2022-11-07 21 浏览
假期想去西環行下,順便搵下有冇隱世美食可以坐低 hea下,吹下水,好休閑咁渡過一個下午。行到上去高街,差不多全部都係酒吧,再行前小小,見到橫巷有露天茶座,隔離有個細細個門口位 入去間cafe, 間cafe空間感好大,落地玻璃,有充足日光,牆身有特式繪畫,好有文藝氣息。食物方面以炸物為主,亦有飯,意粉,特式飲品可以選擇,味道唔錯,份量都唔少。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~💫 招牌雞翼拼盤 - 原味 / 辣味雞翼 (單骨) - 薯條 - 洋蔥圈 四款炸物都炸到外層卜卜脆,內𥚃仍保留食物原汁原味,唔會好乾身,正👍💫 蕃茄扁意粉套餐 -焗牛排菇 - 汽水每條扁意粉都均勻掛上茄汁,牛排菇 好大集,好juicy.💫 小食 - 雙松露薯條 - 雜菜沙律💫特式飲品 - 青檸芫茜梳打 - 蘋果茉莉茶

💫 招牌雞翼拼盤
- 原味 / 辣味雞翼 (單骨)
- 薯條
- 洋蔥圈

💫 蕃茄扁意粉套餐
-焗牛排菇
- 汽水
每條扁意粉都均勻掛上茄汁,牛排菇 好大集,好juicy.

💫 小食
- 雙松露薯條
- 雜菜沙律

💫特式飲品
- 青檸芫茜梳打
- 蘋果茉莉茶

之前去長洲食過呢間主打食炸雞和烤雞的西式小店,一直好想再去食,近排發現原來西環都開咗分店,所以就約埋朋友去食~😎 餐廳環境舒適,坐位都好闊落,坐得幾舒服,比長洲店更加大和好坐,仲有啲雞嘅壁畫幾有趣,大家可以去打下卡!😆1. 滋味脆雞套餐 配薯條 ($66)外皮炸到好酥脆,入面肉質嫩滑帶點肉汁,再點埋BBQ醬食,更滋味!唔點都一樣咁好味!😆 粗薯條新鮮即炸,好滿足!🤤👍🏻2. 原味烤雞套餐 配粟米 ($68)烤雞烤得乾咗少少,但肉質都帶點嫩滑,不過就要睇部位,搭配了芫茜檸檬醬,味道有點似紫菜蛋黃醬,芫茜味吃不出來😂 但用嚟點薯條都幾好食!🤣 另外,牛油粟米香甜有咬口,好香牛油味!3. 香草焗牛排菇 ($25)烤到鮮嫩多汁, 幾香牛油味!😋

1. 滋味脆雞套餐 配薯條 ($66)

2. 原味烤雞套餐 配粟米 ($68)

3. 香草焗牛排菇 ($25)

烤到鮮嫩多汁, 幾香牛油味!😋

2022-10-07
2022-11-03 24 浏览
熾工房出左新menu, 放工坐兩個站就到西營盤食新野~中意佢呢度樓底高,空間感大,牆上既壁畫好靚。戶外都有幾個位,方便帶狗人士。Peri peri 香辣燒春雞我哋兩個女仔食,驚新menu 中既一隻燒雞食唔哂,店員就特地介紹係 IG 度先有寫既半隻 Peri peri 香辣燒春雞~ $128 仲有杯野飲送,連我點既熱檸檬利賓納都包!燒春雞 juicy ,一啲都唔嚡,點埋個香辣更好味~半隻雞份量岩岩好,仲有沙律,焗薯,甜粟米;加加埋埋上黎都幾多。Wow style paella 西班牙海鮮炒飯 $98海鮮炒飯鑊仔上,keep到熱~ 大大碟餸好多,有蝦,蜆,青紅椒,辣肉腸等等。呢度之前以burger為主,近期多左飯同pasta, 一百蚊仲有找,比起出面既paella價錢相宜,所以有咁多年輕人幫襯。
熾工房出左新menu, 放工坐兩個站就到西營盤食新野~

