2019-05-07 135 浏览
百變小櫻絕對係草根的童年回憶,沒有之一😤!同身邊朋友講起大家一定記得小櫻、基路仔同小狼😍。今次点心代表限時推出《百變小櫻Clear咭》點心,供應期去到15/7,想食就要把握機會啦🤗。🌸基路仔流沙包($35)呢個都可以話今次嘅一大特色點心💛!基路仔頭好可愛,其實係流沙包,不過今次包較厚,餡又唔夠多,失色咗啲👉🏻👈🏻! 🌸小狼雷沙流沙包($49)完全估唔到全晚最驚喜嘅點心係呢樣🤩!撕開中間的極度流心嘅芝麻餡❤️,就好似食緊芝麻糊一樣濃郁,好好味,非常推薦🙌🏻!🌸櫻花鮮蝦餃($49)好靚嘅粉紅色蝦餃,上面仲加上食用櫻花碎點綴🌸賣相美觀。蝦餃每次都覺得好好食,有大大粒原隻大蝦🦐,爽脆又鮮味。 🌸櫻花水信玄餅($39)晶凝通透的水信玄餅內加入糖漬櫻花🌸,帶有淡淡甜味,可加上黃豆粉同吃,還算不錯,只是價錢較貴。🌸鴛鴦水晶包($49)又紫又黃色的顏色非常搶眼,口感煙韌,帶點甜味,味道不算太特別。🌸三色雪山叉燒包($49)雪山包顏色吸引,尤其紫色十分漂亮💜,外皮酥脆,中間叉燒餡料香甜惹味,味道不錯👍🏻,推薦!🌸黑松露蝦多士($59)蝦多士很有驚喜😋,炸得脆身又不油膩,黑松露味很香,蝦又彈牙🦐,值得一試!
百變小櫻絕對係草根的童年回憶,沒有之一😤!

🌸基路仔流沙包($35)
基路仔流沙包

🌸小狼雷沙流沙包($49)
小狼雷沙流沙包

🌸櫻花鮮蝦餃($49)
櫻花鮮蝦餃

🌸櫻花水信玄餅($39)
櫻花水信玄餅

🌸鴛鴦水晶包($49)
鴛鴦水晶包

🌸三色雪山叉燒包($49)
三色雪山叉燒包

🌸黑松露蝦多士($59)
黑松露蝦多士

🌸芒果特飲($39)
味道像芒果益力多🥭,頗清新,而且很大杯。
芒果特飲
櫻花鮮蝦餃
芒果特飲
2019-05-03 112 浏览
【吃貨妹妹食什麼】#点心代表今日帶了吃貨曦曦去到尖沙嘴的点心代表,今期的主題是百變小櫻🥰雖然妹妹並不是好知道咩是百變小櫻,但是是我的童年回憶🥰以下是妹妹點的美食(看圖點菜🤤)🧒🏻 #基路仔流沙包(妹妹一見到基路仔就即刻話要🥰)以為會有流沙效果啦,點知是無嘅,而且妹妹咬勁耐都咬唔流沙🙈之後發現裏面嘅「沙」其實好少😑味道一般🧒🏻 #好友蒸腸粉(妹妹推薦👍)五個《百變小櫻》人物做成蝦腸,蝦幾大隻,妹妹就好鍾意食🥰打卡專用🧒🏻 #基路仔西多士(又是妹妹點的,不過食咗一啖就唔食🤭)Er......不是一般的西多士🙈味道有點....怪。而那塊基路仔好甜,甜到食唔到🙈🙈不過可能都是為打卡而去,打下卡呃Like是不錯的❤️如果問是不是好好食就.....見仁見智啦
【吃貨妹妹食什麼】#点心代表

以下是妹妹點的美食(看圖點菜🤤)

🧒🏻 #基路仔流沙包(妹妹一見到基路仔就即刻話要🥰)

🧒🏻 #好友蒸腸粉(妹妹推薦👍)

🧒🏻 #基路仔西多士(又是妹妹點的,不過食咗一啖就唔食🤭)

