2019-11-03 1227 浏览
住左係灣仔幾年,成日經過呢間野,又話米芝連,又排隊,諗住實好食,點知,中伏!我係買外賣返屋企食。$280 半隻鵝跟一支鵝汁,一盒酸梅醬我一買完即刻食架啦!由於我家少爺要熱食,所以都急步,路程大約5分鐘到。一返到屋企一開個盒,見d皮已經失望,完全唔係脆皮,係巢曬皮,食落口又韌!好似燒得過火左咁,味道只係正常鵝味,冇咩特別!但一定仲差過係街市求其搵間燒味店買既鵝!$280半隻,一d都唔值,永遠唔再買!唔會再返去

我係買外賣返屋企食。
$280 半隻鵝
跟一支鵝汁,一盒酸梅醬

但一定仲差過係街市求其搵間燒味店買既鵝!

$280半隻,一d都唔值,永遠唔再買!唔會再返去

外卖自取
2019-10-22 939 浏览
由鏞記第三代自立門戶,使用祖傳秘製燒鵝及涵水食品。位置不多,環境尚升整潔。招牌燒鵝飯燒鵝外皮燒得甘香,肉質味濃、肉汁四濺。加上少見燒鵝汁,真是獨家燒鵝,只此一間。刀功不過如此,將鵝件斬得破碎,皮肉分開,好吃但個人認為不值冠為星星餐廳。涵水鵝肝新鮮、甘甜。同樣賣相不討好,味道亦沒有一試難忘的味道。總括來說,茶餐廳或中式燒味餐廳格局,價格一般,味道更是一般。懷著摘星之旅,卻抱以流沙的感覺,若有所失。不過,幸好跟叮叮一起品嘗,大家都一致認為中西區有更好的選擇。英雄所見略同。

招牌燒鵝飯

涵水鵝肝

新鮮、甘甜。同樣賣相不討好,味道亦沒有一試難忘的味道。

2019-10-19
午餐
2019-10-18 772 浏览
甘牌燒鵝系灣仔都幾出名噶,平時落班經過我都會去斬料翻屋企食,而且好多街坊都會去幫襯,我感覺系因為性價比比較高,而且味道都吾錯噶原因吧,店鋪噶衛生都幾好噶,滴燒味好香啊,而且賣相都好吸睛,體見就覺得好食了,燒鵝燒得好靚,皮脆柔嫩,而且味道好香口,仲有滴汁汁,肉質很厚實,越食越好食,平時有時間都會去果邊食燒味噶。
2019-10-02
2019-10-08 889 浏览
甘牌燒鵝系灣仔都幾出名噶,好多街坊都會去幫襯,店鋪噶衛生都幾好噶,檯面都吾會有一種油淋林噶感覺,滴燒味好香啊,而且賣相好吸睛,體見就覺得好食了,味道好香口,仲有滴汁汁,肉質很厚實,越食越好食,平時有時間都會去果邊食燒味噶。
外卖自取
2019-10-04 779 浏览
本人重來唔寫食評, 今日太氣結, 要告戒大家千其唔好中伏。本人今天下午見冇人排隊仲有位, 見你攞米芝連, 就試下你, 點知完全背脊骨落。該店店員服務奇差。 二百幾蚊唔收信用卡都已經離譜。 更離譜係個收銀極度冇禮貌粒聲唔出督下個牌(3百蚊以上先收信用卡), 收完錢我要返張單仲勁冇禮貌扔比我。 而且咁貴一d都唔值, 選擇少, 價錢超級貴, 肥淋淋, 個下裝得浸皮同肥膏, 無肉既, 一定唔會再幫襯。 唔怪之得而家冇左遊客之後, 冇晒人幫襯。 應該好快捱唔住會執笠。
本人重來唔寫食評, 今日太氣結, 要告戒大家千其唔好中伏。

2019-10-04 644 浏览
馳名燒鵝的名氣稱唔上,總體過得去但係未到米芝蓮嘅水準,價錢亦偏貴,口味過於重,燒鵝太鹹,而且又肥。叉燒味道還可以,但係一係太肥一係太瘦,口感欠缺。小菜皮蛋酸薑比較普通,無特別之處,溏心味道未夠,如果再甜啲就最好。
2019-09-27 698 浏览
難得今天在事要到灣仔一趟,處理完一些事務後路過甘牌燒鵝,眼見時間許可決定入內再嚐那個馳名的燒鵝。首先講講餐廳的衛生情況,很好不錯的。餐枱椅子不會有油淋淋的感覺,不過地方較狹窄,對於我這個背包客嚟講不太方便。是次我點了二度食物,燒鵝下庒與手拍青瓜。青瓜爽脆汁醬味道濃郁,好吃。不過那個馳名的燒鵝,味道一般、不過不失。回想幾年前甘牌燒鵝初開業時,我同一位朋友慕名而來一嚐馳名燒鵝,記憶所及是好好吃的。今天再嚐感覺一般,比起坊間一些燒臘飯店的燒鵝沒有什麼特別。價錢方面還可以接受,燒鵝下庒$150、手拍青瓜$25及白飯$13,另加一服務費。

