早陣子朋友提意去很久沒有到過的新蒲崗覓食,皆因朋友看到網上介紹説那裡近排多了很多好味食肆,遂一行三人浩浩蕩蕩的覓食去了。來到新蒲崗,果真另有一番天地,小店食肆林立,雖不是成行成市那般誇張,但實在也為數不少,行到衍慶街公園附近,看到一間雞煲專門店,門口坐滿了人,隔空巳傳來陣陣麻辣雞煲香,大家心想這麽多人惠顧應該不會中伏吧?!加上天氣清涼,確是食雞煲的好時機,所以 一拍即合入去試試看。等位時和老闆閒談得知,原來這雞煲皇是新近開幕的分店,而元祖店在觀塘早已享負盛名,據講它們的醬汁全都是自家調製的,所以味道特別香濃好味,難怪遠遠已聞到雞煲濃香。等了差不多5分鐘已有位,店內裝修不算美倫美煥,就是簡約整潔, 乾淨舒適,望望餐牌,食物種類尚算不少,除了招牌雞煲外,還有花彫煮雞煲,秘製川味魚煲和不少自家做的食材配料可供選擇,另有多款香口小食可點來送酒。爺爺招牌雞煲,分為大、中、小和走辣,雞煲上枱後香氣四溢,店家選用了扁身煲讓雞件與煲身接觸面較多, 受熱較平均之餘亦不易焦底。店員將煲内雞件、乾蔥頭及配料拌勻,熱辣辣發出唧唧聲響,倍覺濃香吸引。雞件肉質十分嫩滑,完全吸收了秘製醬汁的味道,雞味濃郁,鹹中帶甜

爺爺招牌雞煲
爺爺招牌雞煲,分為大、中、小和走辣,雞煲上枱後香氣四溢,店家選用了扁身煲讓雞件與煲身接觸面較多, 受熱較平均之餘亦不易焦底。店員將煲内雞件、乾蔥頭及配料拌勻,熱辣辣發出唧唧聲響,倍覺濃香吸引。雞件肉質十分嫩滑,完全吸收了秘製醬汁的味道,雞味濃郁,鹹中帶甜,辛辣美味,自家調製的醬汁果然零舍不同。唯因筆者還是首次到來,未能掌握好此店雞煲的辣度强弱,今次試試水溫只點了中辣程度,個人覺得辣度不太夠,如下次點大辣應更惹味,始終 雞煲還是要夠辣才吃得過癮!

食完辣雞件,店員隨即注入清湯於煲内讓我們繼續打邊爐, 一雞兩食,清湯混和了醬汁配料,香而不濃,另有一番風味。
手切牛頸脊
提起打邊爐,一碟靚靚牛肉當然少不了,筆者點了一份手切牛頸脊, 雪花油脂分佈平均,稍微涮一下至半生熟,入口鬆化滑溜, 牛味濃郁,肉嫩帶嚼勁,品質不俗。
手打四寶丸
手打四寶丸,包括牛丸、墨魚丸、鯪魚丸和蝦丸, 一望而知手打足料,牛丸勁彈牙帶嚼勁,墨魚丸墨魚味濃Q彈中多了一份軟滑;鯪魚丸軟糯中滲出陳皮魚香,蝦丸爽彈中夾着濃厚蝦香,四款丸子都是真材實料,同樣出色。
水牛栢葉
水牛栢葉,顔色雪白,裁成大大片,放湯灼熟沾上濃湯的滋味,口感爽彈有咬口。
柚子蜜炸花枝丸
最後意尤未盡再點了一客柚子蜜炸花枝丸小食送酒,自家製花枝丸炸至金黃色,外微脆內軟彈,蘸上酸甜清香的柚子蜜,多了份生果氣息亦減低了炸物的油膩感。

特別一提原來這店也有推出自家製的麻辣醬、辣椒油和辣菜甫, 讓客人在家中也能品嚐到此店的獨有風味,果然夠諗頭!

