2024-07-28 164 浏览
好耐未試過食下午茶覺得抵食又大碟今日行行吓街諗住搵嘢食喺粉嶺中心行咗兩轉之後見到呢間新開嘅牛牛小廚同屋企人入去試吓試一試發覺原來都幾得尤其佢嘅「雪菜肉絲炆米」乾身好食「男人的浪漫」份量連男人都食唔晒,又好味邊度啊幾多啊真心驚喜!係抵食!說服唔到自己唯有上嚟OpenRice 寫返個食評表揚下😆唯獨是呢度電話收得唔係咁好如果有嘢做緊或者要摸魚呢個位置唔係好得一寫完呢一句隨即搵到有Wi-Fi 😏老闆細心
好耐未試過食下午茶覺得抵食又大碟
今日行行吓街諗住搵嘢食
喺粉嶺中心行咗兩轉
之後見到呢間新開嘅牛牛小廚
同屋企人入去試吓

試一試發覺原來都幾得
尤其佢嘅「雪菜肉絲炆米」乾身好食
「男人的浪漫」份量連男人都食唔晒,又好味
邊度啊幾多啊

真心驚喜!係抵食!
說服唔到自己唯有上嚟OpenRice
寫返個食評表揚下

😆唯獨是呢度電話收得唔係咁好
如果有嘢做緊或者要摸魚呢個位置唔係好得
一寫完呢一句隨即搵到有Wi-Fi 😏
老闆細心
2024-07-28
  • 雪菜肉絲炆米(下午茶)
  • 男人的浪漫
2024-06-09 377 浏览
1️⃣P29 九王蝦球炒蛋(💰98)滑蛋炒得好滑、鮮蝦大大粒好彈牙,不過就淡口咗啲🤏2️⃣P26 腰果蜜椒薯仔牛柳粒(💰96)薯仔同牛柳都係骰仔size,薯仔爽中帶粉,牛柳粒好稔身、鬆軟,黑椒汁完美哋同薯仔、牛柳同蜜椒融合,微辣帶甜,送飯一流👍3️⃣P2 翠玉瓜醬爆炒豬頸肉 (💰82)同想像中嘅有啲出入😂本身我哋以為「醬爆」係xo 醬爆炒,但似乎係就咁爆炒,食唔出落咗咩醬🥴如果當佢係清炒翠玉瓜配豬頸肉嘅,會冇咁失望,味道係正常發揮嘅🤔4️⃣P23 椒鹽鮮魷(💰96)椒鹽同爆蒜舖滿喺鮮魷嘅表面,鮮魷被薄薄嘅炸皮包裹住,而且魷魚的確幾鮮,不過如果椒鹽係醃喺魷魚入面,相信個味道會糅合得好啲🤔5️⃣是日例湯:花生紅蘿蔔節瓜湯(💰0)普通味精湯嘅味道,豬肉、花生、紅蘿蔔同節瓜都有一絲絲🤏,就係普通茶記水準整體嚟講,味道正正常常嘅,嘢食幾大碟,價錢合理,我哋六個人食都食到好飽飽🤰🫃衛生有待改善,食個陣有蒼蠅飛過🤥
1️⃣P29 九王蝦球炒蛋(💰98)
滑蛋炒得好滑、鮮蝦大大粒好彈牙,不過就淡口咗啲🤏

九王蝦球炒蛋

2️⃣P26 腰果蜜椒薯仔牛柳粒(💰96)

腰果蜜椒薯仔牛柳粒

3️⃣P2 翠玉瓜醬爆炒豬頸肉 (💰82)

翠玉瓜醬爆炒豬頸肉

4️⃣P23 椒鹽鮮魷(💰96)

椒鹽鮮魷

5️⃣是日例湯:花生紅蘿蔔節瓜湯(💰0)

花生紅蘿蔔節瓜湯

腰果蜜椒薯仔牛柳粒
花都嗰間食到想嘔,啲午餐仲衰過狗飯,伊麵成座山咁,淋一pat白汁咁樣叫海鮮伊麵。粉嶺中心嗰間新開,10蚊得一隻雞翼。已經走晒辣走晒麻,啲肉碎拌菜辣你唔講嘅,成兜湯橙色點食呀??涼拌皮蛋又係辣L到,又唔講,試業中呀?仲要又貴又少餸!!