好友蒸腸粉
基路仔西多士
熱帶雨林菠蘿飯
2019-05-03
  • 好友蒸腸粉
2019-05-03 35 浏览
放假啦~今次去尖沙咀The One 既點心代表食下點心。呢間不定時會轉主題,今期就系 百變小櫻😍😍作為小粉絲,當然要去朝聖一番~首先,店舖內外都貼滿小櫻既圖片,亦有小型塔羅牌,碗碟上就無特別花紋,不過會有紙板俾大家一齊影相食物賣相非常吸引,份量適量,5會太細份。價錢適中,每款大概系 $3x-5x。味道方面都5錯,尤其蝦餃真系有好大隻蝦!而基路仔西多士入面並非花生醬,系流沙包入面既鹹蛋黃醬,非常美味!由於老公中意食辣,亦叫左麻辣手撕雞腸粉,味道都5錯,不過5食得辣既朋友就5建議啦~

2019-05-01
2019-05-03 49 浏览
点心代表又有新主題咯。今次的主角是Foodamin小時候喜歡的魔法少女百變小櫻﹐小櫻在點心上施魔法﹐當然不能錯過了﹐眾款主題點心相當吸睛﹐現場所見確實吸引了許多小櫻粉絲來朝聖打卡﹐重拾大家的童年回憶啊。小櫻生煎包($49)穿著中式造型的小櫻配襯著sakura櫻花色外皮的生煎包﹐充滿美感。生煎包上還灑上了幽香的櫻花蝦﹐與食物和主題皆非常搭檔。基路仔流沙包 ($35)與小櫻一起冒險的基路仔﹐大大個麵包造型很可愛。内裡流沙餡沙沙感重﹐液態感高非常流心﹐甜甜鹹鹹﹐十分好吃。好友蒸腸粉 ($49)以食物色素印上了小櫻和眾好友的頭像﹐顏色非常漂亮又沒有瑕疵﹐十分精緻。腸粉其實是鮮蝦帶子腸﹐蒸得滑溜溜﹐鮮蝦和帶子新鮮爽口﹐熱量低健康又美味。櫻花鮮蝦餃($49)蝦餃皮薄而且鮮蝦大大粒足料又鮮味爽脆﹐粉紅色配合透明外皮的蝦餃﹐面頭還灑上幼細的食用玫瑰花碎模仿櫻花﹐帶著滿滿的櫻花氣氛﹐相當有心思。米網煎餃子($35)色彩鮮豔的炸米粉網相當亮眼﹐完全符合卡通漫畫主題的色調。半煎炸的餃子肉香而且油量少。炸米網口感香脆﹐同樣不油不膩。太極芒果糯米飯($69) 小狼其實是香港人﹐以他為這個太極圖案芒果糯米飯登場實

小櫻生煎包($49)

基路仔流沙包 ($35)

好友蒸腸粉 ($49)

櫻花鮮蝦餃($49)

米網煎餃子($35)

太極芒果糯米飯($69)
小狼其實是香港人﹐以他為這個太極圖案芒果糯米飯登場實在是相當恰當。以白糯米和紫糯米造型太極圖案﹐非常特別。糯米軟糯有嚼勁﹐芒果香甜﹐椰香濃郁﹐令人滿足的甜品啊。

原個西瓜特飲($49)
原個迷你西瓜霸氣上場﹐鮮搾西瓜汁連果肉一起喝﹐清甜清新。以紙帶圍著西瓜的主角是小櫻的戀人小狼﹐造型同樣有氣勢啊。
2019-05-02 70 浏览
90後嘅朋友,無論男男女女都一定有睇過百變小櫻,仲要今時今日都仲識唱佢嘅主題曲,諗返起都覺得自己仲係好青春少艾 XD。知道The One果間點心代表今做緊百變小櫻即刻捉左個Fd黎食下,懷念下從前!呢位朋友想當年會買百變小櫻嘅精品、手機套果D嫁,捉佢黎就Perfect啦!一上The One 4樓一轉左就即刻見到一張張古羅卡,古羅卡入面仲要百變小櫻嘅主要角色係入面嘩嘩嘩~小櫻、小狼、知世、雪兔哥哥、基路仔、桃矢,全部係哂度呀,心心眼!連墊檯紙、Menu、裝飾都有百變小櫻嘅元素,童心大發,勁開心。我地叫左6個點心,分別有小櫻紫薯流沙包($45)、好友蒸腸粉($49)、櫻花鮮蝦餃($49)、鮮蝦炸春卷($59)、小狼玉子燒($49)同米網煎餃子($45),另外,仲叫左壺人參烏龍茶($24)。小櫻紫薯流沙包,有小櫻GE口麥頭一定唔少得啦,入面係紫薯餡,味道唔算話好甜,對我黎講,味道剛剛好,唔會太膩。好友蒸腸粉呢個名好搞笑,讀得快D就會變左好友正彩腸粉XD,某程度上做得死檔都應該把口唔會點收,都係腸粉黎嫁啦。每件腸粉都有1個人物角色係上面,搞到我少少唔忍心食添。上檯都幾熱辣,皮幾薄,入面有大大粒蝦

