2018-01-28 132 浏览
去到The One搵食,見係做緊加菲主題,入去試一試影下相先。加菲大頭西多士,原來係夾心西多士,好似係蛋黃流心。阿的千層馬拉糕加菲& friend 鮮蝦餃,同一般蝦餃係無分別,幾足料。鮮帶子燒賣仲叫咗加菲榛子馬拉卷但無影相。講真如果想食點心無必要嚟匿間食,揀匿度食都只係為咗影吓相。佢d野食唔係話唔好食,但只係匿個價錢好少少既酒樓都食到囉。近新年好多商場都有消費送利是封,匿間都有,消費滿$300就送。個店員話消費滿$300有利是封及杯墊送,點知埋單個收銀話只得一樣。

加菲大頭西多士,原來係夾心西多士,好似係蛋黃流心。

阿的千層馬拉糕

加菲& friend 鮮蝦餃,同一般蝦餃係無分別,幾足料。

鮮帶子燒賣

仲叫咗加菲榛子馬拉卷但無影相。

2018-01-25
當然是給公仔點心吸引去啦!沒有太大的祈望,都依然失望。-1小時食飯時間,你估放午飯咩!-點完食品給點餐紙服務員,服務員放返在台面說: 要點飲品,我們收茶錢的,走開了。(妳對枱講定對客講呢?)-抹枱抹到連自己收銀服務員都話:你哋唔係咁樣抹枱呀? 無一個服務員有笑容。-食品不用多說,唔太好,點了7樣東西只有2樣可以的。-食品vs價錢唔低食。總評價,點心就算幾靚都好啦,最終都要食入口,所以都要好食才可以長久。
當然是給公仔點心吸引去啦!沒有太大的祈望,都依然失望。
-1小時食飯時間,你估放午飯咩!
-點完食品給點餐紙服務員服務員放返在台面說: 要點飲品,我們收茶錢的,走開了。(妳對枱講定對客講呢?)
-食品不用多說,唔太好,點了7樣東西只有2樣可以的。
-食品vs價錢唔低食。

胡椒豬肚雲吞
估唔到今次竟然係同海綿寶寶crossover!真係好開心,點心overall水準又不錯,仲要係素食點心,真係好值得一試~呢款係好友春風腸$49,可惜皮有點兒過厚第二款係黑松露雜菌蒸包$49!呢個超級無敵大推介~ 真係好好味 菇味好香濃,皮呢個又唔厚 好想成個大大個食左佢哈哈~第三款有三兄弟素蝦餃$49 又係皮再薄d會更好~跟住係紫芋流沙包$49,兩個都好得意~係媽媽打算摧毀佢之前影多一張hehe甜品方面有蜂蜜奶皇西多士$59 呢個真係幾好味,奶皇味不錯~另外一款甜品係海綿寶寶原味椰皇$49!哇 一黎已經啖啖濃郁的椰香,可惜唔算好滑另外仲叫左其他點心 牛肉腸$39墨魚子燒賣皇$39都算彈牙又大粒最後仲有個好大好大既宇宙蝦王$59!!

呢款係好友春風腸$49,可惜皮有點兒過厚

第三款有三兄弟素蝦餃$49
又係皮再薄d會更好~

跟住係紫芋流沙包$49,兩個都好得意~

係媽媽打算摧毀佢之前影多一張hehe

另外仲叫左其他點心 牛肉腸$39

墨魚子燒賣皇$39都算彈牙又大粒

最後仲有個好大好大既宇宙蝦王$59!!

