餐厅: 無肉食 (洗衣街)
资讯:

餐厅: 無肉食 (洗衣街)
资讯:

2018-06-29 5697 浏览
備註:可以電話預先訂座避免輪候 Ahimsa是梵語不殺生的意思,源自古印度宗教,而中國佛教的五戒中亦以不害不殺生為首。這間以Ahimsa為名的人氣素食自助餐廳,在北角、佐敦分店大收旺場後,2018年1月再在旺角開第3間分店,旺角分店和前2間一樣,食物選擇非常豐富,$68就可以吃到超過50款熱食、冷盤、點心、甜品和湯水等,中式西式都有,而且不收加一。但這家旺角分店與其他兩店大大不同,由於位處商廈樓上,從升降機門到餐廳入口只有數步之遙,跟本無足夠空間容納排隊輪候的人龍,造成很大不便和困擾。 店家採用全自助形式,在入座前要先付款後用餐,再到自助餐區夾餸。食完用過的餐具及剩菜要自行收拾放到指定收集箱,與一般自助餐略有不同。餐廳的素食自助餐分午市和晚市時段,午市可任食75分鐘,而晚市則有90分鐘。熱食主要分炸物和炒雜菜,光是炸物已有10多款,例如炸豆腐、炸番薯、炸蛋散等。自助沙律吧有青瓜、番茄、羽衣甘藍、藜麥、紅菜頭等多種選擇。3款熱食糕點,包括芋頭糕、馬蹄糕和蘿蔔糕。甜品款式不多,只有芝士撻和純素蛋糕兩款 從升降機門到餐廳入口只有數步之遙,跟本無足夠空間容納排隊輪候的人龍
備註:可以電話預先訂座避免輪候

午市素食自助餐 11:30am-3:30pm (星期一至五) $68,(星期六日及假期) $78
晚市素食自助餐 6:00pm-10:00pm (星期一至四) $108,(星期五六日及假期) $128

自助沙律吧有青瓜、番茄、羽衣甘藍、藜麥、紅菜頭等多種選擇

甜品款式不多,只有芝士撻和純素蛋糕兩款
3款熱食糕點,包括芋頭糕、馬蹄糕和蘿蔔糕

芝士撻一口大小,撻皮香脆,芝士餡雖無流心效果,但依然好滑

3款熱食糕點,包括芋頭糕、馬蹄糕和蘿蔔糕
無蛋無奶成分的純素蛋糕,質感實在,有點像鬆餅

2018-03-16
2018-06-26 880 浏览
媽媽好喜歡素食, 光顧過很多素食餐廳, 星期日與她第一次到這間店晚餐, 結果超級中伏, 一間不知所謂的素食自助餐. 入座前要先付款, 好唔尊重食客, 座位好似飯堂...無店員負責清潔...食物選擇極少...味道差差差, 油炸食物反而多...無飲品...最基本的齋滷味都無, 大多數喜歡素食的都是長者, 油炸食物又點會適合老人家,  其實好的素食可以有好多好多唔同菜色, 只是經營者有無一顆善良的心!
2018-06-10
  • 無樣好食
2018-06-26 685 浏览
失望失望好失望😞旺角店是第一次幫襯,其位置好丶新裝修還可以,其他沒有什麼特別似大衆飯堂。我幫襯晚餐90分鐘數$118(沒有+1)即是沒有Service!旺角這「無肉食」分店食物非常差,不好味食物選擇少。晚飯時間六點半已經到達,但發覺很多食物已經凍冰冰,尤其是煎炸食物好像是晏晝自助餐賣淨沒有翻熱,我還投訴大紅豆鷹嘴豆沙律變味才肯換(相信是午餐遺留下來的沒有冷藏),招呼差⋯食品添加慢…三大膠桶所謂熱飲(檸檬水丶雞骨水丶羅漢果水)羅漢果水多人飲所剩無己沒有再添加。夥計沒有禮貌行埋嚟通知時間已到,叫我地離開。做生意尤其是做素食真係要講良心,因為很多增人和素食者去幫襯,希望店的主人改善,但我唔會再幫襯!
失望失望好失望😞
2018-06-25
一心諗住帶老人家來吃素,結果一肚氣,旺角店的某肥野女職員態度極差,老人家吾知你呢間野咁巴閉,拎多左你一碟用,個肥野女職員竟然惡言相向,質問隻碟去左邊,我頂,你做咩春自助餐,一隻碟都咁緊張,一隻碟裝完油淋淋野,又吾俾換碟,到食完自己執野,ok,你幾位職員企定定,繞埋雙手,有老人家又吾會幫手,見到有位客人清理時倒錯位,個職員竟然在背後惡言駡人,咁既垃圾舖,永不會再幫襯呢間
2018-06-19 630 浏览
依排興食無肉buffet, 阿爸話要食健康d, 上次去完大角咀食,話想再食依類(其實唔系咁啱我,系會食到飽,不過唔系食得好滿足嗰隻). 今次,黎到旺角新開的service apartment 2/F 無肉食味道:到會形式,自己出去夾。 有d 似超市的 3 餸飯。 味道ok, 不是超好味,不過絕對唔難食。食材:真系hea 左 , 菜心炒杏菇,煎蘿蔔糕,煎馬蹄糕,比馬拉糕實的蒸糕; 我稔住$78 應該有d日本番薯食,點知無; 我稔住有日本菇,又無;稔住有秋葵,都無;傳統酸齋,齋燒鵝都無。 我覺得真系好似酒店自助早餐的炒雜菜,糕點,白粥價錢:收$78, 我稔佢收$40 都賺好多服務: 自己serve自己,食完要執碟,倒垃圾(如果唔執,有人會叫反你轉頭) 。碟得一只,無得換碟。有咩好食:炸蛋散,白粥,木耳涼菜

