餐厅: 煌府婚宴專門店
资讯:

2021-03-07 3072 浏览
終於變番4人限聚,可以約爸爸媽媽去飲茶喇!我哋今日去尖沙咀The One的煌府婚宴專門店飲茶,因為有BB車,所以我地要由地面開始總共轉三次升降機先上到去,都幾唔方便。入酒樓前要先登記個人資料或使用安心出行。星期六的中午時段酒樓的人數都好小,座位分得好開,我哋被安排到窗邊位置,可以一覽成個尖沙咀維港景色,覺得太陽太曬職員會幫忙較低個窗簾。煌府的點心選擇唔多,我哋叫左蠔皇叉燒包,柚皮鳳爪,碧綠鮮蝦腸粉,髮菜豬手,蜜汁叉燒米粉,原先仲叫左一碟炒河粉,點知漏左單,因為唔想再等就取消了。點心的味道不過不失,無太大驚喜,反而係碟蜜汁叉燒做得唔錯,肥瘦適中,大大塊,好入味!

2021-02-20
2020-06-22 3229 浏览
冇諗過去尖沙咀飲茶會咁平,只要12點前買單,大中小點都係同一個價錢,幾乎每個星期有時間都會去飲茶,點心新鮮即整食物有創意,尤其係黑松露燒賣,真係好好味,咁嘅價錢喺一般酒樓都食唔到,樣樣點心都好有水準
2020-05-23
$60 (早餐)
2020-01-14 2487 浏览
第一次中午參加典禮........這樣的菜色也很好,燒賣有口感,上檯是熱,及有肉汁😋😋餃子相對比較遜色,普通苗餃而已,還有蝦餃也是一般......麵飯眾多,每款淺嚐,沒有驚喜.....芝士欠缺芝士味,蝦🦐還好,有口感,整齊完隻蝦。糕點像一塊膠品,連甜味也沒有.........乳鴿貫切其名,兩、三口便解決了,不滑兼沒有肉汁🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️菜有味了,可惜是苦味,水灼菜連調味也...........
2020-01-13
2019-09-11 2526 浏览
一年一度中秋就到...公司搞個酒樓中秋聚餐lunch...哦地點揀左近公司ge煌府The One ..食套餐一開ball..先黎點心...一圍份量上...叉燒包我無食...但同事話...無乜料..優點係熱同飽肚燒賣我有食...不過不失...大大粒咁囉蝦餃足料...算係三個點心中最出色食完點心上小菜呢個北寄貝鮮蝦炒豆炒西芹...味道一般...算係份量搭夠呢個我叫佢“蛋白蝦粒仔燕窩羹“......我唔食燕窩...同事話....淡而無味...that's it 蒸石斑....蒸到過左火候...都係個句...份量搭夠...大大條夠厚肉如果多d葱絲...會加返小小分鮑片炆東菇...連鴨掌都無呀大量小唐菜jin底當餐MVP應該係炸子雞皮夠脆..but..唔好期望入面會juicy 呀...ok?無料干燒伊面同無料炒飯...睇到已經決定唔食最後黎個"桂花糕"...實際係羅xx jelly黎...加左d花碎落去...總括...呢餐我唔知幾錢...但如果我自己比錢黎講...幾平都唔會黎!!!但係公司揀得ge餐...大家心中有數啦...比得起幾多錢咪有乜野食囉...

地點揀左近公司ge煌府The One ..食套餐

一開ball..先黎點心...一圍份量上...

叉燒包我無食...但同事話...無乜料..優點係熱同飽肚

燒賣我有食...不過不失...大大粒咁囉

蝦餃足料...算係三個點心中最出色

食完點心上小菜

呢個北寄貝鮮蝦炒豆炒西芹...味道一般...算係份量搭夠

呢個我叫佢“蛋白蝦粒仔燕窩羹“......