好友蒸腸粉呢個名好搞笑,讀得快D就會變左好友正彩腸粉XD,某程度上做得死檔都應該把口唔會點收,都係腸粉黎嫁啦。每件腸粉都有1個人物角色係上面,搞到我少少唔忍心食添。上檯都幾熱辣,皮幾薄,入面有大大粒蝦仁,甜鼓油另上,岩哂我呢D非要打下卡嘅人!

白色同粉紅色GE櫻花鮮蝦餃,上面仲要有D玫瑰花碎 同 金箔,賣相認真吸晴,蝦餃皮煙韌,蝦同樣夠滑夠彈牙,而且好似D蝦調左味,蒸完D味道帶左少少落個皮度,幾好味!

鮮蝦炸春卷上面插住D角色嘅竹簽,隔離檯嘅小朋友見到勁開心,係咁拎住D長春卷係度玩,春卷卜卜脆,又真係食得又玩得嘅。

小狼玉子燒,上面印住小狼整日用嘅符咒,諗起小狼保護小櫻嘅英姿真係好想再翻睇多次,玉子燒唔會太甜,而個蛋都幾滑。

米網煎餃子,餃子熱辣辣,連埋米網食,口感又軟又卜卜脆,點埋泰式辣醬食,食炸野無得輸。

我地坐左好耐,見到都幾滿座下,但店家都幾好,無趕人走,俾我地坐度夠皮自己走。
2019-04-23
2019-05-01 101 浏览
今次要講嘅餐廳係位於尖沙嘴The one嘅点心代表,餐廳食物以特色卡通造型為題,而我哋光顧嘅時候就以百變小櫻作主題。環境話雖係商場內,但係鄰近走廊嘅座椅淺窄,進食嘅時候經常被路人望住,私隱度略嫌不足。與此同時,佢哋員工嘅服務質素亦有待提升,當然食物嘅質素先係我哋最關注嘅元素。Dim Sum Icon is located at Tsim Sha Tsui The one, using cartoon characters to be the theme of their dishes, and Cardcaptor Sakura is the theme of the period. The environment is lack of privacy, as we are sitting near to the shopping mall corridor. Moreover, it has room for improvement for their staffs' service.基路仔流沙包 (Kero Steamed Egg Custard Buns) $35基路仔外觀嘅還原
基路仔流沙包

基路仔外觀嘅還原度都幾高,流沙混入唔少蛋,味道相比平時嘅流沙包鹹。但係流沙唔夠熱,而且同佔成個包嘅比例相對小,所以咬開都營造唔到流沙嘅感覺。整體而言,打卡成分比味道得分高。
The egg custard bun is apparently attractive with Kero's appearance. Custard is mixed with a substantial amount of egg while having a relative saltier flavour than other egg custard buns. However, the egg custard is not hot enough to give a fluidic texture. Overall, it worths more in terms of appearance than its flavour.

櫻花鮮蝦餃 (Sakura Shrimp Dumplings) $49
蝦餃上鋪上咗一層櫻花碎,味道都幾香,但除此之外都同普通蝦餃無異。不過其中一隻蝦餃入面竟然有一隻連蝦殼嘅腳,我太大力咬落去嗰時就插咗入啲牙肉到,希望廚房方面可以留意下。
Shrimp dumplings are covered with aromatic sakura chips, but it is nothing different from ordinary shrimp dumplings apart from this. Surprisingly, a shrimp leg with the shell is wrapped inside one of the shrimp dumplings, that the chef could be more cautious about it.
黑松露蝦多士

