2023-11-14 53 浏览
同朋友嚟食烤魚,每次都好期待。因為烤魚嘅調味好麻甩好正,同平時喺屋企食嘅蒸魚烹調方式上面好唔一樣,川式嘅麻辣令人未能忘懷。除咗烤魚之外,我哋都叫咗一啲小食食。串燒最快嚟到,喺等待烤魚煮滾嘅途中,可以止下口癮。我哋叫咗原條燒魷魚同埋烤牛舌,兩個嘅口味都可以customised,每串串燒都有客製化嘅服務幾好。因為烤魚已經辣,所以我哋叫咗走辣,多孜然粉好惹味下晝食,5點前落單仲有得任食配菜本身條魚已經好大好厚肉,魚肉十分雪白。青椒嘅調味越煲就越辣,食落個嘴仲有啲痲痹添!配菜方面,我哋叫咗火鍋粉同埋豆皮,好索湯。不過可惜火鍋粉太軟好易斷,唔夠煙靱。近門口嘅位置會見到師傅喺度燒烤,一條條切開嘅茄子,加上滿滿嘅蒜蓉真係好香

除咗烤魚之外,我哋都叫咗一啲小食食。
串燒最快嚟到,喺等待烤魚煮滾嘅途中,可以止下口癮。

下晝食,5點前落單仲有得任食配菜

本身條魚已經好大好厚肉,魚肉十分雪白。
青椒嘅調味越煲就越辣,食落個嘴仲有啲痲痹添!

2023-11-11 70 浏览
烤魚工坊係我係香港為數不多食過四次嘅烤魚,超級惹味!重慶風味十足。店內範圍好好,d服務員手腳快,上菜及快,唔洗等咁耐。鐵板豆腐次次食都必點,好香。蒜味足呢set烤串超抵食,168蚊有48串。
店內範圍好好,d服務員手腳快,上菜及快,唔洗等咁耐。
鐵板豆腐次次食都必點,好香。蒜味足
呢set烤串超抵食,168蚊有48串。
2023-11-11
  • 烤魚
2023-11-11 39 浏览
旺角行街食江團魚火鍋旺角行街,門口睇到介紹食江團火鍋。2人就入內試吓,限時90分鐘。環境燈光比較昏暗,個人就唔係太喜歡。如果喜歡霓虹燈的環境應該唔錯。因影相效果怪怪的🤨江團魚叫了唔辣的口味。
旺角行街食江團魚火鍋
旺角行街,門口睇到介紹食江團火鍋
2人就入內試吓,限時90分鐘。

江團魚叫了唔辣的口味。
2023-11-10 39 浏览
#搞串個pantry香港本土品牌🇭🇰,超正宗,地道烤魚🔥,值得再encore。食烤魚一定係嚟烤魚工房,唔止烤魚好味💥,燒烤亦唔輸蝕🍖,超惹味。今次我哋嚟咗呢一間 #四川菜 餐廳,佢喺 #元朗 同 #旺角 都有分店。舖頭用咗好多霓虹燈🌈風格嘅裝修,同埋一入舖頭已經聞到好香嘅麻辣味🌶️,好開胃。🐟江團魚(青椒)($329)有紅辣椒、綠辣椒、花椒枝,所以湯底味道超濃郁,超豐富,好辣、好過癮。條魚本身有煎香咗,更加有多一重風味。🌱海帶苗($20)比起普通嘅海帶,更加鮮嫩軟滑,而且吸收咗湯底濃郁嘅湯汁,同樣係好刺激、好惹味。🥒萵筍片($20)萵筍本身好鮮甜清新,就算係辣湯裏面煮過,裏面都仍然係清爽嘅感覺,食到中途解下辣一流。🦆鴨血片($20)鴨血真係好夾麻辣,麻辣嘅香濃味道、軟滑嘅鴨血、而且冇血腥味,真係唔錯!🦪錫紙花甲($49)用咗好多蒜蓉調味,而且仲有料理酒,令到花甲嘅鮮味吊咗出嚟,而且超級香濃。🍜蔥油拌麵($36)就算怕辣嘅朋友都可以揀唔辣,而且可以按照喜好刪減香料,不過本身嘅蔥油香味已經令到成個拌麵好香、好吸引。🍊冰爽葡萄紅柚($36)同最近好興嘅手打檸檬茶相似,有超級多果肉粒,每一啖都飲
#搞串個pantry

