2017-04-24 137 浏览
這幾天,天氣又有點轉涼,難得小情人接放工,便很想用平民的價錢吃火鍋。我倆找了良久,走著走著,突然看見一條很特別的樓梯,便被吸引走了去看看。是平民價錢的一人一鍋!!! 二話不說便步入餐廳。沿梯級上去後,驚訝地看見一位機械人正送餐😳很有噱頭! 坐下來後,待應很細心介紹他們的鍋物,和我們一起讀完整本餐牌,火鍋有如此服務很難得👍開飯!一人一鍋:星級精選牛鍋+韓式牛肋鍋+ 青檸梳打+洛神花茶第一鍋: 星級精選鍋($98) : 選了安格斯牛肉和南瓜湯底。火鍋最重要的就是湯底,這個南瓜湯絕對是用心製作,南瓜味非常濃郁,南瓜沙的口感,而且吃得出是真材實料的鮮甜味道!😋😋火鍋的配料竟然樣樣驚喜,真要盛讚! 先說牛肉,牛肉和脂肪比例剛剛好,牛香滿溢,堅係入口即融👍👍👍👍👍再講丸: 每一款丸都是有餡,而且很滑,真是粒粒有驚喜。😋😋火鍋底有很多菜,真係有菜味,係鮮甜的。特別是栗米,鮮甜驚人😋😋第一次吃南瓜火鍋就有這樣滿意的味道,是幸福😋😋第二鍋:韓式牛肋鍋($98): 起初看餐牌黑黑的外表,不算吸引,但待應簡介時說是用了雪梨慢慢煮,鍋底會很甜; 加上我們真的很想吃牛肉,便點了!一上菜,非常香噴噴,那陣牛氣撲鼻

沿梯級上去後,驚訝地看見一位機械人正送餐😳很有噱頭!

開飯!
一人一鍋:星級精選牛鍋+韓式牛肋鍋+ 青檸梳打+洛神花茶

再講丸: 每一款丸都是有餡,而且很滑,真是粒粒有驚喜。😋😋

第一次吃南瓜火鍋就有這樣滿意的味道,是幸福😋😋

一上菜,非常香噴噴,那陣牛氣撲鼻,立即再次感到肚子餓!牛肋一夾,骨肉分離,炆得非常軟熟,而且牛肉吸滿湯底的鮮甜,超美味😋😋😋

一人一鍋可以有這五星級的質素,真是令我們大開眼界,簡直是我心中的米芝連👍👍👍👍👍👍
  • 韓式牛肋鍋
  • 星級精選鍋
2017-04-23 96 浏览
佢話係去完美國得到啟發,所以之後開咗呢一間餐廳。我去感覺又比較似台灣風格喎,哈哈。特別係有機械人由廚房將啲鍋輸出泥囉,幾得意嘅。就要了兩杯珍珠奶茶,就話係似台式嘛。呢個係韓式嘅豬肋骨煲,啲汁都幾濃,都叫做入味。我都係夾左啖我男朋友嘅食下。呢個我嘅,好豐富呢。港式嘅香辣海鮮鍋,都唔少料啊,不過呢個已經係大……仲有啲丸吸下啲味都好正。辣得過癮啊,青口又幾好。食完辣,就梗係要加薯粉啦,perfect match吖。
特別係有機械人由廚房將啲鍋輸出泥囉,幾得意嘅。
就要了兩杯珍珠奶茶,就話係似台式嘛。
食完辣,就梗係要加薯粉啦,perfect match吖。
2017-04-21 92 浏览
黎緊就黎去台灣,今晚招喚左女友出來開個會先。 於是就揀左個可以坐耐少少又新奇既地方喇。 呢間餐廳叫做<<煮道>>,來自美國的一人一鍋火鍋店,除了是米芝蓮魔師主理,最大賣點就是用機械人送餐。 來到門口就有一個醒神的機械人迎接大家。 餐廳裝修簡約得來特別,用了鍋具來做燈,擺位也闊落。 Menu得意又有美國風,內裡圖文並茂,方便選擇。 點了餐,過了一陣,機械人小姐就慢慢地向我走過來,佢係送緊火鍋呀, 睇落非常穩陣,唔怕倒瀉。 就算有小朋友係附近,佢都會有感應唔會撞到人地。 不過要送到上枱都係要勞煩侍應姐姐。任務完成後,佢就會轉身,返回廚房。 好喇,今次我點的是大份的<<環球海鮮鍋>>,特區旗仔都十分搶眼。 不過海鮮都十分吸睛。個火都幾猛,等10分鐘左右,基本上都可以食。呢個海鮮鍋好豐富,有廣島蠔、帶子、大虎蝦、手口、墨魚仔、花枝丸、魚子丸、蟹捧、小籠包和冬菇等。雖然我揀左清湯底,但係因為係海鮮,所以都好有鮮味。總括黎講,海鮮夠鮮,丸類都彈牙可口。 而每個鍋都可以跟飯或者紅薯粉,我就揀左後者
黎緊就黎去台灣,今晚招喚左女友出來開個會先。

