2023-11-04 127 浏览
餐廳掛滿燈籠,紅黃雙映,裝飾十分古色古香,部份位置在商場內半露天,空間感好大✨叻沙海鮮蝦($63)濃郁叻沙湯底,味道偏重奶味,有蝦肉、魚蛋、豆腐卜同半隻蛋,選擇了粿條作麵底,外型口感與河粉相似,非常吸湯好好味✨砂煲肉骨茶-配白飯($68)湯底帶有濃郁藥材味,少甜又帶點回甘,排骨肉質鮮嫩,大塊而且容易與骨頭分離,方便食用,湯裡還有枝竹和金菇,好足料✨鮮油咖映多士($29)經典小吃,多士外皮脆口,夾著咖映醬和厚切牛油,帶有冰火感覺,好邪惡但好滿足✨藤椒爽魚皮($45)涼拌魚皮,爽口入味,配搭著青瓜木耳,口感豐富,雖有一定的辣度,但愈食愈香,可以挑戰

✨叻沙海鮮蝦($63)

✨砂煲肉骨茶-配白飯($68)

✨鮮油咖映多士($29)

✨藤椒爽魚皮($45)

2023-11-04 66 浏览
今日嚟嘅係玖子茶,真係好抵食!食物份量多到食唔哂,真係好滿足!我試咗佢哋嘅二人晚餐,當中推薦砂煲肉骨茶同麻辣口水雞,絕對係必食嘅食物!首先,玖子茶嘅店舖裝修真係好有特色,營造咗一個舒適嘅用餐環境。坐低之後,服務員都好友善同態度好好,即刻為我哋送上菜單同解釋推薦嘅菜式。砂煲肉骨茶係我嘅最愛!湯底濃郁,肉骨燉得好軟好入味,令人嘅胃口都被激發起來!另外,麻辣口水雞都好出色!雞肉鮮嫩多汁,配上麻辣醬汁,真係辣到味蕾都興奮起來!除咗食物好味之外,最令我留下深刻印象嘅係玖子茶嘅服務態度。服務員態度好好,主動關心客人嘅需要,確保我哋嘅用餐體驗舒適而愉快。真係令人感到受到重視同尊重!

2023-11-03
  • 砂煲肉骨茶
青衣東南亞菜又多一個選擇💁🏽‍♀️搬入青衣之後就越黎越多好食嘅餐廳進駐玖子茶係荃灣開到黎青衣主打東南亞菜 有我同老公都最愛嘅海南雞同口水雞食Me ordered:-海南雞藥膳湯底米粉👉🏽海南雞夠嫩 藥膳湯底好出味 加芫荽好加分😍😍口水雞飯👉🏽俾咗雞髀我大大加分!仲有油飯配清湯☺️Plus!裝修好靚 係領展嘅場入面有間紅磚Feel嘅餐廳幾得意估唔到屋邨商場都可以有呢種打卡又好食嘅餐廳🥹🩷平時晚餐唔想煮飯仔就有得落黎食飯啦☺️#玖子茶 #平民美食 #香港美食 #青衣美食 #荃灣美食
青衣東南亞菜又多一個選擇💁🏽‍♀️

#玖子茶 #平民美食 #香港美食 #青衣美食 #荃灣美食
2023-09-13
1K
2023-11-02 27 浏览
唔熟青衣架步嘅大胃覺得青衣係美食孤島,行去長發都有得掃吓街嘅,入到商場又係得一般連鎖分店但有間開放式餐廳感覺好唔同,扮成新加坡熟食中心咁,猶如置身星馬佢地招牌係肉骨茶,但另有一煲牛肋肉唔係叫肉骨茶,係叫藥膳,但個款好似冇乜分別,飲落湯底其實比肉骨茶甜啲結啲只係湯底唔係湯,熬住牛肋肉好香好腍,份量都幾多,連豆卜腐竹都入晒味唔喺海南而喺星馬嚟嘅,叫星馬雞飯好合理吖呢碟雞肉連雞胸位都好嫩滑,唔怕食多兩嚿,極之嫩滑點埋三種醬汁,各有各風味雞湯味道剛好,唔會太鹹。油飯粒粒分明,但質感食起嚟唔錯好香口食星馬嘢忍唔住加啲地道小食,串燒可以揀雞或者牛,雞肉配以特色沙嗲醬,非常惹味咖央一樣走唔甩,一定要有牛油,厚度適中先夾到咖央嘅香味跟餐凍飲只需$5,飲品選擇亦相當之多,揀嚟揀去都係還原基本步,夜晚照飲拉茶,茶味夠,凍飲都唔會淡

