2017-05-18 3167 浏览
好耐無打邊爐啦,朋友表示想試下新野,咁係OPENRICE 搵到間一人一鍋嘅餐廳。係上環MTR EXIT A出口行10分鐘就到,放工想同朋友HEA下可以試下呢間餐廳,餐廳無限時,可以同FD傾耐D。門口有個機械人迎賓,好有日本feel送餐會有另一個機械人,不過佢講普通話,好搞野🤣💪🏻我地叫左韓式部隊鍋同日式壽喜燒,簡完個鍋之後要簡返個湯底,為配合返個鍋,咁我地就分別簡返韓式部隊湯同日式壽喜燒湯底。其他鍋底仲有蕃茄、粟米、麻辣、南瓜同清湯等。韓式部隊鍋勁多菜係個底部,岩晒鐘意食菜嘅朋友。上菜後等一陣就湯滾,WAITER 講D牛就算煮好耐都唔會硬,可以放心食左其他配菜先。湯底唔係好辣,鐘意食辣既朋友可以再自行調配岩自己嘅醬。鮮冬菇好入味,吸收湯底個精華,牛肉煮好耐都好嫩。拉麵最後先食,吸晒啲精華,有少少泡菜味,又有啲肉味😆日式壽喜燒岩相對係清淡,材料同部隊鍋差唔多,有菇、牛肉、獅子狗、鳴門卷、丸……等等,材料較為日式。個湯甜甜地。最鐘意個烏冬,彈牙得黎又入味。食完好滿足!另外叫左個青檸梳打及煮道洛神花茶,青檸梳打同出面一樣,而洛神花茶就好好飲,甜度岩岩好,超推薦!

門口有個機械人迎賓,好有日本feel

送餐會有另一個機械人,不過佢講普通話,好搞野🤣💪🏻

拉麵最後先食,吸晒啲精華,有少少泡菜味,又有啲肉味😆

韓式部隊鍋

日式壽喜燒

韓式部隊鍋
日式壽喜燒
2017-05-16 613 浏览
今日等係上環反工既朋友食飯,佢就帶左我黎呢度😎本身中意食海鮮,所以就叫左個海鮮鍋😄 一黎到賣相相當吸引! 唔同種類的丸子排排坐咁,之後青口,蝦同帶子等等放另外一邊,底下有大量的菜,所以唔洗擔心唔夠菜,感覺到佢地擺位都比左心思😁 我叫左清湯底,真係幾清淡,但又有淡淡的海鮮味。先講個蝦,非常大隻同幾新鮮! 帶子都係! 好少見到咁大隻的帶子 🤗 D丸都好得意,有粒魚子丸流好多芝士醬出黎,好中意😄 個蛋都唔錯,qq地,香香的蛋味帶小小甜。d菜雖然放底,但竟然無林到,岩岩好😃我男朋友叫左個星級精選鍋,偷食左佢小小,覺得都好唔錯! 先講個牛,好嫩唔韌,好香牛肉味,幾新鮮,如果想食肉的朋友真係可以叫哩個食下😋 d丸同我個d差唔多,男都話特別中意粒魚子丸😋 好似千島醬加芝子加魚子既味道,好味!個冬菇好大塊,軟軟的。餐仲包個飯或薯粉,超飽!我叫左杯洛神花茶,幾香,甜甜地。 仲有樣好得意嘅野,佢地會有個機械人送餐,雖然唔係到我地面前,但送到最近我地的位置,會有職員送到我地面前,覺得好得意,幾新穎😃 整體唔錯 ! 下次會再黎!
今日等係上環反工既朋友食飯,佢就帶左我黎呢度😎

煮道環球海鮮鍋

星級精選鍋

餐仲包個飯或薯粉,超飽!