整晚的食物質素果真不錯,味道獨特出色, 而且店員服務亦很親切貼心,老闆亦很健談, 不知不覺大家烚下烚下,飲下啤酒,又過了開心輕鬆的一晚,男人的浪漫就是如此。新蒲崗果然是新進的覓食天地,此店絕對可以再Encore。
2017-01-05
手切牛頸脊
水牛栢葉
柚子蜜炸花枝丸
2017-01-19 931 浏览
好難忘的烤魚@爺爺雞煲皇 早幾日和同事見客後一起食飯,路過衍慶街公園附近的爺爺雞煲皇,門口坐滿了人,傳來陣陣雞煲香味,天氣又涼涼地,就入去試試看 門口坐滿了人,多數都是附近工作的打工仔和司機叔叔,抽支煙,飲飲啤酒,食雞煲,非常好氣氛 入面環境乾淨企理 調味架~ 原本打算食雞煲的,店員推介下轉了點川味魚煲,這陣子又食得太多肉,食魚感覺沒那麼膩 先食魚,之後用魚煲來打邊爐, 生料這裡頗抵食,幾十蚊大大碟,手切牛肉也不貴 點了一份前菜,陳醋野生雲耳$42,份量非常多,食起來酸酸地,口感好爽口,非常醒胃 店員推介的小食,蒜片和牛粒$48 上桌時我心想,這是小食嗎?份量足足是一碟小菜,是不是真的和牛我就真的不能確定,就是覺得肉味非常香,肉質幼嫩,牛脂比例恰當,不太廋也不太肥,只是加了蒜片去炒,簡單又美味 我們點了麻辣烤魚,食得辣建議點中辣以上,辣得夠過癮,香味撲鼻!經過烤制的魚浸沒在麻辣的湯汁中,味道香濃。烤魚入面有香菜、豆芽、金菇等配菜,吃起來真是非常過癮。 另外點了份炸響鈴$38,即叫即炸,未食上桌時還滋滋聲響,必點若然打邊爐不來一碟靚牛肉,但總覺有點欠缺,我們就來了
好難忘的烤魚@爺爺雞煲

入面環境乾淨企理

調味架~

先食魚,之後用魚煲來打邊爐,

生料這裡頗抵食,幾十蚊大大碟,手切牛肉也不貴

店員推介的小食,蒜片和牛粒$48

若然打邊爐不來一碟靚牛肉,但總覺有點欠缺,我們就來了一份手切牛頸脊$198

一大盤,顏色非常好看,雪花紋細緻,
稍為涮一下即可~鬆化滑溜,嫩滑有咬口,牛味好濃

四色餃$58,就是喜歡它可以試勻多款口味的餃

尤以魚皮餃最美味,入面的肉甜美,皮不會太厚,在魚煲裡面煮得十分入味,少少辣好惹味
2017-01-17 144 浏览
天氣轉凍, 已是期待已久的事, 吃極不厭的火鍋、雞煲是時候出動了。跟舊同事於舊公司附近飯聚, 選擇了從前很多煲仔飯店的衍慶街, 而這趟是意指吃雞煲 - 爺爺雞煲皇。 爺爺雞煲之前於元朗也有分店, 又是敵不過租金而撤退了。 這間佔地較之前元朗店為細, 有點擠迫, 不過環境尚算潔淨明亮, 喜歡不局促的可以選擇坐室外位置。 小店主打雞煲, 有招牌雞煲, 也有花彫酒煮雞煲, 有大細煲供應, 可因應人數選擇。 除了雞煲, 也有其他煲提供, 如芫荽皮蛋、 沙爹、 豬骨 麻辣和魚煲等, 價錢由$58至$198, 算是便宜。 等待雞煲到來前, 先來碟小食醫醫肚。 餐前小食也不少, 有9款選擇, 如脆豆腐粒、 魷魚鬚、 和牛粒、 炸花枝丸等, 我們選擇了- 酥炸鯪魚球 $58 表面炸得酥脆熱騰騰, 內裡軟滑帶點彈牙, 鯪魚味雖不太濃, 蘸上蜆介醬汁還是不錯, 雖然已加入冬菇粒, 不過如加入點陳皮絲會更惹味。 三人行選擇了一個細的爺爺招牌雞煲 $158雞煲有大辣、中辣、小辣, 甚至走辣選擇, 我們選擇了BB辣。 雖說是細雞煲, 但有半隻雞的份量, 雞件也很足, 預先於廚房煲熟, 到上檯時再加熱,
天氣轉凍, 已是期待已久的事, 吃極不厭的火鍋雞煲是時候出動了。

三人行選擇了一個細的爺爺招牌雞煲 $158

爺爺招牌雞煲
雖說是細雞煲, 但有半隻雞的份量, 雞件也很足, 預先於廚房煲熟, 到上檯時再加熱, 配料有紫洋蔥、 小洋蔥、 蒜頭和芫荽, 調味也不錯, 很濃香又不會過鹹。

爺爺招牌雞煲
雞皮很滑溜, 雞肉也很嫩滑, 頗為肥美, 沒有雞肋出現, 也沒帶雪藏之味, 慢火邊煮邊吃, 醬汁的滲透令雞肉更是惹味。

爺爺招牌雞煲
吃過雞件已有飽意, 嘗夠雞肉後便加入熱湯開始吃火鍋

特選黑豚肉 $78

貴為牛魔王的我食火鍋當然不乏食牛肉, 不過舊同事戎牛, 所以是夜轉投黑豚肉的懷抱。 豚肉切得較為厚身, 滾過後還有點嚼勁, 肉香味一般, 不過邊位連帶有脂肪, 增加可口度。