2017-12-21 224 浏览
今日同朋友黎食點心 咁啱依期係海綿寶寶 試左個蛋撻 好甜好甜 淡返啲會比較好火星系列 蝦你眼凸炸雲吞 整得好似兔仔 好可愛呀!唔捨得食黑魚子燒賣皇 好大粒 😋 啖啖肉粟米花枝球 粟米好甜 同花枝一齊好 好味道
2017-12-16
身為海綿寶寶粉絲,佢出點心無理由唔去食,所以呢日約埋幾個Frd去,一次過可以食多D款色嘛平日夜晚去其實唔book檯都仲有好多位,場內四周圍都係海綿寶寶,真係好開心丫~~其實我係想要個menu多D,因為個menu真係好過癮~~有睇開我D食評gei都知道我係要食菜先,無錯,今次我依然係叫左碟菜,呢個菜相當入味,D菜都好新鮮好爽脆,上湯果然係上湯,D菜有味但好清~~好啦進入主題,今次主題係素食,所有全部海綿寶寶菜色都係素菜,唔知道係咪因為咁 D素菜餃真係完全無味=0= 好似純粹食緊麵粉咁至於黑松露雜菌蒸包擺到明就係腸粉,我都唔明白點解要叫呢個名,見到D顏色,,,其實我都幾擔心佢色素過多....至於成舊腸粉其實都係無o羊味,個皮比較厚,黑松露都唔係好突出....但我要講個馬拉糕係正gei,外型好吸引至於,雲呢拿味都好香,製成品好軟熟,呢三件裡面呢個最好食,仲有蛋黃添~本來我叫紫薯流心包內心係期待住佢會爆D紫薯醬出來,好可惜,唔知係咪我影相影太耐,最後沒有流心,只有紫色的餡料,而且紫薯味不足.呢個菠蘿特飲算係失望之最,除左圍住菠蘿張卡之外.佢真係完全同海綿寶寶零關係,仲要太甜添!!不過,呢個炸雲

其實我係想要個menu多D,因為個menu真係好過癮~~

上湯浸菜遠

三兄弟素蝦餃

黑松露雜菌蒸包
黑松露雜菌蒸包

紫芋流沙包

紫芋流沙包

菠蘿特飲

不過,呢個炸雲吞都幾好味,唯獨油左少少同細得濟,大舊D滿足咁會多D,建議唔好食兩粒眼,係朱古力來的,唔夾

蝦你眼凸炸雲吞

由於分量實在太細我地開始叫其他點心,粟米花枝丸都係好食類,花枝夠彈牙有鮮味,粟米都好大粒好甜,只係少D油多幾粒share會開心D
粟米花枝球

可以推介gei有芝麻蜜糖雞中翼,蜜糖形成gei脆脆外皮好好味,雖然芝麻味幾乎零,但都好好食,D肉唔肥
芝麻蜜糖雞中翼

不過我覺得我地最離奇真係響度叫鳳爪排骨飯哈哈哈哈!!因為男仔食完嚴重唔飽,唯一飽肚得佢!
鳳爪排骨飯

最神奇係呢個係大家都覺得最好食的菜色,D飯軟林又夠鹹香,排骨有瘦款又有肥款滿足各自需要
鳳爪排骨飯

經過今次之後我要比gei意見係,女仔下晝來影下相打卡都仲得,追求真心好味同要吃飽得呢度就未必o岩啦~
上湯浸菜遠
芝麻蜜糖雞中翼
鳳爪排骨飯
kitb姨姨話要食海綿寶寶!幼稚王最近愛上吃主題餐廳,中學同學聚會挑地點時,忽然想起點心代表最近有海綿寶寶,看照片也不太醜樣,所以丟出來作為其中一個選項(我有建議另外兩家正常素食餐廳的XD),沒想到有人和議,所以我們去吃海綿寶寶,哈哈哈。點心代表的卡通點心也不知換了幾輪,但因為它店名用簡體字我看不順眼,加上之前的點心外表看起來一般般,部分甚至有點嚇人,加上大部分是葷食,所以我一直都沒吃過啊~連蛋黃哥都沒吃過啊~這次海綿寶寶竟然推出素食,而且外表看起來還可以接受,就來吃一下吧。好吧,我得承認看到餐牌這麼黃這麼可愛是很令人興奮的,我們一行五大一小的關係,基本上可以全部點一輪啊,開心。這裡也要分享一些感覺不佳的事,同學入座時被告知限時一小時,沒想到吃點心要這麼趕啊~不過當時店內根本沒客滿,我們也就一直坐沒人驅趕,似乎假日來的話要吃很急趕。鮮芒果特飲 HK$39 / 牛油蛋撻(2隻) HK$49 / 三兄弟素蝦餃 HK$49沒有藥水味的芒果特飲,上面放了糖霜曲奇的蛋撻和我沒吃到的素蝦餃。我覺得餅乾畫得有點馬虎,公仔印在餃其實真的沒太漂亮。奶黃流沙包(2隻) HK$49 / 三兄弟素蝦餃 HK$

kitb姨姨話要食海綿寶寶!

