2019-07-06 69 浏览
成日見社交平台有人寫依間餐廳特登黎試下Menu好簡單食物選擇唔算多但係價錢呢,我個人覺得高左少少 旋風半熟蛋幾得意 中間都幾厚 好滑蛋味就唔係好算話濃至於鰻魚飯最好食係配茶漬湯一齊食變左湯飯加少少蔥花好岩夏天d人成日話冇胃口濕濕地就開胃d/令人不知不覺食多d?😆好似係我幾鍾意佢地舊wasabi, 唔辣,反而令到食物感覺清新d ✨✨係openrice用優惠價$80 買$100代用/現金卷,咁就即係打返個8折👍🏼另外,仲有甜品送🤤🤤🤤🤤 今次係一舊雪糕同雪糕糯米糍包住既雪糕一樣味架😁😁
成日見社交平台有人寫依間餐廳
特登黎試下

Menu好簡單
食物選擇唔算多
但係價錢呢,我個人覺得高左少少

旋風半熟蛋幾得意

濕濕地就開胃d/令人不知不覺食多d?😆好似係

今次係一舊雪糕
同雪糕糯米糍包住既雪糕一樣味架😁😁
2019-07-05 70 浏览
將軍澳近年發展迅速,尤其食肆種類繁多,加上大型商場林立,空調足夠,設施齊備,在這裡用饍份外舒適。今次光顧嘅食店玉子造屋位於將軍澳中心,店舖名字很特别,顧名思義食物以雞蛋作主打,地方清潔,座位寬敞舒適。滑蛋唐揚雞飯蛋花非常香滑,唐揚雞亦夠軟熟,拌勻香飯,味道可口。鰻魚玉子燒很香口,賣相吸引,厚厚玉子包著滑滑鳗魚,啖啖充滿蛋香口感豐富。炒野菜很清淡,有蘆筍,椰菜,玉米芯,本菇等,夠晒健康,朱古力和抹茶梳乎里香滑而不太甜,凍奶茶夠香滑,不太甜,一頓既清新又豐富嘅玉子午餐。

2019-06-29 66 浏览
呢間店多左好多人食,就算平日都要等位,見證住佢轉menu加價,有優惠劵價錢都可以接受。叫左南瓜汁炸蝦飯,$75有 4隻蝦算唔錯,個南瓜汁好好味。仲有叫左個生姜豚肉飯,味道唔錯。叫左個梳乎厘,$48不過不失,記得openrice 買劵,平日使用仲會送雞蛋布丁。題外話,落左單D飯勁快送黎,快到似食快餐店。
2019-06-29 138 浏览
主打日本空運無菌蛋,提供3款雞蛋食法,包括半熟旋風蛋、滑溜的醬油流心蛋及和風太陽蛋。本身淨係諗住上openrice望望食評睇下有咩推介,但點知發現有個8折優惠卷買⭐️:以$80買$100現金卷,星期一至五用加送雞蛋布丁一客。🌟like Fb免費換多客雞蛋布丁🐽果陣我地每人一碟飯再幾個人share甜品,平均每人用咗一張coupon+免費食咗兩客雞蛋布丁,但扣返coupon平咗果廿蚊實質每人淨係比大約一百蚊鬆啲🐽👓味噌南瓜汁炸蝦飯 $75同樣四隻炸蝦,但配上左南瓜汁。💧味噌南瓜汁:唔太食得出味噌﹐南瓜味淡淡地唔算好重帶點甜味,整體似溝淡咗味嘅南瓜蓉。評分:6.5/10👓咖喱天婦羅蝦飯 $75必試招牌半熟玉子旋風蛋,一件足足3隻雞蛋份量,呈半熟的扭紋狀覆蓋在飯上,蛋汁均勻包住飯粒,蛋味濃烈入口香滑。有4隻炸蝦,炸到金黃色香脆唔厚粉,無雪藏味新鮮炸。不過份量都真係幾大份下!💧咖喱汁:甜咖喱味道,可能因為以日本做法加入了蘋果,所以好香甜。評分:7.5/10👓蕃茄咖哩豬軟骨飯 $85豬軟骨好淋!肉質好淋,骨肉分離,蕃茄汁入哂味。💧蕃茄咖喱:帶有蕃茄蓉酸酸地,番茄醬同咖喱嘅混合版。評分:7/10👓+$
🌟like Fb免費換多客雞蛋布丁
味噌南瓜汁炸蝦飯
👓味噌南瓜汁炸蝦飯 $75
同樣四隻炸蝦,但配上左南瓜汁。
評分:6.5/10
咖喱天婦羅蝦飯
👓咖喱天婦羅蝦飯 $75
有4隻炸蝦,炸到金黃色香脆唔厚粉,無雪藏味新鮮炸。
不過份量都真係幾大份下!
蕃茄咖哩豬軟骨飯
👓蕃茄咖哩豬軟骨飯 $85
豬軟骨好淋!肉質好淋,骨肉分離,蕃茄汁入哂味。
💧蕃茄咖喱:帶有蕃茄蓉酸酸地,番茄醬同咖喱嘅混合版。

