餐厅: 煌府婚宴專門店
资讯:

2017-07-14 3792 浏览
難得平日可以休閒下午茶,想搵個舒適寧靜嘅地方坐坐,慢慢品嚐及閒談一下……可惜事與願違,有小朋友喺度跑嚟跑去龍蝦湯鮮竹卷係一般嘅鮮竹卷;小籠包皮厚無咩肉汁;鮮蝦菜苗餃略咸;叉燒腸竟然係每段腸粉包住一大塊叉燒若然叉燒靚就真係無得頂,只可惜佢肉質榎歰歰,成嚿咁咬又咬唔開咁,真係好難食芝麻芋香綠茶餅只覺有甜味,芝麻香或芋蓉香都欠奉,連綠茶味都唔多覺有;甘荀流沙包唔流沙;燒腩飯嘅燒腩過咸,又唔夠香口;最後係咕嚕錦鹵雲吞~最好嘅一味,錦鹵竟然有鮮魷醬汁味道剛好,只可惜雲吞裏嘅肉乾巴巴……

醬汁味道剛好,只可惜雲吞裏嘅肉乾巴巴……
2017-07-10
2017-06-11 2515 浏览
亞媽之前好鐘意黎嘅一間酒樓都格左一排無黎啦早兩日booked左位今日老豆老母奶奶老公一齊飲茶天氣吾錯 落地大窗有無得輸嘅靚景招乎ok好 枱與枱之間算濶 坐位ok舒服叫左D點心 同碟蝦球煎麵大約15分鐘上菜 算快手有個比較特別嘅蛋包糯米雞吾記得咩名嘅肉鬆面腸粉內包有蘿白 有D油個蝦餃吾錯好食碟麵味道不過不失 D蝦球算彈牙不過蝦味淡麵底半煎炸幾香口其他鳯爪 叉燒包等味道一般原來早book位免左茶錢 超好買單350 大家都話超平算好食 最緊要老人家滿意 仲話下次要再來食
亞媽之前好鐘意黎嘅一間酒樓
買單350 大家都話超平算好食
最緊要老人家滿意
仲話下次要再來食
2017-03-04 3609 浏览
The price is slightly high for me, but the food was absolutely delicious! Very glamorous interior design, classy and fairy tale like. Creative food presentation, almost too cute to eat! You have to try their crispy pork, it's heaven on earth!
  • 冰烧三层肉
2017-02-22 2564 浏览
my heart is a hungry hunter Always fun to eat and taste various meals Every where Today my god mother has her exercise group Spring new year reunion luncheon At the one ☝️ the set is not expensive About 50 tablesA group fare The Chinese dim sums are just the same as yum Cha time Poor are the steam shrimps and vegetables crystal dumplings Skin is so sticky and every one is split on using chopsticks to pick up All other dim sum are fair Taste ok 👌🏻 I am meat fan The best thing of this feast Rose so
my heart is a hungry hunter

Meat smooth and easy chewing
2017-02-22
午餐
  • Soy  sauce  chicken
酒樓本身位處於the one高層本以為可以望海景但不知是否因為晚上關係而漆黑一片食物和服務都算一般不過在另外一間試過尖沙咀廣東道188號港景匯商場無論服務和食物質素那邊都很優秀另外場地尚算大 但有柱位擺酒的話格局會有阻擋的效果
酒樓本身位處於the one高層
尖沙咀廣東道188號港景匯商場
無論服務和食物質素那邊都很優秀
另外場地尚算大 但有柱位
擺酒的話格局會有阻擋的效果
题外话/补充资料: 而家見到陳庭欣個廣告就火都黎 service有負分我實俾!
2016-11-08
2016-05-09 6665 浏览
今日係母親節我哋一家人黎煌府食野庆祝,點左九菜一汤,其中令我最满意的是烤乳鴿同烧腩仔,乳鴿大只外皮又香脆裡嫩好入味。烧腩仔食起来皮脆卜卜肉质鲜嫩吾肥吾瘦啱啱好,再配上我最中意的甜面醬香甜可口,下次再黎過。
2015-06-23 6710 浏览
聽日端午,boss請食飯,最開心呢個時候11個人,除左飲茶都無第2樣揀叉燒包:本人飲食必食,今次食左1隻半好好味口,最緊要無肥豬肉,甜度適中,皮亦無黏牙,值得試炒腸粉: 我地全部有驚喜,腸粉可以炒到咁碟無油,有少少少辣,正!流沙句:可能我食果陣已經凍左,感覺一般,同埋甜左少末蘿蔔糕: d蘿蔔係一塊塊,可以明顯食到蘿蔔味,但同d粉融合的好好,必試!!炒飯: 好大碟呀~我地1人1碗仔,仲有剩,有南瓜,帶子,口感有dd酸酸甜甜,好特別紅蘿蔔: 其實係咸水角,除左外形同餡無肥豬肉外,我覺得唔夠燶,無左炸野果種鍋氣,但都算好味樣都可以加分其他我無試,同事話春卷好好味埋單8xx,用左張50現金卷,午餐來講,算貴,但環境好好,可以望到少少維景,食物質素都好好
聽日端午,boss請食飯,最開心呢個時候
11個人,除左飲茶都無第2樣揀
叉燒包:本人飲食必食,今次食左1隻半
好好味口,最緊要無肥豬肉,甜度適中,皮亦無黏牙,值得試
炒腸粉: 我地全部有驚喜,腸粉可以炒到咁
碟無油,有少少少辣,正!
流沙句:可能我食果陣已經凍左,感覺一般,同埋甜左少末