特選黑豚肉
特選黑豚肉

手打四寶丸 $78

四寶丸有牛丸墨魚丸蝦丸鯪魚球, 全是店方的手打系列, 豐實飽滿, 人手打出的不圓渾外型。

手打四寶丸
牛丸 - 充滿牛香味, 沒有加入牛筋, 肉質結實的咬勁, 口感彈韌, 還可吃到絲絲的牛肉, 是4款丸類中最為喜歡。

手打四寶丸 - 牛丸
墨魚丸 - 色澤偏白, 口感不是想像中富有彈性, 也不是加入太多粉的團狀, 墨魚味道未算濃, 調味尚算適中。

手打四寶丸 - 墨魚丸
手打四寶丸 - 墨魚丸
蝦丸 - 色澤自然的蝦丸也不是爽口的類別, 當吸收了湯汁的精華後, 味道也特別鮮甜, 口感也算是嫩滑。

手打四寶丸 - 蝦丸
手打四寶丸 - 蝦丸
鯪魚球 - 是酥炸版烹調前的狀態, 同樣有冬菇粒的加入, 香口鮮味, 口感帶黏性, 同樣加入陳皮絲會更理想。

手打四寶丸 - 鯪魚球
手打四寶丸 - 鯪魚球
自家製響鈴 $38

厚身的響鈴於煲中滾兩秒就可以夾起, 表面腍軟而中間仍保持脆口, 豆香滿滿, 吸收了湯汁的精華更是味美, 是每次吃火鍋必食的項目, 加上這響鈴沒有滲油, 也沒油膩味, 吃得滿意。

西洋菜 $26

打邊爐少不了要吃點纖維, 而西洋菜是我們的首選, 當菜葉菜莖也沾上湯中雞油的香濃, 是促進食蔬菜的意欲。

西洋菜
西洋菜
足料雞煲是滿有誠意, 雖然火鍋配料質素有進步空間, 但味道也是挺不錯。
2017-01-11 580 浏览
今晚就飛起相公同兩位自小玩到大的友人食雞煲吹下水, 因為友人住新蒲崗, 所以今晚我地就食完野再上友人家Gal’s Talk. 是晚已經九點幾, 但還是好多人, 我地都等了幾個字先有位. 先來個墨釀油炸鬼 (HKD78) , 外面的油炸鬼炸得脆卜卜, 而中間醲的墨魚膠就煙韌彈牙, 層次味道都一流~ 陳醋野生雲耳(HKD42) 我同友人也是讚不絕口, 陳醋再調配其他辣椒及最重要的洋蔥一起吃, 酸酸辣辣之餘更有鼓濃濃的洋蔥香郁味濃來提升味感, 令雲耳爽之餘都野味非常. 爺爺花彫酒煮雞煲 (HKD158 細) , 因為友人本身好酒的關係所以就叫這個, 不過店員已經說明它是有花彫酒香, 但食落就不會有太大的酒味, 不過加入其他他們秘製的醬汁及配料來吃這個雞煲也是野味之餘雞香滑溜啖啖肉, 不錯. 鹹蛋蟹籽墨魚丸 (HKD98), 大大碗墨魚滑加上鹹蛋黃蟹籽, 爽口彈牙再加上鹹蛋的鹹鮮味~ 自家製響鈴 (HKD38), 就咁食都已經熱辣鬆脆非常~ 雪花肥牛(細: HKD98) 就相對比其他食物失色, 不過不失~ 吹水講下自己的私密事, 開開心心的一晚.

是晚已經九點幾, 但還是好多人, 我地都等了幾個字先有位.

自家製響鈴 (HKD38), 就咁食都已經熱辣鬆脆非常~

吹水講下自己的私密事, 開開心心的一晚.
2016-12-30
  • 鹹蛋蟹籽墨魚丸
  • 爺爺花彫酒煮雞煲
2017-01-06 393 浏览
As the weather suddenly grew cooler, boyfriend and I went with his mother and sister for chicken hotpot near where they live.爺爺雞煲皇 is located in San Po Kong, an area with a number of hotpot places. We walked by this and someone gave us a flyer to said we should give them a try as they were new in the area but they had an original branch in Kwun Tong that was quite popular. Boyfriend recognized the name from jars of chili sauce that he often sees in stores. He asked if they were the same and the

爺爺雞煲皇 is located in San Po Kong, an area with a number of hotpot places. We walked by this and someone gave us a flyer to said we should give them a try as they were new in the area but they had an original branch in Kwun Tong that was quite popular. Boyfriend recognized the name from jars of chili sauce that he often sees in stores. He asked if they were the same and the staff said yes. Their chili sauce was pretty popular. With all this, we decided to give it a try.

The place is not very big. Menu is in Chinese only. There is no English.