奶黃流沙包(2隻) HK$49 / 三兄弟素蝦餃 HK$49 / 海綿寶寶千層馬拉糕 HK$39

千層馬拉糕的表情不錯,吃起來沒甚麼蛋香。

煎蛋素糯米雞 HK$49

上面的煎蛋就是那種廉價蛋壽司的假雞蛋,沒甚麼味道,糯米雞就糯米加一些素肉。

奶黃流沙包(2隻) HK$49 / 紫芋流沙包(2隻) HK$49

流沙包有兩款,一款黃色一款紫色,吃起來還正正常常,我覺得沙不是很夠流。

木乃伊尖椒(3隻) HK$39

除了海綿寶寶之外,外星系列其實也蠻爆笑,這碟尖椒是奸細。

黑松露雜菌蒸包 HK$49

雜菌包跟糯米雞怎麼同一個表情呢?反正都是列印出來,好歹多幾個樣子嘛~拍照才更有趣。這個餃就包了滿滿的菇,微微黑松露香,我幾滿意。

海綿寶寶菠蘿炒飯 HK$79 / 原個菠蘿特飲 HK$49

好似要叫個飯才飽肚,原個菠蘿上的有菠蘿特飲和菠蘿炒飯,差別是菠蘿蓋的葉子造型,外面圍的「生日帽」是同款的。我覺得這個炒飯幾好食喎,薑黃和一些香料的味道,入面還有素蝦素腸仔之類。

整體來說未至於難食,可以嚴選幾款影下想食下,喜歡海綿寶寶或卡通的幼稚王都會吃得很開心。吃滿HK$300還有杯墊送啊。
2017-11-17 284 浏览
On November,I went to dim sum icon to have a tea.The food was not beautiful and yummy.I drank some tea but it was .I couldn't drink it. I was disappointed by the food and the tea.The dim sum were expensive.I have eaten three dim sum.It paid $173!
.I couldn't drink it.

