2021-12-23 152 浏览
🧡💛❤️第二次食瑞士芝士火鍋🫕任食法包半年前依間瑞士餐廳新開張嘅時候食過一次 ,半年後嘅今日決定睇吓佢有冇退步😂記住都冇任食法包依個item,今次有驚喜喎😏💛瑞士芝士火鍋 Fondue💛 $268一個鍋有250g嘅芝士,份量適中😳芝士味鹹鹹香香,仲有啲酒味(混合咗Gruyere & Vacherin Cheese🧀再加入瑞士車厘子酒烹調而成),酒味唔會過於濃烈而蓋過芝士香🫕既然法包係無限添加,當然要食多籃🥖一鍋可以應付到2-3籃包,食得快啲嘅可以去到4-5籃,Hatty食咗5籃包包好飽飽🤰🏻因為一籃包約20粒😂真係會飽㗎!💛火鍋配料💛 $28@1涮涮鍋要配料,芝士鍋都要呀🫕今次加咗新薯仔🥔蘑菇🍄西蘭花🥦火腿腸🍖薯條🍟,放入芝士鍋更邪惡🥰❤️蘇黎世牛肉仔肉 Zurich Veal❤️ $258瑞士傳統美食,將小牛肉切成薄片再爆炒🥩小牛肉汁搭配煎土豆絲餅真係好好食😛依個煎薯仔絲餅(Rösti)係由洋蔥、 白葡萄酒以及奶油製成㗎😙所以味道好豐富!旁邊仲有啲蔬菜粒,為成碟菜式加色及味道🤩估唔到佢冇退步之餘,水準又高咗🤣重點係法包可以任食😂環境方面都係咁舒服,餐牌上嘅選擇好似多咗😆下次再嚟食嘅時候食其
🧡💛❤️
第二次食瑞士芝士火鍋🫕任食法包

💛瑞士芝士火鍋 Fondue💛 $268

火鍋配料

💛火鍋配料💛 $28@1

❤️蘇黎世牛肉仔肉 Zurich Veal❤️ $258

估唔到佢冇退步之餘,水準又高咗🤣重點係法包可以任食😂環境方面都係咁舒服,餐牌上嘅選擇好似多咗😆下次再嚟食嘅時候食其他先!

📍瑞士餐廳
📍天后電氣道68號金輪天地2樓

火鍋配料
2021-12-23 787 浏览
疫情下冇得去旅行,喺天后新開嘅瑞士餐廳一系列的經典瑞士美食如蘇黎世特色牛仔肉、馬鈴薯絲煎餅,芝士火鍋,愜意與美味讓味覺去了一趟旅行!▪️瑞士芝士火鍋 $268 午餐食咁大鍋芝士,好像有點邪惡😈這裏的芝士火鍋用上瑞士進口材料!原汁原味!混合半硬嘅Gruyere Cheese同Vacherin Cheese!鹹香味濃郁,點咩配料食都咁好味 !我最推介麵包同薯仔!(根本澱粉控)仲滲出淡淡洒香,原來加咗白酒!▪️蘇黎世牛仔肉 $238提到瑞士一道有標誌性的佳肴,當然是蘇黎世小牛肉吧!牛肉薄片加上洋蔥或蘑菇,再配上白葡萄酒和奶油煮成的濃調醬汁,嗅起來濃香四溢,口感滑溜!傳統配上土豆煎餅!這裏還有茄膏雜菜,酸酸甜甜減去肥膩感 ▪️自助沙律吧和餐湯午餐時段惠顧一客午餐,當然包括自助前菜。沙律吧種類豐富,最重要係唔係剩係得蔬菜!有誠意地提供多種火腿三文魚!食前菜都夠飽南瓜湯亦值得推介,香香甜甜。不得不提,自助吧的餐包比火鍋追加的麵包還要好吃