樣都可以加分
其他我無試,同事話春卷好好味
2015-04-05 5173 浏览
第二年參加這個盛會,見到很多好友們呢,仲要見佢哋上台載歌載舞,又有財神派利是,氣氛超爽!「鴻運乳豬」,例牌第一道菜,皮脆就好了!「發財好市大利瑤柱」,有我喜歡的髮菜,很入味「海皇燴燕窩」,很喜歡沒有用魚趐,值得支持,此湯頭亦鮮味。「蠔皇原隻六頭鮑魚」,鮑魚炆得入味,好吃。「清蒸海星斑」,好像有點蒸過火,魚本身質素不差的,我覺得時間可以控製得再好一點。「當紅脆皮雞」,炸得皮很脆,肉也不老,吃時可輕沾檸檬汁提味呢!

「鴻運乳豬」,例牌第一道菜,皮脆就好了!
「發財好市大利瑤柱」,有我喜歡的髮菜,很入味
「海皇燴燕窩」,很喜歡沒有用魚趐,值得支持,此湯頭亦鮮味。
「蠔皇原隻六頭鮑魚」,鮑魚炆得入味,好吃。
2015-03-01
庆祝纪念
团年饭
  • 蠔皇原隻六頭鮑魚
  • 當紅脆皮雞
2015-02-01 3733 浏览
煌府我都食過幾次 , 不過一直覺得好一般冇咩特別所以好耐先食一次 , 不過又覺得其他分店可能有唔同有正嘢而且因為一啲緣故嚟呢間分店食 , 發現的確唔錯嘅並唔係地方夠大或望出去嘅景而係食物!!!青芥漢堡 : 印象中好似寫係一口 , 但我食就唔係一口 , 個塊炸咗嘅嘢我起初以為係魚或者肉原來唔係 , 係蝦嚟真係估唔到....芥末味係有但得丁點辣味出菊花春卷 : 形狀似菊花但冇菊花嘅味係入邊 , 雖然我都知春卷多數有蝦我呢啲近乎完全唔食都照食係因為唔太油 , 脆脆地幾好食鍋貼 : 面層個網幾得意 , 不過都係同出面食到嘅差不多...到最後個兩個甜品除咗木瓜杏仁凍幾好食同幾得意外(真係一小個木瓜嚟)另外個個冇咩特別....整體都不錯 , 不過翻食機會唔大....

