餐厅: 無肉食 (洗衣街)
资讯:

餐厅: 無肉食 (洗衣街)
资讯:

2018-10-28 967 浏览
之前食過一次,覺得一般,但因屋企人(呀公呀婆呀媽)想試,所以帶佢地來試下😏 一早已預約了晚餐,帶齊屋企人(全部素食者)來到,點知佢話因爲遲了1分鐘所以唔肯比位我地!叫我地等多兩個鐘再來,我即刻一臉無奈!帶住d老人家,佢地一句“無位”就算! 我保證不會再幫襯和介紹人來食!(我再睇反佢本簿,佢地根本無落我地booking!所以真心不推介!)
2018-10-24 1388 浏览
-🦄無肉食-午餐自助餐 Hkd68Rating🌕🌕🌗🌑🌑-第二次來食無肉食喇🙈本身想去食灣仔既小苗子🌱始終食埋呢間就食曬香港既素食自助餐店🤣但午市感覺有啲貴😵最後都係簡返無肉食🙆🏻‍♀️去到已經13:30左右🕜已經坐滿曬人🈵👭仲有好幾個人係門口個邊等位🤔-雖然係第二次食😇感覺食既野都係差唔多沙律吧個度食既野同上次一樣🥗特別Encore左幾次紅菜頭同雲耳味道比較合我既口味 酸酸甜甜咁😋熱盤方面我都只係食左2-3款個人會中意食西蘭花Mix椰菜花個盤🥦其他既都比較油膩 麻麻地🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️炸物 糖水 甜品 都冇食到 係呢度就介紹唔到比大家喇-今日既湯水係青紅蘿蔔粟米湯🥣🥕🌽都係清清甜甜既 我都飲左4碗😂😂飲完之後真係會飽到上頭殻頂其實我都唔係食左好多野🤔來來去去都係個啲 食既份量都唔多感覺上佢啲菜都相對比較油😭😭完全唔太吸引🤦🏻‍♀️如果可以清淡啲會好啲👌🏻-
🦄無肉食

感覺上佢啲菜都相對比較油😭😭
完全唔太吸引🤦🏻‍♀️如果可以清淡啲會好啲👌🏻
2018-10-24
2018-10-19 1422 浏览
好耐之前已經知道呢間素食自助餐,一直都想試下,今日終於有機會。68蚊一位食自助餐,聽落真係好抵,而且素食某d菜式都好講求技巧,所以決定要來潮聖一下,滿心期待既我到最後真係覺得中晒伏!!!!首先上到去係先比錢後入座既,而且每人得一隻碟,即係食晒先可以再出去拎野食。令我失望既係菜式好普通,選擇好少,連素食基本既素雞,鴨 等等都無,無一樣素肉🙄🙄全部都係菜,熱盤得十款左右但超過一半都係菜⋯⋯菜入面既料都係豆腐同菇,突然覺得自己好健康,係食得最多菜既一日。炸物都比較普通,而且大部分都係凍,一d餘溫都無😨😨本身open rice既相,見到有芝士撻同埋羽衣甘藍,但午市係無提供的!!食完我只有一個感受,就係差!雖然淨係收68蚊,但可以比好少少既野食掛?而唔係大部分都係菜囉

炸物都比較普通,而且大部分都係凍,一d餘溫都無😨😨
2018-10-12 1084 浏览
好開心今日慶祝生日,好耐之前見到Facebook 宣傳。放係熱爐的熟食有十幾款,菜心、芥蘭、椰汁煮南瓜、西蘭花、冬瓜、白菜仔、荷葉飯、白菜仔、甜薯、蜜糖蕃薯、西芹等等,佢會間唔中換款。飲品有羅漢果、檸檬水和夏枯草。全部都唔甜!大推!下火又得;潤喉又得。salad bar 有羽衣甘藍!紅腰豆、紅菜頭、酸辣青瓜、蓮藕、木耳、豆芽!薯仔沙律、栗米、蕃茄仔、青瓜、旁邊自己加醬!另外有炸蕃薯、菇、芋頭、甜薯、豆腐...全部都係keep住換都係熱烘烘!有芝士撻 滷水蛋 雜菜burger 就限量供應🤤🤤水果有哈蜜瓜和燈!去埋皮糖水有綠豆沙和木瓜雪耳晚餐108唔使加一食到勁滿足🤣
好開心今日慶祝生日,好耐之前見到Facebook 宣傳。