如果多d葱絲...會加返小小分

鮑片炆東菇...連鴨掌都無呀
大量小唐菜jin底

當餐MVP應該係炸子雞

無料干燒伊面同無料炒飯...睇到已經決定唔食

2019-09-11 1505 浏览
尋日中午公司食中秋飯BOOK左THE ONE煌府一上到去個環境都幾高級,包一邊廳仲有無敵大海景但系個餐同野食就真系唔系咁MATCH啦(雖然可能系公司比既錢少,但唔知咁樣一圍幾多錢啦)首先一圍包12罐汽水啤酒啦第一道上既菜系叉燒包WHAT?12個叉燒包,系呀我地都O左咀 一圍咁上又真系幾壯觀但系又點會比佢停,跟住仲有12粒燒賣同蝦餃個叉燒包比較DRY,乾身燒賣正正常常蝦餃都足料既,入面好多蝦,點埋辣醬都OK蝦球珊瑚蚌炒西芹四季豆本身都鐘意食珊瑚蚌,覺得爽口呢碟都唔錯,點埋個海鮮醬,味道唔錯而且份量都唔少既海皇燕窩羹比較清淡,冇味既,要靠落醋先有番D味,同埋好似都唔見有燕窩既蹤影蒸魚大大條,不過大魚好難掌控個時間魚肉大部份偏硬,過熟了冬姑鮑片扒時蔬普普通通,正常野,不過個茨汁偏鹹炸子雞個皮好脆,肉身唔會好鞋或者好林,咬落有D質感算唔錯乾燒伊面好DRY,得幾舊菇,之後全部都系面了,不過都算有味既三色豆炒飯?完全冇味,得幾粒蝦仔,其他都系三色豆,飯粒好硬,好DRY,唔掂桂花糕味道唔錯,食落有陣清香,不過甜左少少因為唔知價錢啦,但個炒飯面太無誠意而大部份野食都系正正常常冇咩驚喜,可能飲茶散叫會吸
尋日中午公司食中秋飯
BOOK左THE ONE煌府
一上到去個環境都幾高級,包一邊廳仲有無敵大海景

先一圍包12罐汽水啤酒啦
第一道上既菜系叉燒包

WHAT?12個叉燒包,系呀
我地都O左咀 一圍咁上又真系幾壯觀
但系又點會比佢停,跟住仲有12粒燒賣同蝦餃
個叉燒包比較DRY,乾身
燒賣正正常常

蝦餃都足料既,入面好多蝦,點埋辣醬都OK

蝦球珊瑚蚌炒西芹四季豆
本身都鐘意食珊瑚蚌,覺得爽口
呢碟都唔錯,點埋個海鮮醬,味道唔錯
而且份量都唔少既

海皇燕窩羹

蒸魚
大大條,不過大魚好難掌控個時間
魚肉大部份偏硬,過熟了

冬姑鮑片扒時蔬
普普通通,正常野,不過個茨汁偏鹹

炸子雞
個皮好脆,肉身唔會好鞋或者好林,咬落有D質感
算唔錯

乾燒伊面
好DRY,得幾舊菇,之後全部都系面了,不過都算有味既

三色豆炒飯?

桂花糕
味道唔錯,食落有陣清香,不過甜左少少

因為唔知價錢啦,但個炒飯面太無誠意
而大部份野食都系正正常常
冇咩驚喜,可能飲茶散叫會吸引D
Don’t eat here! The food very oily. Staff “super” rude! 超串!Every time asked the staff to take order, also very rude! It’s like you owe them money! Food sooo average, everywhere in Hong Kong you can easily find 109 times way better than this 煌府Palace rest!
雪菜炆伊麵
公司Annual dinner ,因為只是個別部門而不是整個集團,所以地點選擇了在尖沙咀The One的煌府。地理位置是很方便。因為都差不多有60圍酒席,所以部分枱與枱之間都略為擠擁。菜色合共有8樣,另有一飯一麵一糖水及美點雙輝,菜色名單包括:招財金豬全體 - 超肥,個皮不是脆而是硬大理真菌鴛鴦蚌 - 5份3係西芹+甜豆;5份1係菇,5份1係蚌,味道算是正常,但嫌西芹過多瑤柱扒雙蔬 - 白菜&椰菜花比較正常銀絲吉列鳳尾蝦 - 回顧成晚最好食係隻蝦竹笙海皇燴花膠 - 打個芡打到一舊舊,但花膠尚算多蠔皇扣鮑螺片 - 正常清蒸沙巴龍躉 - 無食過(我唔食魚)但同事話幾滑報喜脆皮雞 - 隻雞好咸好乾錦繡炒飯 - 成枱完封不動珍菌炆伊麵 - 成枱完封不動x2鴻運年年(西米紅豆沙)- 比水杰少少美點雙輝(桂花糕及粉紅色嘅椰絲棉花糖)- 桂花糕入口即溶/椰絲棉花糖無食(我唔鍾意椰絲嘅野食),但同事話好甜全晚係蔬菜類嘅菜色才可以清碟就知咩事據聞是$4500一圍...,如果坐12人,即係約$375一位