於是就揀左個可以坐耐少少又新奇既地方喇。

來到門口就有一個醒神的機械人迎接大家。

餐廳裝修簡約得來特別,用了鍋具來做燈,擺位也闊落。

Menu得意又有美國風,內裡圖文並茂,方便選擇。

睇落非常穩陣,唔怕倒瀉。

就算有小朋友係附近,佢都會有感應唔會撞到人地。

而每個鍋都可以跟飯或者紅薯粉,我就揀左後者,因為貪佢比較彈牙。記得唔好最後先加落鍋呀,因為D火到時會燒愈弱,咁就要麻煩餐廳幫你加加火喇。

呢度的飲品以台式為主。不過我就點左<<清檸梳打>>,因為夠汽得黎又酸酸地,清清油膩感又可以解解渴。女朋友就揀左<<冰綠茶>>,賣相也不錯。

女友點的是<<星級精選鍋>>,牛肉絕對是賣點。除了是薄切外,入口夠哂嫩。

2017-04-20
2017-04-21 1725 浏览
科技界在說未來的發展在機械人身上,我亦曾經見過資訊節目介紹日本的機械人送餐服務,原來在香港亦可以見識到。 美國過江龍,米芝連一星級廚師主理,一人一鍋的煮道 Uniboil 甚有睇頭。 而且標榜用料上乘,湯頭選擇多様化,難得價錢貼地,$98/鍋,份量十足,已經包括白飯或薯粉,售價最高的海鮮鍋才$118(小份)。 原來最好玩的是機械人送餐,小朋友定必喜歡,我也覺興奮。 地上早已設置軌道,機械人沿路出入並懂得轉彎,美國人工貴,不失為省人手的好主意;雖然外表不搶鏡,看得出是祖國貨,未嘗不是眼界大開,親身體驗! 湯鍋選擇看來精簡,其實已大江南北的口味,例如海鮮鍋、部隊鍋、麻辣雞鍋、日式壽喜燒鍋、韓式牛肋骨鍋、川式香辣鍋或好玩的全院滿座鍋(即是丸),如果依然不合心水,可以自選冬蔭湯、南瓜、番茄或清湯等。 日式壽喜燒鍋 日式壽喜燒的湯頭比較涮涮鍋甜一點,可以想像到熬湯材料離不開昆布、味醂、甜鼓油及柴魚等等,能否做到黃合配搭方才最重要。 主角是美國高水準 CAB 安格斯牛肉,果然肥美嫩滑,都幾大片,但只有三片,真令人意猶未盡! 幸好其他配料豐富,多款丸子有特色,丸的內心有不同爆醬

原來最好玩的是機械人送餐,小朋友定必喜歡,我也覺興奮。

丸子
丸子
幸好其他配料豐富,多款丸子有特色,丸的內心有不同爆醬,例如煙靱的糯米糍、少許辛辣的黃色介末、亦有疑似芝士蛋黃的。

小籠包
有原個小籠包,豬肉饀料。

星級精選鍋 (豬)
星級精選鍋 - 羊
自選沙爹湯頭及美國極黑毛豚肉,本是合拍伙伴,奈何出了點錯,廚師放錯了羊肩肉!

紐西蘭的羊肩肉,肥美羶香,比較合適配香辣或麻辣湯頭,現在羶香蓋過了沙爹,怪怪的味道!

本來侍應願意換鍋,是我們免得浪費,要求給他們另備豚肉便成,因為起初不以為意,想到自己亦喜歡吃羊,不知道效果會欠佳!