Offering chicken hotpot, we chose a whole chicken with a mild spiciness for $208.  When it arrived, the staff said it was ready to eat. The chicken was delicious. Moist and tender. It was a bit spicy with that numbing pepper taste. The onions were also really soft and sweet.
After eating most of the chicken, we started in on hot pot. Ordering hotpot ingredients is by a check off form. We ordered a number of things but I will only note what I think was worth noting.

The beef was excellent quality. A good balance of fat to meat. It was tender and not tough even when we boiled it away in the soup.
The deep fried beancurd was crispy and fresh. It didn't seem like it was outsourced from some where else.
We had a round of beef balls. These were firm and bouncy.
The ball of squid meat was fresh and bouncy. There was a good strong taste of squid.
They also had snacks so we ordered this. Deep fried tofu ($48). This was really addictive and goes really well with a beer. The tofu was crispy on the outside and soft on the inside. Perfectly seasoned it was like eating potato chips.
The star of the show was obviously the chicken and the sauce it was cooked in. The hotpot ingredients were fairly good, too. The place (though small) was fairly clean. Would return again.
2016-12-13
3K
2017-01-05 77 浏览
辣味雞㷛食得多,今晚試下用花彫酒煮的雞㷛又如何?陣陣酒香樸鼻而來,香味己先聲奪人。味道濃稠惹味。雞肉嫩滑,越嚼越滲出酒香。對我而言雞肉並不是是主菜,配菜的紫洋蔥,芫茜,芹菜才是極品,精華所在👍。食過惹味雞㷛後加入湯又變成湯鍋底。一次過兩種食法。響鈴是人氣之選,即叫即製。果然酥脆。只滾數秒,吸盡精華,知味😍。手打墨魚滑彈牙有嚼勁。鵝腸平時甚少食,因怕太多肥膏黏著。好彩肥瘦適中,爽口。魷魚鬚就麻麻,因太硬難以嘴嚼。餃子併盤有韮菜餃,魚皮餃,木耳冬菇餃和鮮蝦雲吞。四款當中我最喜歡韮菜餃,啖啖食到韮菜香。除了火鍋,還點了二款小吃。涼伴木耳,辣度十足,越食越想食,停不了。蒜片和牛粒,牛粒肉質尚算軟熟。只可惜略欠蒜味。
辣味雞㷛食得多,今晚試下用花彫酒煮的雞㷛又如何?

花彫酒煮雞㷛
食過惹味雞㷛後加入湯又變成湯鍋底。一次過兩種食法。

手打墨魚滑彈牙有嚼勁。
響鈴,手打墨魚滑
鵝腸平時甚少食,因怕太多肥膏黏著。好彩肥瘦適中,爽口。

魷魚鬚就麻麻,因太硬難以嘴嚼。
魷魚,鵝腸
餃子併盤
皇帝菜
唐生菜
除了火鍋,還點了二款小吃。

涼伴木耳,辣度十足,越食越想食,停不了。
涼拌木耳
蒜片和牛粒,牛粒肉質尚算軟熟。只可惜略欠蒜味。
蒜片牛粒
2017-01-05
花彫酒煮雞㷛
響鈴,手打墨魚滑
皇帝菜
唐生菜
涼拌木耳
2017-01-05 70 浏览
雖然天氣回暖少許,亦無礙想要吃雞煲的心情,這次是朋友介紹來到新蒲崗的爺爺雞煲,但其實觀塘也有分店的,更加方便。除了雞煲還有魚,不過這次我們的目標很明確,點了小辣一隻雞煲。最喜歡調醬的時間了,不過其實雞煲本來就很有味,不用多調醬也足夠。雞煲來了,因為已經煮熟才上台,只要拌勻就可以吃啦。雖然點了小辣但勁度十足,以往吃過其他餐廳的雞煲通常味道比較甜,而這裏就有更重的花椒八角味,如果不喜歡吃甜的話這裏很適合。雞肉肉質很滑,吃完雞已相當滿足。小食八味金磚脆豆腐,一點也不油膩,而且外皮脆口,內裏滑溜入口即化,帶咸香。安格斯牛,牛味很重,又不韌,燙一會已可以吃。墨魚滑,非常彈牙,加上蟹子,入口有不同的口感和爆汁,好味道。菜一看就知道新鮮響鈴,自家炸的.非常香脆,平常浸過兩秒就會整個變軟,但這裏的依然脆卜卜,吸了湯汁好好味。
除了雞煲還有魚,不過這次我們的目標很明確,點了小辣一隻雞煲
雞煲來了,因為已經煮熟才上台,只要拌勻就可以吃啦。
雞肉肉質很滑,吃完雞已相當滿足。
安格斯牛,牛味很重,又不韌,燙一會已可以吃。
菜一看就知道新鮮
2017-01-02 306 浏览
呢晚同友人黎到新蒲崗開飯為左方便友人響Mikiki一收工快D開飯,我地揀左新蒲崗衍慶街食爺爺雞煲皇,而佢早前食過觀塘分店話好味!我地點左個細嘅爺爺招牌雞煲 ~有大辣、中辣、小辣、走辣 !其實知道雞煲要辣先好味,但我又唔食得好辣,店員好貼心suggest我地揀微辣食物種類都算多,有點花多眼亂 !雞煲上檯後,店員主動幫手攪勻 ,大家聞到D香味更肚餓 呢個雞煲的確好惹味!!!雞肉非常嫩滑,完全吸收左D醬汁,好好食 !炸魷魚鬚友人點左呢個炸魷魚鬚做小食,好脆! 好香口!食完煲入面嘅雞,我地就加湯打邊爐 手切肥牛打邊爐必叫肥牛 ~賣相好吸引! 眼見雪花分佈平均,入口有牛肉香~頂級午餐肉原來係炸好左嘅午餐肉就咁食都得,外皮好脆口 ~而烚完既午餐肉,吸哂雞煲d汁,好正! 炸響鈴店員話係自家製,有食客外賣番屋企食 ~真係好大卷 ! 同平時打邊爐食果D響鈴唔同~而且係即炸,熱辣辣上檯 烚幾秒已經食得,響鈴吸晒啲湯底,我地食完一個即刻又食一個,好快K.O.左碟響鈴手打四寶丸有牛丸,墨魚丸 ,鯪魚丸,同埋好似蝦丸?!大大粒,睇落足料~入口彈牙鵝腸新鮮夠肥美,好爽口!Overall食物質素 & 服務都好,可以
呢晚同友人黎到新蒲崗開飯

