3天前 0 浏览
朋友介紹話呢間嘅潮州菜好食,於是佢約埋我哋一齊嚟食,呢到食晚飯嘅時間係分兩個時段:第一個時段 (18:00-20:00),第二個時段(20:00-22:00)。我哋book 咗第一個時段。餐廳還境唔算大,座位還可以,餐牌食物種類多,我哋點咗以下食物:--爆醬薑蔥桶蠔:鑊氣十足,超惹味!肥美肉嫩生蠔脹卜卜,好爽脆。炸蠔炸粉好薄,增加酥炸口感。-醉乳鴿:濃濃酒香,肉質嫩滑。-豉椒蟶子煎米粉底:蟶子:鮮香惹味,肉質爽彈。煎米粉:煙煙韌韌。豆豉嘅香味加上幾款椒嘅甜味,配搭埋聖子同煎米粉,惹味非常。-鹽燒馬友:油脂豐富,肉質比較緊實,味道更有鹹鮮味。-凍蟹:蟹肉味鮮甜,清爽。-百花雞:雞裏讓入蝦膠,外層香脆,內裏爽口彈牙,口感有層次。酥炸鮮奶:外表金黃酥脆、內裡潔白軟嫩。 咬一口,酥化軟滑,奶香味濃郁。整體食物質素好食,店員服務態度好好,值得推介!

-爆醬薑蔥桶蠔:
鑊氣十足,超惹味!肥美肉嫩生蠔脹卜卜,好爽脆。
炸蠔炸粉好薄,增加酥炸口感。

-醉乳鴿:
濃濃酒香,肉質嫩滑。

-豉椒蟶子煎米粉底:
蟶子:鮮香惹味,肉質爽彈。
煎米粉:煙煙韌韌。
豆豉嘅香味加上幾款椒嘅甜味,配搭埋聖子同煎米粉,惹味非常。

-鹽燒馬友:
油脂豐富,肉質比較緊實,味道更有鹹鮮味。

-凍蟹:
蟹肉味鮮甜,清爽。

-百花雞:
雞裏讓入蝦膠,外層香脆,內裏爽口彈牙,口感有層次。

酥炸鮮奶:

整體食物質素好食,店員服務態度好好,值得推介!
2024-09-19 1146 浏览
位於九龍灣得寶商場的人氣潮州菜餐廳😆,「王朝潮順館」,提供多款味道正宗的潮州菜式及順德菜👍🏻,以滷味及燉湯為最著名,由30年老師傅主理🤣,味道正宗,質素亦相當有保證,餐廳裝修簡約❤️,環境舒適,晚飯時間亦是座無虛席😝,餐廳亦有提供私房菜服務,大家記得預先打位‼️- 酒香鵝肝粉嫩鵝肝味道鮮香,份量十足😆,入口即化,帶有淡淡醇厚清新酒香,香而不膩,亦可以加入秘製鹵水汁,配上白飯上面,滋味香口🥳- 皇朝特色醉乳鴿乳鴿起骨後,以鳳凰型式擺盤☺️,賣相吸引,鴿肉帶有威士忌酒香,酒香鮮嫩,肉質腍嫩,必點招牌功夫菜之選😍- 生炸蒜香雞炸至金黃酥脆🐔,雞皮香脆,肉質細嫩,肉汁豐沛,表面加入大量黃金炸蒜提鮮,相當香口😛- 海蜇拼豬耳海蜇爽彈繳滑😎,微辣醬汁,相當開胃;豬耳卷紋路清晰,充滿骨膠源🤩- 順德炒米麵加入魷魚,肉絲等豐富配料炒香,濃郁惹味😛大家經過九龍灣得寶商場,不妨一試‼️