涼拌皮蛋又係辣L到,又唔講,試業中呀?
仲要又貴又少餸!!
2024-04-20 362 浏览
嚟到粉嶺以為冇咩好食呢個商場好似都有好多選擇牛牛小廚客無坐席野食好大份我地係附近忙完 坐底叫完好快有得食 侍應姐姐都好快幫我哋落單,上菜都非常快口感不錯 每粒飯分明福建炒飯好足料 配料有帆立貝 及各種蔬菜 草菇豬肉叉燒湯意粉 配火腿奄列 意粉烹調適中,唔會太林叉燒片比較硬,可能唔靚 或者煮得不夠耐火腿奄列都幾好食 口感順滑瑞士雞翼撈丁肉質較硬 仲要偏鹹鹹魚蒸肉餅鹹魚細細舊但有鹹香味肉餅的肉質一般 感覺落咗好多生粉 同埋好薄 冇咩咀嚼感飲品都好大杯 超開心 滿滿野食好大碟 一定食得飽

嚟到粉嶺以為冇咩好食
呢個商場好似都有好多選擇
牛牛小廚客無坐席

野食好大份
我地係附近忙完
坐底叫完好快有得食
侍應姐姐都好快幫我哋落單,上菜都非常快
西炒飯

口感不錯 每粒飯分明

福建炒飯好足料
配料有帆立貝 及各種蔬菜 草菇豬肉

叉燒意粉
叉燒湯意粉 配火腿奄列
意粉烹調適中,唔會太林
叉燒片比較硬,可能唔靚 或者煮得不夠耐
火腿奄列都幾好食 口感順滑

西炒飯
  • 小菜
  • 粉飯
2023-07-09 824 浏览
他們店門壞了,進去的時候被門夾到,整個人被門大力夾到撞到牆上,超痛!店員還反過來怪我,氣到轉頭就走不吃,走的時間門是怎麼按都不開,很明顯是他們門壞了,還惡人先告狀!
2023-03-01 829 浏览
好久沒過這邊吃飯由於聽朋友說這間的蒸肉餅比之前同位置的店好吃,所以經過就想試一下。由於大多數茶餐廳的午餐在下午還會供應所以看到店外水牌有肉餅就進去進去點餐時姐姐說沒午餐叫我點下午茶,雖然試不到肉餅有點失望可是還是叫了個簡單卻不是現在很多茶記做得好的來吃就是沙爹蛋牛麵了坦白說光是定價已比同區茶記便宜不少現在大多一個沙爹牛麵配牛油多士都要39~48左右雖然它沒配牛油多士,有飲料卻只定價32蚊算是抵食價值重要,可是味道及食物質素更為重要先說麵底煮得剛剛好有咬口沒有煮到太腍這點已非常不錯,而沙爹醬就有點失色味道實屬一般,牛肉不算滑牛但也不起筋算是不過不失,而蛋就是蛋奶茶嘛...由於我不落糖喝原味的關係就是新一代奶記做得速食奶茶茶底不夠好而且速煮取巧的那種奶茶所以整體來說32蚊有這樣的質素是可接受之內不算是CP值高的一餐,但作為基本解決一餐是不錯的選擇之後應該會抽時間去試一下這店的肉餅再下定論暫時作為一間茶記是不過不失可以一試而服務態度嘛只能說做街坊生意也差不多是這樣熟客會很客氣很好服務而像我這種新客就比較冷淡及有種不太想理我的感覺我個人寫食評始終不太看重服務態度這點除非真的非常惡劣,所以這家店
好久沒過這邊吃飯由於聽朋友說這間的蒸肉餅
比之前同位置的店好吃,所以經過就想試一下。

由於大多數茶餐廳的午餐在下午還會供應
所以看到店外水牌有肉餅就進去

進去點餐時姐姐說沒午餐
叫我點下午茶,雖然試不到肉餅有點失望
可是還是叫了個簡單卻不是現在很多茶記做得好的來吃
就是沙爹蛋牛麵了
沙爹牛肉蛋麵

坦白說光是定價已比同區茶記便宜不少
現在大多一個沙爹牛麵配牛油多士都要39~48左右
雖然它沒配牛油多士,有飲料卻只定價32蚊算是抵食

價值重要,可是味道及食物質素更為重要
先說麵底煮得剛剛好有咬口沒有煮到太腍
這點已非常不錯,而沙爹醬就有點失色
味道實屬一般,牛肉不算滑牛
但也不起筋算是不過不失,而蛋就是蛋

