早前見朋友食過話唔錯、賣相又幾靚,咁就嚟試下啦 唔試由自可,一試就真係停唔到手嘢食方面非常新鮮 真係一流 三重大極上丼 有滿滿9塊大拖羅、 非常新鮮 又肥美 🤩🤩海膽夠 creamy 側邊圍住滿滿蟹肉🦀,食嗰陣時,真係要小心啲呀 🤪🤪 呢個丼勁啱刺身控 !!! 制霸.鵝肝海鮮丼呢個帶子火炙過、非常香口 鮮味大大提升~鵝肝大大份 煎香、油香味濃 做到入口即溶感覺 令我回味無窮 再配上新鮮海膽 、三文魚子 、黑魚籽 一齊食 令到呢個丼食落更加有層次 !! 飲品都令我非常驚喜, 同樣係制霸級別嘅制霸朱古力魚缸沙冰 🍹叫嗰陣時都冇諗過咁大杯 ,捧到上嚟就快大過個頭🤣 🤣朱古力沙冰配上朱古力碎好好飲,而且咁大杯,絕對值回票價。😆😆 泡泡浴沙冰 🍹面頭有焦糖爆谷,配上雲呢拿沙冰,雲呢拿唔會太甜配上脆脆爆谷更口感整體嚟講,兩個人叫咗兩個丼兩杯嘢飲,質素全部都唔錯,絕對值得嚟試下
早前見朋友食過話唔錯、賣相又幾靚,咁就嚟試下啦

唔試由自可,一試就真係停唔到手
嘢食方面非常新鮮 真係一流

有滿滿9塊大拖羅、 非常新鮮 又肥美 🤩🤩
海膽夠 creamy
側邊圍住滿滿蟹肉🦀,食嗰陣時,真係要小心啲呀 🤪🤪
呢個丼勁啱刺身控 !!!

制霸.鵝肝海鮮丼

呢個帶子火炙過、非常香口 鮮味大大提升~
鵝肝大大份 煎香、油香味濃 做到入口即溶感覺
令我回味無窮

飲品都令我非常驚喜, 同樣係制霸級別嘅

制霸朱古力魚缸沙冰 🍹
叫嗰陣時都冇諗過咁大杯 ,捧到上嚟就快大過個頭🤣 🤣

泡泡浴沙冰 🍹

2021-10-07 31 浏览
爆丼屋相信大家都唔陌生,岩岩開嘅時候經常大排長龍。最近見佢搬左去山東街果邊,店面大左又新淨左,就決定去試下😋✨四重火山盛丼($298)爆丼屋最出名嘅就係佢地多到隨時滿瀉嘅魚生份量❤️今次我揀嘅呢款四重火山盛丼就係由三文魚籽、海膽、松葉蟹肉同拖羅蓉組成,就咁望落去真係好似一座小火山咁,令人食指大動😋魚生整體黎講都算新鮮,海膽就略為遜色小小,食落有少許腥苦味。✨朱古力魚缸沙冰($68)一開始見個名幾得意就叫黎試下,點知杯沙冰真係好似魚缸咁大,令我有少少surprise 🤣呢個份量絕對夠2個人share黎飲。沙冰上面加滿左cream同朱古力粒,邪惡得黎又幾好味🤤

✨四重火山盛丼($298)

✨朱古力魚缸沙冰($68)
2021-10-06 32 浏览
🌟如果想念日本魚生,而家唯有既方法就係係香港搵一d高級好食既日本料理店出黎食,而開左都有一段時間既爆丼屋就完全做到黎一點🥰——————🐽 超份量!三重大極上丼上到後已經完全感受到視覺上既震撼,拍埋去格黎既三文魚親子丼,toro既肥完全將三文魚腩比下去🤩放入口更加係入口即溶,一d腥味都唔會有,而海膽亦好新鮮,食落都好creamy,連埋旁邊既長腳蟹肉一齊食更加係大滿足🐽 海膽親子丼海膽同樣地新鮮creamy ,三文魚腩飽滿,每啖都食到三文魚籽既咸香,係相對無甘heavy之下既5星選擇🥰
🌟