添加了的黑豚肉片,我們認為比羊好吃,更有嚼頭,鬆軟不嚡。

兩款湯頭,未有想像中出衆,但調味得宜,反而肉質及配料比預期上乘,$98/鍋有這樣的貨很難得,不妨走多幾步試一試,物超所值!

值得一提,配備的兩款調味醬反而夠香夠濃,分別是麻辣醬及沙爹醬,足夠補充湯頭之略為不足。

2017-04-14
日式壽喜燒鍋
作為一個好老婆, 有時係要比少少SURPRISE老公既!! 講既, 只係生活中的小窩心事~ 找天無啦啦接老公收工, 再去橕檯腳吃個飯, 傾返一晚計! 無他, 只因平時都是回家跟奶奶及囡囡吃飯, 二人世界的機會當然少了好多好多~ 有時找天二人吃個飯, 感覺是很不錯的!!! 今次簡簡單單, 去了上環吃火鍋! 兩個人吃火鍋常常都覺得很難點東西吃~ 眼寬肚窄的結果是點得太多吃得太少, 好浪費! 而任吃任飲的放題火鍋又要"跑數" (你明的XD) 所以一人一鍋的「煮道」就好岩我地兩小口去吃!!!! 是來自美國的連鎖餐廳喔! 估唔到火鍋係美國都有MARKET~~ XDXD 一人一鍋的火鍋有好多不同的選擇!!! 比起港式的連鎖店, 這間更有心思! 而且用料也是高級好多的喔!!!! 選好火鍋款式, 就可以再搭不同的湯底~~ 清湯、麻辣、冬陰、沙爹、韓式、南瓜、蕃茄、粟米、SUKIYAKI...... 真係要乜有乜!!!!! 星級精選鍋 - 安格斯牛肉 $98 我呢個牛肉就選了蕃茄湯底~ 因為大肚婆都係食得健康D好~~~!!! 煮道既蕃茄湯都好出名, 佢唔用茄膏! 用新鮮蕃茄煮製的~~ 超級濃
作為一個好老婆, 有時係要比少少SURPRISE老公既!!

講既, 只係生活中的小窩心事~

找天無啦啦接老公收工, 再去橕檯腳吃個飯, 傾返一晚計!

無他, 只因平時都是回家跟奶奶及囡囡吃飯,

二人世界的機會當然少了好多好多~

有時找天二人吃個飯, 感覺是很不錯的!!!

今次簡簡單單, 去了上環吃火鍋!

兩個人吃火鍋常常都覺得很難點東西吃~

眼寬肚窄的結果是點得太多吃得太少, 好浪費!

而任吃任飲的放題火鍋又要"跑數" (你明的XD)

所以一人一鍋的「煮道」就好岩我地兩小口去吃!!!!

是來自美國的連鎖餐廳喔!

估唔到火鍋係美國都有MARKET~~ XDXD

一人一鍋的火鍋有好多不同的選擇!!!

比起港式的連鎖店, 這間更有心思!

而且用料也是高級好多的喔!!!!

選好火鍋款式, 就可以再搭不同的湯底~~

真係要乜有乜!!!!!

星級精選鍋 - 安格斯牛肉 $98
我呢個牛肉就選了蕃茄湯底~

因為大肚婆都係食得健康D好~~~!!!

煮道既蕃茄湯都好出名, 佢唔用茄膏! 用新鮮蕃茄煮製的~~

超級濃郁同健康~~~~~

再配上高水準的安格斯牛肉! 非常好吃~~

配料仲有好多不同的蔬菜、丸, 品類豐富, 吃得開懷!

煮道環球海鮮鍋 $118
有大虎蝦、廣島蠔、厚帶子、青口、丸類、蔬菜......

配紅薯粉~

其實真係好好好豐富!!!!!

用料新鮮, 湯底美味, 沒有味精喔!!!!!

因為是一人一鍋, 每鍋底下都有燃油, 如果熄滅, 可以叫店家幫忙再點著!

吃到尾都是滾熱辣的!

如果自問是大食人士, 佢都可以再SIDE ORDER!

青檸梳打
配返杯青檸梳打, 好爽!!

重點係佢唔趕客, 可以慢慢食慢慢傾~~

仲有仲有,

要讚佢地既辣椒醬!!!!!!!

超香辣超好吃!!!

