2024-08-30 178 浏览
想試好耐,今日終於去左買黎試。平日下午都有2、3個客人買緊,好彩大多數既款式都仲有,可以買到心頭好。第一次食,買左件原味切件卷蛋試下先~果然同其他食評所講既一樣,卷蛋食落只有淡淡既班蘭香。(可能因為佢係用辣鮮班蘭葉整?🤔) 但蛋糕體好鬆軟濕潤,忌廉夠滑夠奶香。下次會想試下佢原個既戚風蛋糕🤤
想試好耐,今日終於去左買黎試。
第一次食,買左件原味切件卷蛋試下先~
2024-07-06 729 浏览
幾年前買蛋糕食,當時食物質素十分滿意,比得新加坡買既。今日經過佐敦,原打俾買蛋糕,但入門完全沒有蛋糕香味,燼想買既款未巿。於是買杯咖啡黎解暑,但發現班蘭咖啡,完全沒有班蘭味,只有淡淡咖啡香,😓名不符實。早知去7仔買。沒有下次。
外卖自取
佐敦呢間小店係上海街同寶靈街嘅Corner位, 只賣蛋糕甜點同飲品。佢同坊間不同之處,佢主要係賣班蘭製品。班蘭葉係用新鮮,並非如坊間添加人造色素同香精,所以佢嘅出品只係有淡淡的淺綠色同班蘭味。佢嘅班蘭戚風蛋糕,每次只焗製少量,一日會焗好幾轉。所以買到嘅都係即日新鮮熱辣出爐,攤凍之後再入袋。所以蛋糕口感特別彈牙鬆軟,有真正嘅班蘭味道同香味。比起新加坡名店絕對不相伯仲!另外仲試咗佢哋嘅黃金板栗班蘭卷。即使第二日先食,口感亦好鬆軟,栗子🌰味濃,同班蘭絕對係絕配。臨走前,見佢有班蘭咖啡,馬上order一試。由於班蘭汁係用新鮮班蘭葉即榨汁,本身有啲苦澀味,應該要求加多啲糖水先得。總括來說,絕對值得我哋經常幫襯!

班蘭咖啡

總括來說,絕對值得我哋經常幫襯!
2024-04-16
  • 黃金板栗班蘭卷
  • 班蘭咖啡
2024-05-17 628 浏览
多次經過都覺得好吸引,今次終於下決心買來試試,買了一個班蘭芒果卷$55。這裡還有其他選擇:原味班蘭卷、班蘭板栗卷,印象中係$4x,不過$50。結論是一試無妨,但下次應該會揀原味,因為芒果卷內的芒果其實很少,不值得加多$1x去試。味道方面,班蘭味不會太重,個人是喜歡淡淡的班蘭味,感覺這樣應該不會有太多人工香精,甜度適中。朋友說吃到芝士味,但我就不太覺得整體來說蛋卷質感鬆軟,好吃

整體來說蛋卷質感鬆軟,好吃

班蘭芒果卷
2024-05-16
班蘭芒果卷
2024-05-16 434 浏览
無意中發現香港開左間賣斑斕蛋糕店,本身都鍾意食斑斕產品,仲唔到一入間鋪就聞到好濃嘅斑斕味。核桃斑斕蛋糕咁啱賣曬,我就落訂等20分鐘再去買新鮮出爐嘅蛋糕。啱好食個午餐轉頭去拎。拎到手時,底仲熱嘅,入袋唔可以封口。拎到返屋企已急不及待拎嚟食。一入口好鬆軟,仲香噴噴,口中有核桃加斑斕味,好正!連平時唔食蛋糕的男人都話好味!下次經過要再買!以後去新加坡唔使買啦。
核桃斑斕蛋糕
不同味的斑斕蛋捲
核桃斑斕蛋糕
  • 鮮斑蘭合桃戚風蛋糕
2024-05-05 256 浏览
栗子味斑蘭蛋卷今次外賣左栗子味斑蘭蛋卷,打開面既保鮮紙聞到好香斑蘭葉既味道,蛋卷口感鬆軟又唔乾👍🏻中間栗子係切得細細粒既,唔係平時死甜果種栗子蓉,配埋啲cream味道啱啱好之前已經食過佢芒果口味既斑蘭蛋卷,個人鍾意食芒果味多啲🤤