我地點左個細嘅爺爺招牌雞煲 ~
有大辣、中辣、小辣、走辣 !

食物種類都算多,有點花多眼亂 !
雞煲上檯後,店員主動幫手攪勻 ,大家聞到D香味更肚餓

呢個雞煲的確好惹味!!!
雞肉非常嫩滑,完全吸收左D醬汁,好好食 !
炸魷魚鬚
友人點左呢個炸魷魚鬚做小食,好脆! 好香口!
食完煲入面嘅雞,我地就加湯打邊爐

手切肥牛
打邊爐必叫肥牛 ~

賣相好吸引!
眼見雪花分佈平均,入口有牛肉香~

頂級午餐肉

原來係炸好左嘅午餐肉

就咁食都得,外皮好脆口 ~
而烚完既午餐肉,吸哂雞煲d汁,好正!

炸響鈴
店員話係自家製,有食客外賣番屋企食 ~

真係好大卷 ! 同平時打邊爐食果D響鈴唔同~

而且係即炸,熱辣辣上檯

手打四寶丸
有牛丸,墨魚丸 ,鯪魚丸,同埋好似蝦丸?!

大大粒,睇落足料~

入口彈牙

鵝腸
新鮮夠肥美,好爽口!

Overall食物質素 & 服務都好,可以encore !
2016-12-29 67 浏览
天寒地凍又是火鍋的季節雞煲X火鍋這個組合相當好眾所周知新浦崗是庶民美食天堂平靚正美食多不勝數我們今夜來到爺爺記憶中觀唐好像有也一間先點了他們的招牌雞煲雖然只是小辣但辣度真的不能低估據說雞種是三黃雞此雞肉質嫩滑味道鮮美醬汁香濃惹味我特別喜歡那煮到軟軟的紅洋蔥吃罷雞肉後加湯變做火鍋墨魚滑份量多得驚人爽口彈牙是火鍋之選安格斯牛肉肉味頗濃郁脂肪分佈也十分平均招牌自家制響鈴即炸浸落湯底3秒即食既吸盡湯汁又不失鬆脆最後追加炸鯪魚球一碟配上鹹香的蜆介更讓鮮味提昇人生的煩惱事就暫時讓它在美食淡忘
天寒地凍又是火鍋的季節

2016-12-29
  • 招牌雞煲
  • 炸鯪魚球
2016-12-29 479 浏览
臨近聖誕, 約左三位老友出來聯歡一下得知新浦崗開左爺爺雞煲皇, 當然來新店試下是否同之前觀塘店的質素一樣我們坐過海巴士, 於彩虹道那邊的東泰樓車站下車, 過了馬路再直行, 大概步行5分鐘就到幸好先打來訂枱, 一到步已經可以就坐一坐下來, 先選好煲底本來想吃招牌雞煲, 但由於我與朋友們都是好酒之人, 所以很有興趣試一試花彫酒煮雞煲老闆說明這個不是醉雞鍋, 是以香味為主的一道雞煲, 不帶辣味由於即叫即煮, 以免雞肉過老, 所以需要得大概10-15分鐘, 所以可以先點前菜, 邊吃邊等• •蒜片和牛粒蒜味濃郁, 牛肉粒煮得很稔, 帶甜,很惹味雖然賣相不出眾, 但朋友們都一致認同味道有驚喜‼️雞煲來了...好香啊**不得不提我喜歡爺爺雞煲的其中一個原因是這個扁鍋,    範圍大令雞肉受熱均勻之餘, 令人容易人夾起開始進食就要將電磁爐調到1度, 目的是暖著雞肉雞肉非常嫩滑, 肉厚適中, 由於已經煮熟, 肉熟得剛剛好鍋內的紫洋蔥, 也很惹味啊花彫味很香, 而且沒有半點酒精味另一大發現, 這個花彫雞煲絕不油膩, 不會邊吃邊感罪惡感吧食完雞, 加湯打邊爐牛頸脊火鍋不可缺的, 牛肉較厚脂肪分佈得平均, 肉嫩
臨近聖誕, 約左三位老友出來聯歡一下
幸好先打來訂枱, 一到步已經可以就坐