黑松露蝦多士 (Black Truffle Shrimp Toasts) $59
不得不提蝦多士係全餐最好食嘅一道菜,多士用咗蛋煎所以好香同脆口。黑松露伴蝦味道都好配合,而且黑松露味道好突出。新鮮出爐嘅蝦多士好夠熱,值得加分,惟多士底層略顯較油膩。
Black truffle shrimp toast is the best dish of the meal, with the toast fried with eggs, that gives it a crunchy texture. The flavour of black truffle is outstanding and matches perfectly with the shrimp. The dish is hot enough and can be further improved with a less oily toast.
太極芒果糯米飯

太極芒果糯米飯 (Glutinous Rice With Mango) $69
不得不提芒果糯米飯係全餐最難食嘅一道菜,芒果雖甜,但係型態蓉蓉爛爛,似芒果蓉多過芒果。糯米飯雪到好硬,好難先整得開,而更有部分紫米係仲未煮熟。整體而言,芒果軟過頭,糯米飯硬過頭,建議大家唔好叫依道菜。
Glutinous rice with mango is the worst dish of the meal. Although the mango is sweet, the texture is quite mushy. The glutinous rice is stiff and hard, while some of the purple rice is not even cooked. Overall, the dish is not complete at all, we recommend you not to try it.
2019-04-16
2019-04-30 51 浏览
百變小櫻 x 點心代表點心代表推出左一系列百變小櫻Clear咭主題美食,包括多款點心、甜品和飲品等。🤣🤣見到童年回憶百變小櫻,當要同屋企人去食飯打個卡啦!聽講最近新出有鮑魚叉燒酥,當然要試吓啦。上碟的時候發現鮑魚是原隻上,菜式誠意十足。而且叉燒酥的酥皮鬆脆,值得一試。其他的麻辣菜式味道也很不錯,食落辣得來不會是死辣的那種,帶點鹹香。Nice👅👅.🏠點心代表 尖沙咀彌敦道100號The ONE 3樓L308號鋪

百變小櫻 x 點心代表

點心代表 又轉咗點心主題了!今次係我童年回憶百變小櫻😍入座仲一人送一把小櫻嘅雙面扇😚.黑松露蝦多士 $59(四件) ⭐️基路仔西多士 $59基路仔流沙包 $35鮮蝦炸春卷 $58(五條)小狼玉子燒 $49櫻花鮮蝦餃 $49(四件) ⭐️小狼雷沙流沙包 $49(三個)小丸子椰皇 $59芝麻蜜糖雞中翼 $69 ⭐️.上面打⭐️嘅係我嘅推薦items!黑松露西多士好足料,黑松露份量多。即叫即炸,等咗一陣先食都仲好熱。櫻花鮮蝦餃皮唔厚,入面鮮蝦量足。芝麻蜜糖雞中翼雖然唔係小櫻主題,但有驚喜,炸得香脆,加埋蜜糖食落甜甜哋,食多幾件都得🤣同埋雞翼拆開哂做單骨,令人食得更方便。.不過以造型嚟講,都係基路仔流沙包同基路仔西多士最cute😝😚基本上今次嘅食物都OK,不過同行朋友話小狼雷沙流沙包食落太甜。小丸子椰皇入面原來仲有紫糯米,食落都唔錯,但小丸子太稔唔煙韌,所以建議大家叫原味椰皇($49)會更好🤣另外仲叫咗小狼原個西瓜特飲($49)同小櫻荔枝乳酪特飲($39),前者其實即係西瓜汁,後者其實係沙冰,同行朋友話都唔錯。餐廳同時有供應其它非小櫻主題嘅點心,我覺得春風得意腸($39)同鮮蝦菜苗餃($39)都好食,
點心代表 又轉咗點心主題了!
今次係我童年回憶百變小櫻😍

入座仲一人送一把小櫻嘅雙面扇😚

黑松露蝦多士 $59(四件) ⭐️
基路仔西多士 $59
基路仔流沙包 $35
鮮蝦炸春卷 $58(五條)
小狼玉子燒 $49
櫻花鮮蝦餃 $49(四件) ⭐️
小狼雷沙流沙包 $49(三個)
小丸子椰皇 $59
芝麻蜜糖雞中翼 $69 ⭐️
上面打⭐️嘅係我嘅推薦items!

