2018-07-04 201 浏览
今天早上突如其來的很想吃牛肉麵,終於由早上九點捱到下午一點的午飯時間 ,立刻衝去位於銅鑼灣灣仔交界的玖五牛肉麵。剛剛開張初期已經來過一次,印象不錯,服務態度親切有禮,牛肉麵做得好食,裝修格局舒適。 今午再次為了一碗牛肉麵而光顧,出期的是午飯時間居然不用排隊!餐牌簡單易明,變化不算太多,主要圍繞紅燒麻辣番茄湯底,還有拌麵和一些台式小吃。 下單不消5分鐘,熱辣辣的半筋半肉麵便送到眼前! 牛筋和牛肉都很煮得非常入味,但整碗麵的靈魂 - 湯底 - 卻顯得有點失色,湯味帶甜,牛味不及濃郁。另外,進食途中發現一條不屬於自己的頭髮粘貼在牛筋上⋯⋯真的希望廚房的衛生程度能和樓面看到的一樣。雖然如此,但相信我還是會再來的。

雖然如此,但相信我還是會再來的。
2018-07-03 316 浏览
見係超蓮開既牛肉麵店,又幾近公司,決定同同事lunch time黎試下。餐廳唔算好大,有五、六張枱到,每張約坐到4至8人不等。裝修幾簡撲,但幾有新派台灣feel。環境就唔算靜,食碗麵係ok既,但如果諗住同朋友坐底好悠閒咁吹水就未必得。Weekday大約12點20分黎到,餐廳坐位約6到7成滿,唔洗排隊,不過坐位既安排就係擺明要撘枱果種。坐底好快就有店員俾餐牌你點餸,係好似tick點心紙果種。不過張點菜紙係可以recycle既,環保,值得讚。主食叫左三合一招牌拌麵,朋友叫左麻辣牛肉麵。麵有得揀軟或硬,咁當然我地都係揀左硬。小食就叫左$38蚊雙拼滷豬血糕、滷豬耳,同埋麻辣臭豆腐。落單唔夠三分鐘,竟然係拌麵就即刻上碟,過多一分鐘牛肉麵都黎埋。反而小食就遲少少上菜,都要七到十分鐘。先講三合一招牌拌麵: 份量幾多,男仔食應該夠飽。三合一姐係有牛腩、牛肚同牛筋。牛腩有四舊、牛肚有六、七細條、牛筋都有四舊,仲有波菜添。牛腩做得幾淋,唔會太肥,一食落去唔會太咸,食得出係真係冇加味精。牛筋幾唔錯,入味又淋,三樣覺得最好食係牛筋。反而牛肚就冇咩特別,有啲切得太幼太細條。辣度就一般般,小辣,唔食辣既人都應該一

先講三合一招牌拌麵: 份量幾多,男仔食應該夠飽。三合一姐係有牛腩、牛肚同牛筋。牛腩有四舊、牛肚有六、七細條、牛筋都有四舊,仲有波菜添。牛腩做得幾淋,唔會太肥,一食落去唔會太咸,食得出係真係冇加味精。牛筋幾唔錯,入味又淋,三樣覺得最好食係牛筋。反而牛肚就冇咩特別,有啲切得太幼太細條。辣度就一般般,小辣,唔食辣既人都應該一定食到。可惜既係拌麵既醬汁唔係好多,汁都唔夠濃,只係剛剛好夠令到碗麵有咸味。
三合一招牌拌麵

麻辣牛肉麵我就冇食啦,不過試左個湯,唔會太咸,但都唔係好麻辣。朋友話都ok,牛肉同麵既份量都好夠。總體黎講好過太興集團果間連鎖台灣野既牛肉麵。
麻辣牛肉麵

至於小食,雙拼滷豬血糕同豬耳,豬耳幾淋,正常味。滷豬血糕就幾特別,入面一粒粒係糯米,不過食到既係糯米比較多,冇咩豬血味。反而小碟上個醬汁幾好食,咸咸地,幾吊味又開胃。
滷豬血糕、豬耳

