可以放鬆心情,享受美食。首先,讓我來談談這個套餐的菜品。鹽焗手撕雞是我們的第一道菜,這道菜的鹽焗味道很濃郁,手撕雞肉鮮嫩多汁,配上特製的醬汁,味道非常美味。接著是清湯牛魔王,這道湯清爽鮮美,牛肉也非常嫩滑,讓我感受到湯的滋味和肉的鮮美。酸辣蒜香雲耳是我們的第三道菜,這道菜口感酸辣可口,雲耳的脆爽與蒜香的味道完美融合,非常開胃。接下來是麻辣雞腎,這道菜的味道非常香辣,讓我一口接一口,又辣又爽,非常適合喜歡吃辣的人。而郊外油菜則是清爽的一道蔬菜,口感鮮嫩,油菜的甜味與醬汁的味道搭配得非常好。最後是太子鵝油撈麵,這道麵條煮得很熟,口感滑嫩,鵝油的味道也很香濃,整道菜非常美味,讓我們飽足滿意。總體而言,炯記餐室的二人滿足套餐真的是物超所值。菜品份量十足,味道也非常美味,讓我們吃得非常滿足。除此之外,這家餐廳的服務也非常周到,服務員總是笑容滿面,讓我們感到非常溫暖。如果你也在長沙灣附近,想要享受美食,我非常推薦炯記餐室。這裡的菜品豐富多樣,味道美味,價格也非常實惠,是一個

酸辣蒜香雲耳是我們的第三道菜,

如果你也在長沙灣附近,想要享受美食,我非常推薦炯記餐室。這裡的菜品豐富多樣,味道美味,價格也非常實惠,是一個非常棒的就餐選擇。
2023-05-31 70 浏览
🌳醬皇冬菇蝦籽撈粗$52冬菇扒生菜🥬醬皇冬菇炆得好入味,好多到停唔到,份量好多好開心🤣鵝油撈面夠灑香,加咗蝦籽提鮮,好味😋🌳特盛套餐$88手撕鹽焗雞飯、牛魔王太子鵝油撈面、前菜+老火湯套餐份量豐富,可以試到炯記嘅兩款招牌菜式,牛魔王有牛腩同牛肚🐂呢個餐勁飽,又滿足呢款鵝油撈面無蝦籽,我覺得配冬菇個款好食啲😋🌳海蜇手撕雞腸粉$48腸粉配麻醬同甜醬,如果多醬仲好味,海蜇爽口,鹽焗雞鹹香🐔🦥炯記餐室 (長沙灣)長沙灣元州街303號元州商場地下G07號舖
🌳醬皇冬菇蝦籽撈粗$52
冬菇扒生菜🥬

🌳特盛套餐$88
手撕鹽焗雞飯、牛魔王太子鵝油撈面、前菜+老火湯
呢款鵝油撈面無蝦籽,我覺得配冬菇個款好食啲😋

🌳海蜇手撕雞腸粉$48
腸粉配麻醬同甜醬,如果多醬仲好味,海蜇爽口,鹽焗雞鹹香🐔
🦥炯記餐室 (長沙灣)
長沙灣元州街303號元州商場地下G07號舖
之前去過北角分店覺得唔錯,今次去開長沙灣,見到呢間分店裝修乾淨企理所以入去食個下午茶😙 原來每間分店嘅餐單都有啲唔同,除咗同樣主打鵝油撈麵,仲有好多其他選擇,包括手撕雞牛角包、叉燒蛋包飯、重慶酸菜魚湯米線,連All Day Breakfast 都有,好勁😆其中見到佢有一個【大滿足特盛套餐】,叫咗特盛套餐 A1 ($68):* 手撕雞飯(鹽焗/麻辣)* 太子鵝油叉燒撈粗* 前菜及老火湯* +$5 凍檸檬茶* +$12 營健清灼生菜一上枱見到賣相唔錯,同埋真係名副其實,勁多嘢食勁滿足😋鹽焗手撕雞飯啲手撕雞份量好足,太子鵝油叉燒撈粗好惹味,但都唔會過分油膩,加咗$12要焯生菜🥬即刻營養均衡😆👍🏻整體覺得價錢合理,食物選擇多環境乾淨企理,如果喺附近可以試吓😋⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆🐽 Overall : 7/10