砂煲藥膳牛肋肉-配白飯

招牌星馬雞-配油飯&雞湯

唔喺海南而喺星馬嚟嘅,叫星馬雞飯好合理吖

呢碟雞肉連雞胸位都好嫩滑,唔怕食多兩嚿,極之嫩滑

點埋三種醬汁,各有各風味

沙嗲串燒

鮮油咖央多士

咖央一樣走唔甩,一定要有牛油,厚度適中先夾到咖央嘅香味

馬來西亞拉茶-凍

鮮油咖央多士
馬來西亞拉茶-凍
1K
2023-10-27 45 浏览
在青衣長發發現有間地道星馬菜,裝潢別緻,有種台式餐廳的感覺服務也不俗二人餐228.00砂煲肉骨茶-配白飯這個肉骨茶藥材味很濃,一字排跟豆卜煮得超稔,入口即化,連豬骨🦴也相當易咬🍚白飯值得一讚,珍珠米軟硬適中,粒粒分明海鮮蝦粉麵(粿條 叻沙湯)叻沙湯濃而不辣,還有海鮮作陪襯,粿條量很多,值得一試麻辣口水雞-例牌全去骨,酸辣蒜頭🧄非常提胃,而且份量夠大,足足有半隻,非常飽足串燒(2串)雞肉 沙嗲沙嗲醬真的超正點!配串燒無敵藥膳浸菜肉骨茶湯🍵底浸白菜貓山王榴蓮仙草凍39.00點個榴連味甜品作結,還有仙草呢!玖子茶新界青衣擔桿山路6號長發廣場2樓213及215號舖

在青衣長發發現有間地道星馬菜,裝潢別緻,有種台式餐廳的感覺

服務也不俗

二人餐228.00
砂煲肉骨茶-配白飯

🍚白飯值得一讚,珍珠米軟硬適中,粒粒分明

海鮮蝦粉麵(粿條 叻沙湯)
叻沙湯濃而不辣,還有海鮮作陪襯,粿條量很多,值得一試

麻辣口水雞-例牌

串燒(2串)
雞肉 沙嗲
沙嗲醬真的超正點!配串燒無敵

肉骨茶湯🍵底浸白菜

貓山王榴蓮仙草凍39.00
點個榴連味甜品作結,還有仙草呢!

玖子茶
新界青衣擔桿山路6號長發廣場2樓213及215號舖
2023-10-27 61 浏览
最近發現咗青衣長發廣場有間抵食嘅食馬菜餐廳。玖子茶嘅裝修好有馬來西亞同新加坡夜市嘅特色,有唔少燈籠掛喺天花,同埋放咗唔少模擬夜市店名嘅招牌,晚市去到,叫咗一個二人套餐$228,有好多款特色菜🤗🤗😁砂煲肉骨茶配白飯原個砂煲熱辣辣咁上枱,肉骨茶味道香濃,係傳統馬拉系嘅藥材湯底,排骨不過不實,豆卜金菇等配菜盅吸湯底味道變得非常入味😋😋👍海鮮蝦白喇沙米粉蝦肉及魷魚爽口彈牙,湯底香濃惹味,微辣但又食到甜甜地嘅味道,米粉容易掛湯,所以可以完美吸收湯汁,好食!🥰🥰🌟麻辣口水雞同平時常見嘅紅色口水雞有唔同,呢度加咗蒜粒同醬油,比平時嘅口水雞更加好食。蒜蓉味道突出,口感豐富,令口水汁成為極好下飯嘅菜式。雞肉滑嫩,皮下脂肪不多🐥🐥👍🏻藥膳浸菜用咗肉骨茶嘅藥膳湯底浸菜,如果叫咗肉骨茶,呢個唔叫都冇損失😁😋牛肉串燒牛肉串燒嫩滑,牛肉同牛脂肥瘦傷間,加埋沙嗲汁,令人停唔到口咁食🥳🥳🤪

