2015-05-01 684 浏览
例排叫了招牌醉雞米粉 今日食冰鮮雞, 有些少醉雞汁的酒味, 偏鹹, 雞肉比較實. 整體上味道還OK. 我最鍾意將醉雞汁加入米粉湯中, 雖然今次偏鹹, 但放湯還是可以的.
例排叫了招牌醉雞米粉
醉雞米粉
2015-04-29
2015-04-24 716 浏览
醉雞,這兒非常著名。豬扒,這兒非常著 名。因此,吾等這天有特別任務而可以早 早出來雞地,便急不及待,即時衝來爽爽。之前來都是不經不覺間走過,沒刻意光顧。這天故意來找,卻發現幾個路口都差不多@@終於找到了,幸好剛好有人離開,可以即時有位子。醉雞,鮮雞-貴十多元,難得一來,貴點也沒所謂,最緊要好吃。但此時想回來,好像又沒有覺得那雞有沒甚麼特別鮮美啊。 除非各點點一款,才能比較兩者之差別 吧。細細一碗雞,六、七件左右,酒味明顯比 一般店子濃,但雞肉則分別不大,一般而 已。豬扒好像較佳,因為天x豬扒餐廳的豬扒 其實都是醃得挺腍、軟,然後再用大量香 芧茅給豬扒味道。而這兒則沒感到甚麼鬆 肉、醃肉粉,半肥瘦偏瘦的豬扒條,邊皮略煎,香而不膩,瘦而不鞋。麵,少得可憐,湯麵又少。撈麵更慘,又 少又咸,喝那湯後更咸。四十多五十元, 吃完只是半飽。。。後來只好再吃其他小食填飽肚子,以免三時已餓。

。 除非各點點一款,才能比較兩者之差別
吧。

,一般而 已。

,瘦而不鞋。

麵,少得可憐,湯麵又少。撈麵更慘
,又 少又咸,喝那湯後更咸。四十多五十元, 吃完只是半飽
。。。

後來只好再吃其他小食填飽肚子,以免三時已餓。
  • 豬扒
2015-03-15 721 浏览
難得來到元朗,就去爽爽麵店一試出名的醉雞。是次點了醉雞米和豬扒撈麵。當天沒有新鮮醉雞供應,所以是冰鮮醉雞。雖是冰鮮的,但皮薄肉滑,酒味甘香,雖不算濃烈卻也不會苦澀,很適合配搭味道比較淡的米粉。豬扒可選肥或瘦,是次選了瘦豬扒,肉身一點也不乾,豬扒入味而且煎得頗香,撈麵麵質有彈性不會過軟,也是個不錯的選擇。

難得來到元朗,就去爽爽麵店一試出名的醉雞。

是次點了醉雞米和豬扒撈麵。

午餐
2015-02-03 884 浏览
同事介紹的醉雞米,放左工去試下,可能去到都差唔多打烊時間,淨係得番新鮮雞,無哂冰鮮。新鮮同冰鮮價錢都差幾遠,新鮮$47,冰鮮$32。雞都幾滑,有酒味,但唔係好重酒味。但呢個價錢真係有少少貴同細碗左,連菜都無條,可能真係主打食個醉雞。試過就算,太貴唔係太想再來,呢個價錢可以食多d野,而唔係一個有酒味的白切雞米粉。

醉雞米
2015-02-02
2014-10-05 1709 浏览
係西鐵行落來第一間見到的問口, 寫著醉雞面? 好奇下走了入去, 想看看一間面店是怎賣醉雞面! 入來就是和傳統面店沒有分別看看餐牌就是嚇了我一跳, 這醉雞也差不多是某上海店鋪的醉雞(前菜)的價錢吧我叫了鮮醉雞米, 不到五分鐘來了。 份量算足, 雞也很入味好滑, 這$42也算值了同行叫了雲吞面 (平點, 整餐拉上補)下, 份量足, 但真是普通一碗, 不過不失整體來說, 是值得來的, 如果口痕痕想食食醉雞的話!
入來就是和傳統面店沒有分別

同行叫了雲吞面 (平點, 整餐拉上補
)下, 份量足, 但真是普通一碗, 不過不失

整體來說, 是值得來的, 如果口痕痕想食食醉雞的話!
2014-09-26
2014-09-05 1091 浏览
點了新鮮醉雞河和豬扒河,份量異常地少。豬扒得5小塊,醉雞都無乜肉,味道係唔差,但未算好好。醉雞河$47 + 豬扒河$32 雞腳$10 3隻 飲品$12另計,咁嘅價錢係咁嘅餐廳環境下,只可說感覺有點名過其實,值唔值就見人見智啦。但應該唔會再嚟