另外一個小食,麻辣臭豆腐就真係幾好食,臭得黎唔算太臭,豆腐唔係炸過既。個汁似係胡椒湯咖辣油,唔錯。
麻辣臭豆腐

總體黎講呢間餐廳係比較啖口味既。如果你係想食好香又重口味既就未必岩你,但如果你係想食碗牛肉麵,唔想食味精既,呢間係唔錯既選擇。雖然價錢唔算平,但份量係幾夠既,牛肉質素都唔錯。

見係明星開既小鋪就去觀摩下,有興趣既試一試都無妨。
三合一招牌拌麵
麻辣牛肉麵
滷豬血糕、豬耳
2018-07-02 294 浏览
真的完全是因為明星效應而來。在炎炎夏日排隊排了20分鐘,終於入到去坐。前菜的酸菜是不錯的,可惜份量少得要命。因價錢都貴貴地的關係,我和朋友都單點一個麵就算,沒點飲品。我叫了個半筋半肉麵,賣相是不錯的,而且很好的是因為有綠油油的菜。但牛筋和腩不算燉得很淋,麵也很硬(以本人平時喜歡咬口的嘴也覺得硬)所以我覺得這個價錢來說,質素很一般。而我的朋友點了紅燒牛肉麵,她吃完的評語是:朝聖完畢! 😂笑死我!是的!為了朝聖是可以一試,不過不是會回味那種。
真的完全是因為明星效應而來。
在炎炎夏日排隊排了20分鐘,
終於入到去坐。

前菜的酸菜是不錯的,
可惜份量少得要命。
因價錢都貴貴地的關係,
我和朋友都單點一個麵就算,
沒點飲品。

我叫了個半筋半肉麵,
賣相是不錯的,
而且很好的是因為有綠油油的菜。
但牛筋和腩不算燉得很淋,
麵也很硬(以本人平時喜歡咬口的嘴也覺得硬)
所以我覺得這個價錢來說,
質素很一般。

半筋半肉麵

而我的朋友點了紅燒牛肉麵,
她吃完的評語是:朝聖完畢!
😂笑死我!

是的!為了朝聖是可以一試,
不過不是會回味那種。
2018-07-01 1984 浏览
This joint has been attracting crowds since it opened which is the reason why I decided to go a few months later when everything is running smoothly.The menu is clear and nice.Inside, the shop is playing a nice selection of cantopop.For noodles, there are three different broths to choose from: Beef, Spicy or Tomato.I made a good choice of selecting the plain noodles in beef broth so that I could try the side dishes which included tofu, ducks blood, beef tendon and tripe.The Sichuan stinky tofu w
The menu is clear and nice.
The Sichuan stinky tofu was really good but the texture of the ducks blood was a bit like konjac.
The noodles were good and hung the broth nicely and I am glad I chose the beef broth because by adding some of the Sichuan sauce to the noodles it was basically the Sichuan broth.
The beef tendons were so soft and gelatinous with a good flavour.
My friend had the chilled signature noodles which was tossed in a sweet sesame sauce complimented by wasabi powder.
Finished with some really good drinks.
The Pineapple Tea was natrual and it had pineapple juice in it while the pearls were al dente.
I like the way, they are being environmentally friendly by using metal straws.
2018-06-29 299 浏览
睇到門口有圍帶,就即係要排隊啦😅,所以我就一早嚟唔洗排隊等呀😆。睇完餐牌,我都食唔到好多嘢,所以都係叫個紅燒招牌三合一夠喇😁。牛筋太腍喇😉。牛肚有陣酥味,都接受到嘅😁。牛腩好腍夠入味😋。紅燒湯好甜好香,但都帶有少少辣😋。我選軟麵,麵條好滑,又彈牙😋。
紅煩招牌三合一
2018-06-29
紅煩招牌三合一
2018-06-26 326 浏览
係人都知呢間鋪係超蓮開,咁岩佢既地點又係我番工附近所以就試下佢,我中午去食就不用排隊入到去佢地會比餐牌我地自己寫,非常方便紅燒招牌三合一(湯底少辣,牛肉好入味牛筋好‘林’牛肚都好‘林’正體黎講都好食)紅燒牛肉麵(麵可以揀軟同硬)只是價錢略為偏貴
係人都知呢間鋪係超蓮開,咁岩佢既地點又係我番工附近
所以就試下佢,我中午去食就不用排隊
入到去佢地會比餐牌我地自己寫,非常方便