奶茶嘛...由於我不落糖喝原味的關係
就是新一代奶記做得速食奶茶
茶底不夠好而且速煮取巧的那種奶茶

所以整體來說32蚊有這樣的質素是可接受之內
不算是CP值高的一餐,但作為基本解決一餐是不錯的選擇
之後應該會抽時間去試一下這店的肉餅再下定論
暫時作為一間茶記是不過不失可以一試

而服務態度嘛
只能說做街坊生意也差不多是這樣
熟客會很客氣很好服務
而像我這種新客就比較冷淡及有種不太想理我的感覺

我個人寫食評始終不太看重服務態度這點
除非真的非常惡劣,所以這家店算是可以接受的程度之內吧

人家收你多少錢有多少服務態度
有時寫食評的人也不要太苛刻
始終沒可能要做街坊生意給你5星級服務態度吧
而且個人認為食物質素比服務態度重要
2023-02-27
2022-12-19 586 浏览
越簡單越難做得好呢間茶記 講真唔錯地方有啲隔涉,居然座無虛席一睇就知有好野食鍾意食辣の人必點得星期二,六先有呢個餐,每日轉餐牌要留意返辣椒🌶️夠辣,過癮魚都幾新鮮🐟好多茶記蒸魚肉質都霉,呢間唔會5/5星🌟爆分,十分推薦呢個冇特別,都幾好食肉質鬆軟嘅,唔會太乾/太硬,洽到好處肉餅最緊要夠大碟,佢係夠嘅整體黎講,可以比到4.8/5分裝修新淨,座位寬敞,坐得舒服味道相當不錯,兼經濟實惠人均先$55,依家好少可做到又做得好以茶記來講 真係無可挑剔啦
越簡單越難做得好
呢間茶記 講真唔錯

地方有啲隔涉,居然座無虛席
一睇就知有好野食

剁椒蒸鯇魚飯

鍾意食辣の人必點

得星期二,六先有呢個餐,每日轉餐牌要留意返

辣椒🌶️夠辣,過癮

魚都幾新鮮🐟
好多茶記蒸魚肉質都霉,呢間唔會

5/5星🌟爆分,十分推薦
土魷蒸肉餅飯
呢個冇特別,都幾好食
肉質鬆軟嘅,唔會太乾/太硬,
洽到好處

肉餅最緊要夠大碟,佢係夠嘅

整體黎講,可以比到4.8/5分
裝修新淨,座位寬敞,坐得舒服
味道相當不錯,兼經濟實惠
人均先$55,依家好少可做到又做得好
以茶記來講 真係無可挑剔啦
2022-12-08
剁椒蒸鯇魚飯
土魷蒸肉餅飯
最近行開花都,發現開咗一間新嘅茶餐廳,見附近啲餐廳食到悶悶地,就入去試吓新野啦。坐低見到餐牌都係大路茶餐廳嘅嘢,就求其叫咗個豬扒雙蛋飯,心諗呢啲質素一定穩定。驚喜嘅係嚟到個份量嚇咗一跳,兩大塊大過塊我塊臉嘅豬扒再加雙蛋,味道又唔差,50幾蚊,包嘢飲同例湯,真係諗唔到餐廳爭啲乜,以後粉嶺又多一間飯堂可以揀啦🤣🤣