- 酒香鵝肝

- 皇朝特色醉乳鴿

- 生炸蒜香雞

- 海蜇拼豬耳

- 順德炒米麵
加入魷魚,肉絲等豐富配料炒香,濃郁惹味😛

大家經過九龍灣得寶商場,不妨一試‼️
這間位於牛頭角潮德打冷,是香港local人常吃的人氣店🔥,原因老廚師係30年潮汕廚師,非常正宗👍王朝特色醉乳鴿,食材新鮮,用上威士忌🥃來醉乳鴿,上菜時賣相展翅高飛🕊乳鴿肉質特别嫩,散發岀濃濃酒香😝王朝酒香鵝肝,鵝肝中間仍呈現粉嫩顏色,熟度剛剛好入口即化,醉酒香氣散發,鵝肝配一口飯,油膩感全消蠔餅,也是打冷常吃菜式之一新鮮即叫即炸,熱騰騰♨大大份酥脆而鬆軟,當中蠔仔🦪還要很大粒飽滿,整份蠔餅蠔仔份量十足,配啤酒🍻吃認真一流金銀蛋通菜,這個也在香港普遍會吃啲菜式先炒通菜後用上高湯加上皮蛋弄成,清熱潤腸,此菜質地軟嫩鮮美,配上獨特皮蛋味道炸鮮奶一條條金黃炸鮮奶,絕對係飯後甜品🥰一口咬去,粉漿好薄酥脆,內𥚃潔白嫩滑,牛奶🥛香滑,順口,大人小朋友都愛吃😍另設有廂房,親人,朋友聚會,私人空間談天說地👍

乳鴿肉質特别嫩,散發岀濃濃酒香😝

王朝酒香鵝肝,鵝肝中間仍呈現粉嫩顏色,熟度剛剛好
入口即化,醉酒香氣散發,鵝肝配一口飯,油膩感全消

蠔餅,也是打冷常吃菜式之一
新鮮即叫即炸,熱騰騰♨

金銀蛋通菜,這個也在香港普遍會吃啲菜式
先炒通菜後用上高湯加上皮蛋弄成,清熱潤腸,
此菜質地軟嫩鮮美,配上獨特皮蛋味道

炸鮮奶
一條條金黃炸鮮奶,絕對係飯後甜品🥰

另設有廂房,親人,朋友聚會,私人空間談天說地👍
2024-09-16 940 浏览
晚餐時段都幾多人 一家大細食👨‍👩‍👧‍👦而且好多都book 左位環境都算企理乾淨坐得舒適 唔會的逼逼亟亟 💺🥃威士忌醉醉乳鴿擁有30年經驗老師傅上菜一刻叼着得好靚 手工精緻 遠距離都聞到濃濃嘅酒香味乳鴿肉好嫩滑 好入味招牌菜鵝肝🪿意外驚喜 😍嫩滑鵝肝 嫩嫩的紅色 剛剛浸熟師傅都小心翼翼地切片🔪食落口入口即溶 🤪送飯一流 配埋滷水汁蠔餅🦪大大份 分量足👨‍🍳滿滿的 大大粒的 肥美蠔仔加入雞蛋麵粉酥炸🐣外層香脆內層鮮香毫無蠔肉腥味 新鮮鮮香👃金銀蛋通菜🥬當然唔少得菜啦份量大大碟 而且通菜都幾嫩口價錢又唔貴 性價比都幾高🤩炸鮮奶🥛超耐冇食炸鮮奶工序繁複 出邊比較少有味道恰到好處而且幾鍾意外層炸脆口感作為甜品一流🙈📌王朝潮順館 (得寶商場) (九龍灣)九龍灣牛頭角道3號得寶商場地下A7號舖分店地址:王朝潮順館-大全街42-44號地鋪#香港美食 #旺角美食 #超抵食潮汕菜 #家傳潮汕味 #hkfood #hkfoodie#潮州打冷