整體都不錯 , 不過翻食機會唔大....
青芥漢堡
後 : 木瓜杏仁凍(真係一小個木瓜嚟)
網煎鍋貼
菊花春卷
2014-10-28 3643 浏览
一班好友, 又愛瓶中物, 自然要找沒有開瓶費, 沒有切餅費 的地方來相聚。煌府在 THE ONE 13 樓, 如果它沒有被包場作宴會的話, 這裡也是晚飯的好地方, 一來, 不會太多人, 四月時來過一次, 只有我們一枱, 包場。是晚有6 枱左右, 所以服務也算不錯。先來鳯梨咕嚕肉, 肉質不硬, 容易入口, 鳳梨亦大大件, 不會寒寒酸酸, 不錯!牛柳粒, 很嫩滑, 老實說很少可以吃到這個水準。溫公粗齋煲, 只有底部有少少南乳汁, 反而更有驚喜, 熱辣辣的, 亦很足料, 有雲耳, 竹筍, 西蘭花, 磨菇, 腐竹, 粉絲, 一讚。本來叫豉油雞, 點知, 無! 再叫燒鵝半隻, 又無, 只有例牌。是否因為平日的關係所以少備貨呢?最後叫了燒雞, 再加兩碟南乳醬汁, 連雞胸也不會太乾, 不錯。黃金蝦球, 很香口, 多一點芝麻會更惹味。西蘭花帶子, 味道還可以, 只是帶子大小不一, 有一兩粒超大, 其餘的偏小, 如果大小能平均一點, 能令整體觀感更好。 瑤柱蛋白炒飯, 飯都是一粒一粒, 很彈牙, 口感十足。鹽燒茄子斑球, 一讚! 斑球熱辣辣, 香口非常, 很惹味, 這個新菜式令人一試傾心! 經理很好的送

鳳梨咕嚕肉
牛柳粒, 很嫩滑, 老實說很少可以吃到這個水準。
牛柳粒
溫公粗齋煲
燒雞
黃金蝦球, 很香口, 多一點芝麻會更惹味。
黃金蝦球
西蘭花帶子
瑤柱蛋白炒飯, 飯都是一粒一粒, 很彈牙, 口感十足。
瑤柱蛋白炒飯
鹽燒茄子斑球
經理很好的送了幾個白芝麻布甸給我們。布甸很滑, 感覺是比豆腐花硬一點, 再多一陣芝麻香。
紅豆沙, 本來一聽到都已經說不要, 既然已經分了上枱, 看到, 並試一口, 真的很沙! 紅豆大大粒, 真的很少吃到這高質素的。
紅豆沙 + 白芝麻布甸
很滿足的一夜。
题外话/补充资料: THE ONE 的電梯的確令人卻步, 一係就一齊落, 一係就飛 LIFT , 少啲智慧, 少啲耐性都搭唔到!
2014-10-27
瑤柱蛋白炒飯
鹽燒茄子斑球
紅豆沙 + 白芝麻布甸
2014-09-23 3386 浏览
難得閒日休息同媽咪去佢嘅最愛﹣煌府飲茶。THE ONE煌府勝在樓底夠高,一整排嘅落地玻璃引入日光,日頭飲茶望住維港海景都幾梳乎~四樣媽咪必嗌點心:蝦餃皇一籠兩粒,人多就唔夠分喇~不過同媽咪兩個人撐檯腳就岩岩好!蝦好大隻下!黑松露花菰燒賣媽咪好鍾意黑松露,將黑松露同花菰釀入燒賣真係好香,都好大粒,一口咬落去陣松露味真係好搶,如果唔係特別好黑松露就可能未必鍾意,因為花菰味唔出蘿蔔酥好有心思嘅一款點心,整個脆炸嘅酥皮下有滿滿嘅蘿蔔絲,好甜好juicy!不過岩岩上檯個刻千祈唔好心急呀!因為真係會好熱好辣口架!桂花糕食完點心一定要叫番個甜品做結尾,佢地有好幾款甜品都好好味,今日叫左桂花糕,細細碟,一口一個,入面嘅桂花好足料,唔係死甜,係清甜,我自己就鍾意食佢地嘅甜品多過點心
難得閒日休息同媽咪去佢嘅最愛﹣煌府飲茶。

四樣媽咪必嗌點心:
蝦餃皇
一籠兩粒,人多就唔夠分喇~不過同媽咪兩個人撐檯腳就岩岩好!
蝦好大隻下!
黑松露燒賣
黑松露花菰燒賣
媽咪好鍾意黑松露,將黑松露同花菰釀入燒賣真係好香,
都好大粒,一口咬落去陣松露味真係好搶,
如果唔係特別好黑松露就可能未必鍾意,因為花菰味唔出
蘿蔔酥
好有心思嘅一款點心,整個脆炸嘅酥皮下有滿滿嘅蘿蔔絲,
好甜好juicy!
不過岩岩上檯個刻千祈唔好心急呀!
因為真係會好熱好辣口架!
桂花糕
食完點心一定要叫番個甜品做結尾,
佢地有好幾款甜品都好好味,
今日叫左桂花糕,
細細碟,一口一個,
入面嘅桂花好足料,
唔係死甜,係清甜,
我自己就鍾意食佢地嘅甜品多過點心
题外话/补充资料: 做左煌府會員會有九折架!
2014-06-12
黑松露燒賣
2014-05-31 3987 浏览
一出𨋢,第一個印象係 - 個場幾靚 大量既水晶,加上落地玻璃透入黎既陽光,更閃閃生輝。主題顏色用上白色同紫色,比人優雅既感覺。難怪叫婚宴專門店。不過咁大個場,午市一半都坐唔滿,顯得有點冷清。食物唔錯,點心大部份賣相都好精緻,比其他酒樓做得高級,但價錢都係差唔多。點心冇咁油膩,冇咁重味 最重要係感覺好乾淨。可能冇乜客人,服務幾好,茶都refill得好快。
一出𨋢,第一個印象係 - 個場幾靚