我叫左杯洛神花茶,幾香,甜甜地。

煮道環球海鮮鍋
星級精選鍋
2017-05-15 3154 浏览
上星期五收工約左朋友專登去上環試依個新開嘅過江龍火鍋 未上去之前已經覺得幾驚奇 竟然係來自美國嘅香港平民野食 所以決定放工去試下。首先,裝修方面,一入餐廳完全唔似火鍋店,一堆燈嘅設計十分特別,而且座位闊落舒服,店亦寬敞,適合同一堆朋友嚟聚會傾計。依到係主打一人一鍋,可以自己揀湯底同火鍋種類,餐廳對於依方面十分有誠意,種類方面由local啲牛肉、海鮮火鍋到韓國部隊鍋,日本嘅壽喜燒都有,而且某幾種火鍋種類仲可以揀湯底,其中南瓜同蕃茄更加係每日新鮮餚製,由米之蓮星級廚師研製及改良味道,枱上更加有一堆醬料,但其實火鍋已經好夠味,未有用到醬料嘅需要。與友人分別叫左小海鮮鍋配南瓜湯底同安格斯牛鍋配麻辣湯底,再加一杯綠茶同青檸梳打。火鍋方面份量十足,一上枱已經有一堆基本材料放好係鍋,包括一堆丸、菜同肉。依到嘅丸類非常特別,來自振興嘅,每一粒都係包心丸,味道非常過引,比平時其他餐廳嘅丸用心同好食好多。推介wasabi丸同魚蛋小籠包,味道都好特別。安格斯牛肉鍋配麻辣湯依到嘅麻辣湯比平時食到嘅特別,冇咁辣,比較容易入口,牛肉比一般火鍋店高質唔會好肥,而且新鮮嫩滑,同麻辣湯底十分夾,而且依到嘅溫底十分濃,食

安格斯牛肉鍋配麻辣湯

依到嘅麻辣湯比平時食到嘅特別,冇咁辣,比較容易入口,牛肉比一般火鍋店高質唔會好肥,而且新鮮嫩滑,同麻辣湯底十分夾,而且依到嘅溫底十分濃,食到最後仲有陣陣麻辣味。

小海鮮鍋配南瓜湯

友人喉嚨唔係好舒服,所以就叫左個清清地嘅南瓜湯,依個湯底十分濃郁,飲落似平時食西餐會飲到嘅南瓜湯,十分鮮甜。海鮮方面份量十足,一上枱時係密鋪哂成個鍋,包括有虎蝦,蠔,帶子,青口等,亦有配埋一堆招牌嘅丸類,海鮮整體嚟講新鮮唔會腥同冇雪味,蝦同帶子更加係十分鮮甜。

火鍋仲可以揀配飯定薯粉,我同友人都揀左薯粉,我嘅麻辣湯配薯粉係頂級,但友人嘅南瓜湯配薯粉食起嚟味道都好特別同夾,不過食到最後都幾辣同幾大份原來都,所以細食嘅朋友海鮮鍋揀細份量都ok。

一人一鍋係香港都十分普遍,但煮道對於每個細節都十分用心,而且湯底選擇很多又健康,十分推薦大家去試下。
2017-05-05
2017-05-14 230 浏览
朋友說有一間在上環食一人火鍋,由機械人送餐的專門店,成功吸引到我陪她去食!在團購又見到有優惠,於是決心一試。雖然店面其貌不揚,但食過才知道是值回票價!若非在附近工作或居住,否則很可能會錯過這間火鍋店呢。環境寬敞,不怕周末會同人迫!枱上有三款醬料,用來吃火鍋時自行調配醬料之用,分別有醬油、麻辣和沙嗲醬。點餐時,會有服務員過來幫忙,先選鍋和煮道的獨製湯底,不消一陣子就有機械人出場!於晚餐時間,一於一人一份鍋物加一杯飲品,好滿足!友人點了煮道星級精選鍋,可以選美國CAB安格斯牛肉 或 美國黑毛豬肉 或 紐西蘭羊肩肉。她選了美國黑毛豬肉,所以鍋物出場時會插一支美國旗仔,證明豬肉是來自外國的,用料絕不馬虎。友人的湯底選了用上蔬果為主打健康蕃茄湯,加上有豆腐、粟米和金菇等陪襯,飲落會份外清甜。配料也有魚蛋小籠包、煮道福寶、鮮冬菇、木耳、黃金魚子丸、厚實花枝丸等,十分豐富。我這個海鮮鍋有大小可供選擇,但別小看這個海鮮小鍋, 食材都多到幾乎滿溢出來,賣相是可以壓場的!裡面的海鮮有蝦、生蠔、青口和帶子,蔬菜主要用上椰菜,所以當鍋滾到半途時已經好甜好入味,也有玉子、冬菇、木耳、栗米和蟹柳等。最意想不到的是