晚餐時段都幾多人 一家大細食👨‍👩‍👧‍👦

工序繁複 出邊比較少有
味道恰到好處
而且幾鍾意外層炸脆口感
作為甜品一流🙈

📌王朝潮順館 (得寶商場) (九龍灣)
九龍灣牛頭角道3號得寶商場地下A7號舖
分店地址:王朝潮順館-大全街42-44號地鋪
2024-09-15 756 浏览
食潮州菜必定要叫鹵水拼盤,菜館既老師傅都有30年經驗,而且呢間餐館裝修簡約,環境舒適寬敞分量足料,性價比都算高鵝片兩拼鵝片拼大腸,食落鵝片鹵水入味,如果配飯食我可以食兩碗大腸軟嫩有嚼勁,香味十足王朝特色鵝肝鵝肝好大塊,見到鵝肝有粉嫩既顏色,熟度岩岩好,口感嫩滑,入口即溶王朝特色醉乳鴿黎既聞到濃濃既威士忌酒香,睇賣相覺得好靚,刀工了得,仲排得好靚,食落鴿既肉好嫩滑蠔餅大份香脆,蠔既份量好足而且大粒,粉漿少芥蘭食咁多油膩嘢,當然要叫返個菜食平衡返健康啲馬拉盞炒芥蘭好香又瞓唔算多好味
分量足料,性價比都算高
鵝片兩拼
鵝片拼大腸,食落鵝片鹵水入味,如果配飯食我可以食兩碗
大腸軟嫩有嚼勁,香味十足
王朝特色鵝肝
王朝特色醉乳鴿
蠔餅
大份香脆,蠔既份量好足而且大粒,粉漿少
芥蘭
食咁多油膩嘢,當然要叫返個菜食平衡返健康啲
馬拉盞炒芥蘭好香又瞓唔算多好味
2024-09-14 638 浏览
係九龍灣地鐵站一出既街坊商場內,平日時間去到都座無虛席,可見人氣真係唔野少!主打潮州菜順德菜,而餐廳既份量都好足性格比幾高,環境裝修方面都係一貫簡約設計,打冷有時都想坐得舒服啲呢間都幾乾淨舒服王朝特色醉乳鴿 $168/隻一上枱既時候即刻要讚嘆師傅既刀功,將整隻乳鴿鋪排得好精緻,味道方面都好重酒香,每一舊都非常入味,細問之下原來啲酒仲加入咗威士忌🥃所以特別香濃王朝特色鵝肝 $118/半鵝肝有兩款味道可揀,一個係滷水一個酒香,今次揀咗酒香嘅配搭,鵝肝超厚切熟成度岩岩好,中間有點粉嫩嫩的,口感好綿滑豉油王新鮮鵝腸 $168員工推薦的豉油王鵝腸,鵝腸乾淨爽脆,豉油王配搭得不錯椒鹽鮮魷 $138打冷必叫!炸粉好薄不過略嫌啲鮮魷比較細

王朝特色醉乳鴿 $168/隻

王朝特色鵝肝 $118/半

豉油王新鮮鵝腸 $168
員工推薦的豉油王鵝腸,鵝腸乾淨爽脆,豉油王配搭得不錯

椒鹽鮮魷 $138
打冷必叫!炸粉好薄不過略嫌啲鮮魷比較細

今次就嚟到一間正宗嘅潮順館食嘢,之前已經聽過幾個潮汕朋友推薦呢間舖頭😳話佢哋嘅師傅仲識講潮汕話👍另外讚佢哋啲份量好多,性價比好高✨王朝特色醉乳鴿(隻)($138)鍾意花雕酒嘅你有福了😆乳鴿本身肉質好鮮嫩,超濃郁花雕酒味👍仲要切得超靚,超級打卡able💗(酒香)鵝肝半份($98)鵝肝係入口即溶,真係充滿酒香味😳仲要一啲都唔膩✨呢個餸酒一流!超推薦💗燒汁牛柳粒($138)超大一份,牛肉比勁多👍配菜有雞髀菇三色椒等等✨性價比超高!三色椒嘅味道比較重👅順德煎焗雞煲($138)又係超高性價比😍幾乎有成半隻雞喺入面😳好香嘅雞煲味,係唔辣嘅!食到底仲會有啲類似飯焦嘅嘢✨

王朝特色醉乳鴿(隻)($138)

(酒香)鵝肝半份($98)

燒汁牛柳粒($138)