👓+$25 味噌湯、野菜沙律
沙律加咗黑醋,酸酸甜甜開胃唔菜。
其實兩樣都唔算好食到值得加錢食,不過勝在連埋杯野飲。
雙拼系列:
菠菜奶油三文魚拼洋蔥蘑菇汁雞肉飯

👓菠菜奶油三文魚拼洋蔥蘑菇汁雞肉飯 $92
挪威三文魚兩大舊,質感嫩滑唔會又老又鞋;雞肉同樣又多又大嚿。
💧菠菜奶油:唔算真係好重忌廉汁好creamy,食落有啖啖菠菜蓉,但配三文魚都已經夠味
💧洋葱蘑菇汁:普通正常洋蔥蘑菇汁,有條狀蘑菇洋蔥,勝在同雞肉夾味。
加多7蚊就多個汁多個餸,豐富好多無甘單調,雙拼勝🚩
咖喱唐揚炸雞拼蕃茄咖哩豬軟骨飯
👓咖喱唐揚炸雞拼蕃茄咖哩豬軟骨飯 $92
唐揚炸雞個皮係有少少硬果隻脆,唔係鬆脆,但都香口好食。
雙拼比單叫豬軟骨飯好食😛雖然比較多肉有點漏,但啱晒食肉獸。
👓雞蛋布丁 $15/隻
真蛋殼,裏面的雞蛋布丁很重蛋味奶味同雲呢拿味,少漏。
好食但一隻成15蚊真係有啲貴,所以大家記住like Fb免費攞一隻🌟或者買完coupon都會送一隻🌟
綠茶忌廉紅豆醬班
👓綠茶忌廉紅豆醬班戟 $48
即叫即整所以要等30分鐘👀
雖然不能夠跟日本過江龍的相比,但以它的價錢來說真的很不錯,當然份量你亦不要期望很大份,可當作一個為晩餐劃上完美句號的小點綴👍🏻雖然唔太厚身沒有震騰騰的效果,但好重蛋香味、蛋糕亦很鬆軟。幼滑的綠茶忌廉像雪糕般,配上甜甜的紅豆是絕配喔~
咖啡熔岩醬班戟
👓咖啡熔岩醬班戟 $68
咖啡醬偏一點苦澀變相似濃濃的咖啡味,唔係淨得個甜字。有塊oreo同雲呢拿雪糕作伴碟。雖然味道唔錯但份量偏少,食完好似一陣風咁,唔值依個價錢,反而$48系列班戟抵食啲我會推介多啲❗️
菠菜奶油三文魚拼洋蔥蘑菇汁雞肉飯
咖喱唐揚炸雞拼蕃茄咖哩豬軟骨飯
綠茶忌廉紅豆醬班
2019-06-27 1577 浏览
父親節在將軍澳找餐廳午飯。原來想試的那家廚房壞了,要等2小時維修⋯ 唯有在商場尋尋覓覓。看見這家不用等位,立即入座。看餐牌有很多想吃,幸好我們人多,可點不同的食物來試⋯ 價格方面,絕不是快餐價錢,但服務/環境跟這價格比起來是有落差。我們入座時間是12時多,下單時已有多樣食物售罄簡直是限量供應一樣;廚房預估有落差。我爸點了牛舌丼,牛舌份量確實偏少⋯ 我媽點拉麵,想要的沒有,只能點豬軟骨⋯ 味道一般⋯ 給女兒點了她喜歡的卡邦尼⋯ 見帶龍蝦的才$98,於是試試。龍蝦充滿雪味,味道上不合格👎🏻空有賣相被照片吸引,我點的該是招牌特色飯 - 旋風蛋豬軟骨飯。豬軟骨軟硬度適中⋯ 旋風蛋外型取分,味道也不會差⋯ 整份的份量適中,我唯一推薦的。老公點的親子蟹柳沙律,在我們全部東西吃完、甜品也上桌時才做好。不明白這樣一個沙律前菜會變成最後才上⋯ 還已經跟侍應反映了好幾次。以$65的價格來說⋯ 貴!因為味道普通。看到這店有近年流行的疏夫里pancake, 點了士多啤梨來試試。餐廳竟然給我上了原味,反映後再入廚房加了幾粒🍓🍓🍓就再上桌。每人試吃一塊,又是普通沒想一吃再吃的衝動。總括而言,以這個價位來說是非常一
父親節在將軍澳找餐廳午飯。

