2022-10-09 971 浏览
今次特務🐷就黎到牧羊少年咖啡館 相信呢間都有唔少人食過 不過評語都有好有壞 就等我地試下呢間啦😋🥄 慢煮BBQ醬美國豬仔骨配薯條 $138個豬仔骨煮到好軟爛 入口即化🤤個BBQ醬好香濃 每一啖肉都吸到醬既味道 薯條就正正常常啦 脫身爽口 配埋芥末醬食就一流啦🥄 青醬蘆筍雞肉意大利粉 $138橄欖油好香 同個青醬夾埋幾好食 雞肉就幾嫩滑 不過無咩味道 蘆筍好爽脆😋🥄 照燒汁煎乾蒜牛柳粒 $78個分量都好多下😋有成差唔多二十粒 個牛柳粒煎得岩岩好 照燒汁甜甜地配埋牛柳粒本身少少咸 成個都幾開胃 想食完一舊接著下一舊🤤🥄 日式大阪燒風味煙三文魚薄餅 $138呢隻款幾特別!好少可以係出面食到!! 個薄餅底唔錯 脆身有面粉味 食落去真係好似食緊大阪燒 再加埋一陣幾勁既芥末味 幾過癮😋😋好味指數😋:8/10環境指數🖼:8.5/10服務指數💆🏻‍♂️:8/10Cp值💓:8/10人均消費💰:$150

🥄 慢煮BBQ醬美國豬仔骨配薯條 $138

Cp值💓:8/10
人均消費💰:$150
2022-09-17
2022-09-30 832 浏览
優閒下午茶,份量多又好味媽咪難得得閒,就同佢去食個下午茶傾下計見到呢間牧羊少年咖啡館原來旺角開咗仲幾大間,好似坐得幾舒服咁我哋叫咗個正價沙律同一份下午茶估唔到個沙律咁大份牛油果香芒烤雞沙律配胡麻醬 $118香甜嘅芒果同牛油果一齊食真係好夾落埋胡麻醬仲好味呢個份量啱晒想減肥嘅女士食飽肚又健康煙三文魚炒滑蛋法國核桃杏脯包 $78個滑蛋真係好香滑,仲要份量唔少呢餐下午茶好滿意🥰牧羊少年咖啡館 (雅蘭中心) (旺角)旺角彌敦道639號雅蘭中心1樓103號舖
優閒下午茶,份量多又好味

媽咪難得得閒,就同佢去食個下午茶傾下計
見到呢間牧羊少年咖啡館原來旺角開咗
仲幾大間,好似坐得幾舒服咁

我哋叫咗個正價沙律同一份下午茶
估唔到個沙律咁大份
牛油果香芒烤雞沙律配胡麻醬 $118
香甜嘅芒果同牛油果一齊食真係好夾
落埋胡麻醬仲好味
呢個份量啱晒想減肥嘅女士食
飽肚又健康

煙三文魚炒滑蛋法國核桃杏脯包 $78
個滑蛋真係好香滑,仲要份量唔少
呢餐下午茶好滿意🥰

牧羊少年咖啡館 (雅蘭中心) (旺角)
旺角彌敦道639號雅蘭中心1樓103號舖
2022-09-27 655 浏览
牧羊少年咖啡館係一間好出名嘅cafe,有好幾間分店,除咗食物好食之外,另外環境都坐得好舒服,好適合同三五知己一齊聚會😌之前就去過太子同埋尖沙咀個分店啦,今次嚟旺角呢間試吓先😉 好彩早咗嚟到大概6pm即刻就有位啦,如果遲少少嚟就已經full晒😛 或者可以喺佢嘅官方網站度book咗位先由於想留肚食甜品,所以決定叫一個小食同埋一個pizza,因為佢啲份量都幾大,如果唔係就食唔到甜品㗎喇😆小食 · 金沙鹹蛋黃鳳尾蝦 🍤 好香口呀啲鹹蛋黃🤣🤣 雖然好邪惡不過都好好食👍 主食 · 千島海鮮薄餅 🍕 薄餅嘅份量都幾大呀,兩個人都未必食得晒😌 揀咗食千島海鮮薄餅,配料好豐富,薄餅皮就係厚皮嘅甜品 · 日落巴黎 (香蕉朱古力窩夫配朱古力雪糕) 🧇 甜品就一定唔可以錯過佢嘅窩夫啦😋 一定要兩個人一齊share,朱古力窩夫配朱古力雪糕簡直冇得頂!飲品 · 花生風暴 🥜 之前喺第二啲分店未見過呢個飲品,唔知係咪剩係得旺角先有架呢🤔 開頭以為花生飲品一定會好飽,不過佢blend得好好,有花生味之餘都唔會太甜👍👍

