每次去長洲都會去「熾工房」食炸雞😋😋佢地既炸雞即叫即炸🔥,十分惹味!!朋友同我講原來佢地喺西營盤開左分店,一於去支持下先👍🏻👍🏻🍗滋味脆雞套餐 $66✨套餐包括2件炸雞🍗、薯條/牛油粟米🍟同汽水🥤~~我就加左($5)將薯條升級轉做蘑菇飯😍😍炸雞大大件,外皮香脆、內裡肉質juicy!!食之前再蘸下秘製BBQ醬汁,好惹味❤️❤️貪心既我仲追加左蜜糖芥末醬🍯,甜甜辣辣又幾開胃~~另外,佢地既蘑菇飯都好受歡迎架🤩🤩面頭鋪滿蘑菇,切得大片厚身!口感好豐富~~而個忌廉汁味道濃郁creamy,撈飯食好正呢👍🏻👍🏻
每次去長洲都會去「熾工房」食炸雞😋😋
佢地既炸雞即叫即炸🔥,十分惹味!!
朋友同我講原來佢地喺西營盤開左分店,一於去支持下先👍🏻👍🏻

🍗滋味脆雞套餐 $66✨

套餐包括2件炸雞🍗、薯條/牛油粟米🍟同汽水🥤~~
我就加左($5)將薯條升級轉做蘑菇飯😍😍
炸雞大大件,外皮香脆、內裡肉質juicy!!

食之前再蘸下秘製BBQ醬汁,好惹味❤️❤️
貪心既我仲追加左蜜糖芥末醬🍯,甜甜辣辣又幾開胃~~

另外,佢地既蘑菇飯都好受歡迎架🤩🤩
面頭鋪滿蘑菇,切得大片厚身!口感好豐富~~

而個忌廉汁味道濃郁creamy,撈飯食好正呢👍🏻👍🏻
之前已經見過呢間做外賣團購,好似都幾受歡迎,但個人真係麻麻地食外賣,所以只係bookmark咗,今次終於有機會親身到訪小店一試佢哋馳名烤雞🍗原味烤雞套餐 ($68) 跟餐除咗包汽水,仲可以揀薯條或者牛油粟米,加$5仲可以升級做磨菇飯🍄佢地烤雞用香草調味,雞肉好嫩滑,一咬落去好juicy,值得一讚嘅就算係雞胸都唔會好柴🥰自己其實好耐以前食KFC都唔鍾意食菇飯因為唔食得辣🥹但係呢到嘅磨菇飯 (+$5) 食落好creamy,而且蘑菇同汁嘅份量都幾多,可以送晒成碗飯都冇問題的🫡特別鍾意呢間採光好足夠,所以成個環境感覺好舒服🤍鍾意同朋友chill下嘅仲可以坐戶外座位,有風扇吹住都幾舒服~

• 原味烤雞套餐
2022-08-12 55 浏览
📍in Sai Yung PunBurger #熾工房 Food: 💛💛💛💛💛Décor: 💛💛💛💛💛Service:💛💛💛💛💛Price Value: 💛💛💛💛💛Price range:💰 $100Favourite:💖Tomato Linguine Set------------------------------✅ Located in High stree. Takes only 5 minutes walk from Sai Ying Pun MTR station. Very convenient.✅ The menu offers a wide variety of delicious and mouthwatering food.✅ Flavorful, juicy, fresh fried chicken roast chicken ✅ Food is flavourful and delicious✅ Generous portions✅ Fresh ingredients✅ Value for money✅ There is outdoor sitting, sh
📍in Sai Yung Pun

Price range:💰 $100

✅ Generous portions
✅ Fresh ingredients
✅ Value for money

✅ There is outdoor sitting, should be pet friendly.

✅ Can’t wait to return and wouldn’t hesitate to recommend to anyone looking for somewhere to eat in roast / fried chicken.