最意想不到的是底下有多款丸類,吃到好飽肚又滿足!主食可選飯或薯粉,煮一陣子薯粉就變得晶盈剔透, 可以隨時食用!
2017-05-12 222 浏览
係香港,最普遍既一人火鍋就係快餐店,可惜質素真係麻麻。呢間專做一人火鍋既店就食得出好有心意。
主要既火鍋就有海鮮鍋或者星級鍋既牛肉豬肉羊肉,可以配唔同湯底。環球海鮮鍋 ($118 細 $168 大)
南瓜湯清甜,加上椰奶調味,濃郁稠密,食得出係心機之作;
海鮮就不過不失,最驚喜係丸類,粒粒都係芝心或者有餡架
。
係香港,最普遍既一人火鍋就係快餐店,可惜質素真係麻麻。
呢間專做一人火鍋既店就食得出好有心意。

環球海鮮鍋 ($118 細 $168 大)

南瓜湯清甜,加上椰奶調味,濃郁稠密,食得出係心機之作;
海鮮就不過不失,最驚喜係丸類,粒粒都係芝心或者有餡架
。
  • 環球海鮮鍋
2017-05-10 2119 浏览
最近朋友帶了我去一間好玩的特式餐廳 主打是一人一鍋, 好奇心驅使下 上星期放工後, 急不及待就跟着她來到上環的煮道 Uniboil來 上環的路真的有點難去, 不過不緊要吧, 好快就來到百匯電腦城 食店是在1樓, 一入到去, 嘩, 店子真夠大~ 環境裝修得不錯 最搞笑的就是有一個負責送餐的機器人!!! 原來朋友說的就是指這個ROBOT! 問問店子, 原來這機器人在美國店也有 她會沿着地下的線路循一直線走 只要是負責送餐到各位食客手上 是一個不可多得的服務員呢~~ 由於實在太趣怪的闗係, 我看到很多遊客都上前和機器人拍照 令到餐廳的氣氛不錯~ 玩了一輪后, 也是時候點餐 打開餐牌, 這裡是主打一人一窩的~ 這裡有不同的窩以供選擇~ 窩可自選安格斯牛肉, 紐西蘭羊肩肉, 美國黑毛豬等 而湯底都可以自選的, 店員說當中的南瓜和蕃茄都是用上新鮮蕃茄和 南瓜製成 很推介大家吃! 每窩都會送一杯野飲~我要了台式珍珠奶茶 (涷) 而朋友點了青檸梳打, 飲品沒有什麼特別, 我覺得不夠濃香, 有點水水的樣子 水準一般吧~ 很快地我的窩窩到了!!! 我選的是 CAB 安格斯牛肉窩, 而
最近朋友帶了我去一間好玩的特式餐廳
主打是一人一鍋, 好奇心驅使下

食店是在1樓, 一入到去, 嘩, 店子真夠大~
環境裝修得不錯
最搞笑的就是有一個負責送餐的機器人!!!

她會沿着地下的線路循一直線走
只要是負責送餐到各位食客手上
是一個不可多得的服務員呢~~

由於實在太趣怪的闗係,
我看到很多遊客都上前和機器人拍照
令到餐廳的氣氛不錯~

玩了一輪后, 也是時候點餐
打開餐牌, 這裡是主打一人一窩的~
這裡有不同的窩以供選擇~
窩可自選安格斯牛肉, 紐西蘭羊肩肉, 美國黑毛豬等
很推介大家吃!

