😁 小編依一日打卡打到去西環,食甜品之前,先去食正餐!成日食café都會悶,今次搵返間價錢親民啲餐廳![ 亂闖試飲試食 ]🍽 蘑菇飯 (大) 😋😋😋😋店員一上餐,小編即被蘑菇飯嘅份量震驚咗!😳 目測起碼有兩碗飯嘅份量!醬汁唔算濃,有淡淡蘑菇香。男士食會飽!女士食會超飽! 🍽 滋味雞翼 (單骨) 😋😋😋😋😋雞翼炸得又香又脆,炸粉唔會太厚,亦唔油膩,好好味!😋 加埋單骨處理,容易進食!午餐 💵💵 約港幣$70/人 😝 小編由於怕熱氣,所以今次叫咗個飯餐試下,套餐會跟一罐可樂!大家如果下次去食,可以試下佢哋嘅炸雞,應該會好唔錯!😉🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk !

[ 亂闖試飲試食 ]
🍽 蘑菇飯 (大) 😋😋😋😋

🍽 滋味雞翼 (單骨) 😋😋😋😋😋

午餐 💵💵 約港幣$70/人

2022-06-12
2022-06-20 52 浏览
之前係長洲見過冇機會食到,估唔到係西環開咗分店😎店舖環境寬敞得黎幾舒服,牆上有好多特色既壁畫,好吸晴🤩招牌脆雞漢堡餐外層係黑芝麻麵包,咬落好煙韌,而入邊既雞扒好大一塊,仲炸得好脆口😚食落啖啖都係肉,好juicy💦再配上BBQ醬,真係食到停唔到口🤤佢地既薯條係新鮮炸起,採用粗薯條,薯仔味好重,我中意😍滋味雞翼套餐足足有10隻單骨雞翼咁多,每隻都炸得好香脆🤤而且雞翼嫩滑之餘仲超級多汁💦再配埋個士拉差醬,食落超惹味😋套餐仲有薯條同牛油粟米可選擇,我就楝左呢度既牛油粟米,超有牛油香,而且粟米清甜得黎食落仲好有口感😆青檸菠蘿梳打套餐加$14就可以升級特飲,青檸同菠蘿既味道好夾🥰酸酸甜甜好清新,再加上梳打水,飲完真係涼透心,啱晒依家炎熱既天氣😚蘋果茉莉茶依款要加$20,茉莉茶好清香😍仲要入面有好多蘋果粒,酸酸甜甜咁,好解膩👍🏻

青檸菠蘿梳打

蘋果茉莉茶
2022-06-18
用餐时段
  • 招牌脆雞漢堡餐
2022-06-19 42 浏览
熾工房喺西營盤地鐵站出嚟,行大概5分鐘時間,就見到呢間熾工房。佢嘅環境好寬敞,喺疫情期間呢樣非常之重要,空間感非常之足夠,就算好多人食都唔會有擠迫嘅感覺。重點係佢嘅價錢非常之合理,喺$100樓下就可以食到漢堡包,薯條,炸雞等。兩個人食都係百零蚊左右。我哋今日就叫咗個兩個套餐,等我簡單介紹一下啦竹炭包包皮有烘底,炸雞外皮乾身鬆脆,啖啖肉多多汁,搭配埋紫椰菜同埋酸酸甜甜嘅醬汁,好醒胃,一啲都唔膩。而包皮有牛油香味,令到佢嘅味道喺口裏面增加咗嘅質感。要薯條呢佢係好新鮮炸出嚟嘅,所以每一個套餐都可能要等5至10分鐘,但係即叫即整,令到薯條出嚟係非常之新鮮,熱辣辣,值得推介。環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️味道⭐️⭐️⭐️⭐️推介⭐️⭐️⭐️⭐️價錢⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️大家去開西營盤嘅話,值得去試一試㗎!
熾工房

喺西營盤地鐵站出嚟,行大概5分鐘時間,就見到呢間熾工房。

我哋今日就叫咗個兩個套餐,等我簡單介紹一下啦

環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️
味道⭐️⭐️⭐️⭐️
推介⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