栗子味斑蘭蛋卷

之前已經食過佢芒果口味既斑蘭蛋卷,個人鍾意食芒果味多啲🤤
2024-04-25
2024-04-28 201 浏览
蛋捲一來就有斑斕香氣四溢,引得人食指大動。味道不會太甜,剛好,唔會好多cream。內餡栗子都不少,食到粒粒栗子。一條$48的性價比都算高,得閒經過都可以試下,總體不錯。
2024-02-21 331 浏览
因為要慶祝生日,所以買咗個班蘭芒果蛋糕試吓。但估唔到係大失所望…..一切開個蛋糕就見到中間好厚嘅忌廉,而嘅厚度係成個蛋糕嘅一半!仲要佢唔係輕忌廉😩中間夾層嘅芒果竟然係碎粒嚟,碎到唔開胃 無晒芒果肉質感。真係伏到核爆💥千期唔好試🙅🏻‍♂️一定唔會有下次!❌
因為要慶祝生日,所以買咗個班蘭芒果蛋糕試吓。
但估唔到係大失所望…..
仲要佢唔係輕忌廉😩
中間夾層嘅芒果竟然係碎粒嚟,碎到唔開胃 無晒芒果肉質感。
真係伏到核爆💥千期唔好試🙅🏻‍♂️
一定唔會有下次!❌
外卖自取
打開包裝時,班蘭的清香便隨之飄來。雖然班蘭的味道也是淡淡的,但沒有加上味道令人頭暈的椰子,所以好清新! 戚風蛋的質地好綿密且柔軟,絲毫沒有粗糙感。店員說蛋糕的班蘭味來自班蘭葉鮮壓的汁液,令我想起新加坡樟宜機場所買的那一款。照片中蛋糕的裂痕是舟車勞頓的後果,原來的樣子可是十分可愛!班蘭咖啡 的顏色上深下淺,分別明顯。可能是我味覺不靈敏,我嚐不到班蘭味,但有濃濃的烘焙咖啡味。
班蘭戚風蛋糕
打開包裝時,班蘭的清香便隨之飄來。

照片中蛋糕的裂痕是舟車勞頓的後果,原來的樣子可是十分可愛!
班蘭咖啡
题外话/补充资料: 班蘭香氣飄逸的可愛小店!
2024-01-18 462 浏览
店員態度惡劣,以付錢及入賬為理由,堅絕作出任何退款及解決問題,難道比晒錢就係錯?真係莫名其妙!莫說是服務,店員連基本禮貌都無,蛋糕有幾好食都無用,店員的態度,絕對不會有回頭的可能。
2024-01-17
2023-12-30 445 浏览
呢排聽到有以班蘭作為主題既咖啡店😳,舖頭唔單止有班蘭咖啡,更有班蘭蛋糕等等食物,可以話係非常有特色,推薦鍾意班蘭同埋鍾意試新嘢既朋友一定要try try!!😜 ✨鮮班蘭戚風蛋糕($58)新鮮出爐既班蘭蛋糕漲卜卜咁,非常得意。班蘭味道好香,食落去味道十足,而蛋糕質地本身好軟熟,濕潤得黎唔會太dry,推薦試試! 😉 ✨鮮班蘭芒果芝士卷($55)🥭呢個卷同戚風蛋糕分別唔大,不過中間加咗芝士忌廉同埋芒果粒,食落更有口感!!😝 ✨斑蘭咖啡☕️咖啡可以選擇熱或者凍,少少既班蘭味道加落咗咖啡度,感覺好新奇!🤓

✨鮮班蘭戚風蛋糕($58)

✨鮮班蘭芒果芝士卷($55)🥭

✨斑蘭咖啡☕️

2023-12-27 310 浏览
班蘭香氣獨特,顏色又靚,經常喺甜品同飲品用到,而今日介紹呢間就係班蘭專門店,所有產品都係班蘭味,鍾意嘅一定唔可以錯過😍🌟鮮班蘭核桃戚風蛋糕大大個高身又鬆化,海棉蛋糕好香班蘭味,整體唔會太甜,仲落咗好多核桃有咬口又有果仁香氣🌟鮮班蘭芒果芝士卷呢個卷蛋勁多餡,博博嘅斑斕蛋糕包住creamy濃厚嘅芝士忌廉,入面仲有鮮芒果肉,切開一件件開party啱晒🌟班蘭咖啡用咗新鮮班蘭葉榨汁,同咖啡香味好夾,滲出陣陣班蘭清香,亦同時突顯咖啡香味