飲品沒有什麼特別, 我覺得不夠濃香, 有點水水的樣子
水準一般吧~

很快地我的窩窩到了!!!
我選的是 CAB 安格斯牛肉窩, 而朋友選的是紐西蘭羊肩肉窩
二款都選了蕃茄為湯底~

每個窩都用上爐子來烘着上桌, 所以整個窩都是熱辣辣的吃
味道更加升級~!

我的安格斯牛肉份量不少!每片都是長長的,摺叠起來就是厚厚的一大塊!
油花分佈平均, 稍為灼熟就可以吃~
吃入口真的很嫩滑!!! 口感比較細滑, 而且充滿牛肉的鮮香味
雪花肥油分佈平均, 入口帶豐潤感覺
好好味喔!!!!

隨窩窩可選白飯或薯粉, 薯粉口感煙韌, 吸滿了美味的蕃茄湯底更加好味道!

其它配料都很多,丸丸更是出奇地美味!
丸丸是餐廳得意之作
每粒都暗藏玄機, 有的內裡有Wasabi的
令人驚喜無限!
而且丸丸每粒都很彈牙
喜歡吃的下次可選全丸窩- "全丸滿座"
好吃又夠創意!

朋友的羊肩肉窩都不錯 (蕃茄湯底), 沒有羊酥味, 而且肉質一樣嫩滑
我試了一片, 覺得嫩滑度比剛才的牛更高,
咬下去口感厚薄適中, 感覺沒有難受的味道
對於我這等不喜羊的女子, 都覺得容易接受呢~

配料一樣十足, 有魚腐、粟米, 丸丸, 金菇和各種蔬菜
每樣都好好味, 夠鮮夠甜己可比足分了!!!
另外蕃茄湯底真的不錯, 因為不是用茄膏闗係
每一口湯都有着濃濃蕃茄味道
單是用它來吃薯粉就己好好吃了!

煮道 Uniboil
上環皇后大道西2-12 號百匯電腦城1樓A區
T: 2628 3552
2017-05-10 225 浏览
是日同朋友過大海去睇 LV. 難得過海,就同囡囡黎呢度食個飯 呢間野走韓風路線,裝修簡潔,地方很寬敞 不過,佢係食火鍋的~ 係好似SABU SABU 的一人一鍋~ 佢既鍋選擇都好多同好有特色架~ 最搞笑全丸鍋,真係食丸食到傻呀~XD 火鍋的肉好緊要,呢度既牛肉,都係有名堂的~  如果唔食牛,豬/羊都好有特色的~ 最特別係,佢有勁多湯底俾你揀 真係勁多呀~ 款款都好有特色~ 步隊鍋湯底/ 南瓜湯底/ 蕃茄湯/泰式冬蔭湯/日式壽喜/粟米湯底~ 之前係朋友既FACEBOOK 見到呢間餐廳後,就好想帶囡囡黎啦~ 因為佢囉~ 呢度有個好得意既既送餐機械人架~ 個個鍋都係由佢送出黎的~ 佢側邊有個SENSER ,去到你個位就識自動停落黎架啦~ 好叻叻豬呀~ 佢一路行仲會一路講野 而且,仲識變唔同樣架~ 在場既小朋友見到佢都不知幾開心, 每次出場,我囡都眼定定,睇下佢去邊度~ 店主仲好好人咁會整停個機械人俾大家影相架~ 是日,我叫左個星級精選鍋 加粟米湯底~ HKD 98 牛肉色澤好靚,雖然唔係好多雪花,但唔會成舊肥牛咁~ 切得好薄,碌兩下就熟啦~ 肉質好嫩滑,而且就算碌到熟哂,