順德煎焗雞煲($138)
💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂💁🏿‍♀💁🏿💁🏿‍♂ 🏷王朝潮順館@九龍灣真心推介呢間王朝潮順館俾大家! 🌟🏆 我覺得佢哋絕對係香港數一數二嘅潮汕菜+順德菜食館,無論係味道定係性價比都係頂級水準! 👨‍🍳🥇首先講吓個環境先,簡約舒適,完全冇俗氣感覺。坐低嗰陣已經覺得好舒服,氣氛都幾正! 🏠✨菜單方面真係多到眼花繚亂,除咗潮州菜同順德菜之外,仲有私房菜提供! 🍽📜佢哋嘅滷味同燉湯都係招牌,樣樣都係足料大份,真係食得好滿足! 💯🍖🥣💁🏻鵝片拼盤 $248正到冇得頂! $248就有鵝片、豬腩肉同鵝翼,每樣都鹵得入味,香濃惹味! 😋🦆 個鵝肝都係一絕,半份$118已經大大份,肉質細嫩,入口即溶,濃郁嘅酒香更加提升咗個味道! 🍷🥩💁🏻威士忌醉乳鴿 🥃🐦 $168講開酒香,一定要推介佢哋嘅威士忌醉乳鴿! $168食到呢隻功夫菜真係超值! 擺盤靚到吓,鴿肉嫩滑多汁,濃濃嘅酒香更加提升咗成個味道層次! 簡直係視覺同味覺嘅雙重享受! 👁👅💁🏻蠔仔粥 $98最後個蠔仔粥都唔少得,窩仔裝住上枱,真係好有儀式感! 食到咁多新鮮蠔仔同香噴噴嘅方魚乾,真係抵到爆! 啲粥香滑可口,加啲胡椒粉就更完美! 👌🌶最重要嘅係,全部嘢食
💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂💁🏿‍♀💁🏿💁🏿‍♂
🏷王朝潮順館@九龍灣
💁🏻鵝片拼盤 $248

💁🏻威士忌醉乳鴿 🥃🐦 $168

💁🏻蠔仔粥 $98

最重要嘅係,全部嘢食完人均都係$300左右,真係平到震! 💥💰 仲有午市套餐$48起,有高質鹵鵝飯,絕對係平靚正之選! 🍚👍
總括嚟講,王朝潮順館絕對係香港最正宗、最抵食嘅潮汕菜館之一! 🏅🥇 如果你想食正宗潮汕菜,又驚貴嘅話,呢間絕對係你嘅不二之選! 💯👍
我真係愛到不得了,下次一定會再嚟,仲要約埋朋友一齊嚟食! 🔜👫 希望大家都可以嚟試吓,感受吓呢個平靚正嘅潮汕美食天堂! 🌈🍽
是否推薦↩?
✅環境簡約舒適 💥💰 仲有午市套餐$48起,有高質鹵鵝飯,絕對係平靚正之選! 🍚👍

• 鵝片拼盤
  • 蠔仔粥
2024-09-05 582 浏览
《王朝潮順館》一家正宗潮德菜館,30年潮汕老師傅主理,菜品性價比高,而且分量足,質素有保證。店家有兩間分店,裝修走簡約路線,環境舒適,親朋好友聚會嘅好地方🥢王朝特色鵝肝/王朝特色醉乳鴿鵝肝 - 點了半份,份量不少而且還很大塊,切片後可以看到粉嫩的顏色,熟度剛好,肉質細嫩,入口即溶醉乳鴿 - 師傅擺盤功夫了得,鴿子肉很嫩,散發出濃濃威士忌酒香🥢鵝件拼盤三拼 (鵝翼、大腸、墨魚)鵝翼 - 一般都不會太多肉,但勝在滷水夠入味大腸 - 汁香味濃,肥而不膩,食落爽口墨魚 - 鮮香入味,口感Q彈有咬口🥢蠔仔粥 (一窩)一窩份量超多,材料有蠔仔、方魚脆脆和芫茜等,蠔仔又大又肥美,粥底鮮甜,真係食完一碗又一碗!