一問之下, 原來都是他們自己製的喔~~~

花椒辣椒都是用上四川的上等貨,

所以非常好食, 記得試下呀!!!
2017-04-20 731 浏览
打邊爐對香港人嚟講真係一年三百六十五日都會食嘅野,呢排興起一人一鍋今次就嚟到上環試下新野!煮道其實好大來頭咖!廚師曾經擔任米芝蓮星級餐廳總廚,餐廳更係美國過江龍用上嚴格挑選嘅食材,聽到都覺得吸引呀!星級精選鍋呢個係招牌嘅廚師精選鍋底,有好多種特式嘅丸類,都係由大品牌振興出品,有哂保證。丸類好有特色,有鮮味魚蛋小龍包,黃金魚子丸同厚實花支丸等等。丸類真係好彈牙,最中意有款入面有啲芥末拉津醬嘅餡,好特別。沙爹湯揀咗沙爹湯,沙爹湯好香濃。香濃嘅原因係因為用咗三十幾種香料,加上花生同椰子製成。濃厚嘅程度比平時係其他街鋪食嘅高好多,蔬菜吸收咗湯味好惹味。安格斯牛煮道標榜用高質牛肉,用上黑安格斯牛,係美國登記同檢定過嘅。牛肉肥瘦適中,肉味幾濃。日式壽喜燒另一個鍋就揀咗壽喜燒鍋,鍋底有好多菜,仲配咗烏冬,感覺比較健康。壽喜燒都係配咗安格斯牛,上面有生雞蛋。四川麻辣湯呢一鍋配咗麻辣湯,麻而不辣!呢個湯非常出色。味道唔會係死辣嘅,但每一啖都會有好持久嘅麻香味,好過癮!紅薯粉每一鍋都會配埋薯粉或者白飯,我就揀咗薯粉。煙煙韌韌吸咗湯汁好正。台式珍珠奶茶估唔到有台或飲品!珍珠奶茶奶滑茶味香,唔會太甜。珍珠有咬

今次就嚟到上環試下新野!
煮道其實好大來頭咖!
廚師曾經擔任米芝蓮星級餐廳總廚,餐廳更係美國過江龍

用上嚴格挑選嘅食材,聽到都覺得吸引呀!
星級精選鍋
丸類真係好彈牙,最中意有款入面有啲芥末拉津醬嘅餡,好特別。

沙爹湯

揀咗沙爹湯,沙爹湯好香濃。
香濃嘅原因係因為用咗三十幾種香料,加上花生同椰子製成。

安格斯牛
煮道標榜用高質牛肉,用上黑安格斯牛,係美國登記同檢定過嘅。
牛肉肥瘦適中,肉味幾濃。

日式壽喜燒
壽喜燒都係配咗安格斯牛,上面有生雞蛋。

四川麻辣湯

呢一鍋配咗麻辣湯,麻而不辣!
呢個湯非常出色。

味道唔會係死辣嘅,但每一啖都會有好持久嘅麻香味,好過癮!

紅薯粉
每一鍋都會配埋薯粉或者白飯,我就揀咗薯粉。
煙煙韌韌吸咗湯汁好正。

台式珍珠奶茶
估唔到有台或飲品!
珍珠奶茶奶滑茶味香,唔會太甜。

珍珠有咬口,帶小小甜味好飲。
場內仲有一個送餐機械人,勁得意!
2017-04-20 74 浏览
今日同同事喺上環做完嘢,兩個人又攰又肚餓。 經過商場樓下見到個機械人好得意,原來樓上係煮道,主打一人一鍋。 望咗宣傳招牌,覺得都好吸引,所以我哋就上去一試。 餐牌上面有好多唔同嘅鍋物,我揀咗安牛肉鍋,朋友揀咗大份海鮮鍋。 鍋物上來比我預期之中大份,每粒丸都有份量,望過餐牌,話係振興出品,都係有餡的,而且彈牙又鮮味,食個陣要小心燙到個咀。 牛肉鍋我揀左傳統既日壽喜燒湯底,味道濃甜,安格斯牛非常嫩口,同湯底perfect match。 朋友揀海鮮鍋(大份),蕃茄湯底,大小分別在於海鮮份量每款1樣定2樣。 海鮮有廣島蠔、大虎蝦、帶子、青口、花枝丸、小八爪魚……加上其他丸物、冬菇、小籠包、福袋… 份量十足。 蕃茄湯底味道比較淡, 相信係唔想搶去海鮮本身既鮮味, 味道不錯。 最後點了凍的洛神花茶,酸酸微微,食完再飲,非常醒神。