🌟鮮班蘭核桃戚風蛋糕

🌟鮮班蘭芒果芝士卷

🌟班蘭咖啡
2023-12-27
  • 班蘭咖啡
  • 鮮斑蘭合桃戚風蛋糕
  • 班蘭戚風蛋糕
2023-12-24 219 浏览
喺這家班蘭主題嘅港式蛋糕店,我試咗幾款令人心動嘅甜點。首先佢哋嘅鮮班蘭核桃戚風蛋糕真係撩到我心尖尖,鬆軟嘅戚風加埋香濃嘅班蘭,食落真係舒服到不得了,每啲蛋糕都做到外表同內在都係咁吸引🍰。跟住嚟個鮮班蘭芒果芝士卷,芝士同班蘭嘅結合真係得嚟唔膩口,加埋啖啖芒果肉,咬落去嘅每一口都爽滑得嚟又唔會太膩,真係食到停唔到口😋。點杯班蘭咖啡返嚟試吓,那個微妙嘅班蘭香氣夾帶咖啡嘅濃郁,飲落去很有層次感,而且香氣滿溢,係完美嘅伴侶。最後照實話,去到呢間店,我最期待嘅就係斑蘭合桃戚風蛋糕。佢哋嘅蛋糕唔單止外觀靚,而且每一啖都品嚐到舒泡泡嘅口感同清新嘅班蘭味,真心推介畀班蘭控們👍!所以話,求求其陣你要喺佐敦行街,記得順道嚟味嚐下這些斑蘭美夢嘅甜品吖!

2023-12-18 173 浏览
新加坡手信就經常食班蘭蛋糕,今次試吓香港首個班蘭主題蛋糕店,新鮮班蘭葉汁製作!🔸 班蘭芒果芝士卷班蘭蛋糕清香鬆軟,芝士味道並唔濃烈,食落類似乳酪cream cheese !配上芒果甜甜酸酸幾清新開胃!🔸 班蘭栗子卷班蘭蛋糕配上栗子粒!個人覺得如果cream 都由栗子製成會再更加好~總括🔹蛋糕口感軟綿綿,一打開已經有清新班蘭味~真材實料,size 有大中細,價錢合理,值得一試!

🔸 班蘭芒果芝士卷

🔸 班蘭栗子卷

2023-12-10 199 浏览
班蘭控別註🌿☘️全香港唯一以斑蘭為主題的蛋糕店🍰💚小店每日以新鮮斑蘭葉壓汁製作斑蘭蛋糕,非常認真!整間店舖充滿斑蘭味既氛圍,每日將新鮮既班蘭葉,新鮮即榨成汁,將新鮮斑蘭葉壓汁製作斑蘭蛋糕,天然清香柔軟!鮮班蘭戚風蛋糕 班蘭戚風蛋糕全部都是即日新鮮焗製,充滿班蘭既清香,氣味怡人,戚風蛋糕質地鬆軟濕潤,甜度適中,入口綿蜜軟熟鮮班蘭芒果芝士卷人氣款!班蘭卷蛋有五種口味,原味、芒果芝士、栗子、紅豆及士多啤梨。蛋糕綿密柔軟伴隨著班蘭的香馥,加入忌廉後,口感更柔潤更順滑,芒果香甜清新,整體感覺不油不膩,讚!斑蘭咖啡 精選推介!入口帶有濃郁既斑蘭葉甘香,配搭香濃咖啡香濃,層次分明,非常特別班蘭咖啡📍佐敦上海街48號地舖
班蘭控別註🌿☘️

全香港唯一以斑蘭為主題的蛋糕店🍰💚
小店每日以新鮮斑蘭葉壓汁製作斑蘭蛋糕,非常認真!

鮮班蘭戚風蛋糕

鮮班蘭芒果芝士卷