🥢王朝特色鵝肝/王朝特色醉乳鴿

🥢鵝件拼盤三拼 (鵝翼、大腸、墨魚)
鵝翼 - 一般都不會太多肉,但勝在滷水夠入味
大腸 - 汁香味濃,肥而不膩,食落爽口
墨魚 - 鮮香入味,口感Q彈有咬口

🥢蠔仔粥 (一窩)

都有段時間沒吃過中餐這天來到九龍灣發現有間吃潮州菜的餐廳價值幾相宜😆午市套餐包湯和飲品只需港幣$4⃣8⃣起而且本身也蠻愛吃鵝肉🪿當然要試試啦✩‧₊招牌三寶飯(鵝肉、鵝腸、鵝肝)($78)一碗飯集齊三個最好吃鵝的部位🤤⭐鵝肉口感肉質細緻鵝肉味濃⭐鵝腸綿密爽口配搭滷水豉油吃格外開胃⭐鵝肝入口即化有點邪惡但吃起來很滿足三種不同的鵝肉吃法搭配在一起滋味層層遞進值得一吃💖✩‧₊滷水鵝肉飯($58)鵝肉外皮帶點油香🪿肉質肥瘦均稱滷水汁配飯很快就把整碗吃光了🍚✩‧₊是日例湯(跟套餐)🐔🐖🥕當天是瘦肉、紅蘿蔔和雞腳老火湯湯水感覺沒加添味精喝下去完全不覺得口渴而且亦幾足料✩‧₊凍檸茶(跟套餐 +$3)
都有段時間沒吃過中餐
這天來到九龍灣
發現有間吃潮州菜的餐廳價值幾相宜😆
午市套餐包湯和飲品只需港幣$4⃣8⃣起
而且本身也蠻愛吃鵝肉🪿
當然要試試啦

✩‧₊招牌三寶飯(鵝肉、鵝腸、鵝肝)($78)

一碗飯集齊三個最好吃鵝的部位🤤
有點邪惡但吃起來很滿足
三種不同的鵝肉吃法搭配在一起
滋味層層遞進
值得一吃💖

✩‧₊滷水鵝肉飯($58)

鵝肉外皮帶點油香🪿
肉質肥瘦均稱
滷水汁配飯很快就把整碗吃光了🍚

✩‧₊是日例湯(跟套餐)🐔🐖🥕

當天是瘦肉、紅蘿蔔和雞腳老火湯
湯水感覺沒加添味精
喝下去完全不覺得口渴
而且亦幾足料

✩‧₊凍檸茶(跟套餐 +$3)
2024-08-28 661 浏览
🪿王朝特色鵝肝:鵝肝很大塊,切片後可以看到粉嫩的顏色,熟度剛好,肉質細嫩,入口即溶,鮮嫩、鹵得很入味,鮮美高蛋白,低醇低脂,不柴不膩軟嫩,酒香醇厚,入口口齒留香🌟🌟🍷特色威士忌醉乳鴿: 剛剛端上來就聞到濃濃的酒香,擺盤靚,鴿子肉很嫩,真是一個功夫菜🦪蠔餅是潮汕地區的傳統美食,蠔肉很新鮮沒有腥味,外層香脆內層鮮嫩,很有風味,蠔仔放了好多,身形肥大、飽滿多汁,入口滑溜,肉质细腻好鮮甜,味道清淡很適合我
🪿王朝特色鵝肝:

🍷特色威士忌醉乳鴿:

🦪蠔餅
2024-08-26 787 浏览
訂左枱星期日,店舖星期六Whats app 我有d 特色菜要預定。甘我就預定左1份鵝肝,1份膏蟹肉餅和半隻百花雞。到入座,我同侍應講預訂的菜可以上菜,同時我地加點左幾個菜。第一份鵝肝上左,當時加點的菜都開始上。入座45min,之後預訂的百花雞同膏蟹肉餅未見影,甘就叫侍應打翻張單我望下。原來個雞同蟹都無入到單…個到人人忙到甩碌,想搵人跟進都不易…後來有位女部長先話我知今日無膏蟹…最後我預訂隻雞係最後上…部長送左炸鮮奶我地…野食係好食,部長都盡責,但如果有預訂菜式就要自己跟貼d