因為都差不多有60圍酒席,所以部分枱與枱之間都略為擠擁。

招財金豬全體 - 超肥,個皮不是脆而是硬

瑤柱扒雙蔬 - 白菜&椰菜花比較正常

銀絲吉列鳳尾蝦 - 回顧成晚最好食係隻蝦

竹笙海皇燴花膠 - 打個芡打到一舊舊,但花膠尚算多

蠔皇扣鮑螺片 - 正常

鴻運年年(西米紅豆沙)- 比水杰少少

全晚係蔬菜類嘅菜色才可以清碟就知咩事

2019-04-11
2019-02-02 2184 浏览
與好友相聚, 一行十四位大小朋友到尖沙咀煌府午餐, 貪其位置便利, 最主要是在假日可預訂位子。 環境不錯, 室內裝潢也好, 坐在窗邊一大圓桌, 可望到街外景色。雖說可飽覽窗外景緻, 唯中午時段坐在窗邊, 難免有點曬和熱。食物是廣東食品為主。 點心和粉麵賣相一般, 味道亦一般。 因為我們十數人, 故有些食品會點二至三份。味道較好的有「木魚花燒汁茄子」(下圖右上角)。 而較特色的有「芝麻芋香綠茶餅」(下圖左下) 。「竹笙羅漢煎脆麵」(下圖上)做得不錯, 麵脆而羅漢齋不會太油膩。 結帳$1,500, 其實也花算。註 : 大廈內有多間食肆共同使用電梯, 等候電梯離去時, 要有耐性。

食物是廣東食品為主。

結帳$1,500, 其實也花算。

2019-01-20
2018-07-23 4346 浏览
星期日與家人到The One 煌府飲茶, 這裏環境舒適, 場內光猛地方清潔, 剛好侍應安排了坐窗口位, 我們點了一枱都是食物, 有蘿蔔糕,腸粉,叉燒包, 蘑菇包,奶黃包, 鮮蝦菜苗餃,牛肚 ,牛肉球,叉燒酥, 海鮮腐皮卷,釀茄子 ,炸兩, 龍蝦湯鮮竹卷,鮑魚撻等等。 每一款點心味道都唔錯, 個人比較喜歡蘿蔔糕, 一啖食落去有香濃嘅蘿蔔味道! 還有鮮蝦釀茄子, 蝦肉大大粒! 反而鮑魚撻就比較失色, 非常細粒嘅鮑魚仔, 如果唔仔細去看都發現唔到有鮑魚既蹤跡!總括來說這裏地方樓底夠高光線充足,可以望住維港海景飲茶食飯一流之選!

2018-07-22
2018-07-13 2875 浏览
朋友邀請晚宴,有得食,有得抽獎(仲好幸運抽到個好合用嘅禮物),有得聽歌,差唔多成圍台都識得嘅,所以食得好高興。雖然招呼我哋圍檯嘅女侍應, 態度嘛嘛哋,不過我哋都無理會,唔好比d 人影響美好的一餐。乳豬上臺。點解有啲位置會脆啲有啲位置冇咁脆 ? 雖然淡口啲, 都好味,醫吓個肚先。全晚最好食嘅就係呢碟,有菜有蝦。蝦爽彈牙,唔理佢係咪新鮮蝦,甜豆加西芹,點吓蝦醬,成碟無淨。平時食覺得節瓜好食過瑤柱,今次唔係,瑤柱柔軟,有鮮味,反而個節瓜冇咁好食,應該煮腍啲會入味啲。炸百花球,肉夠爽好似有蝦肉,又有啲似食緊魚蛋嘅感覺,不過就爽口啲。上魚翅喇,其實而家都唔好食咁多魚翅,冇辦法,煮咗唔食更浪費,魚翅分量唔係好多,湯底夠味,有其他嘅料喺度架,希望下次係飲燉湯或者係食仿魚翅好喇!碟餸個顏色比較深,無咩特別,原隻新鮮鮑魚係美味呀,弹牙啦,冇煮到過籠,西蘭花淨係食到一嚿就俾人搶晒咯.我都係食咗一嚿魚,條魚就俾人分晒,想再夾嗰陣時連個魚頭都畀人分埋囉,因為條魚整得都ok,通常大條魚都好容易蒸到啲肉韌嘅,呢個整得都唔差,有啲人仲話好滑添.