✅ Servers are also great and always efficient, happy and polite. Staff are forthcoming and friendly.
2022-08-11
  • 原味烤雞套餐
  • Tomato  linguine  set
2022-08-11 45 浏览
落雨食炸雞特別有feel,呢間位於西環嘅餐廳,係長洲亦有設分店,終於可以食到聲稱長洲最好食嘅炸雞,牆上面有特色塗鴉,店內嘅裝修相當有特色。我哋當然係叫滋味炸雞套餐,店員睇我哋落單即叫即炸,有兩大件炸雞,外脆內嫩,外皮嘅麵粉唔會太厚,非常香脆,點佢哋附上嘅秘製醬汁,會更加惹味。薯條都係新鮮炸出來,熱辣辣非常香口,點埋蕃茄醬,正!下次再落雨去邊度食飯?梗係去西營盤食炸雞啦,點上一大盤炸雞,喺雨天獨自一個人享受,係一個人的浪漫🌹

2022-08-11 24 浏览
相信西環高街我諗每一個人都認識,記唔記得細個嘅時候嗰間最出名係咩呢?就係有一間鬼屋啦,大家有冇去探險過?我就有啦,不過入咗去1分鐘都唔夠就即刻彈出嚟,但係而家同以前好大分別,以前非常殘舊嘅街道,而家變得非常有藝術品味,同埋莊嚴。七夕嗰日過去行吓嘅時候竟然俾我發現呢間好簡潔文青Cafe,但係原來食炸雞🍗😆😆😆招牌蘑菇飯套餐一碟大嘅蘑菇飯,四件單骨炸雞翼,一罐汽水🥤濃郁Lim口嘅白汁芝士醬汁配蘑菇仲有彈牙嘅飯粒。香噴噴嘅炸雞翼,酥脆可口,口齒留香,鮮嫩多汁,但一啲都唔油膩。個店員仲俾咗一罐印有「和女神字」嘅可樂俾我、即刻開心咗成日😆😆🥳🥳🥳
相信西環高街我諗每一個人都認識,
記唔記得細個嘅時候嗰間最出名係咩呢?
就係有一間鬼屋啦,
大家有冇去探險過?
我就有啦,
不過入咗去1分鐘都唔夠就即刻彈出嚟,
但係而家同以前好大分別,
以前非常殘舊嘅街道,
而家變得非常有藝術品味,
同埋莊嚴。
七夕嗰日過去行吓嘅時候竟然俾我發現呢間好簡潔文青Cafe,
但係原來食炸雞🍗😆😆😆

招牌蘑菇飯套餐
一碟大嘅蘑菇飯,四件單骨炸雞翼,一罐汽水🥤
濃郁Lim口嘅白汁芝士醬汁配蘑菇仲有彈牙嘅飯粒。
2022-08-11 15 浏览
_____好味指數:🌟🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑🤑其實之前已經聽過呢個名不過餐廳係長洲就放棄咗😂原來西環都有!仲唔即刻去試~餐廳裝修簡約,牆上有獨特嘅畫作充滿特色,而且樓底夠高夠晒空間感🏠店員都好Nice會好細心take order,而且套餐價錢親民,值得一試🙋🏼‍♀️✅招牌脆雞漢堡餐第一次嚟一定係食招牌!採用竹炭包,黑色夠哂搶眼,口感非常鬆脆🍔炸雞大件厚身,份量好足,而且炸得酥脆甘香,外脆內軟嫩滑多汁🐔最令我覺得神奇嘅係中間有塊脆脆,問完老闆先知原來係炸芝士🧀用特製方式將芝士炸得香脆,而且又唔黏稠,真係好有驚喜🤩同埋佢嘅粟米係已經將牛油溶咗加入去🧈不過份量控制得啱啱好,有牛油嘅香又唔會有油膩感
_____
好味指數:🌟🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑🤑

