2022-05-24 1911 浏览
行完M+就過去圓方搵食,行經瓊芳冰廳門口,比個黯然銷魂飯餐牌吸引住,又好耐無食叉燒,就入去食啦!一大碗飯有4大舊叉燒,半肥半瘦夠厚身唔會過硬,有濃濃焦香味好入味,加埋半生熟雞蛋一齊撈飯,而且採用金鳳米,同普通燒臘店差好遠,所以貴d都值得另外好貼心咁將豉油分開上,鍾意落幾多就幾多,適隨尊便炸雞翼米粉,雞翼炸得好香脆,但又唔會過乾,米粉湯底好好味,唔會好似普通茶餐廳咁用清湯底係圓方可以用咁既價錢食到餐飯,而且仲好好味,已經好滿足
另外好貼心咁將豉油分開上,鍾意落幾多就幾多,適隨尊便
係圓方可以用咁既價錢食到餐飯,而且仲好好味,已經好滿足
2022-05-08 1336 浏览
母親節去完名店掃貨,想搵返一間餐廳食飯休息,但無奈周圍都坐滿晒人,幾經轉折先去到瓊芳,岩岩好有最後一個位,即刻入去食飯🤧🤧作為星爺嘅fans,我第一時間就點左暗然銷魂飯!佢個秘製豉油係成個飯嘅精髓啊!甜甜地香香地咁幾好味幾開胃😜😜😜啲粟米粒撈埋食都幾好味㗎!叉燒數量唔多,但係都係啖啖肉!同埋好大嚿不過就略嫌個煎蛋唔夠香,整體來講都算唔錯!至於價錢,以呢個商場來講,有人serve 而且座位都算舒服,埋單每人不用$100 蚊都算係親民嘅!

作為星爺嘅fans,我第一時間就點左暗然銷魂飯!

啲粟米粒撈埋食都幾好味㗎!

叉燒數量唔多,但係都係啖啖肉!同埋好大嚿

不過就略嫌個煎蛋唔夠香,整體來講都算唔錯

• 暗然銷魂飯
2022-01-17 1441 浏览
聖誕節臨近, 去咗西九龍文化區睇燈飾睇完燈飾, 入咗圓方諗住搵嘢食, 唔知食咩好, 就入咗瓊芳冰室諗住食少少野。坐低諗住環境唔差, 食物服務應該都會唔差, 但完全是兩回事坐低望望個餐牌啲價錢都幾高檔, 一啲都唔平, 我叫咗個沙爹牛肉配炒蛋及歐式軟多士配埋凍飲, $61朋友就叫咗個蔥油豬扒煎蛋飯, $72朋友食唔曬, 諗住問佢攞個盒裝起啲, 等咗四五個字都未攞到個盒過嚟, 其實服務真係差咗少少, 人手又唔夠! 以圓方嚟講, 咁貴租咁嘅價錢都係正常嘅
坐低諗住環境唔差, 食物服務應該都會唔差, 但完全是兩回事

朋友就叫咗個蔥油豬扒煎蛋飯, $72

2021-12-11 1260 浏览
去完西九諗住嚟圓方食個晚飯~圓方一向都係高等消費~想食個平民晚餐就揀咗呢間冰室~食飯時間都冇咩人仲大把位瓊芳黯然銷魂飯圖片睇落幾吸引~4塊厚切叉燒應該係豬頸肉位~有肥有瘦唔會硬~配一小碗粟米粒~如果唔夠鹹仲有老抽俾你撈落飯~不過依個價錢略貴超級雜扒飯有:豬扒、雞扒、午餐肉、腸仔~唔知係咪怕唔夠味仲有姜蓉~豬扒同雞扒都醃咗好耐好淋~厚切午餐肉煎得唔夠乾身如果唔係仲香~腸仔略甜係台灣腸唔係食開嘅雞肉腸~整體份量夠但係冇乜特別~呢個價錢又係略貴超級雜扒餐配熱飲品$75~如果喺圓方嚟講咁貴租算係正常嘅