🐟江團魚(青椒)($329)

🌱海帶苗($20)

🥒萵筍片($20)

🦆鴨血片($20)

🦪錫紙花甲($49)

🍜蔥油拌麵($36)

🍊冰爽葡萄紅柚($36)
同最近好興嘅手打檸檬茶相似,有超級多果肉粒,每一啖都飲到果汁同埋果粒嘅豐富配搭。

🍏蜂蜜蘋果蘆薈綠茶($33)
本身經典嘅蜂蜜蘋果配搭好清香,裏面仲有蘆薈粒,食落清爽。
2023-11-05
2023-11-09 38 浏览
今日決定同朋友吹吓水,所以決定食依家宵夜。咁我哋就喺九點之後入座,佢嘅烤魚套餐十分之抵。叫咗一個烤魚二人套餐都係$299😍佢有大大條嘅烤魚。仲可以揀四款串燒,咁我哋就揀咗韭菜、燒大腸、燒雞腎同埋薯仔。全部嘢平均都好好食🤤而且我哋四個人食真係夠晒☺️☺️仲叫40吋串燒嘅套餐😌😌都係一百幾蚊就有😍😍😍非常之出色同非常之抵😚😚另外佢嘅飲品仲有好多選擇。最出色嘅係益力多沙冰食完辣嘢非常之解辣
內地食烤魚瘋傳到香港,烤魚工房由元朗殺出到旺角,算是最正宗的烤魚店,除了烤魚還有串燒,現場即點即烤餐廳環境有獨特風味6款烤魚口味中,點了鮮青椒味,麻辣度均可選擇,江團魚$329,是魚質最好,只有中間一條骨一大鍋魚放到眼前,火爐烘著,青椒鋪滿魚面上,越滾越辣,魚骨更是拆了,魚肉非常厚又夠滑,可以媲美深圳探魚的烤魚整餐飯,店員更主動加湯加火,非常有服務當日是中午時間去,原來10-11月有優惠是任食配菜‼️‼️,餐牌上的配上都是任食,毛血旺就+$30。鴨血片,火鍋粉是必點之選,兩款都是吸收晒湯的精華之後再加一份黑豆花,口感較腍,用新解黃豆製成,同樣是吸味的加了一份烤茄子,夠蒜夠辣夠淋,烤得剛好!至尊水果茶,是店員誠意推介,上檯時有點驚訝,6-7款水果,仲要好大杯,解辣

餐廳環境有獨特風味

6款烤魚口味中,點了鮮青椒味,麻辣度均可選擇,
江團魚$329,是魚質最好,只有中間一條骨

整餐飯,店員更主動加湯加火,非常有服務

鴨血片,火鍋粉是必點之選,兩款都是吸收晒湯的精華

之後再加一份黑豆花,口感較腍,用新解黃豆製成,同樣是吸味的

加了一份烤茄子,夠蒜夠辣夠淋,烤得剛好!