Peri peri 香辣燒春雞

Wow style paella 西班牙海鮮炒飯 $98

2022-11-02 16 浏览
餐廳位於高街斜路旁,大門一入係戶外座位,可供有動物的主人用膳。轉左落幾級樓梯進入室內,裡面地方幾大,有好多座位自由選擇。餐廳裝修以工業風格為主,牆身有繪畫加添了藝術氣息。選擇好座位,看完餐牌決定食物後,就到櫃枱點餐俾錢,職員會俾個取餐震動器,有食物就要自己出去櫃枱拿。因為自助形式,所以無加一服務費~香辣燒春雞 $128 +優惠期內送特飲一杯新推出既產品,如果想食烤雞又食唔曬全隻,可以選擇呢個半隻燒春雞。個醬幾辣不過好香,而隻雞仲要係已經幫你去左骨,食得方便,好貼心。仲有沙律菜、燒粟米、薯角。特飲選擇左熱檸檬利賓納,幾有趣,飲落又唔錯喎。西班牙海鮮炒飯 $989月推出都算幾新既special menu,材料有好多,例如蝦、蜆、肉腸、紅椒青椒等等。食落唔會好乾,份量亦足夠二人食。

熱檸檬利賓納

香辣燒春雞 $128 +優惠期內送特飲一杯

西班牙海鮮炒飯

西班牙海鮮炒飯 $98
熱檸檬利賓納
西班牙海鮮炒飯
2022-11-02 23 浏览
今日經過西營盤,有一家隱世小店,專門食雞的,幾吸引,於是就入去試一下❤️入面既裝修挺不錯,以雞為主題,所以有一幅畫畫左一隻雞,可謂是雞,全部都係雞🐓點了一個滋味雞翼套餐,共有十隻雞翼、一客薯條和一罐飲品😎單骨雞翼倣得特別脆,原本是配薯條的,後來職員說薯條轉配了薯角,這當然是無任歡迎了XD好味指數:7/10性價比指數:6/10

點了一個滋味雞翼套餐,共有十隻雞翼、一客薯條和一罐飲品😎

好味指數:7/10
性價比指數:6/10

2022-11-01
  • 滋味雞翼套餐
2022-10-28 134 浏览
《熾工房Wow Lab》長洲熾工房係西營盤嘅分店,環境寛敞舒服😌滋味脆雞套餐 $66套餐包汽水、薯條/牛油粟米 可以+ $5轉蘑菇飯炸雞熱辣辣外皮脆卜卜,肉質幾嫩幾滑😚蘑菇飯值得一試,好多蘑菇,幾香香草味,好creamy,比較濃稠😋招牌脆雞漢堡餐 $78配薯條🍟脆雞漢堡睇落唔係好大個,但雞件都幾厚幾juicy,煙燻燒烤醬醬汁酸酸甜甜,幾惹味,加埋香脆嘅薯條,份量都幾夠架啦《熾工房Wow Lab - 西營盤分店》📍西環高街111號地舖hongkong #hongkongfoodie #hkfood #hkeats #852food #852foodie #kennedytown #西環 #西營盤美食 #西營盤好去處 #美食 #香港美食 #熾工房 #wowlab #西環高街
《熾工房Wow Lab》
長洲熾工房係西營盤嘅分店,環境寛敞舒服😌

滋味脆雞套餐 $66
套餐包汽水、薯條/牛油粟米 可以+ $5轉蘑菇飯
炸雞熱辣辣外皮脆卜卜,肉質幾嫩幾滑😚

招牌脆雞漢堡餐 $78
配薯條🍟
招牌脆雞漢堡餐

《熾工房Wow Lab - 西營盤分店》
📍西環高街111號地舖

2022-10-04
招牌脆雞漢堡餐
2022-10-20 91 浏览
有日與居住在西營盤的朋友聚舊吃了這家來自長洲 主打烤雞炸雞的西式小食店💛兩個人 剛好可以分享一份炸一份烤✌🏾滋味脆雞套餐 $66炸雞配薯條原味烤雞套餐 $68烤雞配粟米另外點了一件 香草焗牛排菇 $25烤雞是有點dry所以我還是最愛炸雞🤤juicy juicy(如果我自己一個 都會炸雞首選)牛油粟米也讚粟米沒有過熟太淋 依然有咬口綠色那個醬吃完了離開餐廳時 發現原來是芫茜檸檬醬太錯愕 因為一點芫茜味都吃不出來不過沒點醬原汁原味也很okay😌朋友說在長洲吃過兩次不知道西營盤開了分店表示西營盤店較大較寬敞本人很是驚訝 因為可能一年才到訪長洲一次😂但友人竟然已經食左兩次haha 找了一下資料長洲店至今都經營3年了西營盤也開業1年咁食左兩次 又唔係話好過份繼續加油‼️
有日與居住在西營盤的朋友聚舊