紅燒招牌三合一(湯底少辣,牛肉好入味
牛筋好‘林’
牛肚都好‘林’
正體黎講都好食

紅燒牛肉麵(麵可以揀軟同硬

只是價錢略為偏貴
2018-06-25
午餐
2018-06-25 3451 浏览
何家千金開麵店,更是被稱為最漂亮的女兒,為了親睹何超蓮之芳容,不少人到來朝聖,在名人效應下,知名度迅速攀升,看來生意不俗,繁忙時間路過多次,都見有人龍。 難得有創業之心,豪門千金並不只吃喝玩樂,據說因為自己喜歡這個味道,方才把它帶到香港來,做食肆要成功,最緊要過到自己個關,身為富豪二代,沒有可能不懂得吃,好奇心驅使下,我亦慕名而來。 長方形的店舖,透過清玻璃大門,一眼看穿,裝潢簡潔,整齊企理。 一頁紙的餐單密密麻麻,其實主要幾大類,牛肉麵有三款湯底,分別是紅燒、蕃茄及麻辣,然後揀牛肉、牛筋、牛肚的組合,最豐富的就是三合一,$95/碗。 湯麵之外亦有拌麵、小吃、滷水食品及飲料。 蜂蜜檸檬珍珠紅茶  味道出奇的好,甜酸味道自然亦平衡,白珍珠特色,煙韌Q彈,咬落爆出蜂蜜的甜。 豆魚  豆魚非魚是豆,腐皮包著芽菜蒸,口感爽脆,清爽感覺,未試過這樣食,做法特別,味道就不算很特別,作為前菜小吃非常稱職。 手作功夫不少,烹調都要有些技巧,每日限量,售完即止。麻辣臭豆腐  並沒有期望如台灣夜市般惹味,口感不俗,亮點是麻辣,唔係講笑,要有心理準備, 麻辣級數高,這樣看來,麻辣牛肉麵應該會幾

湯麵之外亦有拌麵、小吃、滷水食品及飲料。

豆魚

手作功夫不少,烹調都要有些技巧,每日限量,售完即止。

麻辣臭豆腐

麻辣級數高,這樣看來,麻辣牛肉麵應該會幾厲害。

蕃茄招牌三合一 $95
蕃茄招牌三合一

湯清富牛肉香,似乎亦加了不少香料,若然無添味素,必須是真材實料,用了大量牛骨足料久熬而成方才有此效果,第一口覺得偏淡,但越吃越覺清香甜美,食完之後完全唔會有口乾的感覺。

蕃茄招牌三合一

牛肉牛筋牛肚俾足料,而且選材上乘。

牛肉非常大件,但成功炆至完全腍嫩,內藏軟筋,咬落爆汁,口感極佳。

牛筋非常肥美,可能你會覺得脂肪多了點。

牛肚柔韌,對一些人來說可能有點硬,我覺得可以。

形狀扁而窄的陽春麵,順滑掛汁,都合我意。

紅燒牛肉麵三合一

同樣味道比較清,沒有一吃難忘,或者會跑出的感覺,但如剛才所說,選材烹調都稱職。

滷味拼盤:甜不辣、花干、百頁

同樣是走清淡路線,滷水味足但不濃郁,

滷味拼盤:甜不辣、花干、百頁

當中甜不辣的口感最特色,煙韌有力。

肉燥排骨飯

肉燥排骨飯

肉燥份量不多,反而炸豬扒才是主角,酥香肉嫩,稍嫌肉汁不夠多。

玖五特製涼麵

全程最失望這一道,麵質本來不錯,煙韌有彈力,配青瓜絲合襯,但麻醬份量太少,主要芥末調味,而這個芥茉名副其實極冲極辣的,起初我少看了它,鼻子瞬刻難受!

