2022-05-03 130 浏览
長洲人氣炸雞小店「熾工房 WoW Lab」一向深受長洲街坊歡迎,食過嘅都知道佢哋嘅炸雞有幾正,上年開始進駐港島,於西營盤高街開設第一間分店,同樣主打炸雞、烤雞,配上多款自家製醬料,好多唔同嘅特色小食,當然少不了大受歡迎的自家製香濃蘑菇飯,鍾意食炸雞嘅我,今日終於有機會黎朝聖😋😋▪️滋味脆雞套餐 $ 66🍗原味滋味脆雞配煙燻燒烤醬用上美國無激素雞,自家醃製,全部都即叫即炸,保證新鮮熱辣,炸雞皮脆且肉質嫩滑,一口咬落去有肉汁流出來,好正,調味適中,追加自家製醬料煙燻燒烤醬,食落更加惹味。🥘+ $ 5 轉蘑菇飯套餐的薯條可以加錢 + $5 轉做呢度最有名嘅自家製香濃蘑菇飯,超級有驚喜,用上農場新鮮運到的牛排菇製作,食到大塊蘑菇,而且忌廉蘑菇汁質地濃稠,撈飯一流😋😋😋🥦🍹+ $ 14 青檸芫荽梳打我係芫荽怪,見到呢款飲品毫不考慮即刻要試,陣陣芫茜香,又不會太過濃烈,配上新鮮青檸梳打的清爽,喜歡芫荽既你唔可以錯過,真係非常好飲,配炸雞一流✨大家有機會真係要幫襯下,好食過好多連鎖炸雞店好多,而且套餐又多選擇,飲品又有特色,一定會再到回訪✨

▪️滋味脆雞套餐 $ 66
🍗原味滋味脆雞配煙燻燒烤醬

🥘+ $ 5 轉蘑菇飯

🥦🍹+ $ 14 青檸芫荽梳打

• 脆炸雞
  • 蘑菇飯
  • 芫荽青檸梳打
好耐之前同朋友食過依間野😛一直對佢嘅蘑菇飯念念不忘😍今次襯連假再特登去食😆但唔使入長洲嫁西環都有分店❣️🍗原味烤雞套餐 轉蘑菇飯 $68蘑菇飯要另外加$5✨但絕對係值得加嘅👍食落去好濃嘅香草同蘑菇味,個汁好creamy😋唔會水LL🤣原味烤雞就好重香草味肉質幾嫩🤤🍔招牌脆雞漢堡餐 $78一上枱見到塊雞扒勁厚😆切落去好多汁😍雞肉好嫩滑但係略嫌冇乜味🤔雞皮幾脆🤤食咗半個都好飽😋仲有抵讚嘅係杯青檸菠蘿梳打❣️勁解渴💓咁嘅價錢性價比真係好高🥰唔使再去食連鎖店啦🤣🤣

🍗原味烤雞套餐 轉蘑菇飯 $68

🍔招牌脆雞漢堡餐 $78

餐廳位置較高,人流較少,而且樓底較高,位與位之間空間十分足夠,在餐廳用膳十分舒適。3.招牌脆雞漢堡餐$78Signature Chicken Burger(滋味脆雞堡, 薯條和汽水)脆雞漢堡選用黑色漢堡包及紫椰菜,用料令顏色十分鮮明,打卡一流。雞堡炸得十分香脆又有肉汁配上BBQ醬十分惹味。薯條新鮮炸起。6.清爽沙律套餐 $68Healthy Chicken Set(原味烤雞, 精選沙律和特色飲品)烤雞略嫌較油膩,味道淡淡香草味,肉質鮮嫩多汁。沙律可加多點沙律醬汁。蘋果茉莉茶 (凍)夠凍,蘋果粒多,十分足料,淡淡的茉莉茶味道加上蘋果的酸酸甜甜,很開胃。8.招牌蘑菇飯套餐 $68WoW Mushroom Rice Set(蘑菇飯 大, 滋味雞翼 單骨和汽水)蘑菇飯絕對有驚喜,白汁濃稠度適中,蘑菇選用新鮮蘑菇而非罐頭,如果可更多白汁會更惹味。雞翼炸得剛好,肉質鮮嫩之餘更有有肉汁。如想看更多食評可到以下網址, 歡迎 follow foodie_ghost_x2:
(Instagram) https://www.instagram.com/foodie_ghost_x2/作者:(Openrice