一坐下來, 先選好煲底

蒜片和牛粒
蒜味濃郁, 牛肉粒煮得很稔, 帶甜,很惹味

雖然賣相不出眾, 但朋友們都一致認同味道有驚喜‼️

雞煲來了...好香啊

**不得不提我喜歡爺爺雞煲的其中一個原因是這個扁鍋,
    範圍大令雞肉受熱均勻之餘, 令人容易人夾起
開始進食就要將電磁爐調到1度, 目的是暖著雞肉
雞肉非常嫩滑, 肉厚適中, 由於已經煮熟, 肉熟得剛剛好

鍋內的紫洋蔥, 也很惹味啊
花彫味很香, 而且沒有半點酒精味

另一大發現, 這個花彫雞煲絕不油膩, 不會邊吃邊感罪惡感吧
食完雞, 加湯打邊爐

牛頸脊
火鍋不可缺的, 牛肉較厚
脂肪分佈得平均, 肉嫩而肉味濃帶甜
自家製炸響鈴
另一火鍋不可缺的, 即叫即炸, 可看到響鈴顏色較鮮, 而且非常脆, 沒半點油益味

本人食法會將響鈴先一分為二, 這樣一口響鈴吸滿湯, 好爽吖
三寶丸
3款手打丸子, 每款有4粒, 分別是墨魚丸/ 蝦丸/ 鯪魚丸
特別吸引我的還是蝦丸, 很香蝦味而爽彈

墨丸也很爽彈啊, 其實三款丸都同樣真材實料
蝦丸
墨丸
炸芋頭
先炸過再放入煲內煮, 味道特別香口, 很粉
因為很粉再落湯的關係, 一片片夾起的時候很易散
經過跟老闆反映後, 老闆表示各有喜好, 不過我們也可以先要求條狀

最後不少得蔬菜及烏冬才完美

色澤嫩綠, 好新鮮
讚岐烏冬
幼身, 只要煮兩三分鐘便可食
麵身已經吸入湯的色水, 麵質非常彈牙
讚岐烏冬
很滿足的一餐, 結帳時發現門口擺放著幾款爺爺雞煲醬, 原來可以買回家

2016-12-22
蝦丸
墨丸
2016-12-26 524 浏览
冬至買了點食材在家玩 Bruno Cooking簡簡單的燒飯團和烤肉,但就是無食到應節的 .... 雞咁這晚就食個雞煲補番數 ... 又比到借口我偷懶唔煮飯 ~ ~一坐下就點了個大的爺爺招牌雞煲可揀大辣、中辣、小辣或走辣 ... 我們有小朋友當然就點了走辣其實雞煲有少少辣至好味,所以好貼心的附雞煲送上辣醬一碗這碗秘製辣醬有很多配料,食落去又麻又辣,加了少少在碗中拌雞件食,真是好味好多的雞肉又嫩又滑,吸收了香濃又惹味的醬汁好好食食的時候記住唔好開咁大火,KEEP 住個細火就得開太大火煮到雞件老哂就唔好食喇 !!!清了大半煲雞就可以食炸響鈴,即炸的響鈴上枱時熱烘烘放入雞煲醬汁內涮一陣就食得,吸滿雞煲精華的響鈴裡面仲鬆脆,一人一件很快就食光了差不多食完鍋內的雞件就可以加湯,準備打邊爐我們幾個牛魔王當然先食牛肉手切肥牛雪花分佈平均,不太肥之餘,仲有濃濃的牛肉香而我和儍爸就鍾意這兒肥美的鵝腸涮完不會縮到唔見了,鵝腸入口鮮嫩爽脆,有少少脂肪食落去甘香油潤但不油膩 當然要食點蔬菜平衡一下,這晚點了儍爸至愛的油麥菜 原來爺爺雞煲皇觀塘瑞和街也有店,觀塘方便我班為食朋友喎 ! 下次一於約埋他們再嚟食
冬至買了點食材在家玩 Bruno Cooking

