2024-08-06 558 浏览
好耐無黎上水,是日黎拎啲野,順道飲餐茶先,條街實在太熱啦。近近地去左海禧華庭間牡丹金閣,而家免茶錢,勁多特價點心同小炒,下午茶時段仲大中小一個價添呀,超抵食😆⭐涼瓜斑腩炒河炒河粉煙韌,涼瓜爽口,個醬汁好味,仲好大碟添。⭐古法鹹肉粽今年無食粽想食下,鹹肉粽要配豉油同糖先得㗎,又鹹又甜先好食。⭐台灣滷大腸唔知同台灣有咩關系,但上枱時真係呆左,無諗過係一大煲上㗎,勁多豬紅同大腸,一煲滿晒無其他野墊底,大腸有咬口,豬紅炆得入味,好食噃。⭐牡丹鮮蝦餃食點心點少得蝦餃燒賣,大大粒蝦爽甜。⭐鮑魚燒賣30頭鮑魚都唔算太細粒呀,豬肉肥瘦比例唔錯,好食。⭐醬皇蒸牛肚呢款我覺得們醬汁偏甜一點。⭐香滑合桃包好多合桃,煉乳做醬汁,又香又甜好好味。⭐香酥泡泡糕好奇咩係泡泡糕就點左一份試試,原來係炸糯米糕,入面係紅豆餡,偏油膩不合口味😅食左好多野好飽呀,點心好食由其係蝦餃燒賣,價錢仲好抵添,食飽飽飲返杯濃茶去下膩先😋
好耐無黎上水,是日黎拎啲野,順道飲餐茶先,條街實在太熱啦。

⭐涼瓜斑腩炒河
炒河粉煙韌,涼瓜爽口,個醬汁好味,仲好大碟添。

⭐古法鹹肉粽

⭐台灣滷大腸

⭐牡丹鮮蝦餃
食點心點少得蝦餃燒賣,大大粒蝦爽甜。

⭐鮑魚燒賣
30頭鮑魚都唔算太細粒呀,豬肉肥瘦比例唔錯,好食。

⭐醬皇蒸牛肚
呢款我覺得們醬汁偏甜一點。

⭐香滑合桃包
好多合桃,煉乳做醬汁,又香又甜好好味。

⭐香酥泡泡糕

2024-08-04
2024-10-23 116 浏览
工作去到上水,同事咁啱一齊放飯,於是決定一齊去飲茶,去咗新城路海禧華庭一樓的牡丹金閣食午飯,午餐好似有好多選擇,優惠就不及早市,不過都正常,我地叫咗一窩雪菜肉絲湯米同幾個點心。雪菜肉絲湯米好大窩,以酒樓嘅碗計十碗都有,湯底有咪,雪菜肉絲夠咸香,份量都足,米粉係東莞米粉爽爽地。蝦餃皮夠煙韌,包住入面幾隻蝦,蝦好新鮮唔會腥,食落夠爽脆。咖哩魷魚用咖哩粉開,味道一般,水魷魚係爽嘅。燒賣咬開裏面白雪雪,唔知係肥豬肉多定係醃肉過頭,但食落又合格。整體不過不失,合格以上。

蝦餃皮夠煙韌,包住入面幾隻蝦,蝦好新鮮唔會腥,食落夠爽脆。
咖哩魷魚用咖哩粉開,味道一般,水魷魚係爽嘅。

整體不過不失,合格以上。
午餐
2024-10-10 105 浏览
📍在海禧华庭购物商场一楼的一家早茶店,一上楼梯就映入眼帘,非常好找。🏠店面很大,环境不错,客人很多但不需要等位,基本都是附近的居民,说明味道不错。随便点了几个菜份量都很足,价格也很合适。🍤点了招牌推荐的虾饺和烧卖皇,不愧是招牌精品!一个虾饺里面超多虾仁,而且虾仁超大一个,咬一口Q弹还鲜香。烧卖皇调味刚刚好,内地朋友吃也不会感觉清淡!!而且每个都很顶饱,强烈推荐!!🫔叉烧肠粉是咸甜口味的,里面带香菜,不喜欢香菜的慎重哦!炸云吞比薯片还催,配上甜辣酱清爽不腻!排骨软烂芋头入味,有些脆骨,但牙口不好的慎点!
2024-08-19 364 浏览
朋友從外國回來,帶佢去傳統嘅茶樓食傳統既點心🌹朋友說外國很難找到鮑魚吃👍🏻第一道菜便立即點了🥢大隻5頭红燒鲍魚酒家5頭鮑只需$38,超級抵食,中午食得好招積🥢香茜牛肉腸腸粉足料,如果可以加多少少芫茜會更好味,因為朋友和我都是芫茜控🥢釀尖椒尖椒吾辣,小孩都啱食🍲灌湯餃餡料有蝦,瑤柱絲,冬菇碎肉,湯餃皮薄,湯與餃的比例剛剛好🥢時菜鯪魚球足料鯪魚,加上胡椒粉,鮮味🥄綠豆沙糖水綠豆煲得很綿,亦有口感,略帶少甜🌟環境寬敞🌟價錢合理