大家去開西營盤嘅話,值得去試一試㗎!
/ 食物 Food /🍔 WoW Roast Chicken Set 原味烤雞套餐 $68 炸雞烤得皮脆肉嫩, 肉質飽滿, 一咬會有好多肉汁🤩 調味料係用香草同埋黑椒醃製😋 佢嘅薯條唔會太油膩,乾身可口😙🍔 Signature Chicken Burger 招牌脆雞漢堡餐 $78鍾意食炸雞嘅唔好錯過!!! 首先最表面嘅黑色麵包好特別, 係黑芝麻味道嘅麵包,咬落有咬口😙 裡面夾住好香脆嘅炸雞、紫椰菜同埋特製嘅醬汁😋 口感層次好豐富🫶🏻🍔 青檸菠蘿梳打 $24套餐加$14就可以升級!佢嘅菠蘿同青檸嘅味道各自都好突出,加上梳打嘅氣泡,飲完真係涼透心同好fresh🍍好啱而家夏天去飲!😋/ 服務 Service /餐廳和一般快餐店一樣,店員好友善!/ 價錢 Price /價錢跟普通快餐店價錢類似,不過漢堡包質素不錯。≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※Wow Lab西營盤高街 111 號地下≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※
/ 食物 Food /

🍔 青檸菠蘿梳打 $24

/ 服務 Service /

餐廳和一般快餐店一樣,店員好友善!

/ 價錢 Price /

價錢跟普通快餐店價錢類似,不過漢堡包質素不錯。

Wow Lab
西營盤高街 111 號地下

2022-06-16 18 浏览
👉🏻WoW Roast Chicken Set 原味烤雞套餐💲68- WoW Roast Chicken × 2pcs- Fries / Sweet Com with Butter x 1pc- Soft Drink × 1pc👉🏻extra roast chicken💲22-西環出咗名多cafe 不過多數cafe都係得小食食唔飽 有啲做完gym好肚餓但又唔想食太飽 去呢間就啱晒喇😛呢間小食有好多套餐 主要係雞同薯條 又protein又carbs🤣鋪頭幾闊落 仲有室外坐位👍🏻價錢都幾平一百蚊有找〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️熾工房 Wow Lab (西環)📍西環高街111號地舖🔗#7eating西環#7eating長洲#7eating小食

- WoW Roast Chicken × 2pcs
- Soft Drink × 1pc
👉🏻extra roast chicken💲22
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
熾工房 Wow Lab (西環)
📍西環高街111號地舖
2022-06-16 28 浏览
最近見到報道話呢間炸雞好食,即刻嚟試吓有室內室外位,怕熱就坐室內😌都有街頭壁畫影下🎨滋味雞翼套餐 $64有10隻單骨雞翼,大量薯條,跟埋個士拉差醬,都幾惹味😋雞肉幾滑,炸粉都幾薄,最緊要夠脆👍🏻👍🏻重點有得加$16試埋個特色飲品,當然就嗌咗夠晒創意嘅芫荽梳打啦😝茜迷要試吓~之前飲過某連鎖麵店嘅芫荽可樂難飲到⋯今次再試芫荽飲品又發現加咗檸檬真係幾好飲🍋飲晒成杯😋期待下次嚟再試吓d burger!
最近見到報道話呢間炸雞好食,即刻嚟試吓
有室內室外位,怕熱就坐室內😌都有街頭壁畫影下🎨

滋味雞翼套餐 $64

期待下次嚟再試吓d burger!
芫荽梳打
2022-06-14 44 浏览
在長洲開出來的炸雞店,雖然位置還是有點偏僻,但總比在長洲的好,可以試試長洲的特色炸雞!滋味脆雞套餐(66元)這炸雞看起來有點像KFC的炸雞,單看脆皮的狀態,但吃起來不一樣。這裡的調味是黑胡椒味的,吃起來挺香,帶點辣味。而且炸雞是即叫即炸的,所以來到還是非常熱和脆的,還有肉汁。轉番薯條(+12元)因為喜歡吃番薯條就問了一下可不可以轉,結果可以,這挺不錯的。番薯條比較粗,炸得外脆內軟的,番薯味很香,而且挺香甜的,感覺比薯條更健康!