烤魚工房在旺角區有2間分店,位置方便,地方大,氣氛好~是吃烤魚的一個好地方!聽說是烤魚界的天花板,所以今晚特地和朋友來一試(≧∇≦)我們點了:毛血旺烤魚 (小麻小辣) $319江團魚 +$40 豆腐皮+$20 朋友最愛吃豬紅、鴨血等食物,所以今次試毛血旺口味,點了小麻小辣湯底!加多$40便有肉質嫩滑的江團魚,而且相對少骨,邊吃邊聊天最適合不過,不必小心細骨o(≧v≦)o 江團大大條,配上火紅的麻辣配料,賣相一百分!非常新鮮,魚肉嫩滑。湯底麻辣鮮香,個人認為毛血旺口味是最抵食的!因為配料最最最豐富,除了毛血旺,還有蓮藕、薯仔、青瓜🥒、牛柏葉、午餐肉、有機黑豆花(≧∇≦)正到!推薦啊! 另外每款配料+$20 ,加配料最吸味的豆腐皮(≧∇≦)串燒胸口油 $36油香十足!牛味香濃! 烤土豆片 $15介乎於爽脆和軟硬的口感之間~ 配上龍龍的孜然粉香氣,惹味十足。! 蔥油拌麵 $36蔥油非常香口,麵條Q彈! 至尊水果茶💰43又是吸精之作,非常足料,將個迷你小果盤,大杯又香甜,有齊藍莓、西瓜、蘋果、士多啤梨、百香果、檸檬、火龍果、橙(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)香甜又解辣! 冰爽葡萄香柚 $36絕對有意外驚喜!非常

我們點了:
毛血旺烤魚 (小麻小辣) $319
江團魚 +$40
豆腐皮+$20

另外每款配料+$20 ,加配料最吸味的豆腐皮(≧∇≦)

串燒胸口油 $36
油香十足!牛味香濃!

烤土豆片 $15

蔥油拌麵 $36
蔥油非常香口,麵條Q彈!

至尊水果茶💰43

冰爽葡萄香柚 $36
絕對有意外驚喜!非常好看又好喝(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)滿滿的一杯香柚飲品!
2023-11-06 31 浏览
食過元朗總店,今次就腳去旺角分店,旺角店環境尚算寬敞,冷氣夠….味道一樣好香,好新鮮,串燒夠惹味,我地9點後到,仲有2人餐4人餐揀,勁抵食…….有個小哥哥服務態度好好👍🏻
2023-11-06 39 浏览
平日生活忙碌冇時間特登返內地食烤魚,所以一想食烤魚就會諗起烤魚工房💕係香港都可以食到正宗嘅川渝風味🐠.▫️毛血旺烤江團魚 $359麻辣與江團魚絕配❣️另外配有薯仔、蓮藕、毛肚等配料,份量十足又惹味😋.▫️重慶把把燒 $169/48串中式燒烤最適合配啤酒🍻一個價錢擁有多種口味嘅串燒,例如粟米、羊肉、五花腩、魷魚等,適合與朋友分享👍🏻.💬食物味道正宗之餘份量亦十足,環境開揚適合朋友聚會,推薦!.How Fish Gong Fang is a local grill fish brand in Hong Kong, they serve authentic Sichuan and Chongqing-style grilled fish. .▫️ 𝐒𝐩𝐢𝐜𝐲 𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐖𝐡𝐨𝐥𝐞 𝐅𝐢𝐬𝐡 𝐢𝐧 𝐌𝐚𝐥𝐚 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞 $359The combination of the spicy Mala sauce and whole fish is excellent! It's served with ample potatoes, lotus root, tripe, and other
▫️毛血旺烤江團魚 $359
▫️重慶把把燒 $169/48串
💬食物味道正宗之餘份量亦十足,環境開揚適合朋友聚會,推薦!
The combination of the spicy Mala sauce and whole fish is excellent! It's served with ample potatoes, lotus root, tripe, and other flavorful ingredients, making it both generous and delicious.
▫️ 𝐂𝐡𝐨𝐧𝐠𝐪𝐢𝐧𝐠 𝐒𝐤𝐞𝐰𝐞𝐫𝐬 $169 for 48 skewers
Chinese BBQ skewers, best paired with beer! For a reasonable price, you get a variety of skewers like corn, lamb, pork belly, squid, and more, perfect for sharing with friends.
💬 The food is authentically delicious and served in generous portions. The open and spacious ambiance is great for gatherings with friends. Highly recommended!
用餐优惠
試食活動
2023-11-05 36 浏览
真心覺得好食,兩次我都係食青椒烤魚,好好食😋有3款魚揀,試過平同貴d果款魚都好嫩滑,又無骨,好有重慶風味呢set串燒抵食又好食,百幾蚊有咁多串,仲有熱爐烤住保温keep住熱鴨血好軟滑必食茄子好食,必食燒生蠔又大隻,鮮甜好食勁juice呢度好好氣氛好熱鬧,服務又幾好,員工都好爽手。所以keep住好多人嚟,經常大排長龍,有兩次想食,上到嚟見到太多人等,所以放棄冇食到呢杯水果茶勁大杯,唔太甜,勁足料好飲