我們入座時間是12時多,下單時已有多樣食物售罄
簡直是限量供應一樣;廚房預估有落差。
牛舌丼

我爸點了牛舌丼,牛舌份量確實偏少⋯

我媽點拉麵,想要的沒有,只能點豬軟骨⋯ 味道一般⋯

給女兒點了她喜歡的卡邦尼⋯ 見帶龍蝦的才$98,於是試試。
龍蝦充滿雪味,味道上不合格👎🏻空有賣相
旋風蛋豬軟骨 飯

以$65的價格來說⋯ 貴!因為味道普通。

總括而言,以這個價位來說是非常一般的餐廳⋯ 我不會有很想再去的意思。如果價格向下調些,會更吸引~
午餐
2019-06-26 88 浏览
講得玉子,就梗係要試吓佢啲蛋啦🍳不過佢另外出名嘅係pancake🥞!1️⃣原味班戟🥞(楓樹糖漿+鮮忌廉) $45 班戟嘅蛋味好淡而且比較乾身,不過食落去勉強可以叫做入口即溶嘅,仲有佢上左枱冇幾耐就塔左啦🤯!。點左楓樹糖漿+鮮忌廉後,班戟嘅味道就被糖漿同忌廉嘅味道覆蓋左。🙆🏻‍♀️美味指數:5.01/102️⃣玉子咖喱吉列豬扒飯🍛 $88味道尚算中規中矩。佢哋滑蛋好似一層薄薄的皮咁,雖然加咗牛油,但係都唔係特別滑身。咖喱似係開粉的味,香氣唔濃而且唔辣😅。厚切豬扒唔夠熱,不過都算係做到外脆嘅,內軟就未算得上啦,因為肉嘅質感比較實身。唯一比較優勝嘅地方係賣相,打卡一流📸🙆🏻‍♀️美味指數:5.02/10💡整體來講,性價比低,不過打卡一流😅🥵伏味指數:7.98/10
1️⃣原味班戟🥞(楓樹糖漿+鮮忌廉) $45
🙆🏻‍♀️美味指數:5.01/10
2️⃣玉子咖喱吉列豬扒飯🍛 $88
🙆🏻‍♀️美味指數:5.02/10
💡整體來講,性價比低,不過打卡一流😅
🥵伏味指數:7.98/10
2019-06-23 38 浏览
今次嚟到將軍澳但唔知有咩好食所以就去咗呢一間度食日本野 叫咗個奶油三文魚同埋蘑菇汁雞肉大概$88有現洋汁可以食都幾好唔錯忌廉汁都幾香同埋佢個蘑菇汁味道唔夠濃 如果唔鍾意食呢個汁仲可以揀咖喱汁同埋番茄汁等等都幾多選擇
2019-06-23 57 浏览
今晚得自己一個人,收工後就嚟到公司附近的將軍澳中心食飯,搵到呢間專食玉子料理的玉子造屋。呢到用膳環境算唔錯,坐位都好闊落。晚餐有8個丼選擇,基本上全部都有配撘到玉子,如果唔想食呢8個丼,都另一個餐牌,選擇兩款唔同配撘食物的丼。點左一客極上牛舌丼,份量唔多,好細碗,大食的男生就可能有機會唔夠食,每塊牛舌係薄切,咬感就一般,有個甜甜地的醬汁撘救,非常惹味。而主打的玉子真係唔錯,半流心,咬落半生熟,蛋汁混合埋飯更好食!整體不過不失。

2019-05-23
2019-06-23 68 浏览
餐廳內環境舒適味噌湯開胃的沙律菜特盛鰻魚丼三食上枱時,店員向我們介紹有三種食法,建議先分成3份:1.原味品嚐鰻魚的味道2.加入海苔及青蔥,磨細泥的山葵。3.加入鰹魚湯,做茶漬飯。• 3種口感,別有一番風味!火山燒牛肉丼燒牛肉丼 ,特別在牛肉是薄切和大片,肉質柔嫩。丼飯以蛋黃及菜作點綴,蓋着珍珠米飯 ,加入開胃的醬汁,先用筷子將牛肉丼及配菜於碗內拌勻,令味道更豐富👍餐後一杯熱柚子茶、熱蜂蜜茶👍還有很多丼飯及多元日式餐目,健康又美味

餐廳內環境舒適

味噌湯
開胃的沙律菜

上枱時,店員向我們介紹有三種食法,建議先分成3份:
1.原味品嚐鰻魚的味道
2.加入海苔及青蔥,磨細泥的山葵。
3.加入鰹魚湯,做茶漬飯。
• 3種口感,別有一番風味!

