2022-07-31 245 浏览
Holiday 🤪 加上咁熱嘅天氣 🫠當然要去啲商場涼冷氣啦同屋企人去尖沙咀 行足成日🤣做左成年嘅運動量😎夜晚緊喺要食返餐好啦但小妹最近物體突然出咗狀況要食得清淡啲 所以要自行忍口屋企人就放開咁食 🥲 呢啲就喺愛啦1️⃣日式大板燒風味煙三文魚薄餅$138推推推❗️好喺令人回味無窮🤤(我偷食咗少少 🤏 )好驚喜嘅味道💕2️⃣鹽麴燒比目魚 配 炒露筍孢子甘藍🥬及新薯🥔 $158呢款就喺我「自私」食嫁啦換句講法就喺我只可以食呢樣☹️份量都多 都開心share 咗啲薯仔燒出嚟嘅比目魚好滑 勁好食😍3️⃣明太子鳳尾蝦🦐意大利粉🍝$118據了解喺唔錯喔 但感覺份量適中4️⃣魚湯輕炒西蘭花$685️⃣🇯🇵京都春日🧇 $108又到打卡精選啦😍睇得又食得一上枱就即刻食 窩夫仲喺微熱 脆脆超好食 😋再配埋雪糕 士多啤梨🍓同忌廉環境好有氣氛🥰 又舒服食物質素方便好似比我喺其他分店高啲下次又去吓另一間牧羊試吓先😝每間嘅環境同感覺都不同 絕對可以試晒呢😎
Holiday 🤪 加上咁熱嘅天氣 🫠

食物質素方便好似比我喺其他分店高啲
下次又去吓另一間牧羊試吓先😝
每間嘅環境同感覺都不同
絕對可以試晒呢😎

間舖頭見係新開張嘅同埋裝修都幾靚諗住帶我去試吓啦。點知響旺角呢個地段真係非常之咁多人,等位等咗超級耐。然後餐廳環境係好嘈雜嘅基本上講嘢係好難聽得到對方講乜嘢啊。唔適合傾偈的地方。原本一心諗住係可能好似文清Cafe咁樣但係結果變成茶記。嗌咗兩個意粉咁你係味道都幾好食嘅。麵醬有驚喜,只係啲餸嘅份量太少可能一碟只係得兩三隻蝦,但係要賣過百蚊。同埋飲品嘅價錢偏貴。一杯飲品講緊係要$60一杯。唔抵飲,建議大家唔好嗌飲品。如果係兩個人食嘅話呢基本上嗌一個粉同埋嗌多一個小食已經足夠。

2022-07-24 194 浏览
星期六中午二人能即時入座,可是環境很擠迫,非常嘈雜。完全沒有期待中的輕鬆悠閒舒適感。我們點了四樣東西,分別是素食全日早餐、芝士牛油果芒果雞肉薄餅、韓式炸雞翼和朱古力咖啡。素食全日早餐有大蕃茄(非常多汁)、法邊豆炒蘑菇(份量很多)、半邊牛油果、黑松露炒蛋(很滑)和乳酪。整體味道不錯。韓式雞翼相片中只有三隻,上菜時卻有五隻,每隻都很大,雞翼皮炸得香脆,韓式醬汁也很配合和惹味。最後是芝士牛油果芒果雞肉薄餅,一大個共有六大片,是薄批的類型,想不到芒果和牛油果餡料非常夾,真好味!快快吃完就走了,如果想好好享受Cafe的環境,可能還是要去坑口單車館分店吧。
2022-07-23
  • 芝士牛油果芒果雞肉薄餅
2022-07-23 622 浏览
好耐之前曾經去過位於太子既牧羊少年咖啡館,店中充滿大大小小既書本,小物件,一入店中仿如置身於異國風程;依家經過旺角呢間牧羊少年咖啡館,眼望店舖內裝修舒服,一於入內試吓呢間店既食物先,因為店舖剛剛開門,所以不用等位就可以入坐,職員稱用餐時間90分鐘,我就坐卡位位置,窗口面對朗豪坊,兩人坐卡位闊落舒適,用QR code落單,我和友人各點了一個英式早午餐和一個素食早午餐,再跟餐加錢點了是拉差醬法國雞翼及魚湯輕炒西蘭花,叫兩杯野飲,人蔘烏龍茶及菊花茶。兩個All day breakfast 都會跟一個餐前小湯,小湯係南瓜湯,十分清甜好飲,而兩個All day breakfast 都十分出色,炒蛋嫩口,杏脯包即烘又熱又脆口,希臘乳酪上有少少穀物片加少少蜂蜜,亦十分好味,而另加既是拉差醬法國雞翼,熱辣香脆,是拉差醬十分惹味,西蘭花口感比較淋身,有魚湯味道,都十分好食。總括來說,今餐十分滿意,下次一定會再幫襯試食其他食物。