——————

🐽 超份量!三重大極上丼

🐽 海膽親子丼
食到你飽足料丼飯—爆丼屋香港有很多日式海鮮丼店,但是能做到魚生堆得滿滿滿,猶如一座又一座小山丘,份量超級驚人的店可能只有這家了。店內的裝潢是走簡約路線,一切都比較簡單🐮爆盛慢燒牛肉丼整個賣相吸引,牛肉疊成牛肉山,好足料,加隻日本雞蛋係中間。呢個飯牛肉配有兩款汁,蒜香燒汁+山葵忌廉汁,牛加埋醬同蛋撈勻一齊食好惹味。雖然牛肉係薄切,但大大塊,肉質好嫩同腍,牛肉的級別不是很高,但尚算有牛味,口感不俗,比想像中好味。🐟極上拖羅盛丼($228)望見人食時覺得好似有啲細碗,但嚟到之後發現魚生長成小山丘,拖羅山足足有12塊,份量超多。雖然拖羅未算厚切,但魚的油脂豐富,魚味香濃,都尚算幾肥美。雖然未算係好高級別的拖羅,但都有少少入口即溶的感覺,對雲遊大思呢個拖羅鐵粉嚟講都尚算滿意。🐟煙薰油甘魚純粹係為打卡而叫,油甘魚由蘋果木金的煙薰住,一打開蓋都聞到陣蘋果金味,薰完的魚食落都有陣木香,不過你話係咪好好味? 雲遊大思就覺得一般,但講老實的油甘魚魚生係肥美,不過薰完出嚟又唔係真係咁特別。呢個小食可叫可不叫。🐥串燒雞翼串燒雞翼算幾好味,燒出雞油又脆口。🥤荔枝青檸梳打有少少荔枝味,但甜度過高,完全掩蓋青檸的味
食到你飽足料丼飯—爆丼屋
🐮爆盛慢燒牛肉丼
🐟極上拖羅盛丼($228)
🐟煙薰油甘魚
🐥串燒雞翼
串燒雞翼算幾好味,燒出雞油又脆口。
🥤荔枝青檸梳打
有少少荔枝味,但甜度過高,完全掩蓋青檸的味道,屬有少少失望之作。
地址:旺角山東街57號
整體評分:8分
整體環境簡約,爆丼大份好味,性價比高,不過小食款式較少。
雲遊大思列為屬「可回頭級別」。
2021-08-07
2021-10-04 32 浏览
今日同朋友係旺角行街經過爆丼屋舊址就諗起丼飯既美味就決定要去新址拜會下!餐牌主打係多到滿瀉爆出黎既丼飯好多選擇,有唔同既魚生配搭,實有一款係你心水超份量!三段重大極上丼呢個飯一開始就吸引左我注意因為有滿滿既拖羅,我既最愛完全抗拒唔到拖羅好肥美,都有好多塊一定夠食,好滿足另外有鮮甜既蟹肉撈飯一齊食簡直係人間美食制霸!鵝肝海鮮盛丼呢個飯有熟食既鵝肝配搭新鮮既海鮮滿足左2個慾望鵝肝好肥美,最適合撈飯食海膽亦新鮮成個飯每一啖都係一個享受朱古力沙冰朱古力味濃郁甜度剛好好推薦魚缸沙冰(芒果)個份量大到我同朋友都哇一聲因為有足足一個頭咁大!建議同幾個朋友一齊叫咁就一定可以飲得哂呢杯咁好飲既沙冰
今日同朋友係旺角行街
經過爆丼屋舊址就諗起丼飯既美味
就決定要去新址拜會下!

餐牌主打係多到滿瀉爆出黎既丼飯
好多選擇,有唔同既魚生配搭,實有一款係你心水

超份量!三段重大極上丼

呢個飯一開始就吸引左我注意
因為有滿滿既拖羅,我既最愛
完全抗拒唔到
拖羅好肥美,都有好多塊
一定夠食,好滿足
另外有鮮甜既蟹肉撈飯一齊食
簡直係人間美食

制霸!鵝肝海鮮盛丼

呢個飯有熟食既鵝肝配搭新鮮既海鮮
滿足左2個慾望
鵝肝好肥美,最適合撈飯食
海膽亦新鮮
成個飯每一啖都係一個享受

朱古力沙冰

朱古力味濃郁
甜度剛好
好推薦

魚缸沙冰(芒果)