2017-11-12
👫經常同唔同卡通人物合作嘅點心店,今次以海綿寶寶為主題,推出一系列嘅素食,連甜品都係半糖,夠曬健康!而女朋友👱🏻‍♀️係派大星迷(所以偏心叫曬派大星嘅嘢食🤤),緊係唔會錯過呢次機會嚟打卡影相同食好西啦🙆🏻‍♀️∞ 主食類 ∞#三兄弟素蝦餃 <$49/3隻>個人覺得呢個最伏,賣相係幾得意,但食落塊蝦餃皮又厚又無味,好難食,而且啲素蝦同蘆筍食落好怪,無咩口感😫#奶黃流沙包 <$49/2隻>一籠有兩件,餡料用咗鹹蛋黃、好立克粉、煉奶同植物牛油🤗 👱🏻‍♀️係派大星個肚吉左一個窿,用手禁極都唔流心,好失望🙍🏻,而且冇傳說中嘅鹹蛋粒粒,但食落味道唔錯(👱🏽‍♂️話奶黃包好難會整到難食喎🤨),夠曬熱,值得一試嘅🤔#青芥素魚柳包 <$69>有漢堡有薯條已經好吸引,估唔到味道比預期中更好!雖然個包細細個,但加埋啲薯條,一個人食完都幾飽下㗎😳 包外皮有烘過,咬落脆脆地,魚柳炸得都幾脆幾硬身,食落好香,但就無咩芥末味,一啲都唔辣🧐∞ 飲品類 ∞#原個西瓜特飲 <$49>👱🏽‍♂️拎西瓜蓋個陣唔小心成塊跌左落個飲品到😂 大家飲之前最好小心啲拎! 👱🏽‍♂️
👫
∞ 主食類 ∞
#三兄弟素蝦餃 <$49/3隻>
#奶黃流沙包 <$49/2隻>
#青芥素魚柳包 <$69>
∞ 飲品類 ∞
#原個西瓜特飲 <$49>
👱🏽‍♂️拎西瓜蓋個陣唔小心成塊跌左落個飲品到😂 大家飲之前最好小心啲拎! 👱🏽‍♂️覺得西瓜汁勁難飲!又唔甜又好似溝淡左咁,好伏!
#桃味特飲 <$39>
👱🏻‍♀️飲呢杯覺得酸酸甜甜咁,幾開胃,面頭有一塊派大星曲奇,好得意,食落偏甜~仲有兩舊香桃水果可以食,但飲到最後就無咩味,可能係啲冰溝淡左,建議大家可以叫少冰🙆🏻‍♀️
甜品類 ∞
#草莓啫喱 <$49>
啫喱用咗新鮮水果配北海道3.6牛奶,雖然半甜,但食落都好甜下,同香桃飲品一樣有一塊派大星曲奇❤️
#牛油蛋撻 <$49/2隻>
撻上面鋪左各一塊曲奇(係章魚哥同派大星呀😍),曲奇食落無乜特別,比較偏甜同偏硬身~而撻有啲流心同鬆化,食個陣要小心啲,一啖一個嘅Size食落覺得有啲唔抵,味道都係普普通通咁🙁 👱🏽‍♂️👱🏻‍♀️食後感:呢間餐廳賣點係啲卡通,食物質素比較差,而價錢真係偏貴,👱🏽‍♂️👱🏻‍♀️食左差唔多$400都唔夠飽🤦🏻‍♀️ 總括嚟講食嘅都係得意嘅賣相,建議大家影多啲相值回票價🙆🏻‍♀️
🗣:只要惠顧滿$300即送海綿寶寶或派大星杯墊,落單一定要一人一杯野飲,如果要茶就要另外加茶位費$10/位💫 人均最低消費$50,繁忙事段用餐時間限時為60分鐘,以入座時間開始計算~同埋奶黃流沙包餐廳講到明「唔流包換」😂,BTW驚淨係食海綿寶寶素食點心唔夠飽,仲有其他肉類點心供應㗎😋
*10% Service Charge*
身為海綿寶寶粉絲嘅我見到近排點心代表做緊海綿寶寶主題於是就去左幫襯我去嘅係尖沙咀The One分店平日夜晚要搭枱被夾係長枱之中嘅中間距離太近所以被左右聲音嘈住所以環境麻麻地 即使店入面有D海棉寶寶掛飾影相亦唔會有好多位叫左幾款有海綿寶寶圖案嘅食物菠蘿炒飯其實唔係平時泰式食開個D味道只係一個菠蘿裝住炒飯但炒飯冇乜料同淡味千層馬拉糕印有海綿寶寶個樣係上面係幾可愛但又係比較淡味香芋流沙包味道就正正常常不過一D都唔流心所以玩唔到由海綿寶寶個口流出來原個菠蘿特飲味道較酸另外仲叫左兩款唔屬於公仔系列嘅粟米花枝丸同白胡椒豬肚雲吞湯依兩個味道都正常整體食物味道麻麻最重要係性價比非常低茶位仲要收$10位咁樣已經食咗三百幾近四百蚊我會寧願用依個價錢去正宗酒樓飲茶環境氣氛: ★★★☆☆食物質素: ★★☆☆☆服務態度: ★★★☆☆#點心代表 #隨意美尖沙咀 #隨意美點心#隨意美中式 #隨意美港式 #隨意美飲茶
身為海綿寶寶粉絲嘅我

#點心代表 #隨意美尖沙咀 #隨意美點心
#隨意美中式 #隨意美港式 #隨意美飲茶
2017-11-06
2017-11-11 161 浏览
當初係俾廣告吸引黎食海綿寶寶點心點心賣相非常可愛但味道麻麻不過店員目無表情(可能係工作太累 呢樣都可以理解)重點係店員態度非常惡劣 經常大力放餐具當時大約7pm 店入面並唔多人職員並無o係我地入座前講 限時一個鐘 而係我地坐低後先講 但我地都坐低左 所以都繼續點餐最嬲係當我地填好點心紙後店員用好差ge 語氣問「飲品呢?」店員從未同我地提及每人需要點一杯飲品 如果唔係要俾每位$10 茶錢 唔明白店員點解覺得我地知道必須點飲品
當初係俾廣告吸引黎食海綿寶寶點心

