2016-12-20
一間喺新蒲崗 既 雞煲店 印象中 元朗有間 好好食既 但原來搬左黎觀塘同新蒲崗 兩個地方食店小本經營 我坐既位置望到廚房入面既staff製作好用心 一絲不苟 所以未食野前印像都好好食佢招牌雞煲前首先黎d小食 因為睇到隔離枱好似好正甘蒜片和牛粒 48 蚊牛粒厚切呈正方形 上面充滿住醬汁 醬汁係自家製調味 感覺到有好香既甜味 蒜味等等, 加上牛肉粒充滿住適當既油份 而且十分軟滑juicy必點小食墨釀油炸鬼 78 蚊小食之一 用墨魚滑釀落油炸鬼上面 再成個拎去炸 整體味道偏濃 墨魚滑十分彈牙 釀左入去中間切開左既油炸鬼 炸鬼十分鬆脆 好有口感八味金磚脆豆腐 48 蚊一上枱就充滿住香料味既豆腐 豆腐皮上落左好多調味料 應該有鹽 胡椒 辣粉等 十分惹味 而皮既質感比較脆 一咬開入面既豆腐 熱辣辣 而且十分香滑 又帶點 豆味既彈牙質感 名副其實既外脆內軟 爺爺招牌雞煲208 蚊黎到爺爺雞煲皇當然要點下佢個招牌雞煲, 雞煲用比較闊身既瓦煲裝住 甘樣感覺外觀偏大, 208 蚊 望到去大慨有一隻雞既雞肉 聽老板講 雞肉雖然係冰鮮 但用特別方法 即炒即做 所以雞肉食落去特別軟滑 再加上好鮮甜既洋葱 葱花
食佢招牌雞煲前首先黎d小食 因為睇到隔離枱好似好正甘
蒜片和牛粒 48 蚊
牛粒厚切呈正方形 上面充滿住醬汁 醬汁係自家製調味 感覺到有好香既甜味 蒜味等等, 加上牛肉粒充滿住適當既油份 而且十分軟滑juicy必點小食 墨釀油炸鬼 78 蚊
小食之一 用墨魚滑釀落油炸鬼上面 再成個拎去炸 整體味道偏濃 墨魚滑十分彈牙 釀左入去中間切開左既油炸鬼 炸鬼十分鬆脆 好有口感 八味金磚脆豆腐 48 蚊
一上枱就充滿住香料味既豆腐 豆腐皮上落左好多調味料 應該有鹽 胡椒 辣粉等 十分惹味 而皮既質感比較脆 一咬開入面既豆腐 熱辣辣 而且十分香滑 又帶點 豆味既彈牙質感 名副其實既外脆內軟 爺爺招牌 雞煲208 蚊
黎到爺爺雞煲皇當然要點下佢個招牌雞煲, 雞煲用比較闊身既瓦煲裝住 甘樣感覺外觀偏大, 208 蚊 望到去大慨有一隻雞既雞肉 聽老板講 雞肉雖然係冰鮮 但用特別方法 即炒即做 所以雞肉食落去特別軟滑 再加上好鮮甜既洋葱 葱花 蒜頭等等調味 食落去十分惹味 而雞肉亦完全吸哂醬汁 十分入味
我同朋友點既係小辣 一般黎講已經夠辣 若再唔夠可以再加辣醬
當食到d雞甘上下 可以落湯打邊爐 手切肥牛 大 208 蚊
價值208 蚊既手切牛 大大碟 以份量計都自物有所值, 有時覺得每隻牛既手切牛肉都有少少唔同 呢碟手切牛既牛肉偏向筋肉多 脂肪少 所以食落去既油花唔多, 但就好夠牛肉味既口感 係食到最後先會有牛既油脂味 個人比較鍾意呢款 而且每一片都切得大細幾乎一樣 十分用心 值得點黎試下 自家製響玲 38 蚊
外皮偏幼身既響玲 , 越係新鮮炸既響玲, 放落煲既時間就越短先會越好食 , 呢味響玲放3 秒就夠 十分幼身但因為佢腐皮捲既數量多 所以食落好有口感又吸盡雞煲醬汁 推介 九菜餃 48 蚊
一碟8 舊既九菜餃 應該係自家製包 食落皮既厚度適中 而且入面既九菜十分新鮮 加上少少木耳 令到成舊餃更fresh同增加口感 蟹籽墨魚滑 88 蚊
又係推介之一 整到成個大ball狀既墨魚滑 由於 墨魚滑 整既膠質偏多 再加上有新鮮墨魚粒 所以密度高食落好有口感, 但又不會失去黑魚既鮮味 加上 上面既蟹子點綴 食落十分有層次感! 油麥菜 26 蚊
油麥菜 新鮮 其實菜只要新鮮 就好正 仲要落去辣雞煲吸盡醬汁 yummy! 甜粟米 26 蚊
甜粟米 真係幾甜下 最好一早點定放入去煲 煲住先 , 最後先食
稻庭烏冬 22 蚊
好彈牙煙韌既烏冬 都幾適合配濃味既雞煲邊爐 食店雖小本經營, 但製作用心食材新鮮 特別推介佢既小食 同響玲 滑類!