滋味脆雞套餐(66元)

轉番薯條(+12元)

2022-06-13
📌 WOW Lab📍西營盤 Sai Ying Pun📎 -WoW Roast Chicken Set 原味烤雞套餐 $68 Signature Chicken Burger $78青檸菠蘿梳打 $24-❥ ❥ WoW Roast Chicken Set 原味烤雞套餐 $68佢哋雞烤得皮脆肉嫩,一咬落去有好多肉汁🤩 調味用咗香草同埋黑椒,食落去好惹味😋真係值得一試! 佢嘅薯條完全唔油膩,香脆又乾身,食到停唔到口😆❥ ❥ Signature Chicken Burger 招牌脆雞漢堡餐 $78鍾意食炸雞嘅朋友唔好錯過!!!外面黑色嘅麵包好特別,打卡一流!佢係黑芝麻味道嘅麵包,咬落去好煙韌😍裡面係好香脆嘅炸雞、紫椰菜同埋特製嘅醬汁😋 口感好豐富🫶🏻❥ ❥ 青檸菠蘿梳打 $24叫套餐加$14就可以升級做呢杯特飲啦!佢嘅青檸同菠蘿嘅味道各自都好突出,加上梳打嘅氣泡,飲完真係涼透心同好fresh🍍啱晒而家炎熱嘅天氣去飲!😚-▫️味道:8/10▪️賣相:7/10▫️環境:7/10▪️價錢:8/10▫️服務:9/10✨▪️Overall 7.8/10-🔍#CY西營盤 #CY漢堡包 #CY快餐店🔗 #wowlab

📌 WOW Lab
📍西營盤 Sai Ying Pun
📎

Signature Chicken Burger $78
青檸菠蘿梳打 $24

鍾意食炸雞嘅朋友唔好錯過!!!
外面黑色嘅麵包好特別,打卡一流!
佢係黑芝麻味道嘅麵包,咬落去好煙韌😍
裡面係好香脆嘅炸雞、紫椰菜同埋特製嘅醬汁😋 口感好豐富🫶🏻

❥ ❥ 青檸菠蘿梳打 $24

▫️味道:8/10
▪️賣相:7/10
▫️環境:7/10
▪️價錢:8/10
▫️服務:9/10✨
▪️Overall 7.8/10
🔍#CY西營盤 #CY漢堡包 #CY快餐店
🔗 #wowlab #hkburger #indianfood #漢堡包 #西營盤美食 #西環 #saiwan #saiyingpunfood
2022-06-05 29 浏览
Sweet corn with butter 🧈🌽 牛油粟米杯 $22呢度啲牛油粟米杯充滿牛油香,粟米係好多人都鍾意唔會太甜又口感煙韌嘅粟米👍🏻,個snack 份量啱啱好唔會太多Tomato linguine with portabella 🍄🍝蕃茄扁意粉配牛扒菇 $58蕃茄扁意粉配大啡菇有足料嘅蕃茄蓉醬同埋原隻車厘茄🍅,酸酸地幾開胃,而牛扒菇勁juicy 💦,加埋少少沙律菜,健康同時啱素食者食㗎餐廳有好多用噴墨整成嘅壁畫🎨,色彩繽紛,,好適合用嚟打卡影相📸️,令喺度食嘢嘅感覺更加chill
Sweet corn with butter 🧈🌽
牛油粟米杯 $22

蕃茄扁意粉配牛扒菇 $58

👍🏻滋味脆雞套餐(包汽水) $66即叫即炸!落單後要等15分鐘,雞胸雞鎚各一件炸雞皮薄香脆,雞肉好嫩滑,咬落熱辣辣爆哂汁🤤雞肉醃得入味唔會淡茂茂,雞皮香草味幾香雞胸當然冇雞鎚咁滑,亦冇咁入味,不過肉質唔算乾柴,都有肉汁唔使加錢跟埋煙燻燒烤醬,酸酸甜甜微辣不過個人覺得炸雞唔點醬都好食😜味道:8/10性價比:6/10-👍🏻招牌蘑菇飯 +$5同連鎖炸雞快餐店嗰種蘑菇飯唔同呢個偏重忌廉味,味道creamy醬汁質地比較稠身,有啲似飲緊忌廉蘑菇湯咁🤪跟餐轉係mini size,雖然汁唔係好多,但蘑菇份量都唔太少,夠撈飯小店係自助形式,唔使加一服務費有即棄手套同洗手設施提供雞同飯份量唔大,價錢比連鎖快餐店貴啲,比較適合細食嘅朋友味道:8/10性價比:6/10-📍#熾工房 @wowlab.hk西環高街111號地舖#hkfoodie #foodiehk #香港美食 #香港美食推介 #平食 #香港打卡 #情侶好去處 #拍拖好去處 #週末好去處 #西環美食 #西環美食推介 #西環好去處 #西營盤美食 #西營盤美食推介 #西營盤好去處 #長洲 #長洲美食 #長洲美食推介 #長洲好去處 #長洲一日遊 #長洲打卡
👍🏻滋味脆雞套餐(包汽水) $66