火山燒牛肉丼

燒牛肉丼 ,特別在牛肉是薄切和大片,肉質柔嫩。

餐後一杯熱柚子茶、熱蜂蜜茶👍

還有很多丼飯及多元日式餐目,健康又美味

2019-06-20 66 浏览
約左個朋友係將軍澳站覓食,2個人簡簡單單揀左呢間日本餐廳,唔係魚生壽司,而係咖哩飯,鰻魚飯,日式烏冬個啲。2個女仔唔敢叫太多野,所以叫左一個飯加餐,加多1個甜品,都夠哂飽而且閒日黎唔洗等位,首先黎既係跟餐(加$25,有湯,沙律同野飲)既沙律同麵豉湯,沙律清新。我唔鐘意麵豉湯,但呢個對比起其他餐廳好飲,一般都好淡味,但呢個落足調味,好好味吉列豬扒咖哩飯配半熟旅風蛋($98)咖哩稀稠適中,夠濃味,吉列豬扒炸得好脆,而且唔會太肥或太瘦,唔會好似岀面啲餐廳咁,咬落去一大舊肥膏,有好幾款唔同既蛋揀,我揀左旋風蛋,整得好靚又好滑,蛋包飯咁,好好味仲好岩打卡,隻蛋整到花咁靚。緣茶紅豆班戟($48)佢係即叫即製,所以要等30分鐘,佢係之前好流行既疏乎里班戟,好鬆軟,好厚身,佢既忌廉係綠茶味,配埋紅豆醬,味道好夾。推薦

而且閒日黎唔洗等位,

麵豉湯

(旋風蛋)咖哩吉列豬扒飯我

吉列豬扒咖哩飯配半熟旅風蛋($98)
仲好岩打卡,隻蛋整到花咁靚。

緣茶紅豆班

緣茶紅豆班戟($48)
麵豉湯
2019-06-16 52 浏览
等咗成半個鐘,不停入大枱,兩位等到傻。咁啱啲人好多唔起度先入得。入到去炸蝦炸雞豬軟骨三文魚都無心諗有無咁好賣呀?有少少期待叫咗芥末有八爪魚,吉列豬扒咖哩飯,同蘑菇洋蔥汁雞飯啲飯三分鐘就到,已經知係碟頭飯製作。芥末八爪魚正常,個半熟旋風蛋係好靚但好乾,個蘑菇雞飯雞又係勁乾,個豬扒勁鞋,咖哩汁淡而無味,日清美味寶好似好食啲,個飯用飯素撈,好無誠意,重搶晒啲蛋味。我好少浪費食物但今次真係食唔完....整體嚟講:早知去吉野家大家樂算 哎
等咗成半個鐘,
不停入大枱,兩位等到傻。
咁啱啲人好多唔起度先入得。

入到去炸蝦炸雞豬軟骨三文魚都無

心諗有無咁好賣呀?
有少少期待
叫咗芥末有八爪魚,吉列豬扒咖哩飯,同蘑菇洋蔥汁雞飯

啲飯三分鐘就到,已經知係碟頭飯製作。

芥末八爪魚正常,
個半熟旋風蛋係好靚但好乾,
個蘑菇雞飯雞又係勁乾,
個豬扒勁鞋,咖哩汁淡而無味,日清美味寶好似好食啲,
個飯用飯素撈,好無誠意,
重搶晒啲蛋味。我好少浪費食物但今次真係食唔完....