簡簡單的燒飯團和烤肉,但就是無食到應節的 .... 雞

一坐下就點了個大的爺爺招牌雞煲

其實雞煲有少少辣至好味,所以好貼心的附雞煲送上辣醬一碗

雞肉又嫩又滑,吸收了香濃又惹味的醬汁好好食

食的時候記住唔好開咁大火,KEEP 住個細火就得

開太大火煮到雞件老哂就唔好食喇 !!!
清了大半煲雞就可以食炸響鈴,即炸的響鈴上枱時熱烘烘

差不多食完鍋內的雞件就可以加湯,準備打邊爐
我們幾個牛魔王當然先食牛肉

手切肥牛雪花分佈平均,不太肥之餘,仲有濃濃的牛肉香
而我和儍爸就鍾意這兒肥美的鵝腸

當然要食點蔬菜平衡一下,這晚點了儍爸至愛的油麥菜

原來爺爺雞煲皇觀塘瑞和街也有店,觀塘方便我班為食朋友喎 !

下次一於約埋他們再嚟食過 ~ ~

** 以上分享是以我的口味、喜好和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
2016-12-22
  • 爺爺招牌雞煲
  • 鵝腸
  • 炸響鈴
是日放大假中,難得陪家人到新蒲崗飲茶,飲茶後順道逛一逛,發現爺爺雞煲皇係樹開了間分店,到晚飯時就決定來吃個暖暖雞煲,加上這家店有自家醬料推出,雞煲也就是用售賣的醬料作調味,更值得來嚐嚐!由於這家是新店,因此裝潢還是十分新淨~吃雞煲打邊爐,當然要來枝茅根竹蔗,另外店員會放一壺湯,以便吃完雞煲後可自家加湯,打打邊爐未吃雞煲前,來個開胃又醒胃之小食~陳醋野生雲耳HDK42酸酸辣辣的雲耳,非常爽口,吃後會感覺口中的酸醋辣味還留中口中,但此辣不同彼辣,幾特別開胃後,當然要來個爺爺招牌雞煲,由於我家都是細食又唔辣得,所以選了走辣細雞煲HKD158賣相不錯,新鮮的配料十足,香噴噴,雖然是細的分量,但還覺多,哈,真的不是大食之人!十分惹味,雞肉入味非常,如果雞肉可以再嫩一點更討好,加上其他如洋蔥,莞茜等更令其更香濃吃過雞煲後,當然要到打邊爐少不得的雪花肥牛HKD98肥牛唔貴,但還是牛味十足,新鮮另外點了個竹笙HKD42新鮮爽口又清清地再來個手打四寶丸HKD78大大粒,同樣新鮮,鮮味十足丸夠彈牙,口感十足,特別係其鯪魚丸,鮮魚味濃好吃最後還是要來個我最愛的娃娃菜,好新鮮爽脆雖然點的食物不算多,但一家都吃
由於這家是新店,因此裝潢還是十分新淨~
未吃雞煲前,來個開胃又醒胃之小食~陳醋野生雲耳HDK42

吃過雞煲後,當然要到打邊爐少不得的雪花肥牛HKD98
肥牛唔貴,但還是牛味十足,新鮮
另外點了個竹笙HKD42
新鮮爽口又清清地
再來個手打四寶丸HKD78

大大粒,同樣新鮮,鮮味十足

丸夠彈牙,口感十足,特別係其鯪魚丸,鮮魚味濃好吃
最後還是要來個我最愛的娃娃菜,好新鮮爽脆

雖然點的食物不算多,但一家都吃得飽飽,而且十分抵食😋
2016-12-25 292 浏览
朋友想食雞煲,得知新蒲崗開左一間新的雞煲店,當然要去棒下場,聽講觀塘都有分店,仲要成日都爆,一定好好食。爺爺雞煲:估唔到有成差唔多半隻雞,以依個價錢當然抵啦,聽講個雞煲用上特製醬汁去整,保證出面食唔到,當場仲要即場有得賣,覺得好食親買番樽返去自己整都得。講番個雞煲,不但味道香濃,雞亦十分嫩滑,加埋醬汁真係正到呢。當你食完雞煲,就可以加湯準備打邊爐。手切肥牛:肥牛雪花不但通透,而且脂肪紋理分佈得而,一睇就知靚貨,入口不但即溶,而且有一大陣牛肉的鮮味。手打三寶丸:分別有蝦丸,墨魚丸,鯪魚肉丸。蝦丸不但爽滑彈牙,而且打膠打得十分出式,唔會一般太硬。墨魚太有著香滑的墨魚鮮味,而且很有嚼口,實在係必叫之選。而鯪魚肉丸亦都用上鮮魚肉打造,保證食落爽口。四色餃:魚皮餃,雲吞,韮菜餃,水餃。每種餃都有佢既獨特性,而我最喜歡就係水餃,因為爽口的木耳加上鮮肉,入口有特別的口感,絕對要一試。八味金磚脆豆腐:用上滾油炸成的豆腐,再係面上用上特別味粉,入口不但被味粉填滿口腔,而且炸得金黃的豆腐亦係成碟菜的靈魂。自家製響鈴:打邊爐叫響玲係常識吧!而這裡自家親自炸的響玲更加要試。即炸即食簡直係新鮮,亦都證明這裡對食