呢間野走韓風路線,裝修簡潔,地方很寬敞

佢既鍋選擇都好多同好有特色架~
最搞笑全丸鍋,真係食丸食到傻呀~XD

火鍋的肉好緊要,呢度既牛肉,都係有名堂的~

如果唔食牛,豬/羊都好有特色的~

最特別係,佢有勁多湯底俾你揀

真係勁多呀~ 款款都好有特色~

因為佢囉~

呢度有個好得意既既送餐機械人架~

個個鍋都係由佢送出黎的~

佢一路行仲會一路講野
而且,仲識變唔同樣架~

在場既小朋友見到佢都不知幾開心,
每次出場,我囡都眼定定,睇下佢去邊度~
店主仲好好人咁會整停個機械人俾大家影相架~

是日,我叫左個星級精選鍋 加粟米湯底~
HKD 98

牛肉色澤好靚,雖然唔係好多雪花,但唔會成舊肥牛咁~
切得好薄,碌兩下就熟啦~
肉質好嫩滑,而且就算碌到熟哂,都唔會韌~
開始望落,點解個湯咁清,原來D粟米收埋哂係底
呢個,似係平時買既罐頭粟米湯,好清
店無整到好咸,好有住家FEEL ~感覺亦較健康~

除左肉外,入面既丸全部都用上振興肉丸,唔怪得咁好食
有花枝丸,魚蛋小籠包,牛丸,全部好好食,粒粒都唔同
仲有呢個黃金枝豆棗,入面既漿好得意,唔知係咪枝豆黎~

仲有呢個振興特別為煮道整既福寶,有煮道個公仔樣個度架

每個鍋都有跟一個飯 (其實食完個鍋都飽左)~@@

飯有D似越南米,好硬身,就咁食我覺得有D硬,加埋個湯食就好好多~

朋友叫左另一個日式壽喜鍋~
HKD98
食物同我地個鍋大同小異,但湯底改左壽喜湯底 (好似醬油湯底)
同埋丸少左,多左個烏冬~
食落都幾有日式風味
烏冬幾滑,湯底都會好咸~

幾鐘意呢度既火鍋爐,夠大個,好穩陣~ 唔怕小朋友會推倒
雖然都幾阻地方,不過好彩佢張枱都夠大
而且火力都幾強勁,一路滾住食,冬天一流呀~

呢個壽喜鍋都有跟一個飯架,但實在太多了,我地叫佢唔好上,唔好浪費嘛~

每個餐都跟一杯飲品架
SIZE 都幾勁 ~ 但味道唔會好死甜
紅色的洛神花茶味道較濃
白色的青檸梳打則較清新

不過每杯既冰都唔少,下次要記得叫佢少冰先~

最後,要提下呢個調味架
個麻辣醬都幾勁料架~ 堅辣架~!
沙嗲醬唔太辣,但好香~

老實講,初初冒名而來都係因為個機械人
同埋價錢又唔係貴,都無抱咩期望
但估唔到食物用料好足,而且材料都靚
一百蚊一個餐,加埋個咁得意既機械人,真係超值呀~

下次帶小朋友去中上環遊,不妨黎呢度食個機械人餐呀~ 小朋友一定好開心架~
题外话/补充资料: 火鍋料仲可以另外購買的~!
2017-04-29
  • 日式壽喜鍋
2017-05-07 162 浏览
上環有間食一人火鍋叫煮道,新開既,有安格斯牛肉食,同朋友試吓,看見餐牌,好特別,好colourful,又多選擇,門口有個機械人, 覺得好特別的門面, 點了環球海鮮鍋$168,日式Sukiyaki 湯底同星級精選鍋,韓式部隊湯底, 先叫兩杯飲品, 台式珍珠奶茶同洛神花神, 酸酸地開胃呀!之後好驚訝, 突然通道見到個ROBOT靚女, 棒餐, 旁人望到都拿起手機影相, 到了主角, 環球海鮮鍋$168,有日式Sukiyaki 湯底, 海鮮鋪得滿滿, 有青口, 墨魚仔, 大蝦,廣島蠔, 仲有好多不同款式既丸, 配以日式甜湯底, 好正呀, 廣島蠔肥大, 厚肉, 每粒丸都到餡架, 好足料, 係同一個出名既丸公司合作, 真材 實料呀!之後有星級精選鍋,韓式部隊湯底, 係另一主角, 安格斯肥牛, 有支美國旗仔, 好特別,  部隊湯底帶點辣惹味呀! 肥牛肉香, 還有多款丸同蟹柳, 粟米, 一個人份量超班呀!牛肉薄, 嫩肉好淋, 埋單每人約170蚊, 食到捧住肚走呀!