2013-08-24 4441 浏览
尋日(23-8-2013 Fri)公司o係呢o度擺52圍攪周年晚宴,個餐有:1. 鴻運乳豬全體公司同事未叫上菜時,侍應們已經拎o左出o黎o係通道上等,但由於都真係幾耐,我o地見到拎住火槍o既廚師,o係乳豬上燒一燒. 因為已經唔脆所以要咁翻燒?之後終於可以上枱,都幾細隻,一圍12人,每人都食唔到兩件,而且皮肉分離,我夾到o黎,都未食,已經嗅到隔離同事EC o個片有(火羅)味,睇睇我呢片,明顯比正常乳豬黑.食落,係有(火羅)味囉,而味道偏鹹,底o個片肉其實唔係肉,只係脂肪而已.味道: 0.2 分2. 翡翠錦繡蝦仁份量亦唔太多,翡翠有西芹,翠肉瓜同紅,黃椒少量,蝦仁算爽口同食到鮮味,但略為鹹o左啲.味道: 3分3. 玉環瑤柱脯每人一件,呢個味道正常啲.味道: 3分4. 百花釀蟹拑大小做得唔係咁均勻,我揀o個隻大件啲,食落,有啲韌,應該係炸好後放耐o左,而味道都算正常.味道: 1.8分5. 紅燒竹笙海皇燴花膠上到o黎,見到有好多竹笙,侍應勺時,見唔到花膠,我話係花膠粒.分好有得食喇,海皇係蝦肉同少量唔知咩o野魚,原來竹笙都唔太多,而花膠呢,如我所料,就係花膠粒囉,我就食到兩粒,成碗都唔膠,最

1. 鴻運乳豬全體

鴻運乳豬全體

味道: 0.2 分

2. 翡翠錦繡蝦仁

份量亦唔太多,

3. 玉環瑤柱脯
每人一件,呢個味道正常啲.

4. 百花釀蟹拑

大小做得唔係咁均勻,我揀o個隻大件啲,
食落,有啲韌,應該係炸好後放耐o左,而味道都算正常.

味道: 1.8分

5. 紅燒竹笙海皇燴花膠

海皇係蝦肉同少量唔知咩o野魚,原來竹笙都唔太多,而花膠呢,如我所料,就係花膠粒囉,我就食到兩粒,成碗都唔膠,最好笑係女同事DW話食到膠味.而羹o既味道呢?同食街邊魚肉翅差唔多.

味道: 1分

6. 蠔皇扣原隻鮑魚

呢味應該係最貴o既菜色吧,
鮑魚口感正常冇問題,味道就食到啲海味味.

7. 清蒸大海斑

唔知咩o野斑,但幾大條,呢個蒸得o岩o岩好,唔過火,係最好食o既菜色.

味道: 5分

8. 金牌脆皮燒雞
皮夠脆,肉質接近o鞋口,呢個亦都算鹹;而附上o既醬汁勁難食,有強烈酒味o既濃南乳汁,過o左火喎.

味道: 1.5分

9 – 10. 鮮菇伊麵及瑤柱蛋白炒飯
講真,兩個賣相都唔吸引,我揀o左冇色炒白飯食.呢個係見到有瑤柱蛋白,味道清淡,當清腸胃吧,但食o左大半碗後,覺得個飯硬.

味道: 1分

11. 鴻運綿綿

呢個係紅豆沙,味道唔太甜,紅豆都夠腍,屬正常.

味道: 3.2分

12. 美點雙輝
係士多啤梨味棉花糖同桂花糖,前者夠軟熟,味道唔太甜,o岩o岩好,幾好食.

味道: 4.8分

後者太軟身,我拮埋o黎只差少少都到我隻碗時就跌o左落張枱o度.之後終於拮到o黎食,呢個味道竟然係苦.