即叫即炸!落單後要等15分鐘,雞胸雞鎚各一件
炸雞皮薄香脆,雞肉好嫩滑,咬落熱辣辣爆哂汁🤤
雞肉醃得入味唔會淡茂茂,雞皮香草味幾香
雞胸當然冇雞鎚咁滑,亦冇咁入味,不過肉質唔算乾柴,都有肉汁
唔使加錢跟埋煙燻燒烤醬,酸酸甜甜微辣
不過個人覺得炸雞唔點醬都好食😜
味道:8/10
性價比:6/10

👍🏻招牌蘑菇飯 +$5
同連鎖炸雞快餐店嗰種蘑菇飯唔同
呢個偏重忌廉味,味道creamy
醬汁質地比較稠身,有啲似飲緊忌廉蘑菇湯咁🤪
小店係自助形式,唔使加一服務費
有即棄手套同洗手設施提供
雞同飯份量唔大,價錢比連鎖快餐店貴啲,比較適合細食嘅朋友
味道:8/10
性價比:6/10

📍#熾工房 @wowlab.hk
西環高街111號地舖

#hkfoodie #foodiehk #香港美食 #香港美食推介 #平食 #香港打卡 #情侶好去處 #拍拖好去處 #週末好去處 #西環美食 #西環美食推介 #西環好去處 #西營盤美食 #西營盤美食推介 #西營盤好去處 #長洲 #長洲美食 #長洲美食推介 #長洲好去處 #長洲一日遊 #長洲打卡 #黃店美食 #黃店推介 #西環黃店 #西營盤黃店 #長洲黃店 #黃店漢堡 #burger黃店 #黃店burger
2022-05-27 68 浏览
週末想和朋友找個地方簡單食下嘢+傾計,見到呢間新開嘅餐廳好抵食,又可以坐耐d,就決定去下。餐廳落地玻璃+高樓底設計感覺好chill好舒服,格局完全唔似係每人$100有找嘅餐廳🤩雖然係自助形式購買+取食物,但店員服務都好好。看到他們擺盤都非常用心,招牌脆雞漢堡餐的漢堡麵包皮煙韌,水準幾好。burger入面雞肉厚肉且炸得香,配搭不錯。特別喜歡的是他們用了粗薯條,薯仔味重,即有誠意滋味脆雞套餐雖然炸得好香脆透切,啖保留了入面雞汁,肉質滑香,看到他們對時間掌握非常用心。🍗還可以點不同的醬,honey mustard少甜少辣 得來幾creamy,配上脆雞皮好食。

雖然係自助形式購買+取食物,但店員服務都好好。

招牌脆雞漢堡餐

特別喜歡的是他們用了粗薯條,薯仔味重,即有誠意

2022-05-16 1067 浏览
-熾工房🍽-之前長洲唯一一間分店食過之後既心思思🥹成日都掛住佢個蘑菇飯😍而家西環都有分店了唔洗搭船都有得食🥳-滋味脆雞套餐 $66跟餐可以配薯條/牛油粟米或者加$5轉蘑菇飯🥹其實本身個飯都好多汁同蘑菇絕對夠撈飯但小編都加$2要多汁好滿足🤣脆雞即叫即炸脆到卜卜聲😋另外加左個是拉差醬超夾😌-原味烤雞套餐 $68雖然脆雞出名但其實佢烤雞都做到皮脆肉嫩勁juicy😋呢個加左芫荽檸檬醬好出色!酸酸地勁開胃兩件雞唔夠喉🤣-🥤汽水跟餐包汽水任揀食飽飽gur一gur爽!😌-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅📍地址: 西環高街111號地舖-#foodieluveat#foodisluveat_hk#foodieluveat_西環#foodieluveat_西式#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #Cafe #旺角Cafe #意粉 #buger #pasta #西餐 #蘑菇飯 #脆雞
熾工房🍽

