2016-12-29 1981 浏览
無錯, 又係佢, 點盅皇!早幾日寫佢飯, 今日寫下佢既魚旦腸粉燒賣.呢三種食物唔多講啦, 係人都知係買貨返黎加熱加醬: 但重點係:佢二十大元, 味道比同區明記的行貨甜醬好味道。老實, 食呢D只因為口痕, 但零食都係食物, 如果俾D心機去攪, 可以好食過山珍海味。其實要醬汁好味, 一定要自己調制, 就如酒樓的豉油一樣, 才可以俾食物畫龍點精之效。可惜的是, 香港真係愈黎愈公式花, 唔止商場, 連味道都係, 好行貨味.但幫襯點盅皇就預左, 不過明記專門賣幾樣野都咁行貨, 就要扣分.
無錯, 又係佢, 點盅皇!

早幾日寫佢飯, 今日寫下佢既魚旦腸粉燒賣.

:佢二十大元, 味道比同區明記的行貨甜醬好味道。

题外话/补充资料: 其實香港大約有一半既食肆既甜麻醬都唔係咁合我既胃口, 合既都俾業主迫走左, 做埋藥房:upset:
2016-12-26
1 分钟 (外卖自取)
  • 腸粉
2016-12-21 541 浏览
上週日, 食完晏仔, 接到電話話夜晚有局, 但約齊人要差唔多八點, 咁攪法, 肚仔一定餓, 不過諗起要解決個下午茶, 上水又係一個惱人的問題.出面茶記迫你飲杯野起碼三四十蚊, 可以食餐飯咁滯, 老實我唔係咁捨得, 呢個時候, 自然諗起呢間野。呢間話好食又未講得上, 但兩個字: 穩陣. 價錢明確, 十幾廿蚊有著落。是日整個鳳爪排骨飯, 22蚊整體黎講, 廿二蚊係抵食, 衛生亦係你基本上都見到, 畢竟係熱辣辣, 至於食物: 鳳爪有鼓汁味, 排骨幾淋, 亮點係佢俾幾塊椰菜俾你, 算係有少少心, 加D色彩響一盒飯裡面。

是日整個鳳爪排骨飯, 22蚊

鳳爪排骨飯
2016-12-18
1 分钟 (外卖自取)
鳳爪排骨飯
2015-11-09 1222 浏览
五點半 lunch,我想食豉汁蒸排骨呀,點知只有排骨飯,但無淨排骨點心賣囉。勁平囉,3 個點心 $41 蚊乍,平通街。香菇燒賣,啖啖肉又菇味濃都滿意,只不過係咸左少少同好鬼油淋淋囉,食完連潤脣膏都可以慳返。一路以來都係賣乾蒸燒賣喎,幾時變左香菇架?送錯貨?鮮竹卷,雖然比起香菇燒賣更加油膩,不過三個點心之中最好食囉 ﹗豬肉餡正,腐 皮嚥韌帶滑又索盡醬汁,好味道。但跟曉廚始終無得比,蚊髀同牛髀、天堂與地獄,不過要嘆曉廚高質點心要去到銅鑼灣呢!四寶雞紮,居然會係豬皮雞紮,最討厭豬皮當魚肚,扣分 ﹗不過難得用豬肚,加分 ﹗但係苦澀腍劈劈呢,再扣分!學埋唐記?衰野用豬皮做餡,雖則爽口但有一股油益味道,破壞晒整個味道組合。浪費我 quota 食豬皮雞紮,我淨 係要魚肚雞紮呀!仲要係芋頭,我唔食架,芋頭我一向都唔食,又要掉去垃圾桶。雞柳比平時食開既細左一半,而且過咸重口味呢。腐皮正常,不過乾爭爭無汁囉。

香菇燒賣、鮮竹卷
2015-08-29
  • 鮮竹卷
2015-11-09 704 浏览
一盅飯加兩個點心都只係 HKD30 蚊,真係好鬼平喎﹗豉椒排骨飯、乾蒸燒賣、四寶雞紮,一盅兩件都只係 HKD30,一分錢一分貨啦,以依個咁低價錢提供既質量算合格喇,唔難食。日日都經過,今日終於試佢一試喇。以依個大眾化價錢黎講質量都合格架喇服務員阿姐真係太過求其喎,大大力掉四寶雞紮落個盒度搞到爆開爛晒喇﹗溫柔啲好喎!如果我唔要求飯跟點心分盒裝,佢仲打算倒晒兩碟點心係飯上面一齊包添,救命﹗咁咪搞到個飯又濕又油!味道打晒交,撈埋晒一齊,哼!無汁點心可放同一盒,但點心一定唔可以同飯包埋一齊囉!埋葬係啲飯度咩!四寶雞紮,開呀﹗其實正確食發係一啖咬落去,並唔係拆開食架呢,您食漢堡包會唔會青瓜、雞蛋、蕃茄、牛肉抽出黎續樣食呢?咁就唔係漢堡包、唔係四寶雞紮啦!精髓就係要一啖有齊四種質感、四種味道。腐皮捲住豬肚、雞柳、芋頭,仲有疑似魚肚又似豬皮既物體﹗即刻試試先,塊野好爽口喎,仲有點油益味,唉﹗好一塊披著腐皮的豬,扮魚肚既豬皮,我好鍾意食軟棉棉、滑溜溜,鮮甜味美既魚肚架﹗唔係依塊豬皮囉,雖則明白生意難做,價錢掙幾倍呢。 等價交換,可以賣得咁平都可以理解既。腐皮有點乾韌,豬肚爽彈而不苦澀,雞柳雪白味濃彈彈