自家製響鈴:打邊爐叫響玲係常識吧!而這裡自家親自炸的響玲更加要試。即炸即食簡直係新鮮,亦都證明這裡對食物要求的宗旨。響玲不但香脆,而且入口唔會太油,絕對係必叫之選。

總括來說,這裡的雞煲絕對係同區食唔到之外,食物的新鮮,亦都係來試的原因之一。
2016-12-09
2016-12-23 407 浏览
爺爺雞煲, 其實早前係facebook 到都瘋傳過佢地既野食又平又好食..因為咁... 其實我都去過佢地位於觀塘既分店.之前, 早前住係附近既同事同我講係新蒲崗開左時間又岩岩好.. 要食冬至飯..所以..我就決定帶我一家黎喇我, 細佬, 父母, 一行四人8:30PM到我BOOK左位都要等下.. 等左10分鐘左右可以入去Lu一坐底.. 我地就order佢地招牌雞煲我地4個人就叫左個大既雞煲 小辣而呢到既火鍋配料款式選擇多 價錢亦好合理叫好野食, 我地就開始自行"掍醬"但好老實, 因為湯底已經好有味.. 其實唔需要點醬汁都無問題等左一陣... 主角到一打開已經聞到好香濃既味道而平時係出面食.. 黎到都需要等多陣先可以食~~而爺爺呢到一黎店員攪幾攪..即可以食雞件份量肉質煮得嫩滑而且仲好入味牛頸脊牛頸牛耳對下既頸位雪花紋細緻及平均食落口牛味好重, 好嫩滑無雪味, 好新鮮自家製響鈴即叫即炸浸三秒吸哂湯底精華好味~~鵝腸新鮮爽口..清潔得好..無沙午餐肉之前我試過一次.. 念念不忘今次黎到.. 我當然我都叫左一客煎過既午餐肉.. 即食又得烚又得即食口感外皮脆口, 而肉質好腍 已經覺得好好味而烚完

因為咁... 其實我都去過佢地位於觀塘既分店.

之前, 早前住係附近既同事同我講係新蒲崗開左

時間又岩岩好.. 要食冬至飯..

所以..我就決定帶我一家黎喇

我, 細佬, 父母, 一行四人8:30PM到

我BOOK左位都要等下..

等左10分鐘左右可以入去Lu
一坐底.. 我地就order佢地招牌雞煲

我地4個人就叫左個大既雞煲 小辣
而呢到既火鍋配料款式選擇多 價錢亦好合理
叫好野食, 我地就開始自行"掍醬"

但好老實, 因為湯底已經好有味..

其實唔需要點醬汁都無問題
等左一陣... 主角到

一打開已經聞到好香濃既味道

而平時係出面食.. 黎到都需要等多陣先可以食~~

而爺爺呢到一黎店員攪幾攪..即可以食

雞件份量

肉質煮得嫩滑而且仲好入味
牛頸脊

牛頸牛耳對下既頸位

雪花紋細緻及平均

食落口牛味好重, 好嫩滑

無雪味, 好新鮮

清潔得好..無沙
午餐肉

之前我試過一次.. 念念不忘

今次黎到.. 我當然我都叫左一客

煎過既午餐肉..

即食又得烚又得

即食口感外皮脆口, 而肉質好腍

已經覺得好好味

而烚完既午餐肉, 吸哂d汁

好入味

一味兩食, 兩個感覺

最重要.. 唔會好咸又無味
手打三寶丸

有墨魚、蝦丸及鯪魚球

粒粒大大粒, 口感好實好彈牙
除左火鍋

呢到既小食亦好出色

我地叫左個雞軟骨~~

炸得好脆口又惹味

我細佬好快食哂
最後.. 我地叫左個出前一丁公仔麵作ending~~

平時出去食..一個都成20蚊... 呢到都係賣9蚊

會唔會太抵

食得咁豐富4個人埋單都係800蚊

相當抵食.. 下次可以叫埋一大班人一齊黎試試~~

溫馨提示:

地點感覺上有點入,

但係其實係新蒲崗廣場行過公園一直行就會見到
2016-12-21
2016-12-21 127 浏览
一大班十個人唔知去邊食,上網見到lee間有得book位,而且食評都ok,咁就試下啦。環境普通,但坐得舒適。個雞煲都好味道,d雞滑,響鈴特別脆,脆院片爽,鯪魚丸都正,老闆仲好好人。食足一晚,位位都食得開心。
2016-12-20
庆祝纪念