薯仔沙律、栗米、蕃茄仔、青瓜、旁邊自己加醬!

另外有炸蕃薯、菇、芋頭、甜薯、豆腐...
全部都係keep住換都係熱烘烘!
有芝士撻 滷水蛋 雜菜burger 就限量供應🤤🤤

水果有哈蜜瓜和燈!去埋皮

糖水有綠豆沙和木瓜雪耳

晚餐108唔使加一食到勁滿足🤣
2018-10-12 653 浏览
潮流興食素,無肉食是其中一家主打素食自助餐的新素食店。該店推廣"惜食環保", 減少浪費, 一隻碟子食到尾,呢個主張個人係幾認同嘅。地方幾闊落,座位空間OK,無咩特別裝修,配合番素食低調氣氛食物種類唔算太多:沙律菜、炸野、一堆中式熱食、甜品、中湯等;當中素菜味道偏鹹,炸物好受歡迎,一出來就清左一大半。但對比同類型素食自助餐,呢間嘅食物相對較油膩,係偏向中式素食嘅烹調,因此好多都唔係輕食,罕完感覺上都幾heavy。
潮流興食素,無肉食是其中一家主打素食自助餐的新素食店。
地方幾闊落,座位空間OK,無咩特別裝修,配合番素食低調氣氛

2018-10-11 871 浏览
門口盞大光燈令到所有朋友都好辛苦,未食已經覺得個頭暈暈地😲😲😲😲😲😱😱😱😱🤕🤕🤕🤒🤒🤒🤒梅菜冬瓜陣味好奇怪我第一次食酸味咁重嘅梅菜冬瓜!pizza不過不失,最少熱度足夠,唔怪得一出已經差唔多畀人搶曬相比之下蜜糖薯仔算係比較好食。 但相片右上角嘅豆蓉漢堡,食完感覺好差入面疑似用咗馬豆,一點也不match,夾埋其他配料都冇改善,又唔夠汁,全晚最難食識食一定係食羽衣甘藍沙律!因為大家都知道呢隻菜賣緊好貴🌽🌽🌽🌽🍆🍆🍆🥕🥕🥕🥒🥒🥒🥗🥗🥗三四十蚊可能得幾條,但係呢個羽衣甘藍絕對令我好失望!啲菜老到根本咬唔開,每一啖都係筋,味道又苦又澀😂😭---貫徹呢間舖頭一貫作風---所有菜式,佔咗一半係炸嘢,炸乜都有,你講得出嘅都有🍗🍗🍗🍟🍟🍟值得一讚嘅係個湯水, 好甜又清香,令我再次添食嘅都只有呢個湯我覺得呢間分店嘅水準未能維持, 都係北角嗰間好食好多除咗射燈超級強烈之外,通風系統亦都麻麻😫😫😫🙀🙀🙀🙀😲我坐一入門口嘢食側邊張枱,直頭焗到抖唔到氣,除咗畀燈照到頭暈之外,呼吸都困難! 好彩個朋友袋咗把風扇仔, 食完行出餐廳成晚都係喺好翳悶, 唔太舒服。

梅菜冬瓜陣味好奇怪
我第一次食酸味咁重嘅梅菜冬瓜!

相比之下蜜糖薯仔算係比較好食。

但相片右上角嘅豆蓉漢堡,食完感覺好差

羽衣甘藍

識食一定係食羽衣甘藍沙律!