點心賣相非常可愛
但味道麻麻

不過店員目無表情(可能係工作太累 呢樣都可以理解)

重點係店員態度非常惡劣 經常大力放餐具

當時大約7pm 店入面並唔多人
職員並無o係我地入座前講 限時一個鐘

而係我地坐低後先講 但我地都坐低左 所以都繼續點餐

最嬲係當我地填好點心紙後
店員用好差ge 語氣問「飲品呢?」

唔明白店員點解覺得我地知道必須點飲品

2017-11-11
2017-11-09 179 浏览
放工係尖沙咀,唔想係屋企撑枱腳,決定係附近搵下有乜野特別美食,去到THE ONE就俾佢吸引住了入到去,好少人,可能已經就快關門了,所以比較冷淸。打開餐牌好吸引哦~唸左好耐決定叫左漢堡包~醬汁好美味哦,薯皇雜茹包~推介食物~啖啖茹仲有好濃嘅黑松露味素蝦餃~個樣有趣腐皮卷~推介鐘意食蝦嘅朋友一定要試哦蛋煎糯米雞~糯米雞但蛋可以更好有點硬馬拉糕~比較淡囗,食開淡嘅朋友,可以一試哦Ps~服務我們的男職員態度好好哦。讚

入到去,好少人,可能已經就快關門了,所以比較冷淸。
打開餐牌好吸引哦~
唸左好耐決定叫左
漢堡包~醬汁好美味哦,薯皇
雜茹包~
推介食物~啖啖茹仲有好濃嘅黑松露味
素蝦餃~個樣有趣
腐皮卷~推介
鐘意食蝦嘅朋友一定要試哦
蛋煎糯米雞~糯米雞
但蛋可以更好有點硬
馬拉糕~比較淡囗,食開淡嘅朋友,可以一試哦

Ps~服務我們的男職員態度好好哦。讚

2017-11-08
2017-11-08 2847 浏览
從網絡上得悉Dim Sum icon新一期主題是spongebob,便立即相約熱愛海綿寶寶的好友同行,做個港女打卡拍照好友從小已經是個spongebob big fans,睡衣,拖鞋,毛巾,筆盒,文件夾。。。。。。生活在被海綿寶寶包圍的世界一來到主題餐廳雀躍萬分! 幸好沒有我們想像中那麼多人,不用排隊便很快能入座。好友笑說想把menu帶回家留念我們首先叫了兩壺熱茶,分別是玫瑰茶及人參烏龍,每位茶芥$10, 茶沒有玫瑰/ 人參的味道,不過好在侍應生會不時過來為我們加熱水,服務細心。我極力反對點這個火星系列的蝦春卷,因為其貌不揚,可惜命運仍把它帶到我面前味道不錯,香脆可口,掉了一隻眼後有點像minion呢當眼前擺滿一桌可愛的海綿寶寶點心,真是令每位少女心花怒放人人相機先吃,瘋狂拍照。雖然我深明白這只是食用紙轉印技術,但卡通人物俘虜少女心的威力真不可以小覷!奶黃流沙包 $49包皮稍韌,包身不夠鬆軟,流心效果也不足千層馬拉糕$39味道正常黑松露雜菌蒸包 $49一邊吃已心感奇怪,為何沒有黑松露味之餘更有陣陣酸味,向經理示意後他立即替我們換一碟。第二碟明顯對版很多,輕嚐黃色部分已感覺到黑松露香味,