2022-05-23 539 浏览
見呢度開咗個幾兩個月,經常都爆場,今晚早啲嚟到冇乜人,試吓呢個一人晚餐,居然有四川小菜水煮魚,$128有飯有湯有嘢飲,嚟到真係大驚喜,朝睇係兩個人先食得晒,抵食夾大件,辣度仲可以揀大中小辣,非常貼心有成30幾款小菜,仲有麻辣雞煲、蔥油雞、炸子雞、蒸倉魚、最特別有炸乳鴿同豉汁蒸白鱔我見佢仲寫住有金牌沙嗲牛肉,下次一定要返工之前過嚟試一試,睇吓係咪真係咁好食,我見佢下午茶仲有芫荽滑蛋三文治同熔岩西多士,真係一定要搵時間會一會佢。
2022-05-23
2022-05-01 395 浏览
以為重新轉名轉老闆會是一間好食店,沒有想到只有更差,要排隊冇人理你,掃針卡吾得冇人幫手,完全沒有所有电子支付,至於下單坐了十分鐘也沒人理會,基本是零服務!之前叫了五香玉丁炒飯只有四舊鼻屎大的玉了,全碟是油浸飯!今天叫了葡國雞飯竟然沒有薯仔,但神怪放了芋頭,超級難吃不可以用文字形容!
2022-04-28 281 浏览
疫情期間執左唔少小店,但幸好隨即開左新餐廳。今次呢間茶餐廳LUNCH時間,8成滿,估計味道應該唔差🤔。招牌豬扒蕃茄通 $48我本身以為好似翠X個茄通咁杰,但原來係兩回事😶,所以我麻麻地呢個通粉。豬扒調味唔差,但鹹左D,肉質偏實;火腿奄列有驚喜,蛋汁8成熟,而且好有蛋香;厚多士有烘過,上枱果陣雖然唔熱,但仲脆。咖哩脆雞球飯 $50咖喱好香,但鹹得制。炸雞份量好多、炸到好乾身,浸完汁都脆,不過有D介口;薯仔都有少,整體份量充足。食物選擇唔少,仲有午市套餐,價錢唔算好貴,不過以新餐廳黎講,環境整齊程度有待改善😥。

招牌豬扒蕃茄通 $48

咖哩脆雞球飯 $50

2022-04-23
2022-04-28 246 浏览
新開張一個月我見佢餐牌張相寫住金牌沙嗲牛公仔麵試一試佢沙嗲香濃有花生粒,牛肉份量多如果鍾意食沙嗲牛肉嘅一定鍾意食價錢超值$35 仲有多士同埋蛋即磨咖啡香濃仲要唔使加錢真心超值👍🏿見佢餐牌仲有蕃茄濃湯早餐下次一定要試蕃茄濃湯不過唔知揀鮮牛肉定粒粒餐肉好兩樣都好靚好想試仲有好多扒餐要試晒全部嘢都要一啲時間講真呢個質素贏晒同佢對手地方又夠大座位又舒服以後只會嚟呢度食😋其實睇佢餐牌下午茶都好吸引不過真係要假期先有時間去試
新開張一個月
我見佢餐牌張相寫住金牌沙嗲牛公仔麵試一試佢
沙嗲香濃有花生粒,牛肉份量多
如果鍾意食沙嗲牛肉嘅一定鍾意食
以後只會嚟呢度食😋
其實睇佢餐牌下午茶都好吸引
不過真係要假期先有時間去試
2022-04-28
$35 (早餐)
  • 沙嗲牛肉麵
2022-04-25 135 浏览
昨晚路經見新開冇耐,(其實是之前銀河茶餐廳再簡單裝修過及改過店名),見其門口好光猛,便和家人入去幫襯,一睇餐牌D小菜晚餐都唔平,很多小菜都要$78以上,我們叫了3個小菜,其中一個是豉汁蒸鲩魚,但鲩魚只有近魚尾的一小舊便要成$88,同附近嘅茶餐廳相比貴了三成左右,人家舊魚還要比佢大很多,最惡心嘅是例湯,有一大舊近雞尾嘅雞皮,內裡還有很多脂肪物體,成碗湯充滿雞油,所以家人也説只此一次,以後也不會幫襯。
2022-04-24
2022-04-14 141 浏览
之前食了數次品質不錯,誰知道假期前夕晚市20:06外賣一個炒飯和小菜,眼見不少遲過我下單的人都拿到外賣,我20:30催促經理說會跟進,,等到20:53才出爐,其間看到餐廳內有3名人士(不知是不是員工)疑似在喝酒聊天,未知是否因此影響出餐速度.假如餐廳縱容員工返公時候蛇王,餐廳管理相當有問題.假如那三名不是員工,餐廳的出餐順序和效率相當有問題.總結我不會期待吃快餐需要等45分鐘才拿到我的外賣.
2022-04-14
45 分钟 (外卖自取)