鴨血好軟滑必食

茄子好食,必食

燒生蠔又大隻,鮮甜好食勁juice

呢杯水果茶勁大杯,唔太甜,勁足料好飲
庆祝纪念
生日
2023-11-03 43 浏览
今日又黎到烤魚工房,我同男朋友都好鍾意呢間鋪頭,之前食開登打士廣場嗰間,今次見到開左新分店就黎試下一上到去,已經見到好多人等緊位,不過呢間分店有樣好,可以遙距取票,所以我地唔需要等好耐就入到。入到去,全場爆滿,果然係香港烤魚界嘅天花板 ,鋪頭裝修都好靚,係夜店風,係呢度食好有feel ,唔怪得好多人都話係香港最正宗、最地道、最受年輕人歡迎嘅烤魚店。真係好多後生仔過黎食烤魚工房最近仲做緊10月優惠,中午12點到5點食可以任食配菜👍👍今次我地叫左1️⃣鮮青椒味-江團魚(小辣中麻少油少鹽)💰329食烤魚最怕好油膩,烤魚工房可以揀少油少鹽真係好吸引,啱曬唔同人需要,鮮青椒味係最受歡迎嘅口味,食落麻辣鮮香,中麻好正,食到流曬鼻水🫣江團魚肉質嫩滑、少骨、厚肉,超級飽,強烈推薦😍😍😍另外仲免費送左自制黑豆花,好吸湯🥰2️⃣烤生蠔🦪(3隻)💰75男朋友好鍾意食,次次都會叫,生蠔今次揀鮮青椒口味,生蠔好新鮮,加埋鮮青椒,令到味道提升左❤️3️⃣串燒海蝦🦐💰40海蝦肉質紮實,加左孜然粉烤完好惹味😚😚4️⃣烤鮮魷魚🦑💰59魷魚🦑新鮮厚肉,食落好鮮甜🥳5️⃣烤肥腸💰39肥腸必叫,外面焦脆、裡面軟糯😎6️⃣烤牛仔骨💰39牛仔骨份量都多,

今次我地叫左
1️⃣鮮青椒味-江團魚(小辣中麻少油少鹽)💰329

2️⃣烤生蠔🦪(3隻)💰75

3️⃣串燒海蝦🦐💰40
海蝦肉質紮實,加左孜然粉烤完好惹味😚😚

4️⃣烤鮮魷魚🦑💰59
魷魚🦑新鮮厚肉,食落好鮮甜🥳

5️⃣烤肥腸💰39
肥腸必叫,外面焦脆、裡面軟糯😎

6️⃣烤牛仔骨💰39
牛仔骨份量都多,而且唔會好肥,牛味濃郁🥰

7️⃣厚燒牛舌串💰36
牛舌好軟熟,好似食牛肉咁😌

8️⃣烤茄子💰36
茄子塗滿左蒜蓉醬,好香甜,燒烤必叫😋

9️⃣至尊水果茶💰43
水果茶有好多新鮮水果、好似士多啤梨🍓、百香果、橙、火龍果、椰果等,飲落酸酸甜甜,好解辣❤️

🔟冰爽葡萄紅柚💰36
見到呢杯寫網紅飲品,即刻叫黎試下,飲落好清新,又大杯,仲有好多柚子果肉,唔怪得咁受歡迎😋

消費價錢:2人💰805,人均💰402.5

結論:
(10分為滿分)