▪️瑞士芝士火鍋 $268
午餐食咁大鍋芝士,好像有點邪惡😈

▪️蘇黎世牛仔肉 $238

▪️自助沙律吧和餐湯

2021-12-20 98 浏览
今次黎到呢間天后既正宗瑞士餐廳~~餐廳環境好靚,又有live music 🎶啱哂星期5晚同朋友黎relax🥂🥂簡單試左幾款旅遊必點菜式,已經好滿足🥰🥰🫕瑞士芝士火鍋(250g) $268✨芝士味道濃郁,而且重酒味🍾🍾朋友去過瑞士食,覺得味道都差唔多,呢個價錢好抵~~而且附送既法包好好食,索哂d芝士味好正!仲可以無限refill添😍😍店員建議可以試下唔同配料,每款都係$28咋~~我地點左最常叫既新薯🥔、蘑菇🍄、火腿腸🥓,全部都好夾!!推介大家黎試試❤️❤️🍖蘇黎世牛仔肉 $258✨忌廉汁調較得唔錯,牛仔肉同蘑菇都好入味!!而且牛仔肉口感稔滑,好易咬😋😋伴碟蔬菜酸酸甜甜都幾特別~~薯餅係薯絲質地,好有口感!自己灑少少黑椒就更惹味👍🏻👍🏻
今次黎到呢間天后既正宗瑞士餐廳~~
簡單試左幾款旅遊必點菜式,已經好滿足🥰🥰

🫕瑞士芝士火鍋(250g) $268✨
芝士味道濃郁,而且重酒味🍾🍾
朋友去過瑞士食,覺得味道都差唔多,呢個價錢好抵~~

店員建議可以試下唔同配料,每款都係$28咋~~
我地點左最常叫既新薯🥔、蘑菇🍄、火腿腸🥓,全部都好夾!!
推介大家黎試試❤️❤️

🍖蘇黎世牛仔肉 $258✨
忌廉汁調較得唔錯,牛仔肉同蘑菇都好入味!!
而且牛仔肉口感稔滑,好易咬😋😋
伴碟蔬菜酸酸甜甜都幾特別~~
薯餅係薯絲質地,好有口感!自己灑少少黑椒就更惹味👍🏻👍🏻
2021-12-20 81 浏览
聖誕節又快到,當然要趁機食一下特色嘅芝士火鍋啦🥰呢個冬天咁鬼凍,食返個暖心嘅Fondue就特別唔錯❤香濃嘅芝士,更加可以加入麵包🍞同埋肉粒,拉絲嘅感覺,既好味,又邪惡😈呢一間天后嘅🇨🇭瑞士西餐廳,最近推出嘅哩個新菜式,真係好特別,同朋友試咗下,都覺得好有驚喜😍我哋仲試咗下佢嘅呀😊meat platter,入邊嘅蔬菜同埋肉粒都好豐富。😗最鍾意嘅,一定係腸仔。彈牙嘅腸仔,加入鹹香嘅芝士醬,既有奶味又有🥩肉香,真係好正。

2021-12-18 321 浏览
Decorations are nice There's somebody playing piano while we are dining.There's also electronic candle light on the dining table.They put lots of effort in the furniture. Staff are very welcoming and nice.To be fair, if you'd like to try something that's near to local Swizz Cheese hotpot, this restaurant is a good try.Personally speaking, it might not be "Hong Kong"people's preference tho because the fermented taste and smell is quite strong.(瑞士芝士火鍋)Swizz Cheese Hotpot. We chose the original on

Decorations are nice

(瑞士芝士火鍋)Swizz Cheese Hotpot. We chose the original one, there's another flavour with black truffle.

This is beef meat with potato pie(rosti) and some tomato sauce.
It's not as good as we think for the beef, but the potato pie worth a try.

Inside of pie.

We also ordered a Mixed cheese platter since I am cheese lover.

There's sufficient amount of cheese that gives reason to the price.

However the last cheese was too smelly to eat that I just need to leave it wasted.

The waiters are really nice.

I asked the types of cheese they provide and they showed me as below.

The menu.