到入座,我同侍應講預訂的菜可以上菜,同時我地加點左幾個菜。

野食係好食,部長都盡責,但如果有預訂菜式就要自己跟貼d
2024-08-25
2024-08-11 969 浏览
黎呢間潮順館食過幾次晏就,餐點配熱飲/例湯,五,六十蚊都有交易。餐牌都會定期有更新,可以試唔同既款,之前都有食過羊腩煲之類嘅特色菜。而一d 靚菜式午市都食到,就好似今日試既雞湯翅配白飯,唔洗加一,$88就有交易。本身對呢個價錢冇咩特別期望,不過上菜嘅時候都幾有驚喜。第一次食雞湯翅,湯底金黃色,好濃稠,有d 黏黏地嘅感覺,唔會話好鹹,配料方面有一大塊翅既物體(唔sure 係咩物種),食落一梳一梳,都幾入味,而雞肉就有兩件。第一次食類似嘅菜式,冇得比較,但都值得一試既。另外叫咗個蘿蔔炆牛腩煲,湯汁好餸飯,調味適中。蘿蔔入味,牛腩份量都幾多,炆得夠腍。覺得佢啲煲類菜式都煮得幾好,滷水飯有試過,不過就普普通通。推薦午市黎食,平靚正。

雞湯翅

蘿蔔牛腩煲

2024-08-10
午餐
2024-05-17 1550 浏览
雖然在衛生和服務方面還有待改進,但整體菜品品質尚可。首先,餐具清潔度仍有待提升。碗碟上殘留食物殘渣,需要加強清潔工作。另外,就座時發現有些椅子濕漉漉的,要自行抹乾淨才能坐下。食物方面:蠔餅 $128 蠔餅炸得好香脆,直徑約15cm左右,粉漿應該有加蕃薯粉所以入面帶點煙韌。蠔仔份量尚可,但蠔仔更多會更快樂。當日吃的蠔仔新鮮。滷水鵝片拼大腸$208 味道尚可,滷水味偏淡。鵝片幾軟淋。大腸份量充足,大腸入面再有釀大腸,食得多會膩。鵝片下面墊了不起鋪有四件豆腐,豆腐很滑。魚腐鮮竹雜菜 $98 菜式味道中規中矩,不過在裡面發現有一根頭髮。芥末雞腳筋 不建議點此菜式,沒有鹹味。是類似白烚雞軟骨嘅東西撈黃芥末。芥末幾攻鼻。
雖然在衛生和服務方面還有待改進,但整體菜品品質尚可。

食物方面:

蠔餅 $128

滷水鵝片拼大腸$208

魚腐鮮竹雜菜 $98
菜式味道中規中矩,不過在裡面發現有一根頭髮。

芥末雞腳筋

2023-03-12
2024-04-24 1312 浏览
之前來過這一間潮順館食下午茶,感覺還不錯,但總是覺得晚餐價錢唔便宜,難得今日有朋友請食飯,又話想近近地,於是就一齊嚟試吓。見到新出咗二人套餐, $388免茶錢,唔需要+1,仲有侍應姐姐在門口介紹。還有其他小食餐牌。小食:醉香鴨舌酒香味非常濃郁,大概有八隻鴨舌,口感非常嫩滑。滷水:滷水鵝掌鵝掌比較偏硬身,滷水味香濃,豆腐軟滑。豐料燉湯:有瘦肉、雞腳、螺頭味道唔錯,有老火湯的感覺。蒜香上肉排 這一個餸係朋友指定,個人覺得口感麻麻地,好乾。但朋友好喜歡,佢話好香脆,真係好個人口味。王潮小炒皇有魚乾仔、魷魚、蝦乾、腰果、韭菜心….最特別係有炸咗的芋頭絲,非常香脆。兩個人埋單$388 ,唔需要要茶錢及+1服務費。服務方面也不錯,收碟速度非常快,也經常換骨碟,男經理上菜也很有禮貌。食飯當晚是星期三,餐廳入邊都有八成入座,有四張大枱坐滿人,都是一些男士在飲啤酒🍻,有啲似大排檔feel,感覺很熱鬧。

還有其他小食餐牌。

小食:醉香鴨舌
酒香味非常濃郁,大概有八隻鴨舌,口感非常嫩滑。

滷水:滷水鵝掌
鵝掌比較偏硬身,滷水味香濃,豆腐軟滑。

豐料燉湯:有瘦肉、雞腳、螺頭
味道唔錯,有老火湯的感覺。

蒜香上肉排
這一個餸係朋友指定,個人覺得口感麻麻地,好乾。
但朋友好喜歡,佢話好香脆,真係好個人口味。

王潮小炒皇

兩個人埋單$388 ,唔需要要茶錢及+1服務費。