砂煲肉骨茶

砂煲肉骨茶配白飯

砂煲肉骨茶
2023-10-27 63 浏览
青衣終於不再是美食沙漠啦⭐️玖子茶室店內設有涼亭,牆上掛滿小食亭橫額感覺好似回到懷舊年代咁~Lunch 時段嚟食都好多學生到店~有學生餐咖!價錢唔會好貴都唔錯~招牌星馬雞配上油麵及喇沙湯大大碗喇沙湯油麵,配上招牌星馬雞同埋三款醬汁,中間帶點酸辣醬更喺深得我心!星馬雞肉質嫩滑有埋雞翼位置~砂煲肉骨茶-配白飯可選小飯呢個肉骨茶份量超級多,成個煲咁樣飲哂得好飽肚,而且豬肉骨嘅肉量都比較多😳追加小食椒鹽雞軟骨、檳城魚蛋、酥炸豬扒椒鹽雞軟骨係店員推介嘅超級趣卜卜酥炸豬扒外脆內軟大大份檳城魚蛋肉質有待改進,表面醬汁都好香爽爆檸檬茶-凍點少得熱嘅街頭白咖啡~啡奶超香~

招牌星馬雞配上油麵及喇沙湯

砂煲肉骨茶-配白飯可選小飯

追加小食椒鹽雞軟骨、檳城魚蛋、酥炸豬扒
椒鹽雞軟骨係店員推介嘅超級趣卜卜

酥炸豬扒外脆內軟大大份

檳城魚蛋肉質有待改進,表面醬汁都好香

爽爆檸檬茶-凍
點少得熱嘅街頭白咖啡~啡奶超香~
午餐
2023-10-26 390 浏览
早前去青衣探朋友,發現一間裝修很特別的星馬菜餐廳—玖子茶。⭐️⭐️⭐️招牌星馬雞招牌星馬雞,搭配著香氣四溢的油飯和清淡的雞湯。這道菜以嫩滑多汁的雞肉為主,沾的醬料也很好餸飯,令人回味無窮。雞湯足料,有大塊⭐️⭐️⭐️⭐️星洲魚片魚蛋喇沙湯麵本人非常喜歡叻沙,這家的星洲魚片魚蛋叻沙湯麵也不錯。這碗湯麵以濃郁的叻沙湯底烹調味道偏甜,魚片和魚蛋的口感鮮嫩可口,讓人胃口大開。⭐️⭐️⭐️炸蝦膠豆卜如果你喜歡炸物,那麼炸蝦膠豆卜和酥炸雞塊是兩道不容錯過的菜品。外皮酥脆,內裡鮮嫩多汁,每一口都充滿了海鮮的鮮香。⭐️⭐️⭐️酥炸雞塊而酥炸雞外層酥脆,內部肉質鮮嫩多汁,絕對能讓你垂涎三尺。在飲品方面,我推薦試試他們的爽包檸檬水(凍)和馬來西亞拉茶(熱)。⭐️⭐️⭐️爽包檸檬水清新可口,是消暑的最佳選擇;⭐️⭐️⭐️⭐️馬來西亞拉茶濃郁香醇,加上煉奶香滑,口感獨特,絕對能滿足你對茶的渴望。
早前去青衣探朋友,發現一間裝修很特別的星馬菜餐廳—玖子茶。

招牌星馬雞

⭐️⭐️⭐️⭐️
星洲魚片魚蛋喇沙湯麵

炸蝦膠豆卜

炸雞

而酥炸雞外層酥脆,內部肉質鮮嫩多汁,絕對能讓你垂涎三尺。

⭐️⭐️⭐️
爽包檸檬水清新可口,是消暑的最佳選擇;

⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-10-24 42 浏览
📍 玖子茶(青衣長發)來自馬來西亞🇲🇾既過江龍玖子茶,裝修好有當地嘅感覺,仲有燈籠做打卡位,每一張枱上面都有一個亭,肉骨茶喇沙係不少得既美食之一😍🔸 參巴醬蘿白糕同平時既蘿蔔糕不同,以炸既烹調方式,充滿蘿蔔絲,令整個口感好豐富,再沾上馬拉特產參巴醬,帶有點辣辣感覺,好開胃🤤🔸 鮮油咖映多士一送上黎即刻食,熱辣辣,個多士好脆卜卜,斑蘭味唔算好出,反而牛油味好香,甜甜地,冰火交集嘅感覺好正👍🔸 星洲魚片魚蛋喇沙湯底好濃郁,好重椰奶味,不知不覺己經飲哂整個湯底,好有馬來西亞當地風味,配埋魚蛋魚片,簡直係置身於當地之中。最近周街都興起手打檸檬茶,當然嚟到要飲下~每杯都帶有好清新既檸檬味,店主會以手打香水檸檬嘅檸檬皮,做檸檬汁🍋 清涼解渴,微酸微甜,感覺健康~每杯聞到好香檸檬味😋🔸 手打鴨屎香檸檬茶🔸 爆打香水檸檬茶🔸 香水檸檬百香果綠茶
📍 玖子茶(青衣長發)