瓊芳黯然銷魂飯

超級雜扒飯
超級雜扒餐配熱飲品$75~如果喺圓方嚟講咁貴租算係正常嘅
超級雜扒飯套餐
2021-12-10
2021-12-10 583 浏览
其實要營運一間茶餐廳應該唔係難、偏偏呢間嘢連一杯奶茶都搞唔好,食物一般,服務態度很差,仲有杯碟清潔唔乾淨,究竟佢哋想點。未試過食完一間餐廳會咁大反應想出post來講下,真係影衰圓方呢個地方。
2021-12-10
午餐
2021-08-18 1998 浏览
因為在附近工作,所以以往一星期食幾次,雖然每次幫襯都係1-2個餐,唔係好大張單,都算熟客。近期唔知係咪人手不足,員工長期黑面,都算,坐收銀櫃d經理(我估係高級d啦)態度及語氣異常惡劣,原本對茶餐廳水平並沒高要求,至在快靚正,但幫襯都要無端端受氣真係接受唔到!再加上食物水平一般,佢聲稱係招牌菜嘅叉燒極甜味道過濃,又唔嫩,雞翼又乾又硬,其他食物都普通,選擇也不多,只係蛋撻比較好味。但咁嘅服務態度繼續做落去真係趕客!

2021-08-18
15 分钟 (外卖自取)
2021-08-07 1139 浏览
人手不足、態度惡劣!一個叉燒煎蛋飯賣成舊水絕對唔係平,唔望五星級服務態度,但都唔係基本禮貌都冇啩!攞位時,門口個面型瘦削嘅女人已經對我哋呼呼喝喝,坐底叫嘢食又扮睇你唔到,鍾意先至走埋嚟催人落單,但又叫乜都冇,仲要手指指嫌你煩咁!我鬼知你邊啲有邊啲冇咩!一係你直接話俾我哋知仲有咩食算啦!又唔講,望多兩秒menu個女人已經黑面粒聲唔出走咗去!我嚟食嘢,又冇得罪你,咩態度呀?最後嬲得濟起身走!呢間嘢都痴線㗎!
人手不足、態度惡劣!
我嚟食嘢,又冇得罪你,咩態度呀?
最後嬲得濟起身走!
呢間嘢都痴線㗎!

2021-06-20 1511 浏览
買外賣,蔥油雙蛋豬扒飯,想蔥油另一上,付了錢,等等很久還沒有,原來廚房員工下午五點左右會小休,全部廚房員工行行企企, 食緊野,飲緊野,又或在吹水、無人煮外賣。足足等了差不多20分鐘,才見員工開始再煮嘢。𨳒,早講,我等夠五時正,在傍的大快活買外賣晚餐,比在瓊芳(太興的集團公司)買,還要快和平。問處理的待應,竟然愛理不理,祇説廚房在煮,要時間。明明那些廚房人在停手交談,到真正可以有時,蔥油豉油都一併放咗入飯,問待應,態度差劣,以後不再買這間的外賣,無可能這樣對客。

2021-06-08
25 分钟 (外卖自取)
2021-05-22 1529 浏览
親友介紹去試試,佢地向來嘴刁,所以抱有很大期望,點知希望越大失望越大!我地去食晚飯,好多餐都已經無晒。叫沙牛餐,賣曬!叫蛋撻又無晒!差不多想叫嗰樣無嗰樣。叫免治牛肉意粉又落錯單變左免治牛肉飯。已經好客氣無同佢地追究,但係仔仔好想食意粉所以加單單點免治牛肉意粉。叫左杯柯華田,啲粉完全未融,成層係杯底。港式奶茶淡而無味。人手不足,服務態度極差,食物毫無水準可言。我地係圓方嘅常客,今次絕對中伏,從來未試過係圓方有咁差嘅晚飯經歷。極度失望,一定唔會再幫親!
2021-05-22
2021-03-31 1729 浏览
疫情甘耐,再到圓方睇戲,睇完哥斯拉大戰金剛,搵左間茶餐廳試下,裝修幾好,想試下個黯然銷魂叉燒飯,但無叉燒食,就轉食肉醬意粉,但又無意粉,甘就食肉醬飯,但野食一到枱面,一咬,飯係凍,肉醬麻麻,另外再食個雜扒飯,扒就比較細塊,而且條腸😱都係凍架,奶茶都熱既,以為試新野,原來係太興呢既,以茶餐廳標準都略然太低質量,只勝在裝修還好。若果不是黎睇戲都未必黎,不過價錢邊方面都算中等,因為圓方要搵一間價錢合理都只有大快活,這間算無選擇中的一個較不貴既選擇。餐具要自己自己拎。
肉醬飯
2021-03-31
肉醬飯
入咗去,被安排坐外面商場路口位,明明有另一位置送餐,個個waiter係都要繞我們後面過兼次次都撞到我們張櫈,有waiter都試過隻碟撞到我朋友,稍一不慎實在會弄翻食物在客人身上,加上疫情期間,食嘢時十分不安心。另外,叫左常餐-五香肉丁米併火腿太陽蛋多士及黯然銷魂飯,落單時waiter態度已經勁差,上菜時火腿又變腸仔,五香肉丁份量半安士都冇,蛋都冇同集團敏華的香,叉燒又太鹹,而且全部食物只係微溫,但卻收得貴過敏華,十分不值!總結,服務、食物質素同性價比都不合格,不會再光顧!🤬🤬