望咗宣傳招牌,覺得都好吸引,所以我哋就上去一試。

最後點了凍的洛神花茶,酸酸微微,食完再飲,非常醒神。
2017-04-20 598 浏览
有別於傳統邊爐,uniboil 將全部料放入一鍋中,之後再揀湯底。值得一提係,湯底足足有十多款,除清湯,四川麻辣,沙嗲外,仲有冬蔭公,韓式部隊鍋,日本壽喜燒,新鮮南瓜以及新鮮蕃茄等等,可以話照顧到唔同口味既食客。呢間鋪特色之一係門口有個機器人先生歡迎大家,另一特色係由機器人小姐送餐,避免左熱湯由人手送既危險,另一方面,大人小朋友亦覺得新奇,忍唔住拎起相機捕捉呢個特別畫面。講起美國,點少得安格斯牛肉,當然要試一試,下面放有唔同類型丸,金茹、木耳以及時菜,上面鋪上牛肉片,湯一滾,牛味濃郁,下面湯底吸收左牛肉味,放入薯粉,吸引埋牛既精華,一啲都唔浪費。除牛外,大家可以選擇美國極黑毛豚肉或紐西蘭羊肩肉。作為香港對海鮮係無法抗拒,所以都點左。兩隻大海蝦,青口,八瓜魚,帶子,賣相吸引,少不了各類丸。鋪頭全部丸出自振興,質素有保證,丸彈牙之餘,幾乎全部係包心,實屬驚喜。除此之外,大家可以試下辣豬手煲,或者韓式部隊鍋,呢啲其他鋪頭比較少見。不過由於每個鍋即叫即準備,所以需要耐心等待片刻。整體而言,一個鍋一百左右,包埋飯一碗或薯粉,以及一杯飲品,如果大家意猶未盡,可以追加唔同配料。值得稱讚係員工解釋詳細

值得稱讚係員工解釋詳細,仲送左一套鋪頭獨有襟章俾我地留念。
2017-04-20 131 浏览
呢間一人一鍋店由美國嚟,記得系美國既時候呢啲店都幾興,可能外國人鍾意一人一份食物,唔鍾意大班人share! 宜家想食一人一鍋,就可以嚟呢度啦!餐廳都幾大,環境舒適,最特別系由機械人送餐!珍珠奶茶比較淡,但同時唔會太甜,如果奶味濃啲就更好啦。環球海鮮鍋($118)除左有青口、廣島蠔、帶子、虎蝦等海鮮,仲有唔少特色丸類,例如魚蛋小籠包、花枝丸、黃金魚子丸等!海鮮新鮮唔腥,但蠔比較瘦。丸類之中最鍾意黃色既福寶,帶少少蛋香又吸汁!順帶一提,呢個鍋可以㨂湯底,番茄湯清甜健康,唔錯!壽喜燒帶日本風,除左有安格斯牛肉,仲有竹輪、龍蝦丸等!呢個湯底唔洗自己揀,甜甜地好開胃,牛肉稔滑有鮮味,唔錯!呢度既火鍋全部跟紅薯粉或者白飯,唔怕唔夠飽!系香港,一人一鍋選擇唔多,呢度系唔錯既選擇!
餐廳都幾大,環境舒適,最特別系由機械人送餐!
珍珠奶茶比較淡,但同時唔會太甜,如果奶味濃啲就更好啦。
呢度既火鍋全部跟紅薯粉或者白飯,唔怕唔夠飽!
系香港,一人一鍋選擇唔多,呢度系唔錯既選擇!
2017-04-20 100 浏览
而家火鍋店既選擇越黎越多, 而且種類都越黎越多, 但係多數都係幾十個人一個煲, 變相要互相遷就, 未必食到自己最鐘意既湯底同材料, 所以我都幾喜歡食一人一煲既火鍋今次食既呢間最大特點就係有好多不同既湯底同配料套餐可以選擇, 例如全丸煲, 雞煲等等, 選擇多之餘價錢亦都唔係太貴, 一百蚊有找!!我就嗌左雞煲黎食, 一黎到個外型其實係同外面食到既一樣, 只不過係個煲細D, 份量大約有差不多半隻雞咁多,辣度我係選擇左中辣, 辣得過癮, 重點係每件雞都係好滑LULU, 咬口十足, 而且有得選擇配飯還是米線, 作為一個男人當然地選擇了吃飯, 比想像中更好味飽肚!!又飽又好吃!!!