香草焗牛排菇

另外點了一件 香草焗牛排菇 $25

烤雞是有點dry
所以我還是最愛炸雞🤤juicy juicy
(如果我自己一個 都會炸雞首選)
牛油粟米也讚

西營盤也開業1年
咁食左兩次 又唔係話好過份

繼續加油‼️
香草焗牛排菇
冇嚟過西營盤 呢一區今日放假過嚟 真係大發現呀 放假就過嚟行下啦 西營盤真係好特別嘅地方有冇多新派小店 好多餐廳咖啡店咁樣感覺好新穎 呢一間餐廳好特別地方好大 嘢食方面 價錢唔貴 但係好有質素 分量都好多 個價錢好吸引 都好多 有意粉 漢堡 炸雞主打都係美式食物 好想食熱狗好耐啦所以嗌咗個熱狗餐 有驚喜喎套餐 size OK 配埋個最鍾意嘅粗薯條 熱辣辣新鮮炸好正 配汽水 一百蚊有找唔貴 仲有加埋 佢最出名嘅蘑菇飯 真係好creamy 飯份量都好多 感覺好似risotto品質一流 坐得好舒服

mushroom rice

mushroom rice
  • 原味烤雞套餐
  • 蘑菇飯
  • 招牌脆雞漢堡餐
2022-10-19 25 浏览
☀️之前見長洲有呢間不過冇入到去 今次行過西環 終於可以獨自享受一下𝑙𝑢𝑛𝑐ℎ 🍔𝑆𝑖𝑔𝑛𝑎𝑡𝑢𝑟𝑒 𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 𝐵𝑢𝑟𝑔𝑒𝑟 $78 •招牌脆雞漢堡餐 ➡️名副其實雞真係好脆 配上竹炭包更突出雞嘅主題 比較驚喜嘅係漿料多到爆出嚟 雖然唔算好大舊 但質素嚟講不錯 🍄𝑀𝑢𝑠ℎ𝑟𝑜𝑜𝑚 𝑅𝑖𝑐𝑒 •蘑菇飯(細)+$5 ➡️跟餐加$5有個細蘑菇飯 對我一個女仔嚟講其實份量又唔算細 食埋個飯非常滿足 蘑菇份量唔算太多 不過忌廉汁就好足夠 忌廉味非常重 🍋𝐿𝑖𝑚𝑒 & 𝐶𝑖𝑙𝑎𝑛𝑡𝑟𝑜 𝑆𝑜𝑑𝑎 •青檸芫茜梳打+$14 ➡️十分𝑅𝑒𝑓𝑟𝑒𝑠ℎ𝑖𝑛𝑔的飲品 個人本身好鍾意芫茜 不過呢個梳打完全飲唔出芫茜味 但青檸味就非常重 即使唔鍾意芫荽嘅朋友都唔使怕

🍔𝑆𝑖𝑔𝑛𝑎𝑡𝑢𝑟𝑒 𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 𝐵𝑢𝑟𝑔𝑒𝑟 $78
•招牌脆雞漢堡餐