🥢大隻5頭红燒鲍魚
酒家5頭鮑只需$38,超級抵食,中午食得好招積

🥢香茜牛肉腸

🥢釀尖椒
尖椒吾辣,小孩都啱食

🍲灌湯餃
餡料有蝦,瑤柱絲,冬菇碎肉,湯餃皮薄,湯與餃的比例剛剛好

🥢時菜鯪魚球
足料鯪魚,加上胡椒粉,鮮味

🥄綠豆沙糖水
綠豆煲得很綿,亦有口感,略帶少甜

🌟環境寬敞
🌟價錢合理
  • 灌湯餃
  • 五頭鮑魚
開心大發現🤑3.8盅頭飯, 唔一定北上嘆茶啦😆, 支持留港消費。上水~海禧華庭購物商場(牡丹金閣)酒家裝潢簡潔,座位寬敞,店員招呼週到。喜出望外下午茶時段13:30 開始啦😆😆,酒家食品新鮮製作,即叫即蒸,絕無物流供應,務求令食客食得放心。❣️鳳爪排骨飯💰3.8唔會因價錢已降低質量鳳爪入味,排骨肉質嫩滑,配上豉油拌入軟糯飯香yummy❣️ 牡丹蝦餃皇蝦餃皮薄餡鮮美,肉質飽滿,啖啖爽口鮮蝦,汁液豐盈,彈牙爽脆❣️懷舊點心鵪鶉蛋燒賣蛋黃濃稠香滑,燒賣肉質滑嫩鮮美,肉汁流溢好滋味❣️鮑魚燒賣鮑魚鮮甜和燒賣肉質融合一體,口感爽口彈牙,層次豐富❣️四寶滑雞扎雞肉軟滑多汁,酒家採用魚肚並不是豬皮😆,魚肚索淋了醬汁非常惹味。❣️咖哩蒸魷魚咖哩香氣四溢,魷魚鮮嫩爽脆彈牙,口感豐富❣️燒汁釀尖椒尖椒外酥內嫩,釀入新鮮魚滑,鮮甜彈牙,燒汁味濃郁鹹甜辣味完美融合❣️鮮蝦腐皮卷外層酥脆內餡豐盈,鮮蝦鮮甜多汁,腐皮入口脆脆😋😋

❣️鳳爪排骨飯💰3.8唔會因價錢已降低質量

鳳爪入味,排骨肉質嫩滑,配上豉油拌入軟糯飯香yummy
❣️ 牡丹蝦餃皇

蝦餃皮薄餡鮮美,肉質飽滿,啖啖爽口鮮蝦,汁液豐盈,彈牙爽脆
❣️懷舊點心鵪鶉蛋燒賣

蛋黃濃稠香滑,燒賣肉質滑嫩鮮美,肉汁流溢好滋味
❣️鮑魚燒賣

鮑魚鮮甜和燒賣肉質融合一體,口感爽口彈牙,層次豐富
❣️四寶滑雞扎

❣️咖哩蒸魷魚

咖哩香氣四溢,魷魚鮮嫩爽脆彈牙,口感豐富
❣️燒汁釀尖椒

❣️鮮蝦腐皮卷

外層酥脆內餡豐盈,鮮蝦鮮甜多汁,腐皮入口脆脆😋😋
2024-08-01 437 浏览
酒樓嘅優惠套餐/菜式數量唔少,有多種配搭同選擇,作為精明嘅消費者,選擇咗孖寶套餐😆落完單之後侍應再通知有幾樣菜式可以選擇其一來送贈!!有雞、豬手、蝦......真係喜出望外!燒腩仔(例牌)~咸度剛好,而且唔會過肥,皮夠曬脆,啖啖肉!川味水煮龍躉片~龍躉夠曬彈牙、厚切,份量亦都好多,墊底嘅仲有吸曬湯汁嘅粉絲、豆卜、腐竹、芽菜.....其實可以唔叫飯都得😆口味方面,係微辣嘅辣度,但香料到位,非常惹味👍🏻豆豉鯪魚炒油麥菜~炒菜最緊要有鑊氣,絕對感受到廚師嘅功架!沙律大蝦球(送!!!)~以為送嘅,只不過會係細細碟一兩舊,點知係一個正常size🤩而且用嘅係大蝦,非常彈牙添!炸到咁香口,再配上沙律醬,非常吸引😆呢張大合照真係非常好睇❤️埋單都係呢個數,真係非常抵食!絕對會翻兜!