味道:9/10
性價比:8/10
回頭指數:9/10

餐廳名稱:烤魚工房 (旺角商業大廈) (旺角)
餐廳地址:旺角亞皆老街16號旺角商業大廈2樓
  • 鮮青椒味烤魚
✨ 經過3年疫情,依家開返關大家都衝返大陸食嘢,其中一樣我自己都幾鐘意食嘅烤魚。喺香港嚟講,烤魚工房嘅味道真可以媲美深圳探魚嘅烤魚店👍🏻完全有北上烤魚風味,夠曬「川味」🥰而且,烤魚工房真係最受歡迎烤魚店,人氣絕對唔少野,貴為連續6年排隊王,真係無呃人,如果walk-in,食飯時間真係有排等,建議係The GULU 拎定飛先😜🍽️ 芥末魚皮 $52芥末味魚皮其他食店比較少見,所以嗌嚟試下。眼不見芥末,但食落芥末味濃厚,比起一般麻辣涼拌更加惹味🌶️喺辣與攻鼻之間。🥓 厚燒牛舌串 $36兩串牛舌都十分厚切,食落嚼勁有肉汁💦調味料唔算重手,所以保持到牛舌嘅原汁原味😋🦪 燒生蠔(3隻) $75蠔肉十分飽滿,多蒜蓉得嚟唔會太多油🧄味道真係貼近內地,而且以香港嚟講,依個價錢真係抵食🤭🐟 招牌毛血旺味江團魚 $319+$30建議揀江團魚,因為最少魚骨,食落最方便❗️落單時可以揀大中辣之餘,仲可以揀大中小麻、多油少油、濃味少鹽,多湯少湯等,超級客製化💯烤魚一上枱,真係嚇親😱十分足料,配料完全鋪滿成條魚(配料有牛栢葉、鴨血、黃喉、土豆片、蓮藕片、大荳芽、午餐肉等),魚肉厚實,食落好嫩滑🤤而且吸收曬麻辣湯底,用料
芥末魚皮

🍽️ 芥末魚皮 $52

🥓 厚燒牛舌串 $36
燒生蠔

🦪 燒生蠔(3隻) $75

🐟 招牌毛血旺味江團魚 $319+$30
建議揀江團魚,因為最少魚骨,食落最方便❗️落單時可以揀大中辣之餘,仲可以揀大中小麻、多油少油、濃味少鹽,多湯少湯等,超級客製化💯烤魚一上枱,真係嚇親😱十分足料,配料完全鋪滿成條魚(配料有牛栢葉、鴨血、黃喉、土豆片、蓮藕片、大荳芽、午餐肉等),魚肉厚實,食落好嫩滑🤤而且吸收曬麻辣湯底,用料新鮮,口味驚艷!加上一路有個火滾住,🔥每一啖都熱辣辣,好惹味。食到咁上下,無火仲可以嗌職員換火,繼續滾住熱辣辣咁食😜
至尊水果茶

🍹 至尊水果茶 $43
賣相幾靚,而且真材實材!大大杯水果茶真係有果肉🍎🥝百香果味好突出,飲落微酸開胃、清新健康,健康養顏又十分解渴😍
⭐整體︰9.0/10
芥末魚皮
燒生蠔
至尊水果茶
2023-11-01 9 浏览
服務好味道好乜都好 好耐未喺香港食過咁正宗嘅重慶嘢 食材好新鮮豆花好好食,仲有免費小食送好抵 又好味 建議嗌小辣就得辣椒會越煮越辣魚肉好林好新鮮喺香港嘅大家一定要來是值得推薦
2023-11-01
1K
2023-11-01 79 浏览
要食好嘢何苦要逼上深圳做沙甸魚?香港又唔係冇有間自稱香港烤魚天花板嘅烤魚店,夜店style打卡有feel,唔怪都有唔少後生嚟呢度蒲頭呢間烤魚口味都好特別,竟然有鹹蛋味,湯底鹹香豐富,同時味道正宗地道大大條清江魚,肉質鮮嫩啖啖肉,同深圳嗰啲有得揮食烤魚當然要嗌配料啦,闊薯粉一定走唔甩,彈牙又索汁捲住海苔嘅響鈴,同鹹蛋湯底非常match。捉住10月嘅尾巴,原來12-5係任食配料,早知早啲嚟啦除咗烤魚,呢度同時有串燒,牛舌超級厚切,辣粉調味刺激香口烤小饅頭燒得好脆,點煉奶食一絕紅糖糍粑作為烤魚必食甜品,當然不能缺席,脆脆地甜甜地好解辣烤生蠔半份有三大隻,揀咗蒜味,有激多蒜蓉調味,勁香濃,蠔肉又滑捋捋錫紙花甲份量好多,蜆肉足料,仲有啲粉絲墊底啤酒有買一送一,仲要係Hoegaarden果味系列,珊瑚柚味好開胃清新最新奇嘅紅桑子味,亦好好飲
要食好嘢何苦要逼上深圳做沙甸魚?香港又唔係冇