啲菜老到根本咬唔開
,每一啖都係筋,味道又苦又澀😂😭

---貫徹呢間舖頭一貫作風---

我覺得呢間分店嘅水準未能維持, 都係北角嗰間好食好多

除咗射燈超級強烈之外,通風系統亦都麻麻😫😫😫🙀🙀🙀🙀😲

2018-10-09 609 浏览
朋友最近努力做fitness約佢食飯由我哋常去嘅打邊爐轉移陣地Openrice search..見呢間無肉食,淨係個名都已經好似符合資格就等朋友做完運動上黎試下Buffet形式,應該總有嘢啱食上到去將近9點負責職員表示唔會再加食物,但只收88叫我哋行一個圈望下,睇下o唔ok見全部嘢食都仲有,所以就比錢揾位坐低攞嘢食先拎碗湯黎飲畢嘅時候見煲内有大量洋蔥飲落清甜順口前後飲咗2碗職員提示9點半會開始收拾,著我哋可以拎定曬d嘢食,再慢慢食,10點半就關門所以即刻出發佢d冷盤食物好啱我胃口有木耳,薯仔絲,紅菜頭,蓮藕全部都好好食反而熱盤嘅嘢食我就一般雖然冇肉食,但佢d炸物都好邪惡連拔絲都有!可惜太甜芝士撻好味道!即刻再去拎多件一條條嘅炸?大豆芽都好味最可惜係冇餐牌提示你畢緊嘅係咩嘢食有時食完覺得好食,但唔知係咩黎不過可以用呢個咁優惠嘅價錢食到,真係好抵雖然食到最後有小小趕餐廳咁做又可以避免浪費冇收加一,最後自己將用過嘅餐具放好呢個運行概念好好會再來
朋友最近努力做fitness
約佢食飯由我哋常去嘅打邊爐轉移陣地
就等朋友做完運動上黎試下
Buffet形式,應該總有嘢啱食
上到去將近9點
負責職員表示唔會再加食物,但只收88
叫我哋行一個圈望下,睇下o唔ok
見全部嘢食都仲有,所以就比錢揾位坐低攞嘢食
先拎碗湯黎飲
畢嘅時候見煲内有大量洋蔥
飲落清甜順口
前後飲咗2碗