門口有個機械人, 覺得好特別的門面,

先叫兩杯飲品, 台式珍珠奶茶同洛神花神, 酸酸地開胃呀!

廣島蠔肥大, 厚肉,

2017-04-14
出席完活動之後,順便同朋友喺附近食嘢,咁啱有一間好出名嘅一人一鍋火鍋餐廳喺附近,餐牌價錢又合理,決定在這間餐廳用膳。聽了經理的介紹後,每人選擇了一個不同的火鍋和不同的湯底,湯底沒有加錢的說法,基本上所有湯底都是可以選擇的,除了部份固定了湯底的火鍋之外。煮道環球海鮮鍋$118 蕃茄湯底朋友點的這個每款海鮮都有一個,看起來非常豐富得。可是因為選擇這個小的海鮮鍋,和大的的分別就是相差$50 ,每件海鮮如果係大鍋就會Double。所以今次都沒緣份食海鮮(因為這個套餐不是我的) ,但是湯底汁非常鮮甜,沒有使用任何的番茄膏,味道清新又新鮮。升級精選鍋$98 沙嗲湯底升級精選鍋裏面都有不同的丸物,有些裏面爆漿, 十分特別。沙嗲湯底香氣四溢,味道實在不錯,而且會配上一個白飯或者粉絲,粉絲很有彈性有韌勁,質感不錯。當中肉類三選一,我就選擇了牛肉,質素是脂肪比例平均,果然是使用了比較高質素的牛部份。冰綠茶$22珍珠奶茶$22由於選擇了不冷的飲品,沒有加冰,口味會更加甜。吃光了都很飽,如果不是喝很多的不妨兩個人分享一杯。最搞笑就是有一個送餐機械人,也是賣點之一吧!

煮道環球海鮮鍋$118 蕃茄湯底

升級精選鍋$98 沙嗲湯底

冰綠茶$22

珍珠奶茶$22

最搞笑就是有一個送餐機械人,也是賣點之一吧!
2017-05-02 125 浏览
之前雜誌介紹過,見到食物圖片非常精美,睇賣相一流,咁啱無無聊,過去上環行吓,主要係嚟試食。-入店內,非常寬敞,有幾十個位,我同女朋友選擇近窗望街景。店員有禮貌遞上menu , 打開menu, 眼見有大概十款火鍋,亦有清楚介紹每個鍋用咩材料,例如美國穀飼肥牛,好,圖片震動味蕾,我揀呢個。我女朋友揀豬手鍋。湯底任揀,我哋揀咗麻辣湯底。大概10 mins, 有個講國語,五呎差兩吋嘅機械人捧個鍋出嚟,有趣有趣,set 佢講英文我like D! 上枱個鍋D餸整齊放滿鍋上,睇得出用靚料。每一個餸: 非-般牛丸,豆腐,蝦子包,各有特色,而日式蛋上印有呢間鋪logo, 肥牛份量算多,有八塊,而且夠麻辣味道-流。而豬手鍋,好稔,切細細舊,容易食,份量亦唔少。賣單兩舊水有找,下午六點前結賬仲免加-,食完超滿足,超飽,下次再嚟。
2017-05-01
外卖自取
  • 星級精選鍋
Uniboil Super Feature Hotpot星級精選鍋 $98 紐西蘭羊肩肉 Lamb lovers you shouldn't miss this! The pot brimmed with ingredients and the tender lamb! I added 紅薯粉 to my choice which turned out hot and chewy! Of course if you boil it longer, it will turn soft but it's not a bad thing after all! Uniboil Universal Seafood Hotpot 煮道環球海鮮鍋 (small) $118 福寶 帶子 廣島蠔 青口 Such inviting bowl filled with seafood! The quality of food was well spot on! I chose pumpkin soup as the base that turned out lusciously flavourful!