個份量大到我同朋友都哇一聲
因為有足足一個頭咁大!
建議同幾個朋友一齊叫
咁就一定可以飲得哂呢杯咁好飲既沙冰

2021-10-02 14 浏览
🔻 爆丼屋旺角山東街57號地下///🧃三重大極上丼 $398海膽加大拖羅再加蟹肉,全部都係極上嘅材料,海膽採用北海道海膽,絕對冇化學味,非常鮮甜,厚切大拖羅大約有10塊,入口即溶,又香十足,咁嘅質素出面都要$200 ,蟹肉方面都好重蟹味,好鮮甜,仲要讚嘅係啲飯,軟硬適中。/🧃四重火山盛丼 $298材料有蟹肉、吞拿魚茸、海膽同埋三文魚子,仲有一塊爆丼屋玉子,呢個飯同上面個飯爭$100 ,材料方面雖然唔係極上,但係都絕不欺場,海膽係加拿大海膽,雖然冇北海道咁鮮甜,但係都唔錯,三文魚子大大粒,入口有爆珠嘅感覺,味道鮮濃!/🧃制霸魚缸沙冰 $68不得不提喺呢度嘅飲品,叫咗兩杯旺角店限定飲品,呢個沙冰睇個名已經知霸氣,上台真係嘩咗一聲,超級大個魚缸,打卡一流。/🧃泡泡浴沙冰 $58以為藍色嘅顏色係波子汽水味,嗒多兩啖先知係雲呢拿味,感覺好似飲緊奶昔咁,好creamy。/////

🔻 爆丼屋

🧃制霸魚缸沙冰 $68

🧃泡泡浴沙冰 $58

/////
2021-10-01 68 浏览
爆丼屋搬遷後,到咗山東街位置,仍然保持水準,一啲都冇失色!新裝修,樓底高,坐位位置好舒適,而且食材高質素,值得一去!今次同朋友叫咗兩種丼飯同兩杯特色飲品!餐前慣常會附帶一碗湯!今餐真係大滿足,冇得輸!三色海膽盛丼三種海膽都好肥美超大塊!入口即溶!三種海膽味道都略有不同,由鮮到甜!每一啖都有鮮甜味!又大碗又新鮮!超抵食!夢之丼 (夏祭限定)特別限定丼飯!有七大食材,大拖羅丶油甘魚丶帶子丶三文魚腩丶甜蝦丶蟹肉丶蟹籽。新鮮程度極高,刺身大集會,超豐富!特別係大拖羅同埋三文魚腩!大拖羅入口即溶,三文魚腩厚切有口感,帶鮮甜!bubble bath smoothie一開始杯飲品係藍色,感覺好夢幻!飲落去好驚喜,味道係雲呢拿味沙冰,上面再加上脆トト嘅焦糖爆谷,超好味!如果將爆谷浸軟咗係杯飲品度,飲落去仲會帶香香玉米同焦糖味!好特別!制霸魚缸沙冰 (大大杯)其實係芒果沙冰,一嚟到上枱,個size大到足以2個人飲!最驚喜係飲品嘅味道,有好香嘅芒果果香,cream 好smooth好滑,仲有粒粒芒果係飲品上面,超有賣相,極度推介!

三色海膽盛丼

夢之丼 (夏祭限定)

bubble bath smoothie

一開始杯飲品係藍色,感覺好夢幻!

制霸魚缸沙冰 (大大杯)

三色海膽盛丼
夢之丼
夢之丼
制霸魚缸沙冰
2021-09-30 20 浏览
是日同一honey在旺角見到哩間新開的爆don屋,幸好見到有枱,立刻心思思想去食佢地出名的don飯新店舖的設計樓底好高,俾人舒服的感覺見到哩個夏日飯,真係好吸引,麵豉湯哩個麵豉湯真係好有誠意有埋幾隻蜆肉,又唔會鹹得濟~超份量!三重重大極上飯哩個魚生飯有肥美的吞拿魚,海膽,蟹肉絲,飯的比例都剛好,肥美的吞拿魚再加埋海膽飯,真係入口甘香,吞拿魚油撈飯好好食😋雲丹海膽親子飯哩個三文魚加三文魚籽再加埋海膽,份量十足,三文魚肉新解又肥美,加埋三文魚籽同埋海膽真係送飯一流!制霸魚江沙冰(芒果)哩個芒果冰真係打卡一流,大大杯二個人都飲唔曬,重量級份量好痴線🤣芒果沙冰飲落啖啖芒果味!泡泡浴沙冰又一杯打卡一流的沙冰,藍天的感覺,上面的爆谷甜甜地,沙冰味道唔錯!哩餐真係好夢幻的一餐,食魚生飯都有打卡位,魚生又新鮮,明日點解佢咁多人幫襯。
是日同一honey在旺角見到哩間新開的

新店舖的設計樓底好高,俾人舒服的感覺

見到哩個夏日飯,真係好吸引,

麵豉湯

哩個麵豉湯真係好有誠意
有埋幾隻蜆肉,又唔會鹹得濟~

超份量!三重重大極上飯

雲丹海膽親子飯

制霸魚江沙冰(芒果)
芒果沙冰飲落啖啖芒果味!