Once in a while is okay but personally it's just not delightfully edible for me.
2021-12-15
好掛住歐洲菜~~~天氣凍凍地不如就食一個瑞士🇨🇭芝士火鍋啦💗喺天后嘅依間瑞士餐廳,入面裝潢好有阿爾卑斯山雪地小屋feel~很有瑞士風情。一入門口見到有隻可愛牛牛~入面用餐區有一大幅滑雪場風景壁畫,旁邊亦有螢幕正在播放雪地影片🥳令人感到置身在瑞士滑雪場上的木屋餐廳。晚上燈光有點昏暗,都幾有情調~🔶 瑞士芝士火鍋 🫕$268/250g這裏的芝士火鍋加入了酒作調味,火鍋會跟一大碟法飽,把法飽蘸上半溶芝士來吃,芝士🧀濃稠味美,充滿酒香,味道濃郁多重。另外可以加點其他配料,例如西蘭花丶蘑菇丶雞胸肉等等。(每款$28)🔶 蘇黎世牛仔肉 $238是餐廳的人氣菜式,也是瑞士著名傳統菜。牛肉切成小塊,入口軟嫩充滿奶油香,搭配瑞士傳統薯仔🥔煎餅,一條條薯絲很有口感,煎得香口不膩。

🔶 瑞士芝士火鍋 🫕$268/250g

🔶 蘇黎世牛仔肉 $238

2021-12-16 126 浏览
一接近聖誕就會想食芝士火鍋🫕😚見到好多人介紹依間就諗住試下~用左滑雪場做bg 又可以ff去左旅行😛仲有live鋼琴🎹配奏 周圍都佈置得好有情調😍.▫️瑞士芝士火鍋🫕 $240 200g一黎到就已經好大陣芝士味😍 每份配左法包粒 索晒啲芝士真係好邪惡🤤一沾就沾左勁多芝士 ho cheesy質地細滑柔軟 鹹香味好濃郁~我地仲另外嗌左薯仔🥔薯條🍟蘑菇牛仔腸芝士味真係配咩食都好夾🤤.▫️法式豬鞍配雜菜燒汁 $268除左芝士火鍋仲有多款法式料理厚度適中啖啖肉 無乜油脂但肉質嫩滑多汁夠juicy😚落左黑椒同燒汁調味 令味道更香口超喜歡食伴碟既薯仔🥔夠外脆內軟.總結,依間氣氛同情調真係好唔錯~ 可以體驗下正宗既芝士鍋慶祝 個芝士真係好濃厚邪惡🤤 而且個豬鞍都好香嫩🙆🏼‍♀️
一接近聖誕就會想食芝士火鍋🫕😚
見到好多人介紹依間就諗住試下~
用左滑雪場做bg 又可以ff去左旅行😛
仲有live鋼琴🎹配奏
周圍都佈置得好有情調😍

▫️瑞士芝士火鍋🫕 $240 200g

一黎到就已經好大陣芝士味😍
每份配左法包粒 索晒啲芝士真係好邪惡🤤
一沾就沾左勁多芝士 ho cheesy
瑞士芝士火鍋

質地細滑柔軟 鹹香味好濃郁~
我地仲另外嗌左薯仔🥔薯條🍟蘑菇牛仔腸

落左黑椒同燒汁調味 令味道更香口
超喜歡食伴碟既薯仔🥔夠外脆內軟

• 法式豬鞍配雜菜燒汁
2021-12-14 117 浏览
星期五晚到場,非常多人,是完全超出餐廳可以負擔嘅人數,不要說服務了,連基本的招待也做不好,侍應好似第一日返工咁,查詢了很久才知道沒有drink list,想查詢菜式和加食物待應一直叫我們等等等話一陣返嚟結果係冇返嚟,食物等待時間很長,差不多45分鐘主菜還沒有上齊,另外更正一下這裏是沒有餐包提供的,今日我見以前啲post係有既。最嚴重嘅問題係食物真係好難食,自問係瑞士生活左一段時間,對瑞士嘅菜式對一定嘅認識,見呢間餐廳個名同尖沙咀嗰間一樣,點知係天淵之別,我從來未見過一個濕嘅瑞士薯餅,好似食緊洋蔥湯咁,仲要個面係焗燶咗咗,苦嘅…瑞士火鍋,用咗個好大嘅鍋,但係入邊芝士只得非常少,連點佢本身嘅麵包都唔夠,莫講話加配料,食到一半已經癡底乾左,建議轉返個細鍋。除咗House wine 杯白酒係唔錯嘅,其他真係令人崩潰,滿心歡喜以為香港多一間瑞士菜嘅餐廳,結果埋單之後落去買外賣返屋企食!

