2019-06-13 500 浏览
大家黎到天后,除左諗起維園大球場外,仲會諗起咩呢?自從今日以後,小編就會諗起係施弼街既一間串燒店—「燒喜」。首先係因為店內嘅環境都幾舒適,店面雖則唔算大,但座位都算闊落,感覺係特別適合同好朋友傾下計,慢慢食嘅休閒串燒店咁,而且老闆都幾親切,所以小編印象都特別深刻。除此之外,店內嘅食品都幾吸引,特別係串雞皮,雞翼燒同京葱牛肋粒。先講「雞皮」啦,雞皮炸得好鬆脆可口,調教味道都適中,價錢亦合理,小編覺得可以再食多次,但缺點就係雞皮串埋一齊太薄,進食方面就比較難啲。其次就係「雞翼燒」,老闆事先將雞翼一分為二,方便客人進食,呢個細心行為的確抵讚,而且味道唔錯,雖然只係用鹽黎醃製,但亦都唔會蓋過原先嘅肉味,反而將雞翼嘅味道更加帶出黎,所以小編誠意推介俾大家,希望大家可以黎試下。最後係「京葱牛肋粒」喇,牛肋粒同樣都係用鹽醃製嘅,仲配上甜甜地嘅醬汁上面,同時老闆都再次好用心咁將牛肋粒嘅邊燒到脆口,當夾起牛肋粒再連埋爽口嘅京蔥一齊食嘅時候,仲可以加添多一份清爽甜嘅層次感,將肉味更加昇華。總結而言,小編認為要求唔高嘅人,都可以黎呢間小店一試嘅,除左試呢度嘅食物,最重要仲可以一嘗呢度親切嘅人情味添。
大家黎到天后,除左諗起維園大球場外,仲會諗起咩呢?

自從今日以後,小編就會諗起係施弼街既一間串燒店—「燒喜」。

2019-06-12
  • 雞翼燒  /雞皮
2019-04-27 277 浏览
在香港这两年也造访过不少的名店,也许是报的期望过高,总之真正令人满意的没有想象那麽多。今日在大坑这家只有几张桌子的烧烤店,点了盐烧马友、烤春鸡、烤牛舌、一口番薯、芝士、韭菜和茄子,没有一样不好吃的。太太說我總是不切實際想找到物美價廉的館子,今天這家算是了。我一直認為,一家餐館,如果老闆上的菜都是自己也能吃的菜,一定不會差到哪裡,今天的菜令我感覺到了老闆的用心烹飪。可惜,今天沒有留下一張照片,不過相信不久我就會再次光顧,那時我一定多拍些照片。
太太說我總是不切實際想找到物美價廉的館子,今天這家算是了。
2019-04-27
  • 盐烧马友鱼,一口芝士
2019-03-27 201 浏览
食物基本可以,味道也ok。 等候上菜時間會長一點。 即叫即燒,可以理解。 一家三口的小店, 爸爸當廚師,當侍應,當掌櫃,媽媽帶著小兒子在餐廳內慢慢享受榴槤。 有客人進出或要什麼東西,不停聽到媽媽的叫聲,指揮爸爸, 有點煩厭同嘈吵。榴槤味濃郁, 不吃榴槤的我被困著完成晚餐。

榴槤味濃郁, 不吃榴槤的我被困著完成晚餐。
2019-03-26
  • 煙肉雪梨卷
2018-12-08 454 浏览
今日終於試到超水準的食物及親切的服務,肥老闆還親自推介新菜式 - 燒粉腸!因為太好味忘記影相,所以只好推介其他好‘西’也..點了明太子雞翼、鵝肝多士、栗米、一口芝士等等....每一串都食到肥老闆的用心製作,絶無欺場,但一定要推介其燒魚技術,今日點了一條燒馬友,肥老闆除左將條友燒到美味無窮,最厲害想到用馬友魚皮作調味之用,連醬汁都唔駛!還有最厲害保留成條魚的魚油,唔係誇張,呢條友真係我近五年來最好食的燒魚,必定番焯...除了食物超水準外,老闆娘服務親切及其兒子亦非常可愛,今日晚飯真是樂而忘返,請唔好介意小弟拍照水準,因為真係唔習慣相機先食而經常忘記!希望短時間內再同內子享受肥老闆精彩廚藝

希望短時間內再同內子享受肥老闆精彩廚藝

• 燒馬友
Came across with this neighborhood small family own yakitori place. Decided to give it a try with my college friend. Food was delicious with nice staff. Half outdoor and it wasn’t too hard to find parking. We had a blast and went home with satisfied tummy!
  • 燒乳鴿
  • 雞軟骨
  • 鹽燒生蠔
  • 清酒煮蜆
2017-09-24 931 浏览
平時好少會食燒烤但男朋友話呢間係用心燒成日話出面食唔到 於是呢個happy friday 就黎食左🤤第1上既係東風螺~超鮮味個芝士菇係勁juicy~ 好鍾意食個菇有再encore豬頸肉會配埋個酸酸既汁勁好食開胃🤤牛舌係我男友必推~而嗰個台灣腸係要配埋啲蒜頭食🤤(其實我本身唔係好食蒜但擺埋一齊係出奇地夾 辣辣地又香口 雖然食完真係好大陣味😆)芝士烤蠔,超超大隻勁鮮味啊 又係叫完再encore呢個就清酒煮蜆最後就叫左個鵝肝多士 牛扒同紅豆年糕!紅豆凍冰冰配埋熱辣辣年糕我諗女仔都會好鍾意食真心欣賞店主係即叫即燒~絕對熱辣辣同食材新鮮!要encore啊~大坑又多個選擇同埋咁岩去既時候店主個b喺到 勁可愛又唔怕生 又會同我地傾下計咁好開心佢個b 真係好可愛 希望下次去再見到小老闆hahhaa
東風螺
第1上既係東風螺~超鮮味