2021-09-29
👧🏻Wodafoodie in Mong Kok✨三重大極上丼 $398呢個丼鋪滿左9大塊肥美既拖羅😍😍😍側邊有蟹肉圍邊,上面仲有海膽,好足料好吸晴🤩‼️拖羅介乎於中同大拖羅之間,質感有大拖羅既入口即融,而油香係中拖羅既程度,少少湧到上鼻腔 ,大概停留3秒先散,真係齒頰留香🤤🤤拖羅稍為有少少筋,但個種油香真係令人難以抗拒,好好食!🥰🥰🦀蟹肉絲碎而不散 ,適合配埋飯一齊食,溫暖既飯會更突顯蟹肉既鮮甜😋反而海膽質素無蟹肉同拖羅咁突出,雖然都係甜但略欠海水味道。呢個丼好岩兩個人一齊share會無咁膩,拖羅控必叫呀~~!💯😍😍✨鵝肝海鮮盛丼 $248呢個鵝肝帆立貝海膽丼又係好味到要大推😍😍‼️主角鵝肝有半隻手掌咁大,油脂豐膄,味道濃郁,有入口即溶既幼滑口感,好邪惡呀🤤🤤如果表皮燒多30秒至更香脆口感仲豐富!圍住成碗飯既帆立貝足足有12片!每片大約有5蚊銀咁大,帆立貝用火槍微微燒過,非常鮮甜🥰但我覺得成碗飯惹味既關鍵在於中間隻生蛋黃🍳蛋香撲鼻而又唔覺腥味,拮穿蛋黃撈飯,每粒飯都變得軟滑,加埋鵝肝、帆立貝、海膽、三文魚子、黑魚籽一齊食,將碗飯既味道昇華到另一個層次🤩簡直係極致既享受!😍 ✨🍿泡泡浴沙冰
👧🏻Wodafoodie in Mong Kok

三重大極上丼 $398

鵝肝海鮮盛丼 $248
呢個鵝肝帆立貝海膽丼又係好味到要大推😍😍‼️

✨🍿泡泡浴沙冰 $58
呢杯有爆谷既沙冰真係好特別好igable😍天藍色既沙冰營造到泡泡浴既感覺,飲落似飲緊奶,提返想食脆身既爆谷就要盡快食唔好俾佢浸咁耐啦。
青檸梳打

✨🍹青檸梳打 $38
推介食三重大極上丼既時候可以叫呢杯梳打!微酸既梳打可以去油膩感,食完會無咁滯😋
三重大極上丼

呢間丼飯價錢少貴,但魚生勝在夠新鮮份量又多,下次我會想試埋佢其他丼,有個燒牛肉丼既牛肉疊到好高好吸引呀😍~

📍 爆丼屋 (山東街) (旺角)
旺角山東街57號地下
青檸梳打
2021-09-27 38 浏览
今日去旺角買電器,見行到攰攰地想搵間坐得舒服同埋食日本嘢嘅舖頭,即刻上網搵見到依間都幾多人介紹👍我同老公兩個人一人叫咗一個丼飯加杯野飲🍹⭕️四重火山盛丼$ 298呢個飯真係勁足材料,材料多到堆到成座山,有勁多蟹肉,三文魚籽,拖羅魚蓉同勁新鮮嘅海膽,刺身食落口勁新鮮,好鮮甜!⭕️鵝肝海鮮盛丼$ 248如果鍾意食帶子嘅一定會勁like,因為成個飯有勁多火炙帶子圍住成個飯,帶子勁厚身,同埋好鮮甜!另外個案個案都係非常出色,有少少熱熱地,配埋帶子一齊食完全係味蕾的享受🥰🥰🥰

⭕️四重火山盛丼$ 298

⭕️鵝肝海鮮盛丼$ 248
2021-09-25 65 浏览
滿心期待,可惜真係吾掂,超腥,吾新鮮,服務差⋯ 未試過食完一肚氣要上黎寫負評😞地方又嘈,播歌播到鬼甘嘈,冷氣又鬼甘嘈,張枱又搖下搖下⋯價錢又吾係平,$198仲要加一,食d爛鬼嘢,隻蝦根本係donki買戈d⋯滿心期待,可惜真係吾掂,超腥,吾新鮮,服務差⋯ 未試過食完一肚氣要上黎寫負評😞地方又嘈,播歌播到鬼甘嘈,冷氣又鬼甘嘈,張枱又搖下搖下⋯價錢又吾係平,$198仲要加一,食d爛鬼嘢,隻蝦根本係donki買戈d
地方又嘈,播歌播到鬼甘嘈,冷氣又鬼甘嘈,張枱又搖下搖下⋯
地方又嘈,播歌播到鬼甘嘈,冷氣又鬼甘嘈,張枱又搖下搖下⋯
2021-09-22 49 浏览
我哋叫咗三色海膽盛丼($288)同埋極上拖羅盛丼($245)! 唔係講笑 真係完美!海膽超大塊同入口即溶 極鮮美!份量唔細 cp值高! 而拖羅更加surprisingly good!! 第一次食甘肥美既拖羅呀呀呀!仲要係粉紅色 啖啖鮮味出哂黎!野飲我同老婆分別叫左 青檸梳打($38)同埋 bubble bath smoothie ($58) 青檸梳打就正常發揮啦 個smoothie 真係比我想像中好飲!雲呢拿味 加上脆卜卜嘅焦糖爆谷 PERFECT MATCH!我地最後仲追加左三文魚腩 巨厚切呀😍😍😍總之今餐真係勁滿足!