Rosti  瑞士家鄉薯餅
2021-12-11 106 浏览
#hongkong #food #天后 #凍凍地就想食火鍋 #特別啲揀左芝士火鍋 #餐廳環境唔錯又舒服 #有兩位女侍應 #一位好清楚餐牌內容笑容好亦會講解另一位係完全零經驗🙄 #芝士火鍋覺得最好味係用麵包點黎食口感味道都係最好牛仔腸都好食蘑菇麻麻地 #肉醬意粉麵質好似炒麵肉醬好味用鼻索一索都覺得有吾同😋如果加隻辣椒落去整一定更加好食但吾夠熱 #薯餅外面微微脆入面腍唔會好鹹正常發揮 #紅酒燴豬手皮靭冇汁乾啃🙅‍♀️吾掂 #會想食多次其他既嘢食😂吾食芝士火鍋係咁既~肥仔對個火鍋已經麻麻,佢又擺晒上塊面度,人哋當然睇得出啦,又有一個零經驗嘅侍應,佢幫我哋落單上菜收碟,同佢接觸係最多…可能我哋會問佢餐牌上嘅嘢完全答唔到,搵另外一個幫手答,本身去到想食酥皮燉羊膝,冇~想食燉菜,又冇。9點已經差吾多食完,再落單點豬手到上菜差唔多用左一個鐘,就黎10點先上豬手,肥仔已經好炆炆地,用刀切吾到,我哋問有冇第二把鋒利啲既刀,女侍應拎左另外一把刀出嚟都係一樣,最後幫我哋將豬手拎入廚房切😅肥仔已經搖頭話間餐廳直情未準備好做生意,乜都冇‼️我哋都係睇餐牌點餸,未準備好就唔好印落餐牌‼️仲話如果有男仔帶女仔嚟呢度食飯,

係咁既~肥仔對個火鍋已經麻麻,佢又擺晒上塊面度,人哋當然睇得出啦,又有一個零經驗嘅侍應,佢幫我哋落單上菜收碟,同佢接觸係最多…可能我哋會問佢餐牌上嘅嘢完全答唔到,搵另外一個幫手答,本身去到想食酥皮燉羊膝,冇~想食燉菜,又冇。9點已經差吾多食完,再落單點豬手到上菜差唔多用左一個鐘,就黎10點先上豬手,肥仔已經好炆炆地,用刀切吾到,我哋問有冇第二把鋒利啲既刀,女侍應拎左另外一把刀出嚟都係一樣,最後幫我哋將豬手拎入廚房切😅肥仔已經搖頭話間餐廳直情未準備好做生意,乜都冇‼️我哋都係睇餐牌點餸,未準備好就唔好印落餐牌‼️仲話如果有男仔帶女仔嚟呢度食飯,實分硬手‼️仲有就係我哋叫甜品,又話冇,送雪糕俾我哋食,女侍應即刻送上枱,肥仔面上一個問號,我即刻解圍「得啦得啦冇所謂啦」,佢哋見肥仔黑晒面即刻將雪糕收入雪櫃,等我哋食完豬手先食🥺我唔鍾意肥仔咁樣,咪唔再嚟食囉~但佢咁嘅面口真係令人好難做,個女侍應不停同我講唔好意思,係爭在未90度鞠躬講對唔住,雖然係一個月前食,我自己都覺得唔好意思
第一次食正宗瑞士菜~餐廳嘅裝修瞬間將我帶左去阿爾卑斯山😍😍好有feel!一入門口就見到一隻大乳牛,地方幾大,兩面都係落地大玻璃,而且仲有蠟燭同花花裝飾,情侶拍拖一流整體評分:7/10味道:7/10環境:7/10服務:7/10人均消費:$200-400地址:瑞士餐廳 (天后)天后電氣道68號金輪天地2樓瑞士芝士火鍋🫕($360)芝士咸香甘甜之余帶有酒香,店員話係瑞士特色~用紅色鍋裝住,氣氛滿滿,配有可無限refill嘅法國面包粒,薯仔,蘑菇,曲紋薯條和牛仔腸用嚟點芝士!其中法國面包粒同芝士最match!吸哂芝士🤤🤤🤤維也納炸牛仔扒($238):同時都係出面比較少見嘅菜式梗係要試下🤩🤩🤩炸牛仔扒外層酥脆,入面既牛仔扒唔會過熟,配上獨特嘅醬汁別有一番風味~