豬頸肉,芝士烤大菇,京蔥牛肋肉
個芝士菇係勁juicy~ 好鍾意食個菇有再encore
豬頸肉會配埋個酸酸既汁勁好食開胃🤤
芝士烤蠔
芝士烤蠔,超超大隻勁鮮味啊 又係叫完再encore
呢個就清酒煮蜆

東風螺
豬頸肉,芝士烤大菇,京蔥牛肋肉
芝士烤蠔
2017-09-24 506 浏览
幾次係大坑經過呢間野都想試下呢間串燒,幾次都滿座無位。今日去到有位啦,出菜耐左小小,不過吾趕時間,最緊要啲食品都吾錯👍🏻👍🏻。个肥老板推薦既燒雞皮幾正🤤🤤,值得一試。雞皮同一般嘅燒烤鋪唔一樣,有獨特之處。多春魚个人覺得好乾身,好好食👏🏼👏🏼另外叫左魚干,燒尤魚,九菜,東風螺,雞腎,脆肉瓜。隨咗食物之外,細細鋪頭仔有多份人情味,食吓野,同朋友吹吓水,周未唔錯嘅宵夜鋪。下次再試下其他食品。
幾次係大坑經過呢間野都想試下呢間串燒,幾次都滿座無位。
多春魚个人覺得好乾身,好好食👏🏼👏🏼
另外叫左魚干,燒尤魚,九菜,東風螺,雞腎,脆肉瓜。
2017-05-14 439 浏览
見到下面有人話呢間係心機串燒,我想講,我真心認同,無錯時間係等耐d,但係完全值得,老細都係即叫即燒,好有心機,火喉控制非常好! 老細推介個鐵達尼號,好好味!值得一試
2017-03-09 543 浏览
路過大坑,兜個圈揀咗呢間食飯,因為被老闆嘅介紹吸引咗......老闆好有心機做串燒,走嚟誠意推介厚燒牛舌、燒雞皮、燒叉燒!而且仲話雞皮配啤酒係絕配!燒雞皮配啤酒簡直係無得彈!雞皮燒到乾身,又香又脆,真係好食到唔停得口!聽老闆講仲係新鮮雞先有呢個較果厚燒牛舌老闆用牛舌中間最好味最爽嘅中間位,咬落又juicy又爽口,簡直係牛舌愛好者必揀之選,一試難忘!大坑能夠有一間誠意小店,真係值得一試再試!下次去試埋其他野先

老闆好有心機做串燒,走嚟誠意推介厚燒牛舌、燒雞皮、燒叉燒!
而且仲話雞皮配啤酒係絕配!

大坑能夠有一間誠意小店,真係值得一試再試!

下次去試埋其他野先
厚燒牛舌、燒叉燒
燒菠蘿、蜜餅燒
燒雞皮、燒豬頸肉
厚燒牛舌、燒叉燒
燒菠蘿、蜜餅燒
燒雞皮、燒豬頸肉
2017-02-04 384 浏览
第一次去有驚喜的味道,太好味來不及影像. 老闆會出來介紹下食物,好搞笑😂老闆娘都好親切。第二次去太多人質素下降,希望可以維持返水準喇。特別推薦紅豆年糕,咬落去好特別(牙齦敏感自己小心😂)
第一次去有驚喜的味道,太好味來不及影像.
老闆會出來介紹下食物,好搞笑😂老闆娘都好親切。

2016-12-29 979 浏览
果然甜品當正餐是不夠的!!所以很快的就決定要吃其他!碰巧看到在甜品店的斜對面有一家吃串燒,價錢不算太貴~而且份量亦易掌握。想好吃什麼後直接劃單就可以了~不過因為是即點即燒的,因此等的時間可能稍微會長一點看到燒物有菇當然要點吧~除了配芝士燒外,也有汁燒或是配黑松露。先來 - 芝士大菇燒 ($30) 這個芝士可以拉絲的喔~口感很煙韌!但芝士的味道較為淡身但這樣倒是突顯了大傘菇的獨特香味,且燒過後仍然是水份滿滿的喲然後再點了 - 黑松露蘑菇燒 ($30/3pcs)一啖一粒的蘑菇也是充滿水份~濃香的黑松露味道配上滿滿的菌香,原來這個吃法也很吸引!另外還點了 - 厚切牛舌燒 ($32/stick)咬落煙韌有嚼勁,外層有點焦香~肉味濃郁呢!最後點了的則是 - 串雞腎 ($18/2 sticks)吃起來很爽口!加上惹味的醬汁一起燒更為香口!
果然甜品當正餐是不夠的!!所以很快的就決定要吃其他!

芝士大菇燒
然後再點了 - 黑松露蘑菇燒 ($30/3pcs)

黑松露蘑菇燒 (3pcs)
另外還點了 - 厚切牛舌燒 ($32/stick)

咬落煙韌有嚼勁,外層有點焦香~肉味濃郁呢!
厚切牛舌燒 (stick)
最後點了的則是 - 串雞腎 ($18/2 sticks)

吃起來很爽口!加上惹味的醬汁一起燒更為香口!
串雞腎 (2 sticks)
题外话/补充资料: 看飲品Menu好像沒發現有酒精類的飲品,但吃串燒的話配酒應該會更開心?
2016-12-19
黑松露蘑菇燒 (3pcs)
串雞腎 (2 sticks)