2019-09-27
2019-09-24 677 浏览
門外不太多人,很快就輪到我,大約等了5分鐘就到我叫了堂食套餐-A.甘牌燒鵝飯 74蚊, 都算便宜, 等了一會兒, 便有餐奉上有例湯,及滷水豆腐作前菜, 味道不錯皮脆肉滑,很好吃,服務很好,會再光顧
門外不太多人,很快就輪到我,大約等了5分鐘就到我
有例湯,及滷水豆腐作前菜, 味道不錯
皮脆肉滑,很好吃,服務很好,會再光顧
2019-09-24
  • 堂食套餐-A.甘牌燒鵝飯
2019-09-23 506 浏览
之前次次經過呢度都係人山人海,可能最近社會氣氛嘅問題,終於唔使排隊啦,咁就試一試啦,今次我叫咗佢嘅招牌燒鵝飯,分量足夠但燒鵝就係十分普通外皮燒得太乾,肉質較硬,價錢太貴啦,我諗係香港地有好多地方好過佢,真係一啲都唔值得排隊
2019-09-19 564 浏览
每一次經過呢間餐廳出邊都會大排長龍,今次經過見到唔需要排隊所以決心一試!餐廳來位置只有10台左右,除咗我哋呢台之外其他全部都係遊客😂點解呢?因為好貴!菜單選擇唔多只有燒味或者滷水。不過當日好多滷水嘢食無返貨,最想食嘅滷水墨魚,豬頸肉都冇😑甘牌燒鵝 (上莊) (4/5)燒鵝上莊部份係近胸嘅位置,比較瘦,適合唔鐘意肥膏嘅人去食👍🏻首先,燒鵝皮燒得香脆,油脂味好香。肉質比較結實,咬落有種甘香嘅味道。食落有少少乾柴🤧另外配上黃豆醬同酸梅醬食,味道更佳。不過以例牌黎講,價錢有啲離地。滷水掌翼 (3/5)滷水濃味得黎唔會得死咸,仲食到陳皮嘅味👍🏻掌翼亦都滷得好入味,得好少肉,份量比較少。掌翼口感不過不失,同普通茶樓差唔多。價錢亦都徧貴。呢間餐廳定價太高,只係吸引到旅客嚟食,可一不可再
菜單選擇唔多只有燒味或者滷水。
不過當日好多滷水嘢食無返貨,最想食嘅滷水墨魚,豬頸肉都冇😑
甘牌燒鵝 (上莊) (4/5)
首先,燒鵝皮燒得香脆,油脂味好香。
肉質比較結實,咬落有種甘香嘅味道。食落有少少乾柴🤧
另外配上黃豆醬同酸梅醬食,味道更佳。
不過以例牌黎講,價錢有啲離地。

滷水掌翼 (3/5)
滷水濃味得黎唔會得死咸,仲食到陳皮嘅味👍🏻
掌翼亦都滷得好入味,得好少肉,份量比較少。
掌翼口感不過不失,同普通茶樓差唔多。
價錢亦都徧貴。

呢間餐廳定價太高,只係吸引到旅客嚟食,可一不可再
2019-09-11 596 浏览
第一次來吃這個,快開店前就有一些人在排隊了,不過我們剛好在第一輪,所以也不用等,進去才發現原來只有一樓,不算大沒有幾張桌子,難怪之後要堂食的人都得等。我們兩個女生點了一份叉燒切雞的雙拼飯和一份乳豬,叉燒外皮微焦,吃起來甜甜的,肉質也很不柴,是這次裡面最喜歡的,切雞就普普通通,沒什麼特別的感覺,乳豬原本是最期待的,吃完倒是有些失望,外皮非常脆,是好吃的,不過可能我們不習慣裡面的油脂,有種越吃越膩的感覺,而肉的比例算挺少的,感覺只有薄薄一層,雖然吃起來很多汁,但一樣挺油的不耐吃。整體不到差,只是以這個價位,有些微失望。
  • 蜜汁叉燒
2019-09-10 453 浏览
聽朋友介紹話呢間米芝蓮一星的燒鵝比中環間x記好食,平時大排長龍。今次同男朋友經過,見到門口的玻璃窗掛住一隻隻新鮮出爐的燒鵝,我地見人少少,決定試一試我地驚兩個人食唔哂半隻,最後叫左一份下庄。燒鵝上枱的時候是暖暖地,佢的鵝皮都比較薄身,少少肥,但係偏林,扣d分; 但鵝肉就幾鮮嫩多汁 食燒鵝當然要配瀨粉,但侍應姐姐話已經賣哂。見餐牌推薦: 太子撈面 碟撈面完全無特色,味道淡而無味,完全食唔出鵝油的香味; 面質都比較軟林,唔彈牙,好失望另外,地仲叫左個小食: 韭菜花鵝紅碗鵝紅有驚喜的,好香麻油味,份量都幾多;口感嫩滑同埋幾彈牙,值得一試整體黎講,呢間米芝蓮一星的的甘牌燒鵝就無想像中咁出色,都叫做不過不失,未到8點,好多燒味已經賣到七七八八。大家想試的話就早一點到啦!
我地驚兩個人食唔哂半隻,最後叫左一份下庄。