整體評分:7/10
味道:7/10
環境:7/10
服務:7/10
人均消費:$200-400
地址:瑞士餐廳 (天后)
天后電氣道68號金輪天地2樓

2021-12-11 39 浏览
~ 瑞士餐廳 ~今日又同朋友一齊去試新嘢啦❤️今次我哋就去左試瑞士菜❣️估唔到都幾有驚喜👍🏻加上餐廳整體嘅氣氛都唔錯,邊食飯邊有唱歌表演睇👍🏻所以想介紹下俾大家瑞士芝士火鍋($360)呢個芝士火鍋同我係瑞士食嘅味道真心差得唔遠🥰佢芝士味濃得黎酒味又夠岀,鍾意酒味同芝士味嘅朋友一定會好鍾意❤️加上佢嘅麵包又好吸味❤️食落好入味🥰呢個芝士火鍋真心俾到我哋驚喜蘇黎世牛肉仔肉($258)呢個都係唔錯👍🏻佢嘅牛肉真係煮得好嫩好入味👍🏻所以食落好重白汁嘅忌廉味同洋蔥味👍🏻加埋佢整得好香嘅薯仔絲餅🥰真心好令人滿足
~ 瑞士餐廳 ~

瑞士芝士火鍋($360)

蘇黎世牛肉仔肉($258)
2021-12-10 33 浏览
一入門已經見到滿有瑞士🇨🇭特色嘅擺設裝飾,牛牛🐮裝飾、奶瓶、結他~~嚟到一定要試Fondue 瑞士芝士火鍋🫕熱爐上芝士火鍋,慢慢滾起,見到芝士熱溶起伏,仲傳來陣陣芝士香😌 火鍋配料揀咗麵包,薯條,火腿腸拼新薯仔。用內脆內軟嘅麵包點芝士,軟綿拉絲,熱燙燙的,非常好食😋 薯條熱辣辣酥脆香口,而新薯仔同火腿腸,與熱溶芝士都好夾。 蘇黎世牛仔肉呢款亦係必食嘅瑞士地道菜!瑞士牛仔肉切片加上蘑菇、奶油煮成,牛仔肉估唔到咁鮮香腍滑🤩而蘑菇汁亦好香滑。下面仲有香脆嘅傳統瑞士薯餅,好滿足呀🥰

嚟到一定要試

Fondue 瑞士芝士火鍋🫕
火鍋配料揀咗麵包,薯條,火腿腸拼新薯仔。

蘇黎世牛仔肉
  • 蘇黎世牛仔肉
2021-12-08 63 浏览
瑞士餐廳 Le Farinet我最喜歡的國家就是瑞士!永遠都不會忘記瑞士出塵的怡人景色;每一片風景都令人屏住呼吸。今次來到這間以瑞士為題的餐廳,簡直是「未食先興奮」。店內有不少瑞士風格的裝飾。木式餐桌和餐椅令我想起鄉村風格的歐洲小餐館。午餐時間選擇了Set Lunch 餐湯菠菜湯❤️菠菜打成糊狀,不會過水或過稠,調味有少許偏鹹。紅酒燴雞🐥紅酒汁半浸着雞肉,雞肉相當入味。輕輕用刀一切,雞肉已骨肉分離,而且口感嫩滑。如果嫌單吃雞肉會濃味,還可以配法包一起吃。瑞士牛仔腸配薯餅📍喜歡德式香腸味道不會過濃薯餅外面煎得香脆,內裏軟綿。餐廳還有沙律吧🥗有不少的沙律菜、水果和甜品。食飽還可以吃件brownie。😌餐廳座位設計不會過逼,可以和朋友舒適地談天。很喜歡這裡的設計,讓我可以感受點點歐洲的風味。❤️
瑞士餐廳 Le Farinet