價錢:收$78, 我稔佢收$40 都賺好多
有咩好食:炸蛋散,白粥,木耳涼菜
  • 涼菜木耳
2018-06-18 354 浏览
跟朋友來這裡食素自助餐,未來前心裡充滿問號, 到底食咩呢?原來種類繁多,仲食得飽. 同埋唔係傳統齋舖,無齋叉燒嗰啲,完全係新式的一種.食物例如有:鮮果沙律, 紅菜頭沙律...  話得自助餐,一定唔止沙律,仲有熱葷,冷盤,粉麪飯,小食,生果,甜品,湯同糖水.而且廚師都有用心煮理. 喺呢度見到香蕉拔絲,真係有驚喜!1.5小時用膳時間,都見服務員不斷更換食物.  由於這裡是自助形式,食完要自行收拾.  另外,要有心理準備搭枱,因為空間有限,座位都放得有啲密,座椅亦是普通無背圓櫈.
跟朋友來這裡食素自助餐,未來前心裡充滿問號, 到底食咩呢?

2018-05-25 479 浏览
夏天到啦~好熱⋯⋯同又想食自助餐啲,又怕肥⋯⋯去食素啦⋯⋯感覺無咁肥,仲要自助餐,想食乜,就食乜~多選擇素食可能有啲人覺得,無乜野好食。又或者味道唔好但「無肉食」真係唔係哦!係好食既素食,款式多,又唔會好油,味道又好味🤤食物包括:沙律(有羽依甘藍添)、炸物、熱食、炒麵、湯、羅漢果茶、甜品樣樣野食唔會「數量有限」,任食唔嬲,同好新鮮午市自助餐,只係$68咋!食到好飽飽入座前先俾錢~最後要收拾返用過既餐具哦👍🏽去之前,最好book定枱,因都有唔少人去食
夏天到啦~好熱⋯⋯
同又想食自助餐啲,又怕肥⋯⋯
去食素啦⋯⋯感覺無咁肥,仲要自助餐,想食乜,就食乜~多選擇
素食可能有啲人覺得,無乜野好食。又或者味道唔好
食物包括:
沙律(有羽依甘藍添)、炸物、熱食、炒麵、湯、羅漢果茶、甜品
樣樣野食唔會「數量有限」,任食唔嬲,同好新鮮
午市自助餐,只係$68咋!食到好飽飽
入座前先俾錢~最後要收拾返用過既餐具哦👍🏽
去之前,最好book定枱,因都有唔少人去食
2018-05-25 462 浏览
舖頭系以入門口,先比錢,後食飯既形式運作。坐低之後就可以出去自己夾野食。野食數量唔算多,但係種類幾齊全。沙律,冷盤,熱菜,炸物,甜品,生果同野飲都有,但係野飲得熱飲。沙律更加有super food羽衣甘藍,但係味道就....哈哈,鍾唔鍾意就見仁見智啦。開頭我每樣夾左少少試下先,因為舖頭主張唔浪費食物,所以唔會好似出面啲自助餐咁有人幫你收盤,要食曬先拎個碟出去再夾過。蔬菜味道比較家常,無特別驚豔。但係因為我鍾意食菜,所以都食得幾開心。第二碟就夾左啲炸物,反而呢個幾唔錯下。春卷屬於重口味菜式,炸南瓜系真心推介,又甜又粉,炸過之後又香口,推介!!!因為炸南瓜片太好食啦,所以第三碟要翻兜,碗入面既係冬瓜盅,裡面有薏米同埋菊花。我都係第一次食到有菊花既冬瓜盅,唔可以話難食,但係味道唔特別好。但係呢度竟然有馬蹄糕,而且有粒粒馬蹄,煎過幾好食。佢仲有蘿蔔糕同芋頭糕(?)好似係。去食之前見到有其他食評話要拔絲蕃薯,咁我都幾期待下。食到最後佢終於登場啦。大家都一窩蜂走去拎,咁我我唔執輸,拎左兩舊。結果係大大既失望,開頭比佢個賣相吸引左,高高既焦糖絲塔,裡面既蕃薯包既糖太厚太硬啦,完全咬唔開,太失望啦。