🍄𝑀𝑢𝑠ℎ𝑟𝑜𝑜𝑚 𝑅𝑖𝑐𝑒
•蘑菇飯(細)+$5

🍋𝐿𝑖𝑚𝑒 & 𝐶𝑖𝑙𝑎𝑛𝑡𝑟𝑜 𝑆𝑜𝑑𝑎
•青檸芫茜梳打+$14

2022-10-11 687 浏览
西營盤好多特色餐廳,weekend嚟開呢頭,就揀咗嚟呢間主打炸雞烤雞同蘑菇飯嘅熾工房食晏。餐廳裝修走簡約工業風,面積比想像中大,坐得舒服。一共有八款套餐,亦有散嗌menu,選擇都幾多。兩個人嗌咗一個招牌脆雞漢堡餐同一個滋味脆雞餐。套餐包括薯條或粟米同埋汽水。薯條可加$5轉蘑菇飯,汽水都可以加錢轉為特飲。炸雞炸得香脆唔會太油膩,內裡肉質仍然保持嫩滑,味道比一般連鎖快餐店無咁鹹咁重口味脆雞漢堡用上西營盤小店-天天烘焙嘅竹炭麵包,麵包口感鬆軟炸雞肉厚,配以偏酸嘅蛋黃醬好開胃最特別係中間夾住芝士脆片,雖然芝士味唔太突出,但勝在口感特別。配菜薯條粗身外脆內軟,份量足蘑菇飯係招牌菜,當然要試下。蘑菇汁唔係一般食到嘅啡色汁,而係忌廉白汁,好香牛油味,果然好好味套餐加錢轉嘅特飲好大杯!青檸菠蘿梳打,菠蘿味比較突出,青檸似乎只係配角。蘋果茉莉茶賣相好靚,味道清新唔會太甜整體嚟講食物質素高,炸雞、炸雞漢堡同蘑菇飯都好有水準餐廳環境幾好坐得闊落,見到happy hour $38一杯,仲買二送一好抵!下次有機會嚟happy hour
餐廳裝修走簡約工業風,面積比想像中大,坐得舒服。
一共有八款套餐,亦有散嗌menu,選擇都幾多。
招牌脆雞漢堡
脆雞漢堡用上西營盤小店-天天烘焙嘅竹炭麵包,麵包口感鬆軟
炸雞肉厚,配以偏酸嘅蛋黃醬好開胃
招牌脆雞漢堡
配菜薯條粗身外脆內軟,份量足
招牌蘑菇飯
青檸菠蘿梳打
蘋果茉莉茶

整體嚟講食物質素高,炸雞炸雞漢堡同蘑菇飯都好有水準
招牌蘑菇飯
青檸菠蘿梳打
蘋果茉莉茶
呢間舖雖然開喺啲唔太顯眼嘅地方,但地理位置都算方便,距離地鐵站行5-10分鐘就到。而且食過之後就覺得呢度嘅食物真係好正好值得幫襯😋🥰WoW Roast Chicken Set|原味烤雞套餐($68)|轉磨菇飯(+$5)本身呢個set有兩隻烤雞加薯條,加五蚊就可以將薯條轉做磨菇飯。而呢個磨菇飯份量都唔小,加少少錢我覺得都值!😙呢度嘅磨菇汁香得嚟有種新鮮嘅感覺,口感上會咀嚼到粒粒磨菇,食得好開心🤩烤雞更加令人感到驚喜!同快餐店嘅雞髀價位差得唔多,但雞肉嘅肉質明顯嫩滑好多,而且好juicy好香滑,水準一流!🥳😍真係好值得一試!!!🤤

真係好值得一試!!!🤤

2022-10-02 19 浏览
由長洲開到黎西環嘅熾工房果然有啲料到,樣樣野都即叫即整佢嘅炸雞外面好脆,入面仲有嫩滑多汁,個醬汁仲辣辣地咁,好夾!烤雞都唔錯,充滿香草味,但炸雞較為出色薯條每條都好粗好脆,食落好似薯角咁正而重點必試嘅就係佢嘅磨菇飯,真係癲覆咗我對蘑菇飯嘅印象,完全唔同KFC咁,佢嘅醬汁勁香,食完包你想再食!
由長洲開到黎西環嘅熾工房果然有啲料到,樣樣野都即叫即整