另外,地仲叫左個小食: 韭菜花鵝紅

2019-09-08
  • 甘牌燒鵝
2019-08-22 921 浏览
這間米芝蓮燒鵝聞名久而.  開張這麼多年今天才是第一次光顧.  因為, 每次假日路經也大排長龍,人們擠滿街外而我又不想花長時間等候.今天剛巧中午時段去灣仔遊行...笑是去美食展覽途經, 發現只有少量人數在等候. 這次還不入去嚐一口美食好似會對不起自已.除了燒鵝還有很多燒味...乳豬, 油雞, 乳鴿, 還有一些疑似懷舊食物.   好啦 ! 入去叫碟鵝飯快靚正,  填一填肚再入美食博覽嚐小吃. 中午時段有套餐供應....米芝蓮燒鵝套餐承惠七十二元免加一. 在灣仔區也不算貴了.  如果, 想豪點叫一個燒鵝上裝或下裝也是百多貳百元就獨個兒可大飽口福.飲品有咖啡, 茶, 例湯. 凍飲要加三元;   選了例湯是青紅蘿蔔陳皮煲豬肉,  淡淡陳皮香氣很濃陏肉味...正呀 ! 這碗例湯與一般茶餐聽是不相同的.前菜一共有四款選擇, 手拍青瓜, 香醋黑木耳, 滷水豆腐和酸薑皮蛋任擇一款.  滷水豆腐好嫩滑而皮蛋爆晒花同在中環阿爺開間店差不多.  相信貨源是同一供應商. 酸梅醬酸甜味道正合我意.  碟飯都未吃完碟醬已點清光.碟主角出場了 ! 沒有失望因為預了碟頭飯是不可能有髀位食 (吃鵝髀要加四十) , 但有

碟主角出場了 ! 沒有失望因為預了碟頭飯是不可能有髀位食 (吃鵝髀要加四十) , 但有鵝胸肉也不錯而骨隙位是最入味肉也是最嫩的.  好耐沒有吃 [皮 ] 的我, 今日要破戒了, 嚐了一口難忍不再吃多一口又多一口, 皮與皮之間黏著薄薄一層鵝脂, 甘香四溢, 美味, 美味.

真係要俾個讚, 記著 [ 甘牌燒鵝] .

兩位人一共消費了HKD148

2019.08.19
题外话/补充资料: 服務評分低因除卻下單上菜就沒什麼. 是店面積細而客流量快有所影響. 整體是沒大問題的.
  • 燒鵝
2019-08-18 649 浏览
專程為咗食燒鵝而去嘅,見到門口窗度掛住一隻隻燒鵝好似好靚好好味咁,點咗半隻,食咗一舊就開始後悔了。食落同望到嘅完全唔同,感覺好唔新鮮,燒鵝皮唔夠脆,反而好韌好難咬,鵝肉亦是,口感麻麻,好乾吞唔落肚。仲要叫咗半隻,最後一半都食唔曬,唔想浪費,打包淨低果d攞翻屋企炒熱來食,先勉強食曬。米芝蓮嘅價錢,連大排檔都不如,想去嘅一定要慎重!
2019-07-23 877 浏览
侍應手法有問題基本上你們只🉑️以㨂半隻鵝,就有燒鵝脾,一係話鵝脾買曬喇,一係得上面你揀喇,如果想食燒鵝脾,或:者等下喇,最後等到了,睇到鵝脾喇,D皮又吾脆,怎會這樣?明明買曬呀,理應脆吖、唉如果不想碟鵝加加減減,叫他們不要斬了,咁就不會⋯⋯
侍應手法有問題
2019-07-23