🔸 參巴醬蘿白糕

🔸 鮮油咖映多士

🔸 星洲魚片魚蛋

🔸 手打鴨屎香檸檬茶
🔸 爆打香水檸檬茶
🔸 香水檸檬百香果綠茶

上次在青衣長發商場食飯後發現了另一間特式食店 掛滿紅紅黃黃燈蘢 裝修極特別在商場二樓大堂的正中央極為吸睛內裡的擺設同擋身都是極具懷舊風強烈的地道風味 彷彿置身當地一樣而且價錢亦相當親民所以今日專誠來吃個晚飯//昭通醬炸雞翼 $39//雞翼炸至金黃酥脆香口一口咬下內𥚃雞肉仍然保持嫰滑而且多汁最重點是這個昭通醬 之前未試過呢個醬料入口咸香配搭雞翼就最適合不過//砂煲肉骨茶-配白飯 $68//用砂煲上可以保持熱度肉骨茶有藥材香混合肉香唔算太重藥材味 入口清甜清香排骨半肥瘦到好淋 配料仲有豆卜、腐皮同杞子都好入味//馬來西亞拉茶-熱 $3//跟餐+$3就可以品嚐到馬來西亞拉茶入口的味道同普通奶茶是不同的香味、奶味、茶味恰到好處口感滑滑的,滿足//鮮油咖映多士 $29//切成四份四方的一口多士多士烘至金黃香脆是最好的口感多士上輕輕塗上了咖映而每小份都有一份厚切牛油 邪惡但好味//馬來咖喱牛肋肉飯 $59//咖哩擁有濃郁的椰香不會太辣而同時帶有淡淡的甜味牛肋肉烹調至相當淋而且十分入味 送飯一流
上次在青衣長發商場食飯後

腐皮同杞子都好入味

//馬來西亞拉茶-熱 $3//
跟餐+$3就可以品嚐到馬來西亞拉茶
入口的味道同普通奶茶是不同的
香味、奶味、茶味恰到好處
口感滑滑的,滿足

//馬來咖喱牛肋肉飯 $59//
咖哩擁有濃郁的椰香
不會太辣而同時帶有淡淡的甜味
牛肋肉烹調至相當淋而且十分入味 送飯一流

早幾日同男朋友放工去青衣食晚餐,比我發現左間超有feel 既台式餐廳!離遠已經見到好多燈籠同舊式台灣設計,仲有打卡位~落單點左成枱野食野飲,飽到差啲食吾哂,但竟然埋單兩舊水⋯仲要無加一服務費!質素仲要係有水準B級美食,真係抵到爛左!!酥炸花枝丸:又脆又夠惹味,炸完大大粒,完全係台灣夜市水準!椒鹽雞軟骨:炸得超香脆,椒鹽調味剛剛好,開始左就一啖接一啖停吾到!鮮油咖映多士:外酥內軟既多士,搭配香濃的咖映醬,加上厚到有罪惡感既牛油,每一啖都係滿足!!砂煲肉骨茶配白飯:見好多人嗌~熱辣辣濃郁既湯底,煮住嫩滑既肉骨。邊食肉邊食夜市小食,配飯一流!馬來西亞拉茶:意想不到既香濃氣味,絕對係足料無溝多水!跟餐都只係加5蚊,望到在場人士枱面都至少有一杯!手打蜂蜜檸檬紅茶:大大杯,極重勁香茶味!媲美得上外面4,50蚊既手搖,絕對係解膩又清新~

酥炸花枝丸:又脆又夠惹味,炸完大大粒,完全係台灣夜市水準!