福寶 帶子 廣島蠔 青口

• 紐西蘭羊肩肉
  • 煮道環球海鮮鍋
Green milk tea $22 Thoughtful to divide the milk and tea. Thanks to the amiable staff who provided me with green tea instead of red tea upon request. For hotpot, I was delighted to have soup base to choose from! Including pumpkin, sweet corn, tomato and a lot more! My favourite was actually the sweet Japanese broth that accentuated heavenly! The robots were so cute!! Entertaining! Uniboil Korean Style Beef Ribs Hotpot 韓式牛肋鍋 $98 Enjoyed this hearty bowl a lot! The beef ribs were executed perfectl
Green milk tea $22

Enjoyed this hearty bowl a lot! The beef ribs were executed perfectly! The soup accentuated invitingly!

Uniboil Japanese Sukiyaki 日式壽喜燒 $98 黃金龍蝦丸 有機雞蛋 CAB 安格斯牛肉

Among all the orders we made, Japanese broth stood out as the most likeable one. The soup base was pleasantly sweet and the beef were of finest quality! Impressed!
  • 韓式牛肋鍋
  • 日式壽喜燒
捱過了數天的工作日,project 終於大功告成,輕輕鬆鬆來到周五,自然要好好慶祝,可惜又是糧尾的日子,不能太奢侈,朋友建議吃小火鍋,放工後就帶著我來到上環開餐。 uniboil 位於上環百滙電腦城1樓,離地鐵站約需10分鐘路程,而我是坐叮叮由中環出發的,所以路程更短。 由於餐廳佔地挺大,隨意就找到位子,坐下後,店員為我們送上熱水,並主動向我們介紹各式火鍋。 原來uniboil是美國洛杉磯知名的連鎖火鍋店,宗旨是嚴選優質健康食材,配以各種不同口味及特色湯底而聞名。而uniboil的董事總廚,更是米芝蓮的星級廚師呢。 而餐廳的上菜方式相當特別,是由機械人把火鍋送到客人面前/旁邊,再由店內職員把菜式送上,說實,我還是第一次看到大大個的機械人送菜,感覺挺新鮮。 這裏的湯底選擇有9款之多,當中包括有辣有不辣,而最特別的就是蕃茄湯底及南瓜湯底,蕃茄湯底是以新鮮原個水牛蕃茄製成,絕不加入茄膏及味精,而南瓜湯底就是用上香港及日本南瓜泡製而成。 我點了一客星級精選鍋,價錢是HK$98,鍋內的主菜全都是肉類,三款一的,包括:美國極黑毛豬肉、紐西蘭羊肩肉及CAB 安格斯牛肉。 主菜是黑毛豬肉,黑毛豬

主菜是黑毛豬肉,黑毛豬肉質軟淋,就算是煮耐了,豬肉亦不會變得粗鞋,相反,豬肉入口充滿彈性,味道甘甜,而且脂肪量不多,肉香味濃郁,讚。
除了黑毛豬肉外,鍋內還有其他配料,當中包括由香港知名大品牌振興出品的魚蛋小籠包及黃金魚子丸等。說實,每一款都充滿驚喜,黃金魚子丸內裏裝著大量芝士及魚子,入口除了濃濃的芝士香,還有脆卜卜的魚子,口感非常特別。而另一款外貌普通得像牛丸的丸子,但內裏原來是裝著薑蓉及薑汁,非常好吃。
湯底我要的是南瓜湯,它的味道超讚,南瓜味超級濃厚,湯質細滑,味道香甜,感覺就像用上大量南瓜蓉煮成,而且是不加味精的,那就可以安心地大口大口喝下去。

朋友點的是煮道環球海鮮鍋,這個鍋分了兩個size, 配料全1都是一樣的,只是大的材料變成雙份而已。
鍋內的海鮮非常豐富,包括:大虎蝦、廣島蠔、青口、帶子及魷魚等。除了海鮮,鍋內同樣放有多款丸子。
個人認為這裏的海鮮超級新鮮,特別是大虎蝦,既鮮甜又彈牙,而帶子非常厚肉,口感結實,青口肥美,廣島蠔滑嫩。