3.招牌脆雞漢堡餐$78
Signature Chicken Burger
(滋味脆雞堡, 薯條和汽水)

6.清爽沙律套餐 $68
Healthy Chicken Set
(原味烤雞, 精選沙律和特色飲品)

蘋果茉莉茶 (凍)

8.招牌蘑菇飯套餐 $68
WoW Mushroom Rice Set
(蘑菇飯 大, 滋味雞翼 單骨和汽水)

作者:(Openrice) 食小鬼
2022-05-02
  • 蘑菇飯
2022-05-01 20 浏览
有時想食美式炸雞但又唔想食連鎖炸雞店🍗?港島朋友有福啦🤣,原來有間炸雞店喺長洲開分店喺西營盤嘅高街(係要行斜坡😮‍💨)。雖然價錢上冇連鎖店咁經濟,但食物質素就更高質,即叫即炸🔥!另外值得一讚嘅係餐廳都幾注重環保♻️,就算係快餐店都用上鐵嘅器皿/餐具,有啲似去露營用嘅Cook Set🏕。🌟滋味脆雞套餐 WoW Fried Chicken Set炸雞有兩件,雞上髀同雞槌各一件😊。新鮮炸起雞皮香脆,雞肉比連鎖店嫩滑唔柴,多汁又唔油!醃得幾入味(唔知有冇少少錯覺有陣西芹味🥬,有啲似港式茶記會用西芹甘荀呢啲菜膽做醃料)。套餐可以揀配薯條🍟/牛油粟米🧈🌽,又或者 +$5轉做細磨菇飯,👧🏻就緊係要試下佢地嘅皇牌磨菇飯🍄!連鎖店就用開牛肉高湯煮+重黑椒味,而呢到就係用上白汁!磨菇忌廉汁極重芝士味,磨菇份量頗多,就算知好肥都忍唔住食曬成個飯😛。

🌟滋味脆雞套餐 WoW Fried Chicken Set

2022-04-30 18 浏览
熾工房WOW LAB————————————————西環高街111號地舖 今日食左個No.2 + 黑松露醬$12落咗單先知道佢哋原來最出名嘅係蘑菇飯下次再食🙈WoW Roast Chicken Set $68原味烤雞套餐-WoW Roast Chicken原味烤雞- Fries / Sweet Corn with Butter薯條/牛油粟米Soft Drink汽水💥薯條🍟大條香脆 油份正常 因為坊間太多既薯條超多油 未番炸迫番裏面過多嘅油份出尼🔥烤雞啖啖肉 皮薄 沒有多餘嘅脂肪食緊嘅時候可以留意吓餐廳裏面嘅壁畫👀👀Sriracha Aioli 士拉差醬$5WoW Chili 特式辣醬$5Wasabi Aioli 蜜糖芥未$5Lornon Cilantro 芫茜檸檬$5Chipotle BBQ 煙燻燒烤醬($8)Truffle Aioli黑松露醬($12)
WOW LAB