總結,服務、食物質素同性價比都不合格,不會再光顧!🤬🤬
2020-10-04 2098 浏览
今日小朋友喺冰場度學溜冰,我就去咗隔離嘅瓊芳冰廳度食飯。我見到個餐牌又有豬膶麵,作為豬潤愛好者梗係即刻想試。我見佢寫住係”夠薑”就心諗會唔會好辣,當個湯米粉嚟到嘅時候,已經聞到好香嘅薑味,再睇真啲就見到有幾舊細細的薑,再試吓個湯....嘩真係好夠薑味喎。但係試完覺豬潤就覺得佢唔係好夠淋,可能煮得耐咗少少,感覺比較硬。而個米粉嘅份量都比較少,不過一個$44嘅豬潤麵響圓方裏面嘅餐廳嚟講,都叫做唔太貴。我另外叫多咗個奶茶,而呢個奶茶就比較滑,都做出水準👍🏻

我另外叫多咗個奶茶,而呢個奶茶就比較滑,都做出水準👍🏻
2020-10-04
2020-09-28 1253 浏览
今次再惠顧吃沙茶牛肉麵、太陽雞蛋、多士、熱奶茶等食物.牛肉有鮮味又濃郁!煎蛋不論太陽蛋或炒蛋或反蛋都OK!多士如即時吃,鬆脆鬆軟,否則大打折扣.現場惠顧始終最好的味道.
今次再惠顧吃沙茶牛肉麵、太陽雞蛋、多士、熱奶茶等食物.

牛肉有鮮味又濃郁!

煎蛋不論太陽蛋或炒蛋或反蛋都OK!

多士如即時吃,鬆脆鬆軟,否則大打折扣.

現場惠顧始終最好的味道.

2020-09-28 1157 浏览
今日早上(27/9/2020)來到這商場,提供早餐的食店只有幾間,見這間有人等位,應該是好野嚟。等了十分鐘就有位,當時是十點,我和朋友一行四人,一坐下,大家不約而同選了同一款早餐~沙茶牛肉麵,平時在茶餐廳多是沙爹牛肉,未食過沙茶牛肉做早餐。除沙茶牛肉麵外,早餐還有炒蛋/雙腸/火腿拼歐式軟多士。麵一上枱,已聞到香味,有少許辣,十分惹味,牛肉好滑,歐式軟多士熱及脆口。埋單,每人$58,比起茶餐廳貴些,但可口已抵番啦。離開這餐廳時,外已有十餘人等位。
除沙茶牛肉麵外,早餐還有炒蛋/雙腸/火腿拼歐式軟多士。
沙茶牛肉公仔麵

炒蛋拼歐式軟多士

雙腸拼歐式軟多士

埋單,每人$58,比起茶餐廳貴些,但可口已抵番啦。

離開這餐廳時,外已有十餘人等位。

2020-09-27
早餐
沙茶牛肉公仔麵
2020-08-09 1148 浏览
因為Elements 有泊車優惠,所以去商場內較平的冰室買了個常餐,這個餐很肥膩又有公仔麵又有五香肉丁又有兩個腸仔,不過好食最重要。而它的出前一丁是用日本版,零舍滋味,五香玉丁份量有多,煎蛋又煎到流心,不用$60抵的。