味道: 0.5分

我o地呢位12人係女全班,食完後我仍覺得唔多夠,如果o個圍全部都係男士,咁肯定唔夠啦.

服務:
我o地上到去坐低,女同事EC話口渴叫o野飲,但所有侍應都冇諗過要serve我o地,我就叫個侍應斟汽水,點
知佢話:’我o岩o岩開工,未可以斟住.’
隔離枱同事有得飲喎,而且我理得你係咪o岩o岩開工,真莫名其妙.

我o地人未坐齊,但知道我o地張枱要加多個位,成為13個,於是叫侍應加位,點知佢話你o地坐定晒先,我先至加位.
好奇,我o地唔係o黎飲結婚酒,係公司晚宴,公司已計好晒座位,佢咁都得?

重攪笑o既係,負責隔離枱分菜o既男侍應,見o個張枱冇o左一隻匙夾餸,就攞我o地o個隻,分完放o係o個張枱;之後我o地呢張枱o既女侍應o黎分餸時,發覺冇o左,我o地話畀佢知,佢就攞返o黎用.真奇怪,點解佢o地唔去攞另一隻o黎?

而食食吓,EC o既紙巾跌o左落地,問女侍應攞過張,女侍應竟是答冇喎,公司規定每個客只有一張. @.@

環境:
係光猛同闊落.

其他:
我坐o既位置係背住個台,要睇大電視,但螢光幕顏色卻偏紅,好難睇.

其實服務同抵食都係1.5分
2013-08-23
  • 棉花糖
2013-04-22 3383 浏览
以下的點心名稱都是憑記憶的 不能作準 =p(1) 蝦餃:原隻蝦 肥肉不多(非常好) 但皮蠻厚的。(2) 馬拉糕:一致好評 鬆軟得來有彈性 甜味剛好!(3) 椒鹽豆腐:味道剛好 不會太辣太咸 外面脆 裏面的豆腐細嫩。(4) 春卷:造型特別 裏面是蝦 和蝦餃一樣 沒什麼肥肉在裏面。(5) 蛋白炒飯:這個很特別 裏面有碎碎的飯焦 很有口感 而且分量不小。(6) 蘿蔔糕:不過不失。(7) 鳳爪:我覺得一般。(8) 鮮蝦腸粉:很足料 味道還不錯 但腸粉還是陳漢記的好吃 這裡的不夠滑。(9) 炐炒河粉:味道一般 但分量不小。整體:環境不錯,坐得很舒服。食物水准會比外面好一點點,但以喝茶來說,價格還是偏貴。如果是平日吃下午茶(1400開始),這會是一個很好的選擇。
以下的點心名稱都是憑記憶的 不能作準 =p

(1) 蝦餃:原隻蝦 肥肉不多(非常好) 但皮蠻厚的。

(2) 馬拉糕:一致好評 鬆軟得來有彈性 甜味剛好!

(6) 蘿蔔糕:不過不失。

(7) 鳳爪:我覺得一般。

(9) 炐炒河粉:味道一般 但分量不小。
整體:

環境不錯,坐得很舒服。
2013-04-20
  • 馬拉糕,椒鹽豆腐
2013-04-15 3024 浏览
原來我上一次寫煌府的食評已是上一年的六月了 (雖然中間其實也有來過很多次了, 就是沒有打食評而已), 這次都有點到上次食評上所寫的,再加了好幾道沒有吃過的。炆豬腳仔: 有驚喜, 是一道簡單的炆, 沒有多加很多醬油去炆, 但光是豬腳仔的皮已很腍很香, 好吃。甘筍脆皮咸水角: 曾經是最喜愛的點心---造型是似是紅蘿蔔的咸水角, 有趣, 但外皮好像有稍為剝落的現象, 而且餡料亦不怎麼樣有味道, 失準。菊花春卷: 很出色, 水準依舊, 春卷的頂部是一個菊花的炸脆皮, 脆卜卜, 微熱, 不沾醬也是美味之作。鮮蝦的部分雖然看似佔整件春卷很少的部分, 但鮮蝦是很誇張的把內面的空間塞到極滿, 微帶爽口, 很喜歡。桂花糕: 雖然分量只是兩口, 但以$10的價錢是可以接受的, 桂花滲出香氣,齒甲留香, 甜度也恰當。消費: $80

消費: $80
  • 炆豬腳仔