我地最後仲追加左三文魚腩 巨厚切呀😍😍😍
總之今餐真係勁滿足!
2021-09-22 32 浏览
爆丼屋換新地方,比之前更寬闊,今日行至旺角山東街發現呢間即刻光顧。重量級燒牛扒盛丼:真啲係重量級,整碗滿滿牛肉讓人快流口水,牛扒唔會太熟,質感便厚重,咀嚼带有韧性,配上甜甜燒汁,味道好正。三色海膽盛丼:三款海膽北海道馬糞、加拿大及韓國海膽,滿滿鋪上帶醋香的米飯上,讓人食慾大開。北海道馬糞海膽入口即化、味道甘香濃郁,加拿大海膽健康肥美,韓國海膽味道甘香鮮嫩。海膽粉們不可錯過哦。味增湯配料份量十足。朱古力沙冰:濃郁香醇朱古力味,唔會太甜,值得一試。
2021-09-22 35 浏览
當日剛巧7點左右經過,又店內有空位,就進去試試。座位方面偏小巧,有點份量的客人(如我)可能會覺得侷促,但環境潔淨,甫坐下已有店員遞上餐具用品、一杯水及一碗麵豉湯。因店內面積不大,所以店員也能顧及全部客人要求。另外下單是用QR code,選擇完成後就是等待,可能我那時段廚房開始忙碌,等了約半小時才開始上菜,我選了三文魚火山成丼及爆盛蟹籽沙律。滿滿的角切三文魚、魚子跟呑拿魚茸,配上鮮磨的山葵的確很讚;蟹籽沙律有爆多蟹籽,還可以加在飯上一起吃。爽啊不過魚生飯吃著吃著有點膩,最後我把吃剩的餐點都打包走了,自認細食的人要留意,份量的確挺多的(也對得起價格)。下次會考慮跟朋友再去,兩個人分吃應該比較安全吧
當日剛巧7點左右經過,又店內有空位,就進去試試。

下次會考慮跟朋友再去,兩個人分吃應該比較安全吧

2021-09-20
2021-09-20 13 浏览
爆丼屋之前未搬已經去食過,近排知道佢搬咗新舖, 當然就要去支持下。 其實話就話搬咗,都只係搬後咗一條街,所以都十分方便, 地鐵站行過去都唔需要五分鐘。 新鋪唔單止寬敞咗, 鋪頭裝修亦都有時尚氣息,而且十分安全地加設咗好多大屏風隔住一張張枱。四重火山盛丼, 主要有拖羅蓉,蟹籽, 蟹肉同海膽。 雖然係拖羅蓉但係都好新鮮, 最欣賞係佢嘅海膽一啲都唔腥十分好食。 蟹肉方面都好多, 成個當飯十分豐富。三重大極上丼, 主要有拖羅片,海膽同蟹肉。 呢個因為係大大片嘅原片拖羅,所以價錢亦都相對貴啲,拖羅係中拖羅質素 ,油份多 ,新鮮油甘味重, 入口即溶, 最重要係一個丼飯有差不多十片, 真係好抵食, 另外當飯上面嘅海膽亦都十分新鮮, 份量亦都唔少, 絕對值得推介。朱古力魚缸沙冰, 呢個魚缸沙冰顧名思意就係沙冰用魚缸咁大嘅玻璃杯裝住, 成個杯份量基本上係2~3人份量,如果叫一個都可以唔使再叫其他飲品,  朱古力沙冰裏面除左右 cream之外仲有朱古力粒同朱古力醬 ,十分豐富。蘋果湯力, 有啲似蘋果梳打水, 味道唔錯。整體嚟講餐廳性價比十分高。
蘋果湯力, 有啲似蘋果梳打水, 味道唔錯。
整體嚟講餐廳性價比十分高。