* 手撕雞飯(鹽焗/麻辣)
* 太子鵝油叉燒撈粗
* 前菜及老火湯
* +$5 凍檸檬茶
* +$12 營健清灼生菜

一上枱見到賣相唔錯,同埋真係名副其實,勁多嘢食勁滿足😋

⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆
🐽 Overall : 7/10
下午茶
2023-05-27 45 浏览
長沙灣呢一間手撕雞專門店,🐤人氣都幾高,服務好好,星期六都已經坐滿曬,非常受歡迎。.清湯切腩撈麵+中式老火湯🐮平時都好鍾意食牛腩,他這裡嘅牛腩真的好正,再配上經典的鵝油拌麵,👍香得嚟仲好有口感。.手撕雞(半隻)今次叫了少見嘅芫茜味,✨好足料,多芝麻味道更加香。.秘傳腩叉(例牌)半肥瘦,比例啱啱好,🔥邊邊更有脆邊,做得精心。.下午茶,🍞必食經典西多士,套餐配上一杯熱好立克,內有花生醬好香。

清湯切腩撈麵+中式老火湯

手撕雞(半隻)
今次叫了少見嘅芫茜味,✨好足料,多芝麻味道更加香。

秘傳腩叉(例牌)
半肥瘦,比例啱啱好,🔥邊邊更有脆邊,做得精心。

2023-05-22 88 浏览
🥢高質下午茶📍炯記餐室經過長沙灣元洲商場,突然想食個休閑下午茶,就同朋友聚一聚。全部套裝都配送足料老火湯/熱飲🤳手撕雞腸粉(加$10海蜇)手撕雞份量足,撕得均勻,容易入口,雞肉好嫩滑。腸粉好滑,勁多麻醬,好惹味🤲🏻海蜇爽口之餘,麻香十足,唔錯👍🤳鴛鴦手撕雞鵝油撈麵有鹽焗同埋麻辣味作鴛鴦,調味好入味 ,麻辣味突出,仲有陣麻油香☺️豐富嘅鵝油充滿每條麵條,油而不膩👍🤳腩叉鵝油撈麵厚身半肥瘦叉燒,用了秘制醬醃製,外邊有少少焦香,咬落肉質比較嫩軟,幾入味,帶有少少甜,更易入口🤲🏻麵質好有彈性,而且份量好多😊🤳經典西多士煎到金黃香脆,再淋上勁多煉奶,加一舊霸氣牛油🧈好邪惡又好味😋🤳豬扒薯條豬扒幾厚身,咬落有肉汁,肉又唔實,煎得脆而不膩🐷即炸嘅薯條也不錯,口感鹹綿🍟#香港炯記#炯記餐室探店 #炯記餐室 #香港美食 #香港燒味 #香港外賣 #長沙灣美食 #香港探店 #港式燒味 #香港必食餐廳#長沙灣美食#長沙灣#香港美食#hkfoodblogger #hkkol #hkfoodig #hkfood #打卡#打卡位#好多款式#健康飲食#美食#相機食先#hongkong #hkig #852food
🥢高質下午茶📍炯記餐室
經過長沙灣元洲商場,突然想食個休閑下午茶,就同朋友聚一聚。
全部套裝都配送足料老火湯/熱飲

🤳手撕雞腸粉(加$10海蜇)
海蜇爽口之餘,麻香十足,唔錯👍

🤳鴛鴦手撕雞鵝油撈麵
豐富嘅鵝油充滿每條麵條,油而不膩👍

🤳腩叉鵝油撈麵
麵質好有彈性,而且份量好多😊

🤳經典西多士

🤳豬扒薯條
豬扒幾厚身,咬落有肉汁,肉又唔實,煎得脆而不膩🐷
即炸嘅薯條也不錯,口感鹹綿🍟

2023-05-21 57 浏览
炯記而家開到成行成市 除咗出名嘅手撕雞同埋燒味 佢仲有好多好嘢食😍🥐火腿芝士包配番茄湯 完全好似出邊西餐廳嘅賣相 好掂 牛角包食落口好鬆化 非常好食👍🏻🥬醬皇冬菇扒生菜 簡單碌個菜 呢間都做得好出色 冬菇入晒味 生菜新鮮嫩綠💯🐤海蜇手撕雞腸粉 仲有麻辣燙鹽焗味揀 今次我想試吓手撕雞嘅雞味 所以我揀咗鹽焗 少少鹹香味更加突顯到雞嘅鮮味 非常之好食 另外腸粉好幼滑幼嫩👍🏻環境比一般茶餐廳舒服得多 又好食又經濟絕對係encore之選🤗
今日食完晚餐之後,覺得好開心同滿足,試咗幾款好好味嘅菜式😋我地叫左鹽焗手撕雞、清湯切腩撈麵、蔥油雞扒飯同熱奶茶😋好抵食,$200都唔洗😆首先試咗佢哋嘅鹽焗手撕雞,個味道真係唔錯,雞肉好香,鹽味剛剛好,唔會太鹹👍🏻👍🏻其次嚟嚟一份清湯切腩撈麵,麵條又彈牙,切腩好嫩,夾埋啲青菜,味道好協調。👍🏻👍🏻👍🏻再嚟一份蔥油雞扒飯,雞扒煎到好香,肉質又好嫩,加上啲蔥油同埋醬汁,味道真係好好。😋😋😋
今日食完晚餐之後,覺得好開心同滿足,試咗幾款好好味嘅菜式😋