由於湯底煮耐了,味道會慢慢變鹹,所以,我們點了兩款飲品,台式珍珠奶茶的甜度是足夠的,但味道就是淡了點,若稍為注意一下比例,相信味道會更吸引。
2017-04-28
  • 煮道環球海鮮鍋
2017-04-28 158 浏览
為何寫"衛生之鍋"呢?  這令我回想起有個朋友的一個特別習慣。她小時候只會用公筷,如果我用了私家筷子夾野食,之後佢係會成鍋野都唔食,攪到我不個所措。我個年代唔興食一人鍋物,所以每次同佢食野要記住用公筷。今時今日,依間餐廳係好合佢既心水。依間餐廳位於一個電腦商場的二樓,地點並非太方便。好彩,指示牌充足,一踏入二樓就搵到呢間餐廳。入到去見到落地玻璃窗,幾開揚,另有機械人作為簡單侍應,幾吸引小朋友。我哋叫兩個鍋﹕煮道環球海鮮鍋同星級精選鍋。湯底可以因應自己既喜好去揀,另外會送一杯飲品同飯或薯粉,我叫左杯青檸梳打。星級精選鍋配蕃茄湯﹕選用安格斯牛肉,配料都唔野少,有花枝丸、魚子丸、福寶、小籠包、枝豆棗、鮮冬菇,雲耳、金菇、粟米等等。我十分欣賞個湯,好清又重蕃茄味。個經理先生話D湯全用新鮮蕃茄淆製,冇落過罐頭茄蓉。安格斯牛肉味濃,啲丸丸好有特色,並唔係我哋係普通地方食到。丸丸質地有彈性,每款丸有唔同既餡料。蔬菜新鮮,雖然睇落去每樣得一至兩件,但食完個鍋後非常飽。原本可以配飯或者薯粉,但為免做個大嘥鬼,我話不用了。煮道環球海鮮鍋(細)配冬陰功湯﹕有青口、廣島蠔、帶子、虎蝦,仲有粟米、鮮冬菇,雲耳、

星級精選鍋配蕃茄湯
煮道環球海鮮鍋(細)配冬陰功湯
煮道環球海鮮鍋(細)配冬陰功湯﹕有青口、廣島蠔、帶子、虎蝦,仲有粟米、鮮冬菇,雲耳、金菇、花枝丸、魚子丸、福寶、小籠包、枝豆棗等等。朋友仔只話好好味,佢話冬陰功湯係少少酸辣味,加埋海鮮既鮮味,所以話好好味,但我又唔敢試食佢個鍋。
最後,大家係飽到然飯都食唔到,要去散步幫助消化。
2017-04-13
星級精選鍋配蕃茄湯
2017-04-27 117 浏览
是晚天氣開始轉涼了,唔係西伯利亞人既女朋友想食熱少少野,竟然係上環搵到呢間一人邊爐!!需要個商場睇落幾伏,但見Openrice Comment都Ok就上去試下啦。一入到去嘩間野同個商場完全唔同Feel,靚十幾廿倍老闆走黎介紹佢地既肉,佢話佢地係用Top 3%既牛肉,用既餐廳一定有左上角個Logo,ok咁就試下啦。佢特別介紹個麻辣湯式,南瓜同番茄。可惜條女唔食辣又唔係南瓜,但就好鬼鍾意食番茄。最後我就叫左個壽喜燒,壽喜燒湯底,女朋友叫左個精選鍋,番茄湯底,都係揀牛。牛係好食既,真係點好食又唔係好形容到,反而!!! 後尾追加左既羊同豬真係食到我HIGH大左。羊肉既羊味出到飛起,直情好似鵝肝咁STRONG,一放落口陣味就散出黎,食完一路留係個口到,嘩頂鍾意食羊既一定!!一定!!要食。豬肉都係好驚喜,佢食落除左味外仲要係爽口既。係冇錯,係爽口,你有幾可見有人用爽口形容肉啊? 有,佢真係咁。
2017-04-17