#foodieluveat
#foodisluveat_hk
#foodieluveat_西環
#foodieluveat_西式
#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #Cafe #旺角Cafe #意粉 #buger #pasta #西餐 #蘑菇飯 #脆雞 #烤雞 #長洲 #西環 #熾工房
2022-05-14
  • 滋味脆雞套餐
2022-05-08 60 浏览
因為夏天熱辣辣,想減肥,又想食好啲😉見到哩一間西營盤嘅小食店,選擇都幾豐富,所以afternoon下午茶就同朋友嚟試下😙我試咗1個清爽salad套餐,68蚊。set配有烤雞,🥬精選沙律,同埋一杯特色飲品。我試咗比較🍋清新嘅青檸芫茜梳打,凍冰冰真係好解渴,而且青檸同埋芫茜嘅香味自然,好特別。🐤雞塊香脆,我揀咗原味烤雞,配上黑椒都好香。精選沙律搭配豐富,🍅紫椰菜,沙律菜,番茄仔非常高纖👍🏻

2022-05-07 54 浏览
講起西營盤嘅高街、我諗好多人都會諗喺嗰度嘅鬼屋🤪其實鬼屋已經早已轉做西營盤社區綜合大樓~ 反而呢頭真係有唔少食店臥虎藏龍~今日我就去咗其中一間叫做✨熾工房✨就咁睇名可能你唔知道佢係食咩😜其實佢主要係提供美式快餐,好似炸雞、薄餅、熱狗🌭️等~ 點解我要介紹因為佢?因為個炸雞burger真係做得唔錯呢!今日我叫咗佢嘅💁🏻‍♀️招牌炸雞漢堡餐~一落order店員即叫即整,包身係用可愛的黑色竹炭漢堡包~ 當然入邊嘅炸雞先係精粹! 🤤超厚身大件嘅炸雞肉、外脆內軟、嫩滑多汁!真心正!近排因為有啲熱氣🤭所以唔配薯條食啦~ 咁就食粟米啦~ 呢個配搭亦都喺出邊少見嘅~ 我至愛嘅港式牛油粟米😍牛油味濃、熱辣辣亦都好好食!飲品方面就叫咗汽水,或者可以加錢叫其他特飲都得~呢度最有特色嘅其實係佢嘅裝修同牆上面嘅畫作,非常之靚!好多打卡位呢!下次好想試埋佢嘅炸雞桶!

因為個炸雞burger真係做得唔錯呢!
招牌脆雞漢堡餐

今日我叫咗佢嘅💁🏻‍♀️招牌炸雞漢堡餐~
一落order店員即叫即整,包身係用可愛的黑色竹炭漢堡包~
招牌脆雞漢堡餐

近排因為有啲熱氣🤭所以唔配薯條食啦~ 咁就食粟米啦~
牛油粟米

飲品方面就叫咗汽水,或者可以加錢叫其他特飲都得~

呢度最有特色嘅其實係佢嘅裝修同牆上面嘅畫作,
非常之靚!好多打卡位呢!

下次好想試埋佢嘅炸雞桶!

2022-04-25
2022-05-05 49 浏览
佢原本開第一間舖係長洲嘅時候已經好想試🤤🤤 依家分店係西營盤,唔洗搭船都食到😎 .🍗 滋味脆雞套餐 $66🍄🍚 轉蘑菇飯 +$5炸皮唔算厚,只係薄薄一層。如果想食超脆口嘅厚炸皮就會失望🤣 雞肉咬落去好滑身,一啲鞋嘅感覺都冇👍🏻👍🏻 味道就食到有啲香草味🍄🍚 除咗炸雞之外佢嘅蘑菇飯都係鎖店之寶!同kfc嗰啲係兩回事😂 蘑菇好足料又creamy!大家一定要試下🌟🌟🍗 原味烤雞套餐 $68烤雞香草醃料🌿味比炸雞濃啲,雞肉口感同樣地都係好滑,係岩岩好熟嘅感覺,炸多一分鐘都已經好似會冇咁滑😂😂
🍗 滋味脆雞套餐 $66
🍄🍚 轉蘑菇飯 +$5
炸皮唔算厚,只係薄薄一層。如果想食超脆口嘅厚炸皮就會失望🤣
大家一定要試下🌟🌟

🍗 原味烤雞套餐 $68