又飽又好吃!!!
2017-04-09
  • 雞煲
2017-04-19 103 浏览
robot waitress送餐@煮道上環 皇后大道西2-12 號百匯電腦城1樓A區一人窩都興起了一段時間,呢間走日韓窩物路線的。而店子是美國由沖出回流香港,再由美芝蓮星級廚師擔任董事總廚。不過呢間舖更有另一個gimmick,悄悄再話你知。湯底挑選了健康蔬菜煮成的粟米湯,加以雞湯煮起,甚是香甜清新,當邊加熱湯底會濃縮,最後配飯或麵。有robot送餐,好過癮呀!食客都因機械人慕名而來。原來一窩份量超多,小女子我要了星級精選鍋$98,肉配了豬(因我牛羊都唔食)鍋入面還有為數不小的丸類,多種可以一次嚐遍。用上美國黑毛豬,入口較細緻易咬,不怕好多根難咬,肉質肥美甘甜。丸類當中較為特別的包括有餡的,更用了本地薑振興的出品 有魚蛋小籠包,黃金枝豆棗,黃金魚子丸等等,咬開爆漿,合愛嚐新的我,丸每顆都彈牙。煮到最尾段也沒發漲,即沒滲麵粉偷工減料。丸底下放了好多蔬菜,金菇,黑木耳,豆腐,幫助腸道消化,不只吃丸同肉就更膳食均衡。飲品要了洛神花茶,酸酸的喝下有像提子汁$ 22。自己一窩就不怕人家狂涮肥牛把湯底變做油了,湯底自家煮用的是新鮮料,絕不是隨意把生料在湯中涮熟就算。還有服務好有禮貌細心,個放燒了成個
robot waitress送餐@煮道
上環 皇后大道西2-12 號百匯電腦城1樓A區
有robot送餐,好過癮呀!食客都因機械人慕名而來。
飲品要了洛神花茶,酸酸的喝下有像提子汁$ 22。

還有服務好有禮貌細心,個放燒了成個鐘都未熄,一直加熱,不似其他店不到半小時就熄了,只靠餘溫。
2017-04-19 183 浏览
每位店員都好有耐心,為我哋講解每一個鍋嘅特色,材料出處,務求令客人選擇最鐘意嘅鍋。星級精選鍋配安格斯牛(南瓜湯)金黃色嘅南瓜湯,香醇濃郁,微甜適合大部分人。由於加咗咸蛋黃,湯底有種沙濡嘅感覺。安格斯牛肉質幼嫩,肥瘦平均,由於較薄身,煮一陣就要食,咁先食到佢嘅鮮嫩。除咗牛肉,其他配料都好豐富,有雲耳,粟米,豆腐,金菇等等,令南瓜湯更鮮甜。環球海鮮鍋(麻辣湯)麻辣香而濃,唔算太辣,但麻得過隱。海鮮豐富,有廣島蠔,大虎蝦,青口,帶子,而且無任何雪味同腥味。其他配料都上面差唔多。青檸梳打透心良嘅消暑飲品,微甜嘅碳酸令人清爽。奶茶比較重茶味,如果你係偏好茶味,值得一試。

星級精選鍋配安格斯牛(南瓜湯)

環球海鮮鍋(麻辣湯)

青檸梳打

透心良嘅消暑飲品,微甜嘅碳酸令人清爽。
奶茶

比較重茶味,如果你係偏好茶味,值得一試。
2017-04-17 70 浏览
應該有好多人都聽過or見過機械人侍應!香港第一間應該在九龍區的一間茶餐廳,而香港區的應該就只有這間!韓式部隊鍋$88 - 湯底真的非常不錯!超級入味,而且芝士肥牛一定要試! 本來套餐是跟豬肉的,我改了跟安格斯肥牛☺麻辣湯底精選火鍋$98 -這個是店員介紹的!他說湯底的麻味非常重!果然湯底真的非常不錯,令所有食物都非常入味!丸子入面的餡料不是我太喜歡的!有些是Wasabi味. 可能有人會會喜歡啦!總結:價錢來講非常抵食,最緊要湯底超級入味,令所有食物都入味有味道👍🏻👍🏻👍🏻