總括來說,今餐十分滿意,下次一定會再幫襯試食其他食物。
餐前南瓜小湯
素食早午餐
是拉差醬雞翼
2022-07-22
早餐
餐前南瓜小湯
素食早午餐
英式早午餐
旺角這間分店我早前已經來過一次晚餐食物令我回味,最重要地方舒服😌每個位置相距有一定距離裝修簡單優雅💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️今天帶媽咪同朋友來吃個早brunch這次叫了芒果藜麥紅菜頭沙律全素all day breakfast 和雞肉意粉還有炸雞翼配秘製醬汁沙律份量很足,而且藜麥加紅菜頭味道很驚喜很搭💓最近因為要瘦身,這一碟沙律非常適合~另外all day breakfast 每樣配料味道都剛好濃而不鹹~黑松露炒蛋非常香滑,yogurt 加上堅果口感豐富~還有番薯條脆又不油👍🏻正雞翼超脆口,醬汁有點辣🫢服務水準也不錯~整體都令我值得再來💓
旺角這間分店我早前已經來過一次晚餐
食物令我回味,最重要地方舒服😌
每個位置相距有一定距離
裝修簡單優雅💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️

今天帶媽咪同朋友來吃個早brunch
這次叫了芒果藜麥紅菜頭沙律
全素all day breakfast 和雞肉意粉
還有炸雞翼配秘製醬汁

另外all day breakfast 每樣配料味道都剛好

雞翼超脆口,醬汁有點辣🫢

服務水準也不錯~整體都令我值得再來💓

2022-07-21
  • 英式早午餐
2022-07-22 100 浏览
🍤喇沙鳳尾蝦意大利粉 $118🍗法式油封鴨腿配香橙汁$148🍱小食拼盤 $138☕️牛奶可可朱古力 $48☕️泡沫玫瑰紅絲絨熱牛奶 $44≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※相信大家對呢間cafe應該吾陌生😎我地今次去嘅呢間係位於旺角雅蘭中心裏面嘅分店 店入嘅設計都比較高級 可能因為我地去食晚市所以燈光方面就會比較暗小小 望落比較有情調🫢食物方面✨🍤喇沙鳳尾蝦意大利粉份量兩個人share覺得岩岩好 有淡淡嘅喇沙味但又吾會太辣 但如果對於中意或者食開正宗喇沙嘅人黎講可能就會覺得一般啦 因為佢同一般嘅喇沙味道都係有啲分別 意粉入面有4隻蝦 都算大隻亦都好彈牙 個人覺得值得一試👍🏻🍗法式油封鴨腿配香橙汁份量都算大仲配有細薯仔做伴碟 鴨腿咬落都算香口不過肉就韌左小小而且無咩食到香橙汁嘅味道 所以個人感覺一般🤥 不過如果中意食鴨腿嘅話都可以試下🍱小食拼盤入面有春卷.雞翼.兩款腸.墨魚丸同薯條 出到黎比想像中大碟份量算多 建議可以3-4個人share食 🍽入面嘅炸野夠脆 小食種類算多 仲配埋兩個醬俾客人點 個人覺得兩款都吾錯 而小食盤入面嘅薯條係用甜蕃薯整成 個人黎講就比較中
🍤喇沙鳳尾蝦意大利粉 $118

🍤喇沙鳳尾蝦意大利粉

🍗法式油封鴨腿配香橙汁
份量都算大仲配有細薯仔做伴碟 鴨腿咬落都算香口

🍱小食拼盤
入面嘅炸野夠脆 小食種類算多 仲配埋兩個醬俾客人點 個人覺得兩款都吾錯 而小食盤入面嘅薯條係用甜蕃薯整成 個人黎講就比較中意亦都算係抵食之選😋

飲品方面
☕️牛奶可可朱古力
朱古力奶味都算香濃 上面灑左可可粉令杯野唔會話太甜 但相對黎講呢個就算係正正常常比較普通🫢

☕️泡沫玫瑰紅絲絨熱牛奶
個人覺得味道吾錯 有淡淡嘅玫瑰味加上牛奶又吾會太濃 但飲到後面就有陣豆嘅味道 個人就吾係咁中意🤥
不過整體嚟講都幾特別值得一試👍🏻

整體來講食物質素都算吾錯👍🏻但因為我地係去食晚市 所以野都係要散叫 所以價錢方面就會貴啲 如果大家想試下呢間cafe但又想抵食啲嘅話 我地會建議去食佢地嘅午市 lunch set入面都有好多選擇而且包一杯野飲同餐湯相對黎講會抵食啲🍽