好友笑說想把menu帶回家留念

春卷

味道不錯,香脆可口,掉了一隻眼後有點像minion呢

奶黃流沙包
當眼前擺滿一桌可愛的海綿寶寶點心,真是令每位少女心花怒放

奶黃流沙包 $49
包皮稍韌,包身不夠鬆軟,流心效果也不足

千層馬拉糕
千層馬拉糕$39
味道正常

黑松露雜菌蒸包1
黑松露雜菌蒸包 $49
黑松露雜菌蒸包2
第二碟明顯對版很多,輕嚐黃色部分已感覺到黑松露香味,皮內包滿雜菌,但味道沒有驚喜。
蜜桃特飲
友人點了蜜桃特飲 $39
飲品插上一塊派大星icing cookie,手工精緻,有心思,可惜味道卻強差人意
感覺在喝藥水。

雖然食物及座位舒適度欠佳,人多時不方便活動,但仍感激兩位好友相伴,渡過了一個愉快的晚上
2017-11-07
2017-11-07 125 浏览
不時都會轉主題的餐廳!其實賣點挺會吸引人,至少可以吸引到我去潮聖一翻。這次是海綿寶寶,我最愛的海綿寶寶!只好再去嘗試!其實去前對食物味道已沒抱太大希望,只為攝影!兩個人去食,閒日的關係,人不多,餐廳的侍應也挺有禮貌,服務不錯。裡面的環境乾淨舒適,這個餐廳有分室內及露天的,我認為選擇裡面會比較好,因之前坐過外面,覺得環境欠佳,感覺亦比較擠逼。回到食物方面,這次的材料是以素菜為主,因此是比較適合喜歡清淡的客人!另外以一個材料主要是使用素菜的食物價格會看,真的是非常昂貴!
不時都會轉主題的餐廳!
其實賣點挺會吸引人,至少可以吸引到我去潮聖一翻。
糯米雞
流沙奶黃包
三兄弟蝦餃
厚味燉奶椰皇
2017-11-06
2017-10-05 403 浏览
因為囡囡是Miffy fans,見到The one有Miffy 主題點心及甜品店,所以趁放假一家三口去試試!起初看見menu,覺得有點貴(在繁忙時段,用餐時間只是60分鐘),但是即叫即蒸,點心又如menu般,沒有走樣又新鮮熱騰騰,而且在TST地段,價錢尚可接受!職員見到有幾個小朋友就坐,送上Miffy造型紙扇,我坐在隔離也受惠!付款後職員又送上Miffy小杯㙯,使我感到又食得開心又有小小🎁,所以十分滿意😃
米菲煎蛋糯米雞
梅兒朱古力流沙包
晚安鮮蝦腸粉
菠菜麵雞扎
梅兒朱古力特飲
難得放長假, 相約好友去吃Cafe聚, 剛好經過這間「點心代表」,覺得公仔點心好可愛,朋友也喜歡Miffy,所以決定由飲咖啡轉為飲茶, 以可愛公仔點心做包裝……卻沒想到會令到大家如此掃興店員態度極差,我們看見點心好可愛,要拍照 ,店員出一臉不屑,好像覺得我們好白痴 但設計這麼可愛的點心造型,不就是希望客人看見覺得很開心嗎? 過程中不論我們吃完還是沒吃完,二話不說便走過來收起我們的碟,望少眼都無左碟 ( 不確定對方還要不要,可以問一句吧!)食滿300蚊可以有杯墊,有三款選擇, 埋單時收銀卻黑住口面說「得返一款,無得揀」, 既然是這樣的話宣傳單張便應該通知,我是看準有獅子杯墊才點夠600,希望換兩張的,多問一句,收銀又不滿意安排我們的座位是接近戶外開門位, 那度門是廚房重地, 經常有人出入,引致熱風吹入嚟 沒有冷氣 杯碟也很污糟沒有想到在the one的餐廳,都可以感覺像在大排檔總括來說,食物價錢不貴,食物水準也不錯,食物造型亦非常可愛, 可是所有店員都黑口黑面態度其差, 令到客人食得掃興 不然,我一定會推介給所有喜歡可愛食物的朋友, 為免大家受氣,我自己也不會再來, 近不會推薦, 完全影

杯碟也很污糟
沒有想到在the one的餐廳,都可以感覺像在大排檔

不然,我一定會推介給所有喜歡可愛食物的朋友, 為免大家受氣,我自己也不會再來, 近不會推薦, 完全影響好友相聚的心情
2017-09-30