2022-06-15
又嚟介紹特色餐廳喇🍽!今次想介紹嘅餐廳係位於港島㗎🤪。自問我都算成日食港島嘅嘢食,但係估唔到原來講到係有一間主打食瑞士菜嘅餐廳✨。今次就趁放假上咗去食下,一齊嚟睇吓你間餐廳有啲咩食啦🤣。環境方面☝🏻餐廳環境其實都算幾大,仲要座位之間嘅間隔都幾闊👍,所以成個場唔會話太嘈🤐。另外因為餐廳係喺樓上嘅,所以如果坐喺窗口位嘅話係可以望到天后嘅街景㗎☺️。食住嘢望街景都算幾chill❤️。食物方面✌🏻#凱撒沙律配煙三文魚($128)首先介紹嘅係作為前菜嘅沙律🥗,今次我就叫咗一份凱撒沙律配煙三文魚。先講吓個賣相,我覺得餐廳將煙三文魚卷都好似一朵花咁真係好有心思😍,另外沙律上邊都鋪滿晒啲芝士條🤪,絕對有足夠嘅調味。至於味道方面,我鍾意佢嘅煙三文魚個油脂分布做得啱啱好🥰,絕對適合用來做沙律!#燒香草雞半隻($128)跟住要講嘅就係主菜啦,喺主菜方面我就叫咗一份半隻嘅燒香草雞🐓。餐廳喺燒香草雞上邊插咗支有瑞士國旗嘅旗仔🇨🇭,絕對符合返佢餐廳個名🤣,而個香草雞睇落都燒得好靚,個色澤都引起到我嘅食慾😋。講返味道先,我覺得醬汁嘅份量啱啱好😜。因為本身燒過之後嘅雞都會比較Juicy,所以如果落得太多醬汁都會影響個口感
環境方面☝🏻
食物方面✌🏻
#凱撒沙律配煙三文魚($128)
#燒香草雞半隻($128)
跟住要講嘅就係主菜啦,喺主菜方面我就叫咗一份半隻嘅燒香草雞🐓。餐廳喺燒香草雞上邊插咗支有瑞士國旗嘅旗仔🇨🇭,絕對符合返佢餐廳個名🤣,而個香草雞睇落都燒得好靚,個色澤都引起到我嘅食慾😋。講返味道先,我覺得醬汁嘅份量啱啱好😜。因為本身燒過之後嘅雞都會比較Juicy,所以如果落得太多醬汁都會影響個口感。但係呢間餐廳就冇呢個問題啦👍,少少嘅醬汁調味唔會蓋過咗本身嘅主角,香草同埋雞✨。個人嚟講幾滿意!
#瑞士芝士火鍋($288)
之後介紹嘅就當然係呢間餐廳最signature嘅食物啦🥳,就係芝士火鍋啦🫕。睇到份Menu佢話每一個芝士火鍋都會用200克嘅芝士去整嘅🧀,而最後個火鍋的確係好重芝士味🤤,另外仲可以拎麵包去點滿啲芝士🤭。值得一提嘅係啲麵包係可以refill 㗎,所以啲芝士絕對冇浪費到🤩。
#熱瑞士朱古力(+$15)
最後想講吓我嗰日飲嘅飲品,我嗰日就叫咗杯熱嘅瑞士朱古力🍫。我冇諗過嘅係佢會拉花,仲要都拉得幾靚🤣。同埋飲落杯朱古力都好Creamy😬,我覺得算係一杯幾唔錯嘅熱飲!
評分以🌕表示(滿分為5)
環境:🌕🌕🌕🌕🌑
賣相:🌕🌕🌕🌕🌑