金沙鹹蛋黃鳳尾蝦

日落巴黎
  • 花生風暴
  • 千島海鮮薄餅
2022-09-27 468 浏览
上一次食係七年前,個時仲未有分店,個餐牌已經唔同曬。意粉比一般略差啦,明明好多蜆但意粉食唔出蜆味,另外意粉中心唔彈牙,收汁唔夠。雖然小食好大份,但得葡式雞扒好食,賣相吸引,味道幾特別,而且肉質嫩滿。個荷蘭醬豬扒就唔推薦,首先係佢D醬太多,遮住曬塊豬扒,但搞笑嘅係D 醬係無味,而豬扒仲要食落似拾熟咁款,非常嚡口,唔好食。好彩最後個甜品拎返分,雪糕蘋果批非常好食,酸酸甜甜又冷又熱,我會為左雪糕蘋果批再幫襯
2022-09-24 289 浏览
記憶最深既係佢既野飲~咖啡~同埋薯條!!係蕃薯條黎~~本身已經甜甜地~幾好食白咖哩飯都唔錯既其實~個雞幾juicy難怪咁多人排~PS由於個包唔係我食我又唔食牛所以唔清楚XDXD
記憶最深既係佢既野飲~
咖啡~
同埋薯條!!
係蕃薯條黎~~
本身已經甜甜地~
幾好食
白咖哩飯都唔錯既其實~
個雞幾juicy
難怪咁多人排~

PS由於個包唔係我食我又唔食牛所以唔清楚XDXD
2022-06-08
  • 薯條
最近終於同朋友去咗試想試好耐嘅牧羊少年🤭,每次去到都超級多人,今次都一樣,可能加上係星期五夜晚,都要等成半個鐘🫠,不過去到餐廳裝修幾靚,店舖服務態度都唔差,只要食到美食,一切都值得㗎🔥!-🍴鮮忌廉野菌煙三文魚長通粉🍝($108) - 依個第一道嚟嘅菜,唔好以為表面好乾咁,其實啲忌廉係下面🙈,煙三文魚同菌類份量都幾多,味道幾好食😋,唔會因為忌廉覺得膩。長通粉中間充滿忌廉醬汁,好好食!-🍴千島香芒牛油果雞肉薄餅🍕($138) - 入去餐廳,見到幾乎每一台都有pizza,當然唔執輸🤤,都叫一塊嚟試吓!上台嘅時候,熱辣辣,芝士🧀拉到好長嘅絲添!中間有牛油果🥑同芒果🥭,兩個味道match埋又幾夾,不過雞肉嘅存在感有啲低🤣,食咗都唔係好覺。-🍴是拉差醬法國雞翼🐓($68) - 兩個人去食飯,忍唔住叫多個小食,見到個名幾特別,就依個啦🤣!雞翼有5隻,都幾大隻吓!係即叫即炸,上枱食嘅時候要小心啲🙈,也米就算等咗一段時間先食,一咬開,爆汁,仲好熱🥵。個醬汁有少少似沙律醬混合千島醬,幾好食😋!
2022-09-16
$172.5 (晚餐)
  • 千島香芒牛油果雞肉薄餅
食過一次牧羊之後,呢度就成為左我嘅常餐地點-好鐘意坐係度一路做野一路嘆tea☕️🍰是日蛋糕$68🧇英式窩夫配雪糕$88是日蛋糕一般有好幾款,今次揀左「玫瑰荔枝芝士蛋糕🌹」,味道一般,口感唔多似芝士蛋糕🤷🏻‍♀️窩夫幾香,但質感稔稔地唔夠挺身😥雪糕有兩款可以揀-朱古力味入面會有朱古力碎,又幾高質喎🫢*下午茶餐包一杯飲品,選項好多,果茶都唔洗加錢~

🍰是日蛋糕$68
🧇英式窩夫配雪糕$88

*下午茶餐包一杯飲品,選項好多,果茶都唔洗加錢~
2022-09-07 302 浏览
去開旺角買波鞋,順便係商場搵間餐廳食晚飯,見到平時要排隊的牧羊少年今天不用排,所以便入去試試。入面坐位算多,空間感不錯! 兩個人點了個小食拼盤,都係炸物,兩款香腸、春卷、魚丸、炸雞塊,大大份,開心 share,但略為咸了點另有牛油果pizza,牛油果份量算ok,味道不錯。均衡飲食又點少得蔬菜,西蘭花上放了木魚,都幾得意,賣相不同一般炒埋一碟就算,排放整齊。整體食物一般,但環境舒適,server 有禮貌,加左分😀