所以即刻出發
佢d冷盤食物好啱我胃口
有木耳,薯仔絲,紅菜頭,蓮藕
全部都好好食
反而熱盤嘅嘢食我就一般

雖然冇肉食,但佢d炸物都好邪惡
連拔絲都有!可惜太甜
芝士撻好味道!即刻再去拎多件
一條條嘅炸?大豆芽都好味

最可惜係冇餐牌提示你畢緊嘅係咩嘢食
有時食完覺得好食,但唔知係咩黎
不過可以用呢個咁優惠嘅價錢食到,真係好抵
雖然食到最後有小小趕
餐廳咁做又可以避免浪費
冇收加一,最後自己將用過嘅餐具放好
呢個運行概念好好
會再來
2018-10-02 367 浏览
1. Other than Taiwanese bubble milk tea shops, restaurants that offer all-you-can-eat vegetarian buffet also blossom recently. I kinda like this trend as it promotes a healthy eating habit of going green, as well as changes people’s stereotype towards vegetarian diet as boring and tasteless.2. This time, I tried Ahimsa Buffet with 3 of my first-aid classmates. There are 3 branches of Ahimsa Buffet in Hong Kong (Mong Kok, Jordan, and North Point), we picked the Mong Kok branch for convenience sak
2. This time, I tried Ahimsa Buffet with 3 of my first-aid classmates. There are 3 branches of Ahimsa Buffet in Hong Kong (Mong Kok, Jordan, and North Point), we picked the Mong Kok branch for convenience sake. We visited on a Friday night at about 8pm. The restaurant was really busy at that time. Make sure you make a reservation to secure a seat!
3.  There are a nice and wide range of food for you to choose from: salad, Chinese style main dish like rice and noodles, Western style mains, fried/ stir-fry/steamed vegetables, soup, dessert (both Chinese and Western styles), as well as drinks.
4. Even though the food on my dish looked kinda similar, but they do have an unique texture and taste which are really good. I particularly love the fried tofu skin roll and signature vegetarian cheese tart. Do give them a try!
5. High turn-over rate of food means a constant refill, this keeps the food hot and fresh. This is very important for fried dishes on the table. Very nice job indeed! I wouldn’t mind visiting again soon. And the seating is friendly for friends or family gathering.
2018-09-28
2018-09-26 594 浏览
自從細個去外國讀書,同過一個素食主義者做roommate之後,基本上自己煮飯都會盡可能不煮肉,但出街食就難啲啦,事關選擇不多,素食餐廳通常味道都好樸實,但琴日食的呢間無肉食嘅素食自助餐之後,發覺都唔錯而且幾抵食!琴晚是假期,所以就收$138冇加一,都唔貴呀。不過可能開業冇耐,只收現金,大家要留意啦。流程係咁的:找數>埋位>夾餸>食飽>執碗樓底好高,裝修簡單,但食物質素一啲都唔樸實。冷盤除左沙津之外,仲有涼拌野,特別要推介係蓮藕同木耳,少少辣相當惹味,我吃到個肚差d冇位放其他野!熱盤主要係中式野,有穩陣嘅炒菜炒飯炒麵之外,都有啲獵奇菜式,例如南瓜炒蕃茄。飲品都有三款,糖水兩款,湯水一款但非常足料,用個湯匙掂下個底就feel到啲料有個煲嘅三份一。款式都係中式的。炸物都有好多款,而且好細心嘅係碟旁有牌講明有奶/蛋成份拔絲芋頭。最後就係執碗。食物好食多款式,裝修簡潔,而且價錢相宜,真係唔錯呀。

流程係咁的:找數>埋位>夾餸>食飽>執碗

樓底好高,裝修簡單,但食物質素一啲都唔樸實

自助醬料

冷盤

熱盤
熱盤

飲品
湯和糖水

。款式都係中式的。

炸物都有好多款,而且好細心嘅係碟旁有牌講明有奶/蛋成份

最後就係執碗。

食物好食多款式,裝修簡潔,而且價錢相宜,真係唔錯呀
2018-09-25 542 浏览
旺角洗衣街88#樓上素食紅蘿蔔什菜煲白粥很綿好粥大大鍋素材湯味覺清新自然同樣要煲較耐的心機湯水什豆糖水不錯👍一直不嗜素的我也稱讚以上流質食物全部素幸好用料較新鮮沒有大油 色素等人為加強調味,反對口胃很好看好吃的白菜:想必定下了雞粉或味噌豆腐滑溜味佳蓮藕濃濃似醬油紅燒的煮法,是香港人比較容易接受的-有味雖全部沒加入肉類,但不「寡」!又有新出爐蛋糕似綠茶的頻顔色我嘗過的巧克力蛋糕樣子平庸-⋯⋯有點像蒸蛋糕但味道濃密出人意表今午一試大大解除個人對素食的抗拒。備註,一/餐廳人山人海二/不設服務所有工作自助包括清理餐具座位擠迫速戰速決式!如非好慳或家有長者好素食會吃得辛苦的
旺角洗衣街
不錯👍
一直不嗜素的我
也稱讚以上流質食物全部素
幸好用料較新鮮
沒有大油 色素等人為加強調味,
反對口胃
有點像蒸蛋糕
但味道濃密
出人意表
今午一試
大大解除個人對素食的抗拒。