整體嚟講:早知去吉野家大家樂算 哎

2019-06-09 223 浏览
今晚在屋企附近食飯,餐廳近馬路,位置非常方便,裝修光猛,座位寬闊。。除了正餐,有不少口味的pancake。⭐️特盛鰻魚丼三食$105鰻魚飯三食夠多元化,不會枯燥。第一種食法是鰻魚搭配白飯,第二種食法是配配菜一起吃食到差不多的時候,在鰻魚飯裏加入湯汁攪拌吃。$100可以食到鰻魚我覺得幾高質,鰻魚已經一早切好。鰻魚油光閃閃。在表面撒上芝麻,魚肉軟綿綿的,入口即溶。倒入湯汁,不過湯汁口感濕潤,肯定夠飽。⭐️士多啤梨先忌廉班戟$48草莓班戟的好輕盈,柔軟鬆綿,士多啤梨醬不算很甜,配搭淡忌廉吃起來清甜可口。現在like facebook 還會送一顆雞蛋布丁,單價$15。布丁殼果真是雞蛋殼,裡面是軟滑的雞蛋布丁,奶味和蛋味都很突出呢!

除了正餐,有不少口味的pancake。

⭐️特盛鰻魚丼三食$105

特盛鰻魚丼三食

食到差不多的時候,在鰻魚飯裏加入湯汁攪拌吃。

士多啤梨先忌廉班戟

⭐️士多啤梨先忌廉班戟$48

士多啤梨先忌廉班戟
2019-06-01 74 浏览
位於將軍澳中心既玉子部屋一向最出名食既就係佢既招牌菜-旋風蛋。今日,我地就試試佢!今次試既係紅酒汁漢堡扒旋風蛋飯🤤🤤🤤。首先,佢個蛋係好似炒滑蛋咁,但就整到好似旋風咁🤔🤔。蛋既香味非常之足夠,再加上佢半熟既Texture,真係非常正,好滑!另外要講佢個漢堡扒,係實心既😆😆😆!重點係佢唔應該唔係用左混肉而係用牛肉去整!仲要整到中間係半熟既狀態,真係非常好食🤤🤤🤤!另外佢入面既飯都加入左飯素,成碟野每一個細節位都好足,仲好有驚喜😍😍😍!
漢堡扒旋風蛋

三文魚旋風蛋

漢堡扒旋風蛋
三文魚旋風蛋
  • 紅酒汁漢堡扒旋風蛋飯
2019-05-30 107 浏览
女朋友鐘意食日本野 但又唔想食太貴 就揀左尼間🤔因為好肚餓 所以每人嗌左一樣 再加$25轉定食 有豆腐海苔味噌湯 野菜沙律 同 一杯飲料 (可樂、冰果茶、熱柚子蜜、熱蜂蜜綠茶)是日冰果茶係 菠蘿紅茶🍍飲落去菠蘿味都幾重 又唔會太甜👍🏼我就嗌左 菠菜奶油三文魚🐟x味噌南瓜汁炸蝦🍤 半熟玉子蓋飯玉子好滑好好食🤤 飯嘅份量都幾多🤔菠菜奶油三文魚 個汁好creamy 但又唔會好膩 同三文魚幾夾👍🏼味噌南瓜汁大蝦 個汁好似南瓜蓉 帶少少甜味🤤炸蝦都係新鮮炸的 係細隻左少少🙈女朋友就嗌左 火炙三文魚親子丼🐟飯嘅份量好多🤣食唔曬三文魚籽都好多🤤又新鮮 啖啖飯都撈滿三文魚籽 超正!!!👍🏼三文魚燒到岩岩好 唔會全熟 又夠厚 啖啖肉啊🤤唔算好貴嘅日本野黎講 💯!!!
女朋友鐘意食日本野 但又唔想食太貴 就揀左尼間🤔

火炙三文魚親子丼

女朋友就嗌左 火炙三文魚親子丼🐟
飯嘅份量好多🤣食唔曬
三文魚燒到岩岩好 唔會全熟 又夠厚 啖啖肉啊🤤

唔算好貴嘅日本野黎講 💯!!!
2019-05-20
冰果茶
菠菜奶油三文魚x味噌南瓜汁炸蝦
火炙三文魚親子丼
2019-05-30 53 浏览
約左朋友係將軍澳行下Σ( ̄。 ̄ノ)ノ先發現 將軍澳中心開左好多新嘢食呀! ! !我不嬲都鐘意日本d蛋包飯🍳🍚所以就試呢間um....... is ok lalalala.....不過不失咁😗份量就大份 係好飽好飽既但係好驚喜又唔算 好好吃又算試過1次就夠lu
約左朋友係將軍澳行下Σ( ̄。 ̄ノ)ノ
先發現 將軍澳中心開左好多新嘢食呀! ! !
我不嬲都鐘意日本d蛋包飯🍳🍚
所以就試呢間

um....... is ok lalalala.....
不過不失咁😗
份量就大份 係好飽好飽既