2018-05-16 612 浏览
其實我選擇Green Monday都有好幾個月,都會不停留意下邊度有好既素食餐廳,有時候約朋友都唔會搞到好尷尬左就又就咁。今次黎左呢間係素食界都頗有名既無肉食,顧名思義,呢度當然係素食既,而且係任食。午市七十八,晚市一一八,九十分鐘任食。其實食物選擇都唔少,有一大堆炸物啦、沙律吧啦、川味涼菜系列啦、熟食啦,仲有湯、茶水同糖水任飲。其實每樣食少少已經好飽,而且餸菜流轉快,有時又會換下新款咁,好豐富架。個人重點推介兩樣啦,首先係圖中好搶眼既拔絲芋頭。拔絲皮好脆,夠甜岩曬我,而芋頭就好粉好稔身,好好味,不過唔好食咁多,會好飽的。另外一樣就係迷你芝士撻仔,熱辣辣有少少軟心架,好香好滑,每次出爐都瞬間俾人搶曬,想食要快啦。食完飽飽就請大家幫手執好野,分好餐具同廚餘先好走啦。

食完飽飽就請大家幫手執好野,分好餐具同廚餘先好走啦。
第一次用openrice 落review,因為真係忍唔住。星期日 8點15分入坐後,諗住出去拎野食,但發現出面無咩野食可以選擇,同埋一味多油炸野食,根本扮賣健康concept。重點:食左陣,9點左右諗住出去再加d野食,點知出面8成野食都無,得番d汁咁,連水果都無埋。問員工,佢地話已經唔會再fill,因為已經無野食。9點30分仲話要開始清潔出面d枱,但明明張poster寫係下午6點至下午10點。好老實講,做一間任食餐廳,唔係應該要準備充足食物?食完就話無,真係好有趣任食經驗,俾$138都唔知食緊咩。唯一好嘅地方,就係環境舒服。
第一次用openrice 落review,因為真係忍唔住。

唯一好嘅地方,就係環境舒服。
2018-05-06
2018-05-03 570 浏览
十足是一間飯堂,先買票,吃完要自行清理碗碟,其間當然沒有人會來收拾,地方淺窄,環境頗為嘈雜,十個八個人安排坐在一排一排長枱,感覺不好,想起監獄風雲,光顧前要有心理準備不太像一間餐廳,食品質素尚可,唯是沒有凍飲,$68吃不吃得過就見人見智,本人就不會再去。
2018-04-24 750 浏览
近來好中意周圍搵素食自助餐暫時去左幾間,覺得呢間唔錯,選擇非常多,最緊要係補充食品速度非常快!但大家記得預訂咗,因為真係勁多人!選擇有唔少,味道也不錯!甜品、炸物、沙律、湯水、糖水、水果、粉麵飯、主食。。。。。。每次出去拎野,都有新野!
近來好中意周圍搵素食自助餐

但大家記得預訂咗,因為真係勁多人!