✅招牌脆雞漢堡餐
2022-08-09 17 浏览
從公司出嚟,踏入餐廳就聽到Ian嘅《留一天與你喘息》,更加有種忙裡偷閒的感覺😌感覺幾cozy。青檸芫茜梳打令我打開眼界!除咗可以係火鍋湯底、米線配菜,做特式飲品都可以好夾,自問對芫茜沒有太大感覺,由於有青檸同冰粒加持,芫茜氣味幽幽散發,絕不會濃烈,值得向朋友大力推介👍🏻呢度所有食物都係即叫即製,烤雞件grill得好香,好似啱啱BBQ完就食咁,肉質較軟腍,唔乾唔鞋,亦冇油淋淋。至於沙律,菜keep住新鮮爽脆,配柚子醋幾開胃。一個餐(雞+沙津+特飲)飽飽哋,對男士可以係減肥餐。至於蕃薯條,店家沒有介紹錯,脆而不膩,沾或不沾蕃茄醬一樣咁滋味,最後自己清晒🤭地方相對闊落,樓底高,明亮的燈光設計。氣氛更令人精神煥發。而且侍應友善,走嗰陣係員工食飯時間,say 咗個Goodbye~🫰🏻

2022-08-08
下午茶
2022-08-08 15 浏览
公司附近食飯食到悶,同事介紹呢間炸雞雖然係小店但係有良心又好食,仲要價錢唔貴,所以襯今日有個long lunch time一於行遠兩條街都要試一試舖頭唔算好大不過空間感十足,原來餐廳係由長洲開始,長洲可以嚟到西營盤開分店,果然犀利,叫完餐之後等咗10 分鐘左右先有得食,原來係即叫即整,想食好嘢就要有耐性等吓。叫咗一份炸雞配薯條,我見到有黑松露醬,所以貪心啲加咗少少錢要黑松露醬,因為早幾日喺大型R字西餐廳食黑松露薯條一份薯條都要幾十蚊,呢度成個套餐都係幾十蚊,加個黑松露醬都係加$12 ,所以薯條控的我點都要試。炸雞一上枱已經聞到好香,最緊要係新鮮整起,連薯條都係新鮮炸起脆卜卜,粗薯條再點唔同嘅醬汁,味道即刻升級,黑松露醬好香好creamy ,但估唔到原來蜜糖芥茉醬仲好味,酸酸甜甜有芥末味但係唔會好辣,兩個醬都非常好食,超正啊!焗雞有兩舊,無炸雞咁熱氣,味道濃郁,雞皮夠香脆,最緊要係雞肉好嫩滑,每食一口都有豐富嘅肉汁,真係超級好味,同麥記同肯記的炸雞真係冇得比,性價比高,同事果然冇介紹錯,下次要再試其他野。

之前一直好想試呢小食店,原來嘅西環都有一間分店!餐廳環境唔錯,高樓底設計充滿空間感,位子與位子之間距離適中,所以用餐體驗舒適~食物選擇都幾豐富,雖然主打炸雞/烤雞,但同時都售賣好多唔同嘅特色小食☺️   🐔<原味烤雞> $22 由於係自家醃製,全部野食都係即叫即炸,新鮮熱辣,等待大概10分鐘左右就有得食喇🥰烤雞共有兩件,每一啖都可以食到有雞扒嘅肉汁,超級 juicy,而且好重香草味,肉質嫩滑,呢個價錢真係無限encore🤩  🍟<番薯條> $32 呢度都有好少見有得賣嘅番薯條,超級大份,完全食唔曬🤣蕃薯香氣十足,炸到脆卜卜><