櫻花鮮蝦餃皮唔厚,入面鮮蝦量足。

餐廳同時有供應其它非小櫻主題嘅點心,我覺得春風得意腸($39)同鮮蝦菜苗餃($39)都好食,可以一試👍🏻

本身對呢啲以卡通人物為賣點嘅點心都唔會抱好大期望,因為真係打卡為先🤣
但比起我上一次食,講真今次點心質素進步咗好多!
整體亦比之前美少女戰士主題嘅抵食啲,今次人均二百零蚊倒。
♡Dim Sum Icon x 百變小櫻magic card ♡⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ 超靚的小櫻點心 💕 百變小櫻係童年回憶 知道dim sum icon 出左小櫻點心好興奮!❤️😙櫻花鮮蝦餃$49粉紅色既蝦餃😝特別在蝦餃面頭有櫻花,食落真係有櫻花味,幾特別!皮薄餡靚!好大粒蝦肉超級彈牙😆黑松露蝦多士$59最好食係呢個 多士炸到脆卜卜 配埋彈牙既蝦好正 黑松露好香😆基路仔西多士$59基路仔好可愛 係一塊曲奇🍪 西多士要襯熱食 岩岩炸好 😆櫻花水信玄餅$39水信玄餅係好清既甜品 沾堆D粉食 💓米網煎餃子$45米網脆卜卜 豬肉餃子好香口 👍好友蒸腸粉$49每舊腸粉都唔同角色 😻食落都好好食 好多蝦肉 皮又唔會厚 😙小櫻紫薯流沙包$45兒前食過呢道既包覺得個皮較厚 但今次進步左 個皮薄左 紫薯又香同好真的 紫薯味 !☺️小櫻一口漢堡$49炸蝦肉burger 粉紅色好少女心 又幾好食 有生菜蕃茄好fresh~原個西瓜特飲$49必叫的西瓜特飲 用真西瓜榨的汁 唔係人做的西瓜汁😆⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎

櫻花鮮蝦餃$49

原個西瓜特飲$49
必叫的西瓜特飲 用真西瓜榨的汁 唔係人做的西瓜汁😆
📍地址
尖沙咀彌敦道100號The ONE 3樓L308號舖
Shop L308, 3F, The ONE, 100 Nathan Road, Tsim Sha Tsui
港鐵尖沙咀/尖東站 B1 出口, 港鐵尖沙咀/尖東站 N5 出口
☎️電話號碼
2019-04-26 75 浏览
一個好鍾意小櫻嘅閨蜜生日,於是同佢嚟試首先連餐牌/餐檯紙等全部印過哂算係有誠意嘅,而食物雖然同小櫻無大關係,但賣相算可以加分一嚟造型上最吸引嘅一定係基路仔奶黃流沙包,無論色同造型都夾基路仔,而且味道不太甜,凍左少少(係自己擺得太耐啫)都仲識流沙然後其他菜嘅造型都同角色無關係,純粹插支旗,櫻花蝦餃幾好味嘅,櫻花色(無櫻花味)但有少少玫瑰味首推係蝦多士,多士鬆脆,蝦彈牙,黑松露有味,至於小狼包,芝麻內餡,不過不失最失望係玉子燒,無蛋味,質感好實,唔夠軟滑粉絲一試無妨,最後老闆仲送左小櫻扇,食物質素不俗,只係環境稍逼,位同位之間無咩空位,隔離講咩完全聽哂,繁忙時段唔好諗住慢慢食慢慢坐
一個好鍾意小櫻嘅閨蜜生日,於是同佢嚟試