選擇有唔少,味道也不錯!

每次出去拎野,都有新野!
一進入餐廳巳要先付餐費,之後一位態度不友善小姐帶位,三位要坐一張二尺x二尺小枱,側邊在路旁加一圓櫈,她説三位就是這些位,要我先坐有位再換,苐一感覺已經是不合理,路旁位係通道人來人往個個托住碟食品,如果坐下真的背脊分分鐘被人撞及倒嘢落黎!(心想,做食物館為了多賺一些,置客人於險境,連行人走火通道都坐埋,還表揚食素,有點沒公德心啊!)食物都是普通廉價瓜瓜菜菜,炒粉炒麺居多!還有原來係派一隻碟要由頭用到尾,冇得換碟!這一點在接待處付款時並未有說明,店內只張貼了一張很簡單的說明,怎樣由取食物至到食完要自己把杯碟放回回收箱,除了自助食物還要自助執碗碟。我是第一次來亦不知道是用一隻碟由頭要食到尾,當我把第一碟食完放回回收箱,就上前去問那位黑麵小姐可以否給我一隻新碟,她面上沒有表情地說一round用一碟,我聽唔明,再問佢,佢又係重複呢一句一round 用一碟。咁我問佢現在我沒有碟取食物,它又再說只可以用一個碟,她手中拿着很多新碟都不肯給我一隻。後來我想我都係第一次來唔知道你咁多規矩,點解會咁強硬不肯再給我一隻碟,所以我又出去再問呢位刻面小姐燧人氏這餐廳負責人。他望着我又不肯告訴我誰是負責人,只是問我有什麼事,我就告訴他為何在接待處沒有講明是每一輪客人只可以一人用一隻碟,那麼我錯誤把第一隻碟放回回收箱之後係咪唔可以再食。他見我好像要投訴,又再問我咁係咪已把第一隻碟放回回收箱呢?我說當然是啦否則我不用再問你攞新碟啦!它又很不禮貌的說,你剛才沒有跟我說你已把碟放在回收箱,現在我再給你一隻碟,其實我們餐館已經開業很長時間,大部份都是熟客,意思就係說她的客人全部都知道餐廳規矩,係我唔知。我就問他係咪唔做生客人生意呢?她就吱吾以對,不願再回答我。除了這件事之外,她編排的座位,掉完位又要掉,除咗第一次是因為坐在路邊我要求換位之外,她已經來兩次要求我們要遷就她新進入的客人而要求我們掉位。到第三次他要求掉位,我已跟她說,我不會再掉位的了,在1小時15分鐘自助餐過程中,既不享受食物,又像難民營的不斷要掉位。我跟那位黑面小姐說我不會再來幫襯的了。

2018-04-22
2018-04-16 829 浏览
今日食過,好難食,似食緊日營飯,店舖比人感覺好慳,除咗要自己執碗筷,要分埋類倒垃圾,食物質素中下,仲要淨係成日出粉麵,其他餸和小食長期清空,宣傳片入面有蛋撻同餃子,但去到都冇,環境想做到無印咁簡約感覺,但又簡到乜都冇,blacklisted!!
2018-04-13 1052 浏览
香港素食餐廳不多, 素食自助餐更加少之有少。聞風而至, 一嘗這素菜自助餐。素食自助餐分兩大時段「午市」、「晚市」餐廳進餐程序, 先俾錢後進餐。店內環境尚算光鮮, 但比較自助餐它更像工業飯堂。(溫馨提示: 服務員會為食客安排位置。他會用盡每一個坐位, 無可避免與陌生人同餐。這點最令人討厭, 自助餐價錢  飯堂式待遇!)冷盤。比較驚喜係「雨衣金蘭」, 味道清爽仲有抗癌作用。15~20款素菜。普通到唔普通既素菜, 全無驚喜可然。唯一好味係煎腐皮。7~8款炸物。 口感不油膩, 味道較淡。
素食自助餐分兩大時段「午市」、「晚市」
餐廳進餐程序, 先俾錢後進餐。
冷盤。比較驚喜係「雨衣金蘭」, 味道清爽仲有抗癌作用。
7~8款炸物。 口感不油膩, 味道較淡。