備註,

• 白粥
  • 蘿蔔清湯
  • 芋頭春捲
  • 炒雞蛋面
原來,早在北宋時,東坡居士(蘇軾)已預知「無肉食」的出現,更暗示會是一間自助餐的店鋪………東坡在《於潛僧綠筠軒》中,有以下一句:「可使食無肉」今次,「穿鑿附會」的版主為這句賦予了新的詮釋😜:⭐「食無肉」乃文言中的倒裝句,解作「無肉食」⭐「使」,據國語辭典,可解作「放任」。⭐文言文有時有省略成份,故本句可解作「可」「放任」(在)「無肉食」(吃東西),潛在意思是「無肉食」為自助餐,故人們不用擔心價錢,可放任地吃。言歸正傳,其實,每次黎到「無肉食」,佢地食物種類多元化,爽口炸物、清新沙律、天然鮮蔬、各款小菜,更有消暑冬瓜盅,無論大家口味係點,都一定有野啱食,咁就當然可以放任地食,仲可以同小鳳姐講,不要「熱烈地彈琴🎹,熱烈地唱🎤」,而係要「熱烈地猴擒🐵,熱烈地吃😋」啦。好啦,係時候介紹返幾款當晚食過的正野先韓式炸素雞🐔說,「花🌺,全部都係花🌷,唔係公園既鮮花⚘,其實素雞係椰菜花」,我身上沒有雞毛,我身上有豆瓣醬和韓式辣椒粉,歡迎大家黎品嚐,我會帶給你「甜辣爽口二重奏」梅菜扣「玉」在店方fb專頁中,稱此菜式為「食極唔肥系列」之一。咁又係,如果有人說:「我食完扣”玉”後,你睇我個肥樣」,其實真相應

「可使食無肉」

今次,「穿鑿附會」的版主為這句賦予了新的詮釋😜:

⭐「食無肉」乃文言中的倒裝句,解作「無肉食」
⭐「使」,據國語辭典,可解作「放任」。

好啦,係時候介紹返幾款當晚食過的正野先

韓式炸素雞

梅菜扣「玉」

在店方fb專頁中,稱此菜式為「食極唔肥系列」之一。咁又係,如果有人說:「我食完扣”玉”後,你睇我個肥樣」,其實真相應該係,佢未食扣"玉”前,本身就係肥架啦!🤣講返這道菜,其實係由冬瓜炆制,冬瓜軟滑,冬瓜皮厚薄適中,配上南乳及梅菜 ,更添味道。

雜菇Pizza🍕

淡淡的菇香,配上黑松露醬,兩種香味互相配合兼容,pizza餅底挺脆,而且每片不算太大,可品嚐之餘也不怕吃飽了而不能享受其他美食。

無肉食的可食用藝術品

先把糖漿煮熟,待冷卻凝固後,「拔絲塔」便會拔地而起,鶴立雞群地聳立在一眾食物之中。塔內食品會不定時轉換,有芋頭、蕃薯🥔、蘋果🍎等等,大家可在塔內抽抽獎,看看當晚有甚麼好東西。
2018-09-20 409 浏览
跟一班很久不見的老同學聚餐,由於有位同學是素食者所以選擇了這間「無肉食」的餐廳。無肉食對於我呢d肉食性嘅人唯有當作偶爾的健康,清一清腸胃。但到底除咗無得食肉仲有咩食?餐廳所處嘅位由港鐵站行去都要6-7分鐘,但標示唔算顯眼。路上剛好遇到一位同學。上到餐廳大家都到了,我們以外的人亦不少,看來現時香港不少人都很著重飲食上的健康,會選擇素食。由於是自助餐形式的,所以心諗要把握好時間拎多d野食,就馬上去巡視一下有咩感興趣。然而,好像沒什麼吸引的,是拎了一碟沙律,見到疑似羽衣甘藍,聽說是superfood很有益多拎了幾條,還是一些疑似海藻類的,其他同學就拿了一些包,炸的點心,炒菜之類的反正不太提得起勁。我食我的沙拉了,由於忘記了落醬,味道比較淡,還有多少草青味。食到羽衣甘藍時更是有令人難以忘懷的感覺,葉很質感粗,味道草青味重,纖維異見豐富。概括而言難食得很,我還拎了好幾塊,但還是慢慢食完了。我之前也食過這個羽衣甘藍但,但是熟食火鍋或是飲料中有的,都比較正常,所以我想羽衣甘藍這種食材應該不太適宜生食。但是健康的食物從來都是這樣,好像愈是垃圾食品味道愈好,口感愈好;愈是健康的食物,味道愈是淡,愈是味道