首推係蝦多士,多士鬆脆,蝦彈牙,黑松露有味,

至於小狼包,芝麻內餡,不過不失

最失望係玉子燒,無蛋味,質感好實,唔夠軟滑

2019-04-25
庆祝纪念
生日
2019-04-24 58 浏览
呢間新派點心店定期都會轉下卡通主題,而最近就係百變小櫻,我細細個既時候都好鐘意睇,當然就黎飲返個茶,懷念一下自己既童年回憶。 12點黎到已經好多人排隊,想食既真係要早少少到😵除左食物之外,餐廳既枱上面放左小櫻系列既牌,可以用黎影相,而牆壁都掛左系列既畫,好有氣氛。 一場黎到當然要嗌限定既小櫻點心啦!《基路仔流沙包》$35流沙效果一流,奶黃味好濃郁,而且個包都幾大包,可以同朋友一齊share,否則自己一個食會容易濟。《三色雪山叉燒包》$49呢個叉燒包有三隻顏色,好靚呀!不過三款既味道一樣。表皮帶微微酥脆,然後叉燒餡都幾多,而且唔會太多汁太咸,都唔錯。《小櫻紫薯流沙包》$45呢個唔推薦,紫薯味唔濃而且並非流沙的。《好友蒸腸粉》$49好有新意,每件都印有唔同角色,影相一流。腸粉皮薄滑,而且入面有大大隻蝦仁,口感爽彈。《櫻花鮮蝦餃》$49打卡一流!粉紅色既皮好靚!蝦餃皮晶瑩剔透,薄得來又帶啲煙韌嘅口感,而鮮蝦都好滑好爽彈。呢個又靚又好味,推薦! 除左食物唔錯,又好適合影相之外,呢度既員工服務態度都好好,雖然人多,但食物未到都會認真幫我地跟進👍🏻👍🏻

一場黎到當然要嗌限定既小櫻點心啦!

《基路仔流沙包》$35

《三色雪山叉燒包》$49

《小櫻紫薯流沙包》$45
呢個唔推薦,紫薯味唔濃而且並非流沙的。

《好友蒸腸粉》$49

《櫻花鮮蝦餃》$49

🌸百變小櫻魔法神奇誰可阻擋🌸🌸看我Sakura揮揮魔棒解開咀咒🌸🌸百變小櫻Magic從來無失手🌸🌸魔法變變變🌸🌸為追討古羅咭必生死戰鬥🌸其實差不多每次出新卡通嘅點心我都有去幫襯😬😬😬上次先去完美少女戰士食品除咗影得睇得,味道都唔錯🥰
🌸百變小櫻魔法神奇誰可阻擋🌸
🌸看我Sakura揮揮魔棒解開咀咒🌸
🌸百變小櫻Magic從來無失手🌸
🌸魔法變變變🌸
🌸為追討古羅咭必生死戰鬥🌸

其實差不多每次出新卡通嘅點心
我都有去幫襯😬😬😬
上次先去完美少女戰士
食品除咗影得睇得,味道都唔錯🥰
下午茶
百變小櫻魔法神奇誰可阻擋~90後耳熟能詳的歌曲,是百變小櫻呀! 位於尖沙咀的點心ICON,最近又有新主題,是我童年愛看的卡通片呢! 我曾經收過媽媽送的巨大基路仔和表姐送古羅卡,通通都安全收好在家哦~哈哈基路仔流沙包 $35超可愛的基路仔流沙包,基本上每位客人都有拿上手拍照呢。流沙餡非常澎湃,味道濃香,要小心呢。三色雪山叉燒包 $49三個包點之中,最美味的是雪山叉燒包。薄薄的酥化皮,味道甜甜的,叉燒餡軟腍,配搭起來很好唷。小櫻紫薯流沙包 $45紫薯餡色澤吸引,深紫迷人,但餡料不太多。黑松露蝦多士 $59最新的黑松露蝦多士,獲大家一致好評。呈上時已被香噴噴的黑松露吸引,麵包煎炸香脆,邊位脆得特別迷人,蝦肉量足又彈牙,值得推介呢。原隻鮑魚燒賣 $69香脆鮑魚酥 $69全新的鮑魚點心,氣派十足,鮑魚跟批底和燒賣同等大小,拍照起來太引人啦。基路仔西多士 $45每次來點心ICON,必點熱辣辣的西多士。是次的西多士是心型圖案,放上卡哇伊的基路仔,切開緩緩流出流沙餡,沾上蜂蜜更美味。太極芒果糯米飯 $69最後登場的是少女們的情人,李小狼! 小狼是香港人,芒果糯米飯甜品做成太極圖案呢。糯米軟煙靭,配上超
百變小櫻魔法神奇誰可阻擋~