薯條每條都好粗好脆,食落好似薯角咁正

$69.5 (晚餐)
  • 招牌蘑菇飯
星期六留咗喺屋企休息🏡,所以就簡單喺附近搵嘢食。呢日想食熱氣嘢,我哋就決定幫襯一下位於高街嘅「熾工房Wow Lab」。我哋成日行經都覺得呢度環境幾Chill,有室外座位,而室內就油咗靚靚牆畫🎨,齋睇裝修未必估到呢度食乜。餐廳賣嘅食物熟口熟面喎,似菲律賓蜜蜂同炸雞爺爺快餐店嘅混合版🥡,佢另外仲有其他食物,例如漢堡包同意粉等。價錢比起連鎖店貴,不過學生食就有折。風味烤雞套餐($68),🐔烤雞同炸雞各有特色,烤雞相對無咁熱氣,更顯雞肉嫩滑。燒雞配上芥末汁食,能夠刺激味蕾,滋味無窮。本身一客雞有兩件,但唔知係咪比較細隻,所以有三件。蘑菇飯(+$5),呢度嘅出品比起某連鎖店嘅蘑菇飯更出色。醬汁係忌廉蘑菇汁🍄,有啲似忌廉湯,味道唔辣,老少咸宜。再混入新鮮菇菌,菇香特別濃郁;但略嫌白飯口感偏濕🍚。滋味脆雞套餐($66),🍗炸雞即叫即整,新鮮滾熱辣送上。外皮酥脆,一啲都唔油膩,而且肉汁滿滿,肉質富彈性,唔係M炸雞嗰種霉肉。炸雞配埋自家製肉汁食,幾正。牛油粟米,🌽粒粒栗米杯OK,牛油落得夠多。蕃茄扁意粉配牛扒菇($58),呢個係素食菜式,但味道毫不單調。🍝 扁意粉口感彈牙兼掛汁,蕃茄味幾濃🍅,酸味自然。
風味烤雞
牛油粟米
牛油粟米,🌽粒粒栗米杯OK,牛油落得夠多。
蕃茄扁意粉配牛扒菇
蕃茄扁意粉配牛扒菇($58),呢個係素食菜式,但味道毫不單調。🍝 扁意粉口感彈牙兼掛汁,蕃茄味幾濃🍅,酸味自然。牛扒菇,又名大啡菇,燒完又香又多汁。
青檸芫茜梳打
青檸芫茜梳打(套餐+$12),梳打口味特別,🍋青檸溝🌿芫茜嘅組合清新,兩種主材嘅味道好平衡,飲落舒服,即使有芫茜都好易入口。
總括嚟講,食炸雞同蘑菇飯唔一定要去連鎖店,幫襯陀地店亦得🇭🇰。呢度採用自助模式,同一般快餐店無異,不過女店員都幾親切同有禮貌,抵讚👍。
風味烤雞
青檸芫茜梳打
2022-10-01 26 浏览
人均消費:$80-100pp (lunch)適合:美式,漢堡推薦指數:8/10🙂呢間喺HKU附近既漢堡店,佢係快餐店形式,主打漢堡或熱狗,都有意粉或飯套餐(學生會有優惠)。佢啲套餐多數可配薯條或牛油粟米。幾啱小朋友或學生哥黎食。🔶️ 招牌脆雞漢堡餐配薯條 ($78,7.5/10)欣賞漢堡包既皮,係脆面同入面煙煙靭靭。個脆雞都炸得香口juicy。同個醬汁都夾。不過如果個漢堡大份啲會好啲。😂薯條粗身,新鮮炸起,好脆。😁
人均消費:$80-100pp (lunch)
適合:美式,漢堡
推薦指數:8/10🙂

🔶️ 招牌脆雞漢堡餐配薯條 ($78,7.5/10)
薯條粗身,新鮮炸起,好脆。😁
🍗 Wow Fried Chicken Set ➰ $69一入舖頭聞到炸雞嘅味道已經流晒口水,隱約聽到佢呼喚緊我,就要咗呢個炸雞set。因為即叫即炸,所以要耐心等候,當見到大大件炸雞,就知等待係值得。一口咬落去,成件雞外脆內軟,炸雞皮嘅酥脆感,雞肉並冇炸到乾爭爭,反而食到佢嘅嫩滑。粗身薯條,調味好夠。從佢外面仲有層薯仔皮就睇得出,自己食緊嘅係真薯仔,而且食落都有薯仔味。〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️🍔 Signature Chicken Burger ➰ $78呢個充滿層次感嘅包,要逐層講下,首先個包面,好香脆;沙律醬與菜,平衡返成個包嘅油膩感;炸芝士片,呢個位有啲驚喜,平時食Burger嘅芝士都係冇特別經過處理,但係呢塊炸過嘅芝士,增加咗個Burger嘅口感;主角炸雞配特製醬,簡直係無得輸!朋友推薦咗必食嘅磨菇飯,的確冇介紹錯。忌廉汁好Creamy又濃味,磨菇大大塊,好足料。〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️成間餐廳裝修好有特色,而且有個好貼心嘅位係有洗手盤,無論食嘢之前,定食完炸雞薯條之後都好需要洗手,好鍾意呢個設備。〰️ 〰️ 〰️

🍗 Wow Fried Chicken Set ➰ $69

🍽 熾工房(西營盤)
🗺 西環高街111號地舖