燒腩仔(例牌)~咸度剛好,而且唔會過肥,皮夠曬脆,啖啖肉!

豆豉鯪魚炒油麥菜~炒菜最緊要有鑊氣,絕對感受到廚師嘅功架!

呢張大合照真係非常好睇❤️

埋單都係呢個數,真係非常抵食!絕對會翻兜!
2023-11-02 757 浏览
除咗就近上水港鐵站商場嘅酒樓之外,行遠少少就有呢間平民價啲嘅酒樓。因為係同屋企人飲,所以都叫咗唔少點心,而大部份味道都唔錯。春卷同鹹水角等等嘅炸物都夠熱夠脆。而佢蝦類嘅點心,例如蝦餃、蝦腸,入面嘅蝦都好大隻,而且幾爽口,應該比較新鮮。我哋仲叫咗個魚片粥,份量都好大,粥水比例都合理,唔會太稀。
2023-07-22 608 浏览
叫左8樣野,埋單174蚊,點心味道五錯,甘既價錢算好了,推介盅頭飯同牛肉球,燒賣食左半粒發覺有少少叔叔地,同經理講,即刻幫我地取消,冇黑面冇爭議,呢個態度十分令人稱讚
2023-06-27 530 浏览
父親節,當然要食餐好既慶祝。今次揀左間就腳既酒樓食晚市。距離火車站需要約10分鐘步程。入到酒樓座位舒適,枱與枱之間坐低仍然有空間。今次叫左個四人晚市套餐,再加兩三款菜式,份量剛好足夠七位。晚市套餐每碟餸份量非常多,而且味道十足。燒鵝非常惹味,魷魚炸得剛剛好👍🏻。特別值得一讚係主菜龍蝦伊麵,龍蝦隻隻大隻,而且個人第一次主菜食到見到盆底,龍蝦一隻不留。伊麵味道非常入味。整體餐廳觀感7/10。明顯見到食物質素同味道方面有下個苦工。據我所知呢間酒樓易手過幾次,希望今次能夠味道搭救,長做長有。

2022-11-25 860 浏览
202211月平日--牡丹金閣 (海禧華庭購物商場)地址位於: 上水石湖墟新成路88號海禧華庭購物商場1樓又到上水辦事,剛好下午茶時段,未試過海禧華庭的牡丹金閣,就試試點心目測下午茶時間,酒樓都算滿座接待員有效率地安排了拼桌的座位沒有龍井,也沒有鐵觀音,點了壽眉點餐:蝦餃($18.8)餃皮有點厚,不過饀料蝦肉爽彈有甜味豉蒜蒸鮮排骨($16.8)排骨有肉的又帶肥過多,帶骨的又只有骨,蒜香少豆豉味,有幾件芋頭,不過我無食,賣相頗軟腍春蛋燒賣($16.8)春蛋軟綿有蛋味,下方燒賣的部份沒有蝦,只有豬肉餡,但也鮮味十足埋單: 好像$65,平日下午茶,大中小點$16.8酒樓裝修普通,樓底也算高,空間感足下午茶來說,價錢相宜,服務可以,點心味道合格有機會會考慮試下晩飯小菜參考相片
202211月平日--牡丹金閣 (海禧華庭購物商場)

地址位於: 上水石湖墟新成路88號海禧華庭購物商場1樓

目測下午茶時間,酒樓都算滿座
接待員有效率地安排了拼桌的座位

沒有龍井,也沒有鐵觀音,點了壽眉
點餐:

蝦餃($18.8)
餃皮有點厚,不過饀料蝦肉爽彈有甜味
豉蒜蒸鮮排骨($16.8)
春蛋燒賣($16.8)
埋單: 好像$65,平日下午茶,大中小點$16.8

酒樓裝修普通,樓底也算高,空間感足

下午茶來說,價錢相宜,服務可以,點心味道合格

有機會會考慮試下晩飯小菜

參考相片