90後耳熟能詳的歌曲

基路仔流沙包 $35

三色雪山叉燒包 $49

小櫻紫薯流沙包 $45

紫薯餡色澤吸引,深紫迷人,但餡料不太多。

黑松露蝦多士 $59

原隻鮑魚燒賣 $69

香脆鮑魚酥 $69

基路仔西多士 $45

太極芒果糯米飯 $69

最後登場的是少女們的情人,李小狼! 小狼是香港人,芒果糯米飯甜品做成太極圖案呢。糯米軟煙靭,配上超甜芒果更佳啦。
2019-04-22 74 浏览
已經一輪冇黎過点心代表,但今次出「百變小櫻」點心,真係大排長龍都要黎食😍😍😍 認真,首主題曲我到而家都仲識唱,啲角色我都係瞭如指掌,所以見到個餐牌同decorations真係好開心,啲童年回憶番哂黎🤤🤤必叫嘅係「基路仔流沙包」,因為真係成隻基路仔個頭咁上,造型超得意😍 一切開啲奶皇就流哂出黎,正!蝦餃都幾好食,蝦好大隻,皮算幾薄,又整到五顏六色咁,好有心思。另外春卷同蝦多士都好惹味,但份量都幾大😂 條春卷太長,我食左半條就算😂😂可惜今日黎已經賣哂西瓜特飲,我見其他人叫係原個西瓜咁上,好似好refreshing 咁🤣 不過臨走前佢送左把小櫻嘅扇比我,心情即刻好番哂😙

2019-04-21 169 浏览
點心代表又出咗新嘅主題系列,係我鍾意嘅百變小櫻啊!假期有時間就即刻去試呀⋯⋯都好多人排隊,好彩都唔會話等好耐就入到席👍我一定要瘋狂叫小櫻系列🤩好正,一人送咗一把扇,啱晒嚟緊夏天用,係靚靚嘅小櫻😚1️⃣基路仔流沙包$35基路仔超得意呀,實在唔捨得咬佢。呢個包唔知有賣相,餡料都一樣咁好食,流沙奶黃包是我飲茶系列的最愛😍2️⃣小櫻紫薯流沙包$45紫薯流沙包之前一直都冇見過,一於試吓新野。又唔錯喎,紫薯幾香😘最重要係有小櫻係個包面到🤩3️⃣小櫻生煎包$49淡淡的粉紅色再加上蝦乾,都幾配合到櫻花嘅主題🌸好有新意,同樣好有特色。4️⃣小狼雷沙流沙包所謂嘅雷莎其實就係芝麻,我覺得咁多款小櫻係入邊,呢款嘅賣相最為吸引,因為三個包都係唔同顏色,配搭得好精美。個餡係好似食緊芝麻糊咁,都好味呀🥳5️⃣櫻花鮮蝦餃$49不得不讚呢個蝦餃,都算皮薄餡靚,粉紅色嘅蝦餃皮第一次食哈哈😄幾有蝦嘅鮮味👍6️⃣黑松露蝦多士$59呢個上次食過幾好食,今次都一定要叫😋炸得好香脆。7️⃣太極芒果糯米飯$69黑白色嘅糯米飯,用太極黎形容我覺得好match,而且佢嘅形狀真係整到好似太極咁,好鍾意佢嗰種創新嘅思維。而且芒果糯米飯一定會好食🤗🤗8️⃣小丸子椰皇$59小

1️⃣基路仔流沙包$35

2️⃣小櫻紫薯流沙包$45

3️⃣小櫻生煎包$49

4️⃣小狼雷沙流沙包

5️⃣櫻花鮮蝦餃$49

6️⃣黑松露蝦多士$59
呢個上次食過幾好食,今次都一定要叫😋炸得好香脆。

7️⃣太極芒果糯米飯$69

8️⃣小丸子椰皇$59
小丸子非常之好咬口,煙韌,熱辣辣,同埋啲椰皇一齊食,三個字:冇得彈!

9️⃣原個菠蘿特飲$49
好有誠意嘅飲品,成隻菠蘿🍍都有滿滿嘅菠蘿汁,好甜🥰

1️⃣0️⃣原隻鮑魚燒賣$69
呢個真係推介大家食,成粒鮑魚呀有,見到佢都流晒口水。encore!!!🤤🤤

1️⃣1️⃣白胡椒豬肚雲吞$49
中式嘢嚟講都不能錯過嘅選擇:)足料啊!

1️⃣2️⃣人參烏龍茶$12
最後再飲啲茶中和返啲油膩感,一餐真係好滿足☺️

其實我好欣賞呢一間餐廳,因為佢真係好有頭腦,亦有創意,期待佢下一次轉嘅主題。