Sriracha Aioli 士拉差醬$5
WoW Chili 特式辣醬$5
Wasabi Aioli 蜜糖芥未$5
Lornon Cilantro 芫茜檸檬$5
Chipotle BBQ 煙燻燒烤醬($8)
Truffle Aioli黑松露醬($12)
📍 𝗪𝗼𝘄 𝗟𝗔𝗕 熾工房 @ 西營盤/長洲ღ 滋味脆雞套餐 $66ღ 原味烤雞套餐 $68ღ 招牌雞翼拼盤 $98終於唔洗次次都淨係可以食 kfc 喇!套餐有兩件雞同薯條包汽水~(男仔食唔算太飽我哋仲 +$5 將薯條轉做細磨菇飯🤣但係個飯份量一啲都唔細 好大盒!而且食落好驚喜 蘑菇味濃又夠多 醬汁creamy好食過kfc嘅好多囉(雖然我一定係叫雞皇飯😂炸雞正常發揮 冇乜油溢味 我就鍾意佢嘅烤雞多啲 因為食到有用香草調味過 味道特別(≧∇≦)雞翼拼盤除咗12件單骨雞翼 仲有薯條洋蔥圈~值得一提仲有個墨西哥辣椒幾特別!但真係好辣 食咗一舊頂唔順(我太廢 ( ̄▽ ̄)細心就係呢個拼盤跟咗4款醬 等大家可以試多啲不過除咗芫荽檸檬係幾清新嘅配搭 酸酸地 其他就都係啲正常味道啦~回頭指數😼3.5/5(值得返兜但唔會特登去(*´꒳`*)
📍 𝗪𝗼𝘄 𝗟𝗔𝗕 熾工房 @ 西營盤/長洲

ღ 滋味脆雞套餐 $66
ღ 原味烤雞套餐 $68
ღ 招牌雞翼拼盤 $98

終於唔洗次次都淨係可以食 kfc 喇!
套餐有兩件雞同薯條包汽水~(男仔食唔算太飽
我哋仲 +$5 將薯條轉做細磨菇飯🤣
但係個飯份量一啲都唔細 好大盒!
而且食落好驚喜 蘑菇味濃又夠多 醬汁creamy
好食過kfc嘅好多囉(雖然我一定係叫雞皇飯😂
炸雞正常發揮 冇乜油溢味 我就鍾意佢嘅烤雞多啲
因為食到有用香草調味過 味道特別(≧∇≦)
雞翼拼盤除咗12件單骨雞翼 仲有薯條洋蔥圈~
值得一提仲有個墨西哥辣椒幾特別!
但真係好辣 食咗一舊頂唔順(我太廢 ( ̄▽ ̄)
細心就係呢個拼盤跟咗4款醬 等大家可以試多啲
不過除咗芫荽檸檬係幾清新嘅配搭 酸酸地
其他就都係啲正常味道啦~

回頭指數😼3.5/5(值得返兜但唔會特登去(*´꒳`*)
招牌雞翼拼盤
滋味脆雞/原味烤雞套餐
磨菇飯
滋味脆雞/原味烤雞套餐
磨菇飯
2022-04-27 18 浏览
一共九個餐可以揀滿足曬一個星期7日日日唔同款式 甚至一日兩餐唔同款式都得有飯、意粉、漢堡、薯條🍟粟米同埋各款汽水🥤 凍 唔凍 你鍾意啦!好多年輕人都鍾意偏西式文化潮原來一波疫情後 連伯伯接孫放學都識得嚟咁chill嘅西式cafe 蒲🤣氣氛好好👍裝修同擺設嘅設計好舒服寬闊打卡、影相絕不能錯過!!如果想親親自然植物三五知己自成一角有個後花園位一定好啱你啦!see~整齊一排過木檯櫈~ 呼吸新鮮空氣啱曬啦。我嗌咗number 9 combo 漢堡好大份 好大份 好大份中間有雞肉 炸得又脆又嫩仲有配粗薯條 點茄汁食一流份量咁足我見都係$70+ 抵到絕~ 學生都食得起!!步驟:入門口scan,買餐,順便scan針卡(外賣可擴免哩步)攞位機響去取餐洗手(喺右手邊有洗手盆)開餐🥤🍟你學識了嗎😆
一共九個餐可以揀
滿足曬一個星期7日
日日唔同款式 甚至一日兩餐唔同款式都得
有飯、意粉、漢堡、薯條🍟粟米
同埋各款汽水🥤 凍 唔凍 你鍾意啦!