但是健康的食物從來都是這樣,好像愈是垃圾食品味道愈好,口感愈好;愈是健康的食物,味道愈是淡,愈是味道不佳,口感愈是差。
還有吃了涼粉,原味比較甘,帶點苦澀,但想加點煉奶卻只有淡奶和糖水,但兩樣味道都很淡蓋不過涼粉的澀味。
後面再吃了一陣,終於食到兩樣值得一試嘅食物,分別是豆腐,芝士撻。豆腐由於佢個汁嘅味道非常濃郁而且冰涼冰涼的,很合我口味,但食了一塊以反想再去拎卻再也見不到了。
另外一個芝士撻,個子很細但味道香濃,味道上可以比美外面十幾廿蚊嘅級數,但細個而且比較膩。
另外同學們說湯水不錯,但我沒飲到。
還有一點作為無肉食的餐廳,在水果的選擇可謂少之又少,本來有多少不清楚,反正最好我只食到一塊哈密瓜就沒有了,連第二塊也沒有了。
食完野後,要自行回收餐碟,可謂一貫了健康環保的佛系風格。
總括而言,如非必要唔會再去,但是否差得咁緊要,又唔算,味道上唔適合我,我還是適合有肉食的選擇,口感比較豐富。而且素食或者健康飲食嘅餐廳確實大有盈利空間,全自助形式,可以減省不少樓面侍應人工,還可以叫你用還後自行回收碗碟,合理之餘也不用員工去收拾,減少總工作量。還有最重要是菜的價格相對較低,一般健康素食習慣的人不會大量進食,食至過飽,而且一般也難以食到100蚊以上的菜。素食自助餐在香港可以算是很不錯的生意!!
2018-09-16 370 浏览
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️店內地方寬敞,裝修簡約但不失雅緻,且擺設了多幅由東華智障人士繪畫的畫作,很有意思,亦能做到公眾教育的果效。食物:⭐️⭐️⭐️食物選擇有數十款熱盆、沙律、涼菜、炸物、麵飯、湯、糖水、蛋糕甜品等五十多款選擇!飲品亦有三款熱飲(檸檬水、菊花茶及羅漢果),食物質素一般,不過不失!服務:⭐️⭐️餐廳採用先付款後入座方式。因每人只得一隻碟取食物,雖然環保,但又鹹又甜,食起來不太方便!(餐廳亦有無限碗供應,但碟可以一次過取多款食物,較方便)員工加添食物速度很快,服務尚可!註:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️五星為最高分,⭐️一星為最低分!
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️

食物:⭐️⭐️⭐️

服務:⭐️⭐️

註:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️五星為最高分,⭐️一星為最低分!
2018-09-09 322 浏览
「無肉食」的食物就同名字一樣一一只有素,沒有肉。食物有沙律、炸蔬菜、糖水等等。但在食炸蔬菜還有好多油宛如吃油一樣,所以女士怕肥,就不要拿炸蔬菜。注意事項⚠️:請不要拿太多食物如果食量不大,因為食剩食物要罰錢。為食lbw
「無肉食」的食物就同名字一樣一一只有素,沒有肉。
為食lbw
2018-09-08 389 浏览
少野食,少款式,味道麻麻,14:45已經吾再fill食物(至15:30),吾會再去,太伏,如果想傾計好難,好嘈好多人,似飯堂又似快餐,因為要自己執檯執餐具同清潔!