2022-05-03
#愛家素食奶奶每逢初一、十五食齋,早排陪佢去淘大商場一間老牌街坊素食店開餐。嗰度啲齋菜不含蛋/奶,款式多價錢實惠。悠樂湯粉($47) 濕濕地易入口,老火湯底可以俾奶奶當抗疫湯水飲用,健脾益胃。配料有扎肉、炸腐皮、蔬菜丸。嫌唔夠喉,飲埋是日例湯:芥蘭頭濃湯唔太杰身,入口香滑。又或者加$5改熱飲,大推椰漿咖啡!我要有飯落肚,叫咗一客香椿芙蓉包飯 ($48),係呢度嘅招牌菜式。芙蓉包有多層腐皮,雜菜粉絲做餡,食嗰時點啲香椿汁,味道甘香,啱晒餸飯。食晚飯有得食純素甜品,破例俾老人家食番杯。朱古力慕絲有濃郁可可味,奶奶嗰杯藍莓慕絲,底下有椰絲,味道天然。同奶奶一人一杯熱飲,一個甜品,再閑話家常,都幾寫意!地址:九龍灣牛頭角道77號淘大商場二期地下G242-245號舖
悠樂湯粉($47) 濕濕地易入口,老火湯底可以俾奶奶當抗疫湯水飲用,健脾益胃。配料有扎肉、炸腐皮、蔬菜丸。 嫌唔夠喉,飲埋是日例湯:芥蘭頭濃湯唔太杰身,入口香滑。又或者加$5改熱飲,大推椰漿咖啡!
我要有飯落肚,叫咗一客香椿芙蓉包飯 ($48),係呢度嘅招牌菜式。 芙蓉包有多層腐皮,雜菜粉絲做餡,食嗰時點啲香椿汁,味道甘香,啱晒餸飯。