好多年輕人都鍾意偏西式文化潮
原來一波疫情後 連伯伯接孫放學
都識得嚟咁chill嘅西式cafe 蒲🤣
氣氛好好👍

裝修同擺設嘅設計好舒服寬闊
打卡、影相絕不能錯過!!
如果想親親自然植物
三五知己自成一角
有個後花園位一定好啱你啦!
see~
整齊一排過木檯櫈~ 呼吸新鮮空氣啱曬啦。

我嗌咗number 9 combo
漢堡好大份 好大份 好大份
中間有雞肉 炸得又脆又嫩
仲有配粗薯條 點茄汁食一流
份量咁足我見都係$70+
抵到絕~ 學生都食得起!!

步驟:入門口scan,
買餐,
順便scan針卡(外賣可擴免哩步)
攞位
機響去取餐
洗手(喺右手邊有洗手盆)
開餐🥤🍟

你學識了嗎😆
招牌脆雞漢堡
招牌脆雞漢堡
2022-04-26 20 浏览
一直聽聞長洲既 "熾工房" 好出名, 原來西營盤開左分店, 咁近我, 當然要去食下喇!!🤗首先, 環境好舒適, 高樓底, 感覺好大, 毫無壓迫感!! 有室內同室外位置, 兩者都好舒服😎 兩個大人, 一個bb, 叫左兩個套餐 + 一個小食!!!🍗滋味脆雞套餐- 兩件炸雞肉外脆厚嫩滑多汁, 炸得恰到好處! 真心推介!🍔招牌脆雞漢堡套餐 (轉芝士薯條)- 竹炭包感覺型格, 漢堡有煙韌感, 配上酸酸甜甜醬雞扒, 非常清新好食!😏 加上芝士薯條, 好滿足!🍗滋味雞翼 (單骨)有10隻之多, 以為單骨好少肉, 點知啖啖肉!🤣 配上兩款特製辣醬汁, 好香口好惹味!

兩個大人, 一個bb, 叫左兩個套餐 + 一個小食!!!
🍗滋味脆雞套餐
- 兩件炸雞肉外脆厚嫩滑多汁, 炸得恰到好處! 真心推介!

🍔招牌脆雞漢堡套餐 (轉芝士薯條)

🍗滋味雞翼 (單骨)
2022-04-26
2022-04-25 24 浏览
呢間小店好有特色嘅壁畫吸引咗我🎨全部都係畫緊雞原來係主打烤雞同炸雞🍗 風格係港式同Fusion 之間有個不錯的平衡☺️作為輕食是不錯之選🧡⭐️ 原味烤雞套餐 🐔烤雞配上香草醬🌱外皮的香氣很濃郁😋比起連鎖店嘅炸雞少了一點肥膩👍🏻附上的薄荷Mayo加添了一分清爽💚 配餐可以揀牛油粟米🌽 食到先甜嘅粟米味又唔會太油🧈⭐️ 青檸菠蘿梳打 🍹味道酸酸甜甜好有熱帶風情🏖 菠蘿果醬味偏突出🍍 如果青檸嘅酸味更多平衡返就會更好🍋