2023-05-20 50 浏览
🌐環境:這家餐廳的裝潢風格十分簡潔、整潔,讓人感到非常舒適和放鬆。環境優雅,沒有過多的裝飾,注重用色和空間的結合,讓人感到非常細緻和溫馨。💁服務:炯記餐室給人一種家庭的感覺。服務員總是十分友善和親切,提供了很好的建議並確認食客的需求。在點菜時,他們也會詳細地解釋各個菜式的特點和風味,協助客人做出最好的選擇。🍖菜式:炯記餐室的太子鵝油撈面是品嚐必備,入口鵝油香氣四溢,口感柔軟而彈牙。手撕雞非常鮮美,肉質鮮嫩多汁。清湯牛魔王清淡不油膩,十分適合用作拌飯菜。麻辣雞腎和酸辣雲耳讓人唇齒留香,強烈的口味讓人無法忘懷。例湯也是可口的,是完美的配角,提供了舒緩和平衡不同風味的角色。為縱享美味佳肴而不花擔得起的價格,炯記餐室的性價比非常高,每一道菜都相對實惠,品質上水平也非常高。綜合以上,我非常推薦炯記餐室,如果你正在尋找一家好吃又實惠的餐廳,這家餐廳絕對是最好的選擇之一。

🌐環境:
💁服務:
🍖菜式:
2023-05-15 54 浏览
一間Cafe裝修 價錢大眾化 性價比高食嘅係地道茶餐廳味道早餐 午餐 晚餐都抵食早餐可以留意吓20幾蚊有塊扒 多士 炒蛋仲有嘢飲午餐選擇多 配搭乜都得 晚餐小菜炒嘢可以一試 $199 2人餐 飽到嘔系列兩個小食兩個煮食兩杯嘢飲 份量仲係多鴛鴦手撕雞湯米下午茶價錢抵食 用嘅係非常幼身嘅新竹米粉雞絲啖啖肉 撈埋一齊食 呢個仲可以揀麻辣湯底,芫荽湯底,清湯炯記麻辣手撕雞 例牌份量多 見到都幾多芝麻食到麻油香 又spicy又惹味既雞肉 柚子氣泡檸檬茶香茅三寶拼盤 :炯記餐室:長沙灣元州街303號元州商場地下G07號舖
一間Cafe裝修 價錢大眾化 性價比高
兩個小食兩個煮食兩杯嘢飲 份量仲係多

鴛鴦手撕雞湯米
下午茶價錢抵食 用嘅係非常幼身嘅新竹米粉
雞絲啖啖肉 撈埋一齊食
呢個仲可以揀麻辣湯底,芫荽湯底,清湯

炯記麻辣手撕雞 例牌
份量多 見到都幾多芝麻
食到麻油香 又spicy又惹味既雞肉

柚子氣泡檸檬茶

香茅三寶拼盤

:炯記餐室
:長沙灣元州街303號元州商場地下G07號舖
同朋友🧒🏻一齊喺長沙灣,想簡簡單單食一餐醫肚,朋友🧒🏻鍾意經濟實惠🤩,咁我即刻喺人肉電腦💻裏邊搜尋🔍🤣,得喇,就呢間啦😆$70嘅「炯記四寶撈麵」:「四寶」係 豬手🐷🖐、手撕雞🐓、牛腩 & 牛肚😋,都算幾豐富😆,全部都幾好味😋;「撈麵」係鵝油撈麵🍜,份量頗多😆跟「撈麵」加 $14 叫咗碟「鵝油生菜🥬」,新鮮簡單幾好食😋;再用 正價 $22 叫多碟「鵝油生菜🥬」添,諗住一人食一碟生菜🤩$79「濃湯雲吞雞半隻」:湯底味道超濃郁勁鹹鮮🤩,雲吞相當飽滿🤩;雞肉幾鮮嫩😋再加 $18 要「凍檸茶🍋🥤」,要咗少甜少冰,大熱天時飲「凍檸茶🍋🥤」:爽😆