「打邊爐」一向是港人至愛,而煮道更有機械人送餐,還是頭一次親眼見到。地點位於上環,開放式的餐廳設計,帶有西式的風格。其實 煮道 是來自美國的餐廳,一人一鍋,有多種款式、湯底、薯粉或飯。套餐配一杯飲品,前者的綠茶味道較淡,冰好快融掉。至於青檸梳打,味道似食橡皮糖,不錯。星級精選鍋 $98除了特定配料,主角肉類可選 安格斯牛肉或黑毛豬或羊肩肉其中一款,十分有彈性。朋友選擇的湯底是沙嗲,都幾惹味但不會太鹹。美國極黑毛豬,入口鬆化少脂肪,都幾新鮮。而我的是 環球海鮮鍋 $118(細)湯底是壽喜燒湯底,較清淡,可以突出海鮮鮮味。黃金魚子丸、魚蛋小籠包、薑汁皮蛋貢丸,全部是振興出品。魚子丸啖啖蟹籽香味、小籠包的魚蛋外皮未夠彈牙,但內裡有少少湯汁,而貢丸薑汁味濃,味道幾得意。最後配QQ薯粉,放入湯約一分鐘就可,太耐會腍。
地點位於上環,開放式的餐廳設計,帶有西式的風格。
星級精選鍋 $98
朋友選擇的湯底是沙嗲,都幾惹味但不會太鹹。
美國極黑毛豬,入口鬆化少脂肪,都幾新鮮。
而我的是 環球海鮮鍋 $118(細)
湯底是壽喜燒湯底,較清淡,可以突出海鮮鮮味。
最後配QQ薯粉,放入湯約一分鐘就可,太耐會腍。
2017-04-08 183 浏览
一講到打邊爐, 第一時間更係會諗到一班人圍住個爐拾下拾下架啦但自從吉XX同大XX推出一人邊爐之後就越黎越多餐廳有呢個OPTION揀今次我朋友帶我黎食既呢一間仲誇張全力係賣緊一人鍋既邊爐 而選揀係比起吉XX多10幾倍又有麻辣 又有雞煲 又有海鮮煲淨係湯底都已經有十幾樣揀配菜主菜都有廿幾樣揀 真係有選擇困難症都唔知點算 今次我揀左既係叫星級精選鍋既 入面既配料有CAB安格斯牛肉同振興肉丸, 而湯底就選左沙嗲, 再配多個白飯我睇MENU話CAB安格斯牛肉係經過高級認證既牛肉 全球得TOP幾既牛肉先會比評為CAB 作為肉控既我當然係即刻二話不說揀左呢個黎品嚐一下到底CAB係咪真係咁堅一上到黎我會覺得份量唔算好大, 但到我食完個下我係FEEL到自己係超級飽肚, 對一個成年男子來說, 這一鍋的份量是絕對夠的上面已經鋪好哂所有既食材, 牛肉同肉丸先說一下這個CAB安格斯牛肉 高級牛肉果然是高級牛肉 放落沙嗲湯底入面, 只要碌幾秒就已經熟好了, 一放入口, 哇~~~超重肉味 有少少入口即溶既感覺 而且個厚度適中, 唔會話太厚或太薄, 係岩岩好的!!另外一個驚喜既地方係D肉丸, 原來D肉丸都係有涵的,

但自從吉XX同大XX推出一人邊爐之後

就越黎越多餐廳有呢個OPTION揀

今次我朋友帶我黎食既呢一間仲誇張

全力係賣緊一人鍋既邊爐 而選揀係比起吉XX多10幾倍

又有麻辣 又有雞煲 又有海鮮煲

淨係湯底都已經有十幾樣揀

配菜主菜都有廿幾樣揀 真係有選擇困難症都唔知點算

上面已經鋪好哂所有既食材, 牛肉同肉丸

另外一個驚喜既地方係D肉丸, 原來D肉丸都係有涵的, 有芝士呀, 墨魚丸入面有墨魚粒,有嚼勁而味帶鮮甜, 丸類非常出色 比起普通傳統既冇咁DRY同埋有多重口感, 正!!

想唔到小小鍋入面包含左咁多美食係入面, 真係值得一試, 下次應該會再試下其他口味的食材!!
2017-03-14
  • 星級精選鍋