2014-09-05
2014-09-03 906 浏览
果日入左元朗玩~好多人話有間爽爽麵店好好食~我自己就麻麻地麵既~但係朋友話果到啲醉雞真係好好食~~咁就入去試下囉~去到爽爽唔算多人~朋友話佢晏就會好多人~而家3點幾先少啲人~係咁話我地好彩~坐底左就叫野食~我同朋友a就叫左醉雞~朋友b就叫左豬扒~黎到之後一試醉雞~...我就覺得酒味太濃烈了~直情好似飲緊酒咁~啲雞就好似冰鮮雞咁~得酒味無雞味~而朋友b果個豬扒就俾我試下~都係覺得一般般~同普通豬扒無咩分別~...到最尾堆單好似每人50-60蚊 ... 我就覺得下午茶唔係太值呢個價~ 下次黎元朗應該都唔會再去呢間爽爽了...

2014-07-15
2014-08-07 1228 浏览
是日工作關係來到元朗,當然絕不能錯過到爽爽吃個醉雞米!素因向來對爽爽的醉雞,豬扒和水餃都情有獨鍾。都有好一段時間沒有光顧了,這次來到發現醉雞已經有冰鮮跟新鮮的選擇。選擇(冰鮮的 -5 元), 反之(新鮮的 + 10元)。我選了冰鮮的,無論味道,肉質都跟新鮮的沒什麼分別。識食一定是選醉雞脾,味道一如以往,酒味甘香濃郁卻不會苦澀將醉雞汁的精華倒於麵中伴著吃,更有味道。惜雞份量較小,幸好是點了豬扒伊麵底才夠吃。伊麵底跟雞汁配合起來吃有點怪跟味太咸,還是建議醉雞配搭米粉風味更佳。而豬扒亦有分肥瘦之分,其實豬扒不算太出色,只能說是不過不失。水餃亦是普通水準之上,未見驚喜。特別推介消暑涼物-【菊花茶@$15 (枝)】清清甜甜,$15 一大枝非常抵飲!【總結】:醉雞水準一如以往出色,不知是否物價上漲,縱使冰鮮雞收費便宜一點,但份量明顯較以往的小很多。而豬扒跟水餃質素有點下降,沒有特別。相信大部份來的只會了醉雞吧!
是日工作關係來到元朗,當然絕不能錯過到爽爽吃個醉雞米!

素因向來對爽爽的醉雞,豬扒和水餃都情有獨鍾。

選擇(冰鮮的 -5 元), 反之(新鮮的 + 10元)。

我選了冰鮮的,無論味道,肉質都跟新鮮的沒什麼分別。
識食一定是選醉雞脾,味道一如以往,酒味甘香濃郁卻不會苦澀

將醉雞汁的精華倒於麵中伴著吃,更有味道。

惜雞份量較小,幸好是點了豬扒伊麵底才夠吃。

伊麵底跟雞汁配合起來吃有點怪跟味太咸,

還是建議醉雞配搭米粉風味更佳。
而豬扒亦有分肥瘦之分,其實豬扒不算太出色,

只能說是不過不失。

水餃亦是普通水準之上,未見驚喜。
特別推介消暑涼物-
【菊花茶@$15 (枝)】

清清甜甜,$15 一大枝非常抵飲!

【總結】:

醉雞水準一如以往出色,不知是否物價上漲,
縱使冰鮮雞收費便宜一點,但份量明顯較以往的小很多。
而豬扒跟水餃質素有點下降,沒有特別。
相信大部份來的只會了醉雞吧!

2014-07-23 1118 浏览
入元朗, 一定推介朋友去食「醉雞米」! 其他地方搵唔到好似呢間咁出名好食! 每次黎一定叫醉雞米加菊花茶, 如果多幾個朋友就會叫埋豬排一齊share!個雞好滑, 醉雞汁唔會太重得陣酒味, 調得好balance好惹味! 最鐘意一啖醉雞汁加米粉食落口, 超正呢度豬排都好出名, 煎得好香同好淋好入味!

呢度豬排都好出名, 煎得好香同好淋好入味!
2014-06-14
用餐优惠
其他
2014-06-15 1201 浏览
今日咁岩入黎元朗,所以朋友當然就帶我去搵食,佢話去食依個醉雞米,會唔會食到醉嫁,時間係差唔多晏就既三點鐘,兩個人都算係輕鬆有位,不過都要搭下枱,可以證明依到既生意非常好。我跟朋友叫依個冰鮮醉雞米,再加多兩份生菜,等左真係一陣間,個醉雞米就已經黎到喇,兩碗,咁岩有少少脾位有得食,另外就有翼同埋胸,個米粉就無咩特別既,不過雞就真係值得一提,佢個花鵰味十分濃,而且雞味都真係好濃,當然係冰鮮嫁喇但質數都真係唔太差,可能D雞肉有少少太熟既關係,唔算太滑,生菜都算唔錯,起碼夠哂嫰,食落爽口。原來依到揀雞脾係唔洗另外加錢的,如果下次有機會再黎我一定會叫雞脾,因為佢依個位個肉質比較上係嫰滑,而且都入味D,好正嫁真係。
2014-05-26 1421 浏览
記得上次大佬帶我去遊行之前就先帶我醫肚果時係午市岀面睇佢店仔細細但食客人超多坐低叫左個醉雞麵同豬扒米其實份量都適中但係份醉雞真係太正好入味個汁食到人舐舐脷P.s豬扒有得揀食肥定係食廋     識食一定係食肥
記得上次大佬帶我去遊行之前