這是一間座位舒適,食物美味的cafe。有多種食物選擇,由前菜要沙律至甜品都是美味的食物。先點了沙律,有小清新的感覺。而主菜意粉味道不會太濃,但份量則有點少。而甜品窩夫,是美常好吃,份量足夠,個人覺得甜品比主菜更好。
個人覺得甜品比主菜更好。
2022-06-17
2022-07-16 132 浏览
收貴嘅價錢,但係坐得一啲都唔舒服。嘢食加飲品人均成$140,但係坐得非常之迫,同隔離枱基本上好似同一枱咁樣。疫情期間都冇將枱凳整得疏落一啲,如果有人中招一定好大鑊。
2022-07-16 157 浏览
牧羊少年開業時以旅遊/慢活為主題,以前去太子/沙田店真係會感受到旅人既氛圍。漸漸到尖咀店,呢間旺角店,雖然都仲見到d postcard既裝飾,但係就催向似普通台式cafe。可能佢哋聽到食客聲音,我見食評有人話限時1小時,我今日星期六11點去,就變咗限時1小時45分鐘,都好充足時間我食完主菜先再點野飲。除咗主menu,sat有個holiday menu,我叫咗入面嘅蒜香墨魚汁小八爪魚三文魚籽意大利粉。味道一般,較淡,意粉偏硬,不太推薦。佢加咗3款特色咖啡,由台灣第一屆咖啡大賽冠軍林東源先生所創作,兩款凍,一款熱。我叫咗熱薑燒黑糖咖啡,有d驚喜,相對出面飲到既薑啡有時d味道會好怪,呢道既薑/奶/咖啡味都夾得好好,可以一試。

蒜香墨魚汁小八爪魚三文魚籽意大利粉
薑燒黑糖咖啡
2022-07-13 158 浏览
這個品牌知道了好幾年,是香港本土第一家能把咖啡、旅遊、漂書集結成一個文化交流的地方,經過十年的發展,這個浪漫的概念依然屹立不倒,並不斷發展及擴充分店,成功成為餐廳的品牌,非常厲害。雖然知道好幾年,但一直未有光顧,直至最近與朋友於旺角逛街,看到位於雅蘭中心這家分店,被它舒適寛敞的裝潢吸引了,在鬧市中行累了可以歇一歇。由於吃過晚餐,只想找個地方休息,所以只點了飲品及Party Food Share。餐牌設計用心,除了食物之外,還附上品牌歷史的發展,讓食客了解餐廳的理念。不過相信大部份食客也未必會細心欣賞,只想快點看到有什麼食物選擇,這也是我當時看餐牌的心情,印象中介紹品牌的頁數佔餐牌頗多頁數。*日式大阪燒風味煙三文魚薄餅 $138Fusion 口味的PIZZA,想不到大阪燒變成薄餅也同樣好味,加上三文魚的點綴也令整體生色不少,薄餅邊也焗得脆卜卜,值得一試。*酸忌廉蕃薯條 $68這不是很脆炸那種蕃薯條,感覺是比較健康,炸得比較淺。配上酸忌廉醬,少一分膩,份量也充足。值得一讚的是飲品選擇多,且有牧羊少年的創意特色,味道附合預期,加上幾片乾生果片,賣相也適合打卡。服務方面就一般,不知道是否餐廳過

日式大阪燒風味煙三文魚薄餅 $138
日式大阪燒風味煙三文魚薄餅

*酸忌廉蕃薯條 $68
酸忌廉蕃薯條

服務方面就一般,不知道是否餐廳過於繁忙,侍應們都累得面無表情,有時都無暇顧及食客的需要。可能該分店選址較為商業化,暫時也未感受到咖啡館的文化漂書旅遊氛圍。

最後,寫到這裡,才知道原來食客可以書交換餐飲現金券;若食客看到店裡有感興趣的書,可以$10帶走,這就是他們漂書的Mechanism 。
2022-06-26
$131 (宵夜)
日式大阪燒風味煙三文魚薄餅
酸忌廉蕃薯條
2022-07-12 105 浏览
今日同大家分享一間咖啡館:牧羊少年咖啡館!同朋友去朗豪坊行街,到夜晚想搵間餐廳坐底傾下計,見到隔離雅蘭中心嘅牧羊少年好似唔錯,環境優雅😍牧羊少年係用qr code點單,個人覺得好方便!咁我地今次點左俄式牛仔柳義大利粉、蘋果蜜桃鮮打紅茶、泰式青檸凍蜆🤩❀ 俄式牛仔柳義大利粉牛仔柳煎過好香啊!仲有好多菇 超鍾意😍,意粉少少硬~❀ 蘋果蜜桃鮮打紅茶蘋果同蜜桃嘅搭配好清香啊,夏天黎返杯真係好爽😆❀ 泰式青檸凍蜆🤩呢個世界級正,肥美嘅凍蜆配上青檸汁超級開胃,有d似潮州生醃嘅feel!食到停唔到口!絕對推薦大家試一試!🤩
今日同大家分享一間咖啡館:牧羊少年咖啡館!