玖五特製涼麵

但如果不加芥茉醬,這個麵真是沒有什麼味道。

總括來說,番茄牛肉湯麵及蜂蜜檸檬珍珠紅茶非常好,其他的過得去,尚有進步空間。
2018-06-13
紅燒牛肉麵三合一
今日放假。自己一個人食 午餐。上緊OpenRice搵吓新餐廳啦。見到呢間新嘅牛肉麵。食評好似唔錯。 加上我一般對牛肉麵冇乜抗拒能力。即時出發。時間大概下午一點半。去到門口竟然要等位。我排第五。不過好快就有位喇。餐牌。感覺價錢都偏貴。不過牛肉麵嘛,我通常都唔會計較嘅。第一次食當日係食最大路嘅紅燒味啦。1.紅燒招牌三合一麵個樣望落唔錯。首先講湯底。叫做勉強合格啦。對我黎講,味道唔夠濃。材料。份量都算多。牛肚偏林。牛肉算係幾好食。夠林。牛肉味還可以。牛筋正常。2.蜂蜜檸檬茶。味道都唔錯。整體來講。 餐廳食物質素合格。但如果講餐廳地點位置,加埋食物質素嘅整體評分。我覺得價錢算係偏貴。所以個人未必會再返嚟。
今日放假。自己一個人食 午餐。
上緊OpenRice搵吓新餐廳啦。
見到呢間新嘅牛肉麵。
食評好似唔錯。 加上我一般對牛肉麵冇乜抗拒能力。
即時出發。

餐牌。
感覺價錢都偏貴
。不過牛肉麵嘛,我通常都唔會計較嘅。
第一次食當日係食最大路嘅紅燒味啦。

1.紅燒招牌三合一麵

個樣望落唔錯。
首先講湯底。叫做勉強合格啦。對我黎講,味道唔夠濃。

2.蜂蜜檸檬茶。
味道都唔錯。

紅燒招牌三合一麵
蜂蜜檸檬茶同埋前菜鹹菜一碟
蜂蜜檸檬茶同埋前菜鹹菜一碟
2018-06-25 256 浏览
在何超蓮小姐的Instagram看到有關這間由她引進的牛肉麵後,便很想試試,等了一段時間,終於有時間來試了。我是在星期日的晚上去的,很慶幸不用等位。本以為會是像茶木一樣的座位層設,沒想到竟和茶餐廳一樣要搭枱,初時是有一點點失望的,還好桌子挺大和清潔。湯底有很香濃和天然的牛肉味,可惜麵和牛肉的質素真的很一般。珍珠奶茶的味道不錯,不會太甜,茶味夠濃。第一次食白色珍珠,味道較黑色珍珠淡,而且較林身,也不錯。總結來說,驚喜不大,沒有想像中的好吃,也沒有讓人很想再吃的感覺。