🐔<原味烤雞> $22

2022-08-07 24 浏览
農曆七月去高街除咗靈探仲有咩做?食好西都唔錯😚發掘到西區貼地好味嘅小食店😍呢間店原來本身喺長洲,之後開分店嚟港島❣️店鋪空間感十足,有啲五彩璧畫同落地玻璃,影相都唔錯。芝士火鍋 $20平時一聽到呢個名就一定無200蚊唔使諗,呢個廿蚊迷你版可以打下卡,超爽😚芝士漿混合大量蔥蒜調味,係香口嘅✨️梳打水 $12食炸野鹹野一定要叫梳打水,清爽過癮蘑菇飯 $28唔好諗住係某快餐嘅生粉水撈飯,呢個係充滿忌廉味,有唔少菇,推薦。滋味脆雞 $20呢個係驚豔😚皮好脆,肉係嫩滑入味同juicy, 好好食。

芝士火鍋 $20

梳打水 $12
食炸野鹹野一定要叫梳打水,清爽過癮

蘑菇飯 $28

滋味脆雞 $20
呢個係驚豔😚皮好脆,肉係嫩滑入味同juicy, 好好食。

2022-08-07 28 浏览
今日黎到哩間位於西營盤既小店。小店係工業風設計,用上黑白啡色,牆壁上有特色塗鴉。餐牌上有唔同套餐可以選擇,而小店取餐類似韓國Cafe,都係喺出面買完野之後拎一個震震牌,等個牌震之後再出去取餐~着校服或持有效學生證,有八五折優惠~(星期六、日及公眾假期不適用)✨原味烤雞套餐 $68🍗原味烤雞兩件一件係雞上髀,一件係雞鎚,兩件都經過香草醃製,外皮焦香,內裏肉質都幾嫩滑。🌽可以選擇薯條或牛油粟米怕太熱氣既我揀左牛油粟米,佢已經撈好左牛油,所以唔使自己再整,入口好香牛油味~🥤可樂 (跟餐)🍋雀巢檸檬茶 $12

着校服或持有效學生證,有八五折優惠~
(星期六、日及公眾假期不適用)

✨原味烤雞套餐 $68
🍗原味烤雞兩件

🌽可以選擇薯條或牛油粟米

🥤可樂 (跟餐)
🍋雀巢檸檬茶 $12

2022-08-06 20 浏览
熾工房地址: 西環高街111號地舖電話: 28660080=================有長洲最好食炸雞架美譽,長洲真係太遠,一年入一次玩下,當想食佢唔通山長水遠,mtr 再轉船一程成3個鐘入去食咩?好彩佢西環原來開左分店,對我來講唔算近,但一定比入長洲快同無咁貴交通費。有散點或set ,一個set 只係$60 起。組合多元化,買了$20 滋味脆雞 $22 烤雞 兩個都點來試,部位有雞腿同雞胸選擇襯埋個$28 蘑菇飯,好多蘑菇片,個汁撈飯確實是好食架。$12 汽水食過佢是比kfc好味一級,日後經過呢頭想食雞,必定再來
熾工房

地址: 西環高街111號地舖
電話: 28660080
=================

襯埋個$28 蘑菇飯,好多蘑菇片,個汁撈飯確實是好食架。

$12 汽水

食過佢是比kfc好味一級,日後經過呢頭想食雞,必定再來
2022-08-06 574 浏览
Set 3 – Signature Chicken Burger 🍔 $78 (9.5/10)這個漢堡很有驚喜 應該是我最近吃過最好吃的一個 裡面夾著一塊厚厚的炸雞排 但外皮完全不厚 這一點有震驚到喔 而且不會很有 雞肉很嫰很juicy 這一點很加分 另外夾著一片炸芝士 蠻有創意的 不過味道不是很重 特別喜歡這個包 很香脆 切開的時候還能聽得到乾脆的聲音 帶著一股奶油香跟套餐2一樣 配菜可以選薯條或玉米 也包了一支飲料 我加了$5 換成磨菇飯 超級喜歡他們家的蘑菇醬 很濃稠creamy 而且蘑菇的份量很多Set 2 – WoW Roast Chicken Set 🍗 $68 (8.5/10)套餐包括2隻烤雞 一隻雞腿跟雞胸肉 還可以跟店員要求兩件都要雞腿喔 配菜可以選擇薯條或奶油玉米 薯條還不錯 不會太軟太鹹 分量很多 套餐還包了一支飲料 想點特飲的補差價就好 這次加了換成青檸菠蘿梳打 味道蠻清新的 而且不會太甜 OVERALL: 大推薦🤩 (9/10)一定要bookmark這一家喔 性價比很高 還有學生優惠呢 店家的裝潢也很時尚 樓底也高 很有空間感 平日午飯時間蠻多學生的 記得要早