P.s豬扒有得揀食肥定係食廋
     識食一定係食肥
  • 肥豬扒
2014-05-18 1297 浏览
去親元朗的午餐都會黎食爽爽,但唔知幾時開始呢度有分冰鮮雞同新鮮雞……冰鮮雞會暫時減5蚊,新鮮雞就要加10蚊。叫左個醉雞脾撈面($3x) 同 醉雞豬扒米($4x), 冰鮮的都好味,酒味重而唔會苦,出面大酒樓嗰啲醉雞會苦,呢度唔會就係咁多人食的原因! 我食左冰鮮,雞味始終無新鮮咁香,不過都算ok! 招牌仲有豬扒,呢度啲豬扒好厚唔會鞋,有成1cm 厚! 最正係杯自家製凍菊花茶($7),清清甜甜,天時暑熱飲返杯真係好清熱消滯!
招牌仲有豬扒,呢度啲豬扒好厚唔會鞋,有成1cm 厚!
  • 菊花茶
2014-05-01 1345 浏览
見每次經過都有人等位,應該係好野黎啦~今次專登搭車入黎試下,究竟係咩味.....星期六,我差不多三點先去到好在唔洗等位啫~不過都係迫迫埋埋先坐到,店仔細細都裝滿哂人,大家都係食完就走,所以peak hour 黎都應該好快有位坐低梗睇食咩啦~搵個可以試得哂想食嘅先!不過黎呢度都係食醉雞同豬扒啫~段估都唔會食魚旦粉呀!價錢唔平,四五十蚊一碗,元朗都升值升得幾快!咁我就要醉雞河....因為鍾意食河粉,男友就醉雞豬扒啦~夾佢一塊仔豬扒咪得囉!見到姐姐不停斬雞,無停過.........醉雞到左梗係即刻整番舊啦!好普通.....同事教我整醉雞,我自己整都仲好味過佢......酒味淡.....不過雞肉唔鞋都嫩滑嘅......但唔代表有鮮肉味,一碟仔得面個層個五舊係ok,下面多數都係慣例得d骨頭啦~碗河粉我就住食.......豬扒乾身無肉汁,好普通貨色男友終於忍唔住話你整個d仲好味,我心諗都係d調味料啫.....唔關我事,我話快d食完走啦~行出門口,都係個句,試過就算...........老實講唔係食唔起,係值唔值囉!唔係要下下大件先抵食,係想慰勞平時辛苦工作的自己食下d好味野調劑下啫!夜晚返到屋企,
見每次經過都有人等位,應該係好野黎啦~
今次專登搭車入黎試下,究竟係咩味.....

行出門口,都係個句,試過就算...........

夜晚返到屋企,即時整個醉雞翼+尖放雪櫃
2014-04-30 931 浏览
今日約好朋友揸車過元朗食醉雞米,到步已經三點,我地一行三人都可以搭枱,可見生意好。我地三個都係叫冰鮮醉雞米,另外加個生菜,一分鐘醉雞米已到,三個人三碗,剛剛好有肶(上肶),翼,胸,碗米粉無咩特別要講,雞既花鵰味濃,雞味都好濃,冰鮮既質數都唔差,不過可能煮得太煮既關係,唔夠滑,生菜都唔差,夠嫰,食落爽口。
2014-04-30
2014-04-07 1108 浏览
「爽爽麵店」一直是我的必食口袋名單之一,因為實在難以在別的地方吃到的美味。因為它離我家很近,所以有時都會去買外賣回家品嚐。(因為等候人潮實在太多,假日更恐怖,所以很少堂食。)這次買了醉雞脾河粉及醉雞脾豬扒米粉。選取雞脾是不用加錢的,所以我一定點雞脾,因為它是用酒浸熟整隻雞,所以肉質超級嫰滑、入味,而且雞皮超Q~我平時一定會要河粉,再將醉雞的湯汁加入河粉中,因為河粉吸收了醉雞湯的精華,那份滋味實在是太讚!另外,「爽爽麵店」另一招牌煎豬扒亦很好吃,因為它調味很棒而且煎得很香。

這次買了醉雞脾河粉及醉雞脾豬扒米粉。
题外话/补充资料: 河粉很快會賣完,要吃趁早。