好一塊披著腐皮的豬,扮魚肚既豬皮,我好鍾意食軟棉棉、滑溜溜,鮮甜味美既魚肚架﹗唔係依塊豬皮囉,雖則明白生意難做,價錢掙幾倍呢。 等價交換,可以賣得咁平都可以理解既。腐皮有點乾韌,豬肚爽彈而不苦澀,雞柳雪白味濃彈彈的。我唔食芋頭架,多謝晒。

乾蒸燒賣,大舊就夠晒大舊啦,但咬落口感鬆散,仲食到成口油添 ﹗味道都算可以,有點點豬肉味,感覺非常油膩。點解我食唔到有蝦既?留心睇一睇,好多肥豬肉呀!難怪一口油,唔係咁搞笑諗住扮蝦麻?面頭撒上一堆無味咸蛋黃粒作點綴,蒸到過晒火,濕淋淋又黏口,整體味道還可以既。唔係講笑,肥豬肉真係多得很﹗

潮洲粉果,嘩﹗層皮勁厚,易飽肚?嘩!好油呀,口感會滑一點?餡得好少,得一篤仔,仲勁重芹菜味。我由細到大都食唔到芹菜架,覺得好嗅想反胃。依家成粒啪左入口,唯有格硬忍住,成舊吞落肚囉,剩返兩舊只好掉落垃圾桶。

鮮竹卷,好味喎!醬汁香濃,腐皮滑而嚥韌,一咬爆汁,正!

豉椒排骨飯,真係 HKD20 蚊盅?好平喎﹗味道又唔係差,可以講得上係滿意添。飯就夠晒多喇,飯粒夠香又唔係太濕太腍,合格。飯粒蒸得夠嚥韌乾爽,飯香撲鼻,欣賞。但係排骨比例就似乎少左啲,排骨不太肥而且醃得入味香甜,好味噃!排骨骨多、肥膏多而肉少,肉質較為硬身,但豬肉香甜,味道又滿意噃。甜豉油清香又唔係太嗆又無過咸,層次就略為遜色,單調了一點點,唔會有令人越食越想食既感覺 ﹗豉椒排骨飯都算平靚正,唔掛得咁多食客排隊啦。上水最好食既排骨飯係邊間呀?點盅王?馬仔記?榮發?

咸魚肉餅飯,居然係梅香!梅香您近來好麻?好多年無見喇!依家已經好少撞到食肆會用梅香咸魚,難得。就算我舖頭都只係用普通硬咸魚乍,因師傅堅持無辦法。梅香咸魚撈飯最正,因為夠霉夠腍,彷如魚肉醬一樣包住飯粒,可以撈得均勻,每一啖都嚐到咸魚梅香。咸香獨特,混上甜豉油再跟豬肉融合跳進口中,肉香魚香加清甜甜豉油、肉彈魚漿飯嚥韌,那裡有得彈?好味!

其實見 menu 都唔係太多選擇,蒸飯約有五六樣啦,點心又係五六樣囉。做食肆生意當然款式越少越好,成本易控制、損耗易控制、質量易控制麻,咪好似日式拉麵名店咁,只賣一款湯麵,獨孤一味!

乾蒸燒賣
2015-06-18
咸魚肉餅飯
  • 鮮竹卷
2015-11-09 597 浏览
上水火車站側惡魔之橋供應既辣魚蛋腍劈劈又無味,仲得六七粒都要收 HKD10 蚊,真係難晒譜架﹗唔洗交租唔洗交稅,淨係比舵地都賣咁貴!難為班正當商人捱貴租!難得遇到美女有返工,忍唔住走過黎幫襯一下。操跆拳前食碗魚蛋打打底先,返李福林應該唔會操到嘔。美女有返工點都要拮串魚蛋先,閒時拮一拮,良晨拮日幾時都得!辣魚蛋,每碗 HKD10 蚊有十粒,一碗魚蛋兩種口感咁奇怪呢,唔同牌子?一半係真魚蛋結實彈牙,另一半假魚蛋腍劈劈!撈上自家辣沙嗲夠香夠辣,好味道,正啊!應該係煮既時間唔同,結實微彈魚蛋口感完全滿意無投訴!香辣沙嗲夠刺激,淡淡咖哩香噴噴,魚蛋結實有彈性!魚肉燒賣,好唔掂!無味道不特止,仲要蒸到腍劈劈,濕到爛。

魚肉燒賣,好唔掂!無味道不特止,仲要蒸到腍劈劈,濕到爛。

2015-06-14
5 分钟 (外卖自取)
$15 (其他)
  • 咖哩魚蛋
2015-06-05 558 浏览
肚餓時又唔想食7仔既假燒賣,於是去左點盅皇食佢既真燒賣,12蚊一籠有4隻,大大一隻非常抵食, 少少蝦肉, 豬肉量十分充足,菇唔算香但有少量吊味,味精唔會落太多,比起7仔果D已經好太多,而且又唔貴, GOOD!
肚餓時又唔想食7仔既假燒賣,

於是去左點盅皇食佢既真燒賣,

12蚊一籠有4隻,

大大一隻非常抵食,

少少蝦肉, 豬肉量十分充足,

菇唔算香但有少量吊味,

味精唔會落太多,

比起7仔果D已經好太多,

而且又唔貴, GOOD!

外卖自取