OVERALL: 大推薦🤩 (9/10)
一定要bookmark這一家喔 性價比很高 還有學生優惠呢 店家的裝潢也很時尚 樓底也高 很有空間感 平日午飯時間蠻多學生的 記得要早點來喔
Signature  chicken  burger
Roast  Chicken  Set
2022-08-05
Signature  chicken  burger
Roast  Chicken  Set
  • 招牌脆雞漢堡餐
2022-08-05 93 浏览
熾工房嘅主店喺長洲,後來開咗分店喺西環,地址唔算就腳,因為地鐵站/巴士站行過嚟都要行一段路,不過都無阻我哋嚟食😂 •🥢 原味烤雞套餐 $68烤雞有兩件,兩件都有雞鎚,但其中一件大件啲連埋雞上脾嘅肉😋 烤雞用香草醃製,烤到外面啲皮有啲啲脆,好有焦香,但入面啲肉都keep到幾juicy幾滑🤤套餐配薯條同汽水,薯條係幼身,有啲淋,普通啲~•🥢 滋味雞翼套餐 $64雞翼全部都係單骨雞翼,好方便食用!份量好多有成10件(即係5隻雞翼)😍 雞翼炸到超級脆,而入面都好juicy🤤 另外有配士拉差醬,但雞翼本身都有調味好夠名,想食落再惹味啲可以點😌•🥢 蘑菇飯 (+$5 跟餐薯條轉)蘑菇飯嘅汁係淡淡嘅奶黃色,食落好creamy,有啲似雞皇飯加好多嘅蘑菇片,唔似其他快餐店嘅得黑椒味,呢到嘅就蘑菇同汁嘅份量都幾多,每啖都食到!

🥢 原味烤雞套餐 $68
套餐配薯條同汽水,薯條係幼身,有啲淋,普通啲~
原味烤雞套餐

🥢 滋味雞翼套餐 $64
滋味雞翼套餐

🥢 蘑菇飯 (+$5 跟餐薯條轉)
蘑菇飯
原味烤雞套餐
滋味雞翼套餐
蘑菇飯
/熾工房🇭🇰/#sa西營盤篇 #sa長洲篇➖➖➖<長洲名物開到去西環🤩>➖➖➖平時好耐都唔會入一次長洲所以好多餐廳都一直bookmark 左未去呢間小店係其中一間早係大概一年前開左係屋企附近當然要試下🤤 佢地signature 係炸雞+磨菇飯雖然當日見到幾款special menu 😆但最後決定要食名物😛幾鍾意西環店 空間感十足~ 最近見佢哋仲多咗戶外嘅位添➖➖➖1️⃣滋味脆雞套餐 $66 分別有烤雞同脆雞✨揀左炸雞!有兩件雞件🍗皮脆肉嫩🥰炸粉亦唔會太過厚❤️+$5 由bbq sauce 轉左蜜糖芥末醬 唔會太嗆鼻😛~➖➖➖2️⃣磨菇飯 +$5 另外再加$5 轉左做磨菇飯🥸原先係配粟米/薯條🍟 果然係好食😍忌廉汁充滿奶香亦鋪滿磨菇❤️如果可以多汁會好啲因為食到底會有啲寡➖➖➖📍熾工房
/熾工房🇭🇰/

因為食到底會有啲寡
磨菇飯

📍熾工房
等候时间
10 分钟 (堂食)
脆雞
磨菇飯