,醫吓個肚先。

上魚翅喇,其實而家都唔好食咁多魚翅

2018-07-08
2018-05-24 2293 浏览
參加了朋友的婚宴,個場本身ok, 高樓底,大水晶燈,仲有升降podium同天橋比新郎新娘進埸。但入席不久就出事了, 開始聞到煙味, 原來有兩枱客在食煙, 啲侍應經過當睇唔到, 最終忍唔住投訴,個著黑衫,應該係captain,仲話啲煙味喺外面飄入嚟,我要指明比佢睇邊圍有人食煙佢先埋去同嗰啲客講!服務我嗰枱個阿嬸仲離譜 ,一路用啲鄉下話同我對答,十隻手指捆曬黑邊,分菜唔換碟,隻湯匙掂曬落啲客人用過嘅碟,要叫佢換碟佢先換,我後來自己拿開嗰隻污染了嘅湯匙佢先至被迫攞過套新嘅用!全程張個 托盤放喺地下,又放上枱。 毫無衛生意識,what a disaster!
2018-04-25 2248 浏览
朋友個女擺滿月,俾面出席,印象中每間洒樓的水準一般,沒咩好寫……但一進入煌府,感到攝入氣魄,有貴氣風範,多個鑽石吊燈,令每位貴賓格外留神!1 乳豬的皮堅脆,我們這圍的豬算肥的一種,一進口便肥油四淺2 碧綠酱爆雙蚌 ,吃出厨師煱氣,最正是外圍炸盤,喜歡吃熱氣朋友,不容錯過3 富贵花黃金球,最難得是到嘴邊時,仍有熱熱騰騰的感覺,一口吞噬蟹肉,肉感四射,很幸福4 海皇竹笙燴生翅,不過不失,份量也ok5 原隻鮑魚聚寶盤,鮑汁為鲍魚沖身,令人垂涎三尺而其他菜式也做酒樓出平,整體食物水平不錯,希望下次有機會品嚐他們的茶市。

1 乳豬的皮堅脆,我們這圍的豬算肥的一種,一進口便肥油四淺
4 海皇竹笙燴生翅,不過不失,份量也ok
5 原隻鮑魚聚寶盤,鮑汁為鲍魚沖身,令人垂涎三尺
2018-04-22 1878 浏览
🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️唔會再黎🚫🚫🚫🚫🚫🚫🚫🚫🚫🚫🚫🚫🚫🚫從未試過一間酒樓食晚飯會令到我咁嬲自問自己已經叫咗佢全間酒樓第二貴嘅套餐,埋單成二萬蚊!!但食唔到呢個價錢嘅水準,最嬲唔係食物嘅水準符合唔到我心中嘅要求。👎🏻👎🏻👎🏻而係服務員一個一個咁行入嚟要我地比貼士,每個攞完貼士就走,經理帶完一個又一個人入嚟。🔥🔥🔥最嬲既都仲未到🤬😡🤬😡當我埋單既時候,又有另外一個女人入黎收錢。佢問:「今日既服務好唔好呀?」 ,咁我當然都客客氣氣咁講:「都幾好丫。」 然後佢既目的出現喇!!佢再講:「服務好既,係咪應該有啲打賞下?」🤯🤬😡🤯🤬😡嘩!我真係好嬲,我見你兩分鐘都唔夠,就要人打賞?而且,要比既,已經比左啦,唔應該比既,你地都一個個行入黎拎左,自問已經比得好足!🙎🏻‍♀️🙎🏻‍♀️💥💥💥💥💥💥💥咁既酒樓同員工都係第一次見!❌🚫❌🚫❌❌🚫唔會再黎擺酒,飲茶,食晚飯🥣
🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️唔會再黎
🚫🚫🚫🚫🚫🚫🚫🚫🚫🚫🚫🚫🚫🚫
從未試過一間酒樓食晚飯會令到我咁嬲

唔會再黎擺酒,飲茶,食晚飯🥣
2017-10-30 3925 浏览
今晚有合作伙伴邀請我地黎煌府食晚飯,呢度既佈置真係好靚,地方夠寬敞,招呼我地呢枱既侍應態度都好好。因為有安排表演節目,呢度音響,氣氛都做得唔錯,餐具亦都乾淨企理。食品不過不失,做到擺酒既水準。
2017-10-09 3290 浏览
剛與朋友一起去The One 13/F 煌府飲茶,一出Lift 口,感覺好舒服,檯與檯之間吾會好密,又夠光猛,地方清潔,環境吾太嘈,三五好友傾計飲茶最正,食物方面都好新鮮,蝦餃精瑩通透,千層馬拉糕好鬆軟,還有一款芝麻芋香綠茶餅,非常可口,我喜歡綠茶味,所以覺得好正。我比
剛與朋友一起去The One 13/F 煌府飲茶,
2017-10-04