今次來到這間以瑞士為題的餐廳,簡直是「未食先興奮」。
店內有不少瑞士風格的裝飾。
木式餐桌和餐椅令我想起鄉村風格的歐洲小餐館。

午餐時間選擇了Set Lunch
餐湯菠菜湯❤️
菠菜打成糊狀,不會過水或過稠,調味有少許偏鹹。

紅酒燴雞🐥
紅酒汁半浸着雞肉,雞肉相當入味。
輕輕用刀一切,雞肉已骨肉分離,而且口感嫩滑。
如果嫌單吃雞肉會濃味,還可以配法包一起吃。

瑞士牛仔腸配薯餅📍
喜歡德式香腸味道不會過濃
薯餅外面煎得香脆,內裏軟綿。

餐廳還有沙律吧🥗
有不少的沙律菜、水果和甜品
食飽還可以吃件brownie。😌

餐廳座位設計不會過逼,可以和朋友舒適地談天。
很喜歡這裡的設計,讓我可以感受點點歐洲的風味。❤️
紅酒燴雞
瑞士牛仔腸配薯餅
紅酒燴雞
瑞士牛仔腸配薯餅
2021-12-07 59 浏览
平時甚少嚟北角炮台山呢邊 ,今日有嘢做 順便搵吓呢度有咩食 ,見到ig介紹咗呢間瑞士菜 睇啲相擺盤又幾靚唔錯咁 就一於嚟試吓.先講吓主菜先 ,揀咗香草烤羊架 ,調味得啱啱好、肉質軟腍、無羶味 ,好味👍🏻 個餐湯就唔太啱口味 無影到 ,係綠豆蓉菠菜湯嚟失望嘅係無咗個是日甜品蘋果玫瑰花tim😔 明白餐廳會有時轉menu個餐包意外好食 ,係羅宋湯味同蒜蓉味整體嚟講ok la ,唔洗專登上嚟 如果經過嘅話可以試吓服務分搭救 ,值得一讚嘅係餐廳幾細心 見我坐近窗位太陽好曬 主動幫我落簾🤣 侍應哥哥仔謙遜有禮👍🏻 晏晝點半鐘上到去得兩枱客 全場得一個侍應哥哥仔負責帶位落單、上菜執枱、收銀 ,menu有唔明嘅地方都主動解答咗同有講「請慢用」「多謝嗮」

個餐湯就唔太啱口味 無影到 ,係綠豆蓉菠菜湯嚟
個餐包意外好食 ,係羅宋湯味同蒜蓉味

整體嚟講ok la ,唔洗專登上嚟 如果經過嘅話可以試吓

香草烤羊架
自助沙律
2021-12-07
午餐
香草烤羊架
2021-12-06 77 浏览
朋友懶神秘話帶我試新野,原來係試瑞士菜😋天氣涼涼地,食番個芝士火鍋的確係正🥰🥰🎈瑞士芝士火鍋配法包粒 $240🎈配料~新薯仔 $38~蘑菇 $38~薯條 $38~牛仔腸 $110瑞士芝士火鍋其實每個廚師都會有自己獨特既配方及烹調方式。一般都會帶有濃烈d既酒香,酒味會隨著溫度既升高而逐漸揮發。芝士喺唔同溫度,唔同酒精含量,都會有唔同既口感同感受😋餐廳無限量提供法包粒,絕對等大家食得過癮🤣我地就當然試晒佢其餘4款既火鍋配料😋水煮既薯仔粒同炸既薯條同芝士都特別夾,特別係芝士薯條😈🎈蘇黎世牛仔肉 $258蘇黎世牛仔肉係瑞士傳統名菜之一😋鮮嫩既牛仔肉,加入蘑菇、洋蔥、白酒、奶油等等材料煮成😋一向都偏愛白汁既我就覺得好好味🥰🥰可惜伴碟既唔係薯餅,而係蕃茄味既雜菜,我自己就覺得兩者唔係好夾,朋友就覺得偏酸味既雜菜可以解膩🤣🤣

🎈瑞士芝士火鍋配法包粒 $240
🎈配料