鹹蛋蒜香酸菜

大大條清江魚,肉質鮮嫩啖啖肉,同深圳嗰啲有得揮

火鍋粉

食烤魚當然要嗌配料啦,闊薯粉一定走唔甩,彈牙又索汁

海苔響鈴

厚燒牛舌串

除咗烤魚,呢度同時有串燒,牛舌超級厚切,辣粉調味刺激香口

烤小饅頭

烤小饅頭燒得好脆,點煉奶食一絕

紅糖糍粑

紅糖糍粑作為烤魚必食甜品,當然不能缺席,脆脆地甜甜地好解辣

烤生蠔

錫紙花甲

錫紙花甲份量好多,蜆肉足料,仲有啲粉絲墊底

Hoegaarden珊瑚柚白啤酒

Hoegaarden紅桑子白啤酒

最新奇嘅紅桑子味,亦好好飲
2023-10-24
紅糖糍粑
烤生蠔
錫紙花甲
  • 鹹蛋蒜香酸菜味烤魚
真係班朋友聚會都離不開打邊爐,串燒。。。同酸菜魚,又會久唔久要去食下烤魚!成日都食到好食嘅烤魚,今次唔例外🫰🏻同樣勁出色嘅係同步有埋好好食嘅串燒呀😝就算坐到200人都要等位,就知有幾好食啦😌!🍲首先主菜一定要叫咗香辣豆花濟江魚,真係勁大條,煮出嚟好入味又唔會爛晒啲肉!好味🌟🌟🌟🌟🦪烤生蠔唔同出邊淨係落蒜蓉,佢自家調製左味粉極度之野味好味🌟🌟🌟🌟🍢24串燒組合每串到細細串,又係好重香料,最特別嘅係一串串嘅粟米粒,餸啤酒一流好味🌟🌟🌟🌟🌟🙌🏼呢個一定要推介,今次首選芥末魚皮,佢有少少芥末,Wasabi又唔係太搶,爽口嘅魚皮,簡直一絕🙌🏼😌💯🥩安格斯肥牛唔錯,靚牛👍🏼牛魔王拼盤,士豆片,娃娃菜!打邊爐或者烤魚一定要叫嘅材料,呢間工房嘅出前一丁,火鍋粉係預先煮好咗,所以擺落個鍋度1分鐘就可以食,超方便🤝🏻好味🌟🌟🌟🌟🍹最靚係呢杯至尊水果茶😍其實都係見到隔籬枱叫🤩 賣相勁吸引,所以就叫咗杯,入邊好多新鮮生果,食完咁重口味嘅嘢,呢杯水果茶絕配👍🏼飲品,誠意推介!好味🌟🌟🌟🌟🌟💯回頭率🈵🈵🈵🈵🈵🚻店內有男女廁🪑目測坐位容納200人以上🚇旺角地鐵站1分到即到====================生啤

好味🌟🌟🌟🌟

🦪烤生蠔唔同出邊淨係落蒜蓉,佢自家調製左味粉極度之野味

好味🌟🌟🌟🌟🌟

好味🌟🌟🌟🌟🌟💯