⭐️ 原味烤雞套餐 🐔

⭐️ 青檸菠蘿梳打 🍹

2022-04-22 59 浏览
今天和媽咪去西營盤探親。她帶我去幼時居住的高街逛了一圈。這條街可說旺中帶靜,雖近地鐵,但店鋪不是小店就是車房或學校。之後我們在一間西式小食店食飯。這小店門面寛闊,大玻璃,還有戶外用餐區,店內光猛明亮,不說還以為是高檔餐廳。卻原來是食快餐的,價錢不貴。我見到餐牌上有香脆墨西哥辣椒🌶️,只需$25,立即推介媽咪要試下。平日辣椒只用來調味,但墨西哥辣椒jalapeño可是一道主菜。它外型長,皮薄肉厚,顏色鮮綠,口感似甜椒,不論是直接食、烤製或醃漬都很好食。一份香脆墨西哥辣椒有6件(3隻開邊),蘸上麵包糠油炸後好香脆,炸完帶出甜味,辣度輕微,拿在手中大啖食,好似食薯條一樣。另外,我和媽咪一人一個套餐:滋味脆雞和招牌脆雞漢堡。價錢分別是$66和$78,有薯條或粟米杯和汽水。全部都即叫即做,比連鎖店好食百倍。份量足,味道好,尤其脆雞的確香脆。
今天和媽咪去西營盤探親。
她帶我去幼時居住的高街逛了一圈。
這條街可說旺中帶靜,雖近地鐵,
但店鋪不是小店就是車房或學校。
之後我們在一間西式小食店食飯。
這小店門面寛闊,大玻璃,還有戶外用餐區,
店內光猛明亮,不說還以為是高檔餐廳。
卻原來是食快餐的,價錢不貴。

我見到餐牌上有香脆墨西哥辣椒🌶️,
只需$25,立即推介媽咪要試下。
平日辣椒只用來調味,
但墨西哥辣椒jalapeño可是一道主菜。
它外型長,皮薄肉厚,顏色鮮綠,口感似甜椒,
不論是直接食、烤製或醃漬都很好食。
一份香脆墨西哥辣椒有6件(3隻開邊),
蘸上麵包糠油炸後好香脆,炸完帶出甜味,
辣度輕微,拿在手中大啖食,好似食薯條一樣。
香脆墨西哥辣椒

另外,我和媽咪一人一個套餐:
滋味脆雞和招牌脆雞漢堡。
價錢分別是$66和$78,有薯條或粟米杯和汽水。
全部都即叫即做,比連鎖店好食百倍。
份量足,味道好,尤其脆雞的確香脆。
滋味脆雞套餐
招牌脆雞漢堡套餐
粟米杯(跟餐)
粟米杯(跟餐)
2022-04-22 23 浏览
重遊曾經居住十年的高街。當時住在街尾,即李陞小學和凌月仙幼稚園位置,附近全是住宅,一間食肆也沒有,環境比較寧靜。今天重遊,發現多了間餐廳,就在小學旁邊。餐廳的名字(熾工房 Wow Lab)和外觀都讓我以為是食日本嘢。卻原來是一間以烤雞為主的西式小食店。套餐價格親民,學生還有85折優惠,還是少鹽少糖食店呢。滋味脆雞套餐 + 粟米杯 + 汽水($66)招牌脆雞漢堡套餐 + 薯條 + 汽水($78)香脆墨西哥辣椒($25)脆雞餐有兩大件,即叫即炸,雞皮非常香脆,好似食薯片一樣。雞肉嫩滑剛剛熟,調味比較輕手,唔夠還可蘸附上的特式醬汁。漢堡包塊雞扒好大塊,肉質無脆雞咁嫩,但都好好食。包中還有沙律醬紫椰菜絲,同雞扒好夾。套餐的粟米杯和薯條可自由選擇,薯條份量大比粟米粒抵食。墨西哥辣椒炸完原來好好味,少少辣,有點酸甜,$25有10件,好抵食又得意。
重遊曾經居住十年的高街。
當時住在街尾,即李陞小學和凌月仙幼稚園位置,
附近全是住宅,一間食肆也沒有,環境比較寧靜。
今天重遊,發現多了間餐廳,就在小學旁邊。
卻原來是一間以烤雞為主的西式小食店。
套餐價格親民,學生還有85折優惠,還是少鹽少糖食店呢。