另有牛油果pizza,牛油果份量算ok,味道不錯
。整體食物一般,但環境舒適,server 有禮貌,加左分😀
2022-08-26
2022-09-04 311 浏览
今日去到旺角 (雅蘭中心) 第一次食牧羊少年😍呢間餐廳喺短時間之內已經有不同嘅分店,今次係慕名而來的。晚飯時間很熱鬧,差不多全部滿座,聊天也比較寧靜,燈光也是偏昏暗 ... 吃飽會有一種想睡的感覺耶🍝龍蝦汁鳳尾蝦意大利粉+淡淡的龍蝦汁,加埋已剝殼嘅鳳尾蝦,鮮味好出,好開胃及惹味,意大利粉亦都條條分明,勁掛汁賣相吸引的香草青醬雞肉蘆筍意大利粉,味道也相當不錯呢! 每條意粉都被青醬包裹,鹹香並重,雞肉軟腍,不會乾柴環境幾舒服,坐下傾下計談心都係不錯選擇呀

環境幾舒服,坐下傾下計談心都係不錯選擇呀

• 龍蝦汁鳳尾蝦意大利粉
2022-09-03 266 浏览
牧羊少年旺角店第一次試,之前食過葵芳店,味道吾差。2個人又吾係太肚餓入去牧羊少年食個brunch,吾想太飽。所以偏向小食Pizza 有特式夠薄夠脆又足料,牛油果蕃茄仔配搭一絕。炸雞翼有驚喜。吾會吾熟出血,剛剛好。熱咖啡帶果酸味道和奶配合岩岩好, 入口温度岩岩好。凍咖啡讚!平時行過都要排隊, 今日吾使就大膽入去試下。可能太早人客吾多,服務員有禮有交帶食物上枱時間。座位安排妥當,食物上枱時間可以接受。買單夠快!
牧羊少年旺角店第一次試,之前食過葵芳店,味道吾差。

炸雞翼有驚喜。吾會吾熟出血,剛剛好。

買單夠快!
凍咖啡
Pizza
雞翼
2022-08-29 266 浏览
一句講晒:中上CAFE,間中食下都唔錯話說個日係旺角行到咁上下諗住去朗豪坊Food Court搵啲嘢食點知睇極都唔係好啱食於是近近地去左雅蘭中心見到呢間睇落都唔錯WO之前係文化博物館食過一次呢個grilled chicken burger with sweet potato fries幾好味個包味道有layers 蕃薯條都足份量又香脆另外想食多啲protein 唯有叫個all day breakfast(雖然都幾肥)Greek yogurt with granola比較甜啲 其他都不過不失
一句講晒:中上CAFE,間中食下都唔錯

話說個日係旺角行到咁上下

脆雞漢堡配蕃薯條
All  Day  Breakfast
柚子紅茶
2022-08-13 488 浏览
收工同同事去食飯,本來諗住食打邊爐,但因為同行朋友入邊有人病咗,結果決定去食啲冇咁熱氣嘅嘢,臨急抱佛腳就呢一間啦!貪佢食物水準有返咁上下😝😝😝平日夜晚,收工去到只不過係6:30 ,結果都要拎飛等咗10分鐘先有位入去。我哋總共四個人,座位尚算闊落😇😇😇🌸雞胸牛油果芒果沙律分量多到嚇死人😆四個人食最尾都有淨,啲芒果超級甜而且好多汁,牛油果分量十足👍🏻👍🏻👍🏻🌸 是拉查雞翼基本上每一次都會嗌,雞翼外脆內軟,醬汁非常正,冇得頂☺️☺️☺️🌸黃金沙炒大蝦我最鍾意嘅小食之一。鹹蛋黃炒起嚟非常香🤩大蝦峪口爽脆😍🌸海鮮青口意粉味道正常,分量都正常,相比起其他嘢食比較一般🤭食後感:1️⃣餐廳限時用餐1小時45分鐘,初初以為平日夜晚去食,應該唔會好多人😅😅😅點知呢間餐廳真係超級旺場,侍應準時要我哋交枱🫠我哋望一望門口,先發現原來出邊有好多人等緊位🥲2️⃣牧羊少年系列嘅餐廳食物水準都算有保證,價錢亦唔算貴,係我嘅comfort food😇