香港玖子茶探店 推薦肉骨茶😋鮮油咖映多士超一舊牛油😍😍 見到真係好開人呀🤩入口即溶 甜甜的藥膳浸菜白菜🥬仔被藥膳浸泡過都好清爽 藥膳味濃郁砂煲肉骨茶-配白飯之前前食開新加坡式嘅肉骨茶 比較重胡椒味而呢到嘅肉骨茶比較濃嘅藥材味 肉馬來西亞個種🇲🇾家姐就鍾意藥膳味 好似好補身咁😂豬肉骨都好軟腍 咬落肉與鬆軟易咬😋玖子茶 📍 葵涌及青衣長發廣場213,215號舖 #玖子茶 #平民美食 #香港美食 #青衣美食 #荃灣美食
香港玖子茶探店 推薦肉骨茶😋

玖子茶
📍 葵涌及青衣長發廣場213,215號舖

#玖子茶 #平民美食 #香港美食 #青衣美食 #荃灣美食

2023-10-22 105 浏览
這一天,到這裡剛好是晚餐時間,在這商場內,走了一轉,見到這食店裝潢都幾特別,離遠睇,我以為是台灣食店。但來到店前,見到一隻”Merlion”在店外,頓然發覺原來係新加坡餐廳!哈哈😆今日有點餓,但又不知道食咩好,見到餐牌有雞飯,但今日又不太想食雞。突然間見到「馬來西亞咖哩」!我便決定食咖哩,不過,今日又不想食豬扒,原來有豬軟骨咖哩🍛飯,所以,最後決定食呢個。友人便點了肉骨茶!先上台是我點的咖哩飯,我先試一口咖哩汁和飯!嘩!我覺得好好食呀!!!飯🍚軟硬適中!咖哩汁不辣,食到有陳皮,又見到碟上有八角,又有椰奶香味,而個豬軟骨都好食!真係沒想到,那麼隨意選的一間食肆,有這樣的驚喜!好開心😁友人的肉骨茶都緊接上台,湯色深,味道香!湯內的藥材味道不是很濃,但肉骨都好食,又有豆卜和金菇,吸晒湯汁。都是好食!最後來一杯「熱檸檬🍋蜜糖水」,我沒有任何期望!但沒想到,個檸檬蜜糖水也很不錯!真的喜出望外!下次一定再幫襯,再試食其他食品!😙

2023-10-21 31 浏览
約咗朋友喺青衣食飯,發現附近嘅屋邨商場都有好多餐廳選擇,行咗一陣就見到呢間餐廳勁多燈籠,好eye catching,所以就走左入去。間餐廳環境好闊落又開揚,同朋友食飯傾計啱晒。餐牌都好多選擇,大部份嘅東南亞嘢食都有,最後我哋揀咗馬來咖喱牛肋肉飯、星馬雞配油飯,再嗌咗牛肉串燒同埋椒鹽雞軟骨。個星馬雞油飯好嫩滑好Juicy,最好係已經去骨,我最鍾意三色醬入面嘅薑蓉,超好食,配埋個油飯簡直Perfect,唔怪得係招牌菜之一。個馬來咖喱牛肋肉中間有夾住少少肥肉加少少牛筋,煮得好淋,加埋個咖喱汁少少辣,真係好開胃串燒牛肉熱辣辣上枱,佢燒得一啲都唔乾身,加埋個沙嗲汁真係不得了椒鹽雞軟骨炸得啱啱好,唔會好大個炸皮,又唔會太鹹👍🏼👍🏼

椒鹽雞軟骨炸得啱啱好,唔會好大個炸皮,又唔會太鹹👍🏼👍🏼
2023-10-19 55 浏览
住係呢頭,見到呢間日日爆場,今日終於見到唔洗排長龍,緊係去試啦!真心明點解咁鬼多人食😂😂😂食物招牌星馬雞-配白飯雞湯係群組到睇到有人推介食海南雞,我都嗌黎食😋啲雞真係好滑😳仲有個冬瓜湯好好飲!百果香紅茶我哋唔知加$10杯嘢飲會咁大😂超級抵飲💓我嗌咗百果香紅茶,好香甜嘅百果茶手打蜂蜜檸檬紅茶🍹另一杯係手打蜂蜜檸檬茶…好香甜嘅蜜糖味,再加上檸檬茶配合得非常之好!鍾意飲蜜糖嘅人必加!我唔知你啦薄餅配咖喱😂😂😂另外佢個🍕好奇怪的名字!超酥脆薄餅配香甜咖哩🍛份量都唔少咁🍱醬汁牛肋肉辣肉碎滷蛋飯有酸菜有辣肉好開胃🤤個份量都好大,所以清晒啲野食都好飽😂啲牛肋肉好冧,好重牛肉味💓因為都有啲辣,所以有青瓜🥒解辣好清爽沙嗲串燒牛其他呢度用QR CODE落單方便快捷!最正係唔洗太多人行黎行去,淨係岀餐姨姨送餐,佢哋都行得快啲!

食物

招牌星馬雞-配白飯雞湯