滋味脆雞套餐 + 粟米杯 + 汽水($66)
招牌脆雞漢堡套餐 + 薯條 + 汽水($78)
香脆墨西哥辣椒($25

脆雞餐有兩大件,即叫即炸,雞皮非常香脆,好似食薯片一樣。
雞肉嫩滑剛剛熟,調味比較輕手,唔夠還可蘸附上的特式醬汁。
漢堡包塊雞扒好大塊,肉質無脆雞咁嫩,但都好好食。
包中還有沙律醬紫椰菜絲,同雞扒好夾。
套餐的粟米杯和薯條可自由選擇,
薯條份量大比粟米粒抵食。
滋味脆雞套餐 + 粟米杯 + 汽水
招牌脆雞漢堡套餐 + 薯條 + 汽水
香脆墨西哥辣椒(6件)

墨西哥辣椒炸完原來好好味,少少辣,有點酸甜,
$25有10件,好抵食又得意。
滋味脆雞套餐 + 粟米杯 + 汽水
招牌脆雞漢堡套餐 + 薯條 + 汽水
香脆墨西哥辣椒(6件)
2022-04-22 23 浏览
熾工房西營盤高街111 號地下長洲建新里9 號地下G/F 9, Kin San Lane, Cheung Chau, Hong Kong.新開炸雞店熾工房WoW Lab有炸雞、烤雞, 好有KFC 仲架影子, 但就有更多食物款式。見到SET 定價都好合理, 有埋汽水同薯條, AROUND $ 60幾蚊自家製香濃蘑菇飯好有味爆,個GRAVY 白汁好香濃。$28 一盒, 蘑菇汁夠, 唔會食到一半無曬變得返白飯。我額外多個$52 Chicken Burger , BONELESS炸雞扒, 仲夾酸甜椰菜cloeslaw 似千島醬,塊雞扒仲幾JUICY 添。

2022-04-22 15 浏览
熾工房  西環高街111號地舖係西環區返工,都幾頭痛就係好難搵位,排隊等位架程度不亞於商業區!今日試左呢間外賣,burger hotdog 好準不錯仲好抵食有set 同散點,我就散點左hotdog $32 , 雞2件,一件原味炸雞價錢是$20 。 雞香脆唔厚粉,炸到金黃色,肉汁juicy 因第一次幫襯,想試多幾款美食hotdog 長熱狗腸,狗加埋ketchup na mustard 架classic 組合!我就+$8 upgrade 做肉醬啦!超級邪惡架肉醬,夾埋sausage 同麵包,我大大口一次過ko 件hotdog

西環高街111號地舖

因第一次幫襯,想試多幾款美食

2022-03-16 301 浏览
當講到炸雞同蘑菇飯你會諗起邊一間餐廳? KFX不了😋 今次一齊去一間仲好味嘅蘑菇飯同炸雞!💬招牌蘑菇飯套餐 $68佢嘅感覺似係好濃既忌廉蘑菇湯做佢嘅汁😍 本身好鍾意食菌類 特別係蘑菇真係食得好開心 佢有跟埋四隻單骨雞翼 份量都足夠!!💬原味烤雞套餐 $68佢用咗檸檬草黎烤雞, 食過幾次都烤得岩岩好 好嫩滑😋😋, 醃料香草好香, 仲配一個檸檬香草醬食真係一流!!! 薯條都新鮮熱辣 正!!之前仲有食過佢既炸雞, 都係幾出色🥰🥰唔會勁多炸粉咁 正!價錢親民 製作又用心😍😍☺️仲要係💛店 黎開西營盤一定要試!

💬招牌蘑菇飯套餐 $68

💬原味烤雞套餐 $68
之前仲有食過佢既炸雞, 都係幾出色🥰🥰唔會勁多炸粉咁 正!

2022-01-26 457 浏览
Tried the lunch set (roast chicken with chips/sweetcorn), soft drink included. Quite a long wait for the order. Perhaps becoz made to order. Chicken were well seasoned and the corn was buttery so tasted good. Quite a lot of students around that area go there. Other than various chicken sets , they also have burger set. For chicken set, The price was really a good bargain for that area. The set costed $68. It would be more filling with chips tho. But corn is the healthier option