🌸雞胸牛油果芒果沙律

🌸 是拉查雞翼
是拉查雞翼

🌸黃金沙炒大蝦
我最鍾意嘅小食之一。鹹蛋黃炒起嚟非常香🤩大蝦峪口爽脆😍
金沙炒大蝦

🌸海鮮青口意粉
味道正常,分量都正常,相比起其他嘢食比較一般🤭

食後感:

2022-08-12
是拉查雞翼
金沙炒大蝦
2022-08-13 320 浏览
咁啱經過旺角想搵嘢食,行過雅蘭行咗入去,上到2樓就見到呢間牧羊少年,見唔使排隊就入去試吓,嗌咗兩樣嘢,第一個係墨魚丸,差唔多$10一粒冇乜驚喜,第二個係法國蘋果批加雪糕,呢個非常好食,外皮黃金焦脆,加埋個雪糕味道啱啱好,讚👍🏻👍🏻👍🏻
墨魚丸
蘋果批加雪糕
蘋果批加雪糕
2022-08-08 691 浏览
牧羊少年開左新分店係旺角雅蘭,終於有機會黎試下🤩分店面積都算大,而且裝修好有文青風味🤗食物質素一向有保證,亦有唔同既特色飲品可以揀☺唔同分店既menu都有啲唔同,好有新鮮感💯/🥗素食早午餐($118)意大利黑松露炒滑蛋、Granola配希臘乳酪、 法國合桃杏脯包、 法邊豆、雜菌、蕃茄、牛油果、蕃薯條呢碟Brunch望落好似唔係好多,但食落勁有飽足感🤣朝早食左野唔係太肚餓,所以都食唔晒成碟🙃每樣野雖然份量唔多,但都做得好精緻🥰炒滑蛋好重黑松露味,好香😍平時我唔太中意希臘乳酪既味道,但呢隻加埋啲脆脆好易入口😋杏脯包中間有Nuts同杏脯,好有咬口😝蕃薯條亦唔會好油,比起薯條感覺健康啲👍牛油果既生熟程度岩岩好,唔會太軟或太硬❣值得推介💯🍵抹茶牛奶咖啡(跟餐+$28)咖啡有好多cream係面,賣相好靚😍飲落去抹茶味比想像中出,相反就唔係好飲到咖啡味😋個人覺得好飲,下次可以再試下其他特飲🤩/😋食物質素:8/10🍽️用餐環境:8/10💰性價比:7.5/10👣回頭率:8/10
牧羊少年開左新分店係旺角雅蘭,終於有機會黎試下🤩
分店面積都算大,而且裝修好有文青風味🤗
食物質素一向有保證,亦有唔同既特色飲品可以揀☺
唔同分店既menu都有啲唔同,好有新鮮感💯

🥗素食早午餐($118)

呢碟Brunch望落好似唔係好多,但食落勁有飽足感🤣
朝早食左野唔係太肚餓,所以都食唔晒成碟🙃
每樣野雖然份量唔多,但都做得好精緻🥰
炒滑蛋好重黑松露味,好香😍
平時我唔太中意希臘乳酪既味道,但呢隻加埋啲脆脆好易入口😋
杏脯包中間有Nuts同杏脯,好有咬口😝
蕃薯條亦唔會好油,比起薯條感覺健康啲👍
牛油果既生熟程度岩岩好,唔會太軟或太硬❣
值得推介💯
素食早午餐

🍵抹茶牛奶咖啡(跟餐+$28)
咖啡有好多cream係面,賣相好靚😍
飲落去抹茶味比想像中出,相反就唔係好飲到咖啡味😋
個人覺得好飲,下次可以再試下其他特飲🤩
抹茶牛奶咖啡

😋食物質素:8/10
🍽️用餐環境:8/10
💰性價比:7.5/10
👣回頭率:8/10
2022-07-14
  • 素食早午餐
2022-08-01 325 浏览
成日聽人講話呢間餐廳幾好食,試過幾次都太多人所以食唔到。今日唔使等位就一於試吓。旺角分店好大好寬敞,梳化位好闊落。價錢方面屬正常cafe價格,食物款式唔多,反而飲品選擇較多。.黑椒蘑菇鴨胸意粉 - 餐牌寫住微辣, 食落胡椒味較重,會越食越辣,但可接受。可能我自己唔係太食三色椒,我覺得椒味有啲搶。.羊架 - 呢個煮法幾特別,香草味好重,上面嘅脆脆好香口,但係羊肉唔太羶,反而肥膏較多。配菜都做得唔錯,椰菜仔好甜,薯仔亦好香口。

2022-07-31