2018-06-22 289 浏览
聽人講玖五又貴又不好吃,拖到今天才去試。查了是開11:30Am,我和女兒是第一臺客。招呼正常~不做作,我們點了三合一紅燒牛肉面&招牌三合一拌面、𠧧水大腸和豬耳、甜不辣、麻辣鴨血,一杯白百香果特調、另加一杯土鳳梨珍珠茶。一看之後一試,腦海里彈出的就是3個字「不貴、值」,大贊大贊👍🏻👍🏻所以今天又再次明白了一個重點:萬事要自己去經歷,千萬別光聽別人說!吃得非常🈵️意😁😉看得出這是一間用心做菜的店,是一位用心做事的老闆!加油呀🤩🤕保持高水準,香港太需要這種高質素的店,用心做事的員工、老闆了!
  • 麻辣鴨血
  • 招牌三合一拌麵
2018-06-22 228 浏览
一嚐由何超蓮小姐牽頭引進的臺北馳名「玖五牛肉麵」香港店,間店位置喺銅鑼灣駱克道近橋底,佢地啲牛肉麵,湯底夠味牛肉夠腍,以香港臺灣菜平均水準來說已屬上選。另外,叫咗三款滷水小食,啲滷水甜甜地。
,以香港臺灣菜平均水準來說已屬上選。
另外,叫咗三款滷水小食,啲滷水甜甜地。
2018-06-21 201 浏览
唔知點解重細都最愛食麵,琴日同朋友行過銅鑼灣買野,睇見呢間牛肉麵舖裝修新環境唔錯,同埋老友入去買左2碗牛肉麵,試過好吃牛肉夠香夠林,麵又爽口湯底香濃,下次會再黎
  • 红烧牛肉面
2018-06-20 260 浏览
銅鑼灣返工 不覺有牛肉麵食 超蓮果然讀書之人 物以稀為貴 係銅鑼灣開一間牛肉麵店 初試玖五牛肉麵 叫左個紅燒招牌三合一牛肉麵 牛湯味濃 無味精 牛肉有驚喜 麵底煙韌 整體是一碗高水準的牛肉麵 但略嫌$95太貴 所以值得一試 無錯 只試一次
2018-06-20
  • 紅燒招牌三合一
超蓮開既牛肉麵相當有人氣, 由開店一直bookmark住好想試, 終於比我揾到機會過海黎試了!!平日晚市都唔算爆, 唔洗等位~ 點餐用過膠的餐牌以水筆係上面寫數量就可以, 幾環保既做法! 點餐麵類主要分拌麵、紅燒麵、蕃茄湯麵等, 小吃主要以涼拌類為主, 仲有唔少台式飲品, 一目了然。 小吃揀左青菜肉燥同滷水拼盤~ 青菜肉燥相對清淡, 即使加左肉燥都唔覺濃味, 肉燥如果可以多一點就更好~但滷水拼盤既性價比會較高, 二十八蚊可揀三款, 我揀左滷水蛋、甜不辣同埋滷蘿蔔, 三款都算入味, 但我最食唔停口係甜不辣, 甜不辣係夜市必食之一, 係香港台式餐廳都唔常見, 夠哂煙韌, 下次要揀哂三款都係甜不辣XDD 既然黎到一係叫招牌牛肉麵, 就叫左紅燒牛肉麵, 仲有其他牛筋牛腩等選擇, 想吃辣既朋友可加辣, 但我就食返原味就可以~ 首先要讚既係份量好多, 始終價錢唔平, 呢個份量都對得住個價。先嚐一啖湯, 湯係帶牛肉甜味但無果種濃濃牛肉味, 同係台灣食既有點唔同, 麵可以揀軟定硬, 揀左軟不過感覺都偏硬, 略欠彈性, 反而我最buy係牛肉, 肥瘦相間平均分佈, 以軟稔入味為特式, 輕輕一咬已經鬆開

小吃揀左青菜肉燥同滷水拼盤~

首先要讚既係份量好多, 始終價錢唔平, 呢個份量都對得住個價。先嚐一啖湯, 湯係帶牛肉甜味但無果種濃濃牛肉味, 同係台灣食既有點唔同, 麵可以揀軟定硬, 揀左軟不過感覺都偏硬, 略欠彈性, 反而我最buy係牛肉, 肥瘦相間平均分佈, 以軟稔入味為特式, 輕輕一咬已經鬆開。

想試真D牛肉麵, 所以再點多個蕃茄牛肉麵, 今次揀左半筋半肉, 上枱時唔係預想中紅色既湯底, 食落蕃茄味唔突出, 似係紅燒湯底但加左蕃茄肉同蘿蔔, 認真品嚐後覺得佢係比紅燒湯底少一份膩感, 會較清新有層次, 但就唔太算係蕃茄湯底~
轉左冬粉較岩我口味, 微韌口感加浸左湯底既質感會比紅燒軟麵底更易入口, 同樣地牛筋係最大亮點, 牛筋比牛肉更難炆得香軟, 但佢就做到了, 非常有彈性, 個人平時少食牛筋都係咁食haha~

2018-06-19 371 浏览
每次經過,看到長長的人龍。門面設計也簡潔,黑白為主,唔,有品味,很想試試。終於約同幾位同事一起前往,等了約十分鐘,有位!看了菜單,不便宜!最少要70多元,不連飲品,在銅纙灣算是貴的了。其實選擇也不多,只是汁有些不同,來來去去都是牛肉(牛腩)牛肚,點了番茄湯的雙併麫,期待美食的來臨。送到來,先喝一口湯,還不錯,合格,不太濃,應沒有味精,但不見得特出,再吃牛肉,唉!冇厘味道。得個軟綿綿。給無牙佬吃一流!至於麵就很普通。
蕃茄湯牛肉筋麵
2018-06-19