❀ 俄式牛仔柳義大利粉
牛仔柳煎過好香啊!仲有好多菇 超鍾意😍,意粉少少硬~

❀ 蘋果蜜桃鮮打紅茶
蘋果同蜜桃嘅搭配好清香啊,夏天黎返杯真係好爽😆
泰式青檸凍蜆

❀ 泰式青檸凍蜆🤩
泰式青檸凍蜆
2022-07-09 467 浏览
Tea Time係旺角搵間坐得舒服又方便嘅餐廳,唔易。竟然係雅蘭中心俾我搵到間❤️牧羊少年扶手電梯一上就係餐廳,望落相當大。想坐得輕鬆一定要揀卡座,有位先好入(良心建議🤣)坐低都係QR code落單,tea time係可以揀埋lunch set,所以款式好多,雖然話限時1小時45分鐘,但原來有位都唔會趕人。叫咗2個main 1個tea,水準都係keep到嘅。all day breakfast好推薦,蛋炒得好creamy,菇煎得勁香,yoga搭配得好好,一個set食落非常滿足。意粉就正常水平,牛仔柳係有牛味,好過出面好多。總體而言,服務到位,性價比唔錯嘅一間餐廳,想靜靜地傾下計,可以推薦。

叫咗2個main 1個tea,水準都係keep到嘅。

是日餐湯&蕎麥冰茶

英式早午餐

意粉就正常水平,牛仔柳係有牛味,好過出面好多。

俄式牛仔柳意大利粉

一口小食拼盤

是日蛋糕

$182.5 (下午茶)
2022-07-07 139 浏览
今日都興高采烈地去幫襯牧羊少年,皆因女朋友想食,之後去到門口,想坐窗口都可以做到窗口,心情都不錯,女友食了個墨魚麵都不錯,我就叫了個長通粉,味道也不錯,之後叫了個雞翼,女朋友話雞翼新鮮炸,脆卜卜。😂之後叫左杯嘢飲,叫清涼之吻,味道不是一般人接受到,我女朋友叫左個抹茶朱古力可可,就有d飽,之後因為食唔曬個地瓜條.想打包拎走,秉持食得唔好曬既習慣.見到個戴眼鏡短頭髮的帶位係我隔離打單,我就叫佢幫我拎個外賣盒,佢望左我一眼,之後就走左去,我個下真係嬲左。幸好有個女仔waitress幫我拎個外賣盒,都好好禮貌,唯一一點就係個戴眼鏡短頭髮既肥仔激嬲我!
2022-07-06 153 浏览
前幾天到旺角閒逛忽然下起大雨沒有帶傘的我們只好躲到商場避雨剛好看到牧羊少年咖啡館被那厚厚的窩夫吸引住就乖乖拿籌得入坐大爺不喜歡甜品所以點了香草青醬雞肉蘆筍意大利粉蘆筍很鮮嫩意粉煮得剛剛好每一條意粉都包裹住青醬入口有一股很清新的感覺窩夫需時15分鐘所以等意大利粉差不多吃完甜品就到了小孩子看到最開心有窩夫有巧克力醬又有雪糕球一次滿足3個要求妹妹看到都口水流因為有她最愛的Banana值得一讚這款甜品甜度不高雖然是2人份但吃光也不會有太大的罪惡感這家咖啡館老實說選擇真的不多價格也不算很便宜不過食物質素是很高的而且份量也不算少餐廳環境漂亮又舒服店員又手腳快禮貌好在旺角區真的很難得
前幾天到旺角閒逛

餐廳環境漂亮又舒服
店員又手腳快禮貌好
在旺角區真的很難得

2022-07-04 172 浏览
今日嚟到旺角雅蘭中心吃午餐 ,經過牧羊少年,就嚟試一下,等咗五分鐘才入席,因為這間餐廳開十一點。我點咗個藜麥雞飯 ,奉送是日餐湯及飲品 。性價比一般,環境舒適,我比80分。
我點咗個藜麥雞飯 ,奉